Citas ziņas

Čehijā aizliedz smēķēt sabiedriskās vietās

Aivars Mackevics [email protected], 12.01.2006

Jaunākais izdevums

No 2006.gada 1.janvāra Čehijas transporta pieturās un sabiedriskās telpās, ja tās nav aprīkotas ar smēķētavām, ir aizliegta smēķēšana. Likuma pārkāpējiem draud naudas sods 1000 Čehijas kronu (42 USD) apmērā. Līdzīgs likums no šī gada sākuma stājās spēkā arī Spānijā, kur ir aizliegts smēķēt bāros, restorānos, darba vietās un viesnīcās, ja telpas ir mazākas par 100 kvadrātmetriem. No 2007.gada aprīļa Ziemeļīrijā stāsies spēkā likums, kas aizliedz smēķēt darba vietā, slēgtās sabiedriskajās telpās un bāros. Šāds likums jau darbojas Maķedonijā, Kubā u.c. Lai cīnītos ar smēķēšanu, piemēram, Lielbritānijas restorānos smēķētājiem plāno iedalīt atsevišķas istabas. Arī Latvijā ierobežojumi smēķētājiem kļūst arvien stingrāki. Tā, piemēram, jau no šā gada sākuma ir aizliegts smēķēt pie sabiedrisko ēku ieejas. Tāpat ir ierobežota smēķēšana izklaides vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija izstrādājusi grozījumus likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, paredzot daudz stingrākus ierobežojumus un aizliegumus smēķēšanai publiskās vietās.

Likumprojekts paredz papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām. Grozījumi likumā atkārtoti izskatīti valsts sekretāru sanāksmē, pirms tam tos saskaņojot ar ministrijām un citām institūcijām, db.lv informēja Veselības ministrija.

No 2008.gada 1.jūlija aizliegts būs smēķēt visās izglītības iestādēs. Ārstniecības, sociālo iestāžu un rehabilitācijas institūciju pacientiem un iemītniekiem būs atļauts smēķēt īpaši ierādītā vietā, ja šāda norma būs paredzēta attiecīgās iestādes iekšējās kārtības noteikumos.

Turpmāk smēķēt būs aizliegts arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gaiteņos un citās koplietošanas telpās, nedrīkstēs smēķēt darbavietās darba un koplietošanas telpās. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiek noteikts arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs un citur. Pilngs smēķēšanas aizliegums tiks noteikts arī parkos, skvēros, peldvietās, uz ielām un citās publiskās teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteiks vēl stingrākus smēķēšanas ierobežojumus

, 07.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija ir izstrādājusi grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", paredzot daudz stingrākus ierobežojumus un aizliegumus smēķēšanai publiskās vietās. Likumprojekts paredz papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām. Grozījumi likumā atkārtoti izskatīti valsts sekretāru sanāksmē, pirms tam tos saskaņojot ar ministrijām un citām institūcijām.

No 2008.gada 1.jūlija aizliegts būs smēķēt visās izglītības iestādēs. Ārstniecības, sociālo iestāžu un rehabilitācijas institūciju pacientiem un iemītniekiem būs atļauts smēķēt īpaši ierādītā vietā, ja šāda norma būs paredzēta attiecīgās iestādes iekšējās kārtības noteikumos.

Turpmāk smēķēt būs aizliegts arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gaiteņos un citās koplietošanas telpās, nedrīkstēs smēķēt darbavietās darba un koplietošanas telpās. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiek noteikts arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs un citur. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiks noteikts arī parkos, skvēros, peldvietās, uz ielām un citās publiskās teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidents Aigars Kalvītis uzskata, ka iecerētie smēķēšanas ierobežojumi praktiski ir grūti īstenojami, jo nav iespējams kontrolēt to ievērošanu. Ņemot vērā premjera un citu ministru iebildumus Ministru kabineta komiteja nolēma atlikt lemšanu par grozījumiem Tabakas likumā.

Veselības ministrija ir izstrādājusi grozījumus likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, paredzot daudz stingrākus ierobežojumus un aizliegumus smēķēšanai publiskās vietās. Likumprojektu šodien, 11.decembrī, izskatīja Ministru kabineta komiteja. Likumprojekts paredz papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām.

No 2008.gada 1.jūlija plānots aizliegt smēķēt visās izglītības iestādēs. Ārstniecības, sociālo iestāžu un rehabilitācijas institūciju pacientiem un iemītniekiem būs atļauts smēķēt īpaši ierādītā vietā, ja šāda norma būs paredzēta attiecīgās iestādes iekšējās kārtības noteikumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteiks vēl stingrākus smēķēšanas ierobežojumus

, 09.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrija izskatīšanai Ministru kabinetā ir iesniegusi grozījumus likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kas paredz daudz stingrākus ierobežojumus un aizliegumus smēķēšanai publiskās vietās. Likumprojekts paredz papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām, Db.lv informēja Veselības ministrija.

Plānots, ka no 2008.gada 1.jūlija aizliegts būs smēķēt visās izglītības iestādēs.

Turpmāk smēķēt būs aizliegts arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gaiteņos un citās koplietošanas telpās, nedrīkstēs smēķēt darbavietās darba un koplietošanas telpās. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiek noteikts arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs un citur.

Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiks noteikts arī bērnu rotaļu laukumos. Savukārt parkos, skvēros un peldvietās varēs smēķēt speciāli ierādītās vietās.

Līdzīgi kā vairākās citās pasaules valstīs, no 2008.gada 1.jūlija plānots aizliegt smēķēt arī kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, tajā skaitā arī āra kafejnīcās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielākā daļa rīdzinieku nevēlas pilnīgu smēķēšanas aizliegumu

Rudīte Spakovska [email protected], 03.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūnijā veiktajā Rīgas iedzīvotāju aptaujā tika noskaidrots, ka 61% rīdzinieku neatbalsta pilnīgu smēķēšanas aizliegumu ieviešanu kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās. Tikai 36% respondentu uzskatīja, ka smēķēšana izklaides un sabiedriskās ēdināšanas vietās būtu pilnībā aizliedzama, bet 45% domā, ka smēķēt būtu jāatļauj atsevišķās un tam īpaši paredzētās telpās. Visbiežāk par pilnīgu smēķēšanas aizliegšanu iestājas tie iedzīvotāji, kuri pēdējo sešu mēnešu laikā ne reizi nav apmeklējuši izklaides un sabiedriskās ēdināšanas iestādes. Savukārt iedzīvotāji, kuri ir gados jaunāki, ar augstāku ienākumu un izglītības līmeni, biežāk uzskata, ka smēķēt šajās iestādēs būtu jāatļauj atsevišķās un tam īpaši paredzētās telpās. Pētījuma rezultāti parāda, ka pastāv saikne starp kafejnīcu, restorānu un citu sabiedriskās ēdināšanas vietu apmeklējumu biežumu un attieksmi pret smēķēšanas aizliegumiem. Personas, kuras bieži apmeklē izklaides vietas, kafejnīcas, restorānus un citas sabiedriskās ēdināšanas vietas, salīdzinoši retāk atbalsta vispārējus smēķēšanas ierobežojumus šajās iestādēs. Tā, piemēram, tikai nedaudz mazāk kā trešdaļa no respondentiem, kas apmeklē kafejnīcas, restorānus vai citas sabiedriskās ēdināšanas un izklaides vietas vismaz 2 reizes mēnesī, uzskata, ka būtu nepieciešams pilnībā aizliegt smēķēšanu, kamēr pārējie šādu aizliegumu neatbalsta. Kopumā 85% smēķējošo iestājas pret pilnīgu smēķēšana aizliegumu kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, bet tādu atbalsta tikai 12%. Savukārt no nesmēķējošajiem respondentiem vispārēju smēķēšanas aizliegumu atbalsta tikai puse – 51%. Aptauju no 2006.gada 9. līdz 20.jūnijam veica sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS, tiešo interviju veidā aptaujājot 803 nejauši izvēlētus Rīgas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptaujas izlase ir reprezentatīva pret visu Rīgas pilsētas pastāvīgo iedzīvotāju kopumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets ceturtdien vienojās par kritērijiem ierobežojumu mīkstināšanai sabiedriskās ēdināšanas nozarē.

Valdība ceturtdien atbalstīja grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", tostarp paredzot regulējumu attiecībā uz sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu.

Operatīvā vadības grupa piedāvāja Ministru kabinetam lemt par konkrētu datumu - 28.aprīlis - no kura varētu sākt apsvērt iespēju pārskatīt ierobežojumus ēdināšanas nozarei. Tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda bažas, ka esošajā epidemioloģiskajā situācijā nebūtu korekti noteikumos paredzēt konkrētu datumu.

Valdība atteicās noteikumos paredzēt konkrētu datumu, bet turpmāk par ierobežojumu mīkstināšanu Ministru kabinets lems pakāpeniski.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 pandēmijas laikā daudzi bāri Rīgā, nespējot samaksāt nomas maksu izvākušies no telpām, un gaida brīdi, kad situācija valstī uzlabosies, lai darbu varētu atsākt, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Bāru asociācijas valdes loceklis, "Cuba Cafe" līdzīpašnieks Arnis Bikšus.

Viņš norādīja, ka nozare pašreiz cer, ka situācija līdz aprīļa beigām patiešām uzlabosies, jo tad pastāv cerība, ka ēdināšanas iestādes, tai skaitā arī bāri, varēs apmeklētājus sākt apkalpot pie āra galdiņiem. Uz tādu iespējamību esot norādījusi arī Ekonomikas ministrija (EM). "Tagad jau ārā īpaši arī nepasēdēs, temperatūra nedaudz virs plus viena grāda," sacīja Bikšus.

Asociācijas valdes loceklis arī atzina, ka tie uzņēmumi, kuri kvalificējās Covid-19 krīzes valsts atbalstam pagaidām var izdzīvot, tomēr ne visi tam atbilda. "Tie, kas nekvalificējās, tiem tagad iet sliktāk," teica Bikšus.

Pēc viņa teiktā, atsevišķiem bāriem ēkas īpašnieki nākuši pretim, par telpām liekot maksāt tikai komunālos maksājumus, bet ne īri. Tomēr kas tāds ne visos gadījumos bijis iespējams, jo ēkas īpašnieki konkrēto ēku bieži vien iegādājušies kredītā, tādēļ neredzēja iespēju ļaut nomniekiem nemaksāt īres maksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Smēķētājus informēs pēc vienota standarta

Ilze Veģe, 20.12.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar nākamo gadu visā valstī tiks ieviesti vienoti simboli un uzraksti par atļauju vai aizliegumu smēķēt. Valdības sēdē pieņemta jauna kārtība, kādā izvietojamas informatīvās norādes par smēķēšanu. Tāpat tiks ieviesti vienoti simbolu paraugi. Sākot ar nākamā gada janvāri pie ieejas valsts un pašvaldību iestādēs, bet sākot ar 2006. gada 1. jūliju — arī publiskās vietās būs jāizvieto uzraksti par smēķēšanas aizliegumu vai atļauju smēķēt. Uzrakstus vai simbolus, kas izvietoti līdz šim un kuri neatbilst šo noteikumu prasībām, būs jānomaina līdz 2006. gada 1. jūlijam. Jāatgādina, ka šā gada pavasarī tika pieņemti krasi smēķēšanas ierobežojumi. Sākot ar 2006. gada 1. janvāri būs aizliegts smēķēt tuvāk par desmit metriem pie ieejas valsts un pašvaldību iestādēs. Nedrīkstēs smēķēt arī uz šo ēku ārējām kāpnēm un lieveņiem pie ieejas ēkās vai būvēs. Iecerēts, ka smēķēšanu atļaujošais vai aizliedzošais simbols nedrīkst būt mazāks par 60 milimetriem. Publiskās teritorijās ziņojumi būs jāizvieto ne mazāk kā 1.8 metru augstumā no zemes. Par informatīvo uzrakstu vai simbolu izgatavošanu, izvietošanu un saglabāšanu būs atbildīgi attiecīgo ēku, telpu un būvju valdītāji. Uzraksti būs jāizvieto labi redzamās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Saeimas deputāti atbalstīja virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu, tostarp līdz 21 gadam paceļot vecuma slieksni cigarešu pirkšanai, informē Saeimas Preses dienests.

Saeima nolēma papildināt likuma mērķi, nostiprinot tajā vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Līdztekus likumprojekts paredz virkni jaunu smēķēšanas ierobežojumu. Smēķēt būs aizliegts publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni. Ja kādas mājas iedzīvotājiem būs pamatoti iebildumi, smēķēt nedrīkstēs arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām.

Savukārt aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās papildināts ar normu, ka smēķēt nedrīkst arī tuvāk par 10 metriem no šo māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Horvātijas valdība mīkstinājusi noteikumus likumā par smēķēšanu publiskās vietās, proti, valstī atkal tiks atjaunota atļauja smēķēšana kafejnīcās un klubos. Šādu soli Horvātija spērusi pēc tam, kad kafejnīcu īpašnieki sūdzējušies par to, ka stingrie smēķēšanas ierobežojumi kropļo viņu biznesu, raksta Reuters.

Grozījumi likumā paredzēs, ka klubos un kafejnīcās drīkstēs ierīkot atsevišķas telpas, kurās atļauts smēķēt. Šīs telpas nedrīkst būt mazākas par 10 kvadrātmetriem, kā arī nedrīkst aizņem vairāk par 20% no kopējās iestādes platības.

Horvātijā ir vairāk nekā miljons smēķētāju, kas ir aptuveni 25% no valsts populācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Havaju salas valdība ir nolēmusi aizliegt smēķēt sabiedriskās vietās, ziņo Associated Press.

Hoteļi un restorāni jau ir uzlikuši zīmi no smoking (nesmēķēt), novākuši pelnutraukus un cenšas viesiem ierādīt vietas, kur ir atļauts smēķēt. Tomēr īpašnieki ir pārliecināti, ka jaunais likums iedragās viņu biznesu.

"Ko mēs darīsim, ja zaudēsim tūristus?" sacīja viens no restorāna īpašniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas pašvaldībā plānotās aktivitātes no 3. līdz 13. septembrim

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

03.09.2007 Zinību diena

Jūrmalas pilsētas izglītības iestādes

03.09.2007, 10:00 Struktūrvienību vadītāju sanāksmes

Domē, Jomas ielā 1/5

04.09.2007, 09:00 Uzņēmējdarbības licencēšanas un individuālā darba komisijas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

04.09.2007, 09:00 Bāriņtiesas sēde

Bāriņtiesā, Dubultu pr.1

04.09.2007, 12:00 Ēku un būvju tehniskā stāvokļa novērtēšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75.

04.09.2007, 13:00 Rakšanas atļauju izsniegšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75.

05.09.2007 Sākas detālplānojuma zemesgabalam Salacas iela 1/3 sabiedriskās apspriedes pirmais posms

Būvvaldē, Edinburgas prosp. 75

05.09.2007 Sākas detālplānojuma zemesgabalam Tallinas ielā 26 sabiedriskās apspriedes pirmais posms

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrija marta nogalē izdevusi iekšējai lietošanai paredzētus noteikumus, kas regulē dažādas iekšlietu sistēmas darbinieku savstarpējās saskarsmes un ārējā izskata nianses, ziņo laikraksts Neatkarīgā.

Noteikumi, piemēram, liedz formās ģērbtām amatpersonām košļāt košļājamo gumiju, smēķēt, zelēt tabaku un baznīcā nēsāt cepuri. Iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces parakstīto noteikumu trešajā daļā sīki aprakstīts, kādam jābūt iekšlietu sistēmas amatpersonu ārējam izskatam, pildot dienesta pienākumus.

"Vīriešu kārtas amatpersonu matu griezumam jābūt tādam, lai neradītu nekārtības iespaidu un mati nekristu pāri uzacīm, ausīm un apkaklei. Matu krāsai jāatbilst dabiskam matu krāsas tonim, matus pīt bizēs nedrīkst. Vaigu bārdas garums – līdz auss dobumam. Sejai ir jābūt gludi skūtai. Ja ir ūsas, tām jābūt koptām. Bārda drīkst būt tikai kopta un īsa, lai tā netraucētu lietot individuālos aizsardzības līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti: Latvijā nepieciešams saprātīgs regulējums bezdūmu produktiem

Db.lv, 16.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezdūmu nozares asociācijas rīkotajā seminārā par smēķēšanas kaitējuma mazināšanu prezentēta jaunākā socioloģisko pētījumu firmas KANTAR veiktā aptauja, kas liecina, ka 26% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem regulāri lieto tabaku un nikotīnu saturošus produktus, savukārt 9% tos lieto atsevišķās reizēs.

Pētījums rāda, ka 90% smēķētāju uzsāk smēķēt ar cigaretēm, tāpēc semināra eksperti diskutēja par smēķēšanas kaitējuma mazināšanas iespējām, akcentējot nepieciešamību pēc saprātīga un atbilstoša regulējuma tieši mazāk kaitīgajiem nikotīna produktiem.

Lielākā daļa (69%) tabaku un nikotīnu saturošo produktu lietotāju piekrīt tam, ka pieaugušajiem smēķētājiem ir jābūt pieejamam alternatīvu bezdūmu produktu klāstam, kā arī objektīvai informācijai par tiem, savukārt teju puse jeb 48% tabaku un nikotīnu saturošo produktu lietotāju piekrīt tam, ka pieaugušo smēķētāju iedrošināšana pilnībā pāriet uz alternatīviem bezdūmu produktiem varētu būt viens no veidiem, kā samazināt cigarešu dūmu radīto kaitējumu sabiedrībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Philip Morris International rūpnīcā Klaipēdā vēl aizvien ražo cigaretes, jo cilvēki tās smēķē, bet tas mainīsies un mainīsies līdz ar valstu uztveres maiņu par alternatīviem bezdūmu produktiem vispār. Brīdī, kad tabakas karsēšana tiks atzīta par atšķirīgu no smēķēšanas, kaitinošo dūmu uz ielām kļūs krietni mazāk, līdz tie izsīks pavisam.

Tā rūpnīcas 30 gadu jubilejas laikā intervijā Dienas Biznesam atzina kompānijas prezidents Eiropā Massimo Andolina.

Kas patlaban notiek ar tabakas biznesu globālā mērogā? Mainās regulējumi dažādās valstīs, ekonomiskā un sociālā vide, cilvēku attieksme? Kādi ir galvenie kompānijas izaicinājumi?

Pirmā un nedaudz skumjā ziņa ir tā, ka, lai arī daudzi smēķētāji visā pasaulē atzīst, ka parasto cigarešu smēķēšana kaitē viņu veselībai, tomēr dažādu iemeslu dēļ viņi turpina smēķēt. Tomēr ir arī divas labas ziņas. Pirmkārt, pasaulē varam novērot smēķēšanas izplatības mazināšanos. Otrkārt, daļa pieaugušo smēķētāju pēdējo gadu laikā ir mainījuši savus ieradumus, pārejot uz produktiem, kas ir labāki gan viņiem, gan sabiedrībai. Jāteic, ka, globāli raugoties, tabakas industrija pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi episkas pārmaiņas, ja salīdzina ar citām industrijām. 2016. gadā kompānija pēc ilgstošiem pētījumiem paziņoja, ka plāno cigaretes pilnībā aizstāt ar zinātniski pamatotiem bezdūmu produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smēķētāji Šveices pilsētā Ženēvā varēs atkal smēķēt sabiedriskās vietās. Agrāk ieviestais aizliegums tika atcelts ar tiesas spriedumu, ziņo TravelNews.lv.

Līdz ar to daļa sodu no 900 līdz 9000 ASV dolāru apmērā, ko ir uzlikusi policija nedisciplinētajiem smēķētājiem, tika apstrīdēti tiesā. Konkrētajā situācijā likums ir nostājies smēķētāju pusē.

Par aizliegumu smēķēt sabiedriskās vietās iestājas 80% Ženēvas iedzīvotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Daļā Latvijas vairs nebūs aizliegts atrasties publiskās vietās ar atvērtu alkohola iepakojumu

LETA, 04.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar administratīvo pārkāpumu sistēmas reformu no 2020.gada 1.janvāra daļā Latvijas pilsētu un novadu vairs nebūs spēkā aizliegums publiskās vietās atrasties ar atvērtu alkohola taru.

Tieslietu ministrijā (TM) skaidroja, ka jau 2014.gadā, kad noritēja darbs pie reformas, tika nolemts, ka atrašanās publiskā vietā ar atvērtu alkohola iepakojumu, netiks pārņemta likumprojektā «Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā», ne citos nozaru likumos. Šis informatīvais ziņojums tika saskaņots ar nozaru ministrijām, un tas nebija TM vienpersonisks lēmums.

Ministrijā arī norādīja, ka, vērtējot administratīvo atbildību par alkohola lietošanu sabiedriskās vietās no juridiskā aspekta, jānorāda, ka šim pārkāpumam, proti, rīcībai lietot alkoholu, ir problemātiski konstatēt nodarījuma bīstamību vai sabiedrisko kaitīgumu. Attiecīgi ministrijā skaidroja, ka alkohols pats par sevi nav aizliegta viela, kā tas ir, piemēram, narkotiku gadījumā. Arī, piemēram, smēķēšana, tāpat kā alkohola pārmērīga lietošana, var kaitēt veselībai, bet attiecībā uz to nepastāv vispārējs aizliegums smēķēt sabiedriskās vietās. Likumā ir paredzētas vietas, kur aizliegts smēķēt, lai aizsargātu to cilvēku veselību, kas varētu atrasties blakus smēķētājam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta ārkārtas sēdē 6. maijā tika lemts pastiprināt iepriekš noteiktos nosacījumus sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai klātienē ārtelpās, informē Ekonomikas ministrijā.

Atgādinām, ka, apstiprinot grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, Saeima lēmusi, ka no š.g. 7. maija pastiprinātos drošības apstākļos tiek atļauts atsākt sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus klātienē ārtelpās.

Sniedzot sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus klātienē ārtelpās, pakalpojuma sniedzējam jāievēro šādi nosacījumi:

  • pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā četras pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus (t.i. līdz 18 gadu vecumam), ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām, taču ne vairāk kā 10 personas kopā (t.i. pieaugušie un bērni);
  • tiek nodrošināts vismaz divu metru attālums starp pie dažādiem galdiņiem sēdošajām personām, ja starp galdiņiem nav izveidota norobežojoša siena;
  • galda piederumus, trauku komplektus un salvetes katram apmeklētājam izsniedz individuāli;
  • pēc katras ēdienreizes (katra apmeklētāja) galdiņus dezinficē;
  • sabiedriskās ēdināšanas vietā darbinieki un apmeklētāji lieto mutes un deguna aizsegus uzturēšanās laikā, izņemot laikā, kad sēž pie galda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nevēlas pilnīgu smēķēšanas aizliegumu ēdināšanas vietās

, 31.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada septembrī veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā tika noskaidrots, ka 58 % Latvijas iedzīvotāju neatbalsta pilnīga smēķēšanas aizlieguma ieviešanu kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, db.lv informēja JTI Marketing and Sales pārstāvis Jānis Jekševics.

45 % aptaujāto uzskata, ka smēķēt būtu jāatļauj atsevišķās un tam īpaši paredzētās telpās, 14 % aptaujāto vēlas, lai smēķēt būtu atļauts atsevišķās smēķētāju zonās, savukārt tikai 36% respondentu uzskatīja, ka smēķēšana izklaides un sabiedriskās ēdināšanas vietās būtu aizliedzama pilnībā.

No nesmēķējošajiem respondentiem pilnīgu smēķēšanas aizliegumu atbalsta mazāk nekā puse, savukārt no smēķējošajiem – vien 14 %.

Visbiežāk par pilnīgu smēķēšanas aizliegšanu iestājas tie iedzīvotāji, kuri apmeklē izklaides un sabiedriskās ēdināšanas iestādes neregulāri, tikai reizi divās nedēļās un retāk, vai pēdējo sešu mēnešu laikā vispār ne reizi šādas iestādes nav apmeklējuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Noteiktas prasības sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem Covid-19 ierobežošanai

Lelde Petrāne, 30.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta 2020.gada 12.marta rīkojumā Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" uzdots ekonomikas ministram noteikt sociālās distancēšanās prasības sabiedriskās ēdināšanas vietās un maksimālo apmeklētāju skaitu, kas vienlaicīgi var atrasties sabiedriskās ēdināšanas vietā.

Ar Ekonomikas ministrijas rīkojumu noteikts, ka no šā gada 31. marta sabiedriskās ēdināšanas vietā jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem. Pie viena galdiņa nevar atrasties vairāk par diviem apmeklētājiem, ja tie nevar apliecināt, ka ir vienas ģimenes locekļi. Kases un apkalpošanas zonā jāietur divu metru distance no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja ar norobežojošām zīmēm.

Maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits ēdināšanas zālē - viens apmeklētājs uz vismaz 4m2 no kopējās ēdināšanas zāles platības. Jānodrošina iespēja iegādāties ēdienus arī līdzņemšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas pašvaldībā plānotās aktivitātes

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 27. septembrim

17.09.2007, 10:00 Struktūrvienību vadītāju sanāksme

Domē, Jomas ielā 1/5

17.09.2007, 15:00 Nekustamā īpašuma iznomāšanas un izīrēšanas komisija sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

18.09.2007, 09:00 Uzņēmējdarbības licencēšanas un individuālā darba komisijas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

18.09.2007, 09:00 Bāriņtiesas sēde

Bāriņtiesā, Dubultu pr.1 lit.1

18.09.2007, 10:00 Privatizācijas komisijas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

18.09.2007, 13:00 Rakšanas atļauju izsniegšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75

18.09.2007, 14:00 Veselības aprūpes plānošanas konsultatīvā padome

Domē, Jomas ielā 1/5

18.09.2007, 15:00 Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānija ir paziņojusi par smēķēšanas aizliegumu publiskās vietās sākot ar nākamā gada jūliju, ziņo ziņu aģentūra AFP.

Tādejādi Lielbritānija pievienosies vairākām citām Eiropas valstīm kurās jau ir pieņemts smēķēšanas aizliegums publiskās vietās. Veselības ministre Patrīcija Hjūvita (Patricia Hewitt) slavē to, ka tiks aizliegts smēķēt bāros un retorānos, nosaucot to par "publiskās veselības triumfu."

Lielbritānijas mākslinieks Davids Hoknijs (David Hockney) intervijā AFP paziņoja, "Krogi nav nekādi veselības centri. Kapēc cilvēki iet uz krogiem... Lai atpūstos! Ja pieņems šo likumu, tad tiks izjaukta bohēma. Krogos ir norādīta vietas, kur var smēķēt un kur nevar smēķēt. Tā darītu pieklājīga valsts."

Db.lv jau informēja, ka Latvijā smēķēšanas aizliegumu publiskās vietās plāno pieņemt 2008 gada 1.jūlijā. Plašāk par to rakstā Noteiks vēl stingrākus smēķēšanas ierobežojumus

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brīdinās par smēķējošiem aktieriem

, 03.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teātru izrāžu apmeklētājus turpmāk brīdinās par smēķēšanu uz skatuves izrādes laikā, Db.lv informēja Veselības ministrija.

Veselības ministrijas aizsāktā diskusija par teātra izrāžu apmeklētāju tiesībām nebūt pakļautiem tabakas dūmiem izrādes laikā esot nesusi panākumus. Latvijas Teātra padome ir pieņēmusi lēmumu no 2008.gada 1.janvāra teātru informatīvajos materiālos iekļaut brīdinājumu par tām izrādēm, kurās mākslinieciskās nepieciešamības dēļ tiek smēķēts.

2007.gada novembrī Veselības ministrija Kultūras ministrijai nosūtīja vēstuli ar lūgumu izvērtēt smēķēšanas intensitāti teātra izrādēs, ņemot vērā pieaugošās iedzīvotāju sūdzības.

Lai pasargātu nesmēķējošo sabiedrības daļu no kaitīgo tabakas dūmu ietekmes, plānots, ka no 2008.gada 1.jūlija aizliegts smēķēt būs visās izglītības un audzināšanas iestādēs. Turpmāk smēķēt būs aizliegts arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs un citur.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Atbalsta virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu

Žanete Hāka, 30.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēka tiesības uz tīru un labvēlīgu, ar tabakas dūmiem nepiesārņotu gaisu un tiesības nepaaugstināt smēķēšanas izraisītu slimību risku ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju interesēm smēķēt, nosaka Saeimā ceturtdien trešajā galīgajā lasījumā pieņemtās izmaiņas likumā, kas reglamentē tabakas izstrādājumu tirdzniecību, reklāmu un lietošanu.

Līdztekus deputāti ir atbalstījuši virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu.

Saeima papildinājusi likuma par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu mērķi, nostiprinot tajā vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Komisijā atbalstīta arī jauna smēķēšanas definīcija, ietverot tajā elektronisko cigarešu smēķēšanu. Tādējādi smēķēšanas ierobežojumi attieksies arī uz elektroniskajām cigaretēm, norāda par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db viedoklis: Smēķēšanas ierobežošanas ieceres ir skaistas, bet tikai dekoratīvas

Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi Tabakas likumā ir vairāk nekā radikāli, un Ministru kabinets (MK) visai pamatoti atlicis to izskatīšanu. Grozījumi paredzēja no 2008. gada 1. jūlija aizliegt smēķēt uz ielām, parkos, skvēros un citās publiskās vietās. Tas, ka smēķēšana ir veselībai kaitīga, ir vispārzināms fakts.

Tomēr cilvēki ne vienmēr spēj pieņemt racionālus lēmumus, un šis kaitīgais ieradums Latvijā ir plaši izplatīts. Kā zināms, Latvijā viens no mirstības galvenajiem cēloņiem ir sirds un asinsvadu slimības, kuru viens no galvenajiem iemesliem ir tieši smēķēšana. Un ja smēķēšanas negatīvās sekas apskatām no sausa ekonomiska aprēķina, tad valstij smēķētāji izraisa vienus vienīgus zaudējumus. Visupirms jau līdzekļi tiek tērēti aktīvo un pasīvo smēķētāju ārstēšanai, un arī no smēķēšanas izraisītajām slimībām mirušais cilvēks valstij ir ekonomisks zaudējums. Tāpēc centieni ierobežot smēķēšanu ir tikai atbalstāmi, jo ieguvēji būs visi - gan valsts, kas ieekonomēs līdzekļus, gan cilvēki, kuri mazāk kaitēs savai veselībai.

Komentāri

Pievienot komentāru