Bankas

Citigroup ienākumi vairāk nekā dubultojušies

Žanete Hāka, 19.04.2010

Jaunākais izdevums

ASV banka Citigroup paziņojusi par ievērojamu peļņu, pārspējot analītiķu prognozes, raksta Bloomberg. Peļņas pieaugumu veicināja slikto kredītu izmaksu kritums.

Šā gada pirmajā ceturksnī bankas neto ienākumi bijuši 4,43 miljardi dolāru, salīdzinot ar 7,58 miljardu dolāru zaudējumiem pērnā gada pēdējā ceturksnī un 1,59 miljardu peļņu 2009. gada 1. ceturksnī. Peļņa uz akciju bijusi 14 centi.

«Kredītu stāvoklis ir uzlabojies ļoti ievērojami, un investīciju bankas pakalpojumi ir daudz spēcīgāki nekā bija gaidīts,» sacījis Optique Capital Management finanšu nozares analītiķis Viljams Fitzpatriks.

Citigroup, kura 2008. gadā saņēma valdības finansējumu 45 miljardu dolāru apmērā, decembrī atmaksāja 20 miljardus dolāru. Pārējie 25 miljardi dolāru tika konvertēti 7,7 miljardos akciju, kuru tirgus vērtība ir aptuveni 35 miljardi dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Finanšu nozares pārvaldes šķīrējtiesa lēmusi, ka ASV bankai Citigroup jāsamaksā aktierim Lerijam Hagmanam (Lerry Hagman), kurš popularitāti ieguva piedaloties seriālā Dalasa, kompensācija kopumā 11,1 miljona ASV dolāru apmērā, ziņo Telegraph.

Tiesas lēmums izdarīts saistībā ar Hagmana prasību pret Citigroup, kas it kā pārkāpusi savus uzticības solījumus attiecībā uz neidentificētiem vērtspapīriem bankas kontos. Citigroup atteicās sniegt sīkāku informāciju par lietas būtību, kā arī izvairījās no atbildes par kompensācijas apmēriem.

Kompensācija 1,1 miljona ASV dolāru apmērā bankai jāsamaksā tieši L. Hagmanam, savukārt atlikušie 10 miljoni dolāru, kas noteikti kā sods par pārkāpumiem, Citigroup jāatvēl kādam labdarības fondam, kuru drīkst izvēlēsies pats aktieris.

L. Hagmans sākotnēji no Citigroup vēlējās piedzīt kompensāciju 1,3 miljonu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Citigroup plāno iespaidīgu ekspansiju Ķīnā

Lelde Petrāne, 01.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citigroup Inc. nākamo trīs gadu laikā plāno gandrīz trīskāršot darbaspēku Ķīnā līdz pat 12 tūkstošiem cilvēku, pastiprinot sāncensību ar HSBC Holdings Plc pasaulē visstraujāk augošajā lielajā ekonomikā, ziņo Bloomberg.

Ņujorkā bāzētā banka Ķīnā pieņems darbā vairāk darbinieku nekā jebkurā citā Āzijas-Klusā okeāna valstī, intervijā stāstījis Citigroup pārstāvis Stefans Bērds (Stephen Bird). Šāda veida ekspansija varētu padarīt Ķīnu par Citigroup trešo lielāko tirgu pēc darbinieku apjoma tūlīt aiz ASV un Meksikas.

«Šī ir spēcīga ziņa no Citigroup puses, kas signalizē par bankas plāniem attiecībā uz šo valsti,» sacījis Honkongas Sanford C. Bernstein & Co. analītiķis Maikls Verners (Michael Werner), piebilstot: «Ķīna ir viena no vispievilcīgākajām un peļņu nesošākajām valstīm pasaulē bankai.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV valdība gatavojas pārdot savu 27% daļu Citigroup, kas varētu būt viena no lielākajām akciju pārdošanām vēsturē, vēsta BBC.

7,7 miljardi izglābtās bankas akciju tiks pārdoti pa daļām 2010.gada laikā, liecina ASV Valsts kases sniegtā informācija.

Citigroup, kura norakstījusi vairāk nekā 100 miljardus ASV dolāru, valdības palīdzība tika piešķirta trīs reizes 2008. un 2009.gadā.

Saskaņā ar Citigroup akciju cenu pirmdien, Valsts kases daļas vērtība varētu būt aptuveni 33 miljardi ASV dolāru, nodrošinot ASV nodokļu maksātājiem 8 miljardu dolāru peļņu.

Banka kopumā no Valsts kases Troubled Asset Relief Programmas jeb Tarp kā glābšanas naudu ir saņēmusi 45 miljardus ASV dolāru.

Citigroup tika izsniegti 25 miljardi ASV dolāru apmaiņā pret 7,7 miljardiem akciju, un tika aizdoti vēl 20 miljardi ASV dolāru divās daļās. Šie 20 miljardi ASV dolāru tika atmaksāti decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Citigroup nozagta informācija par 360 tūkstošiem klientu

Jānis Rancāns, 16.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV investīciju banka Citigroup ir paziņojusi ka, maijā notikušajā kiberuzbrukumā tai ir nozagta informācija par 360 tūkstošiem klientu, vēsta Reuters.

Lielākā daļa klientu, par kuriem nozagta informācija, ir Ziemeļamerikas iedzīvotāji. Citigroup iepriekš bija paziņojusi, ka uzbrukums skāris aptuveni vienu procentu tās klientu. Kompānijai kopumā ir ap 21 miljonu klientu.

Tikusi nozagta inform[acija par Citigroup klientu vārdiem, konta numuriem, kontaktinformāciju un citi sensitīvi dati.

Jau rakstīts, ka 9. jūnijā Citigroup paziņojusi, ka arī tā cietusi no hakeru uzbrukumiem, kā rezultātā hakeri varējuši aplūkot aptuveni 200 tūkst bankas klientu informāciju. Banka norādījusi, ka hakeri nav tikuši pie bankas klientu dzimšanas datumiem, kredītkaršu derīguma termiņiem un karšu drošības kodiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Citigroup dod tikai 10% iespēju, ka Grieķija paliks eirozonā

Jānis Rancāns, 26.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv 90% liela iespēja, ka Grieķija nākamo 12 līdz 18 mēnešu laikā pametīs eirozonu, tādējādi izraisot satricinājumus visā eirozonā, prognozē ASV finanšu korporācija Citigroup.

Iepriekš Citigroup iespēju, ka Grieķija pametīs eirozonu, vērtēja 50 līdz 75 procentu apmērā. Taču tagad bankas analītiķi to saredz augstāku. Tāpat Citigroup prognozē, ka starptautisko palīdzību lūgs Itālija un Spānija, vēsta Reuters.

Nākamo divu līdz trīs gadu laikā eirozonā valdīs sajaukums starp Grieķijas izstāšanās sekām, parādu pārstrukturizācijām un starptautiskajām palīdzībām, uzskata Citigroup. Banka prognozē arī, ka no AAA reitingiem šķirsies Vācija un Lielbritānija, bet ASV piemeklēs tālāks kredītreitinga kritums.

Db.lv jau vēstīja – izskanējušas ziņas, ka Grieķija, visticamāk, nespēs pildīt savas saistības, un būs nepieciešama vēl viena Atēnu parādu pārstrukturizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Citigroup ceturkšņa zaudējumi sasniedz 7.6 miljardus dolāru

, 19.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pēdējā ceturksnī ASV banka Citigroup strādājusi ar 7.6 miljardu ASV dolāru lieliem zaudējumiem, kas saistīti ar bankas apņemšanos atmaksāt valsts atbalsta programmas ietvaros saņemtos līdzekļus, raksta Financial Times.

Ja neskaita valstij atmaksātos līdzekļus, ko Citigroup aizņēmās no ASV, lai cīnītos ar finanšu krīzes sekām, banka 2009. gada pēdējā ceturksnī strādāja ar 1.4 miljardu dolāru lieliem zaudējumiem. 2009. gada pirmos trīs ceturkšņus Citigroup strādāja ar peļņu.

2008. gada pēdējā ceturksnī ASV bankas zaudējumi bija 17.3 miljardu dolāru apmērā.

Lai pārdzīvotu finanšu krīzi Citigroup no ASV aizņēmās kopumā vairāk nekā 20 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Citigroup savā īpašumā pārņēmusi mūzikas kompāniju EMI

Lelde Petrāne, 02.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV banku gigants Citigroup pārņēmis EMI - mūzikas kompāniju, kur tas bija galvenais kreditors - savā īpašumā, ziņo BBC.

Banka bija aizdevusi naudu Gaja Handa (Guy Hands) privātā kapitāla uzņēmumam Terra Firma, palīdzot tam iegādāties kompāniju 2007.gadā.

Taču 4,2 miljardus Lielbritānijas sterliņu mārciņu vērtais darījums izrādījās neveiksmīgs, un Terra Firma atzīst, ka tā ievērojami pārmaksājusi par kompānijas iegādi.

Tagad tā bija spiesta atdot EMI Citigroup, jo nespēja veikt procentu maksājumus.

EMI, kas ir «mājvieta» tādiem māksliniekiem kā Lilija Alena, The Beatles un Coldplay, informējusi, ka vadības maiņa nav plānota, un tā tagad ir pilnībā nodalīta no iepriekšējā īpašnieka.

Savukārt Citigroup pavēstījusi, ka tās plānos ietilpst ar laiku pārdot EMI.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Indijas akciju cenas var pieaugt par 10%

Žanete Hāka, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz gada beigām Indijas akciju tirgus indekss varētu palielināties par 10%, jo vietējās makroekonomikas grūtības ir sasniegušas savu augstāko punktu, raksta Bloomberg.

Citigroup eksperti paredz, ka decembrī Bombay Stock Exchange Sensitive Index pieaugs līdz 18 100 punktiem. Indijas kompānijas arī ir pieņemamā formā, un novērtējumi nav pārāk augsti, norāda analītiķi.

Pagājušās nedēļas beigās Sensex indekss nokrita par 0,5% līdz 16 445 punktiem. Šogad indekss ir samazinājies par 5,8%, jo pieaugošā inflācija lika Indijas Bankai paaugstināt likmes divreiz mēneša laikā un Eiropas valstu parādu krīze samazināja investoru pieprasījumu pēc riskantākiem aktīviem.

«Makroekonomikas rādītāju pasliktināšanās ir radījusi ievērojamas grūtības,» norāda Citigroup.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas akciju cenas šogad augs par 18%, uzskata Citigroup Inc analītiķi.

Viņi prognozē, ka šajā gadā Stoxx Europe 600 indekss palielināsies līdz 460 punktu līmenim, un indekss uzrādīs straujāko gada pieaugumu kopš 2009.gada, kad tas atguvās no sāpīgā pārdošanas viļņa, ko izraisīja globālā finanšu krīze.

Citigroup eksperti uzskata, ka reģiona ekonomikas atveseļošanās ir pārāk zemu novērtēta, un šajā gadā kompāniju ienākumi paaugstināsies par 15%, kas ļaus eksportētājiem pārdzīvot eiro vērtības kāpumu. Arī Goldman Sachs eksperti piekrīt, ka pieaugums būs, taču nav tik optimistiski kā Citigroup.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Hakeri veic uzbrukumu arī Citigroup

Jānis Šķupelis, 09.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pasaulslavenā investīciju banka Citigroup paziņojusi, ka arī tā cietusi no hakeru uzbrukumiem, kā rezultātā hakeri varējuši aplūkot aptuveni 200 tūkst bankas klientu informāciju, ziņo Reuters.

Citigroup norādījusi, ka hakeri tikuši pie informācijas par klientu vārdiem, konta numuriem un kontaktinformācijas. Tiesa gan, banka norādījusi, ka hakeri nav tikuši pie bankas klientu dzimšanas datumiem, kredītkaršu derīguma termiņiem un karšu drošības kodiem.

Jānorāda, ka tādējādi Citigroup pievienojusies vēl veselai virknei pasauleslavenu kompāniju, kas pēdējā laikā pārcietušas dažāda apmēra kiberuzbrukumus. Pie zīmīgākajiem piemēriem jāmin Sony, Google un Lockheed Martin.

DB jau rakstījis, ka arvien vairāk valstis kiberdrošību stāda savu prioritāšu augšgalā, tostarp arī ASV paziņojusi, ka tieši kiberdrošība ir valsts diplomātiskā prioritāte nr. 1 un pasaule šajā «kariņā» atrodas tikai sākuma posmā. Skaidrs ir tas, ka aktīvs kiberkarš mūsdienu pasaulē ir pavisam reāls, tiesa gan, ierindas patērētāju nevis cauršauj lode kā reāla kara gadījumā, bet cieš tā maciņa svars un personīgā telpa (piemēram, tiek nozagti kredītkaršu dati, nozagta personīgā informācija).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 15 pasaules lielāko banku reitingus, tādējādi atspoguļojot kapitāla trūkuma riskus, ar kuriem tās saskaras, vēsta Reuters.

Aģentūra par vienu pakāpi samazinājusi reitingus vienai no Eiropas lielākajām bankām HSBC, kā arī bankām Bank of America, Royal Bank of Scotland un Societe Generale.

Savukārt par divām pakāpēm reitingi «griezti» tādiem finanšu gigantiem kā – Barclays, BNP Paribas, Royal Bank of Canada, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Credit Agricole, Morgan Stanley, UBS un Deutsche Bank.

Par trijām pakāpēm Moody’s samazinājusi Credit Suisse reitingu (no Aa1 līdz A1), tādējādi pārsteidzot analītiķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Eksperti paredz Dienvidkorejas akciju tirgus kāpumu

Jānis Šķupelis, 03.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas akciju tirgus nākamajā gadā turpinās savu kāpumu, jo investorus turpinās pievilināt samērā lētie akciju novērtējumi un kompāniju ieņēmumu pieaugums, norādījuši gan Deutsche Bank, gan Citigroup analītiķi.

Deutsche Bank prognozē, ka Dienvidkorejas Kospi indeksa vērtība līdz 2011. gada jūnijam varētu sasniegt 2200 punktu atzīmi, kas būtu pieaugums par 15% (no vakardienas līmeņa). Arī Citigroup analītiķi prognozē, ka šī indeksa vērtība nākamā gada pirmās puses laikā varētu sasniegt 2200 līdz 2300 punktu atzīmi. Abas prognozes balstās uz pieņēmumu, ka nākamgad pasaules ekonomikai pastāv maza iespēja piedzīvo atkārtotu recesiju.

Jāpiebilst, ka šogad vērtība jau ir palielinājusies par 15%, kas ir labākais rādītājs Āzijā aiz Indijas akciju tirgus. Tikmēr gadu iepriekš Kospi indeksa vērtība bija palielinājusies par 50%. «Elastīga kapitāla atdeve un samērā lētas akcijas padara šo tirgu pievilcīgu ārvalstu investoriem. Sevišķi gribētos izcelt Dienvidkorejas finanšu, celtniecības, kuģu būvniecības un tehnoloģiju sektorus,» tā Citigroup analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu tirgus zaudējumi Šveices franka svārstību dēļ var sasniegt miljardus

Žanete Hāka, 19.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim Šveices Centrālās bankas lēmums atcelt franka kursa minimālo robežu radījis 400 miljonu dolāru zaudējumus tādām bankām kā Citigroup, Deutsche Bank un Barclays, raksta Bloomberg.

Tomēr eksperti uzskata, ka zaudējumi būs vēl lielāki.

«Zaudējumi sasniegs miljardus – patlaban tie vēl tiek aprēķināti,» saka Bostonas Universitātes eksperts Marks Viljams. Viņš uzsver, ka zaudējumi skars milzīgas bankas, brokerus, hedžfondus, fondus un valūtu spekulantus.

Citigroup, kas ir pasaules lielākais valūtu starpnieks, ir zaudējusi vairāk nekā 150 miljonus ASV dolāru, informējusi kāda anonīma persona. Arī Deutsche Bank zaudējusi tikpat lielu summu, savukārt Barclays – mazāk nekā 100 miljonus dolāru.

Tā, piemēram, hedžfondu pārvaldnieks Marko Dmitrijevičs, kas spēja izdzīvot vismaz piecas jaunattīstības tirgu parādu krīzes, slēdz savu lielāko hedžfondu, kura aktīvi pērnā gada beigās bija aptuveni 830 miljoni dolāru, jo praktiski ir zaudējis visu savu naudu Šveices Bankas lēmuma dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki starptautisko banku eksperti prognozē naftas cenas pieaugumu, raksta Bloomberg.

Tā, Citigroup analītiķi pievienojušies Goldman Sachs ekspertu izteikumiem par izejvielu cenu pieaugumu, paredzot, ka melnā zelta cena līdz gada beigām visdrīzāk palielināsies līdz vismaz 60 dolāriem.

Kaut arī ASV produkcijas apjomi varētu atkal augt, ņemot vērā augstākas jēlnaftas cenas, to slāpēt palīdzēs OPEC ražošanas apjomu samazināšanas nākamo 6-9 mēnešu laikā. Ražotājiem būtu japaplašina sava vienošanās attiecībā uz naftas apjomu pieaugumu, jo tirgus dalībnieku vidū valda bažas, ka Krievija atpaliek apjomu samazināšanā.

Šie procesi liks naftas cenai gada otrajā pusē pārsniegt 60 dolārus par barelu. Tiesa gan, vēl aizvien nav precīzi zināms, par cik augušas naftas rezerves pērnā gada pēdējā ceturksnī, un šie dati varētu likt cenām samazināties, ja apjomi nebūs samazinājušies pietiekami lielā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Deviņas globālās bankas par krāpšanos valūtas tirgū maksās divus miljardus dolāru

LETA, 14.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deviņas lielās pasaules bankas par krāpšanu valūtas tirgū piekritušas samaksāt divus miljardus ASV dolāru (1,79 miljardu eiro) lielu kompensāciju, lai izlīgtu ar investoriem, ceturtdien paziņoja procesā iesaistītā juristu kompānija.

Investori panākuši vienošanos ar Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs HSBC, JPMorgan, RBS un UBS, ziņoja juridiskā kompānija Hausfeld. Bankas tiek vainotas kopīgi plānotā valūtas tirgus manipulācijā.

Pagaidām nav zināms, kā summa tiks sadalīta.

Jūnijā kāds avots vēstīja, ka Barclays maksās 375 miljonus, HSBC - 285 miljonus, BNP Paribas gandrīz 100 miljonus un Goldman Sachs" apmēram 130 miljonus dolāru, taču norādīja, ka šie skaitļi var mainīties.

Dažas no bankām jau iepriekš bija vienojušās maksāt konkrētu summu.

ASV gigants JP Morgan Chase piekrita maksāt 99,5 miljonus janvārī, un tam sekoja Bank of America, kas nolēma maksāt 180 miljonus, Citigroup ar 394 miljoniem un Šveices UBS ar 135 miljoniem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

30% banku darbinieku tuvāko gadu laikā varētu aizstāt tehnoloģijas

Žanete Hāka, 13.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju attīstība tuvāko piecu gadu laikā var likt izzust 30% ar bankām saistīto profesiju, uzskata bijušais Citigroup Inc vadītājs Vikrams Pandits.

Kā raksta Bloomberg, eksperts uzskata, ka mākslīgā inteliģence un automatizācija samazinās nepieciešamību pēc jauniem darbiniekiem tādās jomās, kā, piemēram, biroja darbiniekus. «Viss, kas notiek saistībā ar mākslīgo intelektu, automatizāciju un pārējām tehnoloģijām, padarīs procesus vienkāršākus,» viņš uzskata, piebilstot, ka tas mainīs banku biroja darbu. Patlaban jau Volstrītas lielākās kompānijas izmanto tehnoloģijas, tostarp, automātisko apmācību un mākoņrisinājumus, lai automatizētu savas operācijas, tādējādi liekot darbiniekiem mainīties.

Tā, piemēram, jūnijā, Bank of America vadītājs Toms Montāgs paziņoja, ka samazinās izmaksas, meklējot vairāk veidu, kā tehnoloģijas var aizstāt cilvēkus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēlnaftas cena aprīļa piegādēm Ņujorkas preču biržā 7. marta rītā bija 106,32 ASV dolāri par barelu, kas ir par 1,90 dolāriem vairāk nekā iepriekšējās tirdzniecības sesijas noslēgumā.

Naftas cenas palielināšanos līdz augstākajam līmeni pēdējo 29 mēnešu laikā veicināja Citigroup jaunākais ziņojums, kurā banka palielinājusi savu prognozi attiecībā uz vidējo naftas cenu šogad no 90 ASV dolāriem līdz 105 dolāriem par barelu, vēsta Associated Press.

Citigroup norāda, ka, visticamāk, nemieri Lībijā naftas piegādes kavēs vēl visu šā gada otro ceturksni, taču, pēc bankas analītiķu domām, protesti neizplatīsies tālāk Saūda Arābijā, kas ir pasaulē lielākais naftas eksportētājs. Saūda Arābija arī apņēmusies kompensēt naftas piegāžu iztrūkumu, kas radies nemieru dēļ Lībijā.

Pagājušajā nedēļas nogalē Lībijā joprojām notikušas vairākas sadursmes starp valsts līdera Muamara Kadāfi atbalstītājiem un pretiniekiem. Jau ziņots, ka pasaules lielās naftas kompānijas, kas darbojas Lībijā, evakuējušas savus darbiniekus no valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankas paliks «zem spiediena»

Mārtiņš Apinis, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka līdzšinējos ekonomikas stimulēšanas pasākumos banku sektoru varētu uzskatīt par vienu no lielākajiem ieguvējiem, no investoru viedokļa to ne tuvu nevar uzskatīt par stabilitātes etalonu, tomēr finanšu sektora akciju cenu kritums ir bijis tik iespaidīgs, lai izvirzītu jautājumu par to, vai šīs akcijas nav kļuvušas pietiekami lētas, lai solītu augstu investīciju atdevi nākotnē.

Kā stāsta Swedbank Vērtspapīru brokeru nodaļas vadītāja Svetlana Skuteļska, banku nozares akcijas pēdējo triju mēnešu laikā piedzīvojušas ļoti spēcīgu spiedienu no pārdēvēju puses, kā rezultātā banku akciju cenas ievērojami kritās. Pēc viņas domām, nav nejaušība, ka vissmagākos zaudējumus ir cietušas banku sektora akcijas – galvenā problēma ir nevis tā, ka banku nozarē krīt kopējie ieņēmumi, bet gan tas, cik lielas summas no banku aktīviem ir ieguldītas grūtībās nonākušo valstu obligācijās, it īpaši Eiropā.

«Atsevišķos brīžos akciju cenu svārstības sasniedza līdz pat 12% dienā. Šādas ievērojamas cenu svārstības izraisīja investoru bēgšana no riskantiem aktīviem, ko pastiprināja bailes par Grieķijas defoltu. Kredītreitingu pazemināšana dažām Eiropas valstīm, tostarp Spānijai un Itālijai, arī izraisīja pārdošanas vilni Eiropas finanšu nozares akcijām,» tirgus norises komentē S. Skuteļska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrumeiropas aktīvi, ko vissmagāk skāra eiro reģiona parādu krīze, visticamāk, galu galā izrādīsies ieguldījumiem visefektīvākie, par ko liecina investoru atgriešanās jaunajos tirgos, tādējādi mazinot tā saucamos «kaimiņu riskus», citējot Citigroup pausto informāciju, raksta The Baltic Course.

«Šā gada otrajā ceturksnī Centrālā un Austrumeiropa ir bija mājas valūtām ar vissliktāko atdevi, tāpēc nesen atgriezusies riska apetīte globālajos tirgos uz šī reģiona tirgiem varētu atstāt īpaši labu iespaidu,» norāda Citigroup jauno tirgu eksperts Deivids Lubins (David Lubin).

Taču pieprasījums pēc Grieķijas, Spānijas un Portugāles parādzīmēm pēdējās izsolēs, kā arī ziņojums, kurā uzrādītā uzticība Eiropas ekonomikai ir augstākajā līmenī pēdējo divu gadu laikā, mazina bažas, ka parādu krīze varētu kavēt Eiropas ekonomisko atlabšanu.

Tas šonedēļ palīdzējis augt Eiropas vērtspapīru tirgiem un palielinājis Vācijas desmit gadu parādzīmēm sasniegt augstākās procentu likmes pēdējo divu mēnešu laikā, tādējādi norādot uz investoru vēlmi iegādāties riskantos aktīvus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bāzētā globālā banka Citigroup aizvadītā gada pēdējā ceturksnī darbojusies ar vairāk nekā 18 mljrd. dolāru (aptuveni 15 mljrd. eiro) tīrajiem zaudējumiem. Par zaudējumiem «jāpateicas» nodokļu reformām, norādījusi banka, kuru kopš 2012. gada vada M. Korbats. Neierēķinot nodokļu politikas izmaiņu radītos izdevumus, Citigroup iepriekšējā ceturksnī strādājusi ar 3,7 mljrd. dolāru tīro peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Citigroup iepriecina investorus

Žanete Hāka, 15.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešās lielākās ASV bankas pēc aktīvu apjoma Citigroup otrā ceturkšņa peļņa pieaugusi par 42%, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, tādējādi pārspējot analītiķu prognozes, raksta Bloomberg.

Neto ienākumi pieauguši līdz 4,18 miljardiem ASV dolāru jeb 1,34 dolāriem par akciju, salīdzinot ar pērn gūtajiem ienākumiem 2,95 miljardu dolāru jeb 95 centu par akciju apmērā.

Kopš oktobra, kad bankas vadītāja amatā stājies Maikls Korbats, lai samazinātu izmaksas, viņš ir atlaidis tūkstošiem darbinieku un pārtraucis bankas darbību vairākās valstīs.

Ienākumi no akciju tirdzniecības pieauguši par 68% līdz 942 miljoniem dolāru.

Savukārt Citi Holdings, kas tika dibināts 2009. gadā, lai apkalpotu sliktos aktīvus, guvis mazākos zaudējumus tā vēsturē. Turklāt uzņēmuma aktīvu apjoms sarucis par 31% līdz 131 miljardam dolāru. Rezultātā zaudējumi bija 570 miljoni dolāru, salīdzinot ar 910 miljoniem dolāru pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīrusam mainot pasauli, neiespējami vairs neizskatās dažādi fantastiski scenāriji. Pēdējās dienās daži pat sākuši piesaukt negatīvu pasaulē nozīmīgākā energoresursa - naftas - cenu.

Svarīgākie pasaules naftas ieguvēji šobrīd karo par tirgus daļu. Pasaules melnā zelta piedāvājumam esot gigantiskam un pieprasījumam, ko krasi turpina nīcināt koronavīrusa problēmu kūlas ugunsgrēks, strauji braucot lejup, vērojama gluži vai tādā kā sacensība - kurš naftas cenu noprognozēs zemāku.

Populāri piesaukt, piemēram, apaļo 20 ASV dolāru par barelu atzīmi ("Brent" jēlnaftai). Šādu cenu līmeni naftai otrajā ceturksnī paredz, piemēram, ASV investīciju banka "Goldman Sachs". Vēl nedaudz zemāku - pie 17 ASV dolāru par barelu atzīmes - to tuvākajos mēnešos redz "Citigroup". Tiesa gan, tajā pašā laikā "Citigroup" atzīst - negatīvāku scenāriju gadījumā naftas cena var sarukt arī līdz pieciem ASV dolāriem par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody's varētu samazināt reitingus lielajām starptautiskajām bankām

Žanete Hāka, 23.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service varētu samazināt parāda reitingus vairākām lielām starptautiskām bankām, jo aģentūra pārbauda, vai ASV valdība krīzes laikā mazāk iesaistītos, lai nodrošinātu, ka kreditori saņem savu naudu, raksta Bloomberg.

Reitingu aģentūra varētu samazināt kredītreitingu bankām Goldman Sachs un JPMorgan Chase&Co, kā arī Morgan Stanley un Wells Fargo&Co, paziņojis Moody’s. Patlaban tiek izskatītas arī Citigroup un Bank of America reitinga izmaiņas, taču to virziens patlaban nav skaidrs, tāpat par reitinga izmaiņām Moody’s spriež attiecībā uz Bank of New York Mellon Corp un State Street Corp.

Moody’s un Standard&Poor’s ir paziņojuši, ka reitingu samazināšana varētu būt nepieciešama, jo valdībai ir jauni instrumenti, kā ietekmēt bankas tā vietā, lai tās glābtu ar nodokļu maksātāju naudu. Šie plāni var iekļaut likšanu parādzīmju turētājiem uzņemties zaudējumus uz sevi vai konvertēt akcijas pamatkapitālā. Šāda politika var ietekmēt reitingu arī banku meitaskompānijām, kas pieņem depozītus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Delavēras Citadele un Rotšildu talants

Sandris Točs, speciāli DB, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Delavēras štatā reģistrētā RA Citadele Holdings LLC nav vientuļa. Vēl ir vairāk nekā 700 000 kompāniju, ko ir reģistrējis aģents The Corporation Trust Company. Kompānijas statuss raksturots kā «nezināms». Mēs zinām, ka tas ir Latvijas bankas Citadele īpašnieks, kas savukārt pieder Citadeles padomes priekšsēdētāja Timotija Kolinsa kompānijai Ripplewood Advisers LLC, kas arī reģistrēta Delavērā.

Kāpēc Delavēra? Šīs jurisdikcijas galvenā priekšrocība ir anonimitāte, šeit reģistrēto kompāniju dalībnieki neatkarīgi no daļu skaita līgumos var noteikt jebkādus nosacījumus peļņas sadalei savā starpā, patiesā labuma guvēji paliek publiski nezināmi. Tieši Delavēras štatā ir reģistrētas vairāk nekā puse no ASV lielākajām un veiksmīgākajām 500 «Fortune» kompānijām. Ofšoru štatā var atrast arī Citigroup Inc., bet Citadeles korespondentbanka ASV ir Citibank. Taču tieši Latvijai vairāk par visiem vajag apkarot «ofšorus» un «čaulas».

Savulaik liela uzmanība ir bijusi pievērsta tam, kādos iespējamos interešu konfliktos Citadeles pārdošanas procesā atrodas mūsu politiķi un amatpersonas, bet nekad - kādos ārvalstu konsultants un pircēji. Taču notikumi atklāj, ka starp Citadeles pārdošanas konsultantu Societe Generale un tās pircēju T. Kolinsu ir izsekojamas ļoti iespējamas darījumu attiecības. Ir zināms, ka T.Kolinsam piederošais Ripplewood holdings RHJ International, mainot nosaukumu uz BHF Kleinwort Benson Group, ir pārdots sākumā Oddo&Cie un tūlīt pat Amundi un Societe Generale. Savukārt 2016.gadā ir izveidota Societe Generale piederoša privāta banka Kleinwort Hambros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

S&P 500 indekss šogad varētu pieaugt par 19%

Žanete Hāka, 30.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī brīža līdz gada beigām Standard&Poor’s 500 Index varētu pieaugt vēl par 13%, atsaucoties uz Birinyi Associates Inc, raksta Bloomberg.

Indekss gada beigās varētu sasniegt 1325 punktus, kopumā šajā gadā sasniedzot 19% pieaugumu. Paredzams, ka to veicinās General Electric, Citigroup un Microsoft Corp akciju cenu kāpums. General Eletric un Citigroup akcijas cenas kāpums jau sasniedzis 20%, bet Microsoft Corp akcijas cena pieaugusi virs 30 dolāriem.

Arī Bloomberg veiktajā analītiķu aptaujā izteikta vidējā prognoze, ka indekss pieaugs līdz 1243 punktiem.

Kopš 2009. gada 9. marta indekss ir palielinājies par 73% līdz 1173,22 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru