Ražošana

BSW jaunā ēvelēšanas līnijā ieguldīs 1,5 milj. Ls

Gunta Kursiša, 09.07.2012

Jaunākais izdevums

Kokapstrādes uzņēmums SIA BSW Latvia turpina uzsākto daudzmiljonu vērto modernizāciju un tuvākajā laikā ieguldīs gandrīz 1,58 milj. Ls jaunas ēvelēšanas un šķirošanas līnijas ierīces iegādē, montāžā un darbinieku apmācībā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) oficiālajā mājas lapā.

DB jau rakstīja, ka BSW Latvia iecerējis īstenot vērienīgu daudzus miljonus Ls vērtu investīciju projektu, un pērnā gada nogalē SIA BSW Latvia mātes kompānija BSW Timber izplatīja paziņojumu par apjomīgu investīciju plānu 50 milj. sterliņu mārciņu apmērā, kas paredz palielināt ražošanas jaudas Latvijas meitas kompānijā, kā arī uzņēmumam piederošajā Forstviljamsas kokzāģētvā.

Nupat kā noslēgtajā iepirkumu konkursā par ēvelēšanas un šķirošanas līnijas ar stingrības noteikšanas ierīci iegādē un uzstādīšanā uzvarējis vienīgais piedāvājumu iesniegušais pretendents Kallfass GmbH Maschinen plus Automation, kas piedāvāja līgumcenu 1,579 milj. Ls.

Kopš šā gada sākuma SIA BSW Latvia noslēdzis jau desmit iepirkumu konkursus, tostarp par zāģēšanas līnijas ar programmnodrošinājumu piegādi, montāžu un darbinieku instruktāžu vairāk nekā 2,3 milj. Ls apmērā. Šajā konkursā uzvarēja uzņēmums Linck Holzverarbeitungstechnik GmbH.

Jau vēstīts, ka pēc visu modernizācijas pasākumu veikšanas britu BSW savas uzņēmumu grupas ietvaros plānojis zāģmateriālu ražošanas apjomu palielināšanu par 30% no aptuveni milj. m3 līdz 1,3 milj. m3 gadā. Šā mērķa īstenošanai uzņēmums ir iegādājies Metsaliitto Group ietilpstošās Finnforest 2010. gadā slēgtās kokzāģētavas aktīvus.

SIA BSW Latvia reģistrēts 1997. gadā, un tā juridiskā adrese ir Granīta iela 24, Stopiņu novada Rumbulā. Saskaņā ar informāciju Lursoft par uzņēmuma pamatdarbības veidiem uzņēmuma pamatdarbība ir zāģēšana, ēvelēšana un impregnēšana.

Kā liecina žurnāla Top 500 veidotāju apkopotie dati, vērtējot pēc uzņēmuma apgrozījuma 2010. gadā, tas bija 169. lielākais uzņēmums Latvijā. Kompānijas apgrozījums 2010. gadā sasniedza 21,13 milj. Ls, bet peļņa – 2,91 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kokapstrādes uzņēmums SIA «BSW Latvia» finanšu gadā no 2017.gada 1.aprīļa līdz 2018.gada 31.martam palielinājis apgrozījumu līdz 51,819 miljoniem eiro, kas bija par 12,2% jeb 5,638 miljoniem eiro vairāk nekā gadu iepriekš, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Savukārt uzņēmuma peļņa pēc nodokļiem sasniedza 3,570 miljonus eiro, kas bija par 68,4% jeb 1,451 miljonu eiro vairāk nekā gadu iepriekš.

Uzņēmums pamatā produkciju eksportē. Pagājušajā finanšu gadā 42% no saražotās produkcijas eksportēti uz Lielbritāniju, 45% pārdoti gan Eiropā, gan Tuvajos un Tālajos Austrumos, ASV un citos reģionos, savukārt vietējā tirgū pārdoti 13% no saražotās produkcijas, sacīts SIA «BSW Latvia» 2017./2018.gada pārskatā.

SIA «BSW Latvia» norāda, ka 2017.gadā pasaulē pieauga pieprasījums gan pēc zāģmateriāliem, gan zāģēšanas procesa blakus produktiem. Savukārt otrajā pusgadā strauji pieauga zāģbaļķu cenas, kas bija saistīts ar koksnes pieejamību, konkurenci un laikapstākļiem. Līdz ar to pieauga arī zāģmateriālu un pārējo blakus produktu cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

BSW Latvia noslēdz vairākus apjomīgus iepirkumu konkursus

Gunta Kursiša, 07.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāģbaļķu pārstrādes un kokmateriālu ražotāja SIA BSW Latvia noslēdz vairākus iepirkumu konkursus ražošanas modernizācijai, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Šā gada pirmajās dienās lielākais no noslēgtajiem iepirkumiem ir vairāk nekā 654 tūkstošus eiro vērtais konkurss par ražošanas ēkas rekonstrukciju. Konkursā, kurā savus piedāvājumus iesniedza pieci komersanti, uzvarēja Rīgā, Krasta ielā 44, reģistrētā a/s LX Grupa. Tāpat savus piedāvājumus iesniedza arī četri citi galvaspilsētā reģistrēti uzņēmumi – SIA Bukoteks, SIA P.M.G., SIA Piche un SIA Kvadrum.

Tāpat šogad SIA BSW Latvia noslēgusi arī vairāk nekā 79 tūkst. eiro vērtu konkursu par ripzāģu asināšanas iekārtas piegādi, montāžu un darbinieku apmācību, kurā uzvarēja Šveices uzņēmums ISELI + Co. AG Maschinenfabrik. Kokapstrādes ražošanas ceha aspirācijas sistēmes piegāde, montāža un darbinieku instruktāža uzticēta britu uzņēmumam Air Plants Dust Extraction Limited, bet lietuviešu UAB Lintera piegādās aspirācijas sistēmas ēvelēšanas un šķirošanas līniju par 182 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - SIA BSW Latvia par 2,6 miljoniem eiro pirks zāģēšanas līniju

Gunta Kursiša, 20.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāģēšanas, ēvelēšanas un impregnēšanas uzņēmums SIA BSW Latvia par 2,6 miljoniem eiro grasās iegādāties zāģēšanas līniju ar programmnodrošinājumu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Šī gan ir tikai daļa no 8,24 milj. Ls apjomīgajām investīcijām, ko uzņēmums apņēmies īstenot 36 mēnešu laikā. Uzņēmuma plānos ietilpst ražošanas ēkas rekonstrukcija, jaunu iekārtu iegāde trīs investīciju posmos. Tāpat ir paredzēta šķeldas katlumājas būvniecība, kur tiks uzstādīts 8MW šķeldas katlagregāts, kur siltumenerģijas izmaksas samazinās līdz 70%.

SIA BSW Latvia zāģēšanas līniju piegādās Vācijas kompānija Linck Holzverarbeitungstechnik GmbH, kas tāpat arī nodrošinās līnijas montēšanu un darbinieku instruktāžu. Vācijas uzņēmums bija arī vienīgais, kas SIA BSW Latvia izsludinātajā konkursā iesniedza savu piedāvājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BSW Latvia saņem 6 miljonus eiro investīciju projektam

Žanete Hāka, 16.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot ilgtermiņa sadarbību, Nordea banka piešķīrusi sešus miljonus eiro SIA BSW Latvia jaunā investīciju projekta attīstībai, informē bankas pārstāvji.

Projekts paredz vērienīgas izmaiņas uzņēmuma kokapstrādes rūpnīcas modernizācijā, galvenokārt augtākas pievienotas vērtības produktu ražošanas jaudas un efektivitātes palielināšanu ilgtermiņā. Projektu līdzfinansējusi arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), piešķirot aptuveni četrus miljonus eiro.

Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks norāda, ka viens no kritērijiem, izvēloties savus sadarbības partnerus, ir to loma vietējā un ārvalstu tirgū. SIA BSW Latvia ir bankas uzticams ilgtermiņa partneris un arī viens no kokrūpniecības nozares līderiem Latvijā un Eiropas valstīs. Ņemot vērā eksporta nozīmi vispārējā tautsaimniecības izaugsmē, banka augstu vērtē centienus uzņēmuma resursus izmantot efektīvāk un savu saimniecisko darbību skatīt ilgtermiņā, kas saskan arī ar bankas īstenoto darbības politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

BSW modernizācijā guldīs miljonus

Māris Ķirsons, 13.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA BSW Latvia iecerējis īstenot vērienīgu daudzmiljonu Ls vērtu investīciju projektu, kas uzlabotu tā efektivitāti, gan jaudas palielināšanu pievienotās vērtības radīšanai.

«Šobrīd vēl pāragri runāt, gan par kopējo investīciju apjomu, gan par termiņu, kurā tās tiks īstenotas Latvijā,» tā situāciju komentē viens no lielākajiem kokzāģētājiem SIA BSW Latvia valdes loceklis Inesis Ārgalis. Jāatgādina, ka pērnā gada nogalē SIA BSW Latvia mātes kompānija BSW Timber izplatīja paziņojumu par apjomīgu investīciju plānu 50 milj. sterliņu mārciņu apmērā, kas paredz palielināt ražošanas jaudas Latvijas meitas kompānijā, kā arī uzņēmuma piederošajā Fortviljamsas kokzāģētavā.

Tādējādi britu BSW savas uzņēmumu grupas ietvaros plānojis zāģmateriālu ražošanas apjomu palielināšanu par 30% no aptuveni milj. m3 līdz 1,3 milj. m3 gadā. Turklāt šā mērķa īstenošanai uzņēmums ir iegādājies Metsaliitto Group ietilpstošās Finnforest 2010. gadā slēgtās kokzāģētavas aktīvus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dienas tēma: BSW Latvia ceļ konkurētspējas latiņu

Māris Ķirsons, 24.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot 14 milj. eiro, SIA BSW Latvia veikusi apjomīgu modernizāciju, kas ļāvusi ražot dārgākus produktus, radīt 10 jaunas darba vietas, vienlaikus efektivizēt ražošanu un paaugstināt uzņēmuma konkurētspēju, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Apjomīgais investīciju projekts, kas mainījis teju vai visus koksnes izstrādājumu ražošanas iecirkņus, ir pabeigts, un tā rezultātā pavērušās jaunas iespējas, kādu nebija agrāk,» situāciju skaidro viena no lielākajiem zāģētās produkcijas ražotājiem SIA BSW Latvia valdes loceklis Inesis Ārgalis.

ES atbalsts 4 milj. eiro

Trīs gadu laikā īstenotais 14 milj. eiro investīciju projekts ir lielākais kopš uzņēmuma izveides, turklāt tā ieguldījuma apmērs tikai pavisam nedaudz atpaliek no 1999. līdz 2001. gadā ieguldītajiem 17 milj. eiro. I. Ārgalis nenoliedz, ka pirms un pēc modernizācijas – tie būtībā ir divi dažādi uzņēmumi ar ļoti atšķirīgu konkurētspēju tirgū. Iespaidīgā SIA BSW Latvia pārmaiņu projekta īstenošanai piesaistīts arī augstas pievienotās vērtības investīciju programmas ES struktūrfondu finansējums, ko administrē LIAA. «Tā ietvaros bija pieteikta 11,7 milj. eiro vērta projekta īstenošana, un atbalsta apmērs sasniegs nedaudz vairāk par 4 milj. eiro, taču daļa no tā vēl nav saņemta,» tā uz jautājumu par ES struktūrfondu programmas izmantošanu atbild I. Ārgalis. Viņš uzsver, ka bez ES struktūrfondu atbalsta, šāds investīciju projekts tik ātros tempos nebūtu īstenots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Globālie procesi «apēd» rentabilitātes procentus

Māris Ķirsons, 23.01.2017

SIA Rettenmeier Industry Latvia un SIA Rettenmeier Baltic Timber valdes loceklis Rolands Rimicāns

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā strādājošo kokzāģētavu neto apgrozījums pēdējo piecu gadu laikā pieaudzis, tomēr sarukusi to rentabilitāte attiecībā pret apgrozījumu

To liecina DNB bankas ekspertu aprēķini, vērtējot Latvijas lielāko kokzāģētavu (ar gada neto apgrozījumu 10 milj. eiro vai vairāk – SIA AKZ, SIA Kurekss, SIA Vika Wood, SIA Gaujas koks, SIA BSW Latvia, SIA Lameko Impex, SIA Timberex Group, AS Pata Saldus, SIA Jēkabpils mežrūpsaimniecība, SIA Rettenmeier Industry Latvia, SIA Rettenmeier Baltic Timber) gada pārskatus. Šie uzņēmumi ir lieli zāģētās produkcijas ražotāji un arīdzan eksportētāji, to vidū ir gan tādi, kuri tikai ražo, gan tādi, kuri saviem ārvalstu partneriem piegādā citu ražotāju saražoto (iepērk un eksportē). Bez tam teju vai visi šajā sarakstā minētie uzņēmumi pēdējo piecu gadu (2011.-2015.) laikā ir īstenojuši vērienīgus investīciju projektus, kuri ir bijuši vērsti ne tikai uz darba ražīguma paaugstināšanu, koksnes resursu ekonomiskāku un racionālāku izmantošanu, bet arī jaunu produktu ražošanas uzsākšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kokapstrādes uzņēmumam SIA “Kokapstrāde 98” vakar, 17.decembrī, reģistrēta 926,38 tūkstošu eiro vērta komercķīla, liecina Lursoft dati.

Ķīlas ņēmējs ir AS “Luminor Bank”, kam par labu kokapstrādes uzņēmums ieķīlājis vairākus ķermeniskos pamatlīdzekļus.

Gunāram, Pēterim Eduardam un Viktoram Aleksandram Dzeņiem piederošais SIA “Kokapstrāde 98” pagājušajā gadā piedzīvojis apgrozījuma kritumu par 13,54%, tam samazinoties līdz 21,22 miljoniem eiro, savukārt peļņa sarukusi par 8,69% līdz 1,81 milj.EUR. Pēc apgrozījuma apjoma SIA “Kokapstrāde 98” pērn bijis otrs lielākais uzņēmums Siguldas novadā.

SIA “Kokapstrāde 98” ir kapitāldaļu turētājs 2012.gadā reģistrētajam finiera lokšņu un koka paneļu ražošanas uzņēmumam SIA “ Kokapstrādes 98 Houses”, kā arī pirms desmit gadiem dibinātajam SIA “Allažu enerģija”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Informācijai: Latvijas lielākie eksportētāji uz Lielbritāniju

Aļona Zandere, 14.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā vakar vēstīja laikraksts Dienas Bizness, līdz ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) zināmu nervozitāti piedzīvo arī Latvijas uzņēmumi, kam līdz šim tas bija viens no galvenajiem eksporta tirgiem.

Publicējam Latvijas lielāko eksportētāju uz Lielbritāniju sarakstu. Tie visi ir kokapstrādes uzņēmumi:

- Akz

- Bsw Latvia

- Byko-LAT

- Gaujas Koks

- Kronospan Riga

- Kurekss

- LatGran

- Latvijas Finieris

- Timberex Group

- Vudlande

Provizoriskie dati liecina, ka pērn 10 lielākie eksportētāji uz Lielbritāniju eksportējuši preces gandrīz 543 milj.eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Joprojām maldīgs priekšstats par kokapstrādi

Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta "MeKa" direktors Andrejs Domkins, 13.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodienas jauniešiem trūkst izpratnes par kokapstrādes procesiem un produktu izveides stadijām, un tas savukārt veicina aplama priekšstata veidošanos par kokapstrādes nozari kopumā.

Daudziem mūsdienu sabiedrībā vienīgā saskarsme ir tikai un vienīgi ar galaproduktu, kas atrodams veikalos, bet iztrūkst priekšstata par to, kā nonāk līdz šai konkrētajai mēbelei vai būvniecības materiālam – kā top dizains, kā tiek izvēlēts izejmateriāls un kā tas tiek iepriekš sagatavots pirms izmantošanas, un kurā brīdī cilvēks ar savu darbu pievieno produktam vērtību.

Tas ir izslīdējis no audzināšanas. Citu valstu prakse liecina, ka bērns jau ļoti agrā vecumā tiek iepazīstināts ar dažādu profesiju praktisko pusi, šādi radot priekšstatu par nodarbi un attīsta tai nepieciešamās iemaņas. Latvijas gadījumā viss notiek krietni vēlāk, un jaunietis, sasniedzot pieaugušu vecumu, tikai tad sāk praktiski domāt, ar ko dzīvē vēlētos nodarboties, kādu profesiju izvēlēties un tad no šī sākumpunkta uzsāk virzību izvēlētajā nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pasniegtas gada balvas vides aizsardzībā Zaļā izcilība 2023

Db.lv, 07.06.2023

Nominācijā "Zaļā izcilības balva ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē" par ilgtspējīgu pieeju izmantotās zemes rekultivācijā balvu ieguva SIA "Laflora", kas ir viens no lielākajiem kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumiem Latvijā.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atzīmējot Pasaules vides dienu Latvijā, otrdien svinīgā balvu pasniegšanas ceremonijā Valsts vides dienests (VVD) sveica balvas "Zaļā izcilība 2023" laureātus astoņās nominācijās, informē VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Par vides izcilniekiem tika atzīti uzņēmumi, kuri aktīvi rīkojas, lai mazinātu savas darbības ietekmi uz vidi.

Nominācijā "Zaļā izcilība atkritumu apsaimniekošanā" balvu par ieguldījumu aprites ekonomikas īstenošanā saņēma AS "PET Baltija", kurā sākas plastmasas pudeļu pārdzimšanas process jaunos produktos. Ar modernām un videi draudzīgām iekārtām "PET Baltija" ir viens no lielākajiem PET pudeļu, tostarp Latvijas depozīta iepakojuma pārstrādes uzņēmumiem Ziemeļeiropā un ieņem nozīmīgu lomu ciklā, kur atkritumi, stingri ievērojot vides prasības, pārtop resursos. Arī ražošanas procesā radušos atkritumus uzņēmums pārstrādā blakusproduktos vai nodod citiem atkritumu pārstrādātājiem, cenšoties pēc iespējas mazināt noglabājamo atkritumu daudzumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Rūpniecība Latvijā šogad augs lēnāk nekā ekonomika kopumā

Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš, 04.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijs Latvijas rūpniecībai ir bijis labākais mēnesis šogad, taču izaugsme nozarē joprojām ir mērena un ievērojami atpaliek no ekonomikas kopējā pieauguma.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, salīdzinājumā ar pērno gadu Latvijas rūpniecības izlaide augusi par 1,7%. Tā ir laba ziņa, jo iepriekšējos mēnešos rūpniecība atradās mīnusos, taču maijā viss uzlabojums noticis enerģētikas dēļ, kas lielā mērā ir atkarīga no laika apstākļiem, savukārt apstrādes rūpniecības, kas ir precīzāks Latvijas ekonomikas barometrs, izaugsme ir kļuvusi lēnāka. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu apstrādes rūpniecības izlaide maijā augusi par 1,7%, kas ir lēnākais pieaugums nozarē kopš pērnā gada vidus un ne pārāk iepriecinošā situācija pasaules ekonomikā liek būt piesardzīgam par nozares perspektīvām gada otrajā pusē. Pēc manām prognozēm, izaugsme rūpniecībā Latvijā šogad atpaliks no citām nozarē un ekonomikas pieaugums Latvijā šogad vairāk balstīsies uz iekšējo patēriņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uldis Biķis: Drīz atklāsim jaunu rūpnīcu

Sandris Točs, speciāli Db, 07.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vismaz desmit gadus investoriem veidojas redzējums, ka elektrība Latvijā ir dārga. Ja vēl desmit gadus elektrība Latvijā būs dārgāka nekā kaimiņvalstīs, tad jau divdesmit gadus mēs būsim lieguši savā valstī attīstīties nozarēm, kurām šī resursa izmaksas produkcijas pašizmaksā ir būtiskas, saka akciju sabiedrības Latvijas Finieris padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis.

Fragments no intervijas:

Cik lielā mērā koncerns nākotnē attīstīsies Latvijā, cik ārpus tās?

Naudas izteiksmē lielākās investīciju izmaksas veidojas ārpus Latvijas, bet tas nenozīmē, ka mēs neinvestējam arī Latvijā. Drīz atklāsim jaunu ķīmijas rūpnīcu, kurā nodarbosimies ar papīra piesūcināšanu ar fenola sveķiem. Tā ir pietiekami liela investīcija, apmēram 10 milj. eiro, un tika realizēta pēdējā gada laikā. Mūsu izaugsmes temps ir kļuvis straujāks. Jo plašāk strādā uzņēmumi, jo vairāk integrējamies blakus reģionos, jo stabilāk jūtas uzņēmums kopumā un tajā strādājošie.

Ir dzirdēts viedoklis, ka trūkst motivācijas investēt Latvijā, īpaši apstrādes rūpniecībā. Kā jūs atrodat šo motivāciju?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Septembris Latvijas rūpniecībā bijis vājākais mēnesis kopš 2014. gada

Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš, 05.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada septembris Latvijas rūpniecībā ir bijis vājākais mēnesis kopš 2014. gada un salīdzinājumā ar iepriekšēja gada attiecīgo mēnesi ražošanas apjomi Latvijas rūpniecībā sarukuši par 1,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija.

Šis salīdzinoši negaidītais kritums septembrī gan vairāk saistīts ar vienreizējiem faktoriem enerģētikas nozarē, kur ražošanas apjomi septembrī sarukuši par 12,6%. Taču ne pārāk iepriecinošas tendences vērojamas arī citur rūpniecībā un septembrī apstrādes rūpniecībā ražošana palielinājusies vien par 2%. Tas ievērojami atpaliek no ekonomikas kopējā IKP pieauguma šogad, kas trešajā ceturksnī IKP negaidīti sasniedza gandrīz 5%.

Vislielāko ietekmi uz rūpniecības radītājiem septembrī radīja kritums enerģētikā, kas skaidrojams ar pērnā gada lielajām lietavām rudenī un ļoti lielo elektroenerģijas ražošanas pieaugumu Latvijas hidroelektrostacijās, ko šogad nespēja kompensēt pat 80% pieaugums elektroenerģijas ražošanā koģenerācijas stacijās. Nākošajos mēnešos šis efekts vairs nebūs tik izteikts un tādēļ gada atlikušajos mēnešos rūpniecības rādītājiem Latvijā vajadzētu uzlaboties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Darba inspekcijas vadītājs: uzņēmumi paļaujas uz to, ka neviens pie viņiem neieradīsies

Lelde Petrāne, 08.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ļoti daudz uzņēmēju un darbinieku, visticamāk, paļaujas, ka pie viņiem neviens neieradīsies, tāpēc atļaujas pārkāpt likumus,» intervijā laikrakstam Latvijas Avīze sacījis Valsts darba inspekcijas jaunais direktors Renārs Lūsis.

«Minimālais sods uzņēmējam par darbinieka pieņemšanu darbā bez rakstveida darba līguma patlaban noteikti ir motivējošs nosacījums pārkāpumu neizdarīt. Proti, tas ir Ls 750 liels, bet maksimālais sods – Ls 5000. Ja gada laikā vainīgo noķer atkārtoti, tad soda nauda ir no Ls 5000 līdz 10 000. Pērn vairākas reizes piemērojām sodu par atkārtotu nereģistrēto nodarbinātību,» viņš atklājis.

«Nevienam uzņēmumam Ls 5000 vai 10 000 nav summa, ko tas maksā ar prieku. Vēl viens motivējošs nosacījums ievērot likumus vismaz būvniecībā ir iepirkums – ja atklāj nelegāli nodarbinātu darbinieku, tad uzņēmums pusotru gadu nevar piedalīties valsts vai pašvaldību iepirkumu procesā. Tas mazajiem būvniekiem ir daudz lielāks sods nekā Ls 750 liela soda nauda. Ar šādu sankciju uzņēmuma darbošanās tiek nopietni apdraudēta,» stāstījis inspekcijas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidots Baltijas produktīvāko uzņēmumu saraksts, kurā apkopoti dažādu jomu līderi. Latvijas uzņēmumi ir produktīvāki tādās nozarēs kā tirdzniecība, transports un kokapstrāde, pēc 1200 lielāko uzņēmumu, kuros strādā ne mazāk par 20 darbiniekiem, analīzes spriež konsultāciju kompānijas Profiles International Baltijas direktore Airida Zavadske.

Uz rezultātiem orientēta kultūra

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamā gada pirmajā pusē apstrādes rūpniecībā gaidāms kritums, prognozē banku analītiķi.

Šā gada augustā apstrādes rūpniecības apjomi samazinājušies par 2,6% salīdzināmās cenās, kas ir pirmais apjomu samazinājums gada griezumā kopš 2020. gada septembra, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš norāda, ka tas ir lielākais kritums Latvijas apstrādes rūpniecībā kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, un līdz nākamā gada vidum izaugsme rūpniecībā, visticamāk, nav gaidāma.

Augstās dabasgāzes un elektrības cenas, kas augustā uz stundu sasniedza pat četrus eiro par kilovatstundu, patēriņa cenu straujais kāpums un iedzīvotāju pirktspējas kritums, recesijas riski Eiropā un ražošanas pārrāvumi, kas rodas dēļ nepieciešamības taupīt dabasgāzi, jau sāk negatīvi ietekmēt Latvijas rūpniecību, skaidro ekonomists. Piemēram, augustā datoru un optisko iekārtu ražošana Latvijā samazinājās par 14,2% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, mehānismu un iekārtu - 21,5%, ķīmisko produktu - 31,9%, savukārt koka izstrādājumu un mēbeļu ražošana samazinājās par vairāk nekā 8%. Šos kritumus gan palīdzēja kompensēt pieaugums nemetālisko minerālu un gatavo metālizstrādājumu ražošanā par attiecīgi 17,5% un 8,5%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas meži iecerējis ne tikai teju vai dubultot saražotās zāģētās produkcijas apjomus, bet arī uzbūvēt kokskaidu granulu ražotni, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Šobrīd ir uzsākts šī ambiciozā projekta pirmais posms, kurā paredzēta zāģmateriālu šķirošanas līnijas nomaiņa un administratīvā korpusa iznešana no kokzāģētavas,» stāsta SIA Rīgas meži valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš. Viņš norāda, ka iecerētais ir uzņēmuma attīstības vīzija 2020. gadam. «Trīs gadu laikā ir paredzēts ne tikai palielināt skujkoku kokzāģētavas jaudu, kas ļautu tajā pārstrādāt uzņēmuma apsaimniekojamos mežos iegūto resno dimensiju apaļkoksni un vienlaikus uzbūvēt kokskaidu granulu ražotni, kurā tiktu izmantotas koksnes pārstrādes procesā radušās atliekas un vismaz daļa no apsaimniekojamos mežos iegūtās tievās dimensijas apaļkoksnes (malka un papīrmalka), kā arī palielināt augstas pievienotās vērtības koksnes izstrādājumu (gatavu produktu) ražošanas apjomus,» attīstības ieceres plānu rāda A. Tauriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Krustpils lidlaukā sāk ražot finieri

Māris Ķirsons, 21.11.2019

SIA "Amberbirch" īpašnieces a/s "AmberStone Group" Padomes loceklis Ernests Bernis (no kreisās) finiera ražotni tās atklāšanā rāda ekonomikas ministram Ralfam Nemiro un SIA "OF Holding" īpašniekam Oļegam Fiļam

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 10 miljonus eiro, SIA "Amberbirch" izveidojusi bērza finiera lobskaidas ražotni, kas gan ir tikai pirmais posms no iecerētā kokapstrādes kompleksa bijušā Krustpils lidlauka teritorijā.

Pēc SIA "Amberbirch" valdes locekļa Kārļa Kavasa sacītā, pašlaik ir izveidota ražotnes ēka un siltumapgādes komplekss, kā arī uzstādīta lobskaidas ražošanas līnija un lobskaidas žāvētava.

«Tas ir pirmais posms,» uzsvēra K. Kavass. Viņš norādīja, ka pašlaik ražotnē ir nodarbināti 25 strādājošie un bērza lobskaidu ražo vienā maiņā, taču jau līdz šā gada nogalei ir plānots ražošanu nodrošināt trīs maiņās un nodarbināt līdz pat 100 strādājošo. Perspektīvā īstenojot nākamās kokapstrādes kompleksa attīstības kārtas, rūpnīca pircējiem piegādātu jau gatavu saplākšņa produkciju.

Pēc aptuvenām aplēsēm, šo nākamo kārtu ieguldījums tiek lēsts vēl uz aptuveni 50 miljoniem eiro. Ražotnei darbojoties ar pilnu jaudu, gadā tajā plānots pārstrādāt līdz 100 000 m3 bērza koksnes un saražot līdz 40 000 m3 finiera.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Dienas bizness apbalvo Latvijas straujāk augošos uzņēmumus jeb Gazeles

Daiga Kiopa, SIA Lursoft IT valdes locekle, 29.01.2016

Zemgales Gazele (straujāk augošais uzņēmums Zemgales reģionā) – inženiersistēmu projektēšanas un būvniecības uzņēmums SIA Gas Company no Jēkabpils.

Balvas nominantiem pasniedza DB valdes loceklis Jānis Maršāns un DB Uzņēmēju kluba janvāra pasākuma īpašais viesis AB.LV padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gatavojot 2014. gada Gazeļu sarakstu, varam secināt, ka šo uzņēmumu izaugsme bijusi tik strauja, ka krituši vairāki iepriekšējo 5–7 gadu rekordi

Straujāk augošo uzņēmumu saraksta 100. pozīcijā 2014. gadā varēja iekļūt, ja uzņēmuma apgrozījuma pieaugums pēdējos trīs gados (vērtējot 2012. pret 2014. gadu) bija pārsniedzis 557%. Iepriekšējā topā (2011. pret 2013. gadu) šis rādītājs bija ievērojami zemāks – 426%.

Tāpat par savstarpējās konkurences sīvumu liecina cits rādītājs – 2011. gadā Gazeļu vidū bija 22 uzņēmumi, kuru apgrozījuma pieaugums pēdējo trīs gadu periodā pārsniedza 1000%, 2012. gadā tādu bija jau 32, 2013. gadā – 25, savukārt 2014. gadā šādu sniegumu uzrādīja rekordliels uzņēmumu skaits – 46.

Ja aizvadītajos trīs gados Gazeļu topā līderpozīcijas ieņēma tirdzniecības nozare, tad šoreiz pārliecinoši pirmajā vietā ierindojas būvniecības jomas uzņēmumi. Apkopotie dati rāda, ka topā iekļuvušie dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecības uzņēmumi 2014. gadā nodarbinājuši kopumā 1208 strādājošos, apgrozījuši 109,95 miljonus eiro (vidēji 1,92 milj. eiro katrs) un nopelnījuši 6,06 milj. eiro (vid. 141,64 tūkst. eiro katrs). To vidējā rentabilitāte 2014. gadā veidojusi 7,13%, kas ir par 77% augstāka, nekā Gazeļu sarakstā iekļuvušo uzņēmumu vidējais rādītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas apstrādes rūpniecība pagājušo gadu noslēdza ar straujāko ražošanas apjomu pieaugumu pēdējo 22 mēnešu laikā. Kā rāda CSP dati, nozares uzņēmumi decembrī saražoja par 5.1% vairāk nekā gadu iepriekš (pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās).

Tas gan nepalīdzēja izkāpt no mīnusiem 2020. gadā kopumā, kad apstrādes rūpniecības izlaide samazinājās par 1.7%. Jāsaka, ražotāji ir apbrīnojami labi tikuši galā ar sarežģīto vīrusa situāciju, secina Swedbank vecākā ekonomiste Agnese Buceniece.

Viņa norāda, ka otrais vīrusa vilnis kopējos ražošanas apjomus nav mazinājis. Tomēr bilde atšķiras, ja skatāmies pa apakšnozarēm. ”Pēdējo mēnešu lieliskais ražotāju sniegums lielākoties turas uz lielākās apakšnozares – kokapstrādes pleciem, bet strauji aug arī virkne mazāku apakšnozaru. Decembrī koksnes un tās izstrādājumu ražošana palielinājās par 17%. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos to sekmēja satrauktie britu uzņēmēji, kas Brexit priekšvakarā turpināja pildīt noliktavas. Straujāk auga tikai mēbeļu ražošana (+22%). Ar diviem cipariem mērāmu izaugsmi gada nogalē uzrādīja arī automobiļu un to (pus)piekabju ražošana, poligrāfija, apģērbu ražošana, kā arī gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošana. Tomēr netrūkst apakšnozaru, kuru ražošanas apjomi turpināja sarukt. Joprojām visgrūtākajā situācijā ir iekārtu un ierīču remontētāji un uzstādītāji (-33%). Salīdzinoši lielās apakšnozares – pārtikas ražošana un gatavo metālizstrādājumu – ražošana saruka par 3-4%. Apstrādes rūpniecības kāpumu manāmi ierobežoja arī divciparu kritums dzērienu un tekstilizstrādājumu ražošanā,” secina A.Buceniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samērā mazs bezdarbs, Rīgas tuvums un brīvais darba tirgus pasaulē mudina Jelgavas uzņēmējus nopietnāk domāt par sadarbību ar profesionālajām vidusskolām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētikas krīze Eiropā ir būtisks risks Latvijas rūpniecībai. Daudzi uzņēmumi ir nonākuši pamatīgās "cenu šķērēs" - izejvielu cenas joprojām augstas, elektrības dārdzība ir nomācoša, bet pārdošanas cenas krīt. Tomēr kopumā apstrādes rūpniecībā šogad sagaidāma izaugsme 3 -4% apmērā, prognozē banku analītiķi.

Bankas "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš atzīmē, ka apstrādes rūpniecības kopējie rādītāji pērn novembrī bija "ļoti pelēcīgi". "Taču detalizēta datu aina ir ļoti kontrastaina, gluži kā jebkurā saimnieciskās dzīves jomā pēdējā laikā, vai tās būtu patēriņa cenu pārmaiņas vai pakalpojumu eksports," saka .Strautiņš.

Vairākās nozarēs sniegums ir izcils, līdzīgi kā 2021.gadā kopumā. Tostarp autobūve auga par 33,7%, ķīmijas rūpniecība par 30%, dzērienu ražošana par 24,1%, mēbeļu ražošana par 16,4%, metālapstrāde par 13,8%. "Kā jau pierasts, pārtikas ražošanas frontē bez pārmaiņām, pieaugums par 0,5%, šī nozare ir īsts stabilitātes garants," saka P.Strautiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bremzējoties ekonomikai Latvijas galvenajās eksporta valstīs, Latvijas izaugsmes temps var nedaudz mazināties, tomēr šogad iekšzemes kopprodukta kāpums būs straujāks nekā paredzēts iepriekš un varētu sasniegt 5% līmeni, pauž Ekonomikas ministrija.

Ekonomikas ministrija, publicējot Ziņojumu par Latvijas tautsaimniecības attīstību, norāda, ka tautsaimniecības izaugsme vidējā termiņā lielā mērā būs atkarīga no diviem faktoriem. Pirmkārt, no tā, kādus risinājumus izejai no pašreizējā saspīlējuma finanšu sektorā spēs pieņemt eirozonas valstis, lai spētu izvairīties no iespējamas ekonomikas stagnācijas. Otrkārt - cik efektīva būs Latvijas valdības īstenotā struktūrpolitika ekonomikas konkurētspējas uzlabošanai ierobežotos finansējuma, tajā skaitā, valsts budžeta, pieejamības apstākļos.

Straujākas izaugsmes scenārijā vidēja termiņa periodā Latvijas izaugsmes tempi varētu sasniegt stabilu 5% pieaugumu gadā. Savukārt lēnākas izaugsmes scenārijā, saglabājoties vājai izaugsmei Eiropā un nespējot uzlabot tirgojamo nozaru konkurētspēju, Latvijas ekonomikas atgūšanās no krīzes radītajām sekām būtu daudz lēnāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kokapstrāde ceļ rūpniecības datus

Mārtiņš Apinis, 04.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pateicoties kokrūpniecības sekmīgajai darbībai septembrī, rūpnieciskās ražošanas apjomiem Latvijā izdevās demonstrēt pieticīgu izaugsmi. Bez šis rūpniecības nozares produkcijas izlaides dati, iespējams, būtu ar mīnusa zīmi.

Septembrī, salīdzinot ar augustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati. Tajā skaitā apstrādes rūpniecībā pieaugums bija par 0,4% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,9%, bet samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,4%. Ievērojamu pieaugumu – par 4% – uzrādīja lielākā apstrādes rūpniecības nozare – kokapstrāde.

Gada laikā rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 0,7% un to nodrošināja apstrādes rūpniecības sekmīgais darbs, kas deva pieaugumu par 1,9%. Savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē bija vērojams samazinājums – attiecīgi par 0,5% un 4,5%.

Komentāri

Pievienot komentāru