Jaunākais izdevums

Lielbritānijas banka HSBC Holdings piekritusi samaksāt 1,92 miljardus ASV dolāru lielu naudassodu, lai noslēgtu izlīgumu par apsūdzībām naudas atmazgāšanā, darījumiem ar kompānijām, kas saistītas ar teroristiem, un pret Irānu noslēgto sankciju pārkāpšanā.

Rekordaugstā soda nauda ir lielākā ko jebkad samaksājusi kāda banka. Tāpat HSBC apņēmusies pilnībā sadarboties ar ASV banku uzraugiem un likumsargiem, kā arī veikt nepieciešamos pasākumus, lai padarītu vieglāku dažādu normu ievērošanu. HSBC pavēstījusi, ka līdzīgu izlīgumu cer panākt arī ar Lielbritānijas banku uzraugiem.

HSBC atzinusi savu vainu un atvainojusies. «Mēs uzņemamies atbildību par savām pagātnes kļūdām. HSBC šodien ir pavisam cita organizācija nekā tā, kas pieļāva kļūdas,» norādīja banka.

Soda naudu 327 miljonu ASV dolāru apmērā piekritusi samaksāt arī Lielbritānijas banka StanChart, kas jau augustā piekrita soda naudai 340 miljonu dolāru apmērā. Kopējo soda naudu 667 miljonu ASV dolāru apmērā StanChart samaksājusi ASV varasiestādēm par regulatoru apkrāpšanu, dokumentu viltošanu un sadarbību ar Irānu.

Jūlijā kļuva zināms, ka HSBC veicis darījumus ar kompānijām, kuras tiek saistītas ar terorismu, ļāvusi saviem klientiem nodarboties ar naudas atmazgāšanu, kā arī pārkāpis ASV sankcijas pret Irānu, secināts ASV Senāta izmeklēšanas ziņojumā.

Banku izmantojuši Meksikas narkotiku karteļi, kā arī caur to ceļojuši aizdomīgi finanšu līdzekļi no Sīrijas, Kaimanu Salām un Saūda Arābijas. Regulatora un HSBC iekšējās kontroles trūkumi noveduši pie nespējas pienācīgi uzraudzīt transakcijas kopumā 15 miljardu ASV dolāru apmērā, kas notikušas no 2006. gada līdz 2009. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas finanšu gigants HSBC Holdings PLC. veicis darījumus ar kompānijām, kas tiek saistītas ar terorismu, un ļāvis saviem klientiem nodarboties ar naudas atmazgāšanu, kā arī pārkāpis ASV sankcijas pret Irānu, secināts ASV Senāta izmeklēšanas ziņojumā.

Banku izmantojuši Meksikas narkotiku karteļi, kā arī caur to ceļojuši aizdomīgi finanšu līdzekļi no Sīrijas, Kaimanu Salām un Saūda Arābijas, atsaucoties uz ASV Senāta izmeklēšanas ziņojumu, vēsta BBC.

ASV Senāta ziņojumā sniegts kopsavilkums gadu ilgai izmeklēšanai, kuras laikā izpētīti 1,4 miljoni dokumentu un veiktas 75 intervijas ar HSBC vadītājiem un banku regulatoru pārstāvjiem. Ziņojumā arī secināts, ka ASV banku regulators nav spējis pienācīgi pārraudzīt HSBC.

Regulatora un HSBC iekšējās kontroles trūkumi noveduši pie nespējas pienācīgi uzraudzīt transakcijas kopumā 15 miljardu ASV dolāru apmērā, kas notikušas no 2006. gada līdz 2009. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices banka UBS piekritusi maksāt 1,5 miljardus ASV dolāru lielu soda naudu Lielbritānijas, ASV un Šveices varasiestādēm, lai panāktu izlīgumu saistībā ar apsūdzībām Libor likmju manipulācijā.

UBS piespriestā soda nauda ir vairāk nekā trīs reizes lielāka nekā bankai Barclay’s, kurai jūnijā par Libor likmju manipulēšanu nācās maksāt soda naudu 450 miljonu ASV dolāru apmērā. UBS piespriestais sods ir otrs lielākais banku vēsturē, vēsta BBC.

Šveices banka maksās 1,2 miljardus dolāru lielu naudassodu ASV Tieslietu departamentam un Finanšu instrumentu tirdzniecības komisijai, 160 miljonus sterliņu mārcīju Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvaldei (FSA) un 59 miljonus Šveices franku regulatoram Finma.

Lielbritānijas finanšu regulators skaidro, ka krāpniecībā ar Libor likmēm bijuši iesaistīti 45 cilvēki, kas savas darbības pārrunājuši ar interneta sarunu vietņu un e-pastu palīdzību. FSA publiskojusi bankas brokeru e-pastus, kuros tie apspriež paredzamās manipulācijas un viens otru uzrunā par «supermenu» un «šodienas varoni». Tāpat FSA secinājusi, ka manipulācijas bankas iekšienē tikušas uzskatītas par normālu biznesa praksi. Britu varasiestādes arī norāda, ka UBS tik ļoti plaši manipulējusi ar Libor, ka, laika posmā no 2010. līdz 2005. gadam, par aizdomīgām uzskatāmas visas bankas darbības ar šīm likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Briti likumdošanā iestrādā amatpersonu privātu atbildību par banku nedarbiem; vadītāji saka – «tad nu bez mums» , ceturtdiena raksta laikraksts Dienas Bizness.

Divi no britu finanšu pakalpojumu holdinga HSBC valdes locekļiem taisās iet prom no darba, jo acīmredzot bažījas par riskiem saistībā ar jauno likumdošanu, kas paredz vadītāju personīgu atbildību par viņu kompāniju pastrādātajām nelikumībām, raksta Financial Times (FT).

Londonas Sitijā notiekošais varētu būt pavērsiena punkts Rietumu tieslietu praksē, kas līdz šim ir bijusi ļoti saudzīga pret finanšu institūciju vadītājiem personīgi, arī ja to iestādes bijušas vainīgas finanšu manipulācijās un trakulībās, izraisot neuzticību sabiedrībai tik svarīgajai industrijai un arī globālo finanšu krīzi. Līdz šim bijis spēkā princips «par lielu, lai iespundētu» (too big to jail), kas ir parafrāze par cita veida līdzšinējās pielaidības pret bankām raksturojumam – «par lielu, lai caurkristu» (too big to fail).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā gadā Ķīnas akciju tirgū var gaidīt 30% pieaugumu, jo valsts amatpersonas samazinās finansējuma izmaksas un īstenos reformas, uzskata Ķīnas starptautiskās kapitāla korporācijas eksperti, kas precīzi paredzēja pieaugumu pērn.

Kā raksta Bloomberg, pērn Shanghai Composite indekss pieauga par 53%, bet trešdien tas sasniedza 5,5 gadu augstāko atzīmi. Tiesa gan. Indekss aizvien ir par 45% zemāks nekā vēsturiski augstākā atzīme, ko tas sasniedza 2007. gadā un uzņēmumu novērtējumi joprojām ir zemi, norāda uzskata Ķīnas starptautiskās kapitāla korporācijas Huans Haižou.

Eksperts pirms gada prognozēja, ka Ķīnas akciju cenas pērn pieaugs par 20%. Viņš norāda, ka akciju cenu tirgus pieaugums turpināsies vairākus gadus un patlaban vēl ir laiks akciju iegādei.

Pērn Ķīnas akciju tirgus uzrādīja labākos rezultātus, pārspējot Japānu. Tirgus indeksu pieaugumu veicināja runas investoru vidū, ka amatpersonas turpinās mīkstināt monetāro politiku, lai veicinātu izaugsmes bremzēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas ekonomika uzrāda bremzēšanās pazīmes

Žanete Hāka, 06.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembrī Ķīnas ražošanas un pakalpojumu sektori uzrādījuši vājināšanās pazīmes, raksta MarketWatch.

Četrās aptaujās, no kurām divas veikusi valdība, bet divas – HSBC Holdings Plc, iepirkumu menedžeru indeksi pagājušajā mēnesī sarukuši, kas noticis pirmo reizi kopš aprīļa. HSBC Services PMI samazinājās no 52,5 punktiem novembrī līdz 50,9 punktiem decembrī.

Pētījumā tiek izmantotas vairāku tūkstošu uzņēmumu atbildes par biznesa situācijas izmaiņām. Tādējādi indekss sarucis līdz zemākajam līmenim kopš 2011.gada augusta.

Piektdien Ķīnas Nacionālā statistikas biroja dati uzrādīja pakalpojumu sektora aktivitātes izaugsmes samazināšanos līdz četru mēnešu zemākajam līmenim – 54,6 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Eiropas un Āzijas akciju tirgus indeksi saruka, reaģējot uz jaunākajiem datiem, kas uzrādīja, ka Ķīnas ekonomikas izaugsme bremzējas.

Stoxx Europe 600 saruka par 0,12%, Lielbritānijas FTSE 100 samazinājās par 0,1%, bet Vācijas DAX 30 – par 0,2%, bet pēc tam atguvās un spēja pakāpties par 0,18%.

Ar straujāku kritumu pirmdienas tirdzniecības sesiju noslēdza Āzijas akciju tirgus indeksi. Tā, piemēram, Japānas Nikkei 225 zaudēja 2,4% no savas vērtības, bet Shanghai Composite Index dienu noslēdza pie zemākās atzīmes kopš augusta.

Db.lv jau rakstīja, ka decembrī Ķīnas ražošanas un pakalpojumu sektori uzrādījuši vājināšanās pazīmes, raksta MarketWatch.

Četrās aptaujās, no kurām divas veikusi valdība, bet divas – HSBC Holdings Plc, iepirkumu menedžeru indeksi pagājušajā mēnesī sarukuši, kas noticis pirmo reizi kopš aprīļa. HSBC Services PMI samazinājās no 52,5 punktiem novembrī līdz 50,9 punktiem decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas ražošanā pārsteidzošs kritums

Žanete Hāka, 23.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas ražošanas aktivitāte varētu būt piedzīvojusi pirmo kritumu pēdējo sešu mēnešu laikā, liecina HSBC Holdings Plc. un Markit Economics iepirkumu menedžeru indeksa dati.

Kā raksta Bloomberg, provizoriskais indekss janvārī bijis 49,6 punkti, kas ir mazāk nekā decembrī, kad indekss sasniedza 50,5 punktus. Indekss virs 50 punktiem uzrāda izaugsmi.

Jaunākie indeksa dati uzrāda izaugsmes bremzēšanos ražošanas sektorā, sacījis HSBC Ķīnas ekonomists Ku Hongbins.

Tiesa gan, indeksa samazinājums neuzrāda, ka ražošana ir sarukusi, salīdzinot ar gadu iepriekš. Decembrī rūpnīcu produkcijas izlaide pieauga par 9,7%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, salīdzinot ar 10% kāpumu novembrī.

Kā liecina Ķīnas šajā nedēļā publicētie dati, ceturtajā ceturksnī ekonomikas izaugsme palēninājusies līdz 7,7%, salīdzinot ar 7,8% iepriekšējā ceturksnī. Pagaidām nav paziņots šā gada izaugsmes mērķis, bet pērn tas bija 7,5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

20 lielākās Eiropas bankas pēc tirgus kapitalizācijas

Žanete Hāka, 21.08.2014

1. HSBC Holdings

Vieta pērnā gada beigās: 1.
Valsts: Lielbritānija
Tirgus kapitalizācija šā gada 30. jūnijā: 141,3 miljardi eiro
Izmaiņas, salīdzinot ar pērnā gada beigām: -5,72%

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūnija beigās lielākās bankas Eiropā pēc tirgus kapitalizācijas bijušas HSBC Holdings un Banco Santander, saglabājot savas pozīcijas kopš pērnā gada beigām, liecina jaunākais SNL Financial jaunākais pētījums.

30. jūnijā HSBC tirgus kapitalizācija bija par 5,72% zemāka nekā iepriekšējā pētījumā pērnā gada nogalē un akcijas cena pirmajā pusgadā saruka par vairāk nekā 10%. Tomēr, neskatoties uz kritumu, šī Lielbritānijas banka saglabājusi līdera pozīcijas kā Eiropas lielākā banka pēc tirgus kapitalizācijas.

20 lielākās Eiropas bankas pēc tirgus kapitalizācijas iespējams aplūkot galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Libor skandāls turpina izplesties

Jānis Rancāns, 16.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV varasiestādes uzsākušas izmeklēšanu pret septiņiem banku gigantiem saistībā ar Libor procentu likmju manipulācijām. Izmeklēšana vērsta pret Deutsche Bank, HSBC, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, UBS un Barclays.

ASV varasiestādes bankām likušas atklāt e-pastus un dokumentus ar kuriem apmainījušies finanšu milžu izpilddirektori, lai izpētītu to lomu likmes manipulācijās. Līdzīgas izmeklēšanas notiek arī Lielbritānijā un Vācijā, taču šajās valstīs Deutsche Bank saņēmusi solījumu, ka pret to netiks vērsta apsūdzība, ja banka atklās nepieciešamo informāciju.

Gadījumā, ja ASV varasiestādes atzīs, ka arī Vācijas banka bijusi vainojama Libor manipulācijās, Deutsche Bank varētu nākties sodanaudās samaksāt simtiem miljonu eiro, pieļauj Euobserver.

Tikmēr atklājies, ka vēl viena britu banka piekopusi ne visai tīru nodarbi. Trešdien Standard Chartered piekrita maksāt 277 miljonu eiro lielu sodu, kad ASV varasiestādes atklāja, ka banka nodarbojusies ar Irānas naudas atmazgāšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām, kuras nodarbosies ar palīdzēšanu naudas atmazgāšanā varētu tikt piešķirta soda nauda 10% apmērā no apgrozījuma, savukārt atsevišķas personas varētu sagaidīt pat piecus miljonus eiro lieli sodi, liecina jaunākie Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumi.

Saskaņā ar EK ierosinājumiem, bankām vajadzētu lielāku uzmanību pievērst savu klientu identitātēm un transakcijām. Noteikumi atteiktos uz juridisko pakalpojumu sniedzējiem, spēļu namiem un juvelierveikaliem.

EK ierosina, ka juvelierveikaliem un citiem luksusa preču pārdevējiem, vajadzētu veikt tādu klientu pārbaudes, kas skaidrā naudā spēj apmaksāt vairāk nekā 7,5 tūkstošus eiro vērtu rēķinu. Spēļu namiem šī robeža tiktu noteikta vēl zemāka – divi tūkstoši eiro.

Tāpat ES valstīm vajadzētu izveidot Finansiālās Informācijas vienības, kurām pēc pieprasījuma jāveic apmainīšanās ar informāciju, kas ļautu sekot nelegāli iegūtas naudas kustībai pār valstu robežām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvārī zelta cena piedzīvojusi pirmo pieaugumu kopš augusta, jo krītošās akciju cenas ir veicinājušas investoru pieprasījumu pēc droša patvēruma līdzekļiem, raksta Bloomberg.

Zelta stieņa cena tūlītējām piegādēm janvārī pieauga par 3,2%. Februāri arī zelta stieņa cena sāka ar kāpumu 0,2% apmērā, sasniedzot 1247,21 dolāru par unci.

Savukārt zelta cena aprīļa piegādēm pakāpās par 0,6% līdz 1246,6 dolāriem par unci.

«Mums ir aizdomas, ka pasaules akciju tirgos februārī varēs piedzīvot arī turpmākus satricinājumus, kas visdrīzāk nozīmē, ka zelts vēl kādu laiku aizsargās ieguldījumus,» saka INTL FCStone analītiķis Edvards Meirs.

Fiziskais pieprasījums pēc zelta Āzijā ir palīdzējis zelta stieņa cenai atgūties no sešu mēnešu zemākās atzīmes, kas tika sasniegta decembra beigās, kad cena noslēdza gadu ar lielāko kritumu kopš 1981. gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Cukurs vēl dārgāks; par trešdaļu palēkusies arī pārtikas cena kopumā

Jānis Šķupelis, 06.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē dārgāks pandēmijas laikā kļuvis vesels lērums izejvielu, tai skaitā arī cukurs.

Nupat tā cena ASV preču biržā sasniegusi teju 20 ASV dolāra centus par mārciņu, kas ir visvairāk četros gados. Strauji - līdz gandrīz 500 ASV dolāriem par tonnu – pieaugusi arī baltā cukura cena Londonas preču biržā. Kopš šā gada sākuma cukurs tur kļuvis par 16% dārgāks.

Savukārt kopš pagājušā gada sākuma šis pieaugums ir jau 37% apmērā. Var vien lēst, ka arī šāda cukura vērtības palielināšanās spēlēs par labu tam, lai turpinātu augt dažnedažādu citu pārtikas preču cena.

Cukura deficīts

Pamatā cukura cenas nesenajam lēcienam enerģiju piešķīluši slikti laika apstākļi Brazīlijā, kas visai pārliecinoši ir pasaulē lielākā šīs pārtikas izejvielas eksportētāja. Cukurniedru audzēšanas reģionus šajā valstī skārušas netipiski bargas salnas. Tas sabojājis esošās cukurniedres, negatīvi ietekmējis to augšanas procesu un mazinājis cukura īpatsvaru tajās. Šādas salnas nākušas pavisam nelaikā, kur cukurniedru fermeriem jau pirms tam nācās cīnīties ar lielu sausumu, kas arī negatīvi bija ietekmējis ražu (DB jau rakstījis, ka šīs pašas salnas lielas problēmas sagādājušas kafijas fermeriem).Rezultātā šobrīd Starptautiskā Cukura organizācija (ISO) lēsusi, ka šogad globālais cukura patēriņš tā piedāvājumu pārsniegs par četriem miljoniem tonnām. Tādējādi jau otro gadu pasaule dzīvošot šīs saldās izejvielas deficīta apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ārvalstu bankas pamet Šveici

Žanete Hāka, 01.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas lielajām bankām līdz šim klātbūtne Šveicē bija būtiska darbības sastāvdaļa, tomēr, pieaugot prasībām par banku caurspīdīgumu un rezultātā izmaksām noēdot peļņas daļu, ne viena vien banka valsti pamet, raksta Bloomberg.

Maijā banku skaits, kuru īpašnieki ir ārvalstu bankas, Šveicē saruka līdz 129, salīdzinot ar 145 gada sākumā, liecina Šveices Ārvalstu banku asociācijas dati. Turklāt aktīvi pārvaldīšanā samazinājušies līdz 921 miljardam ASV dolāru, jo klienti naudu pārskaita citur vai maksā nodokļus par nedeklarētiem kontiem.

Analītiķi prognozē, ka slepenības samazināšana un stingrākas regulatora prasības tuvāko 12-18 mēnešu laikā varētu veicināt apvienošanās vai pārņemšanas darījumu pieaugumu.

«Privāto banku vidū varētu būt satricinājumi, un daži ārzemju tirgus dalībnieki varētu uzskatīt, ka iziešana no tirgus ir labākais variants, » uzskata McKinsey&Co eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cena samazinās

Žanete Hāka, 20.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien gan ASV vieglās jēlnaftas WTI, gan Brent markas naftas cena saruka, jo Ķīnas ražošanas indekss signalizēja, ka pieprasījums valstī, kas ir otrs lielākais naftas patērētājs pasaulē, varētu sarukt.

Rezultātā Brent naftas cena aprīļa piegādēm Londonas biržā saruka par 0,8% līdz 109,58 dolāriem par barelu. Trešdien cena pieauga līdz 110,47 dolāriem par barelu, kas ir augstākā cena kopš decembra beigām.

Savukārt WTI cena aprīļa piegādēm saruka par 56 centiem līdz 102,28 dolāriem par barelu. Marta kontrakta cena trešdien palielinājās par 0,9% līdz 103,31 dolāram par barelu, kas ir augstākā cena kopš oktobra sākuma.

Jaunākie HSBC Holdings Plc un Markit provizoriskie iepirkumu menedžeru indeksa dati liecina, ka ražošanas aktivitāte Ķīnā februārī ir sarukusi līdz 48,3 punktiem, salīdzinot ar 49,5 punktiem janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīnā atklāti 64 miljardu vērti pagrīdes banku darījumi

Žanete Hāka, 20.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas amatpersonas atklājušas valsts lielākos pagrīdes banku darījumus, kuru apmērs sasniedz 64 miljardus ASV dolāru, raksta Reuters.

Izmeklēšana tika sākta septembrī un tās uzmanības centrā bija Žejiangas province. Izmeklēšanas laikā secināts, ka dučiem Hongkongā reģistrētu tā saucamo čaulas kompāniju veica vairāk nekā 1,3 miljonus viltus pārskaitījumu, lai pārvietotu naudu uz ārzonas kompānijām.

Ķīna pret pagrīdes banku sektoru sāka vērsties šā gada aprīlī un līdz šim ir atklājusi vairāk nekā 170 naudas atmazgāšanas un nelegālu līdzekļu pārskaitījumu gadījumus 125,34 miljardu dolāru vērtībā.

Pēdējā reizē apcietināti simts aizdomās turamo no astoņām grupām.

Aizdomās turamie izmantoja nerezidentu kontus, un ar vairāk nekā 14 tūkstošu partneru palīdzību pārskaitīja miljardiem juaņu uz ārzonas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paredz Austrālijas dolāra vērtības kritumu par 20%

Žanete Hāka, 21.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas dolārs piedzīvo pirmo nedēļas kritumu mēneša laikā, reaģējot uz Deutsche Bank prognozēm, ka valūtas vērtība divu gadu laikā varētu sarukt par vairāk nekā 20%, raksta Bloomberg.

Ceturtdien valūtas vērtība sasniedza nedēļas zemāko līmeni nedēļas laikā pēc tam, kad provizoriskie dati uzrādīja, ka Ķīnas ražošana bremzējas straujāk nekā ekonomisti lēsa. Jaunākie HSBC Holdings Plc un Markit iepirkumu menedžeru indeksa dati liecina, ka ražošanas aktivitāte Ķīnā februārī ir sarukusi līdz 48,3 punktiem, salīdzinot ar 49,5 punktiem janvārī.

Austrālijas dolāra vērtība zaudēja 0,2%, sasniedzot 89,91 ASV dolāra centus. Ceturtdien tas saruka līdz 89,37 centiem, kas ir zemākais līmenis kopš 13.februāra. Šajā nedēļā Austrālijas dolāra vērtība ir sarukusi par 0,5%.

«Mēs varam paredzēt, ka Austrālijas dolāra vērtība nākamo divu gadu laikā saruks bez iekšējās vai ārējās krīzes,» uzskata bankas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kompānijas AT&T un Verizon, kā arī citi nozīmīgi reklāmdevēji ir apturējuši savas mārketinga kampaņas kompānijai Google piederošajā video koplietošanas vietnē YouTube, jo līdzās to reklāmām šajā vietnē esot parādījušies videofaili, kas propagandē terorismu vai citas nepatīkamas lietas.

Šāds YouTube boikots vēršas plašumā un rada problēmu Google, kura tādēļ var zaudēt reklāmas ienākumus simtiem miljonu ASV dolāru apmērā.

YouTube popularitāti nosaka šīs vietnes plašā un eklektiskā videofailu bibliotēka, tomēr to daudzveidības dēļ reklāmas periodiski parādās blakus videofailiem, kuri ir reklāmdevējiem netīkami, par spīti Google pūliņiem to novērst.

Google ir lielā mērā atkarīga no automatizētām programmām reklāmu ievietošanai YouTube, jo šis darbs ir pārāk liels, lai to veiktu cilvēki. Vietnē YouTube katru minūti tiek ievietoti videofaili , kuru kopējais garums ir ap 400 stundām.

Google šonedēļ solīja pastiprināt savus centienus bloķēt reklāmas «naidīgos, aizskarošos un izsmejošos» videofailos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sarūk Ķīnas ražošanas aktivitāte

Žanete Hāka, 24.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Martā jau piekto mēnesi pēc kārtas samazinājusies Ķīnas ražošanas aktivitāte, raksta Bloomberg.

Kā liecina provizoriskais iepirkumu menedžeru indekss, ko veidojis Markit Economics un HSBC Holdings, indekss sarucis līdz 48,1 punktam, tādējādi pastiprinot bažas, ka ekonomikas izaugsme nesasniegs iepriekš prognozētos 7,5%.

Iepriekšējā mēnesī indekss bija 48,5 punkti. Indekss virs 50 punktiem liecina par izaugsmi.

«Vecais izaugsmes dzinējs zaudē jaudu,» saka BNP Paribas galvenais Ķīnas ekonomists Čens Ksingdongs, piebilstot, ka nepieciešams laiks, kamēr jaunais dzinējs iedarbojas, kā piemēru minot, ka vajag laiku, lai izveidotu jaunas nozares, ko vada valstij piederoši uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Džeimija Olivera restorānu tīklam iecelts maksātnespējas administrators

LETA, 21.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais britu šefpavārs Džeimijs Olivers paziņojis, ka viņa restorānu grupai «Jamie's Italian» iecelts maksātnespējas administrators, apdraudot 1300 darbavietu.

Grupā ietilpst Olivera itāļu virtuves restorānu tīkls, kā arī restorāni «Barbecoa» un «Fifteen» Londonā. Par administratoru iecelta auditorkompānija KPMG.

Kopumā maksātnespējas process noteikts 25 restorāniem, no kuriem 23 ir itāļu virtuves.

Olivers atzina, ka saprot, cik grūts šis lēmums ir viesiem iesaistītajiem, atzīstot, ka jūtas skumji.

«Es vēlos pateikties visiem klientiem, kas ir baudījuši un atbalstījuši mūs pēdējo desmit gadu laikā. Bija prieks jūs apkalpot,» sacīja slavenais pavārs.

Pirms nepilniem diviem gadiem Olivera restorānu tīkls jau izvairījās no bankrota administrācijas, atsakoties no vairākiem restorāniem, kas nesa vislielākos zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investorus sarūgtina Ķīnas dati

Žanete Hāka, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien saruka gan jaunattīstības, gan Eiropas valstu akciju tirgus indeksi, reaģējot uz jaunākajiem datiem, kas liecināja par Ķīnas ekonomikas vājināšanos.

MSCI Emerging Markets samazinājās par 0,3%, bet Stoxx Europe 600 vērtība saruka par 0,4%. Hang Seng China Enterprises Index samazinājās par 1,3%, tirdzniecības sesijas noslēgumā sasniedzot zemāko līmeni kopš 27. marta.

Kā liecina provizoriskie HSBC Holdings un Markit Economics dati, ražošanas apjomi Āzijas lielākajā ekonomikā samazinās jau ceturto mēnesi pēc kārtas. Kaut arī indekss aprīlī bijis 48,3 punkti, salīdzinot ar 48 punktiem martā, vērtība zem 50 punktiem liecina par kritumu sektorā.

Trešdien turpinājās kritums arī Krievijas akciju tirgū, un Micex indeksa vērtība nokritās par 0,8%. Tādējādi kopš marta sākuma, kad Krievija iebruka Krimā, indekss sarucis par 8,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas šogad atlaidušas gandrīz 50 tūkstošus darbinieku

Žanete Hāka, 15.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas visā pasaulē šogad paziņojušas par vairāk nekā 48 500 darba vietu likvidēšanu, raksta Bloomberg.

Visstraujākais darbinieku skaita samazinājums vērojams Eiropā, veidojot lauvas tiesu no kopējā skaita – 43,4 tūkstošus. Tai seko Tuvie Austrumi un Āfrika ar 2487 darbiniekiem, Ziemeļamerika ar 2169 un Āzija ar vien 513 darbiniekiem.

Saraksta augšgalā atrodas neveiksmju skartā Vācijas Deutsche Bank, kas līdz 2022.gadam plāno darbinieku skaitu samazināt par 18 tūkstošiem jeb gandrīz 20% no kopējā darbinieku skaita. Tāpat tūkstošiem darbinieku atlaiž Spānijas Banco Santander SA, Lielbritānijas HSBC Holdings un Barclays, kā arī Francijas Societe Generale.

Neoficiālas ziņas liecina, ka arī UniCredit samazinājusi darbinieku skaitu par 10 tūkstošiem, taču šie dati vēl nav iekļauti statistikā. Tāpat daudzas atlaišanas vēl nav noslēgtas un paziņotas, līdz ar to kopējais skaitlis varētu būt lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules superbagātnieku elite, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, 2010. gada beigās ofšoros bija paslēpusi kopumā 21 triljonu ASV dolāru, secināts organizācijas Tax Justice Network pasūtītā pētījumā, vēsta BBC.

Minētais skaitlis ir līdzvērtīgs Japānas un ASV kopējam iekšzemes kopproduktam (IKP), liecina pētījums Atgriežoties pie ofšoru cenas (The Price of Offshore Revisited), kas veikts konsultantu kompānijas McKinsey bijušā galvenā ekonomista Džeimsa Henrija (James Henry) vadībā.

Tomēr analītiķi par pētījuma rezultātiem noskaņoti skeptiski, bet pret tiem izturēties aicina piesardzīgi, norādot, ka minētā summa ir pārāk liela. «Ir skaidrs, ka kaut kur ir noslēptas ievērojamas naudas summas, taču ko darīt ar tik lielu apjomu?», vaicā Lielbritānijas valdības padomnieks un nodokļu eksperts Džons Vaitings (John Whiting).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Eiropas un Āzijas akciju tirgi piedzīvoja kritumu.

Vērtspapīru tirgus indeksi saruka pēc tam, kad jaunākie dati liecināja, ka Ķīnas ražošanas sektors ir krities straujāk nekā gaidīts un ASV Federālo Rezervju sistēma savā janvāra sanāksmē pieņēma lēmumu turpināt bremzēt aktīvu iepirkumu programmu.

Rezultātā reģionu raksturojošais Stoxx Europe 600 saruka par 0,4%, Francijas CAC 40 – par 0,4%, Lielbritānijas FTSE 100 – par 0,3%, bet Vācijas DAX 30 - par 0,3%.

Kritums bija vērojams arī Āzijas akciju tirgos, tādējādi janvārī reģionā pagaidām piedzīvots lielākais mēneša kritums pēdējo astoņu mēnešu laikā.

MSCI Asia Pacific indekss zaudēja 1,5% no savas vērtības. Janvārī indekss ir sarucis par 4,7%, jo investori patlaban izpārdod savus ieguldījumus jaunattīstības valstu tirgos, pievēršoties drošākiem aktīviem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā gadā banku atlaisto darbinieku skaits sasniedzis 60 tūkstošus, turklāt vairums no tiem ir Eiropā, raksta Bloomberg.

Darbinieku skaita samazināšanu veicina negatīvās likmes un ekonomikas izaugsmes bremzēšanās.

Starp bankām, kas samazinājušas darbinieku skaitu, ir arī Commerzbank, kas nupat paziņojusi, ka plāno likvidēt 4300 pozīcijas, pastiprinot restrukturizāciju, kas tika uzsākta pirms trim gadiem. Tādējādi kopējais atlaisto darbinieku skaits, par ko ziņojušas bankas, šogad sasniedz aptuveni 58,2 tūkstošus, turklāt 90% no tiem ir Eiropā.

Db.lv jau rakstīja, ka Deutsche Bank līdz 2022.gadam plāno darbinieku skaitu samazināt par 18 tūkstošiem jeb gandrīz 20% no kopējā darbinieku skaita. Tāpat tūkstošiem darbinieku atlaiž Spānijas Banco Santander SA, Lielbritānijas HSBC Holdings un Barclays, kā arī Francijas Societe Generale.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No jaunattīstības valstu biržās tirgotiem fondiem aizplūdis lielākais apjoms kopš to dibināšanas

Žanete Hāka, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori turpina izpārdot savas biržās tirgoto fondu (ETF) daļas, kuri iegulda jaunattīstības valstu akciju tirgos, raksta Bloomberg.

Rezultātā janvārī no jaunattīstības valstu fondiem aizplūduši vairāk nekā septiņi miljardi dolāru, kas ir lielākais apjoms, kopš tie tika izveidoti, liecina Bloomberg dati.

Investori naudu sāka aktīvāk izņemt no fondiem pēc tam, kad jaunākie dati liecināja, ka Ķīnas ražošana sarukusi, bet Argentīnas negaidītā peso devalvācija pasliktināja noskaņojumu Latīņamerikā.

Janvāris MSCI Emerging Markets akciju indeksam bijis sliktākais gada sākums kopš 2008. gada, un šajā gadā no jaunattīstības valstu tirgiem aizplūduši aptuveni 468 miljardi dolāru.

Šajā nedēļā Turcijas un Dienvidāfrikas Centrālās bankas sekoja kolēģiem Brazīlijā un Indijā, ieviešot stingrāku monetāro politiku, jo Turcijas liras kurss sasniedza rekordzemu līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru