Citas ziņas

Cīņa starp tirgotājiem un ražotājiem būs Saeimā

Rudīte Spakovska kopā ar Rudīti Šmiti, 08.08.2007

Jaunākais izdevums

Neskaidrs traktējums, negodīgs, vienas puses lobēšana - tā par topošajiem ierobežojumiem saka tirgotāji. "Kaut mazs trumpītis" - tā ražotāji.

Ministru kabinets devis zaļo gaismu tālākai grozījumu Konkurences likumā virzībai. Grozījumi paredz definēt būtisku ietekmi un lietas, kas tirgotājiem, kam šāda ietekme piemitīs, būs liegtas. Grozījumi gan vēl jāskata Saeimā trijos lasījumos. Jāatgādina, ka jautājums par piegādātāju un tirgotāju attiecībām pa varas gaiteņiem muļļāts jau ilgāk nekā divus gadus.

Tev nebūs...

Likuma grozījumos paredzēts noteikt būtiskas ietekmes kritēriju - vismaz 25 % no attiecīgā tirgus un aizliegumus, kas šajā situācijā tiktu piemēroti. Piemēram, aizliegts piemērot nepamatotus un netaisnīgus maksājumus, noteikt nepamatoti garus norēķinu termiņus par piegādātajām precēm. Ja tirgotāji ar būtisku ietekmi tirgū šos aizliegumus pārkāptu, tie varētu iedzīvoties pamatīgos sodos. Grozījumi nosaka, ka soda nauda var būt līdz 5 % no pēdējā gada apgrozījuma, kas, piemēram, Rimi Latvija jau varētu sasniegt 15 miljonus latu.

"Tādā nozarē kā mazumtirdzniecība, kuru raksturo liels apgrozījums, bet mazs peļņas procents, paredzētie soda griesti ir katastrofāli," norāda Rimi Baltic valdes priekšsēdētājs Antonio Soaress, skaidrojot, ka tas ir tikpat, cik gada laikā Rimi plānojuši investēt visa tirdzniecības tīkla attīstībā. Paredzēts, ka liegumus būs jāsāk ievērot pusgadu pēc likuma stāšanās spēkā.

Grib godīgi

"Problēma ir tāda, ka lobēta tiek viena puse - ražotāji," norāda Ivars Andiņš, lielveikalu tīkla Maxima Latvija preses sekretārs. Neesot slikti aizstāvēt ražotāju intereses, bet nedrīkstot vienai pusei dot lielāku spēku nekā pārējām, uzsver I. Andiņš.

Līdzīgās domās ir arī skaļākais grozījumu pieņemšanas pretinieks, Latvijas tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs, kurš norāda, ka neiebilstu pret likuma grozījumiem, ja tie vienādā mērā attiektos uz abām pusēm. Šobrīd likumā paredzētā būtiskās ietekmes definīcija skaidri pasaka, ka šis termins tiks mērīts un piemērots tikai mazumtirdzniecības tirgū, ārpus tās loka atstājot ražotajus.

"Rimi piekrīt, ka būtu jāsakārto Konkurences likums, turklāt arī neiebilst, ka varētu tikt regulētas attiecības starp mazumtirdzniecības tirgus dalībniekiem, taču Ekonomikas ministrijas piedāvātie grozījumi ir vāji, vienpusīgi un diskriminējoši," klāsta A. Soaress. "Fakts, ka nereti tieši ražotāji ir tie, kas diktē noteikumus, par ko paši savā praksē esam pārliecinājušies, likuma grozījumos ignorēts," uzsver Rimi Latvija vadītājs. Vēl tirgotāji uztraucas, ka likuma grozījumi dod vaļu brīvai interpretācijai. "Nav ticības, ka ierēdņi likumu, ja tas tiks pieņemts, piemēros korekti," saka I. Andiņš un piebilst, ka «jācer, ka mūsu bažas ir aplamas».

Katram savi %

Vēl viens klupšanas akmens topošajā likumā ir katra mazumtirdzniecības nozares spēlētāja tirgus daļu aprēķināšana. Paši lielākie veikalu tīkli Rimi Latvia un Maxima Latvija aplēsuši, ka katram no viņiem ir attiecīgi 22 un 21 %, kas nozīmē, ka topošie likuma grozījumi uz viņiem neattieksies tāpēc, ka neviens nesasniegs likumā noteikto 25 % tirgus daļu. Konkurences padome gan lēsusi savādāk, un, kā Db pavēstīja paši tirgotāji, Konkurences padome ar Ekonomikas ministriju katram lielveikalam pierakstījusi vairāk nekā 30 % tirgus daļu. Kā skaidro Māris Gorbunovs, Konkurences padomes pārstāvis, rēķinot katra uzņēmuma tirgus daļas, ja konkrētais tirgus tiek noteikts ārpus KN un NACE kodiem, tad tiek apsekoti visi konkrētā tirgus dalībnieki, visiem kopīgi veidojot kopējo tirgus apjomu, kas ir 100%, un tad attiecīgi atkal tiek rēķināts, kādu daļu šajā tirgū katrs no tiem aizņem. Arī lielveikalu tirgus daļas noteikšanai esot piemērota šāda metodika.

Labāk kā nekas

Likuma grozījumi ir vairāk nekā nekas, kaut neliels trumpītis, lai sevi aizstāvētu no tirgotāju diktāta, situāciju skaidro Arlita Sedmale, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas izpilddirektore. Taujāta, kādēļ visi Db aptaujātie pārtikas ražotāji vienā balsī atsakās komentēt topošos likuma grozījumus, viņa atzīst, ka arī nezinot ražotāju, kas būtu ar mieru atklāti izteikties par notiekošo, jo "var izlidot no tīkla".

Vienīgais no ražotajiem, kas piekrita Db komentēt situāciju, bija gaļas pārstrādes uzņēmums SIA Triāls, kura valdes priekšsēdētājs Valts Blaumanis norādīja, ka neredzot, kā šis likums varētu reāli ietekmēt sadarbību. "Mana vēlme ir, lai nosacījumi visiem piegādātājiem būtu vienlīdzīgi. Ja grozījumi realizētos dzīvē, būtu skaisti, taču tā ir utopija, jo katrs ražotājs un katrs tirgotājs atradīs tādus nosacījumus, lai sadarbotos ar to, ar ko grib," atzina V. Blaumanis un piebilda, ka, ja valsts sākot uzspiest savus nosacījumu brīvajam tirgum, rezultāts vienmēr atspoguļojas gala cenā.

"Reāla labuma no likuma grozījumiem neredzu," pieļauj Triāla vadītājs. Valdošo anonimitātes auru atzīst arī tirgotāji. Tā, piemēram, A. Soaress ir neizpratnē, kāpēc "atsevišķu cilvēku nedokumentēti pārstāsti un subjektīvas interpretācijas" tiek izmantotas likumu izstrādē. "Par bīstamu tendenci liecina tas, ka likums, pie kura strādāts tik ilgu laiku, tiek virzīts bez nopietna un ticama pamatojuma, bez pētījumiem par reālo tirgus dalībnieku uzvedību," norāda A. Soaress.

Pieņemot likumu, Latvija varētu tikt iesūdzēta Eiropas tiesās, uzsver H. Danusēvičs. Viņš kā piemēru min Portugāli, kur esot pieņemti līdzīgi likumi un tad Eiropas Komisija prasījusi tos mainīt. Turklāt Tirgotāju asociācija esot saņēmusi vēstuli no Eiropas Komisijas, kurā pausts viedoklis, ka šie grozījumi neesot pieņemami. Savukārt Ekonomikas ministrija, konsultējusies ar Eiropas Komisiju, uzzinājusi, ka dalībvalstij ir brīvība ieviest savu nacionālo regulējumu attiecībā uz negodīgām tirdzniecības darbībām.

Savukārt Eiropas Komisijas iebildumi ņemti vērā un, piemēram, no likumprojekta izņemts būtiskās ietekmes kritērijs 70 milj. Ls apgrozījums, kā arī iestrādāts izslēdzošs būtiskās ietekmes izmantošanas darbību saraksts. "Līdz ar to visi Eiropas Komisijas iebildumi ir ņemti vērā," norāda ministrija. "Ekonomikas ministrija uzņemas atbildību. Ja būs problēmas, nāksies atzīt savas kļūdas," norādīja premjers Aigars Kalvītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) turpinot apkopot vēlēšanu rezultātus, arvien skaidrāk iezīmējas nākamās Saeimas sastāvs.

Pašlaik ir apkopota informācija par balsotāju izvēli visos Latvijas vēlēšanu iecirkņos, taču vēl nav saskaitīti balsojumi 16 vēlēšanu iecirkņos ārzemēs, pārsvarā ASV, Lielbritānijā un Īrijā, kas var pamainīt gan balsu un mandātu sadalījumu, gan atbalstu kandidātiem Rīgas vēlēšanu apgabalā.

Pēc pašreiz CVK mājaslapā pieejamās informācijas, 13.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi «Saskaņa». Attiecīgi šis politiskais spēks Saeimā varētu iegūt 24 vietas. Rīgas vēlēšanu apgabalā pie Saeimas deputātu mandātiem no «Saskaņas» saraksta varētu tikt ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis, Rīgas domes deputāte Regīna Ločmele-Luņova, bijusī Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktora vietniece Ļubova Švecova, publicists Nikolajs Kabanovs, kā arī līdzšinējie Saeimas deputāti Andrejs Klementjevs, Jānis Urbanovičs, Jūlija Stepaņenko, Boriss Cilevičs, Ivans Klementjevs, Igors Pimenovs, Artūrs Rubiks un Sergejs Mirskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien apstiprināja 13.Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem partijai «Saskaņa» jaunajā parlamenta sasaukumā būs 23 vietas, partijai «KPV LV» un Jaunajai konservatīvajai partijai - katrai 16 vietas, partiju apvienībai «Attīstībai/Par!» un nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) - katrai 13 vietas, Zaļo un zemnieku savienībai - 11 vietas, bet partiju apvienībai «Jaunā Vienotība» - astoņi mandāti.

13.Saeimas vēlēšanās kopā piedalījušies 844 925 jeb 54,6% balsstiesīgo pilsoņu, no tiem ārvalstīs - 31 946 jeb 23,7% no ārvalstīs reģistrēto vēlētāju skaita vēlēšanu dienā, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laiku pa laikam nākas dzirdēt Latvijas ražotāju sašutumu par lielo tirdzniecības tīklu nelāgo attieksmi pret viņiem - prasot bonusus par tiesībām tirgot savu preci, liekot maksāt tā saucamo plaukta maksu, spiežot piemērot atlaides utt.

Citiem vārdiem sakot, doma ir skaidra - sliktie tirgotāji uzspiež ražotājiem savu gribu, tādējādi paši pelnot, bet citus grūžot postā. Nav izslēgts, ka tā arī ir. Kurai pusei - ražotājiem vai tirgotājiem - šajā situācijā ir taisnība, grūti pateikt. Tomēr, pat pieņemot, ka visi tirgotājiem veltītie pārmetumi ir patiesi, nākas savu daļu kritikas veltīt arī ražotājiem.

Pirmkārt, domājams,ne jau visiem Latvijas ražotājiem ir pamats sūdzēties par netaisnīgu attieksmi. Vienmēr būs produkti, ko vēlēsies pircēji, un būs arī tādi, kuriem būs vajadzīgas daudz dažādas mārketinga aktivitātes, lai tos vispār kāds pamanītu. Neoficiālās sarunās uzņēmēji ir atzinuši, ka noteiktu pārtikas produktu ražotāji var atļauties diktēt savus noteikumus tirgotājiem, kuri ļoti labi saprot - ja attiecīgās preces viņu veikalos nebūs, pircēji dosies iepirkties citur. Savukārt, ja uzņēmums ražo produktu, ko piedāvā arī daudzas citas kompānijas, un tas nav populārāko vidū, ir tikai saprotams, ka tirgotājs vēlēsies zināt, kāpēc viņam tas būtu jāņem tirdzniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reirs rosina Putniņam un Razānei izmaksāt 80% no gada algas, ja viņi atkāpsies no amata līdz 1.augustam

LETA, 05.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne atkāpsies no amatiem līdz šā gada 1.augustam, viņiem plānots izmaksāt vienreizēju kompensāciju 80% apmērā no viņa gada mēnešalgas.

Tas norādīts finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iesniegtajā priekšlikumā grozījumiem FKTK likumā trešajam lasījumam, kurus izskata Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Komisijas deputāti gan trešdien šo priekšlikumu vēl neizskatīja un turpinās to darīt nākamajā komisijas sēdē ceturtdien, 6.jūnijā.

Reira priekšlikums paredz, ka «Ministru kabinets līdz 2019.gada 1.oktobrim izvirza apstiprināšanai Saeimā priekšsēdētāja un padomes locekļu amata pretendentus. Līdzšinējais Saeimas ieceltais priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieks turpina pildīt savus amata pienākumus līdz jauna priekšsēdētāja un padomes locekļu apstiprināšanai vai līdz laikam, ja Saeima ir atbrīvojusi viņu no amata».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms akcīzes kāpuma 1. februārī tirgotājiem jāveic akcīzes preču inventarizācija un jāaprēķina starpība starp līdzšinējo akcīzes likmi un jauno likmi un starpība jāiemaksā valsts budžetā.

Šāda kārtība, pēc A. Grīnbergas teiktā, paredzēta, lai tirgotāji neveidotu krājumus, patlaban iepērkot alkoholiskos dzērienus par līdzšinējo cenu, kā rezultātā valsts budžetā vēl pusgadu nebūs plānoto nodokļu ieņēmumu. Uzņēmēji veido krājumus, ko pēc tam var izpārdot pa veco cenu, kas esot pretrunā nodokļu ieņēmumu plānam. Tāpēc, saskaņā ar VID pārstāves skaidrojumu, patlaban komersantiem dots mēnesi ilgs pārejas periods, kura laikā krājumi jārealizē līdzšinējās cenās. Bet, sākot no 1. februāra, par pārpalikumiem būs jāmaksā akcīzes nodokļa starpība.

Plašāk lasiet rītdienas, 23. janvāra, laikrakstā Dienas bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar koronavīrusa Covid-19 dēļ Latvijā noteikto ārkārtas situāciju tirgotājiem obligāti jānodrošina distancēšanās attālums 2 metri starp pircējiem, šodien pēc Ekonomikas ministrijas un tirgotāju tikšanās informēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa.

Tikšanās laikā valsts institūciju un uzņēmēju pārstāvji vienojās ieviest sekojošus pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās ar mērķi ierobežot vīrusa Covid-19 izplatību: tirgotājiem noteikt pienākumu tirdzniecības centros, tirgos un ielu tirdzniecības organizēšanas vietās redzamā vietā izvietot skaidri salasāmu aicinājumu apmeklētājiem būt sociāli atbildīgiem un kases zonā ievērot divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja; kases zonā nodrošināt divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja, piemēram, ar norādošām lentām.

Šāda prasība attiecināma uz tirdzniecības vietām virs 100 m2, bet mazākiem veikaliem šī prasība ir rekomendējoša. Vienlaikus tirgotāji tiek aicināti iespēju robežās īstenot citus pasākumus cilvēku, t.sk. veikalu darbinieku, plūsmas ierobežošanai tirdzniecības vietās, kas veicinātu Veselības ministrijas rekomendāciju ievērošanu attiecībā uz Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirgotājos valsts saskata peramos zēnus un, savelkot arvien jaunu ierobežojumu žņaugu, kavē nozares attīstību, kura pašlaik šūpojas uz šaura tilta

Tādu ainu zīmē DB un DNB bankas rīkotās apaļā galda diskusijas dalībnieki. Jaudu attīstībai piešķir jaunu spēlētāju ienākšanas potenciāls un gaidāmās struktūras izmaiņas, kas piemet piparus sagaidāmajai mazumtirdzniecības jomas stagnācijai.

Patēriņa līkloči

Iekšzemes izaugsmi galvenokārt virza tieši privātais patēriņš, liecina Latvijas Bankas dati. Mājsaimniecību maksātspēju veicinājis algu kāpums un zemā inflācija. Par iedzīvotāju pirktspējas uzlabošanos liecina arī pārmaiņas mājsaimniecību patēriņa struktūrā, tajā sarūkot izdevumiem par pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem. Līdz ar to mazumtirdzniecībā var novērot pieaugumu, taču tas ir neliels un turpina noplakt. Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs ir nemierā ar Finanšu ministrijas interpretāciju par statistikas datiem, uz āru rādot pozitīvāku situāciju, nekā to redz nozares dalībnieki. Izteiktu patēriņa pieaugumu mazumtirgotāji neizjūt, arī vidējā patērētāja maciņā naudas pieaugumu īsti nesaskata. Pozitīvs signāls ir augošā tendence iegādāties sadzīves un mājas labiekārtošanas preces, kas varētu liecināt par to, ka cilvēki vēlas nostabilizēt savu dzīvi Latvijā, atzīmē H. Danusēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena ražotāju prasītie līdzekļi atbalstam 3,5 milj. Ls apmērā netiks atrasti - lauksaimnieki šo naudu var pat negaidīt. To intervijā Db apstiprina zemkopības ministrs Mārtiņš Roze. Viņš arī norāda, ka nākotnē Latvijā var palikt tikai viens liels piena pārstrādātājs.

Lai stabilizētu situāciju piena nozarē, Zemkopības ministrija ir radusi iespēju atvēlēt 2,5 milj. Ls, taču paši lauksaimnieki uzsver, ka ar to ir ievērojami par maz. Kādu redzat problēmas risinājumu?

Zemnieki ir devuši jums laiku līdz 15. maijam atrast trūkstošos 3,5 milj. Ls. Vai jūsu teiktais nozīmē, ka viņi var pat negaidīt?

Viņi tiešām var negaidīt - šāda papildu summa netiks atrasta. Ir 2,5 milj. Ls. Ja valsts budžets tiešām pildīsies labi, tad mēs varēsim pārskatīt subsīdiju izmantošanu kā tādu, bet pašlaik tam nav pamata.

Un tomēr — kādu jūs redzat risinājumu piensaimnieku problēmām?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Bažās par izmaksām ražotāji aicina atkal diskutēt par depozīta sistēmas ieviešanu

Dienas Bizness, 25.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bažas par iespējamo izmaksu paaugstināšanos mudinājušas pārtikas ražotājus atgriezties pie diskusijas par dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šopavasar paziņoja, ka ir atteikusies no šīs sistēmas ieviešanas, kaut gan iepriekš par to bija gadiem ilgas diskusijas, piektdien raksta laikraksts Diena.

2013. gada aprīlī tika parakstīts memorands starp ražotājiem, tirgotājiem un VARAM par dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu. To pagājušajā nedēļā atgādināja SIA Cido grupa, izplatot paziņojumu, ka VARAM ir jāatgriežas pie šīs ieceres. Cido grupas pārstāve Inese Lielpinka norāda, ka iesaistītās puses – ražotāji un tirgotāji – bija gatavas ieviest sistēmu jau no šī gada. «Mūs kā ražotājus nepārliecina atbildīgās ministrijas argumenti pēkšņai politikas maiņai, pie kuras kopīgi ar nozari strādāts jau daudzus gadus un kura jau tika iepriekš pieņemta valdībā. Esam pārliecināti, ka nav par vēlu ministrijai pārskatīt savu lēmumu par labu depozīta sistēmas ieviešanai,» viņa paziņoja. Telefonsarunā ar Dienu I. Lielpinka izteicās, ka patlaban top arī Eiropas Savienības (ES) direktīva, pēc kuras pieņemšanas, visticamāk, tiks paaugstinātas normas ražotājiem attiecībā uz viņu tirgū laistā iepakojuma savākšanu. Tieši šo normu pieaugums, kas pašlaik vēl nav precīzi zināms, satrauc ražotājus, jo tas nozīmē izmaksu palielinājumu. Ja minētais memorands starp ražotājiem, tirgotājiem un VARAM stātos spēkā, ražotāji kopā ar tirgotājiem kontrolētu, vai izmaksas ir samērīgas, – pašlaik ražotājiem un tirgotājiem tas faktiski nav iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Tirgotāju asociācija: Enerģijas dzērienu aprites likums radīs papildu grūtības mazajiem tirgotājiem

Lelde Petrāne, 26.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirgotāju asociācija atbalsta ikvienu iniciatīvu, kas stiprina rūpes par bērnu un pusaudžu veselību, taču uzskata, ka Enerģijas dzērienu aprites likumā noteiktie ierobežojumi radīs šķēršļus veselīgai konkurencei, vairos nevienlīdzību starp tirgotājiem un mazinās pircēju plūsmu mazajās tirgotavās, norādīts tās šodien izplatītajā paziņojumā.

LTA Valsts prezidentam nosūtījusi vēstuli, kurā aicina prezidentu likumu nosūtīt Saeimas deputātiem atkārtotai izskatīšanai, lai atrastu visām pusēm, tai skaitā mazajiem tirdzniecības uzņēmumiem, pieņemamu risinājumu.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs komentē: «Ja likums stāsies spēkā Saeimā pašreiz pieņemtajā redakcijā, mazajiem tirgotājiem radīsies virkne papildu pienākumu, kā arī vairākas no likumā noteiktajām prasībām būs ļoti sarežģīti izpildāmas. Piemēram, daudziem mazajiem tirgotājiem, it īpaši Latvijas reģionos, būs grūti izpildīt likuma prasību par enerģijas dzērienu izvietošanu mazumtirdzniecības vietās atsevišķā stendā, savrup no citiem pārtikas produktiem, jo tas prasa papildu platības. Atgādināsim, ka produktu norobežošana atsevišķos plauktos ir iecienīta Latvijas likumdevēju represiju pret mazajiem tirgotājiem forma: bez alkohola un tabakas, arī produkti ar ĢMO klātbūtni ir jānorobežo. Lai nenonāktu pretrunā ar likumu, daudzi mazie tirgotāji būs spiesti atteikties no enerģijas dzērienu tirdzniecības. Būtībā šāda likuma norma vienīgi palielina nevienlīdzību starp tirgotājiem, samazina mazo tirgotavu pircēju plūsmu un mākslīgi rada šķēršļus veselīgai konkurencei, jo attiecīgā produkta lietotājs, neatradis kāroto dzērienu mazajā piemājas tirgotavā, dosies uz kādu no lielo tirdzniecības tīklu veikaliem, kuriem pietiek resursu likuma prasību izpildei.»

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Muļļāšanās maratons tirgotāju un pārstrādātāju attiecībās

Dienas Bizness, 12.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājuši jau vairāki gadi, kopš aizsākās pamatīgi strīdi starp pārtikas pārstrādātājiem un ražotājiem. Proti, vieni uzskata, ka tiek diskriminēti, otri apgalvo, ka viss ir normāli, bet ražotāji vēlas sev pārāk lielas tiesības.

Jāatzīst, ka situācija šajā sakarā nebūt nav vienkārša. Nav noslēpums, ka Latvijas tirdzniecības sistēmā toni nosaka divi galvenie tīkli - Maxima un Rimi, turklāt neviens no tiem nepārrstāv vietējo kapitālu. Protams, ir arī mazākas tirdzniecības ķēdes un atsevišķi veikali, bet principā jebkurš ražotājs, kurš pretendē uz kaut cik nopietnu savas produkcijas noietu Latvijā, ir spiests vienoties vismaz ar vienu no divām minētajām kompānijām.

Ir arī saprotams, ka tirgotāja biznesa pamatprincips ir nopirkt pēc iespējas lētāk, bet pārdot - dārgāk, tādējādi gūstot peļņu. Tādējādi priekšroka acīmredzot tiek dota tiem piegādātājiem, kas spēj piedāvāt produkciju par iespējami zemāku cenu, un šajā jomā mūsu ražotājus nereti izkonkurē ārvalstu kompānijas - tas visai uzskatāmi ir redzams, pavērojot zīmolus veikalu plauktos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences likuma grozījumu stāšanās spēkā no 1. oktobra ir iemesls, kāpēc šobrīd aktīvi notiek līgumu pārslēgšana starp mazumtirgotājiem un ražotājiem.

Kā liecina Db aplēses, lielajām tirdzniecības ķēdēm jāpārslēdz vairāk nekā tūkstotis līgumu ar piegādātājiem. Kas notiks, ja līgumi netiks pārslēgti, pagaidām nezina neviens. Ražotāji par līgumiem un līgumu pārslēgšanas procesu runā ļoti izvairīgi vai arī lūdz neminēt viņu vārdus presē, baidoties nokaitināt lielās tirdzniecības ķēdes. Tomēr liela daļa ir vienisprātis, ka jaunie līgumi ir smagi un nenāks par labu ne patērētājam, ne ražotājam.

Negrib komentēt

Sarunas ar tirgotājiem ir procesā, negribam neko plašāk komentēt, lielākoties tāda bija ražotāju paustā atbilde. Uzņēmēji arī sacīja, ka īsajā laikposmā, kas palicis līdz 1. oktobrim, iztrūkušas savstarpējas diskusijas, lai varētu vienoties. A/s Smiltenes piens Konkurences likuma grozījumu stāšanās spēkā no 1. oktobra ir iemesls, kāpēc šobrīd aktīvi notiek līgumu pārslēgšana starp mazumtirgotājiem un ražotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers: jāsaprot, ka būs neapmierinātie

Andrejs Vaivars kopā ar Daci Andersoni, 24.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir valdības krīze, taču nav politiskās krīzes, kamēr vien Saeima spēj pieņemt lēmumus. To intervijā laikrakstam Dienas bizness atzīst Valsts prezidents Valdis Zatlers, kā arī uzsver nepieciešamību veikt uzkrājumus, lai nākotnē neizrādītos, ka visus vērtīgākos Latvijas īpašumus par «sviestmaizi» ir izpirkuši ārzemnieki.

Kā jūs, pēc profesijas būdams ārsts, vērtējat pašreiz valstī notiekošos procesus? Kādu diagnozi jūs uzstādītu? Kā ārstētu?

Pats galvenais ir dabūt labu ārstu, jo ar sliktu ārstu nekāda ārstēšana nesanāks. Šobrīd vienīgais kompetentais un pilnvarotais un gudrais ārsts mums ir Saeima. Tātad faktiski Saeimai tuvākās nedēļas, divu nedēļu vai mēneša laikā būs jāstrādā ļoti intensīvi un jāizved no valdības krīzes valsts. Par jautājumu ir vai nav valdībā krīze… Ja valdībā nav trīs ministru, ja ir zināma valdības reakcija, neticība valdībai, tad ir valdības krīze. Domāju, ka šobrīd nav politiskās krīzes, jo Saeima ir spējīga atrisināt valdības krīzi. Ja Saeima to nespēs darīt, risināsim šo situāciju citādāk, bet šobrīd Saeimai ir uzdevums, ko tai uzliek Satversme — risināt valdības krīzi, tas ir Saeimas pienākums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināts - Elektroenerģiju mājsaimniecībām piedāvās trīs tirgotāji; cenas pieaugs par 15-30%

Dienas Bizness, 23.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamā gada 1.janvārī Latvijā elektroenerģijas tirgus tiks atvērts mājsaimniecībām. Sākotnēji elektrību piedāvās trīs tirgotāji, savukārt četri tam vēl gatavojas, ceturtdien žurnālistus preses konferencē par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām informēja Sadales tīkla valades loceklis Ilvars Pētersons.

Šī gada sākumā gatavību tirgot elektroenerģiju ir izteikuši četri uzņēmumi, savukārt pašlaik – septiņi. Tostarp trijiem no tiem - Latvijas energokompānijai A/S Latvenergo, SIA Baltcom un SIA WIN Baltic jau ir spēkā esošie piedāvājumi, savukārt pārējie tirgotāji ar saviem elektrības tirdzniecības piedāvājumiem plāno patērētājus iepazīstināt līdz šī gada beigām vai 2015.gada sākumā.

«Tirgotāju interese par elektroenerģijas tirdzniecību mājsaimniecībām liecina, ka konkurence ir un kļūst aizvien sīvāka. Tā ir laba ziņa patērētājam – elektrības tirgotājiem būs jāpiedāvā lietotājiem elektrība un citi pakalpojumi konkurences apstākļos par iespējami zemāko tirgus cenu vai komplektā ar citiem mājsaimniecībām noderīgiem pakalpojumiem,» atzīmēja AS Sadales tīkls valdes loceklis Ilvars Pētersons. Pašlaik par elektroenerģijas tirgošanu noslēgti līgumi kopumā ar 23 komersantiem, tostarp juridiskajiem klientiem aktīvi to tirgo 12.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan par plaša patēriņa preču ražotājiem un tirgotājiem mēdz teikt, ka viens bez otra tie pastāvēt nevar, tomēr sadarbība bieži ir problemātiska, vēsta laikraksts Diena.

Šogad straujā mazumtirdzniecības izaugsme liecina, ka Latvijas iedzīvotāji iepērkas aizvien intensīvāk un veikalos atstāj arvien vairāk naudas, tomēr ražotāju un tirgotāju attiecības neuzlabojoties. Strīdu krustugunīs nonācis arī Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātais Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumprojekts, ko šopavasar konceptuāli atbalstīja Saeimā.

«Ražotājs nevar kritizēt tirgotājus, it īpaši lielveikalus, jo gandrīz simtprocentīgi ir atkarīgs no lielveikaliem. Ražotājiem jāievēro tāda politika, kādu nosaka lielveikali. Izvēles nav,» situāciju raksturojis Bauskas novada uzņēmējs, pārtikas produktu ražošanas uzņēmuma Kronis valdes loceklis un līdzīpašnieks Aivars Svarenieks, piebilstot, ka viņam ir «sadarbības pieredze praktiski ar visiem Latvijā izplatītajiem lielveikalu tīkliem».

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Sākas cīņa pret maksātnespējas administratoru mafiju

Sandris Točs, speciāli DB, 23.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāts Romāns Mežeckis ir vērsies ar iesniegumu KNAB, kurā lūdz pārbaudīt laikraksta «Dienas Bizness» 21. maija publikācijā «Maksātnespējas administratori plāno nolaupīt 400 miljonus» pausto informāciju par valsts institūciju pārstāvju rīcības prettiesiskumu

Tāpat viņš ir lūdzis noskaidrot, vai valsts amatpersonas ar savu darbību vai bezdarbību nav rīkojušās tādu ekonomisku grupu interesēs, kas ir ieinteresētas ABLV Bank novešanā līdz maksātnespējai. Savukārt Saeimas Budžeta komisija skata likumprojektu, kas skar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes ievēlēšanu, kuru premjers raksturoja kā «bīstamu un aizdomīgu». 12. Saeimas deputāts Romāns Mežeckis skaidro, kāpēc nolēmis vērsties pie KNAB.

Romāns Mežeckis

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Premjers Māris Kučinskis Rīta Panorāmā izteicās, ka «sliktākais, kas varētu būt, būtu ABLV Bank maksātnespējas ierosināšana citādā veidā». Premjers paziņoja, ka ir nolēmis vērsties pie koalīcijas partijām, prasot apturēt likuma izmaiņas, kas ļautu Saeimai lemt par visu FKTK padomes locekļu apstiprināšanu un atlaišanu, un piedāvātās izmaiņas viņam šķiet stipri «nesagatavotas un bīstamas». Iepriekš pirmdienas intervijā «Dienas Biznesam» bijušais tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds tieši tās raksturoja kā spiediena instrumentu uz FKTK. Kā jūs vērtējat šo premjera soli?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu boksa zvaigzne Mairis Briedis pasaules boksa supersērijas pirmā smagā svara pusfināla cīņā pārspējot savu pretinieku Oleksandru Usiku, kļūs par multimiljonāru, intervijā aģentūrai LETA pauda sacensību organizators Kalle Zauerlands.

Briedis septembrī supersērijas ceturtdaļfinālā pēc punktiem pieveica Maiku Peresu no Kubas, aizstāvot Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu. Nākamā gada janvārī viņš pusfinālā tiksies ar Usiku, kurš savā ceturtdaļfinālā pārspēja vācieti Marko Huku. Šajā cīņā uz likmes būs ne tikai WBC, bet arī Usikam piederošā Pasaules Boksa organizācijas (WBO) josta, savukārt sacensību čempions kļūs par visu četru prestižāko jostu īpašnieku.

Šobrīd Zauerlandam ir saspringts grafiks, jo nepieciešams atrast norises vietas visām četrām pusfināla cīņām abās svara kategorijās. Ceturtdien viņš īsā vizītē bija ieradies Latvijā, atklājot, ka Brieža un Usika cīņas norises vieta būs zināma divu nedēļu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1.jūlijā apritēja gads kopš noslēdzās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) noteiktais pārejas periods, kad tirgotājiem bija jāsāk lietot jaunajām prasībām atbilstoši kases aparāti un sistēmas, tomēr vairums Latvijas tirgotāju joprojām nav apmierināti ar kases aparātu reformas īstenošanas gaitu, aģentūrai LETA atzina tirgotāju pārstāvošajās asociācijās.

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) izpilddirektore Zane Štolcere aģentūrai LETA norādīja, ka šā gada februārī 3% tirgotāju bija pielāgojušies jaunajām kases aparātu prasībām. Patlaban, pēc viņas paustā, minētais tirgotāju īpatsvars varētu būt pieaudzis līdz 4%.

Viņa skaidroja, ka valstī ir 65 000 kases aparātu, tomēr valsts institūcijas vairumam uzņēmēju joprojām nav devušas atļauju pielāgoties jaunajām prasībām. Štolcere sacīja, ka VID reformas īstenošanas gaitā nevadās atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem, kas, pēc viņas teiktā, arī ir pavirši izstrādāti, jo tiem atstātas dažādas interpretācijas iespējas. «Tiem būtu jābūt nepārprotamiem. (..) Tur ir daudz aptuvenību, kādēļ šobrīd reforma ir »uzkārusies«,» sacīja LTA izpilddirektore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdomās par piena pārstrādātāju saskaņotu un pretlikumīgu rīcību, kuras mērķis ir piespiest mazumtirgotājus celt piena produktu iepirkuma cenas, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija (LPTA) plāno ar sūdzību vērsties Konkurences padomē.

LPTA izpilddirektors Noris Krūzītis norāda, ka tiek īstenota agresīva ražotāju cīņa par iespēju celt pārtikas produktu cenas, un publiski uzbrukumi tirgotājiem ir daļa no ražotāju uzsāktās cenu celšanas kampaņas. Lielākais ražotāju spiediens skar piena produktu cenas - kopš gada sākuma ražotāji par aptuveni 10% centušies celt cenas vairāk nekā trīssimt piena produktiem. Piena ražotāju paziņojumi masu medijos, kā arī sinhronā darbība pārrunās ar mazumtirgotājiem dod pamatu aizdomām, ka šo tirgus dalībnieku rīcība ir saskaņota, nevis neatkarīga un patstāvīgi noteikta.

Piena pārstrādātāju aktivitātes, piemēram, kopīgs paziņojums par iziešanu no tirgus, tāpat sadarbības līgumu publiskošana un gandrīz vienlaicīgi pieprasījumi tirgotājiem par iepirkuma cenu celšanu, liecina par savstarpējo darbību koordinēšanu, uzskata LPTA. Šajos apstākļos, lai spētu nodrošināt zemāko cenu pircējiem, saglabājot uzņēmumu stabilitāti, tirgotāji ir ievērojami optimizējuši savu darbību un mazinājuši izdevumus. «Kā publiski atzinusi Konkurences padome, ražotāju pusē efektivitātes celšana tādā mērā nav novērota. Pārtikas ražošana Latvijā ir ļoti sadrumstalota un nereti ir neefektīva,» uzskata N.Krūzītis, vienlaikus norādot, ka, salīdzinot uzņēmumu rentabilitātes rādītājus, ir redzams, ka tirgotāju rentabilitāte Latvijā ir zemāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vai pārtikas rūpniecība ietur diētu?

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, 11.04.2019

1. attēls. Apstrādes rūpniecības kopā un tajā skaitā pārtikas produktu un dzērienu saražotās produkcijas apjoma un apgrozījuma indeksi (2000.g.=100%)

Avots: CSP, autores aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības izlaide pēc pieklājīga izrāviena par 8,2% 2017. gadā pērn vairāk nekā uz pusi samazināja izaugsmes tempus, augot vien par 3.4%.

Bija nozares, kurām veicās labāk, piemēram, kokrūpniecībai, augsto tehnoloģiju nozarēm, un tādas, kurām šis nebija veiksmīgs gads. Viena no apakšnozarēm, kas lika visvairāk vilties, bija pārtikas produktu un dzērienu ražošana. Kādi šķēršļi stājās šīs nozares ceļā?

Šajā rakstā ieskatīsimies detalizētāk, soli pa solim palielinot un pietuvinot skatam dažādu pārtikas produktu grupu ražotāju sekmes un problēmas ilgākā laikā un tieši pēdējos gados.Pārtikas un dzērienu ražošanas pievienotā vērtība veido 21% no apstrādes rūpniecības jeb 2.5% no kopējās pievienotās vērtības. Tātad mēs runājam par gana nozīmīgu tautsaimniecības jomu. Ar šīs nozares produkciju mēs visi saskaramies ik dienu. Nemaz nerunājot par citiem aspektiem – pārtikas kvalitātes nozīmi mūsu veselībā, pārtikas ražošanas lomu valsts ekonomiskās neatkarības kontekstā utt. Tā teikt – var bez daudz kā iztikt, bet bez pārtikas nudien neiztiksim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bieži vien pārtikas cenas veikalu plauktos palielinās arī tad, kad vairumtirdzniecības cenu ražotāji ir jau samazinājuši, pauda aptaujātie pārtikas ražošanas pārstāvji.

AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils stāstīja, ka "Dobeles dzirnavnieka" ražotajiem produktiem cenas nav celtas kopš 2022.gada vasaras sākuma.

"Tas ir bijis izaicinoši, jo vienlaikus ļoti daudzās pozīcijās pieauga izmaksas, taču esam spējuši efektivizēt un optimizēt procesus, lai amortizētu lielos izdevumus, neietekmējot produktu gala cenu - cenu, par kuru pārdodam preci mazumtirgotājiem," skaidroja Amsils.

Viņš uzsvēra, ka "Dobeles dzirnavnieka" ražotie produkti veido pārtikas preču patēriņa pamatu, tāpēc uzņēmums uzņemas atbildību, lai šie produkti būtu pieejami visiem patērētājiem. Vienlaikus Amsils norādīja, ka, tā kā "Dobeles dzirnavnieks" preci nepārdod tieši gala patērētājiem, uzņēmums nevar ietekmēt mazumtirgotāju uzcenojumus un nodrošināt cenas nemainību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

CIDO Grupa: VARAM ir jāatgriežas pie depozīta sistēmas dzērienu iepakojumam ieviešanas

Dienas Bizness, 11.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezalkoholisko dzērienu ražotājs SIA CIDO Grupa aicina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības minsitriju (VARAM) pārskatīt pieņemto lēmumu par atteikšanos ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumam. Savukārt attiecībā uz dalīto atkritumu sistēmu ministrijai būtu jāpieņem «gudri » lēmumi – sistēmas tarifus ir jāregulē SPRK, bet atkritumu savākšanas reģenācijas normas pārtikas ražotājiem nedrīkst paaugstināt.

Inese Lielpinka, SIA « CIDO Grupa» pārstāve: «Mēs aicinām atbildīgo ministriju, nozares asociācijas un tirgotājus vēlreiz sēsties pie sarunu galda un atsākt pārrunas par valstij tik nepieciešamās depozīta sistēmas ieviešanu. VARAM lēmums atteikties no dzērienu iepakojuma depozītsistēmas izveides bija negaidīts trieciens dzērienu ražotājiem, kuri kopā ar ministriju un tirgotājiem jau vairāk nekā desmit gadus strādāja pie tās ieviešanas, turklāt tai bija jāsāk darboties jau šajā gadā. Mēs, pārtikas industrija, vēl joprojām esam pārliecināti, ka depozīta sistēma, kas veiksmīgi darbojas ārvalstīs, būtu labākais risinājums dzērienu iepakojumu savākšanai un apkārtējai videi, bet atteikšanās no ieceres to ieviest ir ministrijas īstermiņa redzējums, kas var nākotnē Latvijai nozīmēt Eiropas Savienības soda sankcijas par nespēju izpildīt noteiktus kritērijus atkritumu savākšanā. »

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepnieks: Nesen ievēlēto deputātu atlaišana ir politiskās sistēmas problēma vai cilvēki ir «pilnīgi debili»

LETA, 24.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas, ka pirms deviņiem mēnešiem ievēlētos politiķus tauta vakar tik vienprātīgi atlaidusi, liecina, ka tā ir politiskās sistēmas problēma vai arī cilvēki ir «pilnīgi debili», diskusijā radio sacīja polittehnologs Jurģis Liepnieks.

Liepnieks diskusijā Radio SWH norādīja, ka spriest par pilnīgu vēlētāju izvēli varēs tikai pēc ārkārtas vēlēšanām rudenī, kad būs ievēlēta jaunā Saeima. Taču viņš norāda, ka tik liela sabiedrības vienprātība, kad par Saeimas atlaišanu nobalsojuši 94,3% vēlētāju, rada bažas.

«Tik lielas sabiedrības daļas vēršanās pret savu pirms deviņiem mēnešiem izdarīto izvēli ar tādu entuziasmu varētu liecināt par problēmām politiskajā sistēmā, vai arī par to, ka tā [sabiedrība] ir pilnīgi debila, nespējīga domāt un izdarīt saprātīgas izvēles. Tas nozīmē, ka vēlētājs pavisam nesen ir izdarījis nepareizu izvēli. Tātad esošā Saeima ir izdarījusi kaut ko tik šausmīgu, ka tā uzreiz jāatlaiž,» diskusijā stāstīja Liepnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Informācija par izmaiņām tiesību aktos, kas stāsies spēkā no 1.janvāra

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008.gada 1.janvāra Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu nodokļu likumos, kā arī citos normatīvajos aktos, kas ir Finanšu ministrijas atbildības sfērā, liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Nodokļu politikas jomā:

·grozījumi likumā ''Par iedzīvotāju ienākuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nekustamā īpašuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījums likumā ''Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 6.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par akcīzes nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nodokļiem un nodevām'' (stājās spēkā 2007.gada 12.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par pievienotās vērtības nodokli'' (varētu stāties spēkā 2008.gada janvārī vai februāra sākumā);

·Elektroenerģijas nodokļa likuma pārejas noteikumi;

Komentāri

Pievienot komentāru