Citas ziņas

Čabulītis atgriežas zoodārzā

, 19.02.2008

Jaunākais izdevums

Šodien, 19.februārī, pusdienlaikā zoodārzā atgriezīsies Misisipi aligators Čabulītis, liecina sniegtā informācija medijiem.

Leģendārais, iespējams, pat Eiropas zoodārzos vecākais aligators Čabulītis nomira cienījamā, vairāk nekā 72 gadu vecumā pērn, 21.augustā.

Pateicoties Latvijas Dabas muzeja taksidermistiem Valdim Rēderam un Andrejam Vaivodam, cienījamais aligators, nu jau kā izbāznis, turpinās dot savu ieguldījumu zoodārza izglītības darbā.

Pagaidām Čabulītis tiks novietots Zoodārza vēstures materiālu un grāmatu krātuvē Baložu mājā, kurā, gatavojoties zoodārza 100-ai jubilejai 2012. gadā, kopā tiek liktas visdažādākās Zoodārza vēstures liecības.

Drīzumā paredzēts izveidot arī apmeklētājiem pieejamu ekspozīciju, kurā iepazīstinās ar slavenā aligatora gaitām Rīgas zoodārzā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Parīzē durvis vaļā vērs par 167 miljoniem eiro renovētais Zooloģiskais dārzs

Gunta Kursiša, 09.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas galvaspilsētā Parīzē drīzumā durvis vaļā vērs Zooloģiskais dārzs, kurš dibināts pirms 80 gadiem un kurā pēdējos četrus gadus tika veikti vērienīgi atjaunošanas darbi 167 miljonu eiro apmērā, ziņo Associated Press (AP).

Zoodārza svinīgā atklāšana gaidāma 12. aprīlī, taču preses pārstāvjiem šī dzīvnieku mājvieta bija aplūkojama jau dažas dienas iepriekš. Piedāvājam arī Jums ielūkoties atjaunotā zoodārza fotogrāfijās galerijā augstāk.

Parīzes Zoodārzs drošības draudu dēļ tika uz laiku slēgts 2008. gadā. Kā raksta AP, kopš 1934. gada zoodārzā netika veikti nekādi uzlabojumi, un tas tika raksturots kā «konkrēti džungļi ar tradicionāliem dzīvnieku būriem».

Zoodārzā aplūkojami zvēriņi no pieciem dažādiem to izcelsmes reģioniem – Madagaskaras, Patagonijas, Gajānas, Eiropas un Sāhelas-Sudānas. «Tas ir kā ceļojums apkārt pasaulei,» uzskata zooloģiskā dārza direktore Sofija Ferera Le Movana (Sophie Ferreira Le Morvan). Vienas no Parīzes zoodārza «zvaigznēm» ir tā 16 žirafes, no kurām dažas ir 1934. gadā dzīvojošo žirafu pēcteces. Lai arī daudzi zoodārza iemītnieki renovācijas darbu laikā tika pārcelti uz citām mājvietām, žirafes esot palikušas būvdarbus «uzraudzīt», raksta AP. Lielākā daļa dzīvnieku pēc renovācijas darbu pabeigšanas atgriezušies Parīzē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs iecēlis Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza (RNZd) pagaidu valdi divu cilvēku sastāvā.

Tajā darbosies bijušais zoodārza vadītājs Rolands Greiziņš, kurš amatā atradās līdz 2017.gadam, un VARAM Valsts sekretāra vietnieks attīstības instrumentu jautājumos Sandris Cakuls.

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza pagaidu valde iecelta saistībā ar to, ka no amatiem RNZd valdē atsaukti valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka un valdes loceklis Andris Morozovs.

Kā informē Rīgas dome, izmaiņas valdē veiktas saistībā ar to, ka pērn veiktajā zoodārza auditā konstatēti pārkāpumi, kas būtiski ietekmējot zoodārza darbību, kā arī veiktās darbības neatbilstot rūpīgam saimnieciskajam stilam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latgales zoodārzā iecerēts izbūvēt divas jaunas ēkas — Džungļu pasaules ekspozīcijai un Purvārija ekspozīcijai, kuras savstarpēji savienos laipa.

Plānots, ka projekta aptuvenās izmaksas būs 1,15 miljoni eiro, bet būvprojekta izstrādes līgumcena 15 849 eiro tai skaitā PVN.

Konkursā par tūrisma un dabas izziņas objektu izveidi un labiekārtojumu Latgales zoodārza teritorijā Daugavpilī no pieciem pretendentiem par labāko atzīts arhitektu biroju "Trīs arhitektūra" un "Sudraba arhitektūra" kopīgi izstrādātais mets ar nosaukumu "Purva laipa".

Arhitekti piedāvā izveidot purva laipu sistēmu ar vienu centrālo laipu, kas savienotu jau esošo zoodārza ēku kompleksu ar jaunajiem būvapjomiem — Džungļu māju, Purvāriju un autoru piedāvāto skatu torni. Laipa ne tikai vedīs apmeklētājus uz jaunajām ēkām, bet reizē palīdzēs ieraudzīt, iepazīt un izzināt purvu un tur mītošos augus un dzīvniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināts ar FOTO: Par 2,5 miljoniem eiro Rīgas zoodārzā būvēs Āfrikas savannu

Zane Atlāce - Bistere, 28.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā trešdien notika iepazīstināšana ar projektu ekspozīcijai Āfrikas savanna, kuru plānots pabeigt 2018.gadā, investējot aptuveni 2,5 miljonus eiro, informē Rīgas dome.

«Šis ir sen izlolots sapnis. Projekts ir dārgs, jo jānodrošina gan dzīvnieku uzturēšanās normas, gan pieejamība skatītājiem. Pirmo reizi zoodārza vēsturē realizēsies tik interesanta, daudzveidīga un mūsdienīga ekspozīcija. Āfrikas savannas komplekss pavērs jaunas iespējas apmeklētāju vides izglītošanās jomā un zooloģiskā dārza darbinieku profesionālai izaugsmei darbā ar apdraudētām dzīvnieku sugām,» norādīja zoodārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš.

«Projektu, kurā lielāko finansējumu sniegs Rīgas pašvaldība, plānojam pabeigt 2018.gadā, kas būs lieliska dāvana rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem Latvijas valsts simtgadē. Izveidojot Āfrikas savannu, ceram sasniegt 400 000 apmeklētāju gadā, kas dos iespēju tālākai zoodārza attīstībai. Pēc tam strādāsim pie tā, lai Rīgas zoodārzā atkal varētu aplūkot ziloni,» uzsvēra Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Horvātijas otra lielākā pilsēta Splita slēgs savu zoodārzu, kuru ārvalstu tūristi raksturojuši kā sliktāko pasaulē, ziņo Reuters.

«Mēs esam likuši zoodārza vadītājam sākt gatavošanos un izstrādāt programmu dzīvnieku pārvietošanai,» sacījis mēra vietnieks Gorans Kovacevičs. Zināms, ka pērtiķi tiks nosūtīti uz Vāciju. Tiek meklēts risinājums tam, kur pārvietot 14 gadus veco tīģeri.

Pēc šī zoodārza apmeklējuma cilvēki sūdzējušies par maziem, netīriem būriem un arī citādi sliktiem apstākļiem zoodārzā. Tīmekļa vietnē tripadvisor.com kāds apmeklētājs raksta: «Šis zoodārzs ir absolūts kauns. Es nesaprotu, kā tas joprojām var darboties... Kopumā - šausmīgi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Spītējot krīzei

Ziemas nakts Zoodārzā cēlusi apmeklētāju plūsmu un darbinieku motivāciju

Signe Knipše, Db, 13.01.2010

«Pamatdoma bija nevis gūt peļņu, bet nepazaudēt apmeklētāju un lai zoodārzs būtu aktīvs,» par akciju Ziemas nakts Zoodārzā saka Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Laura Līdaka.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēsture klusē, vai jelkad Rīgas Nacionālo Zooloģisko dārzu ziemas laikā ir apmeklējis tik daudz ļaužu kā šogad. Vismaz pēdējos 10 gados, par kuriem ir rakstiskas liecības, ne. Iemesls ir akcija Ziemas nakts zoodārzā. No 4. decembra līdz 17. janvārim zoodārzs ir atvērts līdz plkst. 20, turklāt biļete, kas pirkta pievakarē no 16 - 18, maksā tikai latu.

«Visu pērno gadu skatījāmies, kas notiek ar mūsu apmeklētāju. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem kritums bija, un, ņemot vērā, ka ziemas sezona ir tukšais laiks, domājām, ko darīt, lai nepaliktu pavisam bez apmeklētājiem. Tā izšķīlās doma par ziemas vakariem,» stāsta Zooloģiskā dārza Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Laura Līdaka.

Akcijai tika nolemts atvēlēt sešas nedēļas - no decembra sākuma līdz janvāra vidum. «Diezgan daudz skepses valdīja, jo vispārējā Latvijas situācija ir zināma. Līdz ar to bija jautājums: vai izdosies cilvēkus šurp atvilināt? No otras puses bija skaidrs: ja neko nedarīsim, tad apmeklējumu līkne ies uz leju,» saka L. Līdaka. Karstas diskusijas bijušas arī par cenu: īsi pirms akcijas sākuma, uzklausot skeptiskos, tika nolemts: biļete vakara stundās maksās tikai latu, t.i., ceturto daļu no parastās cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Zooloģiskajā dārzā pie terārija atklāta jaunā Dienvidamerikas pērtiķu - kalitriksu - vasaras mītne, informē Rīgas dome.

Vasaras mītne tapusi ar informācijas tehnoloģiju uzņēmumu grupas DPA un Pasaules Dabas fonda atbalstu. DPA mītnes izveidē ieguldījis 3000 eiro, informē uzņēmuma pārstāve Līga Brakovksa.

Jaunās mītnes sedzošais siets pasargās tās iemītniekus no vārnu un kaiju uzbrukumiem, savukārt stikla barjersienas neļaus pērtiķiem no apmeklētājiem saņemt dažādus bīstamus kārumus - pērtiķi īpaši smagā formā slimo arī ar cilvēku vīrusu slimībām, tādēļ jaunie apstākļi ļauj izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem.

Savukārt atrašanās svaigā gaisā un saules peldes stiprina dzīvnieku organismu un tas palielina iespēju iegūt veselīgus pēcnācējus. Lai pērtiķēniem vēsākās dienās nesaltu, tiem uzbūvēta apsildāma slēptuve - dobums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas zooloģiskajā dārzā kopš 2012. gada tiek īstenots zoodārza terārija ēkas atjaunošanas cikls, kas sevī ietver arī jaunu surikatu mītnes izveidi, kurai būs ērta un moderna piekļūšana jaunajiem vecākiem ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Šī gada oktobrī tiks pabeigta jaunās ēkas pirmās kārtas izbūve, kas ir tapusi ar finanšu nozares uzņēmuma AS 4finance zīmola SMSCredit.lv un invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons finansiālo atbalstu.

Projekta mērķis ir ēkas vispārējā tehniskā stāvokļa, zoodārza personāla darba vides sakārtošana un uzlabošana, mūsdienīgu dzīvnieku mītņu iekārtošana un pielāgošana, veidojot visiem zoodārza apmeklētājiem pieejamas un aplūkojamas ekspozīcijas. Tieši surikatu ēkas atjaunošanas vajadzību noteica esošās ēkas sliktais tehniskais stāvoklis, kas neatbilst dzīvnieku labturības prasībām, kā arī fakts, ka nav nodrošināta apskates iespēja visām zoodārza apmeklētāju grupām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Zooloģiskajā dārzā ceturtdien tika svērtas Galapagu bruņrupucienes Trīne un Čelsija. Ņemot vērā bruņurupuču svaru, šajā darbā palīdzēja spēkavīrs Teodors Bergmanis un Latvijas Olimpiskās izlases karognesēji Raimonds Bergmanis un Voldemārs Lūsis, informē zoodārza pārstāvji.

Šogad rāpuļi tika svērti divpadsmito gadu pēc kārtas. Iepriekšējās Galapagu brunrupuču svēršanās Rīgā piedalījies olimpietis Viktors Ščerbatihs, Mr. Visums 2009 Aivars Visockis un «spēkasieva» Jolanta Logina, un daudzi citi.

2001. gadā bruņurupuce Trīne svērusi 79 kilogramus, bet šogad – 109. kilogramus. Tiesa gan, kopš pagājušā gada Trīne nokritusies svarā par diviem kilogramiem. Čelsija šogad sver 81 kilogramu iepretim 84 kilogramiem pērn.

Kā norāda zoodārza pārstāvji, Trīne un Čelsija ir 19 gadus vecas un straujš svara pieaugums tām nav gaidāms. Bruņurupuči aug visu mūžu, taču, kļūstot vecākiem, to augšana palēninās un svars var svārstīties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu leduslāci Romeo mēs negribam atdot nevienam citam zoodārzam, laikrakstam Diena apgalvojis Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš, komentējot nesen izskanējušo informāciju par to, ka ārvalstu zoodārzi izteikuši vēlmi iegūt savā īpašumā Rīgas zoodārzā mītošo balto lāci.

Diskusijas ap ilggadējā zoodārza iemītnieka leduslāča Romeo likteni spilgti ilustrē situāciju, kādā nonācis Rīgas zoodārzs, kas šogad oktobrī gatavojas atzīmēt simtgadi. Rekomendācijas un priekšstati dzīvnieku turēšanai nebrīvē XXI gadsimtā strauji mainījušies, uzsverot, ka dzīvniekiem jānodrošina plašākas teritorijas, daudzveidīgas rotaļāšanās iespējas, nekā bija pieņemts pagājušajā gadsimtā, turklāt zoodārzā jāveido apstākļi, kas būtu maksimāli pietuvināti brīvdabas videi. Savukārt dzīvnieku mītņu pārbūvēšana prasa īsā laikā veikt ievērojamus finansiālos ieguldījumus, kādu Rīgas Zooloģiskā dārza rīcībā nav, vēsta laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Ieguldot 1,55 miljonus eiro, zoodārzā vēlas veidot Vides izglītības centru

Zane Atlāce - Bistere, 20.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ir sagatavojis projektu jauna Vides izglītības centra (VIC) izveidei laikā no 2017. gada līdz 2021. gadam. Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 1,55 miljona eiro apmērā, informē Rīgas dome.

No Kohēzijas fonda plānots iegūt 1 036 450 eiro, Rīgas pašvaldības līdzfinansējums būtu 480 225 eiro, bet pats zoodārzs ieguldītu 33 325 eiro.

VIC būs pašā zoodārza centrā – vietā, kur atrodas 1920. gadā būvētā pērtiķu mītne, kas vairs netiek izmantota, jo neatbilst mūsdienu prasībām. Šeit plānots izveidot daudzfunkcionālu ēku ar daļēji transformējamām sienām, kas nodrošinātu efektīvu telpu izmantošanu dažāda rakstura vides izglītības pasākumiem. Būvei būtu nemainīgā daļa, kur atrastos darbinieku, tehniskās un sanitārās telpas, un mainīgā daļa ar četrām nodarbību telpām un mobilu izstāžu zāli, kurā iecerēts integrēt arī kontaktdzīvnieku mītnes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms pieciem gadiem Jakovs Lapitzijs (Yakov Lapitzy) pavērsa video kameru pret savu draugu Džeivedu Karimu (Jawed Karim), kurš stāvēja divu ziloņu priekšā Sandjego zoodārzā, un nospieda ieraksta pogu. Tā rezultātā sanākušais 19 sekundes garais ieraksts ar nosaukumu Es zoodārzā nebija kino šedervs, bet tas kļuva par pirmo YouTube ielādēto video.

Saskaņā ar YouTube sniegto informāciju, sākot svinēt piekto dzimšanas dienu, video, kas vietnē tiek apskatīti katru dienu, skaits ir pārsniedzis divu miljardu atzīmi.

Par godu dzimšanas dienai vietnē ir izveidots TouTube5 kanāls, kur tiek atsaukts atmiņā piecos gados notikušais.

«Mēs nevarējām paredzēt, ko atnesīs YouTube pirmie pieci gadi, un tagad ir grūti iedomāties, kā izskatīsies nākamie pieci gadi,» norādījusi vietnes komanda.

Kalifornijā bāzētā Youtube bija PayPal strādājošo Čada Hurlija (Chad Hurley), Stīva Čena (Steve Chen) un Džeiveda Karima (Jawed Karim) lolojums. Vēlāk to par 1,65 miljardiem dolāru iegādājās Google.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā «zoodārza prezidents» kļuva par sorosītu

Sandris Točs, speciāli DB, 27.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu pretinieku psiholoģiska ietekmēšana un pazemošana ir iecienīta metode Sorosa organizāciju darbā. Savulaik uz savas ādas to pilnā mērā izjuta bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Viņu bakstīja ar lietussargiem un nesauca citādi kā par «zoodārza prezidentu». Līdz kāds gudrs padomnieks – ļoti iespējams, tas bija toreizējais prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs – ieteica Valdim Zatleram «nobučot Džordža Sorosa roku».

Patiesi, atlika Latvijas Valsts prezidentam privātā dzīvoklī satikties ar miljardieri Džordžu Sorosu, un attieksme pret viņu izmainījās kā uz burvju mājienu.

Tagad Valdis Zatlers ir kļuvis «pieņemams», lai ko viņš darītu vai nedarītu. Maksimas traģēdijas sēru dienā, kad zem sagruvušā veikala drupām dzīvību tikko bija zaudējuši 54 cilvēki un pie televizoriem raudāja pat sveši cilvēki, Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu devās uz modes skati Viļņā. Fotogrāfijas jautrā noskaņā no Lietuvas naktskluba Zolitūdes traģēdijas sēru dienā uz mirkli šokēja pat Zatlera partijas biedrus. Jebkuru citu šādas bezsirdības demonstrācija, iespējams, padarītu par politisko līķi uz visiem laikiem. Taču ne sorosītu sorosītu medijos – te kopš noteikta laika Zatleram ir «atlaists» viss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Zoodārza Pie tēvoča Garika saimniekus pārsteidz jaunā īpašuma vēsture

Dienas Bizness, 13.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši Ziemassvētkos, 24. decembrī, pirmo dienu savās jaunajās mājās pavadīja zoodārza «Pie tēvoča Garika» saimnieki Viktorija Zaiceva un Garijs Burņeckis. Savukārt jau februārī jaunajā mājvietā uzņemta pirmā ekskursantu grupa, vēsta reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas.

Viktorija stāsta, ka ģimene apzināti meklējusi jaunu īpašumu Jelgavas novadā, lai iegūtu plašāku teritoriju zoodārzam. Pirms tam tas atradās Glūdas pagastā mazdārziņos un bija izvietots nelielā platībā. Tagad 1200 kvadrātmetru iemainīti pret četrarpus hektāriem un saimniekiem darba netrūkst.

Nu jau ar smaidu Viktorija norāda uz iegādāto māju: «Lūk, jaunā vieta – nepaspēja mūs sagaidīt un sabruka!» Kad visi dokumenti bija parakstīti, bet iepriekšējie saimnieki vēl nebija pārcēlušies, lielākas ziemas vētras laikā nobrukusi viena ēkas daļa.

«Protams, mēs varējām par to pašu naudu iegādāties labāku māju, bet tad vieta nebūtu tāda un platība pie mājas mazāka,» izvēli skaidro saimniece. Lai gan īpašnieki saprot, ka darba jaunajā vietā būs ļoti daudz, abi noskaņoti pozitīvi un klāsta ieceres, kuru īstenošanai gatavi ķerties klāt. Sākotnēji plānots izveidot stāvlaukumu automašīnām, lai zoodārza apmeklētāji varētu ērti piebraukt un novietot savus transportlīdzekļus, tāpat paredzēts izveidot atpūtas vietu viesiem un bērnu rotaļu laukumu. Par zvēru klāsta papildināšanu pagaidām netiek domāts, jo vispirms veicami iecerētie uzlabojumi, lai apmeklētājiem būtu patīkamāka un ērtāka ierašanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments trešdien parakstīja līgumu ar personu apvienību BBA un Tilts par vērienīgas ekspozīcijas Āfrikas savanna būvniecību Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Projekts Āfrikas savanna paredz izveidot jaunu savannas dzīvnieku ekspozīciju 3000 m2 lielā laukumā pie jau esošās Žirafu mājas. Projekts tika aizsākts jau 2007.gadā, tolaik izbūvējot Žirafu māju un 2015.gadā par Rīgas pilsētas infrastruktūras fonda līdzekļiem izstrādājot ekspozīcijas būvprojektu.

Pašvaldība atgādina, ka ekspozīcijas Āfrikas savanna būvniecības izmaksas plānotas 2,88 miljonu eiro apmērā un kompleksu plānots nodot ekspluatācijā ap 2018.gada vidu.

Paredzēts, ka ceļojums pa savannu jaunajā ekspozīcijā sāksies pie Āfrikas zirgiem - zebrām, kurām vienīgajām no visas zirgu ģints pārstāvjiem ir melni balts, strīpots krāsojums, pie tam katram dzīvniekam tas ir unikāls. Tām vienā pusē kaimiņos iekārtosies Āfrikas putni - degunragputni. Virzoties uz priekšu pa apmeklētāju taku, pavērsies brīnišķīgs skats uz apmeklētāju iemīļotajiem savannas dzīvniekiem Rotšilda žirafēm, bet dodoties tālāk varēs nokļūt pērtiķu salā, kur rosīsies huzārpērtiķi un, iespējams, arī citi savannā sastopamie primāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zooloģiskajam dārzam papildu piešķir 163 tūkstošus latu

Elīna Pankovska, 04.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam tiks piešķirta papildu dotācija, lai varētu nodrošināt tā darbību. Zoodārzs aprēķinājis, ka kopš 2009.gada tā izdevumi palielinājušies par 256 tūkst. Ls, taču minimālā summa, lai nodrošinātu tālāku darbību, būtu nepieciešama vismaz 38 tūkst. Ls apmērā.

Rīgas domes Mājokļa un vides komiteja konceptuāli atbalstīja papildu dotācijas piešķiršanu 163,2 tūkst. Ls, norādot, ka Zoodārzs ir nacionālas nozīmes objekts, kas pilda arī vides izglītības funkcijas, līdz ar to tas būtu jāatbalsta arī no valsts. Finansiāli sarežģījumi radušies tāpēc, ka ir samazinājušās valsts dotācijas un pieaugušas energoresursu cenas, turklāt Zoodārzam papildu izdevumus radīja pēdējā bargā un ilgā ziema.

Jāmin, ka lielāko daļu jeb 55,2% Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza budžeta veido pašu ieņēmumi no ieejas biļetēm un saimnieciskās darbības, 35,8% ir Rīgas domes dotācija, bet 9% - valsts dotācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nomet KNAB šefu

Moess Mūza, 01.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novērošanas un apkalpošanas biroju turpmāk vadīs Ingemars Līdaks, nolēmis premjers Maldis Mac Dombis.

Šāds lēmums pieņemts šorīt agri no rīta sasauktā ārkārtas valdības sēdē, kas notikusi Zoodārzā. Līdzšinējā Korupcijas novērošanas un apkalpošanas biroja vadītāja Dezmonda Vilniša krēsls sašūpojās pēc skandāla ar sievas aizdomīgi lielajiem tēriņiem Valentīndienā, tādējādi metot ēnu uz iespējamu Vilniša pārbarošanu, kas varētu ietekmēt viņa kā biroja vadītāja novērotāja spējas.

Ministru prezidents Maldis Mac Dombis atbalstījis Ingemara Līdaka kandidatūru Korupcijas novērošanas un apkalpošanas biroja priekšnieka amatam divu iemeslu dēļ: zināšanām par novērošanu, ko Ingemars guvis pēc studiju gadiem Pokaiņu mežos un purvos vērojot mazo nārstiņu pārošanos, kā arī bagātīgās pieredzes dzīvnieku apkalpošanas jomā, gadiem kūrējot Zoodārza saimniecības grožus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka laidusi apgrozībā viena lata jubilejas monētu Rīgas Zooloģiskais dārzs, informēja centrālajā bankā.

Monētas grafisko dizainu veidojis Ivars Mailītis un ģipša modeli – Ligita Franckeviča un Ivars Mailītis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Rīgas Zooloģiskajam dārzam šogad aprit 100 gadu, ko tas sagaida, plaši piedaloties pasaules un Eiropas programmās dzīvnieku sugu saglabāšanā un esot viena no Latvijas ģimeņu iecienītākajām atpūtas vietām.

Patlaban zoodārza kolekcijā ir 420 sugu 3200 dzīvnieku, turklāt aptuveni trešajai daļai zooloģiskajā dārzā pārstāvēto sugu dzimst vai izšķiļas mazuļi, un vairāk nekā 90 šeit apskatāmo sugu iekļautas Pasaules Sarkanajā grāmatā, savukārt 30 sugām tiek uzturētas starptautiskas ciltsgrāmatas. Zoodārzs piedalās 32 Eiropas apdraudēto sugu vairošanas programmās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāpēc Kuzņecovi, kas varēja iesist mietiņu savām fabrikām jebkur plašajā Krievijas impērijā, tomēr izvēlējās Rīgu?

Apzināti. Iztiksim bez ilūzijām — Kuzņecovi bija īsti kapitālisti un sava laika jaunie krievi ar pareizo sakodienu, kam bija skaidrs — Krievijas impērijas Rietumu vārti, ostas pilsēta Rīga paver ērtu ceļu ne tikai trauslās produkcijas eksportam, bet arī izejvielu importam.

Līdzās nenoliedzamajam pragmatismam sava loma bija arī reliģiozitātei. Kuzņecovi bija dievbijīgi ļaudis, turklāt piederēja pievecticībnieku kopienas, kas impērijā bija kritusi nežēlastībā jau 17. gadsimtā. Toties mūsu Rīgā pajumti bija radusi viena no lielākajām vecticībnieku kopienām.

Tomēr stāsts par Kuzņecovu panākumiem nav stāsts par modru, bet konstantu dreifēšanu zvaigžņu vidū, kaut gan sākās kā tiešām spējš raķetes lidojums debesu spīdekļu virzienā. Patiesībā vēstījumi ir divi. Tas pirmais — pompozs uzvaras gājiens Krievijas impērijas tirgū, nokožot konkurentus pa labi un pa kreisi. Otro sāka 1. pasaules karš, kam punktu uz i uzlika 1917. gada oktobra apvērsums Krievijā. Komunisti Kuzņecovus atstāja pie sasistas siles. Atgūties pašu spēkiem viņi nespēja un galu galā palīgos aicināja kādu latviešu uzņēmēju. šo maz zināmo lappusi Kuzņecovu fabrikas vēsturē atklājis maskavietis, Kuzņecovu dzimtas pētnieks V. Štrauss nepublicētā manuskriptā, ko viņš ir nodevis Rīgas porcelāna muzeja rīcībā. Bet — par visu pēc kārtas!

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uzņēmējdarbība Vecrīgā – izmirstoša parādība vai iespēju laiks?

Kristīne Krama, skaistumkopšanas salonu “Old Riga SPA” un “SIBI salons” īpašniece, 20.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan ļoti daudzu Vecrīgas namu pirmo stāvu komercplatības ir tukšas, tiek iznomātas vai pat izskatās vienkārši pamestas, situācija nav tik dramatiska, lai Vecrīgu sāktu uzskatīt par “spoku pilsētu”.

Turklāt, pakāpeniski atgriežas arī ārvalstu tūristi - pērn uz Rīgu brauca jau krietni vairāk tūristu nekā 2022. gadā, un tika sasniegti 80% no pirmspandēmijas tūristu apjoma. Rūpīgi analizējot telpu nomas piedāvājumu, ir iespējams atrast arī ļoti izdevīgus variantus – attiecīgajai uzņēmējdarbībai piemērotas telpas par atbilstošām cenām. Vienlaikus būtu svarīgi, lai pašvaldība turpinātu organizēt dažādus atbalsta pasākumus, piemēram, Vecrīgas modināšanas nedēļu un citus.

Vecrīgai nav jākļūst par “spoku pilsētu”

Noteikti nevēlos piekrist apgalvojumam, ka Vecrīgai jāatmet ar roku, ka telpu nomas cenas šeit ir nesamērīgi augstas un, ka šī Rīgas daļa jau kļuvusi vai tuvākajā laikā kļūs par “spoku pilsētu”. “SIBI salons” ir lielākais skaistumkopšanas salons Vecrīgā, un klientu vidū ir gan vietējie iedzīvotāji, gan ārvalstu viesi, tāpēc ļoti uzskatāmi redzam, kāda ir situācija. Uzņēmējdarbībā vienmēr bijis spēkā princips – kas vienam ir izaicinājums, citam ir iespēja. Lai gan cilvēki tiešām pēc pandēmijas ir mainījuši paradumus un aizvien vairāk preces pasūta internetā, bieži izvēlas arī pasūtīt maltīti ar piegādi, joprojām ir virkne pakalpojumu, kuriem nepieciešamas atbilstošas telpas, un skaistumkopšana ir tikai viens no piemēriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas līderis Mareks Segliņš atkāpjas no amata, un viņa vietā stāsies ekspremjers Andris Šķēle.

«Šis nav laiks juristiem, bet gan finansistiem un ekonomistiem,» savu atkāpšanos komentēja Mareks Segliņš. Oficiāli gan partijas līderu maiņa notiks 21. novembrī Tautas partijas kongresā, vēlēšanu procesā. Pats Andris Šķēle atzina, ka kopš viņa aiziešanas no politiskās skatuves pagājuši jau 7 gadi, un lēmums atgriezties nav bijis viegls. Taču tas esot rūpīgi izsvērts, balstoties uz darāmā darba apjomu un uŠķēle atgriežas politikā un ir gatavs kļūt par premjeruz politiķim nepieciešamo kompetenci. A. Šķēle esot gatavs arī kļūt par Ministru prezidentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Aptieku tirgus liberalizācija Eiropā: veiksmīgais Zviedrijas piemērs (1.daļa)

Inga Zemdega-Grāpe, SIA Euroaptieka vadītāja, 04.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pavasarī viesojos Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Tā kā šajā valstī divus gadus atpakaļ valdība pieņēma likumprojektu, kura ietvaros paredzēja veikt farmaceitiskā tirgus liberalizāciju, bija interesanti apskatīt, kā tirgus reforma noslēgusies. Viesojoties vairākās aptiekās, guvu apliecinājumu, ka brīva konkurence veicina tirgus attīstību un ir veikti daudzi būtiski uzlabojumi pacientu interesēs.

Šobrīd Zviedrijas farmaceitiskajā tirgū darbojas pieci tirgus spēlētāji, no kuriem viens ir bijušais monopola uzņēmums Apoteket, kas pēc aptieku pārdošanas ieguva iespēju darboties līdzvērtīgi citiem jaunizveidotajiem tirgus spēlētājiem. Trīs no pieciem jauniem tirgus spēlētājiem ir nacionālā mēroga tirgus dalībnieki. Lai arī katrs jaunpienācējs ienesis jaunas vēsmas aptieku noformējumā un tirdzniecības principos, visas aptiekas atzīmētas ar vienotu simbolu – zaļu krustu, kas rotā ikvienas aptiekas fasādi.

Apmeklējot vairākas Stokholmas aptiekas, pārliecinājos, ka pēdējo pāris gadu laikā farmācijas nozarē ieplūdušas ievērojamas investīcijas. Pašas aptiekas ir būtiski modernizētas, turklāt uzlabojumi vērojami ne vien atsvaidzinātajos interjeros, bet arī inovācijās – redzams, ka daudzviet modernās tehnoloģijas ieviestas klientu apkalpošanas uzlabošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arktiskā gaisa vilnis, kas piemeklējis Ziemeļameriku, nu virzās kontinenta austrumu daļas virzienā. Temperatūras stabiņš sasniedzis zemāko atzīmi pēdējo divu desmitgažu laikā, ziņo BBC.

Gandrīz puse ASV iedzīvotāju dzīvo vietās, kur izsludināts brīdinājums par ārkārtīgu aukstumu un ieteikts palikt iekštelpās. Savukārt Kanādā, Ontārio provinicē, temperatūras stabiņš noslīdējis līdz mīnus 40 grādiem pēc Celsija skalas. Ņūfaundlendā bez elektrības aizvien ir aptuveni tūkstotis mājsaimniecību. Montānas štatā ASV vējā temperatūra samazinājusies līdz mīnus 53 grādiem pēc Celsija, Minesotas štatā – līdz mīnus 48 grādiem pēc Celsija skalas. Tajā pašā laikā Dienvidpolā, kā arī Irkutskā, Sibīrijā, laikapstākļi ir salīdzinoši maigi – gaisa temperatūra ir mīnus 33 grādi pēc Celsija skalas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krāsaini, pūkaini, baisi un izveicīgi – tādi ir tarantuli jeb putnu zirnekļi, kurus interesenti varēs ieraudzīt izstādē PetExpo Ķīpsalā 21. un 22. martā, informē BT1 pārstāve Inese Libere.

Putnu zirnekļus, kuri mēdz būt pat apakštasītes lielumā, izstādē demonstrēs posmkāju zoodārzs „Insektariumas” no Lietuvas. Divas dienas Ķīpsalā varēs apskatīt ne tikai zirnekļus, bet arī dažādus prusakus, daudzkājus, skorpionus, kā arī mazāk baisos zarkukaiņus un dievlūdzējus.

Šogad izstādes PetExpo apmeklētājiem būs unikāla iespēja noskatīt un iegādāties kādu putnu zirnekļa mazuli. Piedāvājums plašs – apmēram 30 sugas.

Ļoti iecienīts mājdzīvnieks ir Čīles rozā tarantuls (Grammostola rosea), bet tiem, kas iepriekš zirnekļus nav audzējuši, piemērotāks būs Brachypelma albopilosum sugas zirneklis. PetExpo 2015 varēs iegādāties ar terārijus un barību, kas nepieciešama šo pūkaino skaistuļu audzēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru