Branči audzē muskuļus 

Brančs ne vienmēr restorānu saimniekiem nes peļņu, toties tas ir labi noskaņots reklāmas instruments

Daiga Laukšteina, 2019. gada 22. oktobris plkst. 7:12

Foto: AFP/SCANPIX/LETA

Mūsdienās biznesā stāvēt uz vietas nozīmē atpalikt. Tas attiecas arī uz vienu no restorānu biznesa šķautnēm – t.s. branču jeb vēlajām brokastīm. Tās pēc vasaras pārtraukuma sāk zaļot tieši rudenī un laika gaitā augušas garumā, plašumā, vērienā un cenas ziņā.

Turklāt, sasparojoties lielai konkurencei, ar pāris uzkodu platēm, viesnīcu tipa vai bezpersoniskām brokastīm vairs ļaužu masu nepiesaistīsi. Toties paši branči savā uzvaras gājienā nav apstājušies. To piedāvājums ir plašs, taču ar nosacījumu, ka restorāna saimnieks un ēdiena gatavošanas meistars nāk klajā ar saviem knifiņiem un katra šāda maltīte ir viņu individualitātes izpausme. Par to DB pārliecinājās, uzrunājot trīs popularitāti iekarojušas sabiedriskās ēdināšanas vietas.

Kafejnīca Innocent coffee Blaumaņa ielā, Rīgā, šogad svinēs savu deviņu gadu jubileju, un aptuveni tikpat ilgs mūžs ir arī tās piedāvātajām vēlajām brokastīm. «Sākām ar branču svētdienās, tad tām piepulcējās arī sestdienas, bet nu jau sešus gadus vēlās brokastis ietilpst katras dienas piedāvājumā,» stāsta SIA Innocent coffee masters valdes locekle Ilze Paidere-Staķe.

Lai arī par šīs kafejnīcas vēlo brokastu piedāvājumu reti kurš galvaspilsētā nav dzirdējis, tas arī ir viens no lētākajiem DB apzinātajiem.

Proti, darba dienās te jāšķiras no 7,50 eiro, bet brīvdienās – no 12,90 eiro, kad ir arī plašāks sortiments. Darba dienās vēlās brokastis izvēlas ap 50 klientu, kamēr brīvdienās apjoms ir pat trīs reizes lielāks. Pēdējos gados ir daudz ārzemju viesu, jo šo vēlo brokastu labā slava aizceļojusi arī ārpus Latvijas.

Zivju restorāna Bermudas Engures novada Ragaciemā branča piedāvājumā ir arī austeres, vēži, mīdijas un citas jūras veltes, kas savaldzinās jebkuras īstena gardēža garšas kārpiņas. Taču jāpiezīmē, ka te vēlo brokastu piedāvājums neaprobežojas ar zivīm un jūras veltēm vien. Protams, tās atbilstoši restorāna pamata koncepcijai ir bagātīgā klāstā, taču savu ēdienu te atradīs arī gaļas, dārzeņu un desertu cienītāji. Bermudās, turpat līdzās savai dzīves vietai, saimnieko Mūrnieku ģimene – mamma Ruta, kura pilda šefpavāres pienākumus, dēls Gatis un viņa sieva Airita, kuru pārziņā ir saimnieciskās lietas, organizatoriskie darbi, viesmīlība un smalkumi noformējumā, kas, starp citu, ir oriģināli zvejas rīki.

«Rīkojam brančus, lai parādītu, ko vēl protam ārpus ikdienas ēdienkartes. Pie viena tas ir pašreklāmas un mārketinga pasākums. Mazāk domājam, cik nopelnīsim.

Būšu godīgs, nekāda lielā peļņa te arī nesanāk.

Ikviens zinātājs, redzot, ko dodam pretī, pateiktu, ka iebraucam mīnusos. Par laimi, mūsdienu cilvēks meklē sajūtas. Nereti apmeklētāji bauda atmosfēru, savu brīvo laiku un atsevišķi pasūta papildu dzērienus. Tad gan izejam pa nullēm vai ar nelielu plusa zīmi,» stāsta G. Mūrnieks.

Atpūtas komplekss Grantiņi Jelgavas novada Svētes pagastā uz branču pievilina apmeklētājus, kuri vēlas izbaudīt mierīgu svētdienas rītu brīvā dabā, tālāk no civilizācijas, pie viena piedāvājot vēl citas iespējas – palikšanu viesnīcā, kempingā, brīvdienu mājās, peldēšanos, vizināšanos ar katamarāniem, laivām, SUP dēļiem vai pat storu makšķerēšanu, tam kompleksa teritorijā ierīkoti divi dīķi. Īpaši padomāts par bērniem, kuri mierīgi var rotaļāties speciāli ierīkotā laukumā. Grantiņu restorāna vadītāja Oksana Virlana stāsta, ka branču laikā noslogojums ir ap 90%. Vienlaikus uz vēlajām brokastīm tiek uzņemti līdz 60 cilvēku. Arī te atsaucība ir liela un galus savilkt kopā izdodas veiksmīgi, taču apmeklētāji neļauj atslābt.

Nemitīgi jāpiedāvā kādi jauninājumi, jāpamaina tematika, piemēram, atbilstoši kādiem aktuāliem svētkiem.

«Arī, lai noturētu pastāvīgos klientus, nevar stāvēt uz vietas,» uzsver O. Virlana. Nu jau branči Grantiņos uzņēmuši apgriezienus un risinās ik svētdienu.

Visu rakstu lasiet 22. oktobra laikrakstā Dienas Bizness, meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Nepalaid garām

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

Izdevniecība Dienas bizness ar 12.novembri izdod iknedēļas biznesa žurnālu, kas aizstās laikrakstu...

«Man šķiet, ka šobrīd Baltija ir pats caurspīdīgākais finanšu tirgus dalībnieks visā...

Savu eko māju no salmu paneļiem Raiskuma pagastā būvē arī latviešu modele...

100 straujāk augošie uzņēmumi Latvijā pagājušajā gadā apgrozījuši 335,92 milj. eiro, un...

Viena kleita Andele Mandele kustības piekritēju rokās mēdz nomainīt pat piecas saimnieces...

No šīs sadaļas
2019. gada 08. novembris plkst. 10:07

3D kartes, sākot ar magnētiņu pie ledusskapja līdz A0 formāta Alpu kalnu...

2019. gada 25. oktobris plkst. 15:33

Tapis jauna koncepta biznesa centrs «Marupe Smart Park», kas sniegs iespēju uzņēmējiem...

2019. gada 21. oktobris plkst. 12:50

Izvērtējot vasarā veikto testu rezultātus, Latvijas Pasts piegādēm noteiktās teritorijās iegādāsies...

2019. gada 21. oktobris plkst. 10:38

Zviedrijas Braathens Regional Airlines (BRA) 2020. gada 30. marta atklās jaunu tiešo...

2019. gada 21. oktobris plkst. 9:44

Mārupē atvērta vēl viena kafijas bodīte Coffee Stop, biznesa portālu Db.lv informē...

2019. gada 21. oktobris plkst. 7:40

Influenceru mārketings papildina reklāmas misiju un parāda, ka cilvēki konkrēto produktu lieto,...

2019. gada 18. oktobris plkst. 15:28

Picērijas «Pica Lulū» pārvaldītājs un franšīzes turētājs «Later LTD» investējis 40 000...

2019. gada 17. oktobris plkst. 15:19

Kaulēties tirgū, pagaršot kamieļa steiku un bezgala ilgi atpūsties ūdens atrakciju parkos...

2019. gada 17. oktobris plkst. 14:21

RSU Stomatoloģijas institūta Implantoloģijas klīnikā atvērta ortodontijas nodaļa, kuras izveidē...

2019. gada 17. oktobris plkst. 13:23

Uzņēmums «CityBee» noslēdzis savu pirmo elektrisko skrejriteņu sezonu. Kopumā trīs Baltijas valstīs...