Jaunākais izdevums

ASV prezidents Dzordžs Bušs otrdien, uzstājoties ar runu Latvijas Universitātē, norādīja, ka ir jaturpina cīņa par demokrātisko vērtību izplatīšanu, lai industriālā pasaule nenonāktu situācijā, kad to varētu šantažēt ekstēmisti, izmantojot naftas resursus un tādejādi stiprinot savu "naida" politiku.

Piesakot Džordžu Bušu, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vēlreiz pateicās ASV par palīdzību neatkarības atgūšanā, kā arī uzsvēra, ka Latvija un ASV ir valstis, kurām šobrīd ir kopējas vertības un principi.

Džordžs Bušs runā norādīja, ka tieši Latvijā ir noticis viens no brinišķīgākajiem brīvības cīņas piemēriem - "Baltijas ceļš", dzīvā cilvēku ķēde no Tallinas cauri Rīgai līdz Viļņai.

Tāpat Bušs uzsvēra, ka NATO samits pirmo reizi notiek bijušajā PSRS teritorijā, kur vēl nesen par noziegumu tika uzskatīta ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa.

ASV prezidents norādīja, ka Latvijai vairs nekad nebūs jāstāv vienai cīņā par savu brīvību, jo tā ir NATO dalībvalsts.

Prezidents izteica cerību, ka 2008. gadā NATO būs iespējams uzņemt jaunas dalībvalstis. Tāpat, viņaprāt, ir jastiprina sadarbība ar Krieviju, īpaši pretterorisma jomā.

Tāpat runas laikā Džordžs Bušs klātesošajiem tēlaini izstāstija par Vīķes-Freibergas likteni, kas kā maza meitene ir bijusi spiesta mukt no dzimtās zemes, nonākusi Marokā, kur iemācījusies, ka arī musulmaņu vecāki vlas to pašu, ko vecāki Eiropā - mieru un brīvību. Pēc tam šī meitene ir atgriezusies savā valstī un kļuvusi par prezidenti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltajā namā piektdien, 17. oktobrī ASV prezidents Džordžs Bušs Latvijas, Lietuvas, Slovākijas, Ungārijas Čehijas un Dienvidkorejas pārstāvjiem paziņos par bezvīzu režīma ieviešanu ar šīm valstīm.

To atsaucoties uz drošiem avotiem raksta Diena. ASV vēstniecība Rīgā pagaidām no komentāriem atturas, uzsverot, ka prezidenta dienas plāni nav zināmi. Klusē arī arī Latvijas vēstnieks ASV Andrejs Pildegovičs.

Dž. Bušs, savulaik solīja ieviest bezvīzu režīmu ar Baltijas valstīm vēl pirms savas prezidentūras termiņa beigām. Par brīvās ceļošanas sākuma laiku bija plānots paziņot novembra vidu. Jātgādina, ka tikai šā gad septembrī ASV vēstniecība paziņoja, ka Latvija ir gatava bezvīžu režīmam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bušs dzimšanas dienu svinējis, lecot ar izpletni

, 14.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs atzīmējis savu 85. dzimšanas dienu, lecot ar izpletni, ziņo BBC.

Viņš žurnālistiem stāstījis, ka lecis divu iemeslu dēļ - lai piedzīvotu prieku, ko rada brīvais kritiens un lai pierādītu, ka arī vecāka gadagājuma cilvēki var būt aktīvi un darīt jautras lietas.

Dž. Bušs arī stāstījis, ka viņam lekšana ar izpletni tik ļoti patīk, ka viņš to atkārtošot arī 90. dzimšanas dienā.

Šis Dž. Bušam bijis septītais lēciens ar izpletni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bušs: Nedomāju, ka Krievija traucēs Ukrainai pievienoties NATO

, 01.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Džordžs Bušs neuzskata, ka Krievija liks jebkādus šķēršļus Ukrainas ceļā uz NATO, ziņo Newsru.

ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien (1. aprīlī) ieradās vienas dienas vizītē Kijevā, lai ar Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko apspriestu Ukrainas iespējamo iestāšanos NATO. Jāatzīmē, ka Kijevas centrālajā Neatkarības laukumā piketēt pret valsts iestāšanos NATO bija ieradušies astoņi līdz desmit tūkstoši cilvēku. Mītiņa dalībnieki protestēja ar plakātiem - NATO – atpakaļ uz ASV!, NATO – karš, nāve un asaras, Bušs – asiņains diktators.

Dž. Bušs norādīja, ka centīsies panākt, lai Ukraina ar Gruziju pievienotos NATO. "Tas, ka mēs ieraudzījām dažus karodziņus un pāris protestētājus - neko nenozīmē. Mūsu attiecības ar Ukrainu attīstās," uzsvēra Dž. Bušs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni simt latu gadā - par tik nākamajā gadā, ieviešot plānotās nodokļu izmaiņas, palielināsies atalgojums uz rokas ģimenē, kur abi vecāki saņem vidējo algu un audzina divus bērnus. Vēl papildus šīm izmaiņām nākamajā gadā plānots lielāks atbalsts ģimenēm ar maziem bērniem, vēsta laikraksts Diena.

Laikraksts modelējis trīs dažādu ģimeņu situācijas, lai attēlotu, kā plānotās izmaiņas papildinās ģimeņu maciņus. Tiesa, vēl lielākas izmaiņas mājsaimniecībām sākušas modelēt ministrijas, skarot arī progresivitātes aspektu.

Nākamgad plānotas divas galvenās izmaiņas attiecībā uz darbaspēka nodokļiem - no 1. janvāra iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšana no 25% uz 24% (līdz 2015. gadam līdz 20%); no 1. jūlija nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošām personām IIN aprēķināšanai tiks paaugstināts no 70 uz 80 latiem. Neapliekamā minimuma apmērs nākamgad saglabāsies tas pats - 45 lati. Valdība gan devusi Finanšu ministrijai (FM) uzdevumu - gatavojot 2014. gada valsts budžeta projektu, primāri strādāt pie neapliekamā minimuma celšanas. Līdztekus nākamajā gadā arī iecerēts lielāks atbalsts ģimenēm, piemēram, no pašreizējiem 30 latiem uz 100 latiem paredzēts paaugstināt bērna kopšanas pabalsta apmēru bērniem vecumā no gada līdz pusotram. Par to nākamnedēļ lems Saeima, galīgajā lasījumā pieņemot valsts budžetu, atgādina Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Džordžs Bušs kārtējo reizi izpelnījies auditorijas smieklus, sajaucot Austrāliju ar Austriju un OPEC ar APEC, ziņo Austrālijas Herald Sun.

Uzstājoties Āzijas un Klusā okeāna reģiona ekonomiskās sadarbības foruma (APEC) sanāksmē, Bušs pateicās Austrālijas premjeram Džonam Hovardam, nodēvējot viņu par Austrijas premjerministru.

Pateikties viņš gribēja par viesmīlīgu uzņemšanu APEC sammitā, tomēr pateicās par laipnu uzņemšanu OPEC (Naftas eksportētājvalstu organizācija) sammitā, pēc mirkļa labojot kļūdu.

Tāpat Bušs pateicās Austrijas karavīriem, kas atrodas Irākā, lai gan Austrija nepiedalās operācijās Irākā, tiesa Irākā atrodas aptuveni 1500 Austrālijas militāristu.

Bušs mēģina pateikteis par uzņemšanu sammitā:

Ja neredzat video, klikšķiniet šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Džordžs Bušs, meklējot atbalstītājus savam enerģijas plānam, tikās ar autoražotājiem. Dž. Bušs slavēja autoražotājus, ka tie ir sākuši ražot automašīnas ar iespēju braukt ar bioetanolu un biodīzeli, ziņo CNN.

"Tas ir ļoti svarīgs tehnoloģisks izrāviens mūsu valstij," teica Dž. Bušs. Viņš turpināja sakot: "Ja mēs gribam samazināt benzīna patēriņu, un es ticu, ka tas ir jādara gan valsts drošības, gan vides glābšanas dēļ, tad patērētājiem ir jāpiedāvā saprātīga izvēle."

Dž. Bušs tikšanās laikā ar General Motors, Ford Motor un DaimlerChrysler pārstāvjiem, paziņoja, ka mērķis ir desmit gadu laikā samazināt benzīna patēriņu par 20%.

Savukārt autoražotāji paziņoja, ka jau 2012. gadā tie būs spējīgi saražot pusi no plānotā automašīnu apjoma, kuras būs spējīgas braukt ar alternatīvo degvielu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV Kongress apstiprina 700 miljardus dolāru vērto valsts ekonomikas glābiņu

, 04.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

700 miljardus dolārus vērtais ASV finanšu sektora atbalsta plāns beidzot guvis arī ASV Kongresa atbalstu. Arī prezidents Džordžs Bušs to vieglu roku parakstīja, ziņo Associated Press.

Plāns atbalstu guva ar balsu skaitu 263 pret 171.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzu Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu līdzīpašnieks uzņēmējs Oļegs Stepanovs šodien publicētā intervijā laikrakstā Dienas bizness norāda, ka tuvākā nākotnē Kālija parka termināli varētu pārdot Baltkrievijas un Krievijas kompānijām, lai nodrošinātu kālija sāls kravu plūsmu caur Ventspili.

Tāpat viņš izklāsta savu skatījumu par faktu, ka ir atzīts par vienu no aizdomās turamajiem kriminālprocesā, kas tika sākts 2005.gadā par krāpšanu lielā apmērā attiecībā pret LK un tās meitasuzņēmumiem, kā rezultātā LK ir zaudējis ap 29,1 miljonu ASV dolāru. O. Stepanovs uzskata, ka šis process ir saistīts ar gaidāmo tiesvedību pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Intervijā O. Stepanovs atklāj t.s. tranzītkara iemeslus, un atklāj aptuveno Ventspils tranzītzbiznesa aktīvu vērtību, kas savstarpējo konfliktu rezultātā ir strauji kritusies. Db.lv piedāvā iepazīties ar visu interviju, ko O. Stepanovs sniedzis laikrakstam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltkrievijai domātā Venecuēlas nafta, visticamāk, tiks pārkrauta caur Rīgas, nevis Ventspils ostu, uzskata Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs.

Viņš norādīja - ja tiek panākta vienošanās par cauruļvada Ventspils-Polocka izmantošanu, Venecuēlas nafta noteikti tiks pārkrauta Ventspils ostā, bet, pēc Loginova rīcībā esošās informācijas, šāda vienošanās netiks panākta un tādējādi Venecuēlas nafta tiks pārkrauta Rīgā.

«Ja politiskā līmenī tiek panākta vienošanās par cauruļvada Ventspils-Polocka izmantošanu, Ventspils ostai nav neviena konkurenta. Tomēr, viesojoties Rīgas ostā, Baltkrievijas premjers skaidrā un gaišā krievu valodā pateica, ka Baltkrievijas puse šī cauruļvada līdzīpašniecei Krievijas kompānijai Transņeftj prasījusi atļauju par tā izmantošanu, uz ko Krievijas uzņēmums atbildēja noraidoši,» viņš sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Zaķusalā notikušajā pasākumā par pareizu pirotehnikas lietošanu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Valsts policijas (VP), kā arī pirotehnikas firmas Aldi pārstāvji aicināja iedzīvotājus būt īpaši apdomīgiem un uzmanīgiem, Vecgada vakarā rīkojot uguņošanu.

Pasākumā tika demonstrēti dažādas bīstamības pakāpes pirotehnikas izstrādājumi - gan raķetes uz kociņa, gan tā sauktās «romiešu sveces», gan «debesu laternas», gan arī lielākas un mazākas jaudas pirotehnikas baterijas.

Pirmkārt, pirotehniskie izstrādājumi ir jāiegādājas tikai uzņēmumos, kuriem izsniegta atbilstoša licence, bet nekādā gadījumā tos nedrīkst pirkt no privātpersonām, kas tirgo nezināmas izcelsmes nesertificētus izstrādājumus. Tāpat vajag pārliecināties, vai, pērkot pirotehniku, līdzi tiek dota tās lietošanas instrukcija.

«No rokas» vai nelegālajās tirdzniecības vietās iegādāta pirotehnika var būt nekvalitatīva un izraisīt nelaimi. Turpretim labā pirotehnikas veikalā pārdevējs spēs pastāstīt par konkrēto izstrādājumu un tā drošu lietošanu vairāk, nekā būs rakstīts lietošanas pamācībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā šodien notiek prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kas tiek rīkota pastiprinātos drošības apstākļos, reaģējot uz to priekšvakarā Parīzes centrā notikušo kārtējo islāma ekstrēmistu uzbrukumu.

Kopumā vēlēšanās startē 11 kandidāti, un vismaz četriem no viņiem ir reālas izredzes iekļūt otrajā kārtā, kas paredzēta 7.maijā, un balsojuma iznākumu faktiski ir neiespējami prognozēt.

Saskaņā ar vienu no pēdējām aptaujām, kuras rezultāti tika publicēti pirms "mediju klusēšanas" perioda, kas stājās spēkā piektdien pusnaktī, savas vadošās pozīcijas nedaudz nostiprinājis centriski noskaņotais Emanuels Makrons, par kuru gatavojas balsot 24% aptaujāto. Viņa tuvāko sāncensi - galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līderi Marinu Lepēnu - atbalsta 21,5% aptaujāto.

Taču abiem favorītiem uz pēdām min konservatīvās Republikāņu partijas izvirzītais Fransuā Fijons un komunistu atbalstītais kreisais ekstrēmists Žans Liks Melanšons, kas attiecīgi var cerēt uz 20 un 19,5% balsu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien paziņojis, ka daļa «dzelteno vestu» kustības aktīvistu saņem atbalstu no ārvalstīm.

Uzrunājot valdības locekļus, Makrons norādīja, ka daudzi «dzelteno vestu» protestu dalībnieki ir «godīgi cilvēki, kas norūpējušies par nākamās algas saņemšanu».

Tajā pašā laikā protestos ir iesaistījušies «graujoši, vardarbīgi un brutāli cilvēki, reizēm no labējo ekstrēmistu, reizēm no kreiso ekstrēmistu aprindām, no kuriem daži pat saņem atbalstu no ārvalstīm,» atzinis prezidents.

Valdības pārstāvis Benjamins Grivo kā piemēru minēja Krievijas valstij piederošo raidorganizāciju RT, kas ar simpātijām ziņo par protestētāju iknedēļas sadursmēm ar policiju.

RT un Krievijas valdības kontrolētā aģentūra «Sputnik», ko Makrons jau iepriekš nosaucis par Kremļa propagandas ruporiem, nedēļas nogalē, piemēram, izplatīja nepatiesas ziņas par sadursmju laikā nogalinātu «dzelteno vestu» aktīvistu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Ukrainas prezidents jebkādas Krievijas armijas kustības uzskatīs par militāru agresiju

Gunta Kursiša, 27.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Agrā ceturtdienas rītā Krimā, Simferopolē parlamenta un valdības namus ieņēmuši bruņoti cilvēki. Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs pieprasīja, lai Krimā esošās Krievijas armijas vienības paliktu savās bāzes un jebkādas kustības ārpus tām tiks uzskatītas par militāru agresiju, ziņo pasaules mediji.

«Es aicinu Krievijas Federācijas vadību respektēt pamata vienošanās par Krievijas militāro spēku klātbūtni Krimas autonomajā republikā,» paziņoja O. Turčinovcs, vēsta BBC.

Tāpat O. Turčinovs pauž, ka Ukrainas drošības dienestiem uzdots atbrīvot reģionālā parlamenta un valdības ēkas. Bruņotos cilvēkus, kas ieņēmuši Krimas administrācijas ēkas, viņš nodēvēja par provokatoriem.

Tikmēr gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs izplatījis paziņojumu, kurā viņš norāda, ka aizvien uzskata sevi par Ukrainas vadītāju, kā arī lūdz palīdzību Krievijai nodrošināt viņa drošību pret «ekstrēmistu darbībām», vēsta Interfaks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjers Ivars Godmanis sācis izstrādāt jaunu, grandiozu plānu ekonomikas attīstīšanai. Premjers plāno Latviju izveidot par naftas lielvalsti, jo vēl padomju laikos augstu tika novērtētas Latvijas naftas kontinentālā šelfa iegulu perspektīvas.

Par naftu, kas it kā atrodama Baltijas jūrā, tiek runāts sen un daudz. Iegūti pat lietiskie pierādījumi, kas ieguvuši E6 numerāciju izpētes laikā 1970. gadā. Tiesa, padomju laikos tika nolemts nepārvērst Baltiju Kuveitā. Dodot priekšroku PSRS teritorijā esošajām naftas iegulām. Naftas esamību apliecināja arī 1996. gadā veiktās izpētes. Pēc dažādiem izpētes rezultātiem secināts, ka jūrā atrodas vismaz 200 miljoni tonnu naftas.

Pēdējo četru gadu laikā Latvijā izdotas desmitiem licenču naftas iegūšanai šelfā, taču šajā jomā joprojām nav skaidrības no likuma puses. Par visperspektīvāko kvadrātu tiek uzskatīta vietas, kas atrodas tieši pie Latvijas Lietuvas robežas, un strīdi, kuram ir tiesības uz naftu šajā apgabalā, ilgst jau 15 gadus. Nafta arī ir vienīgais iemesls kāpēc abas valstis joprojām nav ratificējušas jūras robežas. Tiesa, ģeologam Astrīdam Freimanim ir cits izskaidrojums. „Viss izstrādes process līdz pirmās tonnas iegūšanai aizņemtu 6 līdz 7 gadus, bet vienas Saeimas sasaukums ilgst tikai četrus gadus,” spriež ģeologs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brent naftas cenu pēdējā laikā uz leju velk pesimistiskais skats uz pasaules ekonomiku. ASV naftas krājumi turpina kristies, bet Ķīnas krājumi ir sezonāli zemā līmenī. Tikmēr strauji tuvojas ES finanšu pakalpojumu aizliegums Krievijas jūras naftas pārvadāšanai 5. decembrī.

Pastāv risks, ka tiks traucēta Krievijas naftas plūsma līdz 3,2 milj. barelu apjomā. Pagaidām decembrim ir rezervēts ļoti maz Krievijas naftas kravu un sāk pieaugt ne-Krievijas naftas prēmijas.

Pagājušās nedēļas pirmajā pusē Brent naftas cena pieauga līdz ar plašu riska noskaņojuma pieaugumu, taču nedēļas beigās cenas samazinājās. Brent slēgšanas cena piektdien bija 95,77 USD. Šorīt tā atkāpās par 1.3% līdz USD 94.5 USD kopsolī ar Ķīnas akciju un industriālo metālu cenu samazināšanos.

Brent naftas tirdzniecība šajās dienās varētu atspoguļot plaša mēroga riska apetītes samazināšanos, kas pēc laika atkal atgriezīsies, dzenot cenas uz augšu. Naftas tirgus pamatā ir saspringts. ASV krājumi turpina rukt, kas apstiprina globālā deficīta priekšnosacījumu. Priekšā mums ir ES sankcijas attiecībā uz jūru piegādājamo Krievijas naftu un naftas produktiem, kas stāsies spēkā attiecīgi 5. decembrī un 5. februārī. Tāpat drīzumā jānoslēdzas ASV SPR (Strategic Petroleum Reserves) nonākšana tirgū, kas ir radījis nedaudz maldīgu priekšstatu par patieso situāciju tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norēķināties par Irānas naftu turpmāk varēs arī ar zeltu, pavēstījis valsts centrālās bankas vadītājs Mahmuds Bahmani. Viņš arī pastāstīja, ka Ķīna un Indija par Irānas naftu jau ir norēķinājušās ar precēm, vēsta Bloomberg.

Uz šādu soli Irānu pamudinājušas ASV un Eiropas Savienības (ES) ieviestās sankcijas, kas sarežģījušas iespēju norēķināties ar Irānas bankām dolāros.

Sankcijas stāsies spēkā 1. jūlijā, un to ietvaros ES kompānijām būs aizliegts iegādāties Irānas naftu. Pašlaik uz ES tiek eskportēti 20% Irānas naftas. Eiropas piemēram atteikušās sekot Ķīna, kas ir lielākais Irānas naftas pircējs, un Indija. Irāna pašlaik arī pieņem maksājumus citās valūtās.

Db.lv jau vēstīja, ka Irāna izvirzījusi nosacījumus, kas Eiropas valstīm ir jāpilda, lai tās varētu saņemt naftu, pavēstījušas valsts Ārlietu ministrijas amatpersonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

LatRosTrans pārsūdzējis tiesas lēmumu par cauruļvadam uzliktajiem ierobežojumiem

Ieva Mārtiņa, 22.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils naftas meitas uzņēmums LatRosTrans ir pārsūdzējis Daugavpils tiesas lēmumu, saskaņā ar kuru tika uzlikts aizliegums veikt darbības saistībā ar tehnoloģiskās naftas pārvietošanu no maģistrālā naftas cauruļvada Polocka-Ventspils Latvijas teritorijā uz rezervuāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bušs: sāksies virzība uz bezvīzu režīmu

Juris Kaža, 28.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Džordžs Bušs (George Bush) licis saprast, ka drīzumā sāksies procesi, kas varētu novest pie bezvīzu režīma starp ASV un Igauniju (arī pārējām Baltijas valstīm).

Kopējā preses konferencē ar Igaunijas prezidentu Tomasu Ilvesu Tallinā, ko translēja ziņu kanāls CNN, Bušs teica, ka gatavojoties t.s. attiekšanās no vīzam režīma (visa waiver) ASV vispirms jādomā par savu drošību un veidiem, kā novērst negodīgu šādas privilēģijas izmantošanu.

Taču attiecībā uz Igauniju, Bušs teica, ka šāda režīma ieviešanas starp ASV un Igauniju izvērtēšanas process "sāksies drīzumā". Savukārt T. Ilvess sacīja, ka Igaunija rīkosies, lai pielāgot savu pilsoņu pases ASV drošības prasībām "līdz ko tās mums tiks izskaidrotas.". Dž. Buša preses konferences tiešriade izraisīja lielu rosību starp ārvalstu žurnālistiem NATO sammita preses centrā, tie drūmējās ap sienas monitoriem ar diktafoniem un piezīmju burtnīcām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Augs tarifi vairums SIA Galss Buss apkalpotajos Pierīgas maršrutos

Žanete Hāka, 25.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot vietējās nozīmes maršrutu autobusu tarifu vienādošanu, no 2017. gada 1. maija SIA Galss Buss apkalpotajos maršrutos, kas savieno Rīgu ar Sauriešiem, Cekuli, Jauncekuli, Upeslejām, Ropažiem, Kākciemu un Salaspili, braukšanas maksa var pieaugt par 0,10 līdz 0,20 eiro, informē Autotransporta direkcija.

Izlīdzinot autobusu tarifus, pasažieri visā Latvijā par braucienu sabiedriskajā transportā maksās pēc vienādiem principiem.

2015. gada nogalē Autotransporta direkcija īstenoja tarifu vienādošanas pirmo posmu, izlīdzinot tos lielākajā daļā Latvijas. Maršrutos, kur braukšanas maksa bija būtiski zemāka par plānoto vienoto tarifu, tostarp SIA GALSS BUSS apkalpotajos maršrutos, tika ieviests starpposms, nosakot, ka pilnībā tie tiks vienādoti 2017. gadā. Līdz ar to lielākajā daļā SIA Galss Buss apkalpotajos maršrutos biļetes cena var palielināties par 0,10 līdz 0,20 eiro.

Pirms tarifu vienādošanas reģionālo autobusu maršrutu pārvadājumos pastāvēja 24 dažādi braukšanas tarifi un dažādi biļešu cenu noteikšanas principi, kas atšķīrās ne tikai pārvadātāju starpā, bet arī vienam pārvadātājam dažādās teritorijās. Šāda kārtība bija sarežģīta ne tikai pašiem pārvadātājiem, bet arī nevienlīdzīga attiecībā pret pasažieriem. Vienādojot autobusu tarifus, pasažieri par braucienu sabiedriskajā transportā maksās pēc vienādiem principiem, kā arī būs iespējams ieviest lojalitātes programmas pasažieriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hilarija Klintone, kura var kļūt par ASV prezidenta amata kandidāti, uzstājās ar asu kritiku pret patreizējā ASV prezidenta Džordža Buša iekšējo politiku, ziņo Reuters.

Bijusī ASV pirmā lēdija uzskata, ka Dž. Bušs pārāk daudz uzmanības velta personiskajām attiecībām. "Prezidents Džordžs Bušs ieskatījās Vladimira Putina acīs un ieraudzīja tajās radniecisku dvēseli, bet es gribētu atgādināt, ka Putins ir bijušais KGB aģents un viņam nav dvēseles," norāda H. Klintone.

Šādai iekšējai politikai nav nekāda jēga, tā ir nevajadzīga laika tērēšana, uzskata H. Klintone.

Jāatgādina, ka 2001. gada G8 sammita laikā Džordžs Bušs paziņoja, ka viņš ir ieskatījies Vladimira Putina acīs, kurās viņš esot ieraudzījis godīgumu un uzticību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kraistčērčas pilsētā, Jaunzēlandē, piektdien apšaudēs divās mošejās lūgšanu laikā nogalināti 49 cilvēki, paziņojis policijas komisārs Maiks Bušs.

Pēc viņa teiktā, saistībā ar notikušajām apšaudēm vienam cilvēkam izvirzītas apsūdzības slepkavībās un sestdien viņš stāsies Kraistčērčas tiesas priekšā. Pavisam policija aizturējusi četrus aizdomās turamos - trīs vīriešus un vienu sievieti - un citus aizdomās turamos šobrīd nemeklē.

Kā pavēstīja Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna, notikušo var raksturot tikai kā teroraktu, kurš ticis labi izplānots.

Ārderna notikušo raksturoja kā «vienu no Jaunzēlandes drūmākajām dienām».

«Ir skaidrs, ka šī ir viena no Jaunzēlandes drūmākajām dienām,» premjere sacīja žurnālistiem. «Skaidrs - tas, kas notika šeit, ir ārkārtēja un bezprecedenta vardarbība.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tikai 38% iedzīvotāju turējuši rokās 500 latu banknoti

Lelde Petrāne, 29.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl tikai apmēram divi mēneši ir palikuši līdz brīdim, kad Latvijā latus nomainīs euro un lati tiks pilnībā izņemti no apgrozības. Taču pētījumu centra SKDS 2013.gada septembrī veiktās aptaujas dati liecina, ka tikai 38% iedzīvotāju līdz šim ir bijusi iespēja turēt savās rokās paša lielākā nomināla latu naudas zīmi - 500 latu banknoti.

61% aptaujāto atzina, ka līdz šim viņi šādu naudas zīmi savās rokās nav turējuši.

Interesanti, ka pēdējo 11 gadu laikā to iedzīvotāju īpatsvars, kuriem ir bijusi iespēja savās rokās paturēt 500 latu banknoti, ir pieaudzis salīdzinoši nedaudz - tikai par 12 procentu punktiem. Pētījumu centrs SKDS pirmo reizi šādu mērījumu veica 2003.gadā un tad atklājās, ka tobrīd tikai 27% iedzīvotāju bija turējuši savās rokās 500 latu banknoti.

Šā gada septembra aptaujas rezultātu analīze atsevišķās sociālajās un demogrāfiskajās grupās liecina, ka biežāk 500 latu banknoti savās rokās ir izdevies turēt iedzīvotājiem, kuriem patlaban ir no 25 līdz 44 gadiem (50%), augstākā izglītība (57%), kā arī pēc nodarbošanās vadītājiem (t.i., priekšniekiem) (72%) un individuālā darba veicējiem un pašnodarbinātajiem (76%). No Latvijas reģioniem visbiežāk 500 latu banknoti savās rokās ir turējuši Rīgas iedzīvotāji (49%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība airBaltic ieviesusi jaunu papildu pakalpojumu, ļaujot bezmaksas rokas bagāžai pievienot papildu četru kilogramu svaru, informē aviosabiedrībā.

Pakalpojuma cena būs sākot no 8,99 eiro. Izmantojot šo iespēju, kopējais pieļaujamais rokas bagāžas svars var sasniegt 12 kilogramus.

airBaltic izpilddirektors Martins Gauss norāda, ka papildu rokas bagāžas svars ir inovatīvs pakalpojums, kuru nepiedāvā daudzas citas lidsabiedrības. «Mēs regulāri sekojam līdzi pasažieru ceļošanas paradumiem, kas skaidri demonstrē, ka šādam pakalpojums ir pieprasījums. Tas paredzēts tiem pasažieriem, kuriem nepieciešami vairāk nekā astoņi kilogrami rokas bagāžai, taču viņi nevēlas iegādāties reģistrētu bagāžu,» teic M.Gauss.

Lai izvērtētu jauno pakalpojumu, airBaltic datu ievākšanas nolūkos nosvēra vairāk nekā 2 000 pasažieru rokas bagāžu. Atsevišķos maršrutos 15% rokas bagāžu pārsniedza atļauto svaru, skaidri apliecinot, ka daļai pasažieru nepieciešams papildu svars rokas bagāžai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LatRosTrans brīvas rokas izmantot naftas vadu gāzes transportēšanai, piektdien informē laikraksts Dienas bizness.

Ir atcelts Daugavpils tiesas 2010. g. 7. decembra aizliegums SIA LatRosTrans (LRT) pārvietot tehnoloģisko naftu, tā Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas lēmumu saprot uzņēmuma valdes loceklis Igors Stepanovs, kamēr vēl nav saņemts tā pilnais teksts. Intervijā DB viņš stāsta par LRT plāniem attiecībā uz naftas vadu, kā arī atklāj, ka jau iepriekš izsūknētā nafta pērnā gada decembrī pārdota.

Ko nozīmē Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas lēmums?

Pilns tiesas lēmums būs pieejams piektdien. Galvenais ir tas, ka tiesa atcēlusi aizliegumu LRT veikt darbības tehnoloģiskās naftas atsūknēšanai un pārvietošanai, tomēr pieļauju, ka kaut kādi ierobežojumi pastāvēs. Taču nekādu ierobežojumu nav rīkoties ar cauruļvadu un lemt, vai nafta tur paliek vai tiek pārvietota citur.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas izsūknēšana no SIA LatRosTrans (LRT) piederošā cauruļvada ir nepieciešama, lai nodrošinātu cauruļvadu sistēmas drošu konversāciju.

To, reaģējot uz satraukumu, ko izraisījušas ziņas, ka SIA LatRosTrans sācis izsūknēt naftu no sev piederošā cauruļvada, paziņojis uzņēmums.

«Ja kādam patiešām rūp naftas tranzītbiznesa saglabāšana un attīstība Latvijā, tad satraukties vajadzētu nevis par naftas izsūknēšanu jeb izspiešanu no LRT cauruļvada, kas ir normāls tehnoloģisks process un vērsts uz uzņēmuma aktīvu saglabāšanu un attīstību, bet gan par vienīgo, Latvijā esošo uzņēmumu, kurš nodrošina naftas un naftas produktu transportēšanu pa maģistrāliem cauruļvadiem,» paziņojumā norādījis LRT valdes loceklis Igors Stepanovs.

Komentāri

Pievienot komentāru