Citas ziņas

Cilvēkam ir vairāk nekā 80 darba vietas. Vai tas ir iespējams? Latvijā - jā

Dienas Bizness, 10.07.2014

Jaunākais izdevums

Lursoft veiktais pētījums rāda, ka mūsu valstī ir daudz cilvēku, kuri darbojas ļoti daudzu uzņēmumu valdēs. Izveidotajā sarakstā var atrast gan uzņēmēju sabiedrībā pazīstamus un veiksmīgus cilvēkus, gan tādus, par kuriem nekas nav dzirdēts, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Saraksta līderis esot SIA Domuss vadītājs Ralfs Jansons, kas ieņem amatu valdē vairāk nekā astoņdesmit uzņēmumos. Visi amati esot saistīti ar nekustamo īpašumu.

Daudzās uzņēmumu valdēs patīkot gozēties arī būvniecības SIA Skonto būve un citu uzņēmumu īpašniekam Guntim Rāvim - ap pussimts uzņēmumos.

SIA Skonto būve pārstāve Kristīne Zeltiņa skaidrojusi: «Lai sistematizētu Guntim Rāvim piederošo vairāku desmitu uzņēmumu pārvaldību un lai līdztekus darbībai būvniecības sektorā attīstītu jaunas nozares un paplašinātu investīciju iespējas jaunos projektos gan Latvijā, gan ārvalstīs, 2010. gadā tika dibināta holdinga kompānija GRF. Nodrošinot juridiski korektu pārvaldību, G. Rāvis uzņēmumos ir arī amatpersona.»

Nedaudz atpaliekot Andra Šķēles biznesa partneris Edgars Šķenderis ar amata vietām 43 uzņēmumos, no tiem liela daļa ar vēja enerģētiku saistītos uzņēmumos.

Uz jautājumu, vai Valsts ieņēmumu dienests (VID) pievērš uzmanību tam, cik daudz valdēs vai cik daudz uzņēmumu pieder vienam cilvēkam, iestādes sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Evita Teice-Mamaja atbildējusi, ka VID kompetencē nav uzņēmumu pārvaldības vērtēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir vairāki faktori, kas pozitīvi ietekmē nekustamo īpašumu tirgu, - drošība, nodokļu vide, augoša ekonomika, algu pieaugums, kredītu pieejamības uzlabošanās un citi, uzskata Domuss direktors Ralfs Jansons.

Kā visbūtiskāko faktoru Jansons minēja drošību ģeopolitiskā kontekstā - Latvija ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, ļoti būtiski ir tas, ka NATO pastiprina savu klātbūtni reģionā.

«Šeit arī vērts pieminēt Latvijas juridisko un nodokļu vidi, kas Latvijā ir pozitīva gan nekustamo īpašumu nozarei, gan kopumā. Katru gadu esam starp Top 15 valstīm Doing Business indeksā, arī ārzemju investīcijas Latvijā ieplūst - lai gan šogad statistika rāda samazinājumu, tomēr tas ir saistīts tikai ar Swedbank pamatkapitāla samazināšanu,» sacīja Jansons.

Otrs Jansona minētais pozitīvais faktors ir ekonomika, kas ir augoša, lai gan ne tik strauji augoša, lai pietiekami ātrā tempā sasniegtu augstākos mērķus. Pirms krīzes Latvijā bija ļoti strauja izaugsme, ko galvenokārt stimulēja Skandināvijas bankas, bet krīzes laikā ekonomika saruka aptuveni par 25%, kas bija straujākais samazinājums pasaulē. Pēc tam tika veiksmīgi īstenotas strukturālās reformas, un izaugsme ir atgriezusies, valdība saprātīgi aizņemas starptautiskajos finanšu tirgos, norādīja uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Mežaparka Rezidencēs sāk būvēt pirmās villas

Ingrīda Drazdovska, 06.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

31 hektāru plašajā teritorijā, kompleksā Mežaparka Rezidences ASV investīciju fondu grupas NCH Capital nekustamā īpašuma kompānija SIA Domuss sākusi pirmās villas būvniecību. Darbus veic SIA Merks.

Projekta attīstība tiks veikta pa grupām un katrai būs savs būvniecības konkurss. Drīzumā uzņēmums iecerējis sludināt konkursu dzīvokļu nama, rindu māju būvniecībai, informē NCH Capital Inc vecākais viceprezidents Kārlis Cerbulis. «Mežaparkā kopumā ir ierobežots nekustamo īpašumu piedāvājums. Mežaparka Rezidencēs esam sākuši priekšpārdošanu un interese ir liela. Šobrīd 100% gatavs pārdošanas objekts ir zeme ar piebraucamiem ceļiem, komunikācijām. Daži zemes pircēji vēl ir pārdomu procesā, jo grib pilnīgu pārliecību par to, ka teritorija tuvāko gadu laikā tiks apbūvēta. Jau šogad plānojam sākt vairāk nekā 10 ēku būvniecību, tādēļ esam pārliecināti, ka jau nākamgad ap šo laiku darījumu aktivitāte būs ievērojama. Dzīvokļu, villu, rindu un dvīņu māju būvniecībā nākamajos divos gados plānots ieguldīt 18 miljonus eiro. 2017.gadā paredzēts nodot ekspluatācijā 41 dzīvojamo vienību, tostarp villas, dvīņu un rindu mājas, kā arī trīs stāvu dzīvokļu namu; 2018.gadā ir iecerēts pabeigt trīs stāvu biroju ēkas būvniecību, kurā būs arī restorāns, kā arī 2.kārtas rindu mājas un trīs stāvu dzīvokļu ēkas pie vaļņa gar Gustava Zemgala gatvi,» papildina SIA Domuss direktors Ralfs Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Pirmā ilgtspējīgā dzīvojamā māja Latvijā

Ingrīda Drazdovska, 04.11.2016

Felicity Apartments ēka ir Upīša pasāžas noslēdzošais nams, kas vēsturiski tika paredzēts pasāžas oriģinālajā projektā, bet, sākoties 2.pasaules karam, tā arī netika pabeigts.

Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Domuss attīstītā dzīvojamā ēkā Felicity Aparments pirmā no mājokļu projektiem Baltijā ir ieguvusi starptautisko ilgtspējas sertifikātu BREEAM

Projekta būvniecība sākta 2013.gada nogalē un ēka tika nodota ekspluatācijā 2015.gada septembrī. Ēkas autori ir ASV arhitektu birojs Westfourth Architecture, bet būvdarbus veica SIA Selva Būve. Kopējās investīcijas projektā ir 11 milj. eiro.

Pasaulē BREEAM (British Research Establishment Enviromental Assesment Method) sertificētas ēkas tiek atpazītas kā videi un lietotājam draudzīgas, resursu efektīvas būvniecības piemēri. Pārdomāta plānošana, būvniecība, materiālu, tehnoloģiju un sistēmu izvēle nodrošina to, ka ēka darbojas kā vienota, efektīva sistēma, demonstrējot labāko praksi, virs likumā noteiktā, skaidro Domuss valdes priekšsēdētājs Ralfs Jansons. Salīdzinājumā ar parastām ēkām ilgtspējīgi būvētu ēku tirgus vērtība var būt par pat 16% augstāka, to apsaimniekošanas izmaksas – par 8–10% zemākas, īres maksa – par 4% augstāka, šāda ir pasaules prakse. Ēkās ir arī veselīgāks mikroklimats un tās ir videi draudzīgākas. Sertificētām ēkām ir augstāka īpašuma vērtība un likviditāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piesakies DB konferencei Termiņuzturēšanās atļaujas - Latvijas neizmantotā iespēja?

Dienas Bizness, 26.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikraksts Dienas Bizness sadarbībā ar nozaru līderiem š.g. 2. februārī plkst. 14.00—17.30 viesnīcā Radisson BLU Hotel Latvija, Rīgā, rīko diskusiju Termiņuzturēšanās atļaujas - Latvijas neizmantotā iespēja?.

Nekustamo īpašumu iegāde apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļauju (TUA) saņemšanu Latvijas ekonomikai smagākajos ekonomikas recesijas gados nodrošināja stabilu izaugsmi, valsts ekonomikā iepludinot būtiskus papildus līdzekļus. Lai gan tiek uzskatīts, ka tā nonāca nekustamo īpašumu celtniecībā strādājošo rīcībā, nozares, kuru izaugsme bija saistīta ar šīs programmas darbību ir daudz vairāk. Ne vien celtniecības materiālu ražotāji un tirgotāji, bet arī arhitekti, nekustamo īpašumu apsaimniekotāji, mēbeļu ražotāji un tirgotāji, restorāni, veikali un daudzi citi. Līdz ar minimālā sliekšņa paaugstināšanu pērnruden, TUA pozitīvais pienesums ekonomikai praktiski ir apstājies, bet ārpus Rīgas – pilnībā izzudis. TUA programma bija ekonomikas sildītājs, palīdzot ne vien attīstītājiem, bet arī kalpojot kā grūdiens ekonomikai, materializējoties gan darba vietās, gan arī nodokļos valsts budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu attīstītāji pašlaik nevar palielīties ar teicamiem pārdošanas rezultātiem, taču cer uz izaugsmi jau tuvākajā nākotnē

Tendences nekustamā īpašuma tirgū ir raibas kā dzenis – kāda gaišāka, kāda tumšāka. Pozitīvi tirgus dalībnieki vērtē ekonomikas ministra Arvila Ašeradena paziņojumu par valsts sekretāra vietnieka amata ieviešanu, darba grupas izveidi, kuras atbildībā būs būvniecības, mājokļu un nekustamā īpašuma politika mūsu valstī. Nenoliedzami labs signāls ir kreditēšanās apjomu pieaugums, pozitīvi tiek vērtēta arī jauno ģimeņu atbalsta programma, kura rosinājusi interesi par mājokļu iegādi kopumā. Savukārt arvien tirgus attīstību bremzējošs faktors ir iedzīvotāju ierobežotā maksātspēja. Uzņēmēji negatīvi vērtē biežo spēles noteikumu maiņu valstī, attiecinot to uz likumiem un nodokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējā kapitāla nekustamā īpašuma attīstītājs “Tepat Grupa” noslēdzis vienošanos ar projektu “Mežaparka Rezidences” par zemesgabala iegādi 1,18 miljonu eiro vērtībā projekta jaunajā kārtā, un šis darījums ir solis uz priekšu apjomīgas teritorijas attīstībā un ilgtspējīgu būvprojektu realizēšanā Mežaparkā.

“Mežaparka Rezidencēs” turpinās pagājušā gada rudenī uzsāktie infrastruktūras izbūves darbi, lai īstenotu projekta jauno kārtu. Atbilstoši attīstības iecerei ir plānota apbūves zemesgabalu labiekārtošana kopumā 21 hektāra platībā.

“Tepat Grupa” uz iegādātā zemesgabala, kura kopējā platība ir 5500 kvadrātmetru, plāno izbūvēt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, tādējādi papildinot Mežaparka dzīvojamo fondu ar energoefektīviem, moderniem un kvalitatīviem mājokļiem. Pašlaik notiek ēku projektēšana, un būvdarbus plānots uzsākt nākamā gada pirmajā pusē.

“Ir prieks redzēt, ka nekustamo īpašumu attīstītāju vidū ir interese par “Mežaparka Rezidences” un ieguldītais darbs ir novērtēts. Esam pagodināti, ka “Tepat Grupa” ir izvēlējusies šo vietu vienam no saviem nākamajiem projektiem. Galvaspilsētas iedzīvotāji ir pelnījuši laikmetam atbilstošu un piemērotu pilsētvidi – ne tikai Rīgas centrā, bet arī apkaimēs, tādēļ piedāvājam labiekārtotu infrastruktūru nekustamo īpašuma attīstītājiem, kas vēlas Mežaparkā būvēt dzīvokļu mājas, biroju ēkas vai veidot cita veida komercapbūvi,” pauž projekta “Mežaparka Rezidences” attīstītāja “Domuss” vadītājs Ralfs Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Mežaparka vārtiem sola jaunus vaibstus

Lāsma Vaivare, 10.03.2015

Mežaparkā jau vēsturiski ir veidojusies villu apbūve, tāpēc arī jaunajā apbūvē plānots turpināt šīs tradīcijas, veidojot jauno apjomu harmonijā ar apkārtējo vidi.

Attēls: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoruden iepretim jaunajam VID kompleksam plānots sākt villu būvniecību; kopējās investīcijas teritorijas attīstībā tiek lēstas 80 milj. eiro apmērā, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Kādreizējo padomju armijas noliktavu vietā Mežaparkā pie Kokneses prospekta starp Ķīšezera un Gustava Zemgala gatvi, kur trekno gadu vīzijās slējās pamatīgas augstceltnes, nekustamo īpašumu kompānija Domuss šoruden paredzējusi sākt villu būvniecību projektā Mežaparka Rezidences.

Galvenokārt villas

Paredzēts, ka 31 ha plašajā teritorijā galvenokārt taps villas, ierobežotā apjomā tikšot piedāvātas arī rindu un dvīņu mājas. «Mežaparks vēsturiski ir bijis ar mazstāvu villu apbūvi; pēc sajūtām ir tikai dabīgi turpināt vēsturiskās apbūves tradīcijas, veidojot arī šo Mežaparka daļu harmonijā ar apkārtējo apbūvi,» DB pauž SIA Domuss direktors Ralfs Jansons. Vienlaikus viņš norāda – Mežaparkā pārsvarā ir plaši īpašumi ar lielām vēsturiskām villām, bet uzņēmums piedāvās zemesgabalus platībā no 1,2 tūkst. m2 un ēkas no 180 m2. Arī arhitektoniski būs būtiska atšķirība – apbūve būs mūsdienīga, ar tai raksturīgo vieglumu un atvērtību pret ārtelpu, vienlaikus gan saglabājot respektu pret vēsturisko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jaunās NĪ asociācijas padomi veidos vadošie nekustamo īpašumu nozares spēlētāji

Dienas Bizness, 29.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunizveidotās Nacionālās nekustamo īpašumu attīstītāju alianses (NNĪAA) padomi veido visi tās dalībnieki, kas ir vieni no vadošajiem nekustamo īpašumu projektu attīstītājiem Latvijā, informē alianse.

«Dalībnieku un padomes sastāvs norāda uz alianses ilgtermiņa mērķiem, lai pilnveidotu nekustamo īpašumu jomu Latvijā. Nekustamo īpašumu nozare Latvijā strauji attīstās, un tā spēlē pietiekami nozīmīgu lomu Latvijas tautsaimniecībā. Alianses izveide ir solis nozares pilnveidošanā, spēcīga dialoga ar valsts pārvaldi un pašvaldībām veidošanā, kā arī jaunu nozares standartu veidošanā,» komentē NNĪAA vadītājs Guntars Grīnvalds.

Par padomes locekļiem kļuvuši Sanda Meinarte (SIA Alfa Construction valdes locekle), Denis Kim (SIA Dekarta Property valdes priekšsēdētājs), Ralfs Jansons (SIA Domuss valdes priekšsēdētājs), Oskars Ozoliņš (SIA Merks valdes priekšsēdētājs), Pēteris Antonovs (AS MCITY Holdings valdes loceklis), Mareks Kļaviņš (SIA NCC Housing valdes loceklis), Ivars Rudzītis (SIA Ordo Group valdes priekšsēdētājs), Ieva Valtere (SIA Pillar Management valdes locekle), Oļegs Alainis (AS Tower Construction Management valdes loceklis) un Andris Božē (SIA YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs “Domuss” ir sācis infrastruktūras izbūves darbus, lai īstenotu projekta “Mežaparka Rezidences” nākamo kārtu.

Atbilstoši attīstības iecerei ir plānota apbūves zemes gabalu labiekārtošana 21 hektāra platībā.

Tādējādi Mežaparka apkaimes dienvidu daļā atradīsies 5000 līdz 10 000 m2 plaši apbūves zemes gabali ar pielāgotu infrastruktūru. Tie primāri būs pieejami nekustamo īpašumu attīstītājiem, kam būs iespēja realizēt četru līdz sešu stāvu apbūvi, ņemot vērā tirgus tendences un koncepcijas specifiku.

“Investīcijas aptuveni 4 miljonu eiro apmērā šajā teritorijā radīs ilgtspējīgu pilsētvidi un jaunas iespējas Mežaparka apkaimes iedzīvotājiem. Patlaban norisinās aktīvs darbs pie infrastruktūras un pārdomātu apstādījumu izveides, lai atvieglotu nākamo īpašnieku attīstības nolūkus. Esam pārliecināti, ka drīzumā šeit plauks ekoloģiski pievilcīga arhitektūra, kas piešķirs vērtību katram kvadrātmetram un nākamajām paaudzēm," pauž nekustamo īpašumu attīstītāja “Domuss” vadītājs Ralfs Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Dvīņu mājām Mežaparka Rezidencēs nosvinēti spāru svētki

Laura Mazbērziņa, 13.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projektā «Mežaparka Rezidences» nosvinēti spāru svētki septiņām rindu un divām dvīņu mājām. Atklāšanas svētkos piedalījās arī ēku autori – amerikāņu arhitekts Vladimirs Arsene (Westfourth architecture) un Gatis Didrihsons (Didrihsons Arhitekti).

Celtniecības darbus veic SIA «PLASTIK» un ēkas plānots nodot ekspluatācijā 2019. gada sākumā. Divas rindu mājas tiks izbūvētas pilnā apdarē, pārējās baltā apdarē.

Kopējais investīciju apjoms ir 6 miljoni eiro.

«Pateicoties mūsu būvniekiem, spāru svētki tiek svinēti šodien, nevis kā sākotnēji grafikā plānots – jūlija beigās,» stāsta Ralfs Jansons, SIA «DOMUSS» valdes priekšsēdētājs.

Plānots, ka šī gada septembrī «Mežaparka Rezidencēs» spāru svētkus svinēs arī abas dzīvokļu mājas, kur kopumā ir 22 dzīvokļi. Savukārt, šā mēneša beigās projektā tiks uzsākta biroja ēkas būvniecība.

Projekta attīstītājs ir SIA «Domuss». Projekta koncepcijas autors ir Andris Kronbergs. 2015. gadā tika pabeigta projekta pirmās kārtas izveide, veicot apjomīgus labiekārtošanas darbus 10 hektāru platībā, tostarp tika izbūvēta infrastruktūra, jaunas ielas un gājēju celiņi, apgaismojums un komunikācijas. Visa kvartāla teritorija tika apzaļumota. Kopumā «Mežaparka Rezidencēs» plānots uzbūvēt villas, dvīņu villas, mazstāvu daudzdzīvokļu ēkas un rindu mājas, biroja ēku, kā arī privātai apbūvei piedāvāt 49 zemesgabalus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs SIA Domuss ir uzsācis premium klases daudzdzīvokļu ēkas Felicity būvniecību Rīgas vēsturiskajā centrā, informē Domuss mārketinga komunikāciju vadītāja Krista Grīntāle.

Dzīvokļu ēka atrodas E.Birznieka-Upīša ielā 13. Ēkai paredzēti septiņi stāvi, kuros kopumā būs pieejams 81 labiekārtots dzīvoklis. Namu plānots nodot ekspluatācijā 2015.gada jūnijā.

Projektā paredzēti vienu līdz četru istabu dzīvokļi platībā no 53 līdz 101 kvadrātmetram, ar pilnu iekšējo apdari un franču balkonu vai jumta terasi. Savukārt pirmā stāva dzīvokļu īpašniekiemparedzētas arī terases ar privātu dārzu. Ēkas pirmajā stāvā paredzētas arī komercplatības, pagrabstāvā autostāvvieta un noliktavas telpas, iekšpagalmā paredzēts bērnu rotaļu laukums.

Felicity ēkas autori ir ASV arhitektu birojs WESTFOURTH ARCHITECTURE PC. Ēkas būvdarbus veic SIA Selva Būve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja 13.septembrī plāno lemt par izmaiņām lokālplānojumā teritorijai Mežaparkā, kur plānots palielināt apbūves augstumu, liecina komitejas sēdes darba kārtība.

Publiskai apspriešanai plānots nodot lokālplānojumu 30 hektārus lielai teritorijai starp Gustava Zemgala gatvi, Ķīšezera ielu, Kokneses prospektu un vēsturisko Mežaparka apkaimes apbūvi.

Lokālplānojuma ierosinātājs ir SIA "Mežaparka Rezidences". Lokālplānojuma izstrādes mērķis ir turpināt plānoto apbūves attīstību.

Lokālplānojuma risinājumu pamatā ir iecere, kas paredz teritorijas vidus daļā, sākot no izbūvētās Ķelnes ielas, pakāpeniski paaugstināt plānotās apbūves stāvu skaitu no trīs stāviem uz četriem stāviem, bet teritorijas dienvidu daļā paredzot arī piecu un sešu stāvu apbūvi.

Augstākās ēkas, galvenokārt ar publiskām funkcijām, paredzētas kvartālā, kas atrodas Ķīšezera ielas un Gustava Zemgala gatves tiešā tuvumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Uzmanības centrā TUA: Klupšanas akmens turpmākām ārvalstu investīcijām

Raivis Bahšteins, 02.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju sliekšņa paaugstināšana līdz 250 tūkst. eiro un politiskās attieksmes maiņa pret termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanu ir klupšanas akmeņi turpmākām ārvalstu investīcijām, secina uzņēmēji pirmdien notiekošajā laikraksta Dienas Bizness konferencē Termiņa uzturēšanās atļaujas – Latvijas neizmantota iespēja.

«Industrija kopumā par šo tematu ir maz uzklausīta, iepriekš vairāk valdījušas emocijas,» konferences dalībniekiem ievadvārdus sacīja AS Diena valdes priekšsēdētājs Edgars Kots. «Atskaites punkts ir katras ģimenes labklājība,» viesnīcas Radisson Blue Latvija pārpildītajā viensīcas konferenču zālē pirmdien piebilda E. Kots.

Uzņēmējs Māris Gailis uzsvēra – termiņa uzturēšanās atļauju programma iepriekš palīdzējusi celtniecības un ar to saistītām nozarēm atgūties no krīzes. «Realizējot projekta Ģipšu fabrika otro kārtu, bijušas bažas, ka objekts pārvērtīsies drupās, bet tagad pārdots 41 dzīvoklis no 60. No Latvijas ir tikai četri klienti, pārējie – no Krievijas un Kazahstānas. TUA pieprasījuši 22 no pircējiem. Pateicoties šiem ieguldījumiem, sakārtota daļa Ķīpsalas,» piemēru minēja M. Gailis. «Nevienam nepatīk nestabilitāte. Ja mēs pa gadam vai diviem slieksni tad laižam lejā, tad ceļam uz augšu, tas ir vissliktākais, kas kas var būt,» sacīja M. Gailis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Nekustamo īpašumu tirgus Liepājā «uz bremzēm»

Vēsma Lēvalde, 07.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskā krīze Liepājā skaudri izpaužas nekustamo īpašumu tirgū, kur galvenokārt notiek sīki darījumi.

Daudz nekustamo īpašumu Liepājā pieder banku grupām, kas tos pienācīgi neapsaimnieko, bet pārdot šos īpašumus izdodas reti. Tiesu izpildītāju rīkotajās izsolēs dzīvokļu sākuma cenas ir ļoti zemas, taču pircēji ir galvenokārt nekustamo īpašumu firmas. Īpašumu piedāvājums pārsniedz pieprasījumu vairākas reizes. Tikmēr jauno projektu apsaimniekotāji kā pagaidu risinājumu mēģina attīstīt īres tirgu.

Dominē bankas

Pirms pieciem gadiem vēl apdzīvotas, rekonstruētas daudzdzīvokļu un biroju ēkas, vēsturiskie īpašumi – gan rekonstruēti, gan avārijas stāvoklī – lielākoties pieder banku grupām. Par to liecina izkārtnes ar uzrakstu «Pārdod» un ar bankām saistīto nekustamo īpašumu uzņēmumu tālruņu numuriem. Piemēram, SIA Ektornet Management Latvia komercīpašumu un mājokļu portfelī Liepājā ir 33 īpašumi, no tiem 13 ir komercobjekti, 18 dzīvokļi un privātmājas, kā arī divi ievērojami investīciju objekti, DB atklāja SIA Ektornet Management Latvia valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks. Starp šiem īpašumiem ir vairākas vēsturiskas ēkas vecpilsētas centrā un Jūrmalas parka tuvumā. Jāpiezīmē, ka uzņēmuma īpašumā ir arī valsts nozīmes pieminekļi (Jāņa iela 1 un Bāriņu iela 12), kā arī vietējas nozīmes pieminekļi (Kungu iela 29, Republikas iela 13, Bāriņu iela 31). Ektornet portfelī ir arī četri lieli komercobjekti, tostarp vairāki jau minētie vēsturiskie īpašumi – piemēram, biroju centrs Roma plaza, nams Tirgoņu ielā, kā arī tirdzniecības nams Kurzeme. Astoņus īpašumus Liepājā tirgo DNB bankas grupas uzņēmums SIA Salvus, tostarp lielu dzīvokli M.P.Berči projektētā namā. Taču vēsturiskos īpašumus pārdod ne tikai banku meitasuzņēmumi. IK RS Hipo Liepājā tirgo ekskluzīvu namu – bijušo Liepājas teātra Mazo zāli, kurā pēdējos gados a/s Liepājas metalurgs akcionārs Sergejs Zaharjins bija izbūvējis augstas klases viesnīcu, bet īsi pirms Metalurga bankrota šo ēku uzdāvināja savam brālim. Ēka no pašvaldības tika pirkta 2003.gadā, par 1200 m2 zemes no pircēja tika prasīti 23 tūkstoši latu, 80 % maksājot sertifikātos, bet par ēku – 44 tūkst. latu, summu nomaksājot divu gadu laikā. Šobrīd īpašuma pārdošanas cena ir 900 tūkstoši eiro, liecina sludinājums portālā ss.lv. Pērn par to prasīja aptuveni tikpat latos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītāji iesaldē jaunu dzīvojamo māju būvniecības projektus; celtniekiem mazāk darba, valstij – darbavietu un nodokļu, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Tādu ainu zīmē nekustamo īpašumu attīstītāju SIA Domuss direktors Ralfs Jansons un SIA New Europe valdes loceklis Jānis Stakens, vērojot banku vēlmi paaugstināt pirmo iemaksu hipotekārā kredīta ņēmējiem līdz 30–40% sakarā ar nolikto atslēgu principu.

«Vienu daudzdzīvokļu māju uzbūvējām, otras celtniecība netiks uzsākta, jo nebūs, kam to pārdot,» stāsta J. Stakens. Viņš norāda, ka tādu cilvēku, kuri Latvijā var veikt pirmo iemaksu 30–40% apmērā no kopējā mājokļa cenas, ir ļoti maz. «Saprotu celtniekus, kā arī logu, durvju ražotājus un visus pārējos, kuri ir tieši vai netieši saistīti ar nekustamā īpašuma jomu, kuriem būs mazāks ne tikai pasūtījumu portfelis, bet arī vajadzīgs mazāk darbinieku, tad jautājumi par lēmumiem ir jāuzdod nevis nekustamo īpašumu attīstītājiem, bet gan politiķiem,» uz vaicāto par celtnieku reakciju atbild J. Stakens. Minēto iemeslu dēļ valsts pazaudēs vismaz 1% no IKP, neskaitot jaunu emigrācijas vilni, un turpināsies siltumcaurlaidīgo mājokļu ekspluatācija – gaisa sildīšana, tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Trīs latviešu arhitektu projektēto villu pamatos iemūrē laika kapsulas

Lelde Petrāne, 17.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekta Mežaparka Rezidences latviešu arhitektu izstrādāto villu pamatos iemūrētas tradicionālās laika kapsulas ar vēstījumiem nākamajām paaudzēm.

Pasākumā piedalījās projekta attīstītāja Domuss SIA direktors Ralfs Jansons ar komandu, villas CAMELLIA arhitekts Gatis Didrihsons, villas LAVANDA arhitekts Atis Caune un villas HELENIA arhitekts Reinis Liepiņš ar savām komandām, villu būvnieka Selva Būve SIA valdes priekšsēdētājs Rolands Orlovskis, Būvuzraugs LV vadītājs Sergejs Frolovs un Ilze Mazurenko, Sotheby's International Realty valdes locekle.

Mežaparka Rezidences top starp Kokneses prospektu un Gustava Zemgala gatvi. Kompleksa kopējā platība ir 31 ha.

Šobrīd pabeigti pirmās kārtas labiekārtošanas darbi: izbūvējot infrastruktūru un apzaļumojot teritoriju, izveidojot jaunas, bruģētas un apgaismotas ielas un gājēju celiņus, ierīkojot komunikācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežaparkā ceturtdien, 15.jūnijā atklāta projekta Mežaparka Rezidences pirmā savrupmāja Villa Corylus.

To projektējis ASV atzītais arhitekts Vladimirs Arsene. Villa veidota ar atsauci uz Mežaparkam raksturīgo funkcionālisma stilu. Nama arhitektūra atklāj modernisma pamatvērtības: ārējā forma seko ērtai un pārdomātai iekšējai funkcijai, bez liekām ārišķībām.

Projekta attīstītāja – SIA Domuss- vadītājs Ralfs Jansons norādīja, ka projekta attīstītāja mērķis ir radīt klientiem tādu nākamā īpašuma vērtību, kas ir pieaugoša un likvīda. Villas būvnieks ir SIA Merks, projekta pārdevēji Baltic Sotheby`s International Realty.

Mežaparka Rezidences 31 ha platībā ir dzīvojamo ēku projekts Mežaparkā (pie Kokneses prospekta, starp Ķīšezera ielu un Gustava Zemgala gatvi). Projekta ietvaros top izsmalcinātas villas, dvīņu villas, rindu mājas un mazstāvu ēkas ar premium klases apartamentiem, kā arī biroju ēka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Topošajā biroju ēkā Mežaparka Biroji Rīgā, Ķelnes ielā nosvinēti spāru svētki, atzīmējot ēkas augstākā būvniecības punkta sasniegšanu.

Ēka ir daļa no projekta Mežaparka Rezidences.

«Ir pagājuši četri mēneši, kopš ēkas pamatos tika iemūrēta laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm un, lūk, jau spāru svētki. Būtiskākā daļa būvniecības darbu jau ir noslēgusies,» norāda ēkas pasūtītāja SIA Domuss valdes priekšsēdētājs Ralfs Jansons.

Biroju ēku veidos 3 stāvi ar kopējo iznomājamo platību 3266 m².

Telpu plānojums paredz ēkā divu veidu nomas platības – 1. stāvā ir iespēja izveidot vairākas komerctelpas ar atsevišķām ieejām, savukārt 2. un 3. stāvā – biroju telpas. Viesu autostāvvietas būs izvietotas ap ēku, bet biroju darbinieki savas automašīnas un velosipēdus varēs novietot pazemes vai blakus esošajā virszemes autostāvvietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sliekšņa paaugstināšana liek apcirpt investīcijas

Māris Ķirsons, 29.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Termiņuzturēšanās atļauju (TUA) sliekšņa paaugstināšanas un maksātnespējas likuma grozījumu dēļ vairāk nekā uz pusi ticis samazināts investīciju apmērs

Tādu pašreizējo ainu intervijā skaidro nekustamo īpašumu attīstītāja SIA Domuss direktors Ralfs Jansons. Viņaprāt, pašreizējā situācijā, kad ārējie faktori (Krievijas rubļa vērtības kritums, ES ekonomikas vājums u.c.), kurus Latvija nevar ietekmēt, ir nelabvēlīgi un ekonomiku slāpējoši, nevajadzētu to vēl vairāk pastiprināt ar nepārdomātiem lēmumiem pašu mājās. Tāpēc TUA piešķiršanas jautājumā ir jāizveido profesionāļu darba grupa; šo jautājumu nevar atstāt politiķu virtuves spēlēm, kā tas ir noticis līdz šim. Vērtējot šo programmu, jābalstās uz objektīvu situācijas analīzi un bezkaislīgiem skaitļiem – darbavietām, samaksātajiem nodokļiem, jāvērtē arī Latvijas konkurētspējas ieguvumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 20 personām, kas ieņem amatus vairāk nekā 20 uzņēmumos, divas personas - Dzidris Mickevičs un Ralfs Jansons - katra vienlaikus ieņem amatus vairāk nekā 70 uzņēmumos, izpētījusi SIA Lursoft.

Izpētot tuvāk abu personu darbību, Lursoft norāda, ka Jansons visu savu uzmanību koncentrējis nekustamo īpašumu jomai, jo 73 no 75 uzņēmumiem darbojas nekustamo īpašumu nozarē, kamēr Mickevičs ar saviem amatiem pārstāv plašu uzņēmējdarbības spektru, sākot no ūdensapgādes sistēmu būvniecības un beidzot ar apģērbu mazumtirdzniecību un konditorejas izstrādājumu ražošanu.

Uzņēmēji Guntis Rāvis un Edgars Šķenderis katrs ieņem amatus 54 uzņēmumos, Paolo Betiols - 45 uzņēmumos, Arkādijs Kalvītis - 43, Edgars Turlajs - 32, bet Arturs Jeresjko - 30 uzņēmumos.

«Ņemot vērā ievērojamo amatu skaitu, kurus vienlaicīgi uzņēmušās sarakstā iekļuvušās personas, rodas jautājums par šo uzņēmumu efektivitāti. Vienlaikus būt vairāku desmitu uzņēmumu vadītājam, protams, izklausās ļoti respektabli un liek apbrīnot cilvēka talantus, taču būtiski ir ņemt vērā arī šo uzņēmumu darbības efektivitāti un sasniegtos finanšu rezultātus,» norāda Lursoft pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Iemūrē kapsulu Mežaparka Rezidences jaunās biroju ēkas pamatos

Db.lv, 20.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Mežaparka Rezidencēs topošās A klases biroju ēkas pamatos tika iemūrēta tradicionālā laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, informē SIA Domuss.

Jaunbūvētās biroju ēkas Ķelnes ielā 1 (iepretim Kokneses prospektam) nodošana ekspluatācijā paredzēta 2019. gada rudenī. Plānotās investīcijas ir 6,5 miljoni eiro. Ēka ir daļa no dzīvojamā īpašuma attīstības projekta Baltijā «Mežaparka Rezidences».

Biroju ēku veidos 3 stāvi ar kopējo iznomājamo platību 3266 m². Telpu plānojums paredz ēkā divu veidu nomas platības – 1. stāvā ir iespēja izveidot vairākas komerctelpas ar atsevišķām ieejām, savukārt 2. un 3. stāvā – modernas biroju telpas. Viesu autostāvvietas būs izvietotas ap ēku, bet biroju darbinieki savas automašīnas un velosipēdus varēs novietot pazemes vai blakus esošajā virszemes autostāvvietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs SIA «Domuss» projektā «Mežaparka rezidences» sācis septiņu sekciju rindu māju, mazstāvu dzīvokļu ēkas ar 22 dzīvokļiem un divu dvīņu māju būvniecību, kopumā ieguldot 11 miljonus eiro.

«Domuss» Mežaparkā starp Kokneses prospektu un Gustava Zemgala gatvi attīsta dzīvojamo ēku kompleksu «Mežaparka rezidences». Kompleksa koncepcijas autors ir arhitekts Andris Kronbergs, koncepcijas pamats - apvienot Mežaparka esošo apbūvi ar mūsdienīgu dizainu un komfortu.

«Mežaparka rezidences» attīstībā kopumā jau ieguldīti 25 miljoni eiro. Pabeigta kvartāla teritorijas labiekārtošana un apzaļumošana, ielu, celiņu un komunikāciju izbūve un pirmā savrupmāja. Vēl divu savrupmāju un dvīņu ēkas būvniecība ir procesā - ekspluatācijā nodošana plānota šā gada jūnijā.

Šā gada vasarā plānots uzsākt nākamo dzīvokļu un rindu māju būvniecību, kā arī nelielas biroju ēkas būvniecību, kurā atradīsies kafejnīca, restorāns un citi pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) turpinot apkopot vēlēšanu rezultātus, arvien skaidrāk iezīmējas nākamās Saeimas sastāvs.

Pašlaik ir apkopota informācija par balsotāju izvēli visos Latvijas vēlēšanu iecirkņos, taču vēl nav saskaitīti balsojumi 16 vēlēšanu iecirkņos ārzemēs, pārsvarā ASV, Lielbritānijā un Īrijā, kas var pamainīt gan balsu un mandātu sadalījumu, gan atbalstu kandidātiem Rīgas vēlēšanu apgabalā.

Pēc pašreiz CVK mājaslapā pieejamās informācijas, 13.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi «Saskaņa». Attiecīgi šis politiskais spēks Saeimā varētu iegūt 24 vietas. Rīgas vēlēšanu apgabalā pie Saeimas deputātu mandātiem no «Saskaņas» saraksta varētu tikt ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis, Rīgas domes deputāte Regīna Ločmele-Luņova, bijusī Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktora vietniece Ļubova Švecova, publicists Nikolajs Kabanovs, kā arī līdzšinējie Saeimas deputāti Andrejs Klementjevs, Jānis Urbanovičs, Jūlija Stepaņenko, Boriss Cilevičs, Ivans Klementjevs, Igors Pimenovs, Artūrs Rubiks un Sergejs Mirskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TOP 20 amatpersonas ieņem 695 amatus 648 uzņēmumos

Zane Atlāce - Bistere, 03.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TOP 20 amatpersonas ar lielāko aktīvo amatu skaitu patlaban ieņem 695 amatus 648 uzņēmumos. Līderi to vidū ir Ralfs Jansons ar 72 amatiem un itālietis Paolo Bettiol ar 62 amatiem, liecina Lursoft pētījums par amatpersonām, kuras Latvijā reģistrētajos uzņēmumos patlaban ieņem visvairāk amatus.

Dati atklāj, ka atsevišķi cilvēki patlaban ieņem amatus pat vairāk nekā 50 uzņēmumos, informē Lursoft komunikāciju vadītāja Indra Urtāne.

Kamēr R. Jansona vārds pārsvarā saistīts ar nekustamo īpašumu jomā strādājošiem uzņēmumiem, no kuriem senākais reģistrēts 1996.gadā, Paolo Bettiol ieņem amatus lielākoties uzņēmumos, kuri reģistrēti pēdējo divu gadu laikā un pārsvarā to darbība saistīta ar citur neklasificētu individuālo pakalpojumu sniegšanu. Izpētot Lursoft pieejamo NACE nozaru klasifikatoru, redzams, ka attiecīgā nozare ietver, piemēram, dažādu pašapkalpošanās automātu ekspluatāciju u.tml. uzņēmējdarbības jomas. Par šo Paolo Bettiol vadīto uzņēmumu darbības efektivitāti pāragri spriest, jo vēl nav pieejami to 2016.gada pārskati, taču jācer, ka to panākumi būs bijuši labāki nekā 2014.gada martā reģistrētajam SIA Winter, kas 2015.gadā apgrozījis 59 eiro un strādājis ar 183 eiro zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien apstiprināja 13.Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem partijai «Saskaņa» jaunajā parlamenta sasaukumā būs 23 vietas, partijai «KPV LV» un Jaunajai konservatīvajai partijai - katrai 16 vietas, partiju apvienībai «Attīstībai/Par!» un nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) - katrai 13 vietas, Zaļo un zemnieku savienībai - 11 vietas, bet partiju apvienībai «Jaunā Vienotība» - astoņi mandāti.

13.Saeimas vēlēšanās kopā piedalījušies 844 925 jeb 54,6% balsstiesīgo pilsoņu, no tiem ārvalstīs - 31 946 jeb 23,7% no ārvalstīs reģistrēto vēlētāju skaita vēlēšanu dienā, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Komentāri

Pievienot komentāru