Jaunākais izdevums

Kāds restorāns vienā no septiņiem Apvienoto Arābu emirātiem Dubaijā savā ēdienkartē iekļāvis jaunu ēdienu - Kamieļu Burgeru, vēsta Reuters.

Kamieļu Burgera cena ir 20 dirhami (5.45 ASV dolāri) un tajā ietilpst arī siers un burgeru mērce. Burgers tiekot pasniegs ar frī kartupeļiem un kā uzdzeramais noderot kāds bezalkoholiskais dzēriens vai kamieļa piena kokteilis.

Restorāna Local House direktora vietnieks Ali Ahmads Esmails stāstījis, ka Kamieļa burgerā nav tauku un holesterīna. Taču viņš atteicies izpaust, kā tiek pagatavota cietā kamieļa gaļa. Tas esot firmas noslēpums.

Restorāns uzskata, ka ir pirmais, kas ieviesis šādu piedāvājumu Apvienotajos Arābu emirātos. Zināms, ka līdzīgu piedāvājumu savā ēdienkartē pērn ieviesa kāds ātrās ēdināšanas restorāns Saūda Arābijā.

Kamieļu Burgeru gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi varētu drīz baudīt arī Burj Khalifa, pasaulē augstākajā celtnē, kas zināma arī ar nosaukumu Burj Dubai, kur Local House plāno atvērt filiāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vienā no pasaules lielākajiem iepirkšanās centriem Dubaijā plīsis akvārijs, liekot evakuēt cilvēkus

Lelde Petrāne, 26.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien daļēji slēgts viens no pasaulē lielākajiem tirdzniecības centriem Dubai Mall. Slēgšanas iemesls ir akvārija, kurā atrodas tūkstošiem zivju un jūras dzīvnieku, bojājums, atsaucoties uz policijas un aculiecinieku stāstīto, vēsta Reuters.

«Tur bija neliela problēma, vienkārša plaisa, un ūdens noplūda,» stāstījis kāds policists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Kā top?: Ķirsons burgeri

Gunta Kursiša, 31.01.2014

No burgeriem Latvijā neaizbēgs - jautājums vien, kādus burgerus latvieši ēdīs un cik tie būs veselīgi, uzskata ēdināšanas pakalpojumu tīkla Lido un ēstuves Ķirsons Māja īpašnieks Gunārs Ķirsons.

Viņa ēstuvē Purvciemā šonedēļ viesojāmies, lai redzētu, kas burgeram «vēderā».

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja reiz ātrā ēdināšana ir kļuvusi populāra visā pasaulē, arī Latvijā šiem paradumiem nevarēs pretoties, taču fast food piedāvājumu var uzlabot, atsakoties no «ķīmijas» un cenšoties piedāvāt pircējiem pēc iespējas dabīgākas «sviestmaižu amerikāņu versijas», uzskata uzņēmējs Gunārs Ķirsons, kurš pērnvasar vēra vaļā ēstuvi Ķirsons Māja. Ēstuves saimnieks gan atzīst, ka pašlaik apaļmaizīšu jeb burgeru biznesā vēl neveicas kā cerēts, taču kaļ jaunus plānus, kā attīstīt šo ēdināšanas segmentu.

Jautāts par to, vai latvieši ir pieraduši pie ātrās ēdināšanas piedāvājuma, G. Ķirsons norāda, ka ēstuvi Ķirsons māja, kur nopērkami ēdieni līdzņemšanai, varētu salīdzināt ar bērnu, kurš vēl ir autiņos. Nākotnē ir paredzēts paplašināt piedāvāto produktu klāstu. Piemēram, burgeru stenda piedāvājumā klāt varētu nākt arī picas, kas, pēc G. Ķirsona vārdiem, karstas sviestmaizes vien ir, un dabīgi dzērieni. Picas plānots ieviest Ķirsons māja aptuveni pēc trim mēnešiem. Tāpat tiek kalti plāni par jaunu ēstuvju atvēršanu, un tas varētu notikt septembrī. «Sākumā gribam attīstīt vienu, un tad ķerties pie nākamā,» skaidro uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja esi izsalcis un nav laika gatavot pašam, tad jāmeklē, kur iespējams garšīgi un ekonomiski izdevīgi ieturēties ārpus mājas. Burgeri Rīgā kļuvuši par vienu no populārākajām patērētāju izvēlēm, bet kur meklēt pašu labāko, garšīgāko un cenas ziņā draudzīgāko piedāvājumu? To palīdz atrast restorānu ceļvedis Meniu.lv.

Kā radās burgeri?

Burgeri restorānu ēdienkartēs pieejami dažādās variācijās, taču pasaulē populārākie ir divi - hamburgers un čīzburgers jeb siera burgers. Abu pārdošanas apjomi ir milzīgi, pateicoties ātro ēdināšanas restorānu ķēžu darbībai un ekonomiskajai cenai. Populāri ir arī dubultie burgeri - ar dubultu gaļu, dubultu sieru, dubultu jebko. Barbekjū burgeri un vistas gaļas burgeri arī ir iecienīti patērētāju vidū, tāpat kā asie un veģetārie. Zināms, ka katrai burgeru vietai ir savs populārākais burgeris un tikai sava, neviena nedota recepte. Lai noteiktu labāko burgeru, ir jādodas un jāmēģina, jo tikai tā būs iespējams noteikt savas top vietas, kuras varēsi ieteikt citiem, piemēram, ne tikai draugiem, bet arī sociālajos tīklos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atpūtas vietai «Rakši» šis ir eksperimenta gads, kad tās saimnieki Elija Krauze un Kristaps Blaus cenšas nopelnīt, viesiem piedāvājot tikai zooloģisko dārzu un ar to saistītos pakalpojumus. «Rakšos» viesu nami izīrēšanai vairs netiek piedāvāti, jo tajos izvietotas «Rakšu» struktūrvienības – suvenīru veikals un kafejnīca, kā arī aktīvi tiek strādāts, lai attīstītu kamieļu, lamu un alpaku kūtsmēslu granulu ražošanu.

«Rakšiem» šogad apritēja vienpadsmitais darbības gads. Atpūtas vietas biznesa stāsts šo gadu laikā ir mainījies un pilnveidojies. Tās pimsākumi meklējami laikā, kad uz mantota, sešus hektārus plaša zemesgabala tika uzbūvēts pirmais viesu nams un, lai atšķirtos no citiem viesu namiem, tika ierīkots arī brīvdabas zooloģiskais dārzs ar dažām lamām un alpakām, pirmo kamieli un gvanako pāri.

Sākotnēji zooloģiskais dārzs tika veidots kā pievienotā vērtība viesu namam. Ļoti īsā laikā tika uzbūvēti vēl divi viesu nami, nodrošinot iespēju zem jumta izguldīt 150 cilvēkus, un tika piedāvātas aktīvās atpūtas iespējas. Pēc šādā veidā nostrādātiem vairākiem gadiem «Rakši» mērķtiecīgi būtiski palielināja dzīvnieku skaitu, vienlaikus saglabājot viesu namu biznesu. Tomēr uzsvars jau tika likts uz kamieļu parku. Savukārt, šogad biznesa modelis mainīts pilnībā, atsakoties no viesu namiem un visu uzmanību veltot zooloģiskajam dārzam – ir iegādāti jauni dzīvnieki – Poitou ēzeļi no Francijas, Valē melnkakla kazas no Austrijas, un papildināts pakalpojumu klāsts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien (4. janvārī) vēlu vakarā svinīgā ceremonijā tika atklāts augstākais tornis pasaulē - Burj Dubai, ziņo Wall Street Journal.

Burj Dubai tornis tika celts sešus gadus un tā augstums ir 828 metri. Projekta autori norāda, ka tā smaile ir redzama vairāk nekā 90 kilometru attālumā. Burj Dubai būvēšanas procesā tika izmantoti 330 000 kubikmetru betona, 39 000 tonnu tērauda stiprinājumu un 142 000 kvadrātmetru stikla.

Tornī, kura iekštelpu kopējā platība ir 1 miljons kvadrātmetru ir 162 stāvi.

Ceremonijas laikā Dubajas šeihs Muhameds ben Rašids Al Maktums (Mohammad bin Rashid al-Maktoum) jauno ēku pārdēvēja par Burj Halifa (Burj Khalifa) par godu Apvienoto Arābu Emirātu prezidentam šeiham Halifam bin Zaijedam Al Nahjanam (Khalifa bin Zayed Al Nahyan).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas lielais parādnieks – Dubai World - uzsācis sarunas ar bankām par 26 miljardu ASV dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizāciju, ieskaitot struktūrvienību Nakheel World un Limitless World saistības, ziņo Bloomberg.

Tādu Dubai World struktūrvienību kā Infinity World Holding un pelnošo ostas biznesu Ports & Free Zone parādsaistības netiks iekļautas pārrunās ar bankām, jo to finanšu situācija tiek uzskatīta par stabilu.

RBC Capital Markets analītiķis Niks Čeimijs (Nick Chamie) norāda, ka tagad, kad zināms, ka pārstrukturizēt plānots 26 miljardu dolāru lielu parāda daļu, pēdējo dienu laikā radītajai panikai tirgū vajadzētu pierimt, jo iepriekš tika lēts, ka pārstrukturizēt būs nepieciešams Dubai World parāds 60 miljardu dolāru apjomā.

Putam Investment eksperts Maikls Atkins (Michael Atkin) arī norāda, ka 26 miljardu dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizācija parāda, ka problēmas ir nelielas, turklāt tās liecina, ka joprojām vēl neesam izkļuvuši no globālās finanšu krīzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Parakstīts 1,4 miljonus eiro vērtais EXPO 2020 Dubai paviljona īres līgums

Db.lv, 16.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parakstīts Latvijas dalības "EXPO 2020 Dubai" paviljona īres līgums, kas paredz, ka dalība izstādē Latvijai izmaksās 1,4 miljonus eiro, informē Ekonomikas ministrija.

Iepriekš valdība lēma Latvijas dalībai "Expo 2020" no valsts budžeta atvēlēt 4,4 miljonus eiro. Tomēr vēlāk, lemjot lauzt līgumu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) par valsts dalības rīkošanu izstādē, tika rasts risinājums, kas paredz, ka Latvija paviljonu īrēs no AAE. Tādējādi Latvijas izmaksas dalībai "Expo 2020" saruka līdz 1,4 miljoniem eiro.

Līgumu no Apvienoto Arābu Emirātu puses parakstīja Apvienoto Arābu Emirātu vēstniece Latvijā Hanāna Halfāna Ubaidu Alī Almadhanī (Hanan Khalfan Obaid Ali Al Madhani) un no Latvijas puses - Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Latvijas Republikas oficiālais pilnvarotais pārstāvis izstādē "EXPO 2020 Dubai" Raimonds Aleksejenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Burj Khalifa, pasaulē augstākajā celtnē, slēgta apskates vieta, kas atrodas 124.stāvā, jo radušies strāvas padeves traucējumi, atsaucoties uz attīstītāja Emaar Properties PJSC un citu informācijas avotu sniegto informāciju, ziņo ārvalstu mediji.

Paredzēts, ka tūristu iecienīto vietu atkal varētu atvērt sabiedrībai 14. februārī.

To, ka Burj Khalifa sestdienas vakarā noticis incidents, apstiprinājis arī kāds Dubaijas civilās aizsardzības jomā strādājošais. Viņš gan akcentējis, ka tas nav bijis nekas nopietns. Burj Khalifa personāls ar šo situāciju esot ticis galā perfekti. Tas esot pilnīgi normāli, ka jauna celtne saskaras ar šādām nelielām problēmām. Šajā gadījumā bijis vainīgs viens no Burj Khalifa liftiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alains Roberts (Alain Robert), pilsētas alpīnists no Francijas, kurš savu varoņdarbu dēļ tiek dēvēts par Zirnekļcilvēku, «iekarojis» pasaulē augstāko celtni - Burj Halifa Dubaijā, ziņo BBC.

Lai uzkāptu 828 metrus augstajā celtnē vīrietim bija nepieciešamas sešas stundas.

«Zirnekļcilvēka» kārtējo varoņdarbu vērojis liels cilvēku pūlis.

Neparasti, ka šoreiz Roberts izmantojis virvi un alpīnisma sistēmu, ievērojot drošības prasības.

Kā vēsta ārvalstu mediji, pēc virsotnes sasniegšanas Roberts triumfējoši mājis ar rokām.

48 gadus vecais vīrietis ir «iekarojis» vairāk nekā 70 debesskrāpjus, ieskaitot Ņujorkas Empire State Building un Čikāgas Willis Tower.

2004.gadā viņš uzkāpa Taivānas Taipei 101, kas tolaik bija pasaulē augstākā celtne.

Kā vēstīts, augstākais tornis pasaulē - Burj Dubai - svinīgā ceremonijā tika atklāts 4. janvārī. Tornim, kura iekštelpu kopējā platība ir 1 miljons kvadrātmetru, ir 162 stāvi. Ceremonijas laikā Dubajas šeihs Muhameds ben Rašids Al Maktums (Mohammad bin Rashid al-Maktoum) jauno ēku pārdēvēja par Burj Halifa (Burj Khalifa) par godu Apvienoto Arābu Emirātu prezidentam šeiham Halifam bin Zaijedam Al Nahjanam (Khalifa bin Zayed Al Nahyan).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pēc atteikta atvaļinājuma pašnāvnieks nolec no pasaulē augstākās celtnes

Gunta Kursiša, 11.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīrietis Dubaijā nolec no pasaules augstākās ēkas Burj Halifa (Burj Khalifa) 147. stāva, vēsta CNN.

Vīrietis nokrita uz 160 stāvus augstās celtnes 108. stāva jumta izbīdījuma, ziņo mediji no Dubaijas. Viņš bijis aptuveni trīsdesmit gadus vecs, Āzijas izcelsmes. Policija apstiprināja, ka tā esot bijusi pašnāvība.

«Mirušais vīrietis strādāja kādā no uzņēmumiem, kas atradās celtnē Burj Halifa. Mums ir zināms, ka vīrietis nolēmis izdarīt pašnāvību pēc tam, kad uzņēmums atteicies viņam piešķirt atvaļinājumu,» medijiem norādīja policijas oficiālais pārstāvis.

Burj Kalifa ir 828 metrus augsts debesskrāpis. Šī pasaulē augstākā celtne tika atklāta 2009. gada decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārtiņš Treijs un Gints Aizupietis uzskata, ka burgeri garšo visiem un šis bizness Latvijā arvien pieaug, tādēļ pirms diviem gadiem Raganā, Krimuldas pagastā tika izveidots «Raganas Burgers».

«Raganas Burgers» ideja radās nejauši, kad G.Aizupietis bija atbraucis līdz Raganai pārdot savu automašīnu. «Kad Gints pārdeva savu automašīnu, piedāvāju viņu aizvest līdz mājām, bet viņš gribēja braukt ar autobusu. Es nolēmu, ka pavadīšu viņu,» saka M. Treijs. Kamēr abi bērnības draugi ir gaidīja autobusu, radās ideja par kopīgu biznesu.

Sākumā bija doma veidot kababnīcu, jo M. Treijam garšoja Vācijas kebabi un viņš uzskatīja, ka tik garšīgi cik ir šajā valstī, nav ēsti nekur, tomēr G. Aizupietis piedāvāja burgernīcu. Beigās vienojāmies par burgeriem un picām, ar domu, ka vēlāk nonāksim arī pie kebabiem, ko arī esam izdarījuši. «Ik pa laikam mums visiem sagribas burgeru, bet Latvijā nevarēju nogaršot nevienu burgeru, kas neliktu man just smaguma sajūtu, līdz brīdim, kad Gints piedāvāja sava burgera interpretāciju. Tajā brīdī es sapratu, ka mums būs burgernīca,» stāsta M. Treijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Inovatīvu projektu īstenotājus aicina pieteikties atbalsta saņemšanai inovāciju un partnerības programmā Expo Live

Žanete Hāka, 09.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija aicina Latvijas inovatīvu projektu īstenotājus pieteikties atbalsta saņemšanai inovāciju un partnerības programmā Expo Live, kuru līdz starptautiskās izstādes Expo 2020 Dubai atklāšanai īstenos izstādes organizatori, informē Ekonomikas ministrija.

Atbalsta programmas mērķis ir sniegt atbalstu sociālās uzņēmējdarbības, jaunuzņēmumu un sabiedrības kopumā veidotu projektu īstenošanai, kuru rezultātā tiks radīti inovatīvi un apkārtējo vidi saudzējoši risinājumi, kas veicinās cilvēku dzīves apstākļu uzlabošanos visā pasaulē.

Atbalsta programmas kopējais finansējuma apmērs ir 100 milj. ASV dolāru. Viena projekta ietvaros komersanti var saņemt finansiālu atbalstu (grantu) līdz pat 100 000 ASV dolāriem.

Projektu piedāvātajiem risinājumiem jābūt sociāli nozīmīgiem un jāatbilst “Expo 2020 Dubai” apakštēmām – Iespēja, Mobilitāte un Ilgtspēja. Grantu programma orientēta uz tādu projektu finansēšanu, kas atrodas to sākumstadijā un šobrīd ir demonstrācijas vai ieviešanas posmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubai World: 99% aizdevēju piekrīt pārstrukturēt 24,9 miljardu parādu

Lelde Petrāne, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts īpašumā esošais konglomerāts Dubai World saņēmis apstiprinājumu no kreditoriem pārstrukturēt 24,9 miljardu ASV dolāru saistības, ziņo Bloomberg.

Dubai World panākusi vienošanos ar vairāk nekā 99 procentiem kreditoru.

«Šis milzīgais atbalsts nozīmē, ka kompānija ir labi pozicionēta, lai noslēgtu pārstrukturēšanu tuvākajās nedēļās,» teikts Dubai World paziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka Dubaijas vadība joprojām ir atbalstošs akcionārs.

Dubai World galējo pārstrukturēšanas priekšlikumu kreditoriem prezentēja 22. jūlijā.

Jau vēstīts, ka pērn novembrī Dubaijas nekustamā īpašuma attīstītājs Dubai World satricināja pasaules finanšu tirgus, paziņojot, ka kavēs savu parādu atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Abu Dabi aizdod Dubaijai 10 miljardus dolāru

, 14.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) finanšu centrs Abu Dabi nolēmis nākt palīgā finanšu grūtībās nonākušajam emirātam Dubaijai un tā parādu sloga apkrautajai kompānijai Dubai World ar 10 miljardus ASV dolāru lielu finansējumu, ziņo CNN.

Ar šādu paziņojumu Dubaijas Augstākās fiskālās komiteja nākusi klajā tieši laikā, kad emirātam jāizpērk obligācijas 4.1 miljarda dolāru apmērā.

Dubaijas Augstākās finanšu komitejas priekšsēdētājs Šeihs Ahmeds bin Saēds Al-Maktoms norāda, ka atlikušie līdzekļi nodrošinās Dubai World apgrozāmo kapitālu līdz nākamā gada 30. aprīlim. Tāpat ar šo naudu tiks finansēti procentu maksājumi.

Db.lv jau vēstīja, ka Dubai World satrieca daudzus investorus visā pasaulē, kad kompānija šī gada 25. novembrī pieprasīja parāda atmaksas atlikšanu.

Db.lv arī ziņoja, ka Dubai World uzsāka sarunas ar bankām par 26 miljardu ASV dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizāciju. Dubaijas valdība, savukārt, iepriekš paziņoja, ka tā nav garantējusi Dubai World aizdevumus. Tādējādi valstij piederošai kompānijai, kas cīnās ar 59 miljardu USD lielām kredītsaistībām, ir jātiek galā pašai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaija pilnībā paredzēja savas parādu problēmas, savukārt Dubai World lūgums atlikt parāda atmaksu līdz nākamā gada maijam bijis «rūpīgi izplānots».

Tā pēc Dubaijas valdības paziņojuma izraisītā šoka pasaules tirgos norādījis Dubaijas Augstākās finanšu komitejas priekšsēdētājs Šeihs Ahmeds bin Saēds Al-Maktoms, raksta Associated Press.

Viņš norāda, ka emirāta vadība «ilgi un smagi» sprieda par kreditoru interesēm pirms paziņošanas, ka meklēs veidu kā aizkavēt Dubai World parāda atmaksu.

Db.lv jau vēstīja, ka Dubaijas valdība paziņoja, ka lūgs aizkavēt investīciju kompānijas Dubai World un tās nekustamā īpašuma struktūrvienības Nakheel obligāciju izpirkšanu 3.5 miljardu dolāru apjomā, kas bija noteikta šī gada decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dubai World varētu būt spiesta pārdot savus aktīvus

, 07.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas investīciju kompānija Dubai World pārstrukturizācijas procesā varētu būt spiesta pārdod tai piederošos aktīvus ārvalstīs, taču pats emirāts, kam pieder ar parādiem noslogotā investīciju kompānija, nekādus aktīvus pārdot negatavojas, vēsta Financial Times.

Pirmdien, kad Dubaijas Finanšu departaments paziņoja, ka nepārdos nevienu no tai piederošajiem aktīviem, lai finansētu emirāta investīciju kompānijas parāda atmaksu, Dubaijas akciju tirgus nokrita par 6%.

Taču tajā pat laikā Finanšu departamenta vadītājs Adulrahamans Alalehs (Abdulrahman Al Saleh) norāda, ka tiek apsvērta iespēja, ka varētu tikt pārdoti kādi tieši Dubai World piederoši aktīvi ārvalstīs.

Db.lv jau vēstīja, ka Dubai World uzsāka sarunas ar bankām par 26 miljardu ASV dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizāciju. Daži analītiķi uzskata, ka tas, ka pārstrukturizēt plānots tikai 26 miljardu dolāru lielu parāda daļu, ir labs rādītājs, kas varētu nomierināt tirgu, jo iepriekš tika lēsts, ka pārstrukturizēt būs nepieciešams Dubai World parādu 60 miljardu dolāru apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi ar Dubaijas emirātam piederošo investīciju kompāniju Dubai World, kaslūgusi saviem kreditoriem par sešiemmēnešiem pagarināt 3.5 mljrd. USD liela parāda atmaksas termiņu, kārtējo reizi liek aizdomāties par lietu mainīgo un mānīgo dabu.

Kādreiz plaukstošais, nereti par investoru meku dēvētais emirāts un kompānija, kas izaugsmes gados ar plašu vērienu iegādājās aktīvus visā pasaulē,vienas dienas laikā ir kļuvuši par parādos ieslīgušu krīzes upuri, kam jālūdz savi kreditori atlikt parādu atmaksu. Taču, ja paraugās rūpīgāk, nekādas pārvērtības jau nemaz nav notikušas.

Dubaija būtībā ir tāda kā «krīzes paraugekonomika» — ar lēto naudu būvēts milzis ar nekustamā īpašuma un luksusa tūrisma māla kājām. Tie, kas šā emirāta sakarā runā par «naftas dolāriem», maldās — lielāko daļu tā IKP veido tieši abas iepriekšminētās nozares, melnā zelta nozarei atbildot tikai par aptuveni 5%. Jā, tieši Dubaija ir tā vieta, kur tiek būvēti ekskluzīvi debesskrāpji, kūrorti, mākslīgās salas un pat zemeslodes «makets». Tieši

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Burj Dubai logu notīrīšana ilgst 3 mēnešus

, 05.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas kompānija Cox Gomyl, kas rūpējas par pasaulē augstākās ēkas Burj Dubai logu tīrību, izmantojot gumijas skrāpjus un vairāk nekā 7 miljonus ASV dolāru vērtas tehnoloģijas, spēj šo debesskrāpi notīrīt 3 mēnešu laikā, vēsta AFP.

Cox Gomyl speciāli izstrādātā un uzstādītā logu tīrīšanas sistēma izmaksājusi 7.3 miljonus dolāru. Tajā ietilpst 12 iekārtas, kas spēj debesskrāpī uzcelt 36 cilvēkus, kas, izmantojot ierastos tīrīšanas līdzekļus, tad notīra Burj Dubai 24.83 tūkst. logu.

Lai notīrītu visus debesskrāpja logus nepieciešams 3 mēnešus ilgs darbs.

Logu tīrītāji stāv uz speciāli izstrādātas iekārtas, kas izbīdās no debesskrāpja un ar speciālu sliežu palīdzību spēj pacelt cilvēkus uz augšu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas šeihs Mohammeds bin Rašīds el Maktoums (Mohammed bin Rashid Al Maktoum) šodien atklās pasaulē augstāko celtni Burj Dubai, taču, kā norāda Bloomberg, tā nebūs pasaulē noslogotākā.

Šogad noslogojuma līmenis Burj Dubai varētu sasniegt 75% un biroju iznomāšana būs lielākais izaicinājums investoriem, sacījis investīciju bankas Shuaa Capital PSC analītiķis Rojs Čerijs (Roy Cherry). No 160 stāvu augstās celtnes 37 stāvi atvēlēti birojiem un tirdzniecības vietām.

Ēkas dzīvojamā daļa ietvers arī fitnesa klubu, iedzīvotāju bibliotēku, cigāru klubu, sulaiņu autostāvvietu un citas ekstras. Mērķis esot iemītniekiem sniegt «nepārspējama dzīvesveida pieredzi».

«Tie, kuri pirka ar nolūku iznomāt, saskarsies ar grūtiem laikiem,» norādījis analītiķis.

Celtnes uzbūvēšana izmaksājusi 1.5 miljardus ASV dolāru.

Pirmie iemītnieki celtnē sāks ievākties tuvāko mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds vīrietis ASV nolēmis parādīt sabiedrībai savu 14 gadus veco McDonald's hamburgeru, kas joprojām daudz nav mainījis izskatu, raksta telegraph.co.uk.

Deivids Vipls (David Whipple) no Jūtas štata sākotnēji bija plānojis paturēt burgeru divus mēnešus, lai parādītu draugiem, cik labi tas saglabājas.

Taču tad, kad nejauši bija aizmirsis šo produktu savā kabatā divus gadus, Vipls nolēma saglabāt burgeru ilgāk, lai pārliecinātos, cik ilgi tam būs normāls izskats.

«Tas nebija tīšām,» Vipls stāstījis ASV televīzijas šovam The Doctors.

Vēl tagad burgeram neesot ne pēlējuma, ne dīvainas smakas.

Viplam bija ienākusi prātā doma burgeru notirgot izsoļu vietnē eBay. Taču, neraugoties uz faktu, ka potenciālā iegādes cena sasniegusi pat 2000 ASV dolāru, viņš un viņa ģimene izlēmuši paturēt šo produktu savā īpašumā izglītošanās nolūkos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nepieļautu potenciālu kapitāla aizplūdumu un nomierinātu tirgu pēc Dubaijas finanšu problēmu uzliesmojuma, Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) Centrālā banka solījusi aizdot naudu bankām Dubaijā.

AAE Centrālā banka, cenšoties nomierināt satrauktos investorus, norādījusi, ka garantēs Dubaijas bankām piekļuvi «svaigam» finansējumam, kā arī solījusi, ka atbalstīs gan AAE bankas, gan ārvalstu banku struktūrvienības valstī, raksta Washington Post.

Centrālā banka arī noradījusi, ka AAE banku sistēmā patlaban ir ievērojami labākā situācija nekā pirms gada, kad pasauli pārņēma globālā finanšu krīze.

Investori gan Centrālā bankas centienus uztvēruši dalītām jūtām. Šorīt - pirmajā AAE vērtspapīru tirgu darba dienā pēc Dubaijas finanšu problēmu paziņošanas - Dubaijas Finanšu tirgus indekss samazinājies par vairāk nekā 7%, savukārt AAE finanšu centra Abu Dabi vērtspapīru tirgi krituši par vairāk nekā 8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubai World no valdības saņems 9,5 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 25.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas valdība nolēmusi piešķirt tās paspārnē esošajam nekustamā īpašuma attīstītājam Dubai World 9,5 miljardus ASV dolāru, lai kompānija varētu restrukturizēt savu parādu, ziņo BBC.

Db.lv jau ziņoja, ka Dubai World saviem kreditoriem prezentējusi plānu 23,5 miljardu dolāru lielā parāda restrukturizēšanai, kurš paredz arī 8,9 miljardus dolāru lielas parāda daļas pārveidošanu kompānijas kapitālā.

Kreditori vēl lemj par to, vai pieņemt šādu plānu, jo citas alternatīvas Dubai World kreditoriem pagaidām nepiedāvā.

Jau vēstīts, ka pērn novembrī Dubaijas nekustamā īpašuma attīstītājs Dubai World satricināja pasaules finanšu tirgus, paziņojot, ka kavēs savu parādu atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas banku akciju cena Stokholmas vērtspapīru tirgū ievērojami samazinājusies pēc tam, kad Dubaija pavēstījusi, ka tā kavēs parāda atmaksu investoriem par ieguldījumiem superprojektā Dubai World, raksta Swedish Wire.

Dubaijas kopējais parāds ir 80 miljardi ASV dolāru, kas ir vairāk nekā emirāta iekšzemes kopprodukts (IKP). Lielāko daļu no parāda veido investīcijas projektā Dubai World. Šogad 14. decembrī projekta attīstītājiem ir jāatmaksā 3.52 miljardu dolāru liela summa obligāciju īpašniekiem. Investori domāja, ka šis maksājums tiks finansēts no 5 mijardu dolāru lielā valdības valdības finansējuma. Taču Finanšu ministrija paziņojusi, ka šī nauda nav domāta projekta attīstītāju parāda dzēšanai, tāpēc lūgusi kreditorus "pagaidīt" līdz 2010. gada 30. maijam. Dubai World projekta investoriem tā bija šokējoša vēsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

«Nevainojama fotosesija» Dubaijas Burj Khalifa virsotnē

Gunta Kursiša, 12.06.2013

«Šiem puišiem tā ir ikdiena, bet man - izdevība, kas rodas vienreiz mūžā,» norādījis fotogrāfs Dž. Maknellijs. Viņš pauž, ka šo fotogrāfiju uzņemšana ir arī cilvēku paveiktā, kā arī Burj Khalfia virsotnē strādājošo darba svinēšana. Attēlā redzama viena no fotogrāfijām, kas tapa fotosesijas laikā.

Ekrānšāviņš no Youtube video

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai varētu uzņemt nevainojamu fotosesiju no neierasta skatu punkta, National Geographic fotogrāfs Džo Maknellijs (Joe McNally) uzrāpies 828 metrus augstajā ēkā Dubaijā Burj Khalifa.

«Man vienmēr ir paticis doties ar fotokameru uz dažādām vietām, lai varētu uzņemt fotogrāfijas no neierasta skatu punkta,» stāsta fotogrāfs.

Lai nokļūtu Burj Khalifa virsotnē Dž. Maknellijs agri no rīta ar liftu devās uz vienu no pēdējiem debesskrāpja stāviem, pēc tam izmantoja kāpnes un vēl pāris simtus metru viņš mēroja pa taisnām metāla trepēm augstceltnes ārpusē.

Burj Khalifa ir pasaulē augstākais debesskrāpis.

Komentāri

Pievienot komentāru