Ražošana

Buksē Stelpes atjaunošana

Sandra Dieziņa, 21.12.2010

Jaunākais izdevums

Ugunsgrēkā cietušās Stelpes minerālūdens ražotnes atjaunošana nav sākta, jo kavējas nodarīto zaudējumu segšana.

Lai arī SIA Mežotne LDA vadība cerēja skādi novērst un ražošanu atjaunot pāris mēnešos līdz ziemas sākumam, nekas no cerētā nav piepildījies. Uzņēmuma vadība ir neizpratnē par zaudējumu atlīdzības kavēšanu un norāda uz Latvijas Hipotēku un zemes bankas (Hipotēku bankas) ieinteresētību, savukārt banka uzsver - Mežotne LDA ilgstoši kavē maksājumus, tāpēc apdrošināšanas atlīdzība jāpārskaita bankai. Saskaņā ar ekspertu vērtējumu kompānijai nodarītie zaudējumi tiek lēsti 153 tūkstošu Ls apjomā.

«Banka viennozīmīgi ir ieinteresēta, lai rūpnīca strādātu un ražotu. Tomēr situācijā, kad saistības pret banku ilgstoši netiek pildītas un ražošana jau ilgstoši notika ar ļoti minimālu jaudu (arī pirms ugunsgrēka), banka ir nolēmusi, ka apdrošināšanas kompānijas izmaksātā nauda ir jāpārskaita bankai,» tā Hipotēku bankas Sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte. Vienlaikus banka lūgusi klientam iesniegt uzņēmuma turpmākās darbības stratēģisku plānu, par ko ar klientu jau panākta attiecīga vienošanās. Fakts, ka apdrošinātāju izmaksātā nauda tiek ieskaitīta bankā nebūt neizslēdz, ka to pēc vienošanās par uzņēmuma tālāko darbību varētu ieguldīt ražošanā, piebilst bankas pārstāve.

Mežotne LDA valdes priekšsēdētājs Aldis Dzirkalis nenoliedz, ka maksājumi bankai kavējas, kas skaidrojams ne vien ar notikušo ugunsnelaimi, bet kopējo situāciju tirgū. Uzņēmums savulaik veidoja ražotni, lai spētu nodrošināt piegādes lielveikalu prasītās piegādes lielos apjomos, taču tad, kad uzņēmums bija gatavs to darīt, lielveikali nav bijuši pretimnākoši. Uzņēmējs uzskata, ka pamazām notiek mazo ražotāju iznīcināšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Stelpes ražotni izsolīs otrreiz

Sandra Dieziņa, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stelpes minerālūdens ražotni, visticamāk, izsolīs otru reizi.

Pirmajā izsolē pašu ražotni un iekārtas nav izdevies nosolīt un, visticamāk, tiks rīkota atkārtota izsole. To Db sacīja Zemgales apgabaltiesas tiesu izpildītāja Zane Trasūne. Otra izsole, iespējams, notiks aprīlī.

Pirmajā izsolē nosolīts zemes gabals ar nosaukumu Avots un zemes gabals, uz kura atrodas Latvijas pirmā minerālūdens ražotne. Kurš nosolījis abus zemes gabalus, pagaidām tiesu izpildītāja neatklāj, sakot, ka to varēs darīt pēc tam, kad tiesa apstiprinās izsoles rezultātus. Arī Stelpes uzņēmumam kredītu izsniegušās Hipotēku bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte pauda, ka izsoles uzvarētājs būs zināms aptuveni pēc mēneša. Db jau vēstīja, ka Stelpes minerālūdens ražotnes izveidē 2009.gadā tika ieguldīti apmēram 1,4 miljoni latu. 2010.gada 25.septembrī ražotnē notika ugunsgrēks, kas pilnībā iznīcināja ražošanas ēkas jumtu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms diviem gadiem nodegušās Stelpes minerālūdens ražotnes atkārtotajā izsolē šodien pārdotas gan ražošanas ēkas, gan zeme, tomēr jaunais ražotnes īpašnieks tiks atklāts pēc visu formalitāšu nokārtošanas jūnija beigās, informēja Zemgales apgabaltiesas tiesu izpildītāja Zane Trasūne.

Kā liecina ieraksts izdevumā Latvijas Vēstnesis, šodien tika izsolīts SIA Mežotne LDA piederošais nekustamais īpašums Stelpes pagastā, Vecumnieku novadā, kas sastāv no ražošanas ēkas, kantora, nojumes un šķūņa. Īpašuma novērtējums ir 53 tūkst.latu, un tā sākumcena noteikta 39 750 latu.

Tāpat izsolīts nekustamais īpašums - zemesgabals 1,7 hektāru platībā un ar to saistītās divas inženierbūves, kuru novērtējums ir 3300 latu, bet izsoles sākumcena norādīta 2475 lati.

Kā norādīja tiesu izpildītāja, uz izsoli bija pieteikušies četri pretendenti. Jaunais ražotnes īpašnieks ir privātpersona, kas ražošanas attīstībai nodibinājusi divas sabiedrības ar ierobežotu atbildību, tomēr viņa vārds tiks atklāts jūnija nogalē, kad tiks nokārtotas visas ar darījumu saistītās formalitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ugunsgrēkā cietušo Stelpes ražotni cer atjaunot tuvāko mēnešu laikā

Sandra Dieziņa, 27.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stelpes minerālūdens ražotājs pēc nedēļas nogalē notikušā ugunsgrēka ražotni plāno atjaunot līdz ziemai.

To Db pastāstīja SIA Mežotne LDA direktors Aldis Dzirkalis. Ugunsgrēkā, kas ražotnē izcēlās naktī uz sestdienu, pilnībā nodedzis uzņēmuma jumts, kā arī cietušas iekārtas un ražošanas telpa. Ugunsgrēks noticis laikā, kad kolektīvs bijis atvaļinājumā. Kā liecina ugunsdzēsēju teiktais, ugunsgrēks varētu būt izcēlies ventilācijas sistēmā. Pagaidām nodarītie zaudējumi vēl nav aprēķināti, jo nepieciešama ekspertu ekspertīze. Uzņēmums bijis apdrošināts.

A. Dzirkalis uzsvēra, ka ražotne noteikti turpinās darbu, jo ir labas iestrādnes ar vairākiem ārzemju partneriem.

Jau vēstīts, ka Stelpes minerālūdens ražotne atklāta pērn jūnijā. Latvijas pirmās minerālūdens ražotnes izveidē ieguldīti aptuveni 2 miljoni eiro, no kā lielākā daļa ir kredītlīdzekļi. Dabīgais minerālūdens tiek iegūts no Stelpes jeb Nīzeres avota, kas plašāk kļuva pazīstams jau pirmās Latvijas brīvvalsts laikā un savulaik par to lielu interesi izrādījuši arī arābi. Avots atrodas ap 900 m no ražotnes un tie ir savstarpēji savienoti. Otrs urbums ierīkots, lai ražotu dzeramo ūdeni H2O, ar ko Mežotne LDA jau bija pazīstama tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Stelpes minerālūdeni iegādājas Bauskas novada uzņēmējs; ražošanu atjaunos

Lelde Petrāne, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms diviem gadiem nodegušo Stelpes minerālūdens ražotni pagājušajā nedēļā otrajā izsolē iegādājies SIA Bēris īpašnieks Guntis Sipovičs, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Stelpes minerālūdens nopirkts, pārsolot izsolē noteikto sākumsummu – 39 750 latus, informēja Zemgales apgabaltiesas tiesu izpildītāja Zane Trasūne.

Tāpat izsolīts nekustamais īpašums – zemesgabals 1,7 hektāru platībā un ar to saistītās divas inženierbūves, kas novērtētas ar 3300 latiem, izsoles sākumcena bija 2475 lati. Šī summa pārsolīta vairākkārt, un arī šī nekustamā īpašuma jaunais īpašnieks ir Guntis Sipovičs.

Oficiāli darījums tiks atzīts par spēkā esošu, tiklīdz būs ieskaitīta nauda un tiesā apstiprināts pats izsoles akts, Bauskas Dzīvei sacīja tiesu izpildītāja.

«Īpašumi iegādāti par bankas līdzekļiem. Kustamā manta jeb ražošanas iekārtas noformētas SIA Bēris, ēkas – SIA Viktura, bet zeme man kā privātpersonai. Esam vienojušies ar Swedbank par darījuma kreditēšanu. Lai varētu piesaistīt Eiropas Savienības finanšu resursus ražošanas attīstībai, tiek kārtoti dokumenti iesniegšanai Lauku atbalsta dienestā,» skaidroja G. Sipovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ražotājiem pulcējas piedāvājot preces ASV, bet neskaidrību vēl daudz

Elīna Pankovska, 14.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražotājiem par varbūtējo iespēju piedalīties ASV valdības rīkotajos iepirkumu konkursos ir daudz neskaidrību.

Ražotāji atzīst, ka viņiem pašiem pagaidām jautājumu esot vairāk nekā atbilžu, jo neesot īsti skaidri ASV puses noteikumi, cenu un kvalitātes politika. Iespējams lielāka skaidrība radīsies pēc informatīvajiem semināriem un individuālajām pārrunām.

Maizes ražotnes Lāči īpašnieks Normunds Skauģis: «Nezinu, cik liela ir iepirkumu rīkotāju interese, ja tāda vispār ir. Mēs viņiem piedāvājam rupjmaizi, un es ceru, ka viņiem tomēr interesē Latvijas produkcija. Tomēr reāli, vai un kad kaut kas notiks, patlaban pateikt nevar.» Šim viedoklim piekrīt arī citi aptaujātie uzņēmēji, taču arī atzīmē, ka šī tomēr ir lieliska iespēja dibināt jaunus kontaktus. «Tā ir iespēja izvirzīties kaut kur tālāk par Latvijas un pat Eiropas robežām. Un, jo vairāk šādi pasākumi būs, jo vairāk mūsu ekonomika plauks uz augšu,» norāda a/s Spodrība pārstāvis Andris Eglītis. Ražotāju dienās piedalās arī starpniekfirmas, piemēram, no Šveices, kā plusu atzīmē Mežotne LDA Ltd valdes priekšsēdētājs Aldis Dzirkalis. Tas dodot iespēju nodibināt kontaktus un pavērsties uz arī citu zemes pusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnē baltiešiem var nākties par elektrību maksāt Krievijas diktētu cenu.

Notiekot tik straujai atomelektrostaciju būvniecībai Lietuvas pierobežā, arvien vairāk pieaug bažas, ka Baltijas iecerētie jauno jaudu projekti - gan Visaginas AES, gan Latvijas un Igaunijas projekti var nerealizēties, vai arī dažu gadu laikā izrādīties cenas ziņā nekonkurētspējīgi.

Buksē minerālūdens atjaunošana

Ugunsgrēkā cietušās Stelpes minerālūdens ražotnes atjaunošana nav sākta, jo kavējas nodarīto zaudējumu segšana.

Lai arī SIA Mežotne LDA vadība cerēja skādi novērst un ražošanu atjaunot pāris mēnešos līdz ziemas sākumam, nekas no cerētā nav piepildījies.

Komentāri

Pievienot komentāru