Citas ziņas

Citadeles un Swedbank bankomātos latus varēs iemaksāt līdz 20.janvārim

Žanete Hāka, 14.01.2014

Jaunākais izdevums

Tā kā joprojām iedzīvotāji 25% no visām iemaksām bankas Citadele bankomātos veic latos, Citadele pagarina iespēju iemaksāt latus bankas iemaksas bankomātos līdz 20.janvārim.

Iepriekš latus Citadeles iemaksas bankomātos bija plānots pieņemt līdz 14.janvārim, kad beidzas lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periods, informē bankas pārstāvji.

«Lai gan no kopējām naudas iemaksām bankomātos redzam, ka 75% ir veiktas eiro valūtā, tomēr gandrīz ceturtā daļa iemaksu vēl ir latos. Ņemot vērā šo iedzīvotāju aktivitāti un rūpējoties par klientu ērtību, pagarināsim iespēju Citadeles bankomātos iemaksāt latus vēl līdz nākamajai pirmdienai. Tā klientiem ir ērta iespēja pārejai uz eiro, jo bankomātā iemaksātie lati klienta kontā automātiski konvertējas uz eiro par oficiālo kursu un bez komisijas maksas,» stāsta bankas Citadele valdes loceklis Kaspars Cikmačs.

Naudas iemaksa kontā Citadeles bankomātos ir bez komisijas maksas. Lielākajā daļā Citadeles iemaksas bankomātu var iemaksāt gan latus, gan eiro, savukārt uz tiem 4 bankomātiem, kuros var iemaksāt tikai latus, ir izvietotas speciālas informatīvas uzlīmes.

Arī daļa Swedbank iemaksas bankomātu pieņems latus arī pēc 14.janvāra, informē bankas pārstāvji.

Swedbank dati rāda, ka šobrīd jau 70% no visām naudas iemaksām bankomātos notiek eiro. Ņemot vērā, ka arvien pieaug vajadzība pēc eiro iemaksas bankomātos, liela daļa Swedbank naudas iemaksas bankomātu jau ir pielāgoti eiro iemaksai.

Informācija par to, kuros Swedbank bankomātos var jau iemaksāt eiro un kuros latus, ir izvietota uz pašiem bankomātiem, kā arī atrodama mājas lapā.

Pirmo divu nedēļu laikā pēc eiro ieviešanas Swedbank naudas iemaksas bankomātos, kas pieņem latus, veikti 82 000 iemaksas darījumi.

Visas komercbankās latus pret eiro pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas varēs mainīt līdz 30.jūnijam, 302 Latvijas Pasta reģionālajās nodaļās – līdz 31.martam, bet Latvijas Bankā – mūžīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka šajā gadu mijā lati mainīsies pret eiro, bankas aicina ap pusnakti maksājumus neveikt, jo norēķinu sistēmā var būt traucējumi.

Swedbank

Swedbank eiro pārejas naktī karšu norēķinu darbībā traucējumi ir iespējami ap pusnakti, 30 minūtes, laika posmā no plkst. 23 līdz 0:15. Ja šajā laikā gadās norēķināties ar karti un saņemt atteikumu pirkuma apmaksai, banka iesaka nogaidīt un mēģināt veikt apmaksu vēlreiz.

31. decembrī Swedbank filiāļu darba laiks būs saīsināts, lai veiktu bankas IT sistēmas un visu procesu pāreju uz eiro. Filiāles apkalpos klientus līdz plkst. 15. Nākamgad sešas Swedbank filiāles darbosies arī 1. janvārī no plkst. 12 līdz plkst. 15. Šajā dienā filiāļu pakalpojumu klāsts vēl būs ierobežots, jo pirmajās janvāra dienās vēl turpināsies bankas procesu pārcelšana uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamā gada pirmās pusstundas laikā 99% bankomātu spēs izdot eiro banknotes

Žanete Hāka, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai eiro ieviešana Latvijā noritētu maksimāli ērti, Latvijas bankas plāno nodrošināt, ka 2014. gada 1. janvārī, kad tiks ieviests eiro, jau pirmās pusstundas laikā 99% visu naudas izmaksu bankomātu spēs izdot eiro banknotes, informē Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) pārstāve Baiba Melnace.

Atlikušie pāris bankomāti atrodas telpās, kas 1. janvārī būs slēgtas, tādēļ klientiem nebūs pieejami. Paredzēts, ka pilnībā viss bankomātu tīkls būs pārslēgts darbam ar eiro līdz 2014. gada 2. janvārim.

Pēc LKA apkopotās informācijas, 2014. gada sākumā Latvijā septiņām bankām būs 1061 bankomāts ar naudas izmaksas funkciju (papildus darbosies arī 82 bankomāti tikai ar naudas iemaksas funkciju).

Tāpat, ņemot vērā, ka līdz 31. decembrim Latvijā likumīgs maksāšanas līdzeklis būs lati, daudzi bankomāti līdz pat šā gada pēdējai minūtei nodrošinās klientiem latu izsniegšanu.

Bankas atgādina, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam un uzņēmumam lētākā un ērtākā naudas nomaiņa no latiem uz eiro būs bezskaidrās naudas izmantošana, jo bezskaidras naudas nomaiņa banku kontos notiks automātiski latu/eiro maiņas brīdī stingri pēc oficiālā kursa, un turpmāk visi bezskaidrās naudas maksājumi tiks veikti tikai eiro. Veicot pirkumu apmaksu ar maksājumu karti, tas būs pierasti un saprotami, nebūs jāuztraucas, vai makā ir nepieciešamā summa eiro skaidrā naudā un vai atlikums ir izdots korekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

40% iedzīvotāju plāno tēriņus naktī, kad pāries uz eiro

Žanete Hāka, 28.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā Jaungada naktī, kad Latvijas pāries uz eiro, 40% Latvijas iedzīvotāju ir ieplānojuši veikt dažādus tēriņus, liecina Swedbank aptaujas dati.

No tiem 30% plāno norēķināties ar karti, bet 10% – skaidrā naudā latos vai eiro. Savukārt 57% iedzīvotāju norādījuši, ka Jaungada naktī nekādus tēriņus neplāno.

Ņemot vērā, ka gadumijā tiks veikta virkne darbību pārejai uz eiro, Swedbank ērtākai Jaungada sagaidīšanai iesaka pārdomāt nakts izdevumus savlaicīgi, nepieciešamos maksājumus internetbankā veikt līdz 30.decembra plkst.12.30, kā arī neplānot karšu norēķinus ap pusnakti, kad notiks karšu pāreja uz eiro. Turklāt, ja svētkos iecerēts doties ārpus Latvijas, ieteicams paturēt prātā arī iespējamās laika joslu atšķirības.

Lai nodrošinātu ērtu pāreju uz eiro, Swedbank eiro projektā vairāk nekā gadu strādājuši 500 speciālisti no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Zviedrijas. Projektā jau ieguldīti 100 tūkstoši cilvēkstundu. Pašā gadumijas naktī pie pārejas uz eiro strādās kopumā 300 Swedbank darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Latvijas Bankā pēc eiro sākumkomplektiem no rīta rindā stāvēja vairāki desmiti cilvēku

Žanete Hāka, 10.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šorīt Latvijas Bankas (LB) kasēs bija izveidojusies vairāku desmitu cilvēku rinda. Viņi atnākuši iegādāties Latvijas eiro monētu sākumkomplektus, informē centrālās bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Patlaban rindas jau ir beigušās.

Cilvēkiem vienā reizē tiek pārdoti pieci komplekti.

LB uzsver, ka ažiotāžai un steigai nav pamata, un eiro monētu komplekti nav vienīgā iespēja mainīt naudu un tie domāti, lai cilvēkiem būtu papildu iespēja iepazīties ar jauno naudu.

Latus pret eiro varēs mainīt nākamgad bankās (6 mēnešus), pastā (3 mēnešus), Latvijas Bankā (mūžīgi), norēķinu kontos lati uz eiro konvertēsies automātiski, no nākamā gada janvāra eiro izsniegs bankomāti. Arī tirdzniecības vietās atlikumus par pirkumiem izsniegs eiro.

Eiro monētu sākumkomplektu iegāde ir papildu iespēja interesentiem savlaicīgi – vēl pirms eiro ieviešanas dienas 2014. gada 1. janvārī - iepazīties ar jaunajām apgrozības monētām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Latvijas Banka pirmajā dienā pārdevusi 5600 eiro sākumkomplektus, Latvijas Pasts - 14 tūkstošus

Žanete Hāka, 11.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka (LB) savās Rīgas kasēs un filiālēs Liepājā un Daugavpilī pirmajā eiro sākumkomplektu tirdzniecības dienā pārdeva aptuveni 5600 gabalus, informē centrālās bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Otrdien, pirmajā eiro sākumkomplektu pārdošanas dienā LB kasēs bija izveidojusies vairāku desmitu cilvēku rinda. Cilvēkiem vienā reizē tiek pārdoti pieci komplekti.

Savukārt Latvijas Pasta 302 nodaļās, kurās no nākamā gada 2.janvāra līdz 31.martam notiks latu maiņa pret eiro un kurās iespējams iegādāties eiro monētu sākumkomplektus pirmajā dienā tika pārdoti kopumā aptuveni 14 tūkstoši monētu komplektu, informē Latvijas Pasta pārstāve Zane Plone.

LB uzsver, ka ažiotāžai un steigai nav pamata, un eiro monētu komplekti nav vienīgā iespēja mainīt naudu un tie domāti, lai cilvēkiem būtu papildu iespēja iepazīties ar jauno naudu.

Latus pret eiro varēs mainīt nākamgad bankās (6 mēnešus), pastā (3 mēnešus), Latvijas Bankā (mūžīgi), norēķinu kontos lati uz eiro konvertēsies automātiski, no nākamā gada janvāra eiro izsniegs bankomāti. Arī tirdzniecības vietās atlikumus par pirkumiem izsniegs eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien iedzīvotāju aktivitāte saistībā ar latu nomaiņu uz eiro pieaugusi, norāda banku pārstāvji.

Ceturtdien SEB bankas bankomātos līdz plkst.14 kopā izmaksāti 1,8 miljoni eiro (1. janvārī pa visu diennakti eiro izmaksāts 1,1 miljons eiro), bet iemaksāti - 673 tūkstoši latu (1. janvārī pa visu diennakti - 363 tūkstoši latu), un bankomātus kopā izmantojuši 26,4 tūkstoši klientu, informē SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere.

Viņa norāda, ka jau šobrīd var novērot, ka šī būs viena no aktīvākajām bankomātu izmantošanas dienām pēdējo nedēļu laikā. Redzams, ka cilvēki vēlas iepazīties ar jauno valūtu, par ko liecina bankas dati - vakardienas laikā 17% apmeklētāju bija izvēlējušies izņemt 5 eiro un 21% - 10 eiro. Tāpat banka saņem daudz jautājumus, piemēram, filiālē klients lūdza Vācijas eiro un eiro centu monētas samainīt pret latu monētām, jo tas palielina viņa drošības sajūtu. Tāpēc banka atgādina klientiem, ka Latvijā visu eirozonas valstu eiro banknošu un monētu nomināli ir vienlīdz oficiāli maksāšanas līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban jau divas trešdaļas no skaidras naudas maksājumiem veikalos tiek veikti eiro, liecina Eiropas Komisijas veiktā aptauja nedēļas nogalē.

Vairāk nekā trešdaļa aptaujāto iedzīvotāju norādījuši, ka viņi makā nēsā tikai eiro (35% - tikai eiro banknotes un 34% - tikai eiro monētas).

EK norāda, ka mazumtirdzniecības sektors labi tiek galā ar eiro apmaiņas procesu un abu valūtu paralēlās apgrozības periodu. Tāpat nav vērojamas lielas problēmas saistībā ar rindām veikalos vai kases aparātiem. Vienīgi dažiem maziem veikaliem lauku reģionos nākas saskarties ar izaicinājumiem, jo iedzīvotāji tos izmanto kā valūtas apmaiņas punktus, bet tie neatrodas tuvu bankām vai pastam, norāda EK.

Tāpat normāli funkcionē bankomāti, naudas izmaksas skaits un apjoms ir saglabājies aptuveni tādā pašā līmenī kā tad, kad apgrozībā bija vēl lati, uzsver EK.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2014.gada 2. līdz 7.janvārim Latvijas Pasta 302 pasta nodaļās, kurās notiek latu maiņa pret eiro, apmainīti 6 551 132 lati, informēja Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa. Savukārt kopumā visās 618 Latvijas Pasta pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, izmantojot eiro, līdz 7.janvārim veiktas pakalpojumu operācijas par vairāk nekā 885 tūkstošiem eiro.

Izvērtējot latu maiņas līdzšinējos rezultātus Latvijas Pasta nodaļās un faktu, ka naudas maiņa pasta nodaļās iespējama līdz pat 31.martam, pieņemts lēmums, ka šajā sestdienā, 11.janvārī, kas parasti ir brīvdiena lielākajai daļai lauku reģionu pasta nodaļu, strādās 41 no 302 pasta nodaļām, kurās ir aktīvākā klientu plūsma.

Līdz 2014.gada 31.martam Latvijas Pasts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nodrošina latu bezmaksas maiņu pret eiro 302 pasta nodaļās valsts reģionos - vietās, kur nav pieejami banku pakalpojumi un bankomāti. Savai dzīvesvietai tuvāko naudas maiņas nodaļu iespējams noskaidrot Latvijas Pasta īpaši izveidotajā tīmekļa vietnē eiropasts.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru