Jaunākais izdevums

Kad pirms diviem gadiem Samušu ģimenei draugi uzdāvināja kombinezonus, viņiem nebija ne jausmas, ka pēc kāda laika to izgatavošana kļūs par viņu nodarbi

Pirms diviem gadiem Jaungada svinībās Samušu ģimenes draugi uzdāvināja viņiem no Norvēģijas atvestus kombinezonus. Pirmā reakcija bija «tas taču ir joks», jo sākotnēji Samuši šos tērpus asociēja ar pidžamām vai teletūbiju apģērbu. Taču pamazām ģimene kombinezonus sāka nēsāt ikdienā pa mājām un arī ejot ārā. «Tie mūs pieradināja pie komforta, pie tā, ka nejūt apģērba vīles. Kombinezons ir universāls – to var valkāt gan iekštelpās, gan esot ārā, īpaši – bērniem, jo nav jāsatraucas par pliku muguriņu,» stāsta Dace Samuša, SIA Flisi īpašniece.

Norvēģijā teju 80% cilvēku gadu gadiem staigā šādos tērpos un tādos iet, piemēram, uz veikalu. Pie Samušiem ciemos atbraukušie draugi ievēroja, ka ģimene tos valkā, un izteica vēlmi iegūt tādus arī sev. Tiesa gan, ne par skandināvu cenām. Tāpēc radās ideja pamēģināt pašiem tādus šūt. «Tas sākās kā hobijs, izmēģinājums, lai paskatītos, kas no tā sanāks,» saka Jānis Samušs, SIA Flisi projektu vadītājs. Vispirms viņi iegādājās audumu Latvijā, pasūtīja tērpus šuvējai un aprēķināja, cik daudz laika prasa šādu apģērbu izgatavošana.

Iepriekš nevienam no projektā iesaistītajiem nebija pieredzes saistībā ar šūšanu. «Mums bija tikai ideja un vizuālais tēls, kādiem būtu jāizskatās kombinezoniem. Sākām rakties lācītim dziļāk vēderā,» teic Dace. Visai ātri Samuši saprata, ka šis varētu būt bizness, taču nebija izveidots biznesa plāns, veikta tirgus izpēte. Šobrīd ir izstrādāta uzņēmuma stratēģija, nepārtraukti tiek veikta darbības analīze. «Ir neliela stabili strādājoša darbnīca, ko mēs nomājam. Un šuvēju skaits mainās atkarībā no sezonas,» saka D. Samuša.

Sākumā Flisi orientējās pārsvarā uz bērniem. Taču 80% klientu ir pieaugušie un no tiem vismaz 60% esot vīriešu, kas ir pilnīgi pretēji sākotnējiem pieņēmumiem. Visvairāk pērk spilgtu, košu krāsu kombinezonus, kā arī kamuflāžas stila kombinezonus. «Mēs, latvieši, esam mierīgi, tāpēc prasās ikdienu atdzīvināt ar spilgtām krāsām,» spriež D. Samuša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Pa ielu nestaigā tikai standartizmēra cilvēki

Anda Asere, 09.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan daudzi uzņēmumi izmanto ārpakalpojumus, sava ražotne atļauj ātri reaģēt un izpildīt individuālus pasūtījums.

Tā pēc pirmo gadu darbības secina SIA Flisi direktore Ieva Ziemele. Uzņēmumam sava neliela ražotne ir jau no pašiem pirmsākumiem. «Cenšamies nākt pretim klientam un, ja pasūtījums ir tiešām steidzams, mēģinām izpildīt to pēc iespējas ātrāk,» viņa teic. Līdz ar to uzņēmums spēj piedāvāt apģērbu pēc individuāla pasūtījuma, lai gan vienkāršāk būtu pieturēties pie standartizmēriem. «Paskatoties uz ielas, mēs redzam ļoti maz cilvēku, kuri atbilst standarta S, M un L izmēram, tāpēc ir svarīgi, ka apģērbs, kas nonāk pie mūsu klientiem, ir maksimāli piemērots valkātājam,» uzsver Ieva. Laika gaitā uzņēmums ir mēģinājis strādāt ne vien ar flīsu, bet arī ar velūru, bet tas neguva tik lielu pircēju atsaucību, kā bija domāts. Iespējams, tas tāpēc, ka flīss ir labāk pazīstams, pieļauj Ieva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu zīmols "Guntina.com" radījis ārkārtas kolekciju, ietverot tajā ne vien košas sejas maskas, bet arī praktiskus kombinezonus un iepirkumu somas ar pašu zīmētām audumu apdrukām.

Zīmola izveidotāja Gunta Jonina stāsta, ka ideja ir apģērbu nozares atbilde pašreizējai situācijai pasaulē, domājot par to, kā mainīsies mode un cilvēku paradumi un vajadzības pēc neparastā laika: "Paturot prātā nepieciešamību iedvest dzīvesprieka dzirksteli un padarīt ikdienu ne vien košāku, bet vienlaikus arī drošāku, radījām viegli kopjamas un praktiskas lietas: sejas maskas, kombinezonus un iepirkumu somas. Viegli uzvelkamas un viegli kopjamas lietas, ko pēc atgriešanās mājās uzreiz bez bažām var likt veļasmašīnā."

Gan apģērbs, gan aksesuāri ir pieejami dažādās krāsās un unikālās, zīmola radītās apdrukās un trīs veidu audumos - no 100% lina, kokvilnas, viskozes. Sejas maskas ir veidotas kā divslāņu maskas ar kabatiņu, kurā ir iespējams ielikt salveti vai papildu auduma kārtu, un ar gumijas ausu cilpiņām. Kombinezoni ar priešpusē iešūtu rāvējslēdzēju ir praktiski ikdienas apģērba gabali ar kabatām, gumiju vidukļa līnijā, ap potītēm, piedurknēs un savelkamu lentīti kapucē. Drīzumā kolekcija tika papildināta arī ar bērnu un vīriešu modeļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru