Transports un loģistika

Daimler ieguldīs 800 miljonus jaunā rūpnīcā Ungārijā

, 18.06.2008

Jaunākais izdevums

Automašīnu ražotājs Daimler plāno ieguldīt 800 miljonus EUR (562.243 miljonus latu) jaunas montāžas rūpnīcas izveidē Ungārijā, lai varētu paplašināt Mercedes-Benz kompakto automašīnu modeļu ražošanu, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Plānots, ka jaunajā rūpnīcā būs 2.5 tūkstoši jaunas darba vietas.

Tāpat Daimler iecerējs piesķirt papildus 600 miljonus EUR (421.682 miljonus latu) tās Rastatt ražotnei Vācijā, kur tiek ražoti A un B klases kompaktie automobīļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV galvaspilsētas Vašingtonas federālā tiesa apstiprinājusi vienošanos ar Vācijas autobūves kompāniju Daimler AG, pieņemot kompānijas meitsabiedrību atzīšanos 22 valstu, tostarp Latvijas, amatpersonu kukuļošanā un tādējādi neizvirzot kriminālapsūdzības, taču nosakot naudassodu 93,6 miljonu ASV dolāru (49 miljonu latu) apmērā.

ASV apgabaltiesas tiesnesis Ričards Leons pieņēma prokuroru piedāvāto vienošanos neizvirzīt kriminālapsūdzības pret Daimler AG, ja kompānija sadarbosies ar tās darbības pārraudzītājiem, pakļausies iekšējām pārbaudēm un ievēros pārējos vienošanās noteikumus.

Ņemot vērā Daimler AG atteikšanos no šādas prakses un pilnīgu sadarbību ar izmeklētājiem, prokurori ieteica Vašingtonas tiesai pieņemt divu Daimler AG meitsabiedrību paziņojumu par savas vainas atzīšanu un uzlikt naudassodu 93,6 miljonu ASV dolāru (49 miljonu latu) apmērā. Daimler AG samaksās arī 91,4 miljonu dolāru (47,9 miljonu latu) naudassodu, lai ASV Vērtspapīru un biržu komisija izbeigtu izmeklēšanu šajā lietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FKTK piemērojusi AS Valmieras stikla šķiedra akcionāriem 131 250 eiro sodu

Dienas Bizness, 16.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) AS «Valmieras stikla šķiedra» akcionāriem Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler piemērojusi soda naudu 131 250 eiro apmērā par konstatētajiem Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) pārkāpumiem, informē FKTK.

Nosakot akcionāriem piemērojamo soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā to finanšu stāvokli, kā arī to, ka akcionāri ir atzinuši pārbaudes rezultātā atklātos pārkāpumus.

Administratīvās lietas ietvaros FKTK, konstatēja, ka Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler likumā paredzētajā termiņā nebija izpildījuši FITL 66. pantā noteikto pienākumu izteikt pārējiem AS «Valmieras stikla šķiedra» akcionāriem obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Tika konstatēts, ka Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler kopš 2005. gada, ir rīkojušies saskaņoti, tieši un netieši iegūstot vairāk nekā 50% AS «Valmieras stikla šķiedra» lielu balsstiesību īpatsvaru. FITL 66. pants (redakcija, kas bija spēkā 13.07.2006.) paredz, ka personām, kuras rīkojas saskaņoti un kuras tieši vai netieši iegūst no akcijām izrietošās balsstiesības tādā daudzumā, ka šo personu balsstiesības sasniedz vai pārsniedz 50 procentus no akciju sabiedrības balsstiesīgo akciju kopskaita, ir pienākums izteikt citiem akcionāriem adresētu akciju atpirkšanas piedāvājumu. Pārbaudes gaitā FKTK konstatēja arī pārkāpumus informācijas par veiktajiem darījumiem ar akcijām atklāšanas jomā (informācija, kas bija jāsniedz saskaņā ar FITL 86.1 pantu) no Heinz-Jürgen Preiss-Daimler un Beatrix Preiss-Daimler puses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Tieslietu ministrija ir izvirzījusi Vācijas autobūves kompānijai Daimler AG apsūdzības kukuļu maksāšanā desmitiem miljonu ASV dolāru (desmitiem miljonu latu) apmērā vismaz 22 ārvalstu, tostarp Latvijas, amatpersonām, ziņo aģentūra BNS.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kolumbijas tiesa lēmusi, ka Daimler meitas uzņēmumam Krievijā Mercedes-Benz Rus par kukuļdošanu jāmaksā 27,36 miljonu ASV dolāru sods, ziņo Interfaks. Latvijas Daimer lietā pārbaude vēl turpinās.

Saskaņā ar Daimler ziņojumu, kas nosūtīts ASV Vērtspapīru un biržu komisijai, uzņēmumi Mercedes-Benz Rus un Vācijas Daimler Export and Trade Finance par vainas atzīšanu noslēdza vienošanos ar ASV Tieslietu ministriju.

Daimler Export and Trade Finance tiesa piesprieda samaksāt 29,12 miljonus ASV dolāru.

Db.lv jau vēstīja, ka ASV Tieslietu ministrija izvirzījusi Vācijas autobūves kompānijai Daimler AG apsūdzības kukuļu maksāšanā desmitiem miljonu ASV dolāru (desmitiem miljonu latu) apmērā vismaz 22 ārvalstu, tostarp Latvijas, amatpersonām.

Iepriekš ASV galvaspilsētas Vašingtonas federālā tiesa apstiprinājusi vienošanos ar Vācijas autobūves kompāniju Daimler AG, pieņemot kompānijas meitsabiedrību atzīšanos 22 valstu, tostarp Latvijas, amatpersonu kukuļošanā un tādējādi neizvirzot kriminālapsūdzības, taču nosakot naudassodu 93,6 miljonu ASV dolāru (49 miljonu latu) apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Daimler vēlas iegādāties 15 % KamAZ

, 24.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijai Krievijas tehnoloģijas, kas vēlējās iegādāties 13 % KamAZ akciju, parādījies konkurents. 15 % šī uzņēmuma vēlas iegādāties vācu Daimler, ziņo newsru.com.

Daimler atliek vienoties ar uzņēmuma īpašnieku Troika dialog par darījuma summu.

Daimler par savu vēlmi iegādāties akcijas uzņēmumam Troika dialog pavēstīja 11. novembrī – tieši šī diena iepriekš bija noteikta kā pēdējais laiks, kad Daimler bija jāizlemj pirkt vai nepirkt KamAZ akcijas, uz kurām pretendē arī Krievijas tehnoloģijas.

Valsts uzņēmums Krievijas tehnoloģijas septembrī lūdza Troika dialog pārdot tai 13 % KamAZ, tādējādi, uzņēmums būtu ieguvis kontrolpaketi. Tomēr kompānijai Daimler ir priekšroka akciju izpirkšanā, tāpēc akcijas bija jāpiedāvā arī šai kompānijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Nodokļu naudas šķiešana, dodot priekšroku dāsniem kukuļiem

Dienas Bizness, 29.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no šīs nedēļas apspriestākajām tēmām nenoliedzami ir starptautiskā autobūves giganta Daimler atzīšanās, ka tas savas automašīnas neskaitāmās pasaules valstīs, tostar Latvijā, ir realizējis ar kukuļošanas palīdzību.

Pašam Daimler šis stāsts jau drīz vien būs beidzies, samaksājot ASV valstij nedaudz vairāk par 100 milj. Ls. Protams, summa nav maza, taču, ņemot vērā, ka savulaik ar kukuļu palīdzību pārdotie auto ir devuši krietni vien lielākus ienākumus, faktiski var teikt, ka Daimler būs izļuvis no šī skandāla ar salīdzinoši mazām sāpēm. Šī summa būtu uzskatāma par nelielu kaut vai tāpēc, ka citā stipri vien līdzīgā kukuļošanas gadījumā Vācijas rūpniecības koncernam Siemens nācās šķirties no aptuveni četras reizes lielākas summas. Turklāt nebūsim naivi — ne jau šis skandāls kalpos par argumentu tam, lai kāds nākotnē sev neiegādātos, piemēram, jaunu Mercedes markas automobili.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokuratūra Vācijas autobūves koncerna Daimler kukuļošanas lietā uzrādījusi apsūdzību Zviedrijas un Latvijas pilsonim Raimondam Krastiņam, kurš ir sens paziņa citam šajā lietā apsūdzētajam bijušajam SIA Rīgas satiksme (RS) padomes priekšsēdētāja vietniekam Leonardam Tenim.

Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne aģentūrai LETA pastāstīja, ka Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktoram Krastiņam apsūdzība uzrādīta par to, ka viņš atbalstīja kukuļa izspiešanu un kukuļa pieņemšanu lielā apmērā. Tāpat viņam apsūdzība uzrādīta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu lielā apmērā legalizēšanas atbalstīšanu.

Pēc prokuratūras domām, Krastiņš atbalstījis kukuļa izspiešanu no Daimler AG grupas uzņēmuma Evo Bus, bet atbalstīja kukuļa pieņemšanu no citiem autobusu un trolejbusu ražotājiem - Ikarus Special Coach Factory Ltd., Neoplan Polska (pašreizējais Solaris Bus&Coach) un Ganz Transelektro Traction Electrics. Tā, piemēram, Evo Bus epizodē kukuļi figurē aptuveni pusotra miljona latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daimler lietā uzrāda apsūdzību vēl vienam bijušā mēra Bojāra padomniekam

LETA, 04.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokuratūra Vācijas autobūves koncerna Daimler kukuļošanas lietā uzrādījusi apsūdzību vēl vienam bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomniekam, uzņēmējam Armandam Zeihmanim.

Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne aģentūrai LETA pastāstīja, ka Zeihmanim apsūdzība šodien uzrādīta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

Prokuratūra plašāku informāciju par uzrādīto apsūdzību nesniedza, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka, pēc likumsargu domām, Zeihmanis kopā ar citām šajā lietā iesaistītajām personām iegādājies viesnīcu Austrijā, tādā veidā atbalstot kukuļa naudas legalizēšanu. Pašam Zeihmanim par kukuļošanu apsūdzība nav celta.

Zaļūksne nenoliedza, ka šajā lietā pagaidām aizdomās turētā statusā ir vēl vairākas personas, taču par to, vai arī tām tiks uzrādītas apsūdzības, tiks lemts tuvākajā laikā. Plašsaziņas līdzekļos jau iepriekš izskanējis, ka lietā iesaistīta Zeihmaņa dzīvesbiedre Vita, Sergejs Zambers un vēl pāris personu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daimler lietā aizturēts bijušais Bojāra padomnieks Tenis

LETA, 14.02.2011

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki konvojē tā dēvētajā Vācijas autobūves koncerna "Daimler" kukuļošanas lietā nedēļas nogalē aizturēto bijušo Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieku transporta jautājumos un SIA Rīgas satiksme padomes priekšsēdētāja vietnieku Leonardu Teni uz tiesas sēdi, kur lems par piemērojamo drošības līdzekli

Leta

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā dēvētajā Vācijas autobūves koncerna Daimler kukuļošanas lietā nedēļas nogalē aizturēts bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks transporta jautājumos un SIA Rīgas satiksme (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piektdien veica kratīšanu RS telpās un, iespējams, vēl citur lietā par Daimler dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām.

Nedēļas nogalē izmeklētāji veikuši vēl vairākas procesuālās darbības šajā lietā. Kopējo aizturēto skaitu un citas ar lietu saistītas detaļas KNAB izmeklēšanas interesēs neatklāj. Aģentūrai LETA zināms, ka Tenis aizturēts sestdienas vakarā Daugavpilī.

50 gadus vecais daugavpilietis Tenis savulaik ieņēmis daudzus ietekmīgus amatus, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Padomju laikā ieguvis dzelzceļnieka izglītību un strādājis Rīgas vagonu rūpnīcā, kā arī bijis aktīvs komjaunietis, pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Tenis pievērsās uzņēmējdarbībai, bet nedaudz vēlāk - arī politikai. Viņš bija 6.Saeimas deputāts (ievēlēts no Demokrātiskās partijas Saimnieks), Akcizēto preču padomes un Spirta monopola padomes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KNAB veic kratīšanas Daimler kukuļošanas lietā

LETA, 11.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien veicis kratīšanu pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) un, iespējams, vēl citur lietā par Vācijas autobūves koncerna Daimler dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Patlaban nav zināms, vai izmeklētāji nolēmuši kādu amatpersonu aizturēt. Ne KNAB preses pārstāvji, ne priekšnieks Normunds Vilnītis aģentūrai LETA nekādus komentārus nesniedza.

KNAB izmeklētāji RS ieradās ap plkst.13, novēroja aģentūra LETA, un joprojām ir uzņēmuma telpās. Neoficiāla informācija liecina, ka galvenokārt viņus interesējuši RS arhīvā pieejamie dokumenti.

RS vadītājs Leons Bemhens visu dienu uz tālruņa zvaniem neatbildēja, bet neilgi pēc plkst.18 pameta biroja telpas, aģentūrai LETA apstiprinot KNAB darbinieku "vizīti" viņa vadītajā uzņēmumā. Par KNAB izmeklētāju ierašanās iemesliem esot jāvaicā KNAB, Bemhens neesot tiesīgs sniegt šādu informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijas tirgus ir pārāk niecīgs, lai Daimler vai kāds cits ražotājs izšķirtos par šādu soli,» uzskata Nissan pārstāvis Latvijā. Eksperti norāda uz cīņu par tirgu ASV, kur konkurentiem varētu būt izdevīgi izplatīt šādus paziņojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Mercedes-Benz pārsteidz ar pārdošanas rekordu

Gunta Kursiša, 06.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas automašīnu ražotājs Daimler pērn pārdevis rekordlielu Mercedes-Benz automašīnu skaitu, kā arī uzstādījis pārdošanas rekordus Ķīnas, Indijas un Krievijas tirgū, vēsta BBC.

Mercedes-Benz pārdošanas apjomi 2011. gadā pieauguši par 8%, kopumā pārdodot vairāk nekā 1,260 miljonus automašīnu.

Ieskaitot tādas markas automašīnas kā Smart car un luksusa klases Maybach, Daimler kopumā pērn pārdevis 1,36 miljonus automašīnu. Kompānija pārdevusi rekordlielu skaitu automašīnu Ķīnas, Krievijas un Indijas tirgos.

Automašīnu piegādes ASV palielinājušās par 13%, sasniedzot 245 tūkstošus, bet Ķīnā pārdoti 193 tūkstoši automašīnu, kas ir par 31% vairāk Daimler ražoto automašīnu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori iesnieguši prasību Vācijas tiesā, no Vācijas autobūves uzņēmuma "Daimler" cenšoties piedzīt 896 miljonu eiro saistībā ar dīzeļautomobiļu kaitīgo izmešu datu manipulēšanu.

219 prasītāji apsūdz "Daimler" par fakta slēpšanu, ka tas dīzeļautomobiļos izmantoja pretlikumīgu programmatūru, lai viltotu datus par kaitīgajiem izmešiem, un par to, ka uzņēmums nav informējis investorus par šīs krāpniecības riskiem un izmaksām.

"Tāpēc prasītāji par "Daimler" akcijām maksājuši pārāk lielu cenu, un mēs uzskatām, ka "Daimler" nepieciešams izmaksāt kompensācijas," norāda juridiskā firma "TILP Litigation".

Starp prasītājiem ir bankas, pensiju fondi un apdrošināšanas uzņēmumi no Eiropas Savienības, Ziemeļamerikas, Āzijas un Austrālijas, kas iegādājušies "Daimler" akcijas no 2012.gada līdz 2018.gadam.

"Daimler" pretēji "Volkswagen" vienmēr noliedzis manipulēšanu ar datiem par dīzeļautomašīnu kaitīgajiem izmešiem. Taču, neskatoties uz to, uzņēmums Vācijā piekritis samaksāt 870 miljonu eiro naudassodu par kaitīgo izmešu noteikumu pārkāpumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Daimler lūdz Latvijas pusi nesniegt komentārus; oficiāls paziņojums būs 1. aprīlī

Aldis Zelmenis, 24.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Domenikss (Mercedes) īpašniece Benita Sadauska informēja Db, ka saistībā ar ASV Tieslietu ministrijas izvirzīto apsūdzību pret Daimler AG par kukuļu maksāšanu 22 ārvalstu, tostarp arī Latvijas amatpersonām ir saņēmusi oficiālu vēstuli no Daimler AG puses ar lūgumu līdz 1. aprīļa tiesas sēdei nesniegt nekādus komentārus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz 2009. gada pirmā ceturkšņa zaudējumiem Daimler vadība dzelžaini paziņojusi, ka no Formula 1 sacīkstes kompānija nepametīšot, vēsta Automobilwoche.

Daimler AG finanšu vadītājs Bodo Ubers (Bodo Uebber) nācis klajā ar paziņojumu pēc tam, kad masu saziņas līdzekļos tika izplatīta neoficiāla informācija, par iespējamo Daimler izstāšanos no F1 sacīkstēm: „Par izstāšanos no Formula 1 nevar būt nekāda runa. Bez tam, ja arī mēs izstātos no Formula 1 sacīkstēm, tad ņemot vērā noslēgtos līgumus kompānija (Daimler) neieekonomētu nevienu centu.” Vēl asāks bija Daimler vadītājs Dīters Zetsche, kas šo informāciju nodēvēja par nožēlojamu „melu afēru”. Daimler atbalstītā McLaren-Mercedes F1 komanda 2009. gadā var lepoties ar vairāk nekā 100 milj. eiro lielu budžetu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis nosūtījis Korupcijas Novēršanas un apkarošanas birojam ierosinājumu pārbaudīt iespējamos noziedzīgos nodarījumus, kas saistīti ar Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar Daimler dalību pašvaldības konkursos.

To Db apstiprināja ģenerālprokuratūrā. Laikraksts Bizness&Baltija ceturtdien rakstīja, ka izskanējusī informācija par Daimler kukuļošanu varētu būt saistīta ar Rīgas domes iepirkumiem. Saskaņā ar B&B informāciju Daimler laika posmā no 2002. līdz 2006.gadam tērējis aptuveni 1,8 miljonus eiro (aptuveni 1,2 miljoni latu) Rīgas domes amatpersonu kukuļošanai, lai panāktu uzņēmuma ražoto autobusu iegādi pašvaldības sabiedriskā transporta nodrošināšanai.

KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs Diena.lv atzina, ka birojs vēl nav pieņēmis lēmumu, vai pārbaudi uzsāks: “Pieejamā informācija tiek vērtēta, lai izlemtu jautājumu par turpmāku rīcību.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesa lemj apcietināt Leonardu Teni

Elīna Pankovska, 14.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa apcietinājusi bijušo pašvaldības SIA Rīgas satiksme padomes priekšsēdētāja vietnieku Leonardu Teni.

Viņa aizstāvis Andrejs Elksniņš šādu tiesas lēmumu nodēvēja par nepamatotu un to noteikti pārsūdzēs.

Db.lv jau ziņoja, ka tā dēvētajā Vācijas autobūves koncerna Daimler kukuļošanas lietā pagājušās nedēļas nogalē aizturēts bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks transporta jautājumos un SIA Rīgas satiksme (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piektdien veica kratīšanu RS telpās un, iespējams, vēl citur lietā par Daimler dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām.

Iepriekš ziņots, ka ASV Tieslietu ministrija kompāniju Daimler apsūdzēja kukuļdošanā miljoniem dolāru apjomā amatpersonām vismaz 22 valstīs. Daimler pērn aprīlī atzina savu vainu apsūdzībās un piekrita samaksāt 185 miljonus dolāru (96,9 miljonus latu), lai noregulētu šo lietu. ASV izmeklētāju pērn publiskotie materiāli liecina, ka Rīgas amatpersonas savulaik piekukuļotas, lai pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumi iegādātos Daimler ražotos Mercedes Benz autobusus, kurus pasažieru pārvadāšanai RS izmanto joprojām. Nelegālie maksājumi veikti laika posmā no 1998. līdz 2002.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa atstājusi spēkā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas lēmumu, tāpēc Vācijas autobūves koncerna Daimler kukuļošanas lietā aizturētajam Leonardam Tenim būs jāpaliek apcietinājumā.

Centra rajona tiesa 14.februārī apcietināja bijušo pašvaldības uzņēmuma SIA Rīgas satiksme (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieku. Viņa aizstāvis Andrejs Elksniņš šādu tiesas lēmumu nodēvēja par nepamatotu.

Savukārt Neatkarīgā rakstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki esot centušies panākt L.Teņa atzīšanos. Aizturētajam ticis klāstīts, ka viss šajā lietā jau esot noskaidrots, un pēc tam dots mājiens, ka viņam neesot uz ko cerēt, – tiesa lemšot tā, kā to prasīs prokurors.

DB jau rakstīja, ka L.Tenis savu laiku bijis bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks transporta jautājumos un RS padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apvienojas, lai «iekarotu» Ķīnas elektrisko automašīnu tirgu

Lelde Petrāne, 27.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daimler AG, pasaulē otrais lielākais luksusa automašīnu ražotājs, un BYD Co., Ķīnas autoražotājs, ko atbalsta miljardieris Vorens Bafets, izveidojuši kopuzņēmumu, lai attīstītu jaunu elektrisko automašīnu zīmolu Ķīnas tirgum, vēsta Bloomberg.

Jaunā uzņēmuma nosaukums būs Shenzhen BYD Daimler New Technology Co.

Abām pusēm kopuzņēmumā pieder 50%.

Daimler un BYD kopuzņēmumā plāno investēt 600 miljonus juaņu (88 miljoni ASV dolāru).

Daimler pārstāvis pastāstījis, ka Daimler un BYD jaunās kopīgi veidotās elektriskās automašīnas prototipu varētu demonstēt jau šā gada oktobrī Parīzes autošovā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija China Petroleum & Chemical Corp. piektdien atzinusi, ka vācu autoražotājs Daimler AG maksājis kukuļus vienam no tās darbiniekiem, vēsta Associated Press.

Šī lieta ir daļa no plašākas lietas, kurā Daimler tiek apsūdzēts desmitiem miljonu dolāru kukuļu maksāšanā caur meitasuzņēmumiem ierēdņiem vismaz 22 valstīs, ieskaitot Ķīnu un arī Latviju.

Paziņojumā savā tīmekļa vietnē Pekinā bāzētā kompānija, kas zināma arī ar nosaukumu Sinopec, atklāj, ka darbinieks, kurš tiek identificēts pēc uzvārda Du, atzīts par vainīgu un notiesāts 2006.gadā par noziegumiem, ko viņš izdarījis 2002. un 2003.gadā. Pēc šīs lietas nākšanas atklātībā valstij piederošā kompānija esot pārtraukusi uzņēmējdarbības attiecības ar Daimler, novērsusi radušās problēmas un ieviesusi stingrākus pretkorupcijas pasākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Horvātijā saistībā ar Daimler «kukuļiem» trīs arestētie

Lelde Petrāne, 06.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Horvātijas policija otrdien aizturējusi trīs personas, kas tiek turētas aizdomās par dalību iespējamā vietējo amatpersonu kukuļošanā, ko veicis Vācijas autoražotājs Daimler, atsaucoties uz valsts iekšlietu ministrijas sniegto informāciju, ziņo thelocal.de.

Trīs arestētās personas tiekot turētas aizdomās varas ļaunprātīgā izmantošanā un naudas atmazgāšanā, kā rezultātā nelegāli nopelnīti 921 320 eiro.

Iekšlietu ministrijas pārstāvis skaidrojis, ka konkrētās personas arestētas Daimler iespējamās kukuļošanas izmeklēšanas sakarā.

Saskaņā ar vietējo plašsaziņas līdzekļu vēstīto 2003.gadā tā laika valdība, kuru vadīja sociāldemokrāti, noslēdza līgumu ar Daimler, lai iegādātos 210 ugunsdzēsības transportlīdzekļus aptuveni 110 miljonu eiro vērtībā.

Mediji vēsta, ka autoražotājs Horvātijā «kukuļos», lai nodrošinātu darījuma izdošanos, samaksājis 4,7 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākās kukuļdošanas epizodēs, kur naudu saņēmuši Krievijas valsts pārstāvji, finanšu resursi plūduši caur Latvijas bankām.

Par to liecina publiskotais ziņojums par Daimler kukuļošanas skandālu.

Tā laikā no 2000. līdz 2005. gadam Daimler un DAIMLERCHRYSLERAUTOMOTIV RUSSIA SAO ( šobrīd Mercedes-Benz Russia SAO) maksāja Krievijas amatpersonām, lai "nodrošinātu biznesu" Krievijā.

Kā norādīts ziņojumā, daļa šo kukuļu pārskatīti uz Krievijas amatpersonu kontiem Latvijas bankās. Šo kontu turētājas oficiāli bijušas kompānijas - tukšas čaulas. Daļa no šīm kompānijām reģistrētas ASV. Šajā epizodē kukuļos samaksāti vairāk nekā 3 miljoni eiro (2.16 miljoni latu).

Kā norādīts ziņojumā, no 2003. gada janvāra līdz 2004. gada jūnijam, Daimler un DAIMLERCHRYSLERAUTOMOTIV RUSSIA SAO izdarījuši 13 maksājumus, kuru kopējā summa sasniedz 728 tūkstošus eiro, uz bankas kontu Latvijā. Šī konta īpašniece bijus kompānija Novitta Ltd, reģistrēta Delavērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai 2021. būs izrāviena gads pārejā uz ilgtspēju?

Anderss Larsons, SEB Lielo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs Baltijā, 19.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klimata pārmaiņas jau šobrīd ietekmē gan klimatu, gan dabu. 2020. gadā vidējā temperatūra par 1,2°C pārsniedza 1850. – 1900. gada rādītājus, ierindojot 2020. gadu starp trīs vissiltākajiem gadiem vēsturē.

Neskatoties uz to, ka Covid-19 dēļ pasaules temps pierima, siltumnīcefekta gāzu emisijas 2020. gadā turpināja palielināties. Lai apturētu kritisko ekosistēmu eroziju, ir jāpieliek pūles, lai mērķtiecīgāk virzītos uz ilgtspēju. Galvenajiem mūsu nākotnes izaugsmes stūrakmeņiem jābūt atjaunojamajai enerģijai, ilgtspējīgām pārtikas sistēmām, zaļajam transportam un videi draudzīgām ēkām. Kā mums sokas un ko sagaidīt 2021. gadā?

Banku dienaskārtībā: klientu vērtēšana un nozares politiku stiprināšana

Eiropas Zaļā kursa ietvars un apņemšanās ir ļoti ambiciozi. Lai gan kāds varētu saskatīt ilgtspējā riskus, ņemot vērā gaidāmo regulējumu un pārmaiņu straujumu, tā paver arī iepriekš nepieredzētas izaugsmes un attīstības iespējas. Ir skaidrs, ka banku sektoram transformācijā būs ļoti svarīga loma, jo šo ieguldījumu finansēšanai būs nepieciešams ievērojams kapitāls. Bankas aktīvi piedalās ilgtspējas pārmaiņās. Šobrīd divi galvenie virzieni ir klientu vērtēšana un dažādu politiku stiprināšana. Lielākā bankas ietekme uz klimatu ir netieša, proti, caur piedāvājumiem, produktiem un pakalpojumiem, finansējuma un investīciju risinājumiem. Tāpēc bankām ir jāpārdomā, ar kādiem klientiem tās strādā un kā viņus atbalsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Mercedes-Benz ražotājam Daimler rekordpeļņa

Lelde Petrāne, 27.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luksusa auto ražotājs Daimler paziņojis par rekordlielu ceturkšņa peļņu 1,7 miljardu eiro apmērā, ko tas guvis trīs mēnešos - līdz 30.jūnijam, ziņo BBC.

Saskaņā kompānijas sniegto informācija pieauguši gan Mercedes-Benz vieglo automašīnu, gan Daimler kravas automašīnu pārdošanas apjomi.

Daimler prognozē, ka gada pārdošanas apjomi «ievērojami pārsniegs 100 miljardus eiro».

Vienlaikus Daimler boss Dīters Zetče norāda, ka, lai gan pieprasījums pēc automašīnām lielajos attīstības tirgos - Ķīnā, Indijā, Brazīlijā un Krievijā turpinās augt, pieauguma līmenis Ķīnā un Indijā, visticamāk, būs daudz zemāks nekā pieredzēts pagājušajā gadā.

Neraugoties uz šo tendenci, kompānija sagaidot, ka 2011.gads tomēr būs viens no veiksmīgākajiem gadiem visā tās vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Daimler grib pārdot Airbus «mātes» akcijas Vācijai

Lelde Petrāne, 17.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Autoražotājs Daimler piedāvājis pārdot 7,5% Airbus māteskompānijas EADS akciju Vācijas valdībai, atsaucoties uz neoficiāliem informācijas avotiem, ziņo Reuters.

«Tā ir taisnība, bet lēmumu valdība vēl nav pieņēmusi,» stāstījis informācijas avots, apstiprinot Financial Times vēstīto.

Daimler un EADS komentārus šajā sakarā pagaidām nesniedz.

Vācijas kanclere Angela Merkele (Angela Merkel ) ar ekonomikas ministru Raineru Brūderli (Rainer Bruederle) un finanšu ministru Volfgangu Šeibli (Wolfgang Schaeuble) šo piedāvājumu apspriedīšot nākamās nedēļas trešdienā.

Financial Times, atsaucoties uz vārdā nenosauktiem avotiem, ziņoja, ka Merkele izskatīs priekšlikumu iegādāties kopumā 15% no EADS - pusi no Daimler, pusi no banku grupas. Trešdien Daimler vadītājs Dīters Zetče (Dieter Zetsche) ieminējies, ka varētu sekot kādas izmaiņas attiecībā uz Vācijas autoražotāja līdzdalību EADS. Tomēr nekādi lēmumi vēl neesot pieņemti.

Komentāri

Pievienot komentāru