Citas ziņas

Butāna kļūs par pirmo nesmēķētāju valsti

Aivars Mackevics [email protected], 22.01.2003

Jaunākais izdevums

Butānas* veselības ministrs Sangay Ngedup plāno valstī aizliegt tabakas izstrādājumu pārdošanu. Butānas valsts dibinātājs mūks Shabdrung Ngawang Namgyal jau 1640. gadā aizliedza smēķēšanu sabiedriskajās vietās. Butānā valda spēcīgas budisma tradīcijas un tikai pirms nedaudziem gadiem ārzemju ceļotāji kā ekotūristi drīkst apmeklēt šo Himalaju zemi. Butānā daudzas nozīmīgas personas jau ir izteikušās par smēķēšanas kaitīgumu. Arī Butānas reliģiskā garīdzniecība krasi nostājas pret smēķēšanu. Daudzos Butānas reģionos jau tagad ir aizliegts tirgoties ar cigaretēm un košļājamām gumijām. Butāna savu negatīvo nostāju pret smēķēšanu motivē: 1. Tā kā Butānā netiek ražoti tabakas izstrādājumi, tad valstij ekonomiski nav izdevīgi šos izstrādājumus importēt; 2. Finansiālie izdevumi sakarā ar smēķēšanas slimību ārstēšanu rada neefektīgus izdevumus, kurus var novirzīt citu slimību ārstēšanai; 3. Tādā veidā Butānas iedzīvotāju ģimenes tiks pasargāti no nevajadzīgiem tēriņiem, sevišķi jauniešu vidū. * Butāna atrodas Himalaju kalnos. Tā robežojas ar Ķīnu un Indiju, un tās teritorija ir mazāka par Latviju, proti, 43 000 kv.km. Iedzīvotāju skaists ir gandrīz 2 miljoni. Apmēram 93% valsts pilsoņu dzīvo laukos. Puse no iedzīvotājiem ir analfabēti. Galvaspilsēta ir Timpu ar 17 000 iedzīvotājiem. Avots: Wirtschaftsblatt un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pieredzes stāsts: Kas jāzina, plānojot ceļojumu uz Butānu

Līva Melbārzde, 10.05.2019

Slavens Timpu simbols ir zelta Budas Dordenmas statuja, kas sēž augstu kalnā un noskatās uz pilsētu. Šī varētu būt pasaulē lielākā sēdošā Budas statuja, kuras iekšpusē izvietotas vēl 125 000 mazākas Budas statujas. Pārējās fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Foto: Līva Melbārzde

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Butāna ir mistikas pilna, kas ir pilnīgi atbilstoši valstij, kas sevi dēvē par Pērkona pūķa zemi

Iespiesta starp Indiju un Ķīnu, Butāna joprojām ir vieta, kurā paviesojies samērā neliels skaits tūristu. Tas saistīts gan ar šīs valsts imigrācijas politiku, gan faktu, ka tā ilgu laiku dzīvojusi atdalīti no pārējās pasaules, tikai 1999. gadā ieviešot televīziju un internetu. Butānā gada laikā tiek ielaisti ne vairāk kā 40 tūkst. tūristu, lai pārlieku nenoslogotu nelielās- ap 800 tūkst. iedzīvotāju- Himalaju valstiņas infrastruktūru.

Plānojot ceļojumu uz Butānu, jārēķinās, ka viena diena šajā valstī katram tūristam izmaksās no 200-250 ASV dolāriem (atkarībā no sezonas), kas jāsamaksā iepriekš, lai vispār saņemtu vīzu. Šajā naudas summā ir iekļautas ne tikai valsts tūrisma nodevas, gida, šofera un transporta pakalpojumi, bet arī naktsmītnes, ieejas maksa tūrisma objektos, kā arī ēdināšana trīs reizes dienā. Par to, kur tiks ēsts, gan lēmumu pieņems jūsu gids. Tomēr mana pieredze liecina, ka tūrisma infrastruktūra ir sakārtota labi- viesnīcas ir tīras un patīkamas, ēdiens garšīgs un atbilstošs Himalaju iedzīvotāju ēdienkartei. Proti, uzturā tiek lietoti daudzi jaka produkti- gan gaļa, gan piena produkti- sviests un siers. Jaka sviests tiek pievienots arī tējai, kas papildināta ar sāli un sodu, un ir iecienīts himalajiešu tautu dzēriens. Ēdienkartes tradicionāla sastāvdaļa ir arī rīsi un sarkanie čili pipari. Čili butānieši mīl īpaši, tāpēc viens no slavenākajiem produktiem ir ar čili aizdarīts siers. Savukārt saldajā butānieši labprāt sevi palutina ar pankūkām. Interesants fakts, tā kā budisma reliģija aizliedz dzīvnieku nogalināšanu, butānieši uzturā lietojamo gaļu importē no citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv cieša sakarība starp CO līmeni nesmēķētāju izelpā un CO saturu izelpā pēc smēķētāja izsmēķētas cigaretes - kad smēķētāji izelpo vairāk CO, arī nesmēķētājiem palielinās CO līmenis plaušās, liecina pētījums.

Kampaņas HELP: par dzīvi bez tabakas ietvaros veikts pētījums par oglekļa monoksīda piesārņojuma līmeni izelpā Eiropas Savienības iedzīvotājiem, informēja kampaņas pārstāvis Latvijā Kaspars Līcītis.

Oglekļa monoksīda jeb toksiskās tvana gāzes mērījumi, kas palīdz noteikt tabakas izraisīto piesārņojuma līmeni izelpā, ir viena no Eiropas Komisijas pretsmēķēšanas kampaņas HELP: Par dzīvi bez tabakas galvenajām aktivitātēm. Nepilna pusotra gadā laikā visā Eiropā ir veikti aptuveni 200 000 mērījumu, kuru rezultāti tagad apkopoti pētījumā.

Oglekļa monoksīda satura izelpā mērīšanas kampaņa norisinās kopš 2006. gada 26. marta, kad to atklāja ES komisārs Markoss Kiprianu. Līdz šim brīdim ir veikti aptuveni 200 000 mērījumu, kas krietni pārsniedz sākotnēji uzstādīto mērķi - veikt 50 000 CO mērījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vai Parīze kļūs par nesmēķētāju zonu?

Aivars Mackevics [email protected], 29.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svaigs gaiss mīlestības pilsētai! Parīzes birģermeistars vēlas ar akcijas palīdzību aizliegt smēķēšanu 12.000 bāru, krodziņu, restorānu un viesnīcu. Smēķēšanu gan nav iespējams aizliegt uzreiz ar vienu rīkojumu, kaut arī kā pamatu varētu izmantot jau vairāk nekā 10 gadus vecu nesmēķēšanas likumu. Iestāžu īpašniekiem tiek ieteikts blakus ēdienkartei izkārt zīmi "Établissement sans tabac", ar kuru tie sevi pasludinātu par tabakas aizlieguma zonu. Jau šis pirmais solis uz Parīzi kā „nesmēķētāju zonu” ir izraisījis lielu neapmierinātību. Bailes no lieliem zaudējumiem "Vai Parīzē tiks aizliegta cigarete?" ar šādu virsrakstu žurnāls "Journal de Dimanche" uztraucas par smēķētāju grūtībām un Francijas galvaspilsētas tēlu. Arī izdevums "Le Parisien" pieturas pie uzskata, ka „nesmēķētāju Parīze” ir pilnībā iespējama, jo cigarešu piekritējus jau tagad gandrīz visur cenšas apkarot. Un tagad to darīs arī bāros un bistro, kas daudziem parīziešiem gandrīz ir otrās mājas? Pret to iebilst restorānu, krodziņu un diskotēku īpašnieki, jo viņi pauž bažas, ka būs nemierīgi laiki, pirms smēķētāji tiks uzvarēti – un pēc tam būs lieli zaudējumi. To, kopš šī gada pavasara kā šķiet, kaut arī zobus griezdami, ir pieņēmuši smēķējošie īri, proti, ka krodziņā ap stūri vairs nesmēķē, spēs taču pieņemt arī parīzieši. Tā vismaz šo kampaņu pret smēķēšanu uztver pilsētas dome. "Ja pirmajā posmā mums pievienosies 10% un virs ieejas izliks zīmi „bez tabakas”, tad arī pārējie sekos tam”, tā uzskata ārsts Denis Serruques, kurš ir sagatavojis šo pretsmēķēšanas kampaņu. Katrs otrais cieš no cigarešu dūmiem diskotēkās Bāru, restorānu, viesnīcu un diskotēku jumta organizācijām šis sauklis ir kā sarkana lupata bullim. Organizācijas uzdeva veikt aptauju par noskaņojumu smēķētāju un nesmēķētāju vidū. Saskaņā ar tās rezultātiem šķiet, ka abas frontes, vismaz restorānos un krodziņos spēj viena ar otru labi sadzīvot, neskatoties arī uz valstī augsti izplatīto veselības viļņa piekritēju skaitu. Tomēr bāros, kuros arī tirgo tabaku un it sevišķi diskotēkās situācija ir pilnīgi savādāka. Jo gandrīz katrs otrais cieš no tabakas dūmiem. "Mēs esam pret jebkāda veida aizliegumiem”, tā izmisusī nozare vēl izmēģina savu pēdējo iebildumu pirms veselības apzinīgo politiķu lēmuma. Nozare liek uzsvaru uz „dialogu viesu vidū” un uz „sadzīvošanu nevis karu bāros”. Kamēr pilnīgas smēķēšanas aizliegšanas atbalstītāji sabiedriskās vietās saņem atbalstu, iestāžu īpašnieki dod pretsitienu ar akciju savās rindās, stingrāk pielietojot pastāvošos noteikumus, labāk atdalot smēķētājus no nesmēķētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar smēķētāju skaitu, kas sasniedz 37% no valsts populācijas, Latvija ierindojas trešajā vietā starp Eiropas Savienības (ES) valstīm ar visvairāk smēķētāju, liecina Eurobaromter pētījums.

Lielākais skaits smēķētāju ir Grieķijā (42%) un Bulgārijā (38% no valsts populācijas), savukārt vismazāk smēķētāju ir Slovēnijā un Zviedrijā.

46% ES valstu iedzīvotāju norāda, ka nekad nav smēķējuši, savukārt 22% saka, ka ir atmetuši. 12% nesmēķētāju un 20% smēķētāju norāda, ka katru dienu mājās ir pakļauti citu cilvēku tabakas dūmu iedarbībai.

32% nesmēķētāju, 31% bijušajiem smēķētāju un 29% smēķētāju uzskata, ka brīdinājumi par tabakas izstrādājumu ietekmi uz veselību uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem ir efektīvi. No otras puses, apmēram 30% nesmēķētāju un bijušo smēķētāju uzskata, ka veselības brīdinājumiem nav nekādas ietekmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bagātākās valstīs cilvēki ir vidēji laimīgāki; vienlaikus ir svarīgi izvērtēt, kā turība tiek pārvērsta labklājībā.

Tā uzsver Meiks Vikings (Meik Wiking), Dānijā bāzētā laimes izpētes institūta The Happiness Research Institute vadītājs un grāmatu The Little Book of Hygge, The Little Book of Lykke, The Art of Making Memories un The Key to Happiness autors. Uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem ir vērts pievērst uzmanību darbinieku labsajūtai, jo laimīgāki darbinieki ir produktīvāki, radoši, mazāk dienu pavada slimojot. Vairāk par laimi un laimīgu darbinieku lomu biznesā un valsts attīstībā M. Vikings stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Jūs esat The Happiness Research Institute vadītājs. Kā jūs definējat laimi un kā to pētāt institūtā?

Mums ir plašs skatījums par to, kas ir laime. Tā var būt gan tas, kā cilvēks piedzīvo savu dzīvi kopumā un cik apmierināts ir, gan arī saistīta ar to, kādas emocijas pieredz. Mēs cenšamies to sadalīt un skatīties uz dažādām dimensijām, komponentēm, bet esam ieinteresēti tajā, kā cilvēki pieredz savu dzīvi, cik laimīgi viņi ir. Veidojot pētījumus, mums patīk sekot līdzi cilvēkiem laika gaitā, piemēram, es varētu sekot desmit tūkstošiem cilvēku Rīgā nākamos desmit gadus un skatīties, vai viņi tiek paaugstināti darbā, atlaisti, apprecas, izšķiras, kā tas ietekmē viņu laimes līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turpmāk arī vācu restorānos nesmēķētāji tiks aizsargāti

Aivars Mackevics [email protected], 17.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas valdība vēlas ievērojami paplašināt nesmēķētāju aizsardzību restorānos. Tam vajadzētu notikt bez likumu un aizliegumu pieņemšanas. Šajā nolūkā tiek sagatavota vienošanās ar Vācijas viesnīcu un restorānu apvienību, kuru paredzēts parakstīt martā. Saskaņā ar to, līdz 2006. gada beigām, vismaz 90% ēdināšanas vietās, ar vismaz 40% no to platības vajadzētu iedalīt nesmēķētāju zonām. Šis noteikums neattiektos uz mazajiem restorāniem, kuru platība ir mazāka par 75 kvadrātmetriem, kā arī uz bāriem un krogiem. Kā ziņo žurnāls "Der Spiegel", Bundestāgā veidojas liela koalīcija par plašu smēķēšanas aizliegumu Vācijā. Tas ir nepieciešams ne tikai sabiedriskās ēkās, bet arī restorānos, tā ir izteikusies SPD veselības eksperte Marlies Volkmer. Citi pārstāvji uzskata, ka ar labprātīgu apņemšanos no viesnīcu un restorānu puses būs par maz. Ja reiz citas valstis, piemēram, Itālija vai Īrija spēja ieviest smēķēšanas aizliegumu, tad arī Vācijā tas būs iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Butāna paver iespējas tūrismam

Aivars Mackevics [email protected], 31.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Butāna plāno vairāk pievērsties tūrisma attīstībai valstī. Jau tagad valdība paziņojusi, par tūristu skaita ievērojamu pieaugumu. Plānots, ka tuvāko piecu gadu laikā apmeklētāju skaits pieaugs līdz 15 000. Pērn tūristu skaits sasniedzis 9 249, bet 1997.gadā tas bijis tikai ap 5 000. Kā lielākais tūristu piesaistes notikums tiks izmantotas 2007. gada svinības par godu valsts dibināšanas simtgadei. Tiek plānots tūristu aplūkošanai atvērt Butāns reģionus, kas līdz šim ārzemniekiem bijuši slēgti. It īpaši tiks veicināti vietējo iedzīvotāju kontakti ar tūristiem. Kā atzīst Martins Uitze, Butānas tūrisma ministrijas padomnieks no Austrijas attīstības palīdzības dienesta, tad ir izplatīts pieņēmums, ka Butānas valdība stingri reglamentē tūrisma attīstību. Tūrismu līdz šim vairāk ierobežoja viesnīcu trūkums un samērā dārgas ceļojuma izmaksas. Tikai 1964.gadā valsts tika savienota ar ārzemēm caur pirmā ceļa izbūvi. Desmit gadus vēlāk ieradās pirmie tūristi. Bet mūsdienas Butānu var sasniegt ar vietējo aviokompāniju Druk Air, lidojot caur Bangkoku, Deli vai Katmandu. Divas Dienvidāzijas viesnīcu ķēdes plāno izveidot vairākas mazas pieczvaigžņu viesnīcas, kuru istabu skaits nepārsniegs 16, jo nav plānots izvērst masu tūrismu. Butāna vilina arī ar neskaitāmām velopārgājienu takām Himalajos un asfaltētiem ceļiem 2500 km garumā priekš velobraucējiem, pa kuriem dienas laikā brauc tikai pāris automašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par steidzamas rīcības nepieciešamību tabakas kaitējuma mazināšanai valstī

, 07.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Veselības organizācijas, Eiropas Savienības un citi pētījumi ir pierādījuši, ka tabakas lietošana kaitē valsts tautsaimniecībai un ilgtspējīgai attīstībai.Latvijā, tāpat kā pārējās ES valstīs, šā kaitējuma apjoms lēšams katru gadu vairāk nekā 0,7% no nacionālā kopprodukta. Tiek uzsvērts, ka tabakas lietošana un tās radītās sekas ir nopietns šķērslis valsts ANO Tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanai.

Katru gadu Latvijā smēķēšanas seku dēļ priekšlaikus mirst vairāk nekā 5500 cilvēku, tajā skaitā vairāk par 400 nesmēķētāju, kas bijuši pakļauti pasīvai smēķēšanai sabiedriskās vietās, darbā un mājās. Tabaka ir trešais nozīmīgākais riska faktors, kas ir atbildīgs par cilvēku zaudētiem dzīves gadiem slimības, invaliditātes un pāragras nāves dēļ. Pēdējos gados Latvijā vērojams neliels smēķēšanas izplatības samazinājums pieaugušo vidū un nepilngadīgo zēnu vidū. Ir palielinājies arī ikdienas smēķētāju skaits, kuri vēlas atmest smēķēšanu. Tomēr valstī joprojām smēķē apmēram trešā daļa iedzīvotāju un nav samazinājusies smēķēšana meiteņu vidū.

Pozitīvi vērtējams tas, ka Latvija ir pievienojusies Vispārējai konvencijai par tabakas uzraudzību kopš 2005. gada 11. maija un valdība 2005. gada 27. decembrī ir atbalstījusi Tabakas uzraudzības valsts programmu 2006.-2010. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Veselības organizācijas, Eiropas Savienības un citi pētījumi ir pierādījuši, ka tabakas lietošana kaitē valsts tautsaimniecībai un ilgtspējīgai attīstībai. Latvijā, tāpat kā pārējās ES valstīs, šā kaitējuma apjoms lēšams katru gadu vairāk nekā 0,7% no nacionālā kopprodukta, Db.lv informēja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Viesturs Boka.

Pagājušogad izveidotā ārstu atbalsta grupa "Ārsti PAR veselīgu dzīvi un PRET tabaku"? nosūtījusi aicinājumu Latvijas Republikas Saeimai un valdībai, kurā aicina rīkoties tabakas kaitējuma mazināšanai valstī.

Vēstulē uzsvērts, ka katru gadu Latvijā smēķēšanas seku dēļ priekšlaikus mirst vairāk nekā 5500 cilvēku, tajā skaitā vairāk par 400 nesmēķētāju, kas bijuši pakļauti pasīvai smēķēšanai sabiedriskās vietās, darbā un mājās. Tabaka ir trešais nozīmīgākais riska faktors, kas ir atbildīgs par cilvēku zaudētiem dzīves gadiem slimības, invaliditātes un pāragras nāves dēļ. Pēdējos gados Latvijā vērojams neliels smēķēšanas izplatības samazinājums pieaugušo vidū un nepilngadīgo zēnu vidū. Ir palielinājies arī ikdienas smēķētāju skaits, kuri vēlas atmest smēķēšanu. Tomēr valstī joprojām smēķē apmēram trešā daļa iedzīvotāju un nav samazinājusies smēķēšana meiteņu vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Zviedrija noraida aromātu aizliegumu e-cigaretēm – Latvijā lemj kā tos ieviest

Db.lv, 19.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija šobrīd ir izšķiršanās priekšā, kā un vai ierobežot e-cigarešu aromātu lietošanu. Saeimā ierosinājums grozīt likumus, lai būtiski ierobežotu e-cigarešu aromātu pieejamību. Pasaulē prakses attiecībā uz tabakas un e-cigarešu lietošanu ir dažāda. Zviedrija, piemēram, pērnā gada nogalē liegumus e-cigaretēm atcēla.

Zviedrijas valdība pērn mēģināja panākt šādus ierobežojumus, taču parlamentā Riksdāgā pēc karstām debatēm tie tika apstādināti. Deputāti uzklausījuši veselības aizsardzības ekspertus konstatēja: e-cigarešu lietošana ir nesalīdzināmi mazāk kaitīga par parastajām cigaretēm, tādēļ strikti ierobežojamas ir pēdējās.

Šī gada vasarā Zviedrijas parlaments noraidīja Zviedrijas sociāldemokrātu vadītās valdības ierosināto bet sabiedrībā pretrunīgi vērtēto e-cigarešu garšas šķidrumu un citu cigaretēm alternatīvo produktu tirdzniecības un lietošanas aizliegumu. Zviedrijas Riksdāga Veselības un labklājības komitejas publicētajā ziņojumā konstatēts ka e-cigaretes ne tikai ir mazāk kaitīgas veselībai, bet arī palīdz atmest tradicionālo cigarešu smēķēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) jaunā sankciju kārtā ierosinājusi aizliegt Krievijas dimantu un sašķidrināto naftas gāzu importu, liecina dokuments, ar kuru trešdien iepazinās aģentūra AFP.

Sankciju paketē, kas Eiropas Savienības (ES) valstīm jāapstiprina vienprātīgi, iekļauti arī pasākumi, kuru mērķis ir neļaut Maskavai apiet naftas cenu ierobežojumus.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī ES ir piemērojusi Krievijai jau 11 sankciju kārtas.

Sankcijas ir iedragājušas Krievijas ekonomiku, taču Kremlim joprojām izdodas ievērojami palielināt savus militāros izdevumus.

Jaunākie pasākumi ir izstrādāti, lai vēl vairāk samazinātu Krievijas ienākumus, vēršoties pret tās ienesīgo dimantu eksportu, kura vērtība pirms kara bija aptuveni 3,7 miljardi eiro gadā.

ES aizliegums attieksies uz dabīgajiem un sintētiskajiem dimantiem un juvelierizstrādājumiem no 2024.gada sākuma un uz Krievijas dimantiem, kas apstrādāti trešās valstīs, no nākamā gada septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 3. līdz 5. februārim Ķīpsalā notiek 24. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus Balttour 2017, informē BT1.

Izstādē iespējams uzzināt par atpūtas iespējām un tūrisma jaunumiem no 40 pasaules valstīm.

Balttour 2017 apmeklētājiem būs iespēja iepazīt dažādu valstu kultūras, ēdienus un tūrisma objektus, jo hallē Atklāj pasauli! to visu prezentēs 40 valstu tūrisma pārstāvniecības, viesnīcas, transporta kompānijas un citi ar tūrismu saistīti uzņēmumi.

Pirmo reizi Balttour piedalās Karību jūras sala Tobago un trīs Āzijas valstis - Butāna, Indonēzija, kā arī Nepāla. Pēc ilgāka pārtraukuma šogad dalībnieku lokā atkal ir Armēnija un Lielbritānija, turklāt varēs iepazīt arī tādus galamērķus kā Taizeme, Taivāna, Itālija un Kuba. Īpaši kuplā skaitā piedalīsies kaimiņvalstu, Lietuvas un Igaunijas, tūrisma uzņēmumi – kopā 37.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija ievēlēta PVO ģenerālajā komitejā

Elīna Circene, 17.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākoties Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 58. ģenerālajai asamblejai, Latvija kopā ar citām 16 valstīm tika ievēlēta PVO ģenerālajā komitejā, Db informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Zaiga Barvida. Ģenerālā komiteja ir atbildīga par asamblejas dienas kārtību un izskatāmo jautājumu izvirzīšanu un apstiprināšanu. Iespēja gatavot darba kārtību PVO ģenerālajai asamblejai Latvijai ir pirmo reizi, uzsvēra VM Valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš. Bez Latvijas PVO ģenerālajā komitejā darbosies arī Butāna, Ķīna, Libāna, Krievija, Luksemburga, Brazīlija, Kongo, Amerikas Savienotās Valstis, Etiopija, Kuba, Zimbabve, Francija, Lielbritānija, Mongolija un Malavija. PVO Ģenerālā asambleja notiek no 16. līdz 25. maijam un tā ir augstākā lēmējinstance PVO, kas pulcējas reizi gadā, lai izskatītu būtiskākos sabiedrības veselības jautājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Balttour 2017 šogad piedalīsies 850 uzņēmumu

Žanete Hāka, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 3. līdz 5. februārim izstādē-gadatirgū Balttour 2017 tiks atklāta jaunā ceļojumu sezona, informē BT1.

Tajā vienuviet savus piedāvājumus prezentēs apmēram 850 uzņēmumu no Eiropas, Centrālās Āzijas un Tuvo Austrumu valstīm. Izstādes ekspozīciju veidos vairāk nekā 470 stendi abās Izstāžu centra hallēs.

Pirmo reizi Balttour piedalīsies Karību jūras sala Tobago un trīs Āzijas valstis - Butāna, Indonēzija, kā arī Nepāla. Pēc ilgāka pārtraukuma šogad dalībnieku lokā atkal būs Armēnija un Lielbritānija, turklāt varēs iepazīt arī tādus galamērķus kā Taizeme, Taivāna, Itālija un Kuba. Īpaši kuplā skaitā piedalīsies kaimiņvalstu, Lietuvas un Igaunijas, tūrisma uzņēmumi – kopā 37.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad cigarešu paciņu cenas maksā no 1 līdz 2 latiem par paciņu, daži smēķēt tīkotāji taupīšanas nolūkos ķeras paši pie savas tabakas audzēšanas. Latvijā vairākās saimniecībās savām vajadzībām tiek audzēta tabaka, taču visu pastāv viena un tā pati problēma, proti, neviens īsti nezina, kā tabaka jāaudzē un kā tā jāsagatavo, lai tiktu ne vien līdz kupla, bet arī patīkama dūma uzvilkšanai, raksta Latvijas Avīze.

Dace arī tikusi līdz reālai smēķējamai tabakai, kas pēc novākšanas žāvēta un fermentēta jeb tvaicēta. Pašbrūvējums gan garšas, gan smaržas ziņā bijis apmēram tāds kā More markas vidēja līdz paaugstināta stipruma cigaretēm, norādījis Daces dzīvesbiedrs.

Vienā saimniecībā izaudzētu un nobaudītu tabakas ražu nekādā ziņā nevar uzskatīt par šī produkta kvalitātes etalonu, jo nikotīna daudzums lapās, to degtspēja, aromāts un vēl citas īpašības ir atkarīgas no ļoti daudziem faktoriem auga veģetācijas periodā: no gaisa temperatūras, mitruma, mēslošanas, bet pēc tam no lapu apstrādes un paša smēķmateriāla sagatavošanas. Tas nozīmē, ka dažādos novados un pat viena novada dažādās saimniecībās audzētas vienas sēklu partijas augi saturēs atšķirīgas bioķīmiskās īpašības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesībsargs: Aizliegums smēķēt automašīnā vērtējams kā nesamērīgs

LETA, 15.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotais aizliegums smēķēt automašīnā pilnīgi noteikti ir ielaušanās personīgajā telpā, un tā vērtējama kā nesamērīga no cilvēktiesību aspekta, šorīt LNT raidījumam 900 sekundes sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

«Ja mēs raugāmies uz to, kas šobrīd ir noteikts attiecīgajos normatīvajos aktos, kas ierobežo smēķēšanu, tad, šķiet, ka vienīgais, kas vēl ir palicis, tas ir tikai automobilis vai nu dzīvoklis, vai privātā māja, vai privātais dārzs,» sprieda Jansons.

Viņš norāda: ir apsveicama ministrijas ideja cīnīties ar šo atkarību, tomēr šī izskatoties pēc ierēdņu pārcenšanās.

Patlaban Veselības ministrijas (VM) ieceri aizliegt smēķēt automašīnā akceptējusi valdība. Ja to apstiprinās arī parlaments un aizliegumam būs likuma spēks, tad to varētu apstrīdēt arī Satversmes tiesā (ST).

ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš atturējās apgalvot, vai šādā gadījumā ir vai nav aizskārums. «Tas ir pašām personām jāsaprot, vai viņas to uzskata par aizskārumu. Un tad mums ir šis tiesību aizsardzības mehānisms - ja uzskata, ka tiesības ir pārkāptas, lūdzu, vēršaties Satversmes tiesā, un likumā noteiktā kārtībā mēs to pārbaudīsim,» teica Laviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zippo gaidot savu nākošgad paredzēto astoņdesmito gadadienu ir izlēmusi piedāvāt vēl vairāk produktu ar savu zīmolu, vēsta Associated Press.

Zippo gatavojas piedāvāt ne tikai smēķēšanas piederumus, bet arī pulksteņus, apģērbu, pildspalvas, makus, somas un citas «nesmēķētāju lietas».

Kompānija Zippo Manufacturing Co. tika nodibināta 1932. gadā un kopš tā laika ir kļuvusi par ikonisku šķiltavu ražotāju. Pēdējos gados ASV samazinoties smēķētāju skaitam, tās ražojumu pārdošanas apjomi ir kritušies, skaidro AP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kūrorts Austrijā piesaka karu smēķēšanai

Aivars Mackevics [email protected], 14.09.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrijas leģendārajā slēpošanas reģionā Arlbergs tiks atklāts pirmais restorāns nesmēķējošiem kalnu slēpotājiem. Kūrorts Palmen Alpe atrodas 2250 metrus virs jūras līmeņa, un tajā viesojas daudzi ziemas sporta cienītāji. Agrāk Palmen Alpe asociējās ar milzīgu picu un slaveniem saulrietiem, bet tagad tas būs ievērojams arī ar to, ka piedāvās iespēju atjaunot spēkus nesmēķētāju lokā. Bet tiem, kas nekā nevar atteikties no cigaretes, tiks atvēlēta speciālā vieta bārā. Jaunajā imidžā restorāns būs jau ziemas sezonā 2006/2007.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc gada Somijā aizliegs smēķēt restorānos

Aivars Mackevics [email protected], 19.06.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Somijā izsludināts likums, kas aizliedz smēķēšanu publiskās ēdināšanas iestādēs. Likums stāsies spēkā 2007. gada jūnijā, taču restorānu īpašniekiem paliks zināma rīcības brīvība. Restorānos var tikt izveidota speciālā telpa smēķētājiem, tomēr ēdienus un dzērienus arī tur pasniegt nebūs atļauts. Otra iespējamība ir smēķēšanu aizliegt vispār. Lielākie Somijas restorāni, kuru nesmēķētāju zonas ir ierīkotas ar gaisa kondicionieriem, pieprasījuši tiem dot laiku, divu gadus pārejas periodu, tādējādi šajās iestādēs likums spēkā stāsies tikai 2009. gada jūnijā. Līdzīgu likumu plānots pieņemt arī Norvēģijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sniedzot vēl vienu pierādījumu tam, ka Himalaju karaliste Butāna arvien vairāk atver sevi ārpasaulei, darbu vienā no pasaulē izolētākajām valstīm uzsākusi otra aviokompānija. Tas ceļošanu uz šo zemes vietu padarīs pieejamāku, vēsta Relaxnews.

Bhutan Airlines darbības uzsākšana lauž ilgstošo monopolu, kas piederējis valsts īpašumā esošajai Drukair.

Jaunā, privātā pārvadātāja rīcībā šobrīd gan esot tikai viena lidmašīna - Airbus ar 144 vietām. Toties biļešu cenas būšot par 15 procentiem zemākas nekā Drukair piedāvātās - sākot no 362 ASV dolāriem par ekonomisko klasi.

No ārpasaules samērā nošķirtā valsts, kas robežojas ar Indiju un Ķīnu, pagājušajā gadā piesaistīja aptuveni 15 tūkstošus ceļotāju, kas ir pieaugums par 60 procentiem, salīdzinot ar gadu iepriekš. Galvenokārt to apmeklē cilvēki no Japānas, ASV, Ķīnas un Taizemes. Valsts, kas tiek dēvēta arī par laimes zemi, piesaista piedzīvojumu meklētājus un dabas mīļotājus. Budisma valsts ir populāra arī starp meditācijas cienītājiem un tiem, kas meklē patvērumu no modernās dzīves.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Food Union godina labākos piena piegādātājus

Dienas Bizness, 06.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas ražotājs Food Union ceturtdien, 5. martā, sveica un apbalvoja labākos AS Rīgas piena kombināts un AS Valmieras piens piena piegādātājus 2014.gadā, informē Food Union sabiedrisko attiecību pārstāve Linda Mežgaile.

Kopā sešās nominācijās par kvalitatīvākā svaigpiena ražošanu, par lielākā svaigpiena daudzuma piegādi, par veiksmīgu sadarbību, par nozīmīgu ieguldījumu piensaimniecības attīstībā un par lielāko svaigpiena izslaukumu, kā arī nominācijā Latvijas piensaimniecības patriots tika apbalvoti 30 piena piegādātāju. Pasākums kopumā pulcēja teju 350 zemniekus no visas Latvijas.

«Pagājušais gads piena nozarē ir bijis raibs kā Holšteinas melnraibā govs! Gada sākumā sasniegta rekordaugstākā piena iepirkuma cenu atjaunotajā Latvijā, gada nogalē – cenas kritums līdz piena ražošanas pašizmaksas līmenim saistībā ar notikumiem kaimiņos un pasaulē. Taču ir viens faktors, kas piena nozarē ir nemainīgi stabils – stabila attīstība piena ražotāju profesionalitātes, piena kvalitātes un izslaukuma pieaugumā,» stāsta Food Union padomes priekšsēdētāja vietnieks Harijs Panke.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm koncerns ar 12,1 miljona eiro peļņu un 69,9 miljonu eiro apgrozījumu ir aizvadījis ienesīgākos deviņus mēnešus tā vēsturē, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

Peļņa ir augusi par 37%, apgrozījums - par 30%, salīdzinot ar šo periodu pērn. AS Olainfarm lielākie noieta tirgi šajā laikā bija Krievija, Latvija, Ukraina, Baltkrievija un Nīderlande.

AS Olainfarm ir aizvadījusi arī apgrozījuma ziņā veiksmīgāko 3.ceturksni, sasniedzot 21,3 miljonu eiro realizāciju, kas ir par 12% vairāk nekā šajā periodā pērn.

Uzņēmuma peļņa ir sasniegusi 3,2 miljonus eiro, kas ir par 12,5% mazāk nekā 2013.gada 3.ceturksnī, tomēr jāņem vērā, ka šajā ceturksnī ekonomisko sarežģījumu dēļ divos uzņēmumam būtiskos tirgos tika veidoti papildus uzkrājumi 0,7 miljonu eiro apmērā Krievijas un Ukrainas debitoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm apgrozījuma rekords, bet prognozēto peļņu nesasniedz

Žanete Hāka, 02.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm pērn ir sasniedzis jaunu apgrozījuma rekordu, realizējot produkciju par 93,7 miljoniem eiro, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

Tas ir par 20% vairāk nekā 2013.gadā, kad AS Olainfarm apgrozījums bija 78 miljoni eiro.

Koncerna peļņa pēc nodokļu nomaksas 2014.gadā bija 12,66 miljoni eiro, kas ir par 0,5% vairāk nekā 2013.gadā, kad peļņa sasniedza 12,6 miljonus eiro.

«Lai arī mums ir izdevies aizvadīt kārtējo apgrozījuma ziņā veiksmīgāko gadu Olainfarm vēsturē, ievērojamās izmaiņas gandrīz visos mūsu galvenajos tirgos - apgrūtinātā uzņēmuma produkcijas nogādāšana vairākos Ukrainas reģionos un valūtas vērtības kritums Ukrainā, Krievijā, Kazahstānā un Baltkrievijā - kavēja sasniegt izvirzītās peļņas prognozes. Satricinājumi uzņēmumam tik nozīmīgajos tirgos mudina pielikt vēl vairāk pūļu pie medikamentu un ķīmisko produktu realizācijas citos reģionos un aktīvāk strādāt pie iespējamas tāda uzņēmuma iegādes, kura atkarība no NVS valstu tirgiem būtu ievērojami mazāka, » norāda AS Olainfarm valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja restorāna telpas neatbildīs nepieciešamajam statusam un izmantošanas veidam, 2019.gadā tam var tiks atteikta vasaras terases saskaņošana, un restorānam galu galā var draudēt pat slēgšana, viedokli pauž SIA Kavis.lv vadītājs Raivis Riņķis.

Pēc uzņēmuma pārstāvja teiktā, nākamajā gadā vasaras terases būvniecība tiks saskaņota tikai tiem restorāniem un kafejnīcām, kuru telpu grupas funkcijas atbildīs visām nepieciešamajām likumdošanas un normatīvajām prasībām, bet Rīgā tādu iestāžu daudz. Tādējādi vasaras periods, kurā nereti daudzas kafejnīcas un restorāni gūst lauvas tiesu ienākumu, var šoreiz ne tikai radīt tiem zaudējumus, bet būt darbības beigas. «Nav noslēpums, ka daudzām kafejnīcām un restorāniem Vecrīgā vasaras terases rada ievērojamu peļņu, tādēļ sezona bez vasaras terases var novest pat pie bankrota,» viņš saka.

Uzņēmuma pārstāvis stāsta, ka, noslēdzot īres līgumu, daudzi restorānu, bāru vai kafejnīcu īpašnieki rūpīgi nepārbauda to telpu statusu, kurās sākuši strādāt, līdz ar to var gadīties, ka ēkas telpu grupu funkcija neatbilst viņu darbības veidam un lietošanas funkcijām. «Inventarizācijas lietai ir jāatbilst kompānijas darbības veidam, tas nozīmē, ka projektam jāietver pareizs sienu novietojums un jāatbilst noteiktajām prasībām, telpās ir jābūt pareizi uzstādītai ventilācijai, tajās jābūt, minimums divām tualetēm (tām ir jābūt atsevišķi apmeklētājiem un darbiniekiem), darbībai jābūt saskaņotai ar Veselības inspekciju, uzņēmumam telpās ir jāievēro visas ugunsdrošības prasības un vides pieejamības prasības, - tas ir vesels faktoru kopums, un uzņēmuma īpašniekam tas viss ir jāzina,» viņš stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru