Finanses

Bridgestone peļņa šogad par 40% mazāka

, 04.11.2008

Jaunākais izdevums

Pasaulē lielākā riepu ražotāja Bridgestone peļņa šī gada pirmajos deviņos mēnešos bija 499.6 miljoni ASV dolāru, kas ir par 40% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, kad kompānijas peļņa bija 831 miljons dolāru, ziņo Associated Press.

Bridgestone norāda, ka kompānijas peļņa samazinājusies, pieaugot izejmateriālu cenām un samazinoties pieprasījumam.

Bridgestone apgrozījums šī gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu 2007. gadā, palielinājās par 1.3% līdz 25.2 miljardiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Jaunā «Bridgestone» patentētā riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) uzstādīta arī Latvijā

, 03.12.2015

Mazākiem autoparkiem praktiskāk ir lietot viedtālruņu programmu kopā ar manuālo uztvērēju kā alternatīvu vārtu sistēmām.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bridgestone» riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) nodrošina iespēju autoparku īpašniekiem elektroniski sekot līdzi automašīnu riepu spiedienam, tādejādi pagarinot riepu kalpošanas laiku, uzlabojot satiksmes drošību, kā arī samazinot degvielas izmaksas.

TPMS: samazina izmaksas un ietekmi uz apkārtējo vidi

Bridgestone patentētā riepu spiediena monitoringa sistēma (TPMS) ļauj veikt ātru riepu spiediena monitoringu visiem uzņēmuma automobiļiem ar minimālu dīkstāves laiku. Sistēma datus apkopo centralizēti un nekavējoties informē servisa partneruzņēmumu par nepieciešamajām darbībām, lai nodrošinātu optimālu riepu stāvokli.

««Bridgestone» investē līdzekļus, lai attīstītu riepas ar zemu rites pretestību un ilgāku kalpšanas laiku. Tomēr maksimālas veiktspējas un ilgmūžības nodrošināšana nenotiek tika dizaina izstrādes fāzē. Tam papildus ir nepieciešams arī nodrošināt pareizu spiedienu riepās dažādas noslodzes, ceļa un temperatūras apstākļos, lai panāktu maksimālu drošību, efektivitāti un samazinātu ietekmi uz vidi. Tieši šis ir mūsu inovatīvās riepu spiediena monitoringa sistēmas darbības lauks,» stāsta Jānis Grasis, «Bridgestone» Komercproduktu pārdošanas vadītājs Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bridgestone EMEA jauns vadītājs

Žanete Hāka, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par riepu un gumijas produktu ražotāja Bridgestone Eiropas, Tuvo Austrumu un Āfrikas biznesu struktūrvienības (EMEA) prezidentu un vadītāju ievēlēts Paolo Ferrari, informē uzņēmuma pārstāvji.

Ferrari kļūs arī par Bridgestone Europe NV/SA direktoru valdes un izpildkomitejas locekli.

Franko Anunciato, kurš iepriekš bija Bridgestone EMEA vadītājs, 2016. gada janvārī tika iecelts par Bridgestone China Asia Pacific vadītāju.

Itālijas pilsonis Ferrari uzņēmumā Bridgestone ienesīs globālas vadības pieredzes bagātību, viņam iepriekš vadošus amatus ieņemot Ziemeļamerikā, Eiropā un Latīņamerikā. Viņš uz Bridgestone pārnācis no Pirelli, kur pavisam nesen viņš vēl bija Pirelli LATAM struktūrvienības vadītājs, bet iepriekš pārvaldīja Ziemeļamerikas biznesu. Ferrari ieņēmis arī dažādus vadītāja amatus uzņēmumā Telecom Italia Group Itālijā, Vācijā un Lielbritānijā dažādās biznesa struktūrvienībās. Savas karjeras agrīnajā posmā viņš arī strādājis investīciju banku pakalpojumu jomā, ieņemot amatu Credit Suisse First Boston Londonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Bridgestone iegādājas Speedy servisa tīklu

Dienas Bizness, 02.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bridgestone EMEA (Eiropa, Tuvie Austrumi un Āfrika) paziņojis, ka plāno pilnībā pārņemt Speedy France, kas ir vadošs automašīnu apkopes uzņēmums un viens no svarīgākajiem riepu tīkliem Francijā, informē SIA Bridgestone Baltics pārstāvis Intars Vizbulis.

Darījuma pabeigšana ir atkarīga no regulatoru apstiprinājuma.

Apvienošanās ar Speedy palielinās Bridgestone tiešo piekļuvi gala lietotājiem Francijā, kas ir viens no uzņēmuma pamata tirgiem Eiropā, kā arī citās valstīs, kur darbojas Speedy. Pēc šī darījuma apstiprināšanas kompānijas klātbūtne Francijā tiks paplašināta līdz vairāk nekā 800 mazumtirdzniecības vietām, būtiski atbalstot tās izaugsmes paātrināšanas stratēģiju.

«Mēs Speedy uzskatām par spēcīgu stratēģisku partneri ar premium līmeņa klientu loku, paplašinātu ģeogrāfisko klātbūtni un koncentrēšanos uz pakalpojumu kvalitāti. Turklāt Speedy ir spēcīga zīmola atpazīstamība un novatorisks domāšanas veids. Ņemot vērā Speedy veiktspējas uzlabojumus iepriekšējos gados, mēs vēlamies, lai kompānijas vadītājs Žaks Le Fols un viņa komanda turpinātu pārvaldīt savus pienākumus saskaņā ar saviem stratēģiskajiem plāniem,» norāda Bridgestone EMEA priekšsēdētājs un vadītājs Eduardo Minardi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Bridgestone Baltics maina valdes sastāvu

Žanete Hāka, 08.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bridgestone Group ražoto riepu vairumtirdzniecības uzņēmums SIA Bridgestone Baltics veicis izmaiņas valdes sastāvā, liecina Lursoft dati.

2008. gadā dibinātā uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatu atstājis Polijas pilsonis Armands Dahi, savukārt valdei pievienojies Polijas pilsonis Arturs Sarnecki. Kopā ar jauno valdes locekli Arturu Sarnecki valdē darbu turpina Grzegorzs Swiderski, norāda Lursoft rīcībā esošā informācija.

Uzņēmuma vadība norāda, ka, galvenokārt saistībā ar pieprasījuma izmaiņām Igaunijā, pērn krities gan uzņēmuma apgrozījums, gan peļņa pēc nodokļu nomaksas. Aizvadītajā gadā uzņēmuma neto apgrozījums nokritās līdz 25,366 miljoniem eiro. Bridgestone Baltics peļņa, ko tas ieguva pēc nodokļu nomaksas, pērn bija 400,733 tūkstoši eiro. Uzņēmuma rentabilitātes rādītājs aizvadītajā gadā nokritās līdz 4,21.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenšoties samazināt izmaksas un racionalizēt darbību pētniecības un attīstības jomā, pasaules lielākais riepu ražotājs Bridgestone Corp. pārtrauks riepu piegādi Formula 1 sacensībām, ziņo Bloomberg.

Kompānija neatjaunos savu pašreizējo līgumu, kura termiņš beidzas 2010.gada sezonas beigās, liecina Tokijā bāzētās Bridgestone paziņojums.

Šī kompānija ir vienīgais riepu piegādātājs Formula 1 sacensību komandām.

Bridgestone esot tērējusi aptuveni 100 miljonus ASV dolāru gadā, lai segtu ar Formula 1 sacensībām saistītus izdevumus.

Riepu ražotājs paziņojis, ka turpmāk tas novirzīs savus resursus jaunu tehnoloģiju un stratēģisku produktu attīstībai.

Bridgestone prognozē, ka tās tīrā peļņa gada laikā, kas noslēgsies decembrī, būs sarukusi par 42% līdz 6 miljardiem jenu (67 miljoni ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Viedoklis: Nav absolūti labāko vasaras riepu

Oskars Krampāns, SIA Autoriepu nams direktors, 29.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūlīt sāksies vasaras riepu sezona, rindas uz riepu maiņu un kļūs aktuāls mūžīgais jautājums - kuras riepas ir labākās? Atbilde ir vienkārša - nav absolūti labāko vasaras riepu. Ja kāds Jums mēģina iestāstīt pretējo, ka konkrēti šīs vasaras riepas ir pašas labākās, droši variet neņemt šo viedokli vērā, jo tāds viedoklis nav objektīvs. Par to liecina kaut vai tāds fakts, ka šogad vasaras riepu testos nav izteikti viena līdera.

Uz goda pjedestāla ir pabijuši gan Continental ContiPremiumContact 6, gan Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3, gan Goodyear Efficientgrip Performance, gan Pirelli Cinturato P1 Verde, gan Michelin Pilot Sport 4, gan Dunlop Sport Maxx RT2, gan Bridgestone T001, gan Hankook Ventus Prime 3, gan Cooper Zeon 4XS Sport, gan Firestone Destination HP un vēl daudzi citi. Var teikt, ka gandrīz katrā riepu testā ir savs uzvarētājs. Viena uzvarētāja nav, bet droši varu apgalvot, ka visas iepriekš pieminētās vasaras riepas ir ļoti labas un izvēloties tās, vilšanās netiks piedzīvota.

Otrā un trešā «sastāva» riepu ražotāji

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Japānas riepu ražotājs Bridgestone aptur ražošanu Krievijā

LETA--UKRAINSKA PRAVDA, 14.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas riepu ražošanas kompānija "Bridgestone Corp." paziņojusi par ražošanas pārtraukšanu Krievijā, kā arī par investīciju un piegāžu apturēšanu, reaģējot uz Maskavas sākto karu pret Ukrainu.

"Mēs nolēmām apturēt ražošanu Krievijā līdz tālākam paziņojumam. Lēmums spēkā stāsies piektdien, 18.martā, pēc tam, kad būs veikti nepieciešamie sagatavošanās darbi. Kompānija arī nolēmusi iesaldēt jebkādas jaunas investīcijas un nekavējoties izbeigt eksportu uz Krieviju," paziņoja uzņēmums.

Tajā pašā laikā kompānija nolēmusi turpināt maksāt algu vairāk nekā tūkstotim darbinieku Krievijā, kas strādā vieglo automašīnu riepu ražotnē Uļjanovskā un pārdošanas birojos. Visi Krievijā strādājošie ārvalstnieki un viņu ģimenes locekļi - kopumā desmit personas - jau ir devušies uz Japānu.

"Bridgestone" sagaida, ka ārpus Krievijas ražošana tuvāko nedēļu laikā būs stabila.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ko saka paši megapelnītāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andrejs Livanovičs (Energy Consulting):

„Tas ir tāds pīķis kā Everests Himalajos. Tas bija ļoti trekns gads, ar kura augļiem man jāapietas daudz prātīgāk nekā Aigaram Kalvītim ar saviem treknajiem gadiem. Manā konsultāciju biznesā viens cikls ir 5-6 gadi. Tas nozīmē, ka es uz šīs peļņas rēķina dzīvoju iepriekšējos divus gadus un vēl dzīvošu 3-4 gadus. Jāturpina strādāt, un ar peļņu jāapietas ļoti prātīgi. Es to uztveru kā lielu debesu dāvanu, par kuru jābūt pateicīgam un ar kuru jāapietas ļoti prātīgi. 2008. gadā peļņa būs, taču daudzas reizes mazāka, bet 2009.gadā – vēl mazāka.”

Guntis Rāvis (Skonto būve):

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pagaidām lielākā peļņa – Swedbank, bankas audzē buferi nedrošiem kredītiem

Ieva Mārtiņa, Db, 24.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No lielāko banku tirgus spēlētāju sniegtajiem paziņojumiem par finanšu rādītājiem šogad deviņos mēnešos lielāko peļņu uzrādījusi Swedbank – 73.5 miljonus latu, kas ir par 3 % mazāka nekā pirms gada.

Swebank grupas peļņa sarukusi par 11.6 % un bija 66.5 miljoni latu, liecina bankas finanšu pārskats. Gan bankai, gan grupai šogad pieauguši uzkrājumi nedrošiem kredītiem – ja pērn tie bankai bija 8.2 miljoni latu, bet grupai 12.2 miljoni latu, tad šogad bankai šie uzkrājumi pieauguši līdz 14.7 miljoniem latu, bet grupai, kurā ietilpts līzinga kompānija tie auguši gana strauji – līdz 24.7 miljoniem latu.

SEB Banka deviņos mēnešos strādājusi ar 32.2 miljonu latu peļņu, kas ir par 29 % mazāka nekā šajā laika periodā pirms gada. Uzkrājumi nedrošiem kredītiem bankai pieauguši no 2.2 miljoniem pērn līdz 14. 6 miljoniem šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bridgestone: riepu pārdošanas apjomi Ķīnā šogad pieaugs «agresīvi»

Lelde Petrāne, 26.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bridgestone Corp., pasaulē lielākais riepu ražotājs, paredz, ka pārdošanas apjomi Ķīnā šogad pieaugs agresīvi pat tad, ja valsts ļaus tās valūtas vērtībai pieaugt attiecībā pret dolāru, ziņo Bloomberg.

Kravas automašīnu un autobusu riepu pārdošanas apjomi Ķīnā, iespējams, pārsniegs 2008.gada līmeni par vairāk nekā 10%, intervijā sacījis direktors Yujiro Kanahara. Pieaugšot arī vieglo automašīnu un SUV riepu pārdošanas apjomi.

Automašīnu pārdošanas apjomi Ķīnā šā gada pirmajā ceturksnī palielinājās par 76% līdz 3,52 miljoniem vienību. Tas saistīts ar valdības īstenoto stimulēšanas politiku, kas palīdzēja veicināt pieprasījumu pasaulē lielākajā transportlīdzekļu tirgū.

Bloomberg skaido, ka juaņas pārvērtēšana varētu padarīt riepu importu lētāku un pazemināt izejmateriālu iepirkumu izmaksas, tādējādi palielinot konkurenci starp ražotājiem. Bloomberg analītiķu aptauja liecina, ka Ķīna valūtas pārvērtēšanu varētu veikt līdz 30.jūnijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Bridgestone slēgs riepu ražotni Francijā

LETA--AFP, 16.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas riepu ražošanas kompānija "Bridgestone Corp." trešdien paziņoja, ka slēgs rūpnīcu Francijā, likvidējot 863 darbavietas.

Šo lēmumu uzņēmums skaidro ar pārmērīgu piedāvājumu Eiropā un sīvā konkurenci, ko izrāda Āzijas kompānijas.

"Bridgestone" norāda, ka meklēs pircēju ražotnei, kas atrodas Francijas ziemeļos.

Tikmēr Francijas valdība un arodbiedrības paudušas sašutumu par šādu kompānijas lēmumu, aicinot uzņēmumam veikt detalizētu alternatīvu projektu analīzi, lai izvairītos no ražotnes slēgšanas.

Lasi arī:

Continental Vācijā slēgs riepu ražotni un likvidēs 1800 darbavietas 

Vācijas riepu un automašīnu komplektējošo detaļu ražotājs "Continental" otrdien paziņoja, ka...

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās risku pārvaldības kompānijas "Coface" publiskotajā Baltijas valstu lielāko uzņēmumu "Top50" reitingā šogad iekļuvuši 27 Lietuvas uzņēmumi, 17 Igaunijas un seši Latvijas uzņēmumi, aģentūru LETA informēja "Coface" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka Latvijas pozīcijas šajā reitingā ir vispieticīgākās un turklāt tās šogad pasliktinājušas - ja iepriekšējos divus gadus Baltijas "Top50" klasificējās astoņi uzņēmumi no Latvijas, tad šajā gadā - par diviem mazāk.

Kopumā Baltijas valstu 50 lielāko uzņēmumu apgrozījums pērn veidoja 74 miljardus eiro, bet peļņa - 2,78 miljardus eiro. Latvijas uzņēmumu pienesums starp Baltijas "Top50" lielākajām kompānijām ir 9,4% apgrozījuma un 10,6% peļņas ziņā.

Igaunija savas pozīcijas šī gada Baltijas "Top50" uzņēmumu reitingā nostiprinājusi un tajā pārstāvēto uzņēmumu skaits ik gadu būtiski pieaug - šogad reitingā iekļuvuši 17 Igaunijas uzņēmumi, pērn - 14, bet 2021.gadā tādu bija tikai 10. Lietuvas uzņēmumu pozīcijas uzņēmumu reitingā ir samērā stabilas - šogad reitingā pārstāvēti 27 uzņēmumi no Lietuvas, pērn - 28, savukārt 2021.gadā - 32.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paaugstinājis Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām («World Economic Outlook»), kas publiskots otrdien, prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 3,8% un 3,9% nākamgad.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 3% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,3% apmērā.

Inflācija Latvijā gan šogad, gan nākamgad prognozēta 3% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 9% šogad un 8,7% nākamgad, salīdzinot ar 9,6% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 0,3% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 1,5%.

No Baltijas valstīm lielāku IKP pieaugumu nekā Latvijā šogad SVF sagaida Igaunijā, kur tas tiek prognozēts 4% apmērā. Nākamgad Igaunijā SVF sagaida 3,7% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Igaunijā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 2,5% un 2,8%. Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 3,8% un 3,4% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 1,8% no IKP, kas nākamgad saruks līdz 1,4%. SVF Igaunijā sagaida bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 8,4% šogad un 9% nākamgad, salīdzinot ar 6,8% pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tik lielu peļņu kā 2007. gadā tuvākajā nākotnē var negaidīt

Ieva Mārtiņa, Db, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku peļņa pērn sasniedza jaunu rekordlīmeni - 371.6 miljonus latu, bet šī peļņa nākamo vismaz pāris gadu laikā tā arī paliks lielākā banku peļņa.

Nebūs rekordpeļņa

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons atzina, ka šogad banku peļņa būs mazāka. Pēc T. Tverijona skaidrotā, bankas ir ļoti atkarīgas no tautsaimniecības, ir tās spogulis. "Ekonomikas izaugsmes tempi ir samazinājušies, kreditēšanas tempi samazinājušies, bet galvenie banku ienākumi ir no kreditēšanas, plus objektīva kredītportfeļa kvalitātes pasliktināšanās, kas liek bankām veidot speciālus uzkrājumus, kurus bankas var veidot tikai uz savu izdevumu rēķina, tātad faktiski uz peļņas rēķina. Tādējādi gan šogad, gan nākamgad banku peļņa būs mazāka nekā iepriekšējos gados."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām (World Economic Outlook), kas publiskots otrdien, prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 3,7% un 3,3% nākamgad.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 4% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,5% apmērā.

Inflācija Latvijā šogad un nākamgad prognozēta attiecīgi 2,7% un 2,4% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 7,9% šogad un 7,8% nākamgad, salīdzinot ar 8,7% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 2% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 2,6%.

No Baltijas valstīm identisku IKP pieaugumu kā Latvijā šogad SVF sagaida Igaunijā, kur tas arī tiek prognozēts 3,7% apmērā. Nākamgad Igaunijā SVF sagaida 3,3% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Igaunijā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 3,9% un 3,2%. Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 3% un 2,5% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 2,2% no IKP, kas nākamgad saruks līdz 1,1%. SVF Igaunijā sagaida bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 6,7% šogad un 6,9% nākamgad, salīdzinot ar 5,8% pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā peļņa 2021.gadā starp Latvijas bankām, tāpat kā gadu iepriekš, bija "Swedbank" - pagājušajā gadā "Swedbank" peļņa bija 73,414 miljoni eiro, kas ir par 2,5% mazāk nekā 2020.gadā, liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

Seko "SEB banka", kuras peļņa pagājušajā gadā bija 72,538 miljoni eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā 2020.gadā.

Savukārt trešā lielākā peļņa starp Latvijas bankām pagājušajā gadā bija bankai "Citadele" - bankas auditētā peļņa pagājušajā gadā bija 29,643 miljoni eiro pretstatā zaudējumiem 2020.gadā.

Asociācijas datos nav uzrādīti "Rietumu bankas", kura nav asociācijas biedrs, dati, taču, pēc bankas publiskotās informācijas, "Rietumu bankas" provizoriskā peļņa pagājušajā gadā bija 21,5 miljoni eiro, kas ir par 18,6% vairāk nekā 2020.gadā, tādējādi pēc gūtās peļņas apmēra ierindojot "Rietumu banku" ceturtajā pozīcijā.

Tāpat asociācijas dati liecina, ka "Reģionālās investīciju bankas" peļņa pagājušajā gadā bija 9,08 miljoni eiro, kas ir pieaugums vairāk nekā 11 reizes, kamēr "BlueOrange Bank" peļņa pieaugusi par 45,1%, sasniedzot 7,117 miljonus eiro. Vienlaikus atbilstoši "BlueOrange Bank" publiskotajiem auditētajiem datiem bankas peļņa pērn bija 9,766 miljoni eiro, kas ir 2,6 vairāk nekā 2020.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šogad deviņos mēnešos ar zaudējumiem strādājušas piecas bankas, tostarp lielākie zaudējumi bija bankai "Citadele", liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

2020.gada deviņos mēnešos bankas "Citadele" zaudējumi bija 24,451 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Tāpat ar zaudējumiem šogad deviņos mēnešos strādājušas "Industra Bank", "PrivatBank", "Baltic International Bank" un "Expobank".

"Industra Bank" zaudējumi šogad deviņos mēnešos bija 4,041 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, "PrivatBank" zaudējumi pieauguši līdz 3,698 miljoniem eiro, "Baltic International Bank" zaudējumi bija 1,179 miljoni eiro pretstatā peļņai pērn attiecīgajā periodā, bet "Expobank" zaudējumi pieauguši par 71,5%, sasniedzot 978 800 eiro.

Vienlaikus lielākā peļņa 2020.gada deviņos mēnešos starp Latvijas bankām bija "Swedbank" - šogad deviņos mēnešos "Swedbank" peļņa bija 59,913 miljoni eiro, kas ir par 28,1% mazāk nekā 2019.gada deviņos mēnešos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pirmajā pusgadā ar zaudējumiem Latvijā strādājušas četras bankas

LETA, 04.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā šogad pirmajā pusgadā ar zaudējumiem strādājušas četras bankas, tostarp lielākie zaudējumi bija bankai "Citadele", liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

2020.gada pirmajā pusgadā bankas "Citadele" zaudējumi bija 30,321 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Tāpat ar zaudējumiem šogad pirmajos sešos mēnešos strādājušas "Industra Bank", "PrivatBank" un "Expobank".

"Industra Bank" zaudējumi šogad pirmajā pusgadā bija 2,879 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, "PrivatBank" zaudējumi veidoja 2,833 miljonus eiro, kas ir četras reizes vairāk nekā 2019.gada pirmajā pusgadā, bet "Expobank" zaudējumi pieauguši par 22,3%, sasniedzot 674 800 eiro.

Vienlaikus lielākā peļņa 2020.gada pirmajā pusgadā starp Latvijas bankām bija "Swedbank" - šogad pirmajā pusgadā "Swedbank" peļņa bija 44,254 miljoni eiro, kas ir par 26,4% mazāk nekā 2019.gada pirmajā pusgadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea markets finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš par finanšu investīcijām Līgo svētku gaisotnē:

Tuvojoties svētkiem es parakņājos Dainu skapī un nolēmu paskatīties, kādas tad senajiem latviešiem bijušas attiecības ar finanšu tirgus produktiem. Ierobežotās datu bāzes dēļ dažu produktu cenu izmaiņu grafiki ir no citiem tirgiem, bet tie aptuveni parāda arī mūsu tirgus tendences. Savā «Līgo indeksa» groziņā saliku: vara bungas, zeltu, sudrabu, kviešus, cūkgaļu, cukuru, gumiju un aitas vilnu.

Par varu

Sit, Jānīti, vara bungas

Vārtu staba galiņā,

Lai ceļas saiminieki

No tiem dūnu spilveniem.

Ja jūs gadījumā sastopat kādu Jāni ar vara bungām, tad ziniet, ka pēdējo gadu laikā viņš ir kļuvis krietni turīgāks. Pirms aptuveni 10 gadiem par tonnu vara maksāja nedaudz vairāk kā 1300 dolārus, bet šobrīd cena sasniegusi 9000 dolāru par tonnu līmeni, kas ir aptuveni 4,59 lati par kilogramu. Pie pēdējā sadārdzinājuma viļņa vainojama globālās ekonomikas atveseļošanās un galvenokārt ražošana Ķīnā. Nesen publicētie dati par Ķīnas rūpniecības izlaides pieaugumu par 13,3% gada laikā deva spēcīgu atbalstu vara cenai. Pašreiz vēl iespējama cenas pazemināšanos (korekcija pēc nesenajiem rekordiem), tomēr ilgā termiņā prognozējam mērķēšanu vismaz uz pēdējo rekordu atkārtošanu (atslēga šajā jautājumā ir ražošana, patēriņš un ekonomikas izaugsme Ķīnā). Tā kā neatstājiet vara bungas nepieskatītas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ar riepām viss ir citādi nekā varētu šķist

Oskars Krampāns, SIA Autoriepu nams direktors, 24.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvēloties ziemas vai vasaras riepas, bieži rodas jautājumi par riepu zīmolu, kur ražotas, cik tās ir labas?

Sākšu ar jautājumu - kur ražotas? Šobrīd ir izveidojusies situācija, ka pateikt konkrēti, kur šis riepu zīmols tiek ražots, vairs nav iespējams. Visiem lielajiem ražotājiem ir rūpnīcas ļoti daudzās valstīs. Piemēram, franču zīmolam Michelin ražotnes ir 17 valstīs, Itāļu zīmolam Pirelli rūpnīcas ir 14 valstīs, tai skaitā pat Ķīnā. Riepu ražotājs Nokian, kas vairumam cilvēku asociējās ar Somiju, lielāko daļu no saviem riepu ražošanas apjomiem ir pārcēlis uz ražotni Krievijā. Šobrīd, pērkot kādu konkrēta zīmolu riepas, cerēt, ka tās būs ražotas tajā valstī, kur šis zīmols ir radies, viegli izsakoties, ir naivi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pirmajā ceturksnī lielākā peļņa starp Latvijas bankām bija Swedbank, kurai seko Rietumu banka, ABLV Bank un SEB banka, savukārt zaudējumi bija divām bankām - Eesti Krediidipank Latvijas filiālei un PrivatBank, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotie dati.

2017.gada pirmajos trijos mēnešos Swedbank peļņa bija 24,192 miljoni eiro, kas ir par 0,05% mazāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, un veidoja 23,1% no kopējās banku sektora peļņas.

Vienlaikus Rietumu bankas peļņa šogad pirmajos trijos mēnešos bija 15,431 miljons eiro, kas ir par 8,6% mazāk nekā pirms gada, un veidoja 14,7% no kopējās banku sektora peļņas, ABLV Bank nopelnījusi 14,761 miljonu eiro, kas ir par 31,4% mazāk, un veidoja 14,1% no kopējās banku sektora peļņas, bet SEB bankas peļņa bija 14,53 miljoni eiro, kas ir par 81,4% vairāk nekā pērn pirmajā ceturksnī, un veidoja 13,9% no kopējās banku sektora peļņas.

Pārējo Latvijas banku peļņa šogad pirmajā ceturksnī nepārsniedza desmit miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) būtiski koriģējis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi šim gadam, lēšot, ka Latvijā šogad būs straujākā ekonomikas lejupslīde Baltijas valstīs, bet nākamajā gadā atgriezīsies izaugsme un tā būs straujākā Baltijā.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") prognozē, ka Latvijas ekonomikā šogad būs kritums par 8,6%, nevis pieaugums par 2,8%, kā tika lēsts oktobrī. Savukārt nākamajā gadā SVF prognozē Latvijas IKP pieaugumu 8,3% apmērā, kas būs straujākā starp Baltijas valstīm.

Tāpat fonds prognozē, ka šogad Latvijā patēriņa cenas samazināsies, proti, būs deflācija 0,3% apmērā, bet nākamgad atgriezīsies inflācija un tā būs 3% apmērā.

Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs 2020.gada beigās Latvijā sasniegs 8%, bet nākamgad samazināsies līdz 6,3%, reģistrējot identisku līmeni kā 2019.gadā.

Tāpat SVF prognozē, ka maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad Latvijā būs deficīts 2,2% apmērā no IKP, bet nākamgad deficīta apmērs saruks līdz 1,5% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" koncerns šogad deviņos mēnešos strādāja ar 1,175 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 78,1% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 3,9 reizes - līdz 104,259 miljoniem eiro, liecina "Latvenergo" sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

"Latvenergo" skaidro, ka koncerna peļņa šogad deviņos mēnešos ir mazāka nekā šogad pirmajā pusgadā.

Uzņēmumā skaidro, ka koncerna peļņa ierasti pirmajā pusgadā ir būtiski lielāka nekā gada otrajā pusgadā, jo pirmā pusgada darbības rezultātus pozitīvi ietekmē būtiski lielāka ūdens pietece Daugavā un sekmīga hidroelektrostaciju darbība. Savukārt gada otrajā pusē vairāk elektroenerģijas Latvijā un visā Baltijā nepieciešams importēt.

Vienlaikus koncerna māteskompānijas apgrozījums 2022.gada deviņos mēnešos pieaudzis 2,2 reizes, sasniedzot 736,554 miljonus eiro, bet koncerna mātesuzņēmuma peļņa bija 125,543 miljoni eiro, kas pieaugums 3,6 reizes.

"Latvenergo" pārstāvji norāda, ka koncerna ieņēmumu pieaugumu galvenokārt ietekmēja par 494 miljoniem eiro lielāki ieņēmumi no enerģijas pārdošanas augstāku elektroenerģijas un dabasgāzes tirgus cenu ietekmē. Šogad deviņos mēnešos Latvijā elektroenerģijas cena pieaug 3,3 reizes, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, savukārt dabasgāzes cenas bija vairāk nekā četras reizes, bet emisiju kvotu cenas - gandrīz divas reizes augstākas.

Komentāri

Pievienot komentāru