Citas ziņas

Cīņā ar nelikumībām - jauni ieroči

Zane Pudāne; [email protected], 06.03.2007

"Zinām, ka ir situācijas, kad pārdevējs pircējam par būvmateriāliem piedāvā norēķināties skaidrā naudā un bez PVN," norāda VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktores vietniece Ināra Pētersone.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Var gadīties, ka čekus par būvmateriālu iegādi privātmāju būvniekiem vajadzēs glabāt trīs gadus. Tā ir tikai viena no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iecerēm, lai apkarotu dažādas nelikumības. Kopējie būvniecības apjomi, pēc Latvijas Būvnieku asociācijas prognozēm, pērn bijuši ap 1,125 miljardi Ls.

Lai gan Latvijā būvniecība sit augstu vilni, šobrīd nav vienota būvobjektu reģistra, lai zinātu, kur īsti notiek būvniecība. Ekonomikas ministrija jau pērn sāka darbu pie vienotas būvniecības informācijas sistēmas izveides jeb būvobjektu reģistra. Tajā iecerēts apkopot informāciju par pasūtītāju, būvnieku, vietu, kur notiek būvniecība, kā arī kādā stāvoklī objekts atrodas - vai tas jau ir sākts celt vai arī tam tikko tik izsniegta būvatļauja utt. Paredzēts, ka visa informācija par objektu reģistrā būtu tik ilgi, kamēr tas tiek nodots ekspluatācijā un tad šī informācija tiek nodota Zemesgrāmatai.

Lai iegūtu informāciju par pašvaldību izsniegtajām būvatļaujām, nepieciešams izstrādāt un ieviest vienotu būvniecības informācijas sistēmu, ko lietotu visas pašvaldības. Šobrīd ir izstrādātas būvniecības informācijas sistēmas prasības tehniskā specifikācija un tuvākajā laikā tiks izsludināts konkurss sistēmas izveidei, Db stāstīja Ekonomikas ministrijas Būvniecības departamenta direktors Ingars Pilmanis. Viņš prognozēja, ka sistēmas čaula varētu tikt izveidota šogad, kam pamazām tiks pieslēgtas pirmās pašvaldības, bet nākamgad sistēmas izstrādes un ieviešanas process pašvaldībās turpināsies.

I. Pilmanis lēsa, ka šādas sistēmas izveide pēc ekspertu aplēsēm varētu maksāt 1,5 - 2 milj. Ls. Jāpiebilst, ka Rīgas pilsētā jau darbojas sava informācijas sistēma. 2005. gada nogalē noslēgtais līgums paredzēja, ka Rīgai līdzīgas sistēmas izveide maksāja nepilnus deviņus tūkstošus latu, Db uzzināja pašvaldībā.

Slāpes pēc informācijas

Kamēr nav izveidots šāds reģistrs, VID lūdz papildināt Būvniecības likumu ar to, ka vietējā pašvaldības būvvalde informāciju par kārtējā mēnesī izsniegtajām būvatļaujām līdz nākamā mēneša 15. datumam nosūta VID, tādējādi VID varētu iegūt informāciju, kur vispār notiek būvniecība, Db stāstīja VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktores vietniece Ināra Pētersone. Viņa piebilda, ka arī VID bieži vien par privātmāju būvniecību uzzina no preses vai arī, kad darbinieki braucot garām ievēro kādu topošo ciematiņu. I. Pilmanis norādīja, ka VID jau šobrīd var no būvvaldēm uzzināt nepieciešamo informāciju, tāpēc neesot nepieciešams vēl vairāk noslogot būvvaldes.

Nereti gadās, ka privātpersonai ir paliels zemes gabals, kas tiek sadalīts vairākos apbūves gabalos un uz katru atsevišķi tiek izņemta Zemesgrāmatas apliecība, būvatļauja un saviem spēkiem veikta būvniecība. Šādos objektos visbiežāk strādā "melnās" brigādes, kam netiek maksāti nodokļi. Arī lielo būvkompāniju pārstāvji vairākkārt ir izteikušies, ka vienā objektā varot redzēt darbiniekus dažādu būvkompāniju jaciņās. Kad ciematiņš ir uzcelts, viss tiek pārdots. Tā ir izteikta nereģistrēta saimnieciskā darbība, bet pie šādas informācijas, ka šāds bizness ir, VID netiek, tādēļ nepieciešams sadarboties ar būvvaldēm, uzskata I. Pētersone. Kamēr nav izveidots vienots būvobjektu reģistrs, būtu nepieciešams iekļaut papildu pienākumus būvvaldēm, lai par šiem gadījumiem būvvalde informē VID, kas saņemto informāciju izvērtēs un centīsies iegūt pietiekamus pierādījumus, lai fizisko personu aicinātu reģistrēt saimniecisko darbību vai sauktu pie likumā paredzētās atbildības.

Jāzina vērtība

Lai gan būves pieņemšanas nodošanas aktā tiek piefiksēta objekta vērtība, tā ne vienmēr atbilst patiesajām izmaksām. Taču no šīs informācijas VID varētu gūt informāciju tālākam darbam, lai pārbaudītu, vai īpašnieks varēja atļauties šādas ēkas būvniecību, protams, ņemot vērā arī kredīta iespējas. Šī informācija pašlaik netiek uzkrāta būvvaldēs. Kamēr nav izveidots būvobjektu reģistrs, VID aicina būvvaldes sniegt šo informāciju. Iecerēts, ka jaunajā reģistrā varētu būt norādīta arī objekta vērtība.

Dokumenti jākrāj

VID Ekonomikas ministrijai iesaka arī Būvniecības likumā paredzēt, ka privātmāju būvniekam būtu jāglabā dokumenti par būvmateriālu iegādi. "Zinām, ka ir situācija, kad pārdevējs pircējam par būvmateriāliem piedāvā norēķināties skaidrā naudā un bez PVN," stāstīja I. Pētersone. Viņa piebilda, ka gadījumā, ja nav šis pienākums uzglabāt dokumentus, ka būvmateriālu krava ir iegādāta legāli, tad fiziskās personas, visticamāk, nemaksā 18%, bet pārdevējs, neuzrāda ienākumos šo darījumu, tādējādi netiek samaksāts PVN, ne uzņēmēja ienākuma nodoklis, "tā ir vesela ķēde". VID priekšlikums paredz, ka šādi attaisnojošie dokumenti būtu jāuzglabā trīs gadus, taču par kādiem materiāliem būtu jāglabā šie dokumenti, jālemj nozares speciālistiem. Šobrīd diskusija varētu būt par divām idejām: uzkrāt dokumentus par materiāliem pamatiem, sienām, u.tml. vai arī par tiem darījumiem, kas pārsniedz noteiktu summu. "Vai tas tiešām btu lietderīgi?" par dokumentu uzglabāšanu trīs gadus sacīja I. Pilmanis. Viņš pieļāva, ka gadījumā, ja tas būs obligāti, daļā gadījumu cilvēki nodarbosies ar papīru kārtošanu, krājot un atsevišķos gadījumos viltojot dažādus čekus, ja VID tos pieprasīs.

Aklā uzticība uzņēmējiem

Pērn izveidotajā būvkomersantu reģistrā sniegtā informācija 30% gadījumu nesakrīt ar VID datiem.

"Uzņēmējs būvkomersantu reģistrā pasaka, ka būvniecībā strādā 20 cilvēki, bet VID ir pateikts, ka par 5 cilvēkiem maksā nodokļus," piemēru minēja VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktores vietniece Ināra Pētersone. Tāpat dati neesot sakrituši ne tikai par darbinieku skaitu, bet arī citās sadaļās. Viņa ir pārliecināta, ka šādos gadījumos būtu jāpiemēro sods par nepatiesu ziņu sniegšanu, tomēr nekādu reālu sankciju nemaz nepastāvot.

Var izslēgt

Arī Ekonomikas ministrijas Būvniecības departamenta, kas uztur būvkomersantu reģistru, direktors Ingars Pilmanis Db sacīja, ka nav tā normāla prakse, ka dati atšķiras, tādēļ šādos gadījumos departamenta pārstāvji prasa uzņēmumam paskaidrot radušos situāciju. Ja uzņēmuma pārstāvji to nevar izdarīt, tad šis uzņēmums var tikt izslēgts no reģistra, uzsvēra I. Pilmanis. Viņš stāstīja, ka no reģistra kopš pērnā gada ir izslēgti vairāki uzņēmumi. Ekonomikas ministrija šī gada sākumā ir saņēmusi no VID informāciju, kas liecina, ka firmu sniegtie dati Būvkomersantu reistram atšķiras no VID informācijas. Šobrīd EM jau ir izslēgusi no Būvkomersantu reģistra vienu firmu.

Vajag sadalīt

Db jau vairākkārt ziņoja, ka uzņēmējiem vairs nebūs nepieciešama licence, lai nodarbotos ar būvniecību, jo visi dati par celtniecības darbu veicējiem tiks apkopoti būvkomersantu reģistrā. Taču šajā reģistrā tiek apkopota arī informācija par tādiem uzņēmumiem kā Latvijas Dzelzceļš, kura pamatdarbība nav būvniecība. Lai gan kompānija veic dažādus būvniecības darbus savām vajadzībām, I. Pētersone uzskata, ka šajā reģistrā būtu kompānijas jānodala pēc to pamatdarbības, bet tāds uzņēmums kā Latvijas Dzelzceļš būtu jānodala atsevišķā sadaļā. Tāpat viņa uzskata, ka būvkomersantu reģistru vajadzētu papildināt ar informāciju par vidējām algām.

I. Pētersone ir pārliecināta, ka būvobjektu reģistrā nevajadzētu būt šādām datu nesakritībām, jo būvobjektu reģistrā dati būs saistīti ar valsts institūciju sniegto informāciju, bet būvkomersantu reģistrā datus sniedz paši uzņēmēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Metālkausēšanas krāsnī iznīcina Latvijā uzkrātās bises, pistoles un karabīnes

Gunta Kursiša, 06.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodrošinājuma valsts aģentūra, sadarbojoties ar Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcu, iznīcinājusi 156 konfiscētos, nodotos vai izņemtos ieročus – gan gludstobra bises, gan pistoles, revolverus, karabīnes un munīcijas sastāvdaļas.

Ieroči kausēti krāsnī, kurā temperatūra sasniedz 1500 Celsija grādus un ieroči sāk zaudēt formu un pārvērsties šķidrā agregātstāvoklī pēc desmit minūtēm.

Līdz šā gada sākumam ieroču iznīcināšana bija Valsts policijas pienākums, taču līdz ar likuma maiņu šis darbs jāveic Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Ieroču iznīcināšana notiek divos etapos. Aģentūrā ieroči iznīcināšanai nonāk gan no Valsts policijas Atļauju sistēmas, kur tos labprātīgi nodod gan īpašnieki, gan to mantinieki, gan no citām tiesībsargājošajām iestādēm. Iznīcināšanai paredzēti arī ieroči no ieroču veikaliem, kuri likumā paredzētajā laikā nav tikuši realizēti, kā arī ieroči un munīcija no iztiesātām krimināllietām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts policija kopā ar Valsts meža dienestu konstatē vairākus būtiskus ieroču aprites noteikumu pārkāpumus.

Žanete Hāka, 25.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki sadarbībā ar Valsts meža dienesta darbiniekiem Ropažu novadā konstatēja divus vīriešus, kuri piedalījās medībās, rupji pārkāpjot ieroču aprites un izmantošanas noteikumu prasības, informē Valsts policija.

Saistībā ar notikušo uzsākti kriminālprocesi un administratīvās lietvedības.

18.martā neilgi pēc plkst. 19.00 Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki kopā ar kolēģiem no Valsts meža dienesta veica ieroču aprites nosacījumu ievērošanas kontroles pasākumus. Ropažu novadā pie Tumšupes tika konstatēts, ka divas personas, iespējams, medībās izmanto nelikumīgu ieroci.

Pārbaudot šo informāciju, dienestu darbinieki devās uz medību norises vietu, kur vienā no medību torņiem sastapa 1963. gadā dzimušu vīrieti, Salaspils iedzīvotāju. Pie vīrieša atradās pielādēta medību karabīne, kas aprīkota ar nakts redzamības tēmēkli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šogad jau par 1000 bruņotu cilvēku vairāk

, 27.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Latvijā jau ir par 1000 apbruņotiem cilvēkiem vairāk, norāda Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas nodaļas priekšnieks Andris Sudars.

Šā gada deviņos mēnešos Latvijā reģistrēti 2298 jauni kaujas ieroči, ziņo kriminal.lv

Savukārt vēl straujāk pieaug gāzes, pneimatisko un elektrisko ieroču skaits un līdz ar to pieaudzis arī noziegumu skaits, kuros izmantoti ieroči.

Pavisam Latvijā ir 35 897 šaujamieroču īpašnieki un tiem kopumā pieder 61 346 ieroči. Visvairāk reģistrēti medību ieroči – 1602, bet strauji pieaudzis ir arī pistoļu un revolveru skaits, kopumā tas ir palielinājies par 646 vienībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Fotoradara fotografēšanas incidents risināts, izsakot draudus ar ieročiem

Gunta Kursiša, LETA, 20.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, Zolitūdes ielā, noticis incidents starp kādu autovadītāju un fotoradarus izvietojošā uzņēmuma Vitronic Baltica darbinieku. Autovadītājs norāda, ka radara uzraugs konflikta dēļ izsaucis apsardzes kompāniju, kas šoferim draudējusi ar ieroci, savukārt Vitronic Baltica pauž, ka autovadītājs mēģinājis fotoradaram radīt bojājumus un pirmais draudējis Vitronic Baltica darbiniekam ar ieroci. Pašlaik notikušā konflikta apstākļus skaidro policija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas armijai esot slepenie ieroči

, 15.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Militārā policija un SUV treniņos izmantojot arī elektrošoka pistoles, šodien, 15.janvārī, ziņo Latvijas Avīze.

Kāds lasītājs Latvijas Avīzei vēstījis par dzirdētām runām, ka Latvijas drošības struktūras pēdējā laikā apgūstot modernus individuālos, no parastiem strēlnieku ieročiem (ložu pistolēm, triecienšautenēm, mašīnpistolēm, ložmetējiem, granātmetējiem) principiāli atšķirīgus ieročus. "Kas attiecas uz Latvijas armiju, publiskas informācijas par šādiem ieročiem līdz šim nav bijis, kaut gan droši avoti armijā man apstiprināja, ka tādi ieroči esot. Speciālo uzdevumu vienības un militārās policijas rīcībā esot tā saucamās elektrošoka pistoles, ko ražo ASV kompānija Taser," vēsta Latvijas Avīze.

Aizsardzības ministrijas Nodrošinājuma politikas departamenta direktora vietnieks atvaļinātais komandkapteinis Andrejs Janovs šo informāciju nedz apstiprinājis, nedz noliedzis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis izmantot jaunu sistēmu, kuras darbības principi pagaidām tiek turēti noslēpumā, kas dod plašas iespējas noteikt negodprātīgākos Latvijas nodokļu maksātājus – fiziskās personas.

Kā noprotams, VID fizisko personu riska auditēšanas sistēmu (RASA) sācis izmantot nesen. «Mums ir jauna fizisko personu kontroles sistēma RASA, ar ko mēs šobrīd kontrolējam fiziskās personas, skatāmies, vai viņu izdevumi nepārsniedz ienākumus. Es uzskatu, ka ar šīs sistēmas ieviešanu mūsu kontroles iespējas arī ir uzlabotas,» LTV pētnieciskajā seriālā Naudas Zīmes atzinusi VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktora v.i. Inese Bahanovska.

Tiesa, pagaidām kopumā VID jauno «ieroci» tur noslēpumā un sīkāku informāciju medijiem nesniedz. Uz Db jautājumiem, cik izmaksājusi sistēmas ieviešana, pēc cik un kādiem riska kritērijiem tajā tiek novērtēti nodokļu maksātāji, kā RASA darbojas un ko dos, saņēmām VID atbildi, ka tuvākajā laikā plānota preses konferenci, kurā kā viena no tēmām būs tieši sistēma RASA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

VID asi jāvēršas pret nelikumībām, bet ar draudzīgu seju jāgriežas pret nodokļu maksātājiem

LETA, 05.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir asi jāvēršas pret nelikumībām, bet ar draudzīgu seju jāgriežas pret nodokļu maksātājiem, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Vērtējot VID un tā vadībai izteikto kritiku, Kariņš uzsvēra, ka nepieciešams saprast, kāds ir VID darbības un iespējamo pārmaiņu mērķis. Viņaprāt, mērķis ir uzlabot VID pamatdarbību.

"VID ir asi jāvēršas pret nelikumībām , bet ar draudzīgu seju jāvēršas pie uzņēmumiem. No VID jāpanāk, ka viņi ir draudzīgāki pret tiem, kas maksā nodokļus, un neiecietīgākiem pret pašu darbiniekiem, kas varētu būt iesaistīti nelikumībām. VID jāturpina sevi attīrīt," pauda valdības vadītājs.

LETA jau vēstīja, ka "Apvienotais saraksts" (AS) aicina finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV) nomainīt VID vadītāju un sākt darbu pie VID reformas.

Lai panāktu efektīvi strādājošu VID, kas spēj nodrošināt izrāvienu tautsaimniecības attīstībā AS aicina finanšu ministru nomainīt VID vadītāju Jaunzemi un jautājumus par VID reformas īstenošanu iekļaut Ašeradena vadītās Nodokļu politikas grupas darba kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Iemāca ekstremālās situācijās gūt uzvaru

Anita Kantāne, 12.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prāts iemācās saredzēt jebkurus priekšmetus, kurus var izmantot, lai aizsargātos, – šalli, somu, cepuri, atslēgas. Prāta asums ieslēdzas arī ikdienas dzīvē un ļauj saredzēt kritiskas situācijas citās jomās, piemēram, biznesā

Šādi var raksturot cīņas veidu Pekiti Tirsia Kali (PTK), kas izplatās Latvijā, Eiropā un arī citviet pasaulē. Cīņas veids radās Filipīnās, un Latvijas PTK saimei septembrī bija iespēja piedalīties treniņos, ko vada instruktors Tuhons Rommels Tortals (Tuhon Rommel Tortal). Viņš ir pēctecis ģimenei, kura 1897. gadā Filipīnās šo cīņas veidu radīja.

Tas nav sports

«Pekiti radās, lai aizsargātu savu īpašumu un ģimeni. Mēs Filipīnās esam pārdzīvojuši trīs lielus karus – spāņu, amerikāņu un japāņu, kas ietekmēja sadzīvi un kultūru. Cīņas māksla radās, lai izdzīvotu, un par ieročiem kļuva lauksaimniecībā lietotie darbarīki – dažāda veida naži, zobeni. Tie bija vienīgie pieejamie ieroči, lai aizstāvētu savu ģimeni. Šaujamieroču nebija, zemnieki dzīvoja nabadzīgi, un viņu galvenā nodarbošanās bija lauksaimniecība,» vēsturisko fonu PTK rašanās laikā ieskicē T. R. Tortals. Filipīnieša ģimene izkopa cīņas veidu un nodeva to tālāk saviem mācekļiem. Nogurdinošo karu laikā pekiti kļuva par veidu, kā izdzīvot, un nemitīgā karadarbība bija pamats, lai izkoptu cīņas taktiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas pilsētas policijas šefs izplatījis paziņojumu, ka ikviens, kurš atnesīs ieroci, piemēram, mašīnpistoli, pretī saņems video spēļu konsoli vai datoru, vēsta CNN. Šāda sistēma ieviesta, lai novērstu narkotiku radīto vardarbību pilsētā.

Mazākus ieročus policija piedāvā apmainīt pret naudu vai Microsoft Corp. Xbox video spēļu konsolēm, lielākus - pret datoriem.

Akcijas organizatori sacījuši, ka viņiem jau esot sagatavoti 100 datori - katrs 769 ASV dolāru vērtībā. Datori esot aprīkoti ar programmatūru, kuru ziedojusi kompānija Microsoft. Akcijas pirmajā diena jau seņemti 17 ieroči.

Iemainītie ieroči tikšot iznīcināti. Akcijas organizatori solījuši nodrošināt cilvēku, kuri veiks maiņu, anonimitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laupītājam no Igaunijas, kurš Lielbritānijas pilsētā Līdsā kopā ar citiem bandas locekļiem no juvelierizstrādājumu veikala nozaga pulksteņus aptuveni 250 000 Lielbritānijas sterliņu mārciņu vērtībā, piespriesti 11 gadi cietumā, ziņo yorkshireeveningpost.co.uk.

19 gadus veco Sanderu Sariku no Igaunijas bija nolīguši noziedznieki, kuri organizēja juvelierizstrādājumu veikalu aplaupīšanu pagājušajā gadā Lielbritānijā.

22.septembrī banda aplaupījusi Berrys Jewellers veikalu Līdsā, piedraudot pārdevējai ar ieroci. Sūdzētājs Maikls Smits stāstījis, ka viens no bandas dalībniekiem tēmējis ar ieroci uz 40 gadus vecās veikala darbinieces galvu, pieprasot, lai viņa atver kases aparātu, bet viņa esot bijusi tik nobijusies, ka nespējusi to izdarīt. Pēc tam noziedznieks viņai ar ieroci iesitis pa galvu.

S. Sariks piedalījies arī citu juvelierizstrādājumu veikalu aplaupīšanā Lielbritānijā.

Pirms tam S. Sariks esot strādājis būvniecības nozarē un uz Lielbritāniju devies ar cerību atrast darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Lai novērstu turpmākas traģēdijas, ASV realizē šaujamieroču atpirkšanas akcijas

Gunta Kursiša, 09.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Arizonas štata pilsētā Tūsonā, kuras iedzīvotājs 2011. gadā nošāva sešus un ievainoja 12 cilvēkus, uzsākta šaujamieroču atpirkšanas akcija. Līdzīgas akcijas notikušas arī citur ASV, ziņo AP.

Programmas ietvaros pilsētas mērs Stīvs Kozačiks aicinājis pilsētas iedzīvotājus nodot šaujamieročus apmaiņā pret 50 ASV dolāru vērtu kuponu, ko var izmantot pārtikas preču veikalā.

Tomēr akciju aizēnoja fakts, ka policijas centram tuvumā esošajā automašīnu stāvlaukumā vairāki nelegāli šaujamieroču pircēji cilvēkiem, kas sākotnēji vēlējās piedalīties akcijā, piedāvāja skaidru naudu apmaiņā pret ieroci. AP fotogrāfs iemūžinājis, kā kāds vīrietis dod nabadzīgās drēbēs ģērbtai sievietei naudu, pret to apmaiņā saņemot ieroci.

Šīs nedēļas sākumā, 8. janvārī, tika pieminēta apšaudes, kurā cieta teju divdesmit cilvēki, gadadiena. Traģiskie notikumi norisinājās 2011. gadā, savukārt 24 gadus vecajam šāvējam tika piespriesti seši mūža ieslodzījumi bez pirmstermiņa atbrīvošanas iespējas par sešām slepkavībām, kā arī vēl 140 gadi cietumā par slepkavības mēģinājumu. Notiesātais pirms diviem gadiem Tusonā pie lielveikala atklāja uguni bijušās deputātes Gabrielas Gifordas (Gabrielle Giffords) tikšanās ar vēlētājiem laikā. Viņam izdevās izvairīties no nāves soda, atzīstot vainu visās izvirzītajās apsūdzībās.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Lētā degviela var palīdzēt ekonomikai

Mārtiņš Apinis, žurnālists, 15.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomika šobrīd nonākusi visai interesantā situācijā. Tā kā potenciālo naftas ieguvēju ir daudz, kurināmā resursus vairs nevar izmantot kā šantāžas ieroci.

Ģeopolitiskais saspīlējums, kas šajā gadsimtā kļuvis par pasaulei gluži ierastu parādību, līdz šim kalpojis par katalizatoru tam, lai naftas cenu virzītu pretī savam vēsturiskajam pasākumam, savu lomu šķiet ir zaudējis. Šobrīd gurdenajai pasaules ekonomikai tas var izrādīties kā tuksneša vidū saņemts svaiga ūdens malks, ļaujot samazināt izmaksas un kāpināt patērētāju aktivitāti.

Var teikt, ka pasaules ekonomika šobrīd nonākusi visai interesantā situācijā. No vienas puses to vēl aizvien turpina ietekmēt straujais dārdzības pieaugums, ko pagājušajā desmitgadē līdz finanšu krīzei un pirmajos pēckrīzes gados veicināja ievērojams cenu pieaugums pasaules preču biržās, savukārt no otras puses samērā lēnīgie tautsaimniecības attīstības procesi veicinājuši strauju inflācijas mazināšanos. Tā kā ekonomika aug stipri lēnāk, nekā varēja sagaidīt vēl pāris gadus atpakaļ, arī pieprasījums pēc resursiem neaug tik strauji, kā varētu sagaidīt, līdz ar to cenas var pakāpties vienīgi tad, ja pēc kādas konkrētas izejvielas tādu vai citādu apsvērumu dēļ rodas deficīts. Šī situācija sevišķi labvēlīgi var ietekmēt naftas patērētājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija pieņēmusi lēmumu izbeigt kriminālprocesu skandalozajā malumedību lietā Jelgavas novada Platonē, kur tika aizturēts arī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS), atklāja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Lieta izbeigta nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu pieņemts pēc Kriminālprocesa likuma 377. panta 2. punkta un, pamatojoties uz Veterinārmedicīnas fakultātes Veterinārmedicīniskās ekspertīzes atzinuma par to, ka nevienai no notikuma vietā izņemtajām stirnām kā nāves cēlonis nav šauti ievainojumi, kā arī, ņemot vērā ballistiskās ekspertīzes atzinumu, izņemtie šaujamieroči un izņemtās patronu čaulītes nav no kriminālprocesa ietvaros nopratināto personu piederošajiem šaujamieročiem.

Kā ziņots, šo kriminālprocesu policija sāka aptuveni pirms gada - pēc tam, kad 2011. gada 24. februārī Jelgavas novada Platonē medību lieguma laikā un vietā, kur aizliegtas medības, tika konstatētas nošautas stirnas, patronu čaulas un sniega motocikla pēdas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela Miera prēmija šogad piešķirta Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai, saistībā ar tās ilggadējiem centieniem izskaust pasaulē ķīmiskos ieročus.

Pirmā Pasaules kara laikā ķīmiskie ieroči tika aktīvi izmantoti. Pēc Ženēvas konvencijas pieņemšanas 1925. gadā ieroču izmantošana tika aizliegta. Tas gan neattiecas uz ķīmisko ieroču ražošanu vai uzglabāšanu. Otrā Pasaules kara laikā ķīmiskie ieroči tika izmantoti Hitlera paveiktajās masu slepkavībās.

Deviņdesmito gadu sākumā – 1992. – 1993. gadā tika izstrādāta konvencija, kas aizliedza ķīmisko ieroču izgatavošanu un uzglabāšanu. Konvencija stājās spēkā 1997. gadā. Kopš tā laika Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija daudzās pasaules valstīs veikusi inspekcijas, iznīcinājusi ķīmisko ieroču arsenālu un citos veidos īstenojusi konvencijas noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperts: Trauksmes celšanas likums bez sabiedrības paradumu maiņas nedarbosies

Vilnis Veinbergs - Biznesa augstskolas Turība Juridiskās fakultātes docētājs, SIA Biznesa augstskolas Turība Iekšējās drošības dienesta vadītājs, 30.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobra vidū Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Trauksmes celšanas likumu ar mērķi Latvijā nodrošināt trauksmes celšanas mehānismu un stiprināt trauksmes cēlēju pienācīgu aizsardzību.

Likums paredz, ka līdz ar tā stāšanos spēkā ikvienam darba ņēmējam būs drošāka iespēja celt trauksmi par dažādiem pārkāpumiem gan valsts un pašvaldības institūcijās, gan privāto tiesību organizācijās. Likumdevējs ir radījis labvēlīgus apstākļus trauksmes cēlējiem, jo par trauksmes celšanu pats cēlējs un viņa radinieki var justies daudz drošāk, taču grūti paredzēt, vai likums sekmēs paradumu informēt par pārkāpumiem. Likums vien neveicinās sabiedrības aktīvu iesaistīšanos cīņā pret negodīgu rīcību un nemudinās nostāties pret nelikumībām. Nepieciešama arī domāšanas maiņa, lai ikkatrs sabiedrības loceklis spētu identificēt sevi ar Latvijas valsti un saskatītu to, kā savu un bērnu nākotnes vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdība ir pieņēmusi ļoti gudrus lēmumus attiecībā uz investīcijām aizsardzības jomā, kas ļaus ne tikai sevi aizstāvēt, bet arī veiksmīgāk sadarboties ar citu NATO valstu vienībām, intervijā uzsvēra ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.

"Mūsu divpusējo attiecību ziņā ļoti svarīgi ir tas, ka ASV prezidents ir vairākkārt apliecinājis mūsu gatavību aizstāvēt katru sprīdi NATO teritorijas. Un Latvijai varu tikai vēlreiz atkārtot, ka esam apņēmības pilni," norādīja Robinsons, kurš darbu Latvijā sāka janvāra beigās.

Ir skaidrs, ka NATO ar lielu apņēmību turpinās nostiprināt mūsu aizsardzības un atturēšanas spējas, bet par konkrētiem lēmumiem attiecībā uz nākotni varēs uzzināt pēc gaidāmā NATO samita, norādīja vēstnieks.

"Tāpat esam apņēmušies turpināt savu rotācijas tipa militāro klātbūtni jūsu valstī. Šo savu klātbūtni mēs uzturēsim kā pastāvīgu," piebilda vēstnieks. Šomēnes notiks vienas no lielākajām karaspēka mācībām "Baltops", kurās ASV strādās kopā ar Latviju, lai palielinātu spējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Bunkus slepkavības izmeklēšana: kopainu redz tikai izmeklētāji

Ints Ķuzis - Valsts policijas priekšnieks, 25.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 30.maijā Valsts policijā tika ierosināts kriminālprocess par M.Bunkus slepkavību, pielietojot šaujamieroci. Šobrīd kriminālprocesā jau veikts ļoti apjomīgs darbs, kura rezultātā savāktie pierādījumi ļāvuši izmeklēšanai pāriet nākamajā fāzē un virzīties tuvāk tiesiskā noregulējuma panākšanā.

Man nav nekādu šaubu, ka izmeklēšana virzās uz priekšu un jau šobrīd tajā paveiktais ir vainagojies ar konkrētiem pavedieniem un izmeklēšana aktīvi turpinās. Izmeklēšanas kopainu zina tikai izmeklētāji un, atbilstoši konkrētās izmeklēšanas taktikai, viņi veic izmeklēšanu. Un tie ir ļoti pieredzējuši un profesionāli izmeklētāji. Protams, ir saprotama gan mediju, gan tuvinieku, gan sabiedrības interese par izmeklēšanas virzību un tajā iegūtajiem faktiem, tomēr mūsu mērķis ir atklāt noziegumu. Tas nav iespējams, ja katrs izmeklēšanas solis tiks apspriests publiski.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļas izmeklētajā kriminālprocesā līdz šim nopratināti vairāk nekā 100 liecinieki, kā arī papildu aptaujātas vairāk nekā 200 personas saistībā ar visām kriminālprocesā izvirzītajām versijām. Ir veiktas vairākas kratīšanas, notikuma vietu apskates (tostarp piesaistot kinologus un ekspertus) un izmeklēšanas gaitā iegūto priekšmetu un dokumentu analīze. Tāpat ir iegūts ļoti liels video ierakstu apjoms (aptuveni 36 TB) tostarp no vairāk nekā 50 iestāžu videokameru ierakstiem, kuri tiek rūpīgi pārbaudīti un analizēti, papildu pieprasīta liela apjoma informācija no elektronisko sakaru operatoriem. Izmeklēšanā nozīmētas 16 nepieciešamās ekspertīzes un tiek skaidroti ar noziegumu saistītie fakti un iespējamās vainīgās personas. Tāpat kriminālprocesa izmeklēšanas laikā Valsts policija vērsusies pie septiņu valstu tiesībsargājošām iestādēm ar ļoti konkrētiem izmeklēšanu interesējošiem jautājumiem, saistībā ar M.Bunkus slepkavību saistītiem faktiem un personām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu boksa zvaigzne Mairis Briedis pasaules boksa supersērijas pirmā smagā svara pusfināla cīņā pārspējot savu pretinieku Oleksandru Usiku, kļūs par multimiljonāru, intervijā aģentūrai LETA pauda sacensību organizators Kalle Zauerlands.

Briedis septembrī supersērijas ceturtdaļfinālā pēc punktiem pieveica Maiku Peresu no Kubas, aizstāvot Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu. Nākamā gada janvārī viņš pusfinālā tiksies ar Usiku, kurš savā ceturtdaļfinālā pārspēja vācieti Marko Huku. Šajā cīņā uz likmes būs ne tikai WBC, bet arī Usikam piederošā Pasaules Boksa organizācijas (WBO) josta, savukārt sacensību čempions kļūs par visu četru prestižāko jostu īpašnieku.

Šobrīd Zauerlandam ir saspringts grafiks, jo nepieciešams atrast norises vietas visām četrām pusfināla cīņām abās svara kategorijās. Ceturtdien viņš īsā vizītē bija ieradies Latvijā, atklājot, ka Brieža un Usika cīņas norises vieta būs zināma divu nedēļu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

A. Štokenberga rīcībā ir pietiekoši daudz informācijas, lai iniciētu valdībā pirmstermiņa (ārkārtas) vēlēšanas Jūrmalā.

, 20.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vilcināšanās risināt Jūrmalas domes situāciju liecina par Štokenberga uzdevumiem no ŠŠ un ciešo saikni ar R. Munkevicu

Atbildot uz RAPLM valsts sekretāra izteikumiem A. Stucka izteikumiem (Nedēļa Nr. 33-34), informēju, ka vienmēr esmu pastāvējis uz jaunu vēlēšanu nepieciešamību Jūrmalā.

Jau 2005.gada oktobrī vērsos pie toreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes Freibergas ar lūgumu nākt ar likumdošanas iniciatīvu, ka nepieciešamas jaunas vēlēšanas Jūrmalā un ar aicinājumu ievēlēt Jūrmalas domes priekšsēdētāju tiešās vēlēšanās.

Lai gan Jūrmalā fiksēta pirmā pierādītā politiskā korupcija Latvijā, no prezidentes saņēmu noraidošu atbildi. Tāpēc lūdzu astotās Saeimas deputātiem izvērtēt stāvokli Jūrmalā un ierosināt jaunas vēlēšanas. Lai gan varas frakciju vadītāji atzina kritisko situāciju, nekas nemainījās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Uzlikts arests aizdomās turēto maksātnespējas administratoru automobiļiem un naudai

LETA, 20.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija maksātnespējas administratoru lietā uzlikusi arestu trim premium klases automobiļiem un naudas līdzekļiem 380 000 eiro apmērā.

Valsts policijas (VP) Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins otrdien žurnālistiem pastāstīja, ka policija jau vairākus gadus pievērš uzmanību nelikumībām ar maksātnespējas procesiem. Pērn tā sākusi 17 kriminālprocesus par noziedzīgiem nodarījumiem, kurus, iespējams, pastrādājuši administratori. Šogad sākti septiņi kriminālprocesi un šogad arī četras lietas nodotas kriminālvajāšanai.

Policija sadarbībā ar likumsargiem no citām tiesībsargājošajām iestādēm, tostarp Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), šogad saistībā ar iespējamām nelikumībām maksātnespējas procesos sākusi divas lietas, vienā no tām aizturēti administratori Ilmārs Krūms, Māris Sprūds un finansists Jorens Raitums. Grišins apstiprināja, ka šī lieta ir saistīta ar "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu. Trijotnei tiek inkriminēta izspiešana organizētā grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas kuģu būvētavai mainīta valde

Žanete Hāka, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmaiņas reģistrētas arī AS Rīgas kuģu būvētava valdes sastāvā, liecina Lursoft dati.

Valdes locekļa pienākumu pildīšanu pārtraucis Vladimirs Kozlovs, kurš amatā tika ievēlēts vien pirms nedaudz vairāk kā diviem mēnešiem, proti, 6.janvārī. Pēc Lursoft pieejamajām ziņām, V. Kozlovs savulaik atradies arī pie nu jau reorganizētās SIA Kuģu remonta bāze vadības grožiem.

Lursoft izziņas dati liecina, ka pēc V. Kozlovska aiziešanas no AS Rīgas kuģu būvētava valdes darbu uzņēmuma valdē turpina četras amatpersonas – Larisa Artemenko, Vladislavs Blūms, Einārs Buks un Vasilijs Meļņiks.

2012.gadā AS Rīgas kuģu būvētava apgrozījusi (262,178 miljonus eiro un guvusi 220,233 tūkstošu eiro lielu peļņu. Uzņēmumā aizpagājušajā gadā strādājuši 643 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kariņa lidojumos gan nelikumīga, gan neekonomiska rīcība; nepamatoti izdevumi ap 545 000 eiro

LETA, 10.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā premjera Krišjāņa Kariņa (JV) speciālo lidojumu revīzijā Valsts kontrole ir konstatējusi gan nelikumīgu, gan neekonomisku rīcību, trešdien Latvijas Radio paziņoja valsts kontrolieris Edgars Korčagins.

Valsts kontrole sniegusi ieteikumus, kā situāciju labot, bet par nelikumībām informācija nodota Ģenerālprokuratūrai un Iepirkumu uzraudzības birojam.

Korčagins atzīmēja, ka Valsts kanceleja apstrīdēja sākotnēji Valsts kontroles revīzijas ziņojuma projektu par lidojumu vērtējumu.

Nelikumīga un neekonomiska rīcība, organizējot bijušā premjera Krišjāņa Kariņa (JV) speciālos lidojumus, Latvijas un Eiropas Savienības (ES) Padomes budžetiem kopumā radījusi ap 545 000 eiro nepamatotus izdevumus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Valsts kontrole uzskata, ka, izmantojot speciālos lidojumus arī gadījumos, kad valstī nebija izsludināta ārkārtējā situācija un kad samērojamā laikā bija pieejamas regulāro komercreisu alternatīvas, ir pieļauta nelikumīga rīcība ar valsts budžeta līdzekļiem, kas radījusi papildu vismaz 221 566 eiro valsts budžeta izdevumus. Savukārt pieļautā neekonomiskā rīcība, pēc Valsts kontroles aplēsēm, radījusi papildu vismaz 323 688 eiro izdevumus ES Padomei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lūdz ierosināt krimināllietu pret Rīgas kuģu būvētavu par svešas mantas piesavināšanos grupā

Žanete Hāka, 13.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi Baltic Mareco un Baltic Mareco Ltd lūguši ierosināt krimināllietu pret Rīgas kuģu būvētavu par svešas mantas piesavināšanos personu grupā, informē kompānijas pārstāvji.

Iesniegumā Valsts policijai minēts, ka uzņēmums Baltic Mareco Ltd nomāja telpas no RKB, kurās atradās Baltic Mareco piederošā metāla lokšņu termiskās griešanas mašīna, kas bija nodota lietošanā Baltic Mareco Ltd, kā arī produkcija. Pēc telpu īres nomas līguma beigām pērnā gada beigās Baltic Mareco Ltd atbrīvoja telpas no savām lietām un piederumiem, tomēr uzņēmums nevarēja izvest minēto iekārtu un produkciju, jo RKB amatpersonas to aizliedza.

Teritorija, kurā atradās nomātā platība, ir apsargāta, iekļūt tajā var tikai iepriekš pieteiktas un apstiprinātas personas ar atļaujām, tāpat arī izvest lietas un piederumus no teritorijas drīkst tikai ar RKB amatpersonu rakstisku atļauju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma Aizliegtais paņēmiens žurnālisti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā Tokyo City atklājuši aplokšņu algu un nelegālās nodarbināšanas pārkāpumus, aģentūrai LETA pastāstīja raidījuma vadītājs Guntis Bojārs.

LTV aģentūru LETA informēja, ka no nākamās pirmdienas, 25.septembra, raidījums Aizliegtais paņēmiens uzsāks piecu raidījumu sēriju ar nosaukumu operācija Tokija, kas būs vērojama LTV kanālā katru pirmdienas vakaru plkst.19.30.

Raidījumu sērijas laikā varēs vērot, kā piecu mēnešu garumā Aizliegtā paņēmiena žurnāliste kā trauku mazgātāja iefiltrējās vienā no lielākajiem Rīgas ēdināšanas uzņēmumiem Tokyo City.

Aizsega laikā atklāti tādi pārkāpumi kā darbinieku atalgojuma izmaksa aploksnēs, oficiāli neuzskaitītas darba stundas, kā arī nelegāla studentu no Uzbekistānas un Bangladešas nodarbināšana. Izmeklēšanas gaitā iesaistījies arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Finanšu policija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārkārtas sēdē lems par RD pārstāvju atsaukšanu no Rīgas brīvostas valdes

Elīna Pankovska, 24.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domē šovakar 20:30 sasaukta ārkārtas sēde, kurā pēc Rīgas domes frakcijas Vienotība deputātu priekšlikuma, tiks skatīts jautājums par četru Rīgas domes valdes locekļu atsaukšanu no Rīgas brīvostas valdes. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs DB šādu opozīcijas soli viennozīmīgi saista ar to, ka pavisam drīz būs pašvaldību vēlēšanas.

Rīgas domes frakcijas Vienotība deputāti savāca parakstus par ārkārtas sēdes sasaukšanu. Savā paziņojumā deputāti norādīja, ka līdz šim brīdim no pašvaldības pārstāvjiem ostas valdē – Nila Ušakova (SC), Andra Amerika (GKR), Mihaila Kameņecka (SC) un Vadima Jerošenko (SC) - nav sekojusi rīcība, kas paskaidrotu un attaisnotu viņu lēmumu balsot pret Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova atstādināšanu no amata pēc Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatētajām nelikumībām ostā vairāk NEkā 41 miljonA latu apmērā.

«Ar šo balsojumu Rīgas domes pārstāvji Rīgas brīvostas valdē ļoti skaidri pateica, ka nekādā veidā nepārstāv pašvaldības intereses ostā, neveicina tajā labu pārvaldību un necenšas novērst miljonu nelietderīgu tērēšanu,» atzīmēja Rīgas domes deputāts informē Juris Viņķelis.

Komentāri

Pievienot komentāru