Citas ziņas

Cepumu un auzu pārslu pakās slēpj nelegālās cigaretes

Žanete Hāka, 16.04.2010

Jaunākais izdevums

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas un Baltkrievijas robežas, novērsa mēģinājumu Latvijā nelegāli ievest cigaretes, informēja VID pārstāvji.

Kontroles rezultātā ar metāldetektora palīdzību VID darbinieki atklāja, ka automašīnas pasažieru bagāžā auzu pārslu un cepumu pakās ir paslēptas 1640 dažādu marku (Premjer, Monte Carlo, Winston, Glamour) cigaretes jeb 82 cigarešu paciņas ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Paslēptās cigaretes ir izņemtas un līdz lietas izskatīšanai atradīsies muitas kontroles punkta aizturēto preču noliktavā.

Kopš šī gada 8.marta, kad tika pastiprināti muitas kontroles pasākumi, lai novērstu nelegālu akcīzes preču ievešanu valstī, līdz 5.aprīlim uz Latvijas robežas ar Krieviju un Baltkrieviju esošajos muitas kontroles punktos strādājošie VID darbinieki izņēmuši vairāk nekā 1,1 miljonu cigarešu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strādājot pastiprināti nelegālo akcizēto preču aprites apkarošanas jomā, policijas darbinieki Zemgales reģionā atsavinājuši iespaidīgā daudzumā nelegālās akcizētās preces, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde (ZRP).

ZRP Jēkabpils iecirkņa policijas darbinieki, rīkojot reidu Jēkabpils tirgū, pie 1975.gadā dzimuša vīrieša atsavināja 2000 cigaretes Premjier ar Baltkrievijas akcīzes markām. Rīkojot atkārtotu reidu tirgū, pie 1968.gadā dzimuša vīrieša atsavināja ievērojamā klāstā nelegālo cigarešu - 20 400 bez Latvijas Republikas akcīzes markām un 42 litrus nelegālā alkohola. Par doto faktu uzsākti kriminālprocesi.

Savukārt reida laikā Jelgavas tirgū, VP ZRP Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības un noziegumu ekonomikas jomā apkarošanas nodaļas darbinieki sadarbībā ar VP ZRP Jelgavas iecirkņa darbiniekiem atsavināja 4600 nelegālās cigaretes ar Baltkrievijas un Ukrainas akcīzes markām ar dažādiem nosaukumiem – NZ Gold Super Slim, Cartel, NZ, Fest. Atkārtota reida laikā, policijas darbinieki atsavināja papildus 840 cigarešu. Par abiem gadījumiem uzsāktas administratīvās lietvedības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Cigaretes uz Īriju un Lielbritāniju nelikumīgi cenšas izvest spilvenos un katlos

Dienas Bizness, 02.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas 2011.gadā novērsušas 389 mēģinājumus nelikumīgi izvest uz Lielbritāniju un Īriju kopumā 1,5 miljonu dažādu marku cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām. Cigaretes slēptas ne tikai ceļasomās starp personīgajām mantām, bet arī tādās slēptuvēs kā spilveni un katli.

117 gadījumos pārkāpumi atklāti, kontroles pasākumos piedaloties VID kinologam un darba sunim, un, novēršot šos pārkāpumus, ietvaros izņemti 554 tūkstoši dažādu marku cigarešu.

Savukārt sadarbībā ar lidostas drošības dienestu novērsts 91 cigarešu nelegālas pārvietošanas mēģinājums un izņemti 268 tūkstoši cigarešu. Cigaretes galvenokārt tika konstatētas Latvijas pilsoņu bagāžā. Daļa personu cigaretes gribēja paņemt līdzi personiskai lietošanai – sev vai savai ģimenei, bet daļa personu tās veda tādā daudzumā, kas liecina par, iespējams, komerciāliem mērķiem.

Ceļotāju bagāžā cigaretes tiek konstatētas gan starp personīgajām mantām, gan speciāli izveidotās slēptuvēs. Piemēram, 2011.gada aprīlī VID kinologs ar darba suni, veicot reisa Rīga - Dublina pasažieru reģistrētās bagāžas kontroli, vienā no somām atklāja 6 000 Jin Ling markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām, kas bija paslēptas spilvenā. Savukārt jau šī gada 13.janvārī, veicot reisa Rīga - Londona pasažieru bagāžas kontroli, kādā ceļasomā muitas amatpersonas konstatēja 460 cigaretes Kiss ar noplēstām akcīzes markām un 400 cigaretes Bayron ar Krievijas Federācijas akcīzes markām, kā arī 800 cigaretes bez akcīzes markām – sabērtas katlā. Kopumā personas bagāžā bija noslēptas 1 660 cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki uz Bauskas šosejas pārtvēruši nelegālo cigarešu pārvadātāju, pie kura atrasti 170,8 tūkstoši nelegālo cigarešu, informē VP.

Aizturēti divi vīrieši un atsavināts kravas mikroautobuss.

Šā gada novembra otrajā pusē VP ENAP darbinieki pārbaudīja operatīvo informāciju par kādu vīrieti, kurš policijas uzmanības lokā bija nonācis saistībā ar aizdomām par nelegālo cigarešu pārvadāšanu.

Pārbaudes ietvaros uz Bauskas šosejas tika apturēts kravas mikroautobuss, kura kravas nodalījumā tika atrastas 140 000 Premjer markas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes preču zīmēm, bet salonā vēl 200 “Kiss Dream” markas cigaretes bez akcizēto preču uzlīmēm. Uzreiz arī tika aizturēts kravas mikroautobusa šoferis – kāds 1967.gadā dzimis vīrietis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID arī brīvdienās ķer cigarešu kontrabandistus

Elīna Pankovska, 13.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki uz Krievijas – Latvijas robežas aizturējuši 11,45 tūkst. nelegālu cigarešu no Krievijas. Dažādu marku cigaretes bija paslēptas automašīnu konstrukcijās, zem virsdrēbēm un kabatās.

Nedēļas nogalē Grebņevas muitas kontroles punktā konstatēti četri cigarešu nelegālas pārvietošanas gadījumi. Divos gadījumos zem vieglās automašīnas durvju apšuvuma un grīdas paklājiņiem atrastas More un Bayron markas cigaretes.

Kāds 47 gadus vecs ceļotājs zem virsjakas centās pārvietot More un Kiss cigaretes, ko vīrietis bija iesaiņojis sieviešu zeķēs un apsējis sev ap vidukli. Savukārt kāds 20 gadus vecs ceļotājs virsdrēbju kabatās centās paslēpt More markas cigaretes. Visas atklātās cigaretes bija marķētas ar Krievijas akcīzes nodokļa markām.

Savukārt Vientuļu muitas kontroles punktā, veicot muitas kontroli, kādas automašīnas salonā zem aizmugurējā sēdekļa VID atradis Prima cigaretes ar Krievijas akcīzes markām. Vēl trīs gadījumos ceļotāji nedeklarējot mēģināja ievest Marlboro un Bond markas cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāju iecietība pret kontrabandas preču iegādi pēdējā gada laikā nedaudz mazinājusies – pērn 28% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskatīja kontrabandas preču iegādi par nosodāmu, savukārt 60% norādīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav atbalstāma.

Salīdzinot ar situāciju pirms desmit gadiem – 2013. gadā gandrīz puse, jeb 46% uzskatīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav nekas slikts un nosodāms, pretēji 42%, kas nosodīja kontrabandas preču pirkšanu. Vispirktākā kontrabandas prece Latvijā jau izsenis ir cigaretes un citi tabakas un nikotīna izstrādājumi – 12% respondentu šā gada pētījumā norāda, ka paši ir pirkuši šos produktus, vēl 10% atzīst, ka viņu draugi vai paziņas to ir darījuši. Savukārt kontrabandas degvielu ir pirkuši 4% respondentu (5% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas), bet kontrabandas alkoholiskos dzērienus ir iegādājušies 3% aptaujāto (4% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Beidz iznīcināt līdz šim vislielāko daudzumu atsavināto cigarešu

Lelde Petrāne, 24.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs dienas Nodrošinājuma valsts aģentūras teritorijā aģentūras darbinieki sadarbībā ar komersantu iznīcināja nelegālās cigaretes. Kopumā - gandrīz divus miljonus cigarešu paciņu.

Šajās trijās dienās iznīcinātas 1 846 145 dažādu marku cigarešu paciņas, tas ir – 36 922 900 cigaretes. Cigaretes ir atsavinātas kopumā vairākās krimināllietās un šoreiz tās ir uzkrātas samērā īsā laika posmā.

Pirmajās divās dienās tika iznīcinātas cigaretes, kuras kriminālprocesu ietvaros bija konfiscējuši Ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, bet trešajā dienā – Valsts policijas atsavinātās cigaretes. Trešajā dienā tika iznīcinātas arī tās cigaretes, kuras savulaik bija paslēptas lielās kukurūzas bundžās, lai varētu nelegāli izvest no Latvijas. Pašu kukurūzu pirms pāris mēnešiem plašsaziņas līdzekļu pārstāvju klātbūtnē iznīcināja Getliņu poligonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijā cilvēki joprojām ir iecietīgi pret kontrabandas preču iegādi un pēdējā gada laikā šī tolerance pat ir pieaugusi – turpat trešdaļa, jeb 32% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskata kontrabandas preču iegādi par nosodāmu.

Šis rādītājs pēdējos gados bija ievērojami samazinājies 2019. gadā 26%, bet pērn 28% aptaujāto neuzskatīja par nosodāmo kontrabandas preču pirkšanu. Eksperti to skaidro ar kopējo sabiedrības noskaņojumu COVID-19 pandēmijas ietekmē.

Vienlaikus arī šogad pieaug to iedzīvotāju skaits, kuri nav pirkuši kontrabandas preces, – to atzīst 77% aptaujāto, salīdzinot ar 72% pērn (piemēram, 2013. gadā tikai 41% aptaujāto nebija pirkuši kontrabandu). Savukārt to iedzīvotāju skaits, kuri zina, kur var iegādāties kontrabandas preces, ir palicis nemainīgs – 36% aptaujāto tāpat kā pērn norāda, ka nepieciešamības gadījumā zinātu, kur tās nopirkt.

Nodokļu eksperti uzsver: akcizēto preču kontrabandas apjomi ir tieši saistīti ar nodokļu politiku – lai arī nodokļu politika ir efektīvs instruments akcizēto preču patēriņa regulēšanai, tomēr nosakot nodokļu likmes, ir jāņem vērā virkne faktoru – piemēram, šo preču cenas kaimiņvalstīs (ko ietekmē konkrēto valstu nodokļu politika), iedzīvotāju pirktspēja, kā arī tiesībsargājošo institūciju, kas cīnās ar kontrabandu, kapacitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Fiasko cieš mēģinājums aizšpaktelēt sešus miljonus cigarešu

, 21.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpilī kāda uzņēmuma teritorijā neveiksmi cieta mēģinājums metāla mucās ar celtniecības špakteli noslēpt aptuveni 6 miljoni nelegālas Jing Ling markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Tās izdevās atklāt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes mobilā vienības darbiniekiem un par konstatēto pārkāpumu 19. oktobrī jau uzsākts kriminālprocess par cigarešu kontrabandu lielā apmērā, informē VID. Kriminālprocesa ietvaros ir aizturēta viena persona, kurai šodien Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

VID darbinieki cigaretes uzgāja, veicot dzelzceļa vagona pārbaudi no Baltkrievijas ievestai kravai. Kravā atradās 240 metāla 200 litru tilpuma mucas, kurās, saskaņā ar muitas deklarāciju, vajadzēja atrasties celtniecības špaktelei. Daļa mucu jau bija izkrautas no vagona un novietotas tuvumā, visticamāk, lai tās varētu pārvest jau uz citurieni. Atverot vienu no mucām, VID darbinieku skatienam atklājās špaktelei līdzīga masa. Tomēr, veicot mucas satura padziļinātu pārbaudi- izrokot špakteles augšējo slāni, atklājās, ka zem špakteles slāņa atrodas hidroplēves kārta, savukārt zem plēves- cigaretes. Tieši tādu pašu kārtojumu VID darbinieki atklāja arī visās citās mucās. Katrā mucā atradās aptuveni 130 bloki jeb 26 tūkstoši Jing Ling markas cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Kopumā mucās atradās 6.2 miljoni cigaretes, kuru izņemšanai no slēptuvēm bija nepieciešamas vairāk kā 24 stundas nepārtraukta darba.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijā visaugstākais nelegālo cigarešu īpatsvars Eiropā

Žanete Hāka, 30.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelegālā cigarešu tirdzniecība Latvijā pērn samazinājās līdz 28,9% salīdzinājumā ar 30,7% 2012. gadā, un tomēr Latvija aizvien joprojām ieņem pirmo vietu Eiropas Savienībā, liecina šodien publicētie KPMG veiktā Eiropas mēroga pētījuma rezultāti.

Lietuvā un Igaunijā nelegālās cigarešu tirdzniecības īpatsvars bija attiecīgi 27,1% un 18,6%.

Pēc KPMG datiem, ikgadējie zaudējumi no nesamaksātiem nodokļiem cigarešu kontrabandas dēļ Latvijā sasniedz aptuveni 69 miljonus eiro. Parasti kontrabandas plūsmas uz Latviju nāk no blakus esošā lētākā Krievijas tirgus, bet pēdējā laikā arī no Baltkrievijas. Pērn kontrabandas apjomi no Krievijas kritās par 30,1%, un Baltkrievija no Krievijas pārņēma lielākā kontrabandas avota lomu. Tagad kontrabanda no Baltkrievijas veido aptuveni 60% no kopējā kontrabandas un viltoto cigarešu daudzuma; visas Grodņas tabakas fabrikā ražotās cigarešu markas, tādas kā Premier, NZ un Fest, veidoja ievērojamu procentuālo pieaugumu kontrabandas un viltoto cigarešu plūsmās 2013. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijā samazinās kontrabandas preču pieejamība

Db.lv, 01.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāju iecietība pret kontrabandas preču iegādi pēdējā gada laikā nav būtiski mainījusies – turpat katrs trešais, jeb 30 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskata kontrabandas preču iegādi par nosodāmu. Šis rādītājs pēdējos gados bija ievērojami samazinājies.

2019. gadā 26%, bet pērn 32% aptaujāto neuzskatīja par nosodāmu kontrabandas preču pirkšanu. Vienlaikus turpina pieaugt to iedzīvotāju skaits, kuri atzīst, ka nav pirkuši kontrabandas preces, – to norāda 78% aptaujāto, salīdzinot ar 77% pērn (piemēram, 2013. gadā tikai 41% aptaujāto nebija pirkuši kontrabandu).

Tāpat būtiski ir samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri zina, kur var iegādāties kontrabandas preces, ja pērn šāda informācija bija 36% aptaujātajiem, tad šogad vairs tikai 28% iedzīvotāju zina, kur nepieciešamības gadījumā varētu kontrabandas preces nopirkt, kas vērtējams pozitīvi. Arvien galvenā iedzīvotāju motivācija iegādāties kontrabandas preces ir šo preču ievērojami zemākā cena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prognozējama un lēzena akcīzes nodokļa likmju kāpināšana tabakas izstrādājumiem komplektā ar šī produkta nelegālo piegāžu kanālu apkarošanu ir labākais risinājums gan valsts makam, gan legālajiem to tirgotājiem.

Tāds ieteikums skanēja no uzņēmējiem Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē.

Jāatgādina, ka ik gadu un arī no 2020. gada 1. janvāra cigāru un tabakas cienītājiem jārēķinās ar augstākām cenām, jo akcīzes nodokļa likmes ir lielākas. Cigarešu patērētājiem gan jāņem vērā, ka šim produktam akcīzes nodoklis augs no 2020. gada 1. jūlija.

Savukārt par tālākām šī akcīzes nodokļa palielināšanas iespējām tabakai un arī nepieciešamību to darīt, būs diskusijas. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem, 2019. gada 11 mēnešos akcīzes nodoklis par tabakas izstrādājumiem iekasēts 211,01 milj. eiro apmērā (visa gada plāns bija 219,4 milj. eiro), savukārt 2018. gadā valsts makā tika iekasēti 208,8 milj. eiro, un 2017. gadā - attiecīgi 191,8 milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākumā Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki Ziepniekkalnā aizturējuši kādu vīrieti, kurš pēc policijas rīcībā esošās informācijas piegādājis nelegālās cigaretes realizācijai Rīgas Centrāltirgū. Tāpat netālu no centrāltirgus aizturēts vēl viens ar viņu saistīts tirgonis.

VP ENAP darbinieku redzeslokā nonāca kāds 1976.gadā dzimis vīrietis. Policistu rīcībā esošā informācija liecināja, ka vīrietis piegādā nelegālās cigaretes tirgotājiem, kas vēlāk tās realizē Rīgas Centrāltirgus teritorijā.

Šā gada 29.janvārī ENAP darbinieki Rīgā, Ziepniekkalnā vīrieti aizturēja brīdī, kad viņš kārtējo reizi gatavoja nelegālo tabakas izstrādājumu sadali starp divām Mercedes Benz markas automašīnām autostāvvietā Ozolciema ielā. Pārbaudes laikā konstatēts, ka automašīnās kopā bijis 50 600 nelegālo cigarešu. Starp atsavinātajām cigaretēm visvairāk bija Premjer un Winston markas cigaretes, taču netrūka arī citu marku cigaretes – Kiss, NZ, Queen, Fest, Minsk un Bayron.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijā lielākais nelegālā cigarešu tirgus īpatsvars ES; ik gadu tādēļ zaudējam 60-70 miljonus latu

Žanete Hāka, 22.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelegālā cigarešu tirgus īpatsvars Latvijā pagājušajā gadā bija lielākais Eiropas Savienībā, veidojot 31% no kopējā cigarešu patēriņa, liecina jaunākais KPMG pētījums.

Pētījumā, ko KPMG ik gadu veic pēc Philip Morris International (PMI), Eiropas Komisijas un visu 27 ES dalībvalstu pasūtījuma, konstatēts arī, ka ES cigarešu nelegālā tirdzniecība sasniegusi rekordaugstu 11,1% līmeni (2011. gadā tās īpatsvars bija 10,4%), un aplēsts, ka dalībvalstis varētu būt zaudējušas 12,5 miljardus eiro nodokļu ieņēmumu kopumā, un šis ir jau sestais gads pēc kārtas, kad nelegālais cigarešu tirgus ES ir audzis.

«Valdot ekonomiskajai krīzei un pastāvot budžeta deficītiem, nelegālās cigaretes ir aktuāla problēma Latvijā un ES kopumā un dalībvalstīm izmaksā miljardus neiekasēto nodokļu veidā,» atzīst Philip Morris Latvia Korporatīvo attiecību vadītājs Juris Stinka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā atkal ir strauji kāpis kontrabandas un viltoto cigarešu patēriņš, to apjomam pieaugot par 5% un sasniedzot 19,1% no kopējā tirgus, liecina starptautiskās auditoru kompānijas KPMG ikgadējais Eiropas līmeņa neatkarīgais pētījums par nelegālo cigarešu patēriņu Eiropā un Latvijā.

Tas ir otrs augstākais kāpums visā Eiropas Savienībā – straujāk nelegālo cigarešu tirdzniecības apjomi pieauga tikai Francijā (par 9,4%). Līdz ar to Latvijas ikgadējie zaudējumi no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas un viltojumu dēļ veido aptuveni 59 milj. eiro, kas ir par 19 milj. eiro vairāk, nekā 2019 gadā.

Kopējais cigarešu patēriņš aizvadītajā gadā Latvijā bija 2,1 miljardi vienību, kas ir faktiski līdzvērtīgs 2019. gada patēriņam. Kontrabandas un viltoto cigarešu apjoms, kas veido 19,1% no kopējā patēriņa apjoma valstī, faktiskajos skaitļos ir 0,41 miljards cigarešu. No šī apjoma 68 % bija tā sauktā "baltā kontrabanda", 12% – viltotās cigaretes, savukārt 20% – cita veida izcelsmes kontrabandas produkcija. Jāatzīmē, ka iepriekšējos trijos gados Latvijā bija vērojama pastāvīga nelegālo cigarešu īpatsvara samazināšanās, pērn sasniedzot 14,1% - vēsturiski zemāko rādītāju pēdējā desmitgadē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Policisti Ķengaragā, Āgenskalnā un Ziepniekkalnā atsavina 5340 nelegālo cigarešu

Žanete Hāka, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Ķengaraga iecirkņa policisti saņēmuši informāciju par vīrieti, kurš, iespējams, nodarbojas ar nelegālo cigarešu tirdzniecību, informē Valsts policija.

Pārbaudot saņemto informāciju, policisti vakar Pavasara gatvē notvēra aizdomās turamo vīrieti, pie kura kopā atrada 3200 nelegālās cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Tāpat arī Rīgas Zemgales iecirkņa policisti vakar Āgenskalnā, Nometņu ielā aizturēja 1981. gadā dzimušu sievieti, pie kuras atrada 940 nelegālās cigaretes. Savukārt Ziepniekkalnā, Valdeķu ielā aizturēja 1972. gadā dzimušu sievieti, pie kuras atrada 1200 nelegālās cigaretes.

Visos gadījumos ir sāktas administratīvās lietvedības par akcizēto preču aprites noteikumu pārkāpšanu. Par šādu likuma pārkāpumu var draudēt sods - fiziskajām personām no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām — no 70 līdz 7100 eiro, konfiscējot šīs preces un to pārvietošanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācieši: augstāks tabakas nodoklis palīdz kontrabandistiem

Lelde Petrāne, 08.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas nodokļa paaugstināšana tikai mudina smēķētājus iegādāties nelegālās cigaretes, apstiprina jauns muitas ziņojums, kas nonācis Vācijas mediju rīcībā, ziņo thelocal.de.

Ziņojums apliecinot, ka nodokļa paaugstināšana, kas tika veikta šogad, palielinājusi kontrabandistu tirdzniecības apjomus un «noēdusi» tabakas nozares peļņu.

Ziņojumā konstatēts, ka smēķētāji valsts veselības un budžeta politikas rezultātā neatmet smēķēšanu, bet gan pievēršas nelegālajām cigaretēm. Turklāt, ņemot vērā, ka nelegālās cigaretes netiek pakļautas kvalitātes kontrolei, tās var radīt arī lielāku risku veselībai.

Nodokļa paaugstināšana arī novedusi pie mazākiem nodokļu ieņēmumiem, jo Vācijā legāli pārdoto cigarešu skaits no 2003. līdz 2009. gadam samazinājies no 133 miljardiem līdz 87 miljardiem. Iekšējā ziņojumā pausta pārliecība, ka šo starpību nosedz tieši nelegālās cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā joprojām saglabājas visaugstākais kontrabandas un viltoto cigarešu īpatsvars Eiropas Savienībā, Šveicē un Norvēģijā, sasniedzot 21,1% no kopējā patēriņa apjoma, liecina publicētie KPMG veiktā Eiropas mēroga pētījuma SUN 2017. gada rezultāti.

Līdz ar to Latvijas ikgadējie zaudējumi no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas dēļ sasniedz aptuveni 59 milj. eiro.

Lai arī, salīdzinot ar 2016. gadu, Latvijā kontrabandas cigarešu apjoms ir samazinājies par 1,5%, Latvija joprojām ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur kontrabandas cigarešu apjoms pārsniedz 20% no kopējā patēriņa apjoma. Igaunijā un Lietuvā pērn nelegālās cigarešu tirdzniecības īpatsvars bija attiecīgi 11,3 % un 17,8%.

Kopējais cigarešu patēriņš aizvadītajā gadā Latvijā bija 2,28 miljardi vienību, kas ir par 6,6% mazāk, salīdzinot ar 2016. gadu. Kontrabandas un viltoto cigarešu apjoms, kas viedo 21,1% no kopējā patēriņa apjoma valstī, faktiskajos skaitļos ir 0,48 miljardi cigarešu. No šī apjoma 71,3% bija tā sauktā “baltā kontrabanda”*, 7,7% viltotās cigaretes, savukārt 21% – cita veida izcelsmes kontrabandas produkcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID aptur kravu ar 40 tūkst. cigaretēm

Gunta Kursiša, 05.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot kontroles pasākumus Ventspils ostas muitas kontroles punktā, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas novērsa mēģinājumu nelegāli pārvest pāri robežai vairāk nekā 40 tūkst. cigarešu.

40 020 cigaretes bija paslēptas kravas automašīnas kabīnē aiz apšuvuma.

VID muitas amatpersonas pārbaudi veica pirms automašīnu uzbraukšanas uz prāmja Scottish Viking (Ventspils - Zviedrija, Nineshamna (Nynäshamn)). Iepriekš VID bija informācija par iespējamu nelegālas pārvešanas risku.

Noņemot automašīnas kabīnes sānu un aizmugurējās daļas apšuvumu, tika izņemtas 39 820 Winston un Minsk markas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām un 200 Marlboro markas cigaretes ar Lietuvas akcīzes nodokļa markām.

Kā skaidroja transportlīdzekļa vadītājs, Lietuvas Republikas pilsonis, kāda nezināma persona viņam pret atlīdzību piedāvāja cigaretes nogādāt uz Norvēģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontrabandas cigaretes šā gada 2. ceturksnī Latvijā ieņem 23,8% tirgus, liecina jaunākais AC Nielsen Tukšo cigarešu paciņu pētījums.

Pārsteidzošas izmaiņas notikušas Latvijas pilsētās. Straujš kontrabandas īpatsvara kāpums – par 17,4 procentpunktiem, salīdzinot ar šo pašu laika posmu 2015. gadā, konstatēts Cēsīs. Cēsis ar teju 35% kontrabandas cigarešu pašreiz ir pirmajā vietā Latvijā, savukārt līdzšinējās līderpilsētas pierobežā (Daugavpils, Līvāni, Ludza, Ventspils) TOPā ievērojami noslīdējušas uz leju.

Joprojām vairāk nekā divas trešdaļas – 68,9%, kontrabandas cigarešu ievestas no Baltkrievijas, kur cigaretes maksā 4,5 reizes mazāk nekā Latvijā. Ja šis apjoms būtu realizēts Latvijā legāli, valsts ieņēmumi papildinātos par 41,6 miljoniem eiro. Otra populārākā kontrabandas ceļā ievesto cigarešu izcelsmes valsts ar 15,3% ir Krievija. Savukārt 8,4% no kontrabandas cigaretēm bijušas nezināmas izcelsmes viltojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Eksperts: Spirtik, vodka, sigareti kā nacionāla līmeņa problēma

Biznesa augstskolas "Turība" docētājs Vilnis Veinbergs, 14.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada nogalē apjomīgā operācijā tika atklāta sistēma, kā tiek pārdotas kontrabandas cigaretes Rīgas Centrāltirgus apakšnomnieku teritorijā. Tas izraisīja plašu rezonansi, tika aizturētas personas un izņemtas cigaretes. Pēc dažām nedēļām mediji ziņoja, ka viss atkal ir pa vecam un tirgus apmeklētājiem tiek piedāvāts iegādāties nelegālās cigaretes. Šonedēļ tirgus vadība sākusi demontēt apģērbu un citu preču tirdzniecības kioskus,tādējādi mainot tirgus izskatu. Tirgus ir būtisks galvaspilsētas simbols, kā arī vieta, ko apmeklē daudzi ārvalstu viesi, tāpēc tā sakārtošanai jāpievērš uzmanība valstiskā, ne tikai pašvaldības līmenī.

Ja kopš 90. gadiem nespējam atrisināt kontrabandas preču tirdzniecību nozīmīgā kultūrvēsturiskā objektā, rodas jautājums, vai situācija netiek atbalstīta amatpersonu līmenī?

Apģērbu kiosku vairāk nebūs

Pēc tirgus vadības teiktā, tirdzniecības vietu demontāža notiks divās kārtās, un pavasarī atbrīvotajā vietā varētu tikt izbūvēts skvērs. Paredzot, ka no ierastās vides padzītie cigarešu tirgotāji mēģinās ievākties dziļāk tirgus teritorijā, Centrāltirgus vadība noalgojusi papildu apsardzi. Tomēr rodas jautājums – vai ar šīm izmaiņām pietiks, lai izskaustu gadu desmitiem ilgušo tradīciju?

Spirtik, vodka, sigareti?

Tirgus parāda kopējo kultūras līmeni, un, ja, apmeklējot tirgu vietējie iedzīvotāji un arī ārvalstu viesi nevar justies droši, tas ir nopietns signāls tiesībsargājošajām iestādēm. Ja pieņemam, ka pārmaiņu laikā jeb 90. gados situācija, kad tirgū vīrietis treniņbiksēs uzrunā cilvēkus ar piedāvājumu "spirtik, vodka, sigareti?", vēl bija kaut kā izskaidrojama, tad kāds iemesls ir šobrīd – 2020. gadā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirgotāji: Jauni cigarešu pārdošanas ierobežojumi veicinās nelegālās tirdzniecības pieaugumu

Žanete Hāka, 14.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Priekšlikums tirdzniecības vietās ierobežot tabakas izstrādājumu izvietošanu ir vērsts uz mazumtirdzniecības pārdali par labu dominējošajiem tirgotājiem, kā arī veicinās nelegālās tirdzniecības pieaugumu, uzskata nelielo tirgotāju un degvielas pārdevēju pārstāvji.

Izskatīšanai Saeimā iesniegts priekšlikums mazumtirdzniecības vietās aizliegt atklāti izvietot tabakas izstrādājumus un to preču zīmes. Šis ierobežojums attiektos arī uz augu smēķēšanas produktiem un elektroniskās smēķēšanas ierīcēm. Pircēji par produktu pieejamību un cenām tirdzniecības vietā tiktu informēti ar cenu lapas starpniecību. Ierobežojumi neattiektos uz vietām, kuru pamatnodarbošanās ir minēto izstrādājumu tirdzniecība un kurām nav atsevišķas ieejas, kā arī tirgotā prece nav redzama ārpus tirdzniecības vietas.

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs norāda, ka šādas tirdzniecības vietas bez atsevišķas ieejas jeb tā saucamās «saliņas» dominējošie tirgotāji jau tālredzīgi izveidojuši tirdzniecības centros, bet tikai retais Latvijas tirgotājs būs spējīgs izveidot savos veikalos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ēnu ekonomika un kontrabandas loma tajā

Madara Apsalone, Ph.D. LTRK biedra “Philip Morris” ārējo attiecību vadītāja Latvijā, 22.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēnu ekonomika ir globāla problēma, kas negatīvi ietekmē valsts tautsaimniecību, vājinot tās izaugsmes spējas, kropļo konkurenci un investīciju vidi, negatīvi ietekmē iedzīvotāju sociālo labklājību un grauj uzticību valsts pārvaldei un spējai efektīvi pārvaldīt valsti.

Rīgas Ekonomikas augstskolas “Ēnu ekonomikas indeksa Baltijas valstīs” pētījuma rezultāti liecina, ka 2021. gadā ēnu ekonomikas īpatsvars pieauga līdz 26,6% no Latvijas IKP, radot 2,7 miljardu eiro zaudējumus valsts budžetam neieņemto nodokļu veidā. Kā nozīmīgākā ēnu ekonomikas komponente tiek minētas aplokšņu algas, bet augstākais ēnu ekonomikas īpatsvars joprojām saglabājas būvniecībā. Dati par aizvadītā gada ēnu ekonomikas apjomiem gaidāmi drīzumā, bet, domājams, nekādas dramatiskas novirzes vienā vai otrā virzienā nesagaidīsim.

Tomēr ēnu ekonomikas pētījumu kontekstā Latvijā nepelnīti maz uzmanības tiek pievērsts kontrabandai un akcizēto preču nelegālajai tirdzniecībai, starp kurām, savukārt, vadošo lomu ieņem tabakas izstrādājumi – galvenokārt cigaretes, lai gan, pēdējos gados tirgū ienākot cigarešu alternatīvām, – arī alternatīvie tabakas un nikotīna produkti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijai Ogres novadā izdevies atklāt vienu no līdz šim vērienīgākajām nelegālo cigarešu ražotnēm, tādu raidījuma «LNT Ziņas» rīcībā esošo informāciju trešdien apstiprināja Valsts policija.

«Tas būs ļoti nopietns trieciens nelegālajai cigarešu tirdzniecībai ne tikai Latvijā, bet, es domāju, arī Eiropā. Kādā veidā tur ražoja nelegālās cigarete] un visa ražotnes aparatūra, tā ir ļoti specifiska un organizēta lieta, kas notikusi,» sacīja Ints Ķuzis, Valsts policijas priekšnieks.

Nelegālo ražotni, kurā tapušas vairāku marku cigaretes, pirms dažām dienām atklājusi Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Valsts policija konkrētas detaļas par notikušo plāno atklāt šodien.

«LNT Ziņu» rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka ražotne atradusies nesen atjaunotā ēkā, kura vēl netika aktīvi izmantota. Nelegālās ražotnes atklāšanas brīdī tajā atradušās 10 tonnas tabakas, attiecīgi filtri, papīri un viss nepieciešamais, lai ražotu «Marlboro» un «Prince» markas cigaretes. Divas personas ir aizturētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO,VIDEO: Getliņos iznīcina kontrabandas cigaretes

Monta Glumane, 23.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontrabandas cigarešu iznīcināšanu jau vairākus gadus atkritumu poligonā Getliņi veic Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieki.

Valsts policijā (VP) biznesa portālam db.lv norāda, ka nelegālās akcīzes preces iedzīvotāju vidū aizvien ir aktuālas. Diemžēl, ja ir pieprasījums, ir arī piedāvājums.

2016.gadā VP izņēma vairāk nekā 62 miljonus nelegālo cigarešu, 2017. gadā - vairāk nekā 49 miljonus, 2018. gadā - vairāk nekā 55 miljonus, bet šā gada pirmajos trīs mēnešos izņemtais nelegālo cigarešu apjoms tuvojas 3 miljoniem.

Nelegālo cigarešu atsavināšanu veic arī Valsts ieņēmumu dienesta muitas kontrole. Pēc VID sniegtās informācijas, 2017. gadā Muitas kontrole atsavinājusi gandrīz 75 miljonus kontrabandas cigarešu, bet 2018. gadā - gandrīz 94 miljonus cigarešu.

VP informē, ka pērn atklātas un likvidētas vairākas nelegālo tabakas izstrādājumu ražošanas vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru