Makroekonomika

Bolivudas kinoindustrija izrādījusi interesi par Latviju

Līva Melbārzde, 22.02.2010

Jaunākais izdevums

Latvieši Indijai var piedāvāt vairākus interesantus produktus un pakalpojumus, piemēram, ūdens līmeņa noteicējus degvielā un naudas pretviltošanas speciālistus.

Tā pēc savas 5 dienu Indijas vizītes LNT raidījumam 900 sekundes teica ekonomikas ministrs Artis Kampars.

«Par Latvijas savulaik spēcīgo kinoindustriju ieinteresējās arī Indijas Bolivudas pārstāvji, kas pašlaik, lai uzņemtu Indijas apstākļiem eksotiskas filmas, filmē Šveicē, kas tomēr ir par dārgu. Tāpēc no Indijas puses izskanēja piedāvājums Latvijai šajā jomā sadarboties,» sacīja A. Kampars.

Viņš uzsvēra, ka vizīte Indijā bijusi ļoti veiksmīga un īstajā laikā, jo šīs valsts ekonomika piedzīvo ievērojami izaugsmi 8% apmērā. Ar Indiju noslēgts starpvalstu līgums par investīciju aizsardzību, kā arī notikusi veiksmīga tikšanās ar lielāko Indijas uzņēmēju apvienību. «Indijā varētu būt pieprasījums pēc dažādiem Latvijā ražotiem nišas produktiem, piemēram, ūdens līmeņa noteicējiem degvielā, ko latvieši prot ražot. Ja ņemam vērā, ka Indijā ir vairāk nekā miljards iedzīvotāju, tas ir plašs tirgus. Otra lieta, par ko Indijas banku pārstāvji interesējās- Latvijā ir spēcīgi naudas pretviltošanas speciālisti,» stāstīja A. Kampars.

Viņaprāt, Latvijai īpaši jāstrādā uz ražošanas intensificēšanu, tajā skaitā uz tādu valsti kā Indija, jo tikai tā varot apturēt cilvēku emigrāciju peļņas nolūkā uz citām valstīm, kas jau ir satraukusi Latvijas starptautiskos aizdevējus. Ministrs solīja, ka jau šovasar Latviju apmeklēs plaša Indijas uzņēmēju delegācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bez īpašnieka ziņas notikusi kapitāldaļu attiecību maiņa un uzņēmuma dibinātājs zaudējis vairākuma kapitāldaļas. Pilnvara un īpašnieka nevērība kalpoja uzņēmuma pārņemšanai.

2015. gada septembrī pilnvarota persona, izmantojot pilnvaru, veikusi labojumus uzņēmuma dalībnieku reģistrācijas veidlapā, norādot, ka sabiedrībai ir vēlme daļu vairākumu atsavināt labojumu veicējam. Labotā veidlapa tika pieņemta Uzņēmumu reģistrā, un pēc nepilna gada uzņēmuma vecais īpašnieks bija zaudējis kontroli savā uzņēmumā, piekļuvi e-pastiem, privātiem datiem, iestrādnēm un visam, ko radījis.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Ievērojot, ka uzņēmuma īpašnieks un pārreģistrācijas veicējs ir vienas ģimenes locekļi, kuru attiecības 2015. gadā mainījās un šobrīd abu starpā ir vairākas tiesvedības par notikušā sekām, Dienas Bizness nosauca uzņēmumu par SIA X, bet abiem strīdniekiem mainīja vārdus. Artis – vecais uzņēmuma īpašnieks, Ksenija – jaunā kapitāldaļu vairākuma īpašniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Lai skandas nebūtu jāslēpj aiz puķupodiem

Biznesa Plāns, 23.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaņu amatnieks Artis Reimanis darbojas divās saistītās jomās – ražo skandas un apskaņo pasākumus.

Elektronikas un akustikas speciālists Artis Reimanis ir uzņēmumu Silver Note un DTT Solutions valdes loceklis. Viņa aizraušanās ar skaņu un mūziku sākās jau pirms gadiem 15, kad Artis un viņa klasesbiedri tika aicināti uz pasākumiem kā dīdžeji un apskaņotāji. Artis diezgan agri saprata, ka šī joma viņu aizrauj un šajā virzienā varētu darboties arī profesionāli.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Sākotnējais domubiedru bariņš ar laiku izira, draugiem apprecoties vai pārceļoties uz Rīgu, taču Artis palika Kuldīgā un turpināja turēties pie savas idejas. Kvalitāte un dizains «Kad Kuldīgā atvērās biznesa inkubators, nodomāju – kāpēc man pa krūmiem jāložņā, laiks sākt strādāt kā pienākas,» viņš stāsta par to, kā radās apskaņošanas pakalpojumu uzņēmums. «Pamazām apjautu, ka Latvijā diezgan tukša sfēra ir skandu ražošana. Tāpēc vēlreiz iestājos inkubatorā. Cilvēki bija ievērojuši, ka man ļoti interesē mūzika, tāpēc sāka aicināt regulēt savu māju audio sistēmas. Klienti nāca klāt viens pēc otra, un ražošana pamazām aizgāja plašumā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nekustamajam īpašumam plāno progresīvo nodokli

Vēsma Lēvalde, Db, 30.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdībai būs jālemj par vairākām nodokļu izmaiņām - tostarp nekustamā īpašuma nodokļa bāzes paplašināšana un ienākuma nodokļa atlaižu revidēšanu, LNT raidījumā 900 sekundes sacīja ekonomikas ministrs Artis Kampars. (precizēta)

Lai gan IIN nodokļa likme ir 23 procenti no ienākumiem, faktiski bāze ir 8 procenti, pārējo nodokļa daļu var kompensēt, pierādot izdevumus medicīnai un izglītībai, atzina Kampars. Turpmāk šīs atlaides varētu nebūt. Savukārt nekustamā īpašuma nodoklim varētu būt vienota likme mazajiem dzīvokļiem un mājām - 10 - 20 Ls gadā, bet lielāku īpašumu īpašniekiem nodoklis būs pieaugošs atkarībā no platības un īpašuma vērtības. Lielai mājai Jūrmalā nodoklis varētu būt 350 - 400 latu gadā, lēsa ministrs.

Jautāts par viedokli Parex bankas pārņemšanā, Artis Kampars atbildēja, ka tas jāvērtē tiesībsargājošajām institūcijām un jāpasaka, vai kādam nav jāsaņem sods.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban amatpersonas, kurām ir lielas kredītsaistības, turas «virs ūdens» un, kā pašas apgalvo, spēj samaksāt kredītus, turpretim nākamais algas samazinājums jau varētu būt kritisks.

Tas varētu nozīmēt vai nu paaugstinātu korupcijas risku, vai nu - amatpersonas varētu sākt pamest valsts pārvaldi, ziņo Diena.

Artis Kampars (no kreisās), Valentīna Andrējeva, Ilmārs Rimšēvičs, Gunārs Kūtris, Kārlis Šadurskis, Oskars KastēnsIlmārs Rimšēvičs. (Foto: Db)Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs

Kredīts: ap 440 000 LVL;

Ikmēneša maksājums: ap 2 500 LVL;

Alga: ap 5 500 LVL (uz rokas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pabriks: progresīvais nodoklis tiks ieviests tuvāko gadu laikā

Madara Fridrihsone, Db, 05.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kāds pastāv gan daudzās Eiropas valstīs, gan ASV, tuvāko gadu laikā tiks ieviests arī Latvijā.

To šodien, debatējot par 2010. gada valsts budžeta likumprojektu, norādīja Sabiedrību citai politikai pārstāvošais deputāts Artis Pabriks.

«Progresīvā nodokļa ienākumi nebūs tik lieli, lai segtu tos miljonus, kas mums trūkst, bet tas ļautu atjaunot sabiedrības uzticēšanos valsts taisnīgumam,» sacīja A. Pabriks.

Db jau vēstījis, ka Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas eksperti ieteikuši Latvijā ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli un nesamazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamais gadā paredzēts sākt Liepājas jaunās 400 megavatu elektrostacijas būvniecību. To savā atklāšanas runā Db organizētajā enerģētikas forumā teica ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Process esot ievilcies, jo Eiropas Komisija kavējoties ar savu atļauju šim projektam. Tomēr paredzams, ka līdz gada beigām atļauja tiks saņemta, jo izdevies pārliecināt Eiropu par to, ka Baltijas reģionam nav iespējams tik īsā laikā izveidot savienojumus ar Rietumeiropas elektroenerģijas tirgu, lai mazinātu savu atkarību no Krievijas resursu piegādēm. A. Kampars arī prognozēja, ka Latvijas elektroenerģijas patēriņš pirmskrīzes līmenī varētu atgriezties aptuveni pēc 5 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir divi iemesli, kāpēc cilvēkam vajadzētu gribēt maksāt nodokļus valsts kasē – patriotiskais un ekonomiskais. Tā sacījis Ekonomikas ministrs Artis Kampars, ziņo rus.db.lv.

Intervijā Radio Baltkom, uz jautājumu, vai šodien pastāv jebkādi iemesli, kuru dēļ darba devējiem vajadzētu vēlēties maksāt nodokļus valsts kasē, ministrs atbildēja, ka tas daļēji ir filozofisks jautājums.

Viņš norādīja, ka redz divus iemeslus nodokļu maksāšanai. «Pirmais ir apzināšanās, ka mums ir bērni, vecāki un ka viņu sociālajām vajadzībām mēs dodam daļu savu ienākumu. Un bez tam valstij, kurā mēs dzīvojam, ir jāstrādā pasaules, Eiropas izpratnē. Un arī tas kaut ko maksā,» skaidro ekonomikas ministrs.

A. Kampars uzsver, ka ir svarīgi, lai «nodokļu sistēma būtu motivējoša, lai uzņēmējs redz, ka nodokļus viņš maksā pārredzami, un lai ir saprotams, kur šie nodokļi paliek. Un, protams, ir jādod sava veida stimuls no valsts - arguments, kas mudinātu cilvēkus maksāt nodokļus. Īsāk sakot, es redzu divus galvenos argumentus nodokļu maksāšanai - patriotisko un ekonomisko,» rezumē ekonomikas ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ekonomikas ministrija piedāvā progresīvo mājokļa nodokli

, 19.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijas izstrādātais diferencētais mājokļa nodoklis paredz par nelielām dzīvojamajām platībām maksāt mazāk, savukārt par lielām mājām un dzīvokļiem krietni vairāk.

Tā intervijā Latvijas Radio norādīja ekonomikas ministrs Artis Kampars.

A. Kampars norāda, ka nelielajiem dzīvokļiem un nelielajām mājām gadā būtu jāmaksā no 5 līdz 20 latiem, vidējām mājām un dzīvokļiem nodokļa summa varētu būt 0.2% no kadastrālās vērtības gadā, kas būtu 20 - 40 latu gadā, savukārt lielākā likme tiktu piemērota dzīvokļiem virs 100 m2 un mājām virs 200 m2, un tie būtu 0.4% no kadastrālās vērtības gadā, kas būtu apmēram 400 latu gadā.

Ekonomikas ministrija aprēķinājusi, ka šāda nekustamā īpašuma nodokļa gadījumā valsts budžeta ieņēmumi varētu palielināties par 25 līdz 40 miljonu latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kampars: jāsabalansē protekcionisms un konkurētspējas paaugstināšana

, 26.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai vietējie ražošanas un tirdzniecības uzņēmumi varētu veiksmīgi attīstīties iekšējā tirgū un veicināt kopējo ekonomikas attīstību, jāpastāv balansam starp protekcionismu un konkurētspējas paaugstināšanu.

Tādu viedokli šodien tirdzniecības tīkla ELVI un vietējo ražotāju iniciētā diskusija Kāda ir Latvijas ražotāju un mazumtirgotāju nozīme vietējās ekonomikas stabilizēšanā pauda LR Ekonomikas ministrs Artis Kampars. Kā atbalsta mehānismus vietējiem ražotājiem ministrs norādīja valsts un pašvaldību iepirkuma regulēšanu, veicinot konkursa noteikumu veidošanu tā, lai tiktu iepirkts nevis lētākais produkts, bet gan kvalitatīvākais, svaigākais un Latvijā ražotais produkts. Viņš gan atzina, ka, lai tas tiktu izdarīts, nav iespējams izveidot dzelžainus kritērijus iepirkumiem, drīzāk esot jāmudina pašvaldību vadītāji apzināties, ka tas ir ieguvums arī viņiem pašiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), atzīstot bezdarba ļoti satraucošus rādītājus valstī, saskata divas iespējas, kā bezdarbniekam tikt pie darba.

LNT raidījumā 900 sekundes ministrs sacīja, ka, viņaprāt, ministrija strādā, lai radītu labvēlīgus apstākļus mazā un vidējā biznesa uzsākšanai. «Mēs joprojām ceram, ka cilvēki sāks nodarboties ar savu mazo biznesu,» kā vienu no iespējām nopelnīt atzina Kampars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar noteiktajām prasībām neatbilstošu veselības stāvokli pēc 26 gadiem Valsts policijā (VP) dienestu pārtrauc Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks, Valsts policijas priekšnieka vietnieks, ģenerālis Artis Velšs, informē VP.

"Kopš dienesta uzsākšanas 1993. gadā ir piedzīvots un izdzīvots tik daudz. Es priecājos, ka man ir bijusi unikāla iespēja strādāt kopā ar profesionāliem kolēģiem un sniegt savu ieguldījumu drošākas vides veidošanā Latvijas iedzīvotājiem, kā arī pieredzēt Valsts policijas kā iestādes attīstību. Mums noteikti ir, ar ko lepoties! Tomēr, esot vadības līmeņa amatos, kur veicamie pienākumi ir saistīti ar augstu darba intensitāti un atbildību, vienlaicīgi aptverot plašas kompetences jomas, darbs ir prasījis daudz spēka, enerģijas un diemžēl manā gadījumā - arī veselību. Šobrīd veselības uzlabošana ir mana galvenā prioritāte un es saprotu, ka tas vienlaicīgi neļautu turpināt man veikt amata pienākumus uz visiem simts procentiem," skaidro A.Velšs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kampars: Latvija ir ieinteresēta ekonomisko līgumu parakstīšanā ar Krieviju

Māris Ķirsons, Db, 22.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvija ir ieinteresēta, ka šie līgumi starp Latvijas un Krievijas valdībām tiek parakstīti līdz šā gada beigām,» tikšanās laikā a Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu uzsvēra ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Tikšanās laikā Krievijas vēstnieks izteica ieinteresētību, ka līdz šā gada beigām varētu parakstīt Līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā un Līgumu par sadarbību cīņā pret noziedzību, īpaši tās organizētajās formās.

A.Kampara vizīte Maskavā 19.-20.novembrī notiks pēc Krievijas transporta ministra I.Levitina ielūguma. Vizītes ietvaros A.Kampars piedalīsies starptautiskā konferencē par transporta jautājumiem. Bez tam A. Kampars plāno tikties arī ar Krievijas Ekonomiskās attīstības ministri E.Nabiullinu, lai pārrunātu abu valstu ekonomiskās sadarbības jautājumus, tai skaitā Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas Muitas savienības izveidi no 2010.gada 1.janvāra un kā tā ietekmēs savstarpējo tirdzniecību ar Latviju, un Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Maskavā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kampars: nodokļu celšana ir absolūti neiespējama

Andrejs Vaivars, Db, 02.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veidojot nākamā gada budžetu, to paredzēts konsolidēt uz ekonomi­kas pieauguma rēķina. To intervijā Db pauž ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), norādot, ka daļa no nodokļiem, kas skar darbaspēku, būtu jāpārnes uz nekustamo īpašumu, kā arī jāpārskata gāzes tarifu aprēķināšanas metodika.

Ir sagatavots plāns mazo uzņēmēju atbalstam. Kādi ir galvenie atbalsta veidi, ko paredz šis plāns?

Tiek plānots, ka no šiem uzņēmumiem ik gadu tiks iekasēts viens fiksēts nodoklis. Kā to ir paredzēts aprēķināt?

Tas tiks aprēķināts no uzņēmuma apgrozījuma. Savukārt attiecībā uz apgrozījumu uzņēmumam reizi gadā vajadzēs iesniegt deklarāciju, kas būs ļoti vienkāršota un neaizņems vairāk par A4 formāta lapu. Šobrīd diskusijas vēl notiek par šā nodokļa lielumu. Jautājums arī ir par to, kā šā nodokļa veidā iekasētā nauda proporcionāli sadalās: cik daudz tiek novirzīts sociālajos nodokļos, cik — IIN. Redziet, ir būtiski, lai par šo mazo uzņēmēju tiktu veiktas sociālās iemaksas, lai viņš saņemtu zināmas garantijas, kā arī — lai pašvaldības saņemtu kādu maksājumu. Pašreiz tiek paredzēts, ka šis nodoklis varētu būt no 16 līdz 22 % apmērā, atkarībā no apgrozījuma lieluma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kampars: 500 miljonu konsolidācija ir varoņdarbs

Madara Fridrihsone, Db, 28.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijai būtu jālepojas ar spēju veikt budžeta konsolidāciju 500 milj. Ls apmērā, tas ir varoņdarbs, par kuru mūs apbrīno Rietumu eksperti,» tiekoties ar Saeimas Sociālo lietu komisijas deputātiem paziņoja ekonomikas ministrs Artis Kampars (Jaunais laiks).

Taču, tā vietā, lai lepotos ar paveikto, Latvijas pārstāvji vienmēr publiskā telpā stāsta, ka tieši Latvijā viss ir vissliktāk, norādīja A. Kampars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Grib arbūzu padarīt par Latvijas ogu

Dienas Bizness, 10.06.2015

Arta Ķūša audzētos arbūzu stādus no vēja sargās rudzi, sildīs plēve un padzirdīs pilienu sistēma.

Foto: Dainis Ģelzis

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielo ogu – arbūzu – var izaudzēt arī Latvijas klimatiskajos apstākļos, pārliecina zemnieki, kuri to pieradinājuši. Rucavnieks Artis Ķūsis ar arbūziem vēlas bagātināt mūsu pierasto produktu klāstu un ķeras tiem klāt ar vērienu, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Tagad ir īstais laiks stādīt ārā, par siltumnīcā izlolotajiem arbūzu dēstiem pagājušajā nedēļā sacīja Artis Ķūsis. Eksotiskās ogas viņš audzē trešo gadu. Sākumā veikta izpēte. «Papētīju un sapratu, ka Latvijā to var izdarīt, un kāpēc ne?» Ideja bijusi jau sen, «bet ne tādos apmēros». «Redzu, ka Latvijā pašmāju produkcija ir dikti ierasta, visu laiku viens un tas pats.» Tāpēc nobriedusi vēlme pameklēt ko jaunu.

Par pašu galveno labas ražas nosacījumu Artis teic: jāmāk tikt pie smukiem, veselīgiem stādiem. «Ja stādi ir pašvaki, tad tur nekas nav.» Tos divās siltumnīcās audzē pats no Francijā pasūtītām sēklām. Sēj aprīļa beigās, un viss maijs paejot darbos siltumnīcā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kampars: mīts par astoņkāji drīzumā varētu pārtapt par simtkāji

, 03.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontroles (VK) ziņojums par LVRTC labi raksturo iepriekš Satiksmes ministrijā valdījušā Aināra Šlesera darba stilu, kurš ministriju un tās pakļautības struktūras uztvēra kā savu dzimtmuižu, kuru izmantoja vienīgi savās, nevis valsts interesēs.

Tādu viedokli Db pauda ekonomikas ministrs Artis Kampars.

«Tagad mēs sākam plūkt Šlesera «darbu» patiesos augļus – gandrīz sagrauts Latvijas Pasts, necaurspīdīgi lēmumi airBaltic, izsaimniekots LVRTC,» uzskaita A.Kampars, vienlaikus pieļaujot, ka tas vēl nav viss, kas tuvākajā laikā kļūs zināms.

«Tas tikai nozīmē, ka tiesībsargājošajām institūcijām ar daudz lielāku rūpību jāseko līdzi Šlesera kunga darbībām, nevis tās konstatējot pēc tam, kad viņš vairs neieņem savu amatu, bet gan jau savlaicīgi, lai varētu pārkāpumiem piemērot attiecīgu soda mēru. Pretējā gadījumā - suņi rej, bet karavāna iet uz priekšu,» tā A. Kampars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Oficiāli to nosauca vienkārši - tehnisku iemeslu dēļ. Tomēr patiesie iemesli, kāpēc pērn 18.decembrī nenotika Parex akcionāru ārkārtas sapulce, kurā bija jālemj par jaunu bankas parādzīmju - eiroobligāciju - emisiju, bija citi,» vēsta laikraksts Diena.

Saskaņā ar laikraksta rīcībā esošo informāciju «bremzes ieslēdza» ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kura pārraudzībā ir Parex valstij piederošo akciju īpašniece Privatizācijas aģentūra (PA). A.Kampara bankai un vēl trim institūcijām neilgi pirms sapulces nosūtītā vēstule, kurā viņš izteica bažas par akcionāru iecerētā lēmuma - atbalstīt Parex eiroobligāciju emisiju 370 miljonu eiro apmērā - pieņemšanu, bija iemesls, kāpēc to atcēla.

29.janvārī notiks atkārtota bankas akcionāru ārkārtas sapulce, kurai jāizlemj, vai dot zaļo gaismo parādzīmju emisijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Kampars: Zaļā enerģija ir dzīves nepieciešamība, nevis untums

Līva Melbārzde, Db, 18.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mana prioritāte ir lielāka zaļās enerģijas izmantošana Latvijas enerģētikā, nodrošinot papildu 10 tūkstošus darba vietas.»

To Latvijas Zaļās enerģijas forumā, kas 18. janvārī notiek Rīgas Tehniskajā universitātē, teica ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL). Šo izvirzīto mērķi ekonomikas ministrs apņēmies sasniegt, nodrošinot jaunā Atjaunojamo energoresursu likuma pieņemšanu līdz šīs Saeimas sesijas beigām. Viņš piebilda, ka zaļajiem energoresursiem sabiedrībā gan nav sevišķi augsts prestižs- šis bizness tiek vērtēts kā politiski motivēts un koruptīvs, kas atsevišķu interešu vārdā sabiedrībai izmaksā dārgi. Tomēr šo priekšstatu A. Kampars sabiedrībā ir gatavs mainīt, lai Latvijai izdotos sasniegt savu līdz 2020. gadam nosprausto vides mērķi- 40% no enerģijas gala patēriņa saražot no atjaunojamiem energoresursiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad siltumenerģijas un elektroenerģijas tarifi Latvijā nepieaugs. Tā intervijā laikrakstam Dienas bizness sola ekonomikas ministrs Artis Kampars.

«Noteikti nepieaugs! Jāatzīst, ka esmu pat izbrīnīts par šādu tarifu projekta iesniegšanu regulatorā, jo līdz šim gan ar Latvenergo, gan arī Rīgas Siltuma vadību esam runājuši par pilnīgi pretēju procesu - tarifu samazināšanu. Līdz ar to notikušais man ir ļoti neizprotams,» skaidro A. Kampars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Liepājā aptur naudas atmazgāšanas shēmu, kuras organizators iegādājies Aston Martin, lidmašīnu un kuteri

Guna Gleizde, 10.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija atklājusi naudas atmazgāšanas shēmu, kuras organizators ir kāds Liepājas uzņēmējs, kas, iespējams, nelegāli darbojies naftas biznesā. Pēc DB rīcībā esošās informācijas, tas ir SIA Hanza Bunkering Liepaja direktors Artis Hartmanis, kurš Latviju jau pametis.

Četru gadu laikā nelegālajā biznesā šis liepājnieks apgrozījis aptuveni 140 milj. Ls, tomēr precīzu atmazgātās naudas un nenomaksāto nodokļu summu izmeklētāji vēl noskaidros.

Neoficiāla informācija liecina, ka aizdomās turētais uzņēmējs ir SIA Hanza Bunkering Liepaja direktors Artis Hartmanis. Uzņēmuma tālruņi nav pieejami, taču iespējams, ka uzņēmējs jau Latviju pametis un uzturas Krievijā. Viņš ir vienīgais uzņēmējs Liepājā, kura apraksts varētu atbilst VID raksturojumam. Dienas Bizness rakstīja, ka 2005. gadā 62 tūkst. Ls nopelnījusī SIA Baltic Bunkering Company (tiesa, apgrozījums bijis tikai 380 tūkst. Ls), kuras lielākais īpašnieks ir Artis Hartmanis, iegādājusies pilnīgi jaunu Aston Martin DB9.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis savu politisko nākotni saista ar Eiropas Parlamentu

LETA, 29.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas Vienotība līderis šogad notiekošajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās būs bijušais premjers Valdis Dombrovskis (V), šodien oficiāli paziņoja partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Kopumā Vienotības sarakstam izvirzīti 19 kandidāti, tostarp Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V), kā arī deputāti Atis Lejiņš (V) un Andrejs Judins (V).

Tāpat sarakstam pieteikti pašreizējie EP deputāti - Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Krišjānis Kariņš un Kārlis Šadurskis, kā arī bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Āboltiņa norādīja, ka Vienotība vēlēšanās cer iegūt četras vietas EP. Politiķe stāstīja, ka Vienotības valde, Dombrovskim atturoties, vienbalsīgi izvēlējās viņu par saraksta līderi. Āboltiņa šādu izvēli argumentēja ar to, ka Dombrovskim ir ļoti liela pieredze gan Latvijā, gan arī iepriekš viņš jau bija EP deputāts, tāpat viņš ir pierādījis savu autoritāti un spēju darboties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasniedzot vasaras iecienīto kārumu – saldējumu – neierastā veidā, zīmola Rullējums radītāji izcīnījuši sev stabilu vietu zem saules

Ideju par citādu saldējuma pasniegšanas veidu Artis Ķezbers nolūkoja sociālajos tīklos. Pati ideja par saldējumu, kas pasniegts sarullēts, nevis ierastajā bumbiņā, nāk no Taizemes, un abi puiši – Artis Ķezbers un Arnolds Ābrams – to pārņēmuši. Šobrīd šis saldējuma pagatavošanas veids ienāk arī Eiropā. Pirmā doma, ka varētu kaut ko līdzīgu pagatavot arī Latvijā, Artim iešāvusies prātā pagājušā gada sākumā, un līdz pavasarim abi puiši ģenerējuši idejas un domājuši, kāds varētu būt koncepts, līdz beigu beigās nonākuši pie produkta – rullējuma. Šobrīd ir aizvadīta pirmā darbības sezona, un rullējums ir iekarojis cilvēku sirdis. Arī konkurenti nesnauž, un jau bijuši mēģinājumi radīt ko līdzīgu. Tomēr puiši par to nesatraucas, jo atšķiras pati saldējuma masa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemera pagasta Rateniekos jau septiņus gadus briežus savam, ģimenes un draugu priekam audzē Artis Skaistkalns. Tie gan nav svētkiem raksturīgie ziemeļbrieži, bet dambrieži, raksta reģionālais laikraksts Alūksnes Ziņas.

Lai gan pati briežu uzturēšana neizmaksā dārgi, lielākie finanšu ieguldījumi jāveic sākumā – viens dambriedis maksā vidēji 400 eiro. «Dambriežu uzturēšana nemaksā dārgi. Trīs suņu uzturēšana lauku sētā izmaksā tikpat, cik man desmit dambrieži. Baroju ar sienu, graudiem. Ar barošanu nepārspīlējam, jo briežus nedrīkst pārbarot. Vidēji tie ir divi spaiņi dienā ar graudiem. Lai gan viņiem nevajag nojumi, mēs esam tādu uzcēluši, lai varētu paslēpties no lietus,» stāsta A.Skaistkalns.

Dambriežu audzēšana neprasa daudz darba, un tieši tas ir viens no priekšnoteikumiem, kāpēc A.Skaistkalns izvēlējies audzēt tieši šos dzīvniekus. «Gribēju saimniekot un meklēju veidus, ko labāk darīt. Audzēju kartupeļus – neizauga, burkānus – arī nepadevās laba raža. Pie tam vajadzēja ieguldīt daudz darba. Izlēmu audzēt briežus. Vienīgais, kas jādara – jābaro. Brieži neprasa daudz darba,» saka viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

«Zaļi» audzē eksporta steiku

Vēsma Lēvalde, 13.08.2012

Elektriskajam ganam gan vasaras, gan ziemas ganībās strāvu nodrošina saules enerģija, un ganāmpulks ārā ir visu gadu

Foto: V. Lēvalde

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības uzņēmums Artis JP brīvā dabā sācis audzēt gaļas liellopus eksportam.

Pērnajā pavasarī no Dānijas ievestas 42 angus šķirnes govis un divi bullīši. Gada laikā ganāmpulkam bijis varens pieaugums – tagad SIA Artis JP ierīkotajās pļavās ganās ap 80 liellopu, stāsta uzņēmuma izpilddirektors Guntars Zemītis. «Tie ir gaļas liellopi, ļoti pieprasīti pasaulē, jo no tiem iznāk labs steiks,» lopu iegādi pamato G. Zemītis.

Angus šķirne raksturīga ar koši melno krāsu un to, ka lopi piemēroti audzēšanai brīvā dabā. SIA Artis JP ganāpmpulkam izveidotas ziemas un vasaras ganības, katra aptuveni 80 ha platībā. Vasaras ganības aprīkotas ar dzirdināšanas iekārtu, savukārt ziemas ganībās ir arī nojume, kurā lopiem patverties sliktos laika apstākļos un pieejama skābbarība. Ganības ir iežogotas ar tā saukto elektrisko ganu, kas strāvu saņem no akumulatoriem, kuru uzlādēšanai izmanto saules enerģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gadā produktivitātes mērīšanas lietotnes DeskTime apgrozījums audzis par 18%, pārsniedzot 400 tūkstošu dolāru apgrozījumu; šī gada mērķis ir pārsniegt pusmiljonu dolāru

«DeskTime ir pamatīgi paaudzies. 2012. gadā bija viens pilnas slodzes darbinieks – es –, bet pārējos speciālistus «dalījām» ar citiem Draugiem Group darbiniekiem. Tagad esam jau četri darbinieki un ir vēl kādi 12 cilvēki, kuri pieslēdzas pēc vajadzības. Produkts ir gatavs, bet tajā pašā laikā sarežģīts, un tas jāpielāgo dažādām platformām, tam jādraudzējas ar Windows, Macbook, Linux datoriem, iPhone un Android telefoniem. Taču tas nav pilna laika darbs, līdz ar to šos darbiniekus iesaistām tik, cik vajadzīgs,» stāsta Artis Rozentāls, DeskTime (Fast Brands, LLC) vadītājs.

DeskTime sākotnēji tika reģistrēts Idea Bits, LLC Amerikā un attīstīts no Latvijas Draugiem Group uzņēmuma AS Idea Bits Latvia. 2016. gadā tika izveidots atsevišķs uzņēmums Amerikā – Fast Brands, LLC –, bet projekts joprojām tiek attīstīts un vadīts no AS IdeaBits Latvia. «DeskTime ir viens no pirmajiem Draugiem Group starptautiski veidotajiem un reģistrētajiem uzņēmumiem,» viņš teic.

Komentāri

Pievienot komentāru