Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā tiks izveidots uzņēmēju ombuds, kurš skatītu strīdus par nodokļu administrācijas uzrēķiniem uzņēmējiem, vienlaikus būs iezīmēti gan VID pienākumi sadarbībai ar uzņēmējiem un arī uzņēmēju tiesības sadarbībā ar nodokļu administrāciju.

Tādu ainu Latvijas Darba devēju konfederācijas biedru kopsapulcē – diskusijā Kas būs Latvijas ekonomikas virzītājspēks 2020. gadā? iezīmēja finanšu ministrs Jānis Reirs. Viņš norādīja, ka ir sasniegta pašlaik iespējami augstākā sadarbības pakāpe starp uzņēmējiem un nodokļu administrāciju un ir nepieciešama jauna – augstāka – sadarbības forma. «VID ir godprātīgo uzņēmēju draugs, vienlaikus noteiksim uzņēmēju tiesības sadarbībā ar nodokļu administrāciju un arīdzan šīs iestādes pienākumus sadarbībai ar uzņēmējiem,» skaidroja J. Reirs. Viņš norādīja, ka uzņēmēju ombuda svarīgākais uzdevums būs izskatīt strīdus par uzrēķiniem, kuri pēc pārsūdzības faktiski nokļūst sava veida melnajā kastē, jo teju vai visos gadījumos viss norit vienos vārtos. «Šajā sistēmā būs arī iespējas redzēt katra konkrēta VID darbinieka lēmumus, šo lēmumu tapšanu, virzību un arī gala rezultātu,» skaidroja J. Reirs.

Ideju atbalsta, gaida saturu

«Laba, atbalstāma ideja, svarīgākais, lai iecerētais strādātu, jo ombuda uzdevums taču ir nolīdzināt visus negludumus, kas nāk no nodokļu administrācijas,» dzirdēto priekšlikumu kopsapulcē vērtē AS Brīvais vilnis līdzīpašnieks Arnolds Babris. Viņš uzsver, ka svarīgākais būs jautājums saistībā ar lietas faktiskajiem apstākļiem un to atspoguļojumu dokumentos. «Runājot pēc būtības – nav svarīga tik daudz virsbūve, cik pats saturs, jo, ja viss minētais ļauj risināt problēmas, ar kurām saskaras ne viens vien uzņēmējs, tad šo ideju materializējam dzīvē, cik vien ātri iespējams,» uz pašu svarīgāko jautājumu norāda A. Babris. Viņš savu sacīto pamato ar šo - pašu ideju var īstenot VID ģenerāldirektore, kuras uzdevums ir izvērtēt arī uzņēmēju iesniegtās pārsūdzības. «Svarīgs ir strīda izskatīšanas process – caurspīdīgs vai arī mehānisks, jo vienā skata pēc būtības, bet otrā visus lēmumus būtībā liek vērtēt tiesai, taču tas nozīmē ļoti garus termiņus, vienlaikus tādējādi nodokļu administrācija skrupulozi pilda Valsts kontroles uzstādījumu, lai tikai nebūtu pārmetuma – kāpēc necīnāties līdz galam,» stāsta A. Babris. Viņaprāt, šāda situācija ir nepareiza pēc būtības.

Jautājumu kokteilis

Finanšu ministrs atgādināja vēl vienu problēmjautājumu – īpašos uzņēmējdarbības nodokļu režīmus. «Tas vienreiz ir jāatrisina un jāļauj godīgi konkurēt visiem uzņēmējiem, nevis daļai izmantot no esošajiem septiņiem režīmiem četrus, kā rezultātā sagraujot konkurenci tiem, kuri strādā citos trijos nodokļu režīmos,» uzsvēra J. Reirs.

Visu rakstu lasiet 2. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru