Bankas

Citadeles bankas investorus konsultēja Glimstedt Latvijas birojs

Dienas Bizness, 08.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada aprīlī pabeigtajā Citadeles bankas akciju iegādes darījumā Glimstedt biroji Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sadarbībā ar starptautisko advokātu biroju Slaughter&May, kas konsultē Ripplewood Advisors, nodrošināja juridisko atbalstu gan Citadeles akciju pirkuma līguma noslēgšanas laikā, gan arī darījuma izpildes un pabeigšanas procesā, informē Glimstedt.

Glimstedt Latvijas biroja partnerei Initai Jurkai investori uzticēja pārbaudīt un parakstīt darījuma noslēguma dokumentus. Savukārt uzreiz pēc akciju pirkuma darījuma noslēguma Glimstedt pārstāvēja jaunos Citadeles akcionārus arī pirmajā akcionāru sapulcē, kurā kopīgi ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) tika pieņemts lēmums par bankas pamatkapitāla palielināšanu.

«Tā kā akciju pircēji bija starptautisku investoru grupa, darījuma izpildes noslēguma fāzē bija nepieciešams veikt virkni dokumentu saskaņošanas procedūru, lai iesaistītās puses vienlaicīgi varētu dot savu piekrišanu, ka nepieciešamie nosacījumi pirkuma cenas samaksai ir iestājušies un akciju īpašuma tiesības ir nododamas,» skaidro I.Jurka.

Pabeigtais darījums ir ievērojams ar to, ka pirmoreiz Latvijas kredītiestāžu uzraudzības vēsturē atļauja privātam investoram būtiskas līdzdalības iegūšanai tika saņemta no Eiropas Centrālās bankas (ECB), ņemot vērā, ka Citadeles meitasuzņēmumi darbojas arī Lietuvā un Šveicē. Tāpat atļauja vienlaicīgi iegūt būtisku līdzdalību bankas pamatkapitālā lielam skaitam individuālu ieguldītāju ir viens no nedaudzajiem gadījumiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas darbības vēsturē.

Darījuma dokumentu sagatavošana ietvēra ne tikai akciju pirkuma līgumu ar Privatizācijas aģentūru atbilstoši Ministru kabineta lēmumam, bet arī jauna akcionāru līguma izveidošana ar otru lielāko Citadeles akcionāru ERAB, kuram pieder 25% akciju.

«Esam gandarīti par iespēju Citadeles akciju iegādes procesā līdzdarboties ar Slaughter & May, apliecinot Glimstedt spēju uzņemties un nodrošināt sekmīgu rezultātu komplicētā finanšu darījumā, kā arī ļaujot izpildīt AS Parex banka (šobrīd AS Reverta) sadalīšanas galveno mērķi atgūt valsts atbalsta līdzekļus,» norāda Glimstedt direktors Ēriks Blumbergs.

Jau ziņots, ka Privatizācijas aģentūra ir pabeigusi bankas Citadele akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to Ripplewood un 12 starptautisku investoru grupa kļuvusi par 75% plus vienas bankas akcijas īpašnieci. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro. Sākotnēji Citadeles darījuma cena tika prognozēta 74 miljonu eiro apmērā. Otrs bankas akcionārs ir ERAB, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

Komentāri

Pievienot komentāru