Jaunākais izdevums

Venecuēlas prezidenta vēlēšanās uzvaru ar nelielu balsu pārsvaru ieguvis mirušā valsts līdera Ugo Čavesa izraudzītais politiskās varas mantinieks Nikolass Maduro.

Svētdien notikušajās vēlēšanās N. Maduro ieguvis 50,7% vēlētāju balsu, bet viņa konkurents Enrike Kapriless – 49,1% balsu. Abus kandidātus šķir tikai daži simti tūkstošu balsu un E. Kapriless jau pieprasījis to pārskaitīšanu, norādot uz vēlēšanās notikušiem pārkāpumiem.

Vēlēšanu rezultātus Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā plaši nosvinējuši N. Maduro atbalstītāji. Savā pirmajā pēcvēlēšanu uzrunā jaunais Venecuēlas vadītājs norādīja, ka iznākums esot «godīgs, likumīgs un konstitucionāls» un liecina par to, ka U. Čavesa idejas turpina būt nesatriecamas. N. Maduro pauda arī, ka aicinājis savu konkurentu atzīt sakāvi.

Savukārt E. Kapriless pauda pārliecību, ka zaudētājs ir tieši N. Maduro. «Es viennozīmīgi apgalvoju, ka mēs neatzīsim nekādus rezultātus, kamēr netiks pārskaitīta katra Venecuēlas pilsoņa balss,» saviem atbalstītājiem paziņoja opozīcijas kandidāts.

Analītiķi norāda, ka jauno Venecuēlas prezidentu sagaida sarežģīti uzdevumi – valstī ir viens no reģiona augstākajiem inflācijas līmeņiem, bet pēdējos gados palielinājies arī noziegumu skaits. Lielākais izaicinājums būšot saistīts ar dziļi sašķeltas, ko apliecina arī vēlēšanu rezultāti, valsts vadīšanu.

Iepriekš U. Čavesa valdībā N. Maduro bija ārlietu ministrs un izpelnījās Venecuēlas ilglaicīgā vadītāja simpātijas. Par ticamāko U. Čavesa mantinieku viņu uzskatīja arī Venecuēlas eksperti.

U. Čavess mira martā 58. gadu vecumā pēc ilgas cīņas ar vēzi. Venecuēlu U. Čavess vadīja 14 gadus, tiesa – viņa valdīšanas periods tiek vērtēts neviennozīmīgi. U. Čavess ieguva plašas nabadzīgo valsts iedzīvotāju simpātijas, ienākumus no naftas tirdzniecības piešķirot sociālo programmu uzturēšanai. Tomēr U. Čavesam bija arī daudz kritiķu, kas viņu vainoja valsts ekonomiskajās nedienās un noziedzības līmeņa kāpšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Miris Ugo Čavess; Venecuēlā faktiski izsludināts karastāvoklis

Dienas Bizness, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien 58 gadu vecumā miris Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš pēdējos gandrīz divus gadus cīnījās ar vēzi. Čavezs valsti vadīja 14 gadus. Venecuēlā izsludinātas 7 dienu ilgas sēras. Ielās jau sākuši pulcēties Čavesa atbalstītāji.

Venecuēlas aizsardzības ministrs Diego Molero norāda, ka valsts militārie spēki ir «gatavībā rīkoties, lai nodrošinātu visu venecuēliešu drošību».

Pēc paziņojuma par līdera nāvi Karakasas centrā tika slēgti veikali un restorāni, Venecuēlieši strauji devās mājās, daži pat skriešus.

Pagaidām gan vienīgais zināmais politiskās vardarbības incidents noticis pie Augstākās tiesas, kur vairāki maskās un ķiverēs tērpti motociklisti, no kuriem dažiem bijuši ieroči, uzbrukuši aptuveni 40 studentiem, kas jau ilgāk nekā nedēļu protestēja, aicinot valdību atklāt vairāk par Ugo Čavesa veselības stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čavesam sākušās smagas pēcoperācijas komplikācijas

Jānis Rancāns, 04.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam ir «smags elpceļu iekaisums», kas traucē elpošanu un apgrūtina viņa atveseļošanos pēc vēža operācijas Kubā, pavēstījusi Venecuēlas valdība.

Dienvidamerikas valsts līderis jau vairāk nekā trīs nedēļas nav parādījies sabiedrībā un Venecuēlas valdība norāda, ka viņš jau pēc ceturtās pārciestās vēža operācijas atrodas sarežģītā stāvoklī. Līdz šim Venecuēlas valdība nav atklājusi, ar kādu vēža veidu sirgst Ugo Čavess. Zināms tikai, ka slimība skārusi Venecuēlas līdera iegurņa zonu.

«Infekcija izraisījusi elpošanas nepietiekamību, kura jāārstē ar speciālām metodēm,» teikts Venecuēlas izplatītajā paziņojumā. Venecuēla plašāk U. Čavesa veselības stāvokli nav komentējusi. Savukārt Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro iepriekš norādīja, ka U. Čavess ir pie pilnas apziņas un ir pārliecināts par saviem spēkiem slimības, lai tādējādi izgaiņātu pieaugošās bažas, ka valsts ilggadīgais līderis atrodas tuvu nāvei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Analītiķi paredz naftas tirgus «saviļņošanos» pēc Čavesa nāves

Jānis Rancāns, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Venecuēlas pretrunīgā prezidenta Ugo Čavesa nāves naftas tirgū paredz ievērojamas svārstības, jo samazināsies Venecuēlas naftas ražošanas apjomi. Tomēr ilgtermiņā situācija ar naftas eksportu varētu uzlaboties.

Ugo Čavesa valdīšanas laikā Venecuēlas, kas ir OPEC dalībvalsts un kuras naftas rezerves tiek lēstas kā vienas no lielākajām pasaulē, naftas eksperts samazinājās no trīs miljoniem barelu dienā 2000. gadā, līdz 1,7 miljoniem barelu 2011. gadā. Lai gan U. Čavess ienākumus no naftas pārdošanas izmantoja sociālo programmu uzturēšanai, tomēr investīcijas nozarē bija relatīvi minimālas, raksta AP.

Analītiķi prognozē, ka Venecuēlas līdera nāvei sekojoša politiskā nestabilitāte varētu naftas ieguves nozari valstī bremzēt vēl vairāk. Lai atgūtos un palielinātu ražošanas apjomus un eksportu, Venecuēlas naftas nozarei būtu nepieciešami vairāki gadi un arī tādā gadījumā, ja jaunā valdība to padarītu par prioritāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Čavess atgriezies mājās no vēža operācijas Kubā

Lelde Petrāne, 18.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess ir atgriezies mājās no vēža operācijas Kubā, ziņo euronews.

Viceprezidents Nikolā Maduro apstiprinājis, ka Čavess ielidojis no Havanas rīta pusē un tagad ir militārajā slimnīcā Karakasā.

Čavess devās uz Kubu decembrī, lai turpinātu ārstēšanos. Vēzis viņam pirmoreiz tika diagnosticēts 2011. gadā.

Lai gan oficiālas informācijas nav, tiek vēstīts, ka Čavesam šoreiz no iegurņa rajona izņemti audzēji.

Mikroblogošanas vietnē Twitter pirmdien Čavess pateicās Venecuēlas iedzīvotājiem un pavēstīja, ka turpinās ārstēšanos mājas apstākļos.

Pēc ilga klusēšanas laika publiskotas arī jaunākās fotogrāfijas ar Čavesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas viceprezidents nācis klajā ar skumju ziņu - sirgstošais prezidents Ugo Čavess slimnīcā Karakasā patlaban cīnās par savu dzīvību, vēsta euronews.

Nikolā Maduro, kuru Čavess nosaucis par viņa izvēlēto pēcteci, šoreiz nav slēpis līdera smago veselības stāvokli.

«Mūsu komandieris ir slims, jo viņš atdeva savu dzīvi tiem, kuriem nav nekā un nekad nekas nav bijis. Viņš cīnās par savu dzīvību un veselību. Un mēs esam ar viņu,» viņš sacījis. Konkrētāka informācija par to, ar ko sirgst Čavess, netiek sniegta, bet domājams, ka viņam ir vēzis iegurņa zonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa aiziešanas mūžībā Karakasas ielās redzami sērojoši iedzīvotāji, bet viņa mirstīgās atliekas atrodas militārajā akadēmijā, ziņo ārvalstu mediji.

Čavess nomira 58 gadu vecumā, zaudējot cīņā ar vēzi.

Tagad valstī izsludinātas septiņas sēru dienas, skolas nedarbojas un norisinās gatavošanās Čavesa bērēm, kas būs rītdien.

Čavess kā Venecuēlas prezidents tika vērtēts dažādi. Viņa atbalstītāji - tā sauktie Chavistas - bieži viņu dēvēja par moderno sociālistu varoni, bet pretinieki salīdzināja viņu ar tā sauktajiem personības kulta līderiem, piemēram, Ķīnas Mao Dzedunu.

Pēc Čavesa nāves valstī iestājusies saspringa situācija, jo Čavess un viņa partija kontrolēja pasaulē lielākās naftas rezerves.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ciudad Caribia – bijušā Venecuēlas līdera utopija par sociālismu

Gunta Kursiša, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess cerēja, ka «Karību pilsēta» (Ciudad Caribia), kas nesen uzcelta ziemeļos no galvaspilsētas Karakasas, kļūs par «sociālistu pilsētas» paraugu, vēsta Reuters, kas piedāvā fotogalerijā aplūkot, kā pašlaik izskatās šī piepilsēta.

Iedzīvotāji lielāko daļu pakalpojumu piepilsētā var iegūt bez maksas, iepriekš vēstīja BBC. Mājokļi paredzēti galvenokārt Venecuēlas pamatiedzīvotājiem.

Aizsaulē aizgājušais Venecuēlas prezidents solīja, ka līdz 2019. gadam tiks uzbūvēti trīs miljoni mājokļu, un liela daļa no tiem atradīsies piepilsētā Ciudad Caribia. Šis projekts iepriekš izpelnījies opozīcijas un arī daļas iedzīvotāju kritiku.

2012. gada pavasarī šajā pilsētas daļā bija apmetušies tūkstoš iedzīvotāju. Tolaik cilvēki sūdzējās, ka solītie dzīvokļi nav saņemti, un vienā miteklī dzīvoja pat vienpadsmit cilvēkiem. Cita problēma ir sabiedriskais transports uz Karakasu - lai iekļūtu sabiedriskajā transportā, cilvēki stāv garās rindās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pirmā informācija par Ugo Čavesa veselības stāvokli

Lelde Petrāne, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā mēnesi ilgas klusēšanas beidzot sniegta jaunākā informācija par Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa veselības stāvokli, vēsta euronews.com.

Decembrī Čavess Kubā pārcieta ceturto vēža operācijas kārtu.

Tomēr 58 gadus vecajam Čavesam sākās plaušu infekcija. Nekāda jaunāka informācija par viņa veselības stāvokli vairs netika sniegta līdz pat šodienai.

«Prezidenta stāvoklis pēdējās dienās ir uzlabojies,» paziņojis informācijas ministrs Ernesto Villegas. «Un viņš stingri seko ārstu norādījumiem. Prezidentam joprojām vajadzīga palīdzība, lai pārvarētu grūtības ar elpošanu. Viņš ir pie samaņas,» teicis

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen mirušais Venecuēlas līderis Ugo Čavess dzīvi uz zemes ietekmējot arī, pats esot aizsaulē, jo tieši viņam jāpateicas par Kristus lēmumu izvēlēties pāvestu no Latīņamerikas, tā domā Venecuēlas pašreizējais pagaidu prezidents Nikolā Maduro, raksta Reuters.

«Mēs zinām, ka mūsu komandieris aizgājis augstumos un ir aci pret aci ar Kristu,» Karakasas grāmatu gadatirgū teicis Maduro. «Kaut kas ietekmēja izvēli par labu Dienvidamerikas pāvestam, kāds jauns ieradās pie Kristus un teica viņam: šķiet, ka Dienvidamerikas laiks ir pienācis,» skaidrojis Maduro.

Db.lv jau rakstīja, ka katoļu kardinālu konklāvs par jauno Romas katoļu pāvestu izraudzījies līdzšinējo Buenosairesas arhibīskapu Horhi Mario Bergoljo. Jaunā pāvesta vārds ir Francisks. Daudziem viņa izvēlēšanās ir pārsteigums, jo viņš ir pirmais pāvests, kura izcelsmes vieta nav Eiropa, gandrīz 1300 gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spāņu aktieris Antonio Banderass pārsteidzis CNN skatītājus, kad kritizējis ASV prezidentu Baraku Obamu un rosinājis, ka Eiropā un ASV vajadzētu tādu pašu ekonomisko politiku, kādu īstenoja Venecuēlas aizsaulē aizgājušais prezidents Ugo Čavess, vēsta thelocal.es.

Runājot ar spāņu žurnālisti Anu Pastori, Banderasam tika uzdoti vairāki jautājumi par pašreizējo finanšu krīzi un iespējamiem risinājumiem.

Malagā dzimusī zvaigzne kā vainīgos minējusi «tirgus, lobijus, lielās korporācijas». Banderass arī norādījis, ka šie vainīgie nav uzņēmušies atbildību, kad valstīm un valdībām ir bijušas problēmas.

Jautāts, kāds būtu iespējamais risinājums, viņš atbildējis: «Jālauž to tā, kā Čavess darīja, jāpaņem visas šīs lielās korporācijas un tās jānacionalizē. Cita ceļa nav.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ugo Čavess - kāds viņš bija

Lelde Petrāne, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas harizmātiskais līderis zaudējis cīņā ar vēzi.

Db.lv ielūkojās fotoaģentūru arhīvos, apkopojot spilgtākās fotogrāfijas no Ugo Čavesa dzīves.

Bijušais izpletņlēcēju pulkvežleitnants, kas vadīja neveiksmīgu valsts apvērsumu 1992. gada februārī, tika ievēlēts par prezidentu 1998. gadā. Viņa prezidentūras laikā Venecuēlā pieņemta jauna konstitūcija un tiek īstenota konfrontējoša ārpolitika attiecībā pret ASV, liecina ieraksts Vikipēdijā.

Savā «Bolivāra revolūcijā» Čavess atsaucas uz Latīņamerikas atbrīvošanas cīņu varoņa Simona Bolivāra idejām. Čavess cenšas īstenot demokrātiski sociālistisku valsts pārvaldes modeli. Venecuēlā izvērstas plašas kampaņas slimību, analfabētisma, izsalkuma, nabadzības un citu sociālo problēmu apkarošanai. Viņš pazīstams kā ciešākas Latīņamerikas integrācijas aizstāvis, kurš vienlaikus asi kritizē neoliberālismu, globalizāciju un ASV ārpolitiku, vēsta interneta vietne.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro trešdien pacēla benzīna cenu no 0,01 līdz 0,60 ASV dolāriem litrā, kas ir pirmais benzīna cenas paaugstinājums 20 gadu laikā, un devalvēja nacionālo valūtu bolivaru, mēģinot glābt valsts ekonomiku no krīzes.

Naftas lielvalsts Venecuēlas vadītājs paziņoja, ka benzīna cena uzpildes stacijās pieaugs no nepilna 0,1 bolivara līdz sešiem bolivariem litrā, kas nozīmē līdzšinējās superzemās cenas kāpumu par apmēram 6000%.

Saskaņā ar jauno valūtas maiņas kursu benzīna cena būs ekvivalenta 0,60 ASV dolāriem litrā, tomēr tā vēl arvien ir zemākā benzīna cena pasaulē.

Venecuēlai pieder pasaulē lielākās zināmās naftas atradnes, un pēdējos gados benzīnu uzpildes stacijās šajā valstī varēja nopirkt gandrīz par velti. Venecuēla tomēr ir cietusi no pasaules naftas cenu krituma, kas notiek kopš 2014.gada vidus.

Valdība ar ievērojamo benzīna cenas paaugstināšanu riskē izraisīt protestus, jo pilsoņus ir smagi skārusi augoša inflācija un svarīgāko preču deficīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Venecuēla un Rosneft vienojas par 14 miljardu dolāru investīciju plānu

LETA, 29.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro paziņojis, ka panācis vienošanos ar Krievijas valsts naftas kompāniju Rosneft par 14 miljardu dolāru (12,8 miljardu eiro) investēšanu valsts naftas un gāzes nozarē.

Pēc tikšanās ar Rosneft vadītāju Igoru Sečinu Maduro pavēstīja, ka šīs investīcijas nodrošinās iespēju Venecuēlai dubultot naftas ražošanas apjomu.

Sīkāku informāciju par panākto vienošanos Maduro gan nesniedz.

Tikmēr Rosneft norāda, ka šie 14 miljardi dolāri ietver kopējās investīcijas pašreizējos un nākotnes projektos Venecuēlā.

Uzņēmums skaidro, ka laika periodā no 2010.gada līdz 2014.gadam tas Venecuēlā jau investējis 1,8 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Venecuēla no savas valūtas svītros piecas nulles

LETA, 26.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro trešdien paziņoja, ka no valsts valūtas bolivāra tiks svītrotas divas nulles - par divām vairāk, nekā tika plānots sākotnēji.

Maduro kabineta sēdē pavēstīja, ka 20.augustā sāksies «ekonomikas atlabšanas» programma, kas ietvers «monetāro rekonstrukciju».Viņš iepriekš bija paziņojis, ka no 4.augusta apgrozībā nonāks jaunas bolivāru banknotes ar trim nullēm mazāk. Šis solis pēc banku lūguma jau tika pārcelts no sākotnēji ieplānotā 4.jūnija.

Pēc Maduro teiktā, ar šo pasākumu tiks aizsargāta vietējā valūta.Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) šonedēļ paziņoja, ka inflācija Venecuēlā šogad varētu sasniegt miljons procentu un valsts varētu iekļūt vienā no smagākajām hiperinflācijas krīzēm mūsdienu vēsturē.

«Mēs prognozējam inflācijas pieaugumu līdz miljons procentiem līdz 2018.gada beigām, lai signalizētu, ka situācija Venecuēlā ir līdzīga Vācijai 1923.gadā vai Zimbabvei divtūkstošajos gados,» fonda blogā raksta SVF rietumu puslodes nodaļas direktors Alehandro Verners.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākos reģionos Venecuēlā atkal pārtraukta elektroapgāde un traucēti arī mobilie sakari, informē ārvalstu mediji.

Elektroapgādes traucējumi skāruši arī galvaspilsētu Karakasu.

Iepriekš elektroapgāde tika pārtraukta 7.martā un netika ilgstoši atjaunota.

Toreiz nedarbojās sabiedriskais transports, palēninājās ražošana naftas rūpniecībā, tika traucēta ūdens piegāde un slimnīcās elektroapgādes pārrāvumu dēļ nomira vairāk nekā desmit pacienti.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro toreiz apgalvoja, ka pārtraukumi elektrības piegādēs notikuši ASV kiberuzbrukumu dēļ, un apsūdzēja opozīciju infrastruktūras sabotēšanā.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp Maduro un Venecuēlas opozīcijas līderi un Nacionālās sapulces spīkeru Huanu Gvaido, kuru par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju atzinušas kopumā 60 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcija un Venecuēla ir darījušas zināmus savus plānus veidot tuvākas attiecības, kad abu valstu prezidenti Redžeps Tajips Erdogans un Nikolass Maduro trešdienas vakarā Ankarā parakstīja vairākas vienošanās.

Abas puses uzsvēra, ka ir svarīgi uzlabot divpusējās attiecības. Maduro tviterī nosauca Erdoganu par savu "brāli", savukārt Turcijas prezidents tvītā spāņu valodā nosodīja Venecuēlai noteiktās "vienpusējās" sankcijas.

ASV ir noteikušas dažādas sankcijas pret Venecuēlas autoritāro kreiso režīmu. ASV prezidents Džo Baidens neuzaicināja Maduro, kā arī Kubas un Nikaragvas autoritāro kreiso režīmu līderus uz Amerikas Samitu, kas šonedēļ tiek rīkots Losandželosā. Reaģējot uz to, savu plānoto dalību samitā atcēla Meksikas, Bolīvijas un Hondurasas prezidenti.

Venecuēla gadiem ilgi ir ieslīgusi politiskā un ekonomiskā krīzē. Lai gan valstī ir ievērojamas naftas atradnes, tur valdošā pārtikas, medikamentu un degvielas trūkuma dēļ miljoniem Venecuēlas pilsoņu ir atstājuši valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Venecuēla devalvē valūtu par 32% attiecībā pret ASV dolāru

Lelde Petrāne, 11.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cenšoties atbalstīt ekonomiku, Venecuēla samazinājusi savas valūtas vērtību pret ASV dolāru par 32%, ziņo BBC.

Šī gaidītā soļa rezultātā oficiālais valūtas kurss mainījies no 4,3 līdz 6,3 bolivāriem pret ASV dolāru.

Par valūtas vērtības samazināšanu pavēstīts pēc tam, kad valsts viceprezidents Nikolā Maduro atgriezies no Kubas, kur, pēc viņa vārdiem, sirgstošais prezidents Ugo Čavess viņam devis norādījumus saistībā ar ekonomiku.

Valsts līderis nav nedz redzēts, nedz dzirdēts publiski kopš decembra, kad viņš devās uz Havanu, lai ārstētu vēzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas iestādes ir konfiscējušas rūpnīcu, kas pieder amerikāņu brokastu pārslu ražotājam Kellogg, ziņo BBC.

Tas noticis pēc tam, kad Kellogg paziņoja, ka aiziet no šīs valsts saistībā ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanos.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, kurš iepriekš apsūdzējis ASV ekonomiskā kara izvēršanā, rūpnīcas slēgšanu nodēvējis par «pilnīgi pretkonstitucionālu un nelikumīgu». Viņš paziņojis, ka rūpnīca nodota strādniekiem un turpinās ražošanu.

«Mēs esam sākuši tiesvedību pret Kellogg biznesa vadītājiem, jo aiziešana ir pretkonstitucionāla,» teicis Maduro.

Venecuēlas ekonomiku negatīvi ietekmējis naftas ieņēmumu un valūtas vērtības kritums. Venecuēlā ir viens no augstākajiem inflācijas rādītājiem pasaulē.

Kellogg ir viens no starptautiskajiem uzņēmumiem, kas pārtraukuši vai samazinājuši darbību Venecuēlā. Tas paudis cerību nākotnē vēl atgriezties Venecuēlā un brīdinājis par iespējamu tā zīmolu pārdošanu bez uzņēmuma atļaujas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čavesa mirstīgās atliekas tiks iebalzamētas

Lelde Petrāne, 08.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūkstošiem cilvēku stāvējuši rindā, lai klātienē atvadītos no Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa, kurš nomira 5. martā. Viņa mirstīgās atliekas šim nolūkam novietotas Karakasas militārajā akadēmijā.

Tikmēr Čavesa izvēlētais pēctecis un Venecuēlas pagaidu prezidents Nikolass Maduro paziņojis, ka Čavesa līķis tiks iebalzamēts, vēsta euronews.

Maduro šajā sakarā vilcis paralēles gan ar Ļeņinu, gan Mao Dzedunu, gan Ho Ši Minu, kuru mirstīgās atliekas mumificētas un izliktas apskatei.

Šodien valstī norisināsies Čavesa bēru ceremonija, uz kuru ieradīsies pazīstamas personības arī no citām valstīm. Venecuēlā patlaban izsludināts sēru laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro (Nikolas Maduro) aicinājis policiju rīkoties, lai apturētu grupējumus, kas zog sieviešu matus, raksta BBC.

Matu zādzību skaits palielinājies sevišķi pēdējā laikā, un mati tiek zagti, lai tos par salīdzinoši augstu maksu nodotu frizētavās un kosmētikas salonos, kas iesaistīti nelegālā «matu biznesā». No nozagtajiem matiem tiek veidoti aksesuāri citiem cilvēkiem, kuriem nav paveicies ar krāšņu galvas rotu. Nereti matu zagļi bruņojušies ar īstiem ieročiem.

Sevišķi problēma saasinājusies valsts otrajā lielākajā pilsētā Marakaibo.

Kāda sieviete, kas cietusi uzbrukumā, medijam pauda, ka viņa nav vērsusies policijā, jo baidījusies, ka tiks izsmieta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Venecuēla laiž apgrozībā jaunas banknotes

LETA, 17.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēla beidzot laidusi apgrozībā jaunas nominālvērtības ziņā lielākas banknotes, kam būs jāaizstāj 100 bolivaru banknotes.

Jauno banknošu vērtība ir no 500 līdz 20 000 bolivaru.

100 bolivaru banknotes līdz šim bija augstākā nomināla naudaszīmes Venecuēlā un milzīgās inflācijas dēļ iedzīvotājiem nācās nēsāt līdzi lielu daudzumu banknošu, lai kaut ko nopirktu, jo to vērtība ir tikai daži eirocenti.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro 11.decembrī paziņoja, ka šīs banknotes tiks izņemtas no apgrozības 72 stundu laikā. Viņš sacīja, ka 100 bolivaru banknotes būs apgrozībā līdz 14.decembrim, bet pēc tam iedzīvotājiem būs divas nedēļas, lai tās apmainītu pret citām banknotēm.

Tomēr jaunu banknošu piegāde veco banknošu nomaiņai aizkavējās, atstājot daudzus iedzīvotājus bez naudas nepieciešamāko preču iegādei, un valstī sākās vardarbīgi protesti un veikalu izlaupīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlai turpinot cīņu ar inflācijas sekām, apgrozībā tiks laistas 100 000 bolivāru banknotes.

Prezidents Nikolass Maduro trešdien valdības sēdē milzīgo banknoti demonstrēja saviem kabineta kolēģiem.

Vēl pirms gada vislielākā nomināla banknote bija 100 bolivāru naudaszīme, tomēr šobrīd tā ir praktiski bezvērtīga.

Jaunās banknotes vērtība atbilstoši melnā tirgus kursam ir aptuveni divi eiro.

Venecuēlas opozīcija vaino Maduro smagajā ekonomiskajā krīzē, pieprasa prezidenta atkāpšanos un jaunu vēlēšanu noorganizēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Venecuēla nākamajam gadam prognozē 60% inflāciju

LETA--AFP, 21.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas valdība otrdien Nacionālajā Asamblejā prezentētajā budžeta likumprojektā prognozē, ka inflācija valstī nākamgad veidos 60%.

Šis līmenis gan ir mazāks par gandrīz 80% inflāciju, kuru Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro prognozējis 2015.gadam.

Venecuēlas Centrālā banka datus par inflāciju valstī nav publicējusi kopš 2014.gada decembra. Tajā laikā banka norādīja, ka gada inflācija tam gadam veidoja 69%.

Tikmēr ekonomisti un konsultanti gan uzskata, ka situācija būs krietni drūmāka un inflācija Venecuēlā šogad veidos aptuveni 200%.

Venecuēla saskārusies ar vairākām ekonomikas problēmām, tostarp pamata preču, pat ziepju un tualetes papīra deficītu.

Valdība prognozes valsts ekonomikai šim vai nākamajam gadam nav publiskojusi.

Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka Venecuēlas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad un nākamgad samazināsies attiecīgi par 10% un 6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: Venecuēla devalvē valūtu par 95% un piesaista kriptovalūtai

Db.lv, 20.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēla spērusi kārtējo izmisuma soli, lai ekonomiku mēģinātu paglābt no sabrukuma, raksta Business Insider.

Nedēļas nogalē Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro paziņojis par virkni drastisku ekonomikas reformu, mēģinot izvairīties no valsts ekonomikas sabrukuma.

Valdība nolēmusi devalvēt Venecuēlas bolivāru par 95% un piesaistīt to ar valdības naftas sektoru saistītajai kriptovalūtai, tādējādi mēģinot ierobežot inflāciju, kas gadā pārsniedz 1000000%. Tādējādi no pašreizējā kursa 250 tūkstoši bolivāru par dolāru tas mainīsies uz aptuveni 6 miljoniem bolivāru. Saskaņā ar Bloomberg, jaunais bolivārs tiks piesaistīts valdības kriptovalūtai petro, tādējādi tā vērtība mainīsies saskaņā ar petro vērtības izmaiņām, kas, savukārt, ir saistīts ar naftas cenas izmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro elektroenerģijas taupības nolūkos aprīlī un maijā piektdienas pasludinājis par brīvdienām, vēsta Bloomberg.

Atbildīgās iestādes izstrādājušas 60 dienu elektroenerģijas taupības plānu, saskaņā ar kuru lielākajiem patērētājiem uzdots deviņas stundas dienā ģenerēt elektrību. Savukārt smagās rūpniecības uzņēmumiem jāsamazina enerģijas patēriņš par 20%.

75% no valsts galvaspilsētā Karakasā saražotā top, izmantojot Guri HES hidroelektrostaciju, kurā sausuma dēļ izveidojies kritiski zems ūdens līmenis.

2015.gadā inflācija Venecuēlā sasniedza 180,9%, līdz ar to prezidents valstī izsludinājis ārkārtas situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru