Citas ziņas

Daļa no vīndaru leģendas

Guna Gleizde, Db, 10.05.2009

Jaunākais izdevums

Torresu ģimene Spānijā ar leģendārā vīna darīšanu nodarbojas jau trīs gadsimtus. Vīna un brendija ražošanas uzņēmuma Torres prezidents Migels Torress savu darbu uztver kā milzu atbildību gan pret saviem senčiem, gan pēctečiem.

Pirmo reizi apmeklējot Latviju, viņš atzīst, ka Baltijas valstu tirgus Torres uzņēmumam ir nozīmīgs gan vīnu, gan brendija pārdošanā. Lai gan vīna dzeršanas kultūra Baltijas valstīs nav tik izplatīta kā Eiropas dienvidu valstīs, tomēr, jau viesojoties Lietuvā 90. gados, viņš pārliecinājies, ka interese par vīniem ir liela un laba vīna baudīšana ir viens no aspektiem, kā izpaudās atgriešanās un integrēšanās Eiropā. Vīndaru dinastijas pārstāvis ir pārliecināts, ka pēc dažiem gadiem vīna patēriņš uz cilvēku Latvijā būs tik pat liels kā Rietumeiropas valstīs.

Valsts simbols

Torres vīnu bauda visu paaudžu un profesiju cilvēki. Turklāt šīs markas vīns vienmēr asociējas ar Spāniju un ir kļuvis par šīs valsts simbolu. Uzņēmuma tēlu veidojušas daudzas paaudzes un daudzi ģimenes locekļi, uzsver M.Torress, piebilstot, ka būt šī uzņēmuma un ģimenes daļai ir liela atbildība.

«Tu apzinies, ka tu strādā vecāku un vecvecāku veidotā uzņēmumā un tev atvēlētajos 25 vai 30 vadīšanas gados ir jāsaglabā tas, ko paveikuši priekšgājēji, jāuzlabo uzņēmums, ja tev tas ir pa spēkam, un jānodod nākamajām paaudzēm,» viņš skaidro. «Mums pats galvenais ir, lai šis bizness paliktu ģimenē,» jautāts par uzņēmuma nākotni, saka M.Torress. Tāpat starp kompānijas mērķiem ir pret apkārtējo vidi atbildīga saimniekošana, kā tiekšanās uz augstāko kvalitāti. Šos mērķus mainīt nedrīkst, bet citādi uzņēmums ir gatavs pielāgoties situācijai. «Piemēram, šobrīd strauji augošos tirgos kā Indija, Ķīna un Brazīlija pārdošanas apjomi joprojām aug, savukārt Krievijā - krītas, bet Eiropā esam vairāk vai mazāk stabili,» saka M.Torress.

Galvenais Torres mērķis ir panākt, ka uzņēmuma produkti vienmēr ir labākajos restorānos un viesnīcās un ka uzņēmuma tēls atbilst prestižam un drošībai. Saistībā ar krīzi ir apstājies straujais pārdošanas pieaugums, tomēr kopumā pārdošanas apjomi saglabājas iepriekšējā gada līmenī. Šobrīd lielākie uzņēmuma vīna noieta tirgi ir Lielbritānija, Holande, Vācija, bet vislielākais Torres brendija apjoms tiek pārdots Meksikā, Lietuvā un Spānijā.

Sacenšas ar labākajiem

«Mūsu sāncenši un konkurenti ir pasaules labākās vīnu markas,» atzīst M.Torress, norādot, ka Eiropā daudz tik lielu vīna darīšanas uzņēmumu nav.

Torres produkti tiek pārdoti 140 pasaules valstīs. Kompānijai pieder vīna darītavas ne tikai Spānijā, bet arī Čīlē un Kalifornijā. Tomēr viens no uzņēmuma galvenajiem aktīviem ir tā darbinieki, kas ir ļoti motivēti un šis uzņēmums viņiem ir gluži kā savējais, ir pārliecināts kompānijas prezidents.

Jautāts par to, kas ir laba vīna galvenais noslēpums un sastāvdaļa, M.Torress atbild: «Laiks.» To nevar aizvietot, jo, pirmkārt, laiks nepieciešams paša produkta gatavošanai, otrkārt, tā tēla un atpazīstamības veidošanai, viņš skaidro. Torres uzņēmumam ir gandrīz 140 gadu, lai gan ziņas par Torresu ģimenes vīna darītavu ir pat vēl senākas, bet pasaules līmenī tā strādā 40 gadus. No nelielas ģimenes vīna darītavas pamazām - augot par aptuveni 5% gadā - tas izveidojies par vienu no lielākajiem un atpazīstamākajiem Eiropas vīna ražotājiem. M.Torress ir pārliecināts, ka viņa tēva talants un darbs padarīja šo vīna darītavu starptautiski atpazīstamu, bet tās produktus - populārus. M.Torress uzsver, ka Eiropas, ASV un Austrālijas vīniem katram ir savas raksturīgās īpašības. Kad viņam jautā, kā šīs īpašības atšķirt, viņš parasti iesakot, pēc paša vārdiem, pārbaudītu paņēmienu. Proti, draugu kompānijā, baudot vīnu , kura etiķete ir aizklāta, jānosaka, vai vīns ir no Eiropas vai citiem kontinentiem. Tālāk jānoskaidro, vai tā ir Kalifornija vai Čīle, vai vīnogu šķirne ir Cabernet, Merlot vai kāda cita. M.Torress atzīst, ka vīns ir neatņemama pusdienu un vakariņu sastāvdaļa un viņš pats dienā izdzer vismaz puspudeli šī dzēriena, protams, ražotu kādā no Torres vīna darītavām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrība sadarbībā ar biedrību "Slow Food Straupe" aicina uz piektajiem Latvijas vīndaru svētkiem, kas notiks 17. jūlijā vēsturiskajā Straupes Zirgu pastā.

Latvijas vīndari piedāvās svētku viesiem nobaudīt Latvijas augļu, ogu un ziedu vīnu daudzveidīgās garšas. Būs iespējams nobaudīt 12 Latvijas pazīstamāko mazo vīna darītavu brūvējumus.

Latvijas augļu-ogu vīna darināšanai ir senas kultūrvēsturiskas tradīcijas. Jau vairākus gadus Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrība nopietni strādā, lai Latvijas vīna darināšanas amata prasmes tiktu izkoptas augstākā, profesionālā pakāpē. Lai vīndaru radītais produkts iegūtu atzinību ne tikai atsevišķu vīna pārzinātāju vidū, bet tiktu ar lepnumu piedāvāts arī visos Latvijas restorānos.

Šie svētki ir viens Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrības radītā un ELFLA līdzfinansēta projekta “Latvijas vīna tūre” pasākumiem, lai plašāku Latvijas iedzīvotāju daļu iepazīstinātu ar vīna tapšanas mākslu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorānā "Pullman Riga Old Town " 23.novembrī pulcēsies Latvijas labākie vīndari, lai atklātu nu jau septīto pēc kārtas vadošo Latvijas vīndaru ražojumu degustāciju - "Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023 ".

“Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023 ” pasākumā būs iespēja tikties ar 14 vīndariem un nodegustēt vairāk nekā 100 augļu, vīnogu un citu ogu vīnu un sidru šķirnes. Skates laikā gaidāmas arī vairākas aktivitātes, tostarp aklā degustācija un balsošana par labāko skates vīnu.

“Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023” piedāvātie vīnogu, augļu un ogu vīni un sidri tapuši no Latvijā audzētiem augļiem un ogām, kā arī pagatavoti pēc profesionālām vīna darīšanas metodēm un paaudzēs nodotām zināšanām. Skates ilggadējie dalībnieki regulāri pilnveido savas vīndaru prasmes, ko pierāda arī prakse – vairākiem vīndariem ir atzīstamas godalgas un tituli arī Baltijas valstu mērogā. Vairums vīna skates dalībnieki ir arī apvienojušies Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības projektā “Latvijas vīna tūre” (www.latvijasvinature.lv), kas kalpo kā pārskatāms ceļvedis ikvienam interesentam, kurš vēlas doties tūrē pa Latvijas vīna darītavām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Noskaidroti labākie Latvijā darinātie vīni

Nozare.lv, 01.08.2011

Viesnīcas Hotel Bergs lauku rezidencē Rūmenes muižā notiek Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības organizētais no Latvijā audzētajām vīnogām darīto vīnu konkurss.

Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītās nedēļas nogalē Sabilē notikušajā starptautiskā Baltijas-Skandināvijas vīndaru konferencē norisinājās no Latvijā selekcionētajām vīnogām darīto vīnu konkurss, kurā piedalījās licencētu vīna darītavu īpašnieki. Konkursa ietvaros starptautiska žūrija noteikusi labākos no Latvijā selekcionātajām vīnogu šķirnēm darinātos vietējos vīnus.

Kopumā konkursā piedalījās 11 Latvijas vīndari ar 29 vietējiem vīniem, kā arī žūrijas vērtējumam tika izlikti septiņi vīni no vairākām Skandināvijas valstīm.

Latvijas vīnu kategorijā pirmo vietu ieguva Ričarda Ivanova darinātais vīns no vietējās šķirnes Sukribe, otro vietu ieguva vīndara Normunda Labrenča dzirkstošais baltvīns no vīnogu šķirnes Vino Nordica, bet trešo vietu ieguva vairāku vietējo šķirņu izlases deserta vīns, kuru darināja vīndare Marta Igaune, Nozare.lv informēja Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības pārstāvji. Žūrija izcēla arī jaukto ogu sarkanvīnu, kuru darinājis vīndaris Andris Dišlers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas augļu un ogu vīnu konkursa 2014 apbalvošanas ceremonijā par labāko vīna darītavu atzīta SIA Lejasķērzēni, kas ražo Naukšēnu mājas vīnu un konkursa kopvērtējumā saņēma visvairāk punktu, informē pasākuma organizatori.

Kā atzīst vīnzinis Jānis Kaļķis, šogad bijusi spēcīgākā konkurence konkursa vēsturē: «Ja pirmajos gados bija daudz nedzeramu paraugu, tad šogad no 157 dzērieniem tādi bija tikai divi vai trīs. Vīna darīšanas māksla Latvijā arvien aug, cilvēki mācās noķert to īsto sajūtu un aug dzērienu kvalitāte. Piemēram, ja līdz šim zemeņu vīni praktiski nebija dzerami, šogad visi konkursā pieteiktie bija izcili.»

157 dzērienu konkurencē šī gada labāko vīnu titulus saņēma Viestura Krēvica darītais Aveņu vīns, Guntara un Raimonda Lubiānu Jāņogu vīns, kā arī Naukšēnu mājas vīna darītais Zemeņu vīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vietējam vīnam izdodas iekļūt lidostas Rīga Duty-Free zonā

Anita Kantāne, 24.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kā Jums izdevās iekļūt lidostas «Rīga» Duty-Free zonā?» šāds jautājums tika uzdots Līgatnes vīna darītavas saimniekam Ainaram Vanagam, šodien, 24. maijā, tiekoties Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības projekta «Latvijas vīna tūres» sezonas atklāšanā.

A. Vanags pasākuma viesiem uz jautājumu atbildēja ar vīndara humoru, ka viņa stāsts ir vienkāršs: «Nekas nav vienkāršs. Tā bija sagadīšanās.»

Uz Dienas Biznesa jautājumu, kāds varētu būt nākamais izaicinājums A. Vanags atbildēja, ka tā būtu nokļūšana nacionālās lidsabiedrības «Air Baltic» lidmašīnās un viesnīcu minibāros. «Mēs to varētu,» pārliecināts A. Vanags. Tas nozīmētu ieguldījumus dizainā un iepakojumā, taču tas būtu iespējams. Lidostā «Rīga» Līgatnes vīni nopērkami jau piecus gadus.

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrībā ir 35 juridiskas personas un 12 vīna darītavas piedalās Lauku atbalsta dienesta atbalstītā projektā «Latvijas vīna tūrisma attīstība», kura mērķis ir iepazīstināt ar Latvijā tapušu vīnu gan Latvijas iedzīvotājus, gan tūristus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Kriss Normens Rīgā un Daugavpilī prezentēs savu jauno albumu Junction 55

Db.lv, 26.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā un Daugavpilī notiks neaizmirstami “Smokie” leģendārās oriģinālbalss Krisa Normena koncerti viņa grupas pavadībā.

Dziedātājs izpildīs ne tikai “zelta” hitus, bet arī prezentēs Latvijas iedzīvotājiem dziesmas no sava jaunā albuma “Junction 55”, kas iznāks 2024. gada pavasarī.

Svētku noskaņu vairos pozitīvs lādiņš, ar kuru pirms leģendas uzstāšanās dalīsies 80. gadu diskotēku zvaigzne grupa “Ottawan”. Poproka leģenda Kriss Normens vienu koncertu sniegs 2024. gada 5. martā Rīgā (Arēnā “Rīga”) un Daugavpilī 2024. gada 9. martā (Daugavpils Olimpiskajā centrā). Biļešu izplatītājs - www.bilesuparadize.lv

Mūzikas fanus visā pasaulē nav īpaši nepieciešams daudz iepazīstināt ar Krisu Normenu. Viņa īpašās aizsmakušās balss dēļ grupa "Kidness", pēc grupas menedžeru ieteikuma, savulaik tika pārdēvēta par "Smokey" un vēlāk par "Smokie".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīnkopības nozare un pieprasījums pēc Latvijā darīta vīna turpina palielināties, atzina aptaujātie vīnkopji.

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs stāstīja, ka šogad Vidzemes pusē lielākā daļa vīnogu salā nosala, savukārt Kurzemē un Zemgalē vīnogu raža varētu būt vien trešdaļa no ierastā apjoma. Ivanovs gan uzvēra, ka vīnogu dārzus ļoti ietekmē saimniecību mikroklimats. Arī Kurzemē ir dārzi, kur ogu gandrīz nav.

Ivanovs stāstīja, ka gan vīnogulāju platības, gan nozares perspektīvas Latvijā turpina palielināties. Palielinās arī Latvijas klimatam piemērotu šķirņu dažādība. Arī to, ka vīnogu tiek stādīts katru gadu arvien vairāk, var just, jo stādu trūkst.

Ivanovs skaidroja, ka no kopējā vīnogu apjoma, lielākā daļa ir tehniskās šķirnes vīnogu, kas tiek izmantotas vīna darīšanā. Galda šķirnes veido tikai nelielu daļu no kopapjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā pirmo reizi Latvijā notikusi vadošo Latvijas vīndaru ražojumu degustācija Latvijas augļu un ogu vīna skate 2015, informē Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome.

Vakara gaitā ikvienam bija iespēja tikties ar vīndariem un degustēt vairāk nekā 80 augļu un ogu vīnu un sidru šķirņu. Skates laikā notika arī vairākas aktivitātes, tostarp ikviens varēja nobalsot par labāko vīnu.

Organizējot šo pasākumu, Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība (LOSP dalīborganizācija) vēlējās popularizēt kvalitatīva augļu un ogu vīna gatavošanu, salīdzināt tirgū piedāvāto augļu un ogu vīnu kvalitāti, informēt patērētāju par piedāvājumā esošiem vīniem, kā arī izvērtēt vietējā vīnmateriāla potenciālu augstvērtīga produkta iegūšanai.

Labākais vīns tautas sesijas balsojumā saņēma Vīna ceļš - Ķiršu ports.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijas prezidentūras ES Padomē viesi un apmeklētāji varēs degustēt Latvijā ražotus vīnus

LETA, 23.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē sekretariāts ir vienojies ar Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības biedriem - komerciālā vīna ražotājiem - par sadarbību Latvijas prezidentūras laikā, lai prezidentūras viesus iepazīstinātu ar Latvijas vīnu kvalitāti.

Kā pastāstīja prezidentūras Komunikācijas un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Linda Jākobsone, biedrība prezidentūras viesiem un apmeklētājiem piedāvās degustācijai 500 litrus Latvijas vīna produkcijas, kas tapusi no vietējiem augļiem, dārza un meža ogām un kas 2014.gadā ieguvusi biedrības Kvalitātes kontroles zīmi, kuru saņem konkursa Latvijas augļu un ogu vīna konkursa 2014 uzvarētāji.

«Šī sadarbība ir iespēja Latvijas vīnu darītājiem iepazīstināt ar savu produkciju ES valstu iedzīvotājus, kā arī uzsvērt savu produktu kvalitāti Latvijā,» skaidroja Jākobsone.

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība šajā sadarbībā pārstāv SIA Līgatnes vīnu darītava, SIA Vējkalnietis, ZS Smilškalni, ZS Pīlādži, SIA Vīns.LV, SIA Aizputes vīnu darītava, SIA EVI&JO, SIA Jokas Developments, IK Cremon 6 un SIA Abavas dārzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: No kokapstrādes līdz vīna darīšanai Līgatnē

Kristīne Stepiņa, 28.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līgatnes vīna darītava uz pārējo fona izceļas ar prasmi iemānīt pudelē visdažādākās garšas un smaržas. Produktu portfelī ir 80 dzērienu nosaukumi, piemēram, lāceņu un rabarberu vīns, biešu un burkānu degvīns. Joko, ka tas varot pārcelt no piektdienas uz pirmdienu.

Vīna darītavas īpašnieks Ainārs Vanags ir gandarīts, ka ābolu ledus vīnu savas vizītes laikā Latvijā ir atzinīgi novērtējis Francijas prezidents Emanuels Makrons. Uzņēmuma darbā ir iesaistījušies visi ģimenes locekļi, kā arī nodarbināti vairāk nekā 100 tūkstoši čaklu darbinieču – bišu. Šogad pēc vairāku gadu eksperimentiem ir izdevies arī medus vīns, kam pievienota bišu maize un propoliss. Uzņēmuma trumpis ir vietējās izejvielas – vīni tiek gatavoti no Gaujas Nacionālā parka teritorijā augušām ogām, augļiem, augiem un ziediem.

Desmit gadu laikā, kopš valdība ir devusi zaļo gaismu mazajām alkohola darītavām, Latvijā tās ir savairojušās kā sēnes pēc lietus. Līgatnes vīna darītava bija viena no pirmajām. Kādu tirgus nišu desmit gadu laikā Līgatnes vīni ir ieņēmuši? Kā tie atšķiras no pārējiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palielinātu investīciju ieplūdi Latvijā, jāizvērtē valsts aktīvu pārdošana biržā.

Šādu rekomendāciju Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) ir iesniegusi tikšanās laikā ar Latvijas valdības augstākajām amatpersonām. ĀIPL aicina valdību piedāvāt investoriem plašākas investīciju iespējas valsts uzņēmumos, vienlaikus nodrošinot procesa caurskatāmību un godīgas konkurences iespējas visplašākajam investoru lokam, tostarp pensiju un ieguldījumu fondiem, līdzekļu pārvaldes kompānijām, brokersabiedrībām un citu veidu investoriem.

Cūkkopjiem bažas par mēra ietekmi

Lietuvā uzliesmojušais cūku klasiskais mēris apdraud arī Latvijas cūku audzētājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Notiks pirmā Baltijas un Skandināvijas vīnogu konference

Vēsma Lēvalde, 28.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 28. līdz 31. jūlijam, Sabiles Vīna svētku laikā, Sabilē notiks arī 1. Baltijas un Skandināvijas vīnogu konference.

Šī ir otrā starptautiskā konference, ko organizē Latvijas vīnogu audzētāju un vīndaru biedrība – pirmā Ziemeļu vīnkopības konference notika 2006.gadā Jūrmalā, informē Latvijas vīnogu audzētāju un vīndaru biedrība.

Konferences dienās plānota uzkrātās pieredzes apmaiņa par vīnogu audzēšanu Eiropas ziemeļu valstīs un par vīna darīšanu šajā reģionā, kā arī paredzēta vīnu prezentēšana un konkurss. Diskusijās vīndari un vīnogu audzētāji runās par jaunumiem vīnogu šķirņu selekcijā un par Eiropas šķirņu audzēšanu mūsu reģionā. Tāpat paredzēts runāt par vīnogu audzēšanā izmantojamo agrotehniku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savā brūzī pelnītā maize izrādās ar garozu; vietējie uzraugi ir bargāki nekā Eiropā

Ar mērķi atbalstīt lauku tūrismu, dodot iespēju uzņēmējiem, kas gatavi attīstīt nelielus brūžus un vīna darītavas, papildināt piedāvājuma klāstu un gūt papildu ienākumus, savulaik veikti atvieglojumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā. Gandrīz visi uzņēmumi, kas izveidojās, tiešām uzņem tūristus, vada ekskursijas un vīna tūres. Dažiem vīndariem vīna darīšana ir kļuvusi par pamatbiznesu, tomēr viņi atzīst, ka sākotnēji lēstie apjomi, ka mazam vīndarim vajadzētu saražot tonnu vīna gadā vai 15 tonnas drusku lielākam vīndarim, rāda, ka ne viens, ne otrs modelis autonomi pastāvēt nespēj.

Ražotāji lēš, ka no kopējā pārdotā alkohola apjoma Latvijā tie būs ne vairāk kā procentu simtdaļas, tirgū tiek piedāvāta atzīstama dažādība – vīni, tostarp arī dzirkstošie vīni, sidri, degvīni, ābolu brendijs. Tūrisma pakalpojumu izstādē Balttour kāds apmeklētājs smējis, ka Latvija jau pielīdzināma vīna zemei Francijai. Līdz tai gan, protams, vēl ir tālu, tomēr pamazām atsijājas labākie, veidojas un stabilizējas piedāvājums, un ir redzams, ka mājas vīna ražošana piepilda tiem atvēlēto nišu un ar savu unikālo sortimenta mainību un elastību bagātina Latvijas ražojumu klāstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Kurzemi veidos par vīndaru reģionu

Vēsma Lēvalde, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizputes pilsmuižas velvētajos pagrabos top vīna pagrabi ar degustācijas zāli, uzglabāšanas telpām un speciālām telpām vīndaru meistarklasēm, pirmdien ziņo laikraksts Dienas bizness.

Piesaistot citus vietējo produktu ražotājus, SIA Eko vīns dibinātājs Mārtiņš Sants veido savdabīgu tūrisma piedāvājumu. Nepilnus 24 gadus vecais aizputnieks studējis kultūras vadību Rīgā, pēc tam sācis strādāt Kultūras pārvaldē Liepājā, līdz radusies doma par uzņēmējdarbību padarīt ilggadēju ģimenes tradīciju - mājas vīnu izgatavošanu. «Ideja par vīna darītavu dzima 2010. gada beigās, tad sāku meklēt piemērotu pagrabu, skaidroju, kā nodibināt firmu, un janvārī jau reģistrēju SIA Eko vīns,» stāsta Mārtiņš.

Piemēroti pagrabi atradās pašvaldības īpašumā - Aizputes pilsmuižā. Kad deputāti bijuši pārliecināti par idejas dzīvotspēju, drīz ar pašvaldību noslēgts nomas līgums līdz 2021.gadam par gandrīz 200 m2 plašo pagrabu restaurēšanu un piemērošanu iecerētajam projektam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Ingman sāk ražot Latvijas leģendas

Sandra Dieziņa, 11.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ingman Saldējums, investējot 20 tūkstošus Ls, sācis ražot jaunu salējumu Latvijas leģendas.

Jaunie saldējumi izstrādāti, balstoties uz latviešu nacionālo garšu īpatnībām. Jaunajā sērijā ir trīs veidu saldējumi – ar rupjmaizes kārtojuma, ābolkūkas - kanēļa un konfektes Gotiņa garšām. Jaunās saldējumu sērijas ražošanā izmantotas tādas sastāvdaļas kā īsts krējums, Lāči rupjmaize un Pure Food ievārījumi. Latvijas leģendas saldējumi šobrīd pieejami ģimenes iepakojumos.

Ingman Saldējums ir Somijā populārā ģimenes uzņēmuma Ingman Ice Cream Oy Ab meitas uzņēmums. Ingman grupas uzņēmumi darbojas Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Baltkrievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts Policija pēdējā laikā regulāri saņem sūdzības par krāpšanas gadījumiem, ņemot elektroniskos kredītus uz citas personas vārda, informē policijas pārstāvji. Ņemot to vērā, izstrādāts pakalpojums, kas turpmāk varētu iegrožot šādu pārkāpumu izplatību.

«Šim nozieguma veidam varētu būt augsta latentitāte: cilvēki bieži vien par notikušo izvēlas policijai neziņot, jo jūtas vainīgi, ka paši labprātīgi kādam ir iedevuši savus datus, tostarp internetbankas pieejas kodus un paroles, saka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītājs Toms Sadovskis. Policija gan aicina upurus nebaidīties un par krāpšanas gadījumiem ziņot policijā, jo kredītu krāpnieki ir sava aroda profesionāļi, kas atrod pieeju dažādiem cilvēkiem dažādās dzīves situācijās.

Leģendas, ko noziedznieki izmanto krāpšanā, ir dažādas. «Viena leģendu grupa ir saistīta ar solījumiem pieņemt darbā. Šajos gadījumos cilvēkam tiek teikts, ka, lai sagatavotu darba līgumu vai izmaksātu algu, ir nepieciešams zināt internetbankas pieejas kodu. Leģendai notic cilvēki, kuri minimāli lieto internetbanku un nepārzina tās darbību. Otra leģendu grupa ir saistīta ar konta izīrēšanas pakalpojumu, orientējoties uz cilvēkiem, kuri zina internetbankas darbības pamatprincipus. Šajos gadījumos upuris notic krāpnieka stāstam par tīra konta nepieciešamību, piemēram, prasītājs stāsta, ka VID nobloķējis viņa kontu un tāpēc nav, kur ieskaitīt naudu u.tml. Par palīdzēšanu parasti tiek solīti 10 – 20 lati mēnesī,» krāpnieku leģendas skaidro T. Sadovskis. Līdzās krāpniecībai ar labprātīgi nodotiem datiem, pastāv arī krāpniecība ar zagtiem datiem, bet tā ir mazāk izplatīta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki man bieži vaicā, kāds ir izcila konjaka radīšanas noslēpums, ciemojoties Latvijā sacīja konjaka nama Camus prezidents Sirils Kamī (Cyril Camus).

«Uz šo jautājumu man neizsīkstoši patīk atbildēt, citējot manu tēvu Žanu Polu Kamī (Jean Paul Camus), kurš reiz teica: Radīt izcilu konjaku ir ļoti vienkārši. Viss, kas Jums ir nepieciešams ir izcils vectēvs, dižens tēvs, kuri ir radījuši konjaku ilgi pirms jums un, kuri ir ziedojuši tam visu savu dzīvi,» viņš smej.

«Mēs nākam no vienkāršas vīndaru ģimenes un mans vecvecvectēvam bija vīna dārzi, un viņš sākotnēji ieguva vīnu, pēc tam – konjaku. 1863.gadā viņš izlēma, ka vēlas piedāvāt konjaku, kas pilnībā atbilstu viņa priekšstatam, kas ir labs konjaks,» stāsta konjaka nama īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos trīs līdz piecos gados Latvijā attīstās vīnogu lauki un stādījumi, sacīja Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības (LVVB) valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.

Viņš sacīja, ka kopumā nozares tendences liecina, ka pēdējos gados pieaug vīnogu platības, kā arī veikalu plauktos parādās Latvijā ražoti vīni no pašmāju vīnogām. "Ja iepriekš mazās alkoholisko dzērienu darītavas gatavoja augļu un ogu raudzētos dzērienus, tad tagad tās taisa arī īstu vīnogu vīnu," komentēja Ivanovs.

Tāpat biedrības valdes priekšsēdētājs minēja, ka vīnogu audzēšana Latvijā ir salīdzinoši jauna nozare un par tās kopējām attīstības tendencēm precīzākas aplēses varēs paust vien pēc pieciem līdz septiņiem gadiem, kad jauno apstādīto platību stādi sāks pilnvērtīgi ražot.

Vaicāts par šī gada ražu, Ivanovs pauda, ka karstais laiks vīnogām nācis par labu, taču pašreizējie laikapstākļi, tostarp lietus un vēsais laiks, sekmējis vīnogu slimību izplatību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis ir labs vīnogu ražas gads; novāks trīs līdz četras tonnas no gandrīz hektāra plaša lauka.

Ar tādu ražību lepojas viens no Latvijā lielākajiem jaunāko galda šķirņu vīnogu kolekcijas īpašniekiem Gatis Kužums. Kopumā viņa rūpals ir ap 400 galda un vīna vīnogu šķirņu aptuveni divu hektāru lauku platībā. Vēl arī piemājas mātes dārzs paša eksperimentiem un sešus metrus platā, 40 metrus garā siltumnīca.

Atšķirībā no pērnā, kas bija izcils ražas gads, šajā krietna daļa augu pavasarī apsala, kā arī pa dārzu plosījās īstā miltrasa un lapsenes, bites, mušas, putni. Tomēr pagājušās nedēļas beigās jau novākta pirmā tonna vienas šķirnes ogu. Vīnogu kvalitātes rādītāji šķiet labi. Skābes saturam sulā zelta vidusceļš – seši grami litrā.

Vīns – tikai no vīnogām

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Bauskas pusē darīts vīns konkursā ieguvis pirmo vietu

Dienas Bizness, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības ikgadējā konkursā šoruden pirmo vietu ieguvis baušķenieka Gata Kužuma darītais vīns «Precose Noir», vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Konkursā kopumā tika vērtēti ap 30 dažādu darītāju vīni, piecus no tiem bija pieteicis G. Kužums.

«Iepriekš augstākā vieta konkursā manam vīnam bija otrā, bet šogad sauso sarkanvīnu žūrija nosauca par labāko,» stāsta G. Kužums. «Konkursā piedalos ik gadu, lai atrastu labākās vīnogu šķirnes, no kuru stādījumiem pēc licences saņemšanas ražot vīnu pārdošanai.»

Pašlaik Gatis vīnu dara nelielā apjomā, veidojot stādījumus gan piemājas dārzā, gan Saulaines apkaimē un Mežotnes pagastā.

Viņš atklāj, ka uz Bauskas novadu no Siguldas pārcēlies un iekopis stādījumus viens no pieredzējušākajiem Latvijas vīnogu audzētājiem Ģirts Miķelsons: «Esam domubiedri, tāpēc prieks, ka Zemgale kļuvusi par labu vīnogu audzētāju bagātāka.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Jāni Libeku reģionālais laikraksts Dzirkstele ticies ābolu sidra ražotnē, kas atrodas Brīvības ielā, Gulbenē. Viņš stāsta, ka aptuveni pirms trīs gadiem kopā ar draugu prātojuši, ko varētu vēl papildus darīt savam ikdienas darbam, un radusies doma, ka varētu veidot savu uzņēmumu. Jānis atzīst, ka jau skolas laikā prātā virmojusi doma, ka gribētu veidot uzņēmumu, kas saistās ar ražošanu, vēsta laikraksts.

Sākumā ar draugu izmēģinājuši ražot dažādus dzirkstošos vīnus, piemēram, no bērzu sulām, līdz tomēr sapratuši un nonākuši pie secinājuma, ka ābolu sidrs ir tas produkts, kuru mūsu platuma grādos var ražot tiešām kvalitatīvu. Jānis skaidro, ka ābols ir Latvijas auglis, kurš pie mums ir pieejams bez problēmām, to parasti ir daudz un tie ir ļoti piemēroti laba sidra iegūšanai.

Lai arī Jānis ābolu sidra recepti pilnībā neatklāj, tomēr viņš pastāsta, ka no brīža, kad uz ražotni tiek atvesti āboli līdz gatavai produkcijai, kad jau var atvērt gatavu ābolu sidra pudeli un nobaudīt to, paiet aptuveni pusgads. Sidra garšu veido tas, no kādām ābolu šķirnēm tiek iegūta ābolu sula.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vīna svētkos pulcēsies Latvijas vīna speciālisti

Vēsma Lēvalde, 12.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 23. līdz 25. jūlijam Sabilē notiks tradicionālie Vīna svētki, kuros pulcēsies Latvijas vīnkopji, vīndari, vīngliemežu audzētāji un amatnieki.

Svētku laikā paredzētas gan izklaides - piemēram, gliemežu skriešanās sacensības, gan Latvijas 9. vīnkopju un vīndaru saiets. Uz Sabiles vīna svētkiem aicināti ar Latvijas amatnieki, jo svētku laikā darbosies amatnieku sēta ar lietišķo darbnīcu.

Sabilē tradicionāli ik gadus notiek vīna svētki, jo plaši pazīstams ir Sabiles Vīnakalns, kuru var uzskatīt par pilsētiņas simbolu. Arī Sabiles pilsētas ģerbonī ir attēlots vīnogas ķekars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Uzņēmēji aicina Vitenbergu saglabāt ekonomikas ministra amatā

Db.lv, 18.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas uzņēmēju organizācijas aicina ekonomikas ministram Jānis Vitenbergam (NA) saglabāt amatu, aicinot valdību un koalīcijas partnerus nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus, liecina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) izplatītais paziņojums.

Uzņēmēji atklātā vēstulē norāda, ka J.Vitenbergam ir nācies nepilnu divu gadu laikā risināt vismaz trīs bezprecedenta krīzes - Covid-19 pandēmijas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, straujo energoresursu cenu kāpumu un Krievijas iebrukuma Ukrainā ietekmi uz tautsaimniecību.

Paziņojumā teikts, ka līdz ar karu Ukrainā un ieviestajām starptautiskajām sankcijām, kas uzņēmējdarbībā radīja piegāžu ķēžu pārrāvumus, energoresursu cenu pieaugumu un citām būtiskām problēmām, uzņēmēju organizācijas kopā ar Ekonomikas ministriju ir sākušas aktīvu sadarbību, lai risinātu šos jautājumus un pašlaik visām iesaistītajām pusēm ir svarīgi turpināt iesākto darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dižonas pašvaldība budžeta bilances līdzsvaram izpārdod rātes vīna pagrabu.

Francijā acīmredzot tiešām klājas plāni, ja jau sociālistu varasvīri ķērušies pie nacionālo dārgumu tirgošanas ķīniešiem. Tā Dižonas pilsēta zem vairāksolīšanas āmura likusi pusi sava slavenā vīna pagraba, ieskaitot pudeli 1999. gada burgundieša, ko anonīms pircējs no Ķīnas iegādājies par 4800 eiro, ziņo Financial Times. Labs gads vīndaru terminoloģijā šeit uzskatāmi darbojas par kompensējošo mehānismu sliktam gadam jau finansistu kategorijās.

Kopumā Burgundijas reģiona galvaspilsēta no izpārdošanas par 3500 pudelēm guvusi 151620 eiro peļņu. Kā teica senie, in vino veritas – vīnā ir patiesība, un šai gadījumā tā attiecas uz sociālistu priekšvēlēšanu solījumu turēšanu sociālās labklājības jomā. «Mums šogad visumā ir labs budžets,» FT citē pilsēta smēru Fransuā Rebzamenu, «tomēr pilsētas sociālie izdevumi turpina vienīgi celties. Aizvien vairāk un vairāk mūsu līdzpilsoņu piesakās uz sociālo palīdzību.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vīndaru saietā skriesies vīngliemeži

Vēsma Lēvalde, 23.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 23. jūlijā, Sabilē sākas vīna svētki, kuru ietvaros pulcēsies arī Latvijas vīndari un vīnkopji.

Oficālā svētku atklāšana paredzēta sestdien, 24. jūlijā, kad plānotas arī vīngliemežu skriešanās sacensības un 9. Latvijas vīnkopju un vīndaru saiets, kā arī amatnieku tirdziņš un meistardarbnīcas. Plānota arī plaša sporta un izklaides programma, bet vakarā - zaļumballe un ugunsskulptūra Karātavu kalnā.

Db.lv jau rakstīja, ka Latvijā pieaug vīngliemežu audzēšanas popularitāte - īpaši daudz lauksaimnieku šim uzņēmējdarbības veidam pievērsušies Kurzemē. Savukārt vīnkopība un vīndarīšana ir kļuvusi par vienu no tūrisma nozares produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru