Start-up

Cenos piesaista 362 tūkstošus eiro

Anda Asere, 13.02.2020

Cenos produkta izstrādes vadītājs Vadims Geža (no kreisās), simulācijas inženieris Alvis Eimuss, mārketinga vadītājs Mārtiņš Viļums, tehniskais direktors Raimonds Viļums un vadītājs Mihails Ščepanskis.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Latvijas fiziķu radīto jaunuzņēmumu "Cenos" uzņem ASV akseleratorā "500 Startups". Ar šo investīciju "Cenos" ir noslēdzis pirmssēklas investīciju raundu, piesaistot 362 tūkstošus eiro.

"Cenos" līdzdibinātājs un vadītājs Mihails Ščepanskis stāsta, ka 3D datorsimulāciju programmatūra "Cenos Platform" palīdz ražošanas uzņēmumiem samazināt līdz pat 80% laika patēriņu industriālo produktu izstrādē. "Iekļūšana akseleratorā ir arī apstiprinājums, ka mūsu darbs interesē agrīnas fāzes investorus no ASV, kas atzinuši mūsu tehnoloģiju un komandas augsto kompetences līmeni," teic M. Ščapinskis.

Pēc viņa teiktā "Cenos" ir trešais Latvijas jaunuzņēmums, kas ir iekļuvis ASV akseleratorā "500 Startups". Šajā akseleratorā attīstījušies arī "Printify" un "Funderful". M. Ščepanskis uzsver, ka "Cenos" ir pirmais jaunuzņēmums, kurš, piesaistot investīcijas no ASV fonda, ir saglabājis sava uzņēmuma reģistrāciju Latvijā, radot jaunu precedentu un stiprinot Baltijas jaunuzņēmumu ekosistēmu.

Starp uzņēmuma investoriem ir arī Baltijas un Austrumeiropas akselerators un fonds "Startup Wise Guys", kā arī eņģeļinvestori no ASV, Norvēģijas un visām trim Baltijas valstīm. "Starp investoriem ir arī bijušie inženieri, kuri ieņēmuši vadošos amatus tādos starptautiskos uzņēmumos kā "Ford", "Gillette", "Kongsberg"," piebilst M. Ščepanskis.

"Pasaule šobrīd piedzīvo ceturto industriālo revolūciju, kur datoru darbu un automatizāciju rūpniecībā papildina ar gudrām un autonomām sistēmām, ko veido lielie dati un mašīnmācīšanās algoritmi. Tas rada problēmu maziem un vidējiem ražošanas uzņēmumiem, kas savas konkurētspējas nodrošināšanai nevar atļauties tādus digitālos rīkus kā inženiermodelēšana vai procesu datorsimulācija," teic Vadims Geža, "Cenos" līdzdibinātājs un produkta izstrādes vadītājs.

Piemēram, ASV no 250 tūkstošiem industriālo ražošanas uzņēmumu 240 tūkstoši ir mazie uzņēmumi, kuros strādā līdz 20 darbiniekiem. Globāli mazie un vidējie uzņēmumi veido 90% no uzņēmējdarbības formām.

"Cenos" komandā strādā desmit cilvēki - fiziķi, inženieri, programmētāji un pārdevēji. Uzņēmumam ir klienti Vācijā, Polijā, Kanādā, ASV, Meksikā un Brazīlijā. Pagājušajā gadā uzņēmuma apgrozījums pārsniedza 100 tūkstoši eiro. Šogad "Cenos" plāno palielināt apgrozījumu vairākas reizes un piesaistīt investīcijas turpmākai izaugsmei.

"Cenos" 2017. gadā dibināja trīs Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes absolventi - fizikas un matemātikas doktori Mihails Ščepanskis, Raimonds Viļums un Vadims Geža. Tajā pašā gadā komanda izgāja uzņēmuma pirmā investora "Startup Wise Guys" akseleratora intensīvo apmācības kursu Tallinā.

"Cenos" komanda ir uzvarējusi tehnoloģiju, dzīvesstila un jaunuzņēmumu festivāla "Digital Freedom Festival" jaunuzņēmumu prezentāciju konkursā, kas ļāva uzņēmuma dibinātajiem iepazīties ar "500 Startups" komandu. Pēc tam sekoja vairākas sarunas un intervijas ar akseleratora pārstāvjiem un 2019. gada novembrī "Cenos" tika uzaicināts uz akselerācijas programmu Sanfrancisko, kur pašreiz notiek četru mēnešu intensīvs sēklas stadijas uzņēmumu apmācību kurss.

"500 Startups" ir riska kapitāla fonds un jaunuzņēmumu akselerators Silīcija ielejā, kas īsteno dažādas programmas un pārvalda investīciju portfeli 350 miljonu ASV dolāru vērtībā. Ogrnaizācija, ko 2010. gadā dibinājuši bijušie "Google" un "Paypal" darbinieki, ir investējis vairāk nekā 2200 tehnoloģiju jaunuzņēmumos no visas pasaules. Akseleratora portfelī ir tādi uzņēmumi kā "Twilio", "Behance", "MakerBot", "SendGrid", "SlideShare" un daudzi citi.

SIA "Cenos" pieder programmatūra "Cenos Platform", kas palīdz inženieriem modelēt 3D datorsimulācijas, ko pēc tam izmantot, lai izveidotu lielas un mazas metāla detaļas autobūves, aviobūves, naftas ieguves, kristālu audzēšanas un citās nozarēs, veicot induktīvo sildīšanu. Indukcijas metode rūpniecībā ietaupa līdz 80% laika un citu resursu.

Uzņēmuma klientu lokā ir ražošanas uzņēmumi no ASV, Kanādas, Brazīlijas, Meksikas, Itālijas, Vācijas, kā arī vairākas augstskolas un zinātnes izpētes centri. "Cenos Platform" programmatūras mērķis ir padarīt datorsimulāciju pieejamu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, lai jebkurš inženieris bez iepriekšējas pieredzes dienas laikā varētu izveidot pirmo, vienkāršo simulāciju, bet sarežģītāku - divu nedēļu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) finanšu instrumenta "TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund" ietvaros uzsāk sadarbību ar jaunuzņēmumu akseleratoru "Startup Wise Guys".

Organizācijas sadarbojas finanšu tehnoloģiju akselerācijas programmas "Wise Guys Fintech 4" ietvaros, kas sāksies oktobrī un būs bāzēta Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Programmai var pieteikties plaša spektra finanšu tehnoloģiju uzņēmumi, tai skaitā tādi, kas strādā ar analītikas, drošības un regulējuma aspektiem. Programmā uzņemtie jaunuzņēmumi varēs saņemt līdz 100 tūkstošu eiro lielu sākotnējo investīciju ar iespēju to vēlāk papildināt. Investīcijas apjoms ir atkarīgs no uzņēmuma attīstības stadijas un tirgus rādītājiem. "Jaunuzņēmumi piedalīsies līdz pat piecus mēnešus garā pilna laika akselerācijas programmā, kurā būs kombinēti klātienes un tiešsaistes moduļi," stāsta Zane Bojāre, "Startup Wise Guys" mārketinga vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Startup Wise Guys atzīst par labāko investīciju fondu

Anda Asere, 18.09.2019

Startup Wise Guys Lietuvas fonda partnere un akselerācijas programmu vadītāja Jonė Vaitulevičiūtė saņem CEE X-Tech Awards gada labākā investīciju fonda balvu.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Varšavā notikušajā tehnoloģiju nozares pasākumā «CEE X-Tech Awards» akselerators «Startup Wise Guys» novērtēts kā gada labākais investīciju fonds Centrāleiropā un Austrumeiropā.

«Esam ļoti gandarīti par šo balvu. Konkurence bija sīva, nominēts bija arī igauņu «Karma Ventures», kas mūsu reģionā ir ļoti spēcīgs investīciju fonds. Mums ir būtiski, ka esam saņēmuši šo atzinību tieši kā investors, jo visbiežāk cilvēki «Startup Wise Guys» asociē ar akselerācijas programmu, varbūt nepamanot vai aizmirstot, ka kopš darbības uzsākšanas esam investējuši 145 agrīnās stadijas jaunuzņēmumos, tostarp 15 kompānijās no Latvijas,» saka Zane Bojāre, Startup Wise Guys mārketinga vadītāja.

«CEE X-Tech Awards» labākā investīciju fonda balvai bija izvirzīts «Startup Wise Guys», «mAccelerator», «Experior Venture Fund», «Karma Ventures», «Inovo Venture Partners» un «Alfabeat».

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Līdz 14. februārim var pieteikties Startup Wise Guys programmai Rīgā

Anda Asere, 21.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akselerācijas programmas virziens ir biznesa programmatūra kā pakalpojums risinājumi; tā sāksies marta beigās un ilgs līdz jūnija beigām.

"Plānojam uzņemt vismaz desmit starptautiskus jaunuzņēmumus," saka Zane Bojāre, "Startup Wise Guys" mārketinga vadītāja.

Jaunuzņēmumi var pieteikties vietnē startupwiseguys.com/saas. Atlases fināls notiks marta sākumā Rīgā.

Akselerācijas programmā uzņemtie jaunuzņēmumi var pretendēt uz līdz pat 300 tūkstošiem eiro investīciju. 30 tūkstoši no šīs summas ir sākotnēja investīcija programmā uzņemtajos uzņēmumos apmaiņā pret kapitāldaļām. Vēlāk uzņēmumi var saņemt turpmākās investīcijas, kas atkarīgas no uzņēmuma progresa un izvirzīto mērķu sasniegšanas.

Rīgā bāzētie jaunuzņēmumi, kas vēlas noskaidrot, vai tie atbilst programmas prasībām un iegūt investora viedokli par savu uzņēmumu, produktu un tirgus potenciālu, var pieteikties 1:1 mentoringa sesijai, kas notiks 29. janvārī Rīgā https://www.facebook.com/events/107628164012207/.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija (LVCA) noteikuši nominantus apbalvojumam “Gada investors 2021” par pērnā gada Latvijas nozīmīgākajām investīcijām industrijā.

Uz apbalvojumu pretendē gan privātie investori (komerceņģeļi), gan juridiskie un institucionālie investori, gan privātā un riska kapitāla darījumu konsultanti.

“Gada investors 2021” konferences un apbalvošanas ceremonijas laiks ir pārcelts uz ceturtdienu, 31. martu, plkst. 16.00. Ņemot vērā notikumus Ukrainā, mainīta pasākuma programma, iekļaujot divas ekspertu paneļdiskusijas.

Pirmajā diskusijā informēs par ekonomikas tendencēm un attīstības scenārijiem Latvijā. Otrajā diskusijā uzņēmējdarbības un investīciju vides eksperti no Gruzijas un Izraēlas stāstīs par savu valstu pieredzi – kādas pārmaiņas notiek un kā var atbalstīt valsts ekonomiku kara laikā un pēckara periodā. Savukārt pārstāvis no Ukrainas dalīsies pieredzē galvenokārt par uzņēmējdarbības situāciju līdz karam. “Gada investors 2021” būs skatāms tiešsaistē, LatBAN un LVCA Facebook lapās un LatBAN YouTube kanālā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Capitalia Co-Investment Fund ieguldījumu - fonds noslēdzis investīciju darījumu ar Igaunijas jaunuzņēmumu Xolo OÜ 150 000 eiro apmērā.

Šī investīciju raunda vadošais investors bija Karma Ventures, un šis ir desmitais Capitalia Co-Investment Fund ieguldījums pēc tā dibināšanas 2021. gada rudenī.

Xolo, dibināts 2015. gadā Igaunijā, ir platforma ārštata darbiniekiem sava biznesa izveidei un pārvaldīšanai. Xolo rūpējas par visiem uzskaites un juridiskajiem jautājumiem individuālajiem uzņēmējiem un palīdz viņiem sazināties ar citiem, lai atrastu jaunas darba iespējas. Xolo automatizētais grāmatvedības risinājums ir pieejams Spānijā, Itālijā un Igaunijā, taču uzņēmēji no citām valstīm var izmantot Xolo pakalpojumus, lai atvērtu uzņēmumu Igaunijā, izmantojot valsts e-rezidences priekšrocības. Xolo rūpējas par nodokļiem un atskaitēm, biznesa konta atvēršanu Igaunijā un sniedz citus ieteikumus, kā vadīt uzņēmējdarbību Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru