Būve

Būvtehnikas iznomātāji fiksē nelielu kāpumu

Aisma Orupe, Dace Skreija, 26.07.2010

Jaunākais izdevums

Būvtehnikas pieprasījums pēdējā laikā ir pieaudzis un cenas stabilizējušās, taču par īstu tirgus atdzīvošanos tas neliecinot.

Šis bizness ir sezonāls – ziemā ir klusāk, bet vasarā aktivitātes ir vairāk. Šīgada sniegotā ziema ļāvusi arī nopelnīt, jo daudziem bija nepieciešama sniega tīrāmā tehnika un iekrāvēji. Arī pavasarī, kad Latviju pārņēma plūdi, ļoti pieprasīti bija ūdenssūkņi, kas devis papildu ienākumus. Tomēr aptaujātie nozares uzņēmēji atzīst, ka tas nav spējis kompensēt kopējo kritumu, bet ļāvis tikai noturēties virs ūdens un vismaz tehnika nestāvējusi dīkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

VID aptur SIA Ceļu būvtehnika saimniecisko darbību

Žanete Hāka, 22.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu, apturēta SIA Ceļu būvtehnika saimnieciskās darbība, liecina Lursoft informācija.

Gatim Vanagam piederošais SIA Ceļu būvtehnika darbojas kopš 2010.gada.

2011.gadā uzņēmums strādājis ar 408 tūkstošu latu apgrozījumu un 3342 latu peļņu, nodarbinot 11 strādājošos.

VID skaidroja, ka likumas Par nodokļiem un nodevām liedz VID izpaust informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju, tādēļ nevar precizēt konkrētā uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanas iemeslus.

Tomēr VID pārstāvji norādīja, ka lēmumi par saimnieciskās darbības apturēšanu galvenokārt tiek pieņemti ar mērķi izslēgt no komercdarbības vides fiktīvos uzņēmumus, kuru patiesais dibināšanas mērķis ir saistīts ar starpnieka lomas izpildi naudas atmazgāšanas un nodokļu izkrāpšanas shēmās, radīt efektīvu iedarbības mehānismu uz nodokļu maksātājiem, kuri pieļāvuši nopietnus likuma pārkāpumus un nevēlas tos labprātīgi novērst, kā arī nodrošināt komersantiem publiski pieejamu informāciju par riskantiem darījumu partneriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM) saskaņošanai nodevusi grozījumus Būvniecības likumā, lai izvairītos no tuvākajos gados gaidāmā būvspeciālistu trūkuma.

Latvijas Būvinženieru savienības informācija liecina, ka laika periodā līdz 2021.gadam ievērojami samazināsies to fizisko personu skaits, kas būs tiesīgas veikt inženierizpēti, būvdarbu vadīšanu un būvuzraudzību, piemēram, ēku būvdarbu vadīšanā 2015.gadā personu skaits bija 2425, bet 2021.gadā tas saruks līdz 569 personām.

EM norādīja, ka laika periodā līdz 2021.gadam Latvijai kopējais Eiropas Savienības (ES) kohēzijas finansējums būvniecībai būs aptuveni 3,3 miljardi eiro, kas veido apmēram divas trešdaļas no ES fondu ieviešanai paredzētā kopējā finansējuma. «Tas rada risku, ka būvniecības nozarē, samazinoties fizisko personu skaitam, kuras būtu tiesīgas veikt inženierizpēti, būvdarbu vadīšanu un būvuzraudzību, radīsies darba spēka trūkums. Tas savukārt negatīvi ietekmēs būvniecības nozares kapacitāti, proti, darba spēka trūkuma dēļ aizkavēties būvniecības ieceru realizācija, ne tikai publiskajā sektorā, bet arī privātajā sektorā,» uzsvēra EM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Nedēļas nogalē notiks Baltijas vadošā būvniecības industrijas izstāde Māja I 2019

Žanete Hāka, 12.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 14. līdz 17. martam starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks Baltijas vadošā būvniecības industrijas izstāde «Māja I 2019», kurā būs aplūkojamas jaunākās būvniecības tehnoloģijas un risinājumi, informē starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Izstādē būs aplūkojami būvinstrumenti un būvtehnika, būvmateriāli, apkures sistēmas, santehnikas ierīces, kā arī teritoriju labiekārtošanas un interjera risinājumi.

Izstādē varēs iepazīties ar jaunākajiem būvmateriāliem un tendencēm būvniecībā – sākot no betonēšanas palīgmateriāliem un ēku būvniecības no dabīgiem materiāliem līdz pat cementa-skaidu apdares plāksnēm ventilējamām fasādēm un modernai izolācijas ieklāšanas sistēmai. Plašā klāstā būs arī apdares materiāli – dažādu veidu iekšdurvis un ārdurvis, bīdāmo durvju sistēmas, vinila un koka grīdas, dažādi koka, mākslīgā akmens un stikla elementi gan iekšējai apdarei, gan elegantām māju fasādēm. Mājokļa iekārtošanai varēs atrast kā klasiskus, tā arī šobrīd aktuālus interjera elementus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmuma SIA "PreferRent" tehnikas nomas un koplietošanas digitālās platformas lietotāju jeb nomnieku skaits pārsniedzis 8000, liecina uzņēmuma apkopotie dati.

Baltijas valstīs "PreferRent" platforma aktīvi sāka darboties 2021.gada jūnijā, un šobrīd tajā reģistrējušies vairāk nekā 320 Baltijas būvtehnikas nomas uzņēmumi, kas esot gandrīz 50% no kopējā šādu uzņēmumu skaita. Latvijas un Lietuvas platformai pievienojušies vairāk nekā 50% nomas uzņēmumu, bet Igaunijā - gandrīz 40%.

"PreferRent" platformā tiek iznomāta būvtehnika no dažādiem nomas uzņēmumiem. Uzņēmuma izpilddirektors Mišels Zavadskis skaidro, ka reģistrēšanās platformā nomas uzņēmumiem un nomniekiem neuzliek saistības, un par tās izmantošanu nav jāmaksā. Savukārt darījuma gadījumā, kad iznomātājs veic tehnikas nomu, "PreferRent" iekasē 5%, taču, ja darījums nenotiek, nekas nav jāmaksā.

Komentāri

Pievienot komentāru