Enerģētika

Dalkia Rīgas siltumu nedabūs

Elīna Pankovska, 29.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekts, kas paredzēja Rīgas siltuma (RS) akcionāriem - Rīgas domei un Dalkia - izveidot kopuzņēmumu, lai iegūtu kontroli RS, nav pavirzījies ne par milimetru un miris «dabīgā nāvē», noskaidrojis Telegraf.

Pēc Rīgas mēra Nila Ušakova teiktā, patlaban eksperti novērtējot šīs idejas plusus un mīnusus. Uz jautājumu, kad vērtēšana varētu beigties, mērs atbildējis – tad, kad būs rezultāti. Taču viņš apsolījis, ka dome paziņos sabiedrībai, ja parādīsies kādi jaunumi.

Dalkia City Heat Latvijā vadītājs Guntars Kokorevičs skaidrojis: «Sākumā bija Saeimas vēlēšanas, tagad domei jāgatavo nākamā gada budžets. Tāpēc projekts nav pavirzījies uz priekšu. Cerams, ka pēc jaunā gada mēs tomēr apsēdīsimies pie pārrunu galda.»

Ekonomikas ministrija darījumu neatbalstot, tā laikrakstam norādījis Juris Pūce. «Šobrīd piedāvātais modelis – tā ir privatizācija, tikai slēptā, kuras gaitā pircējs tiks izvēlēts slepeni bez atklāta konkursa. Mēs tam nepiekrītam.»

Pēc J.Pūces teiktā izriet, ka projekts tā arī tālāk nevirzīsies. «Tas jau ir miris. Ja viņi gribētu, tad darījums jau būtu noticis pavasarī,» uzskata J.Pūce.

Šā gada oktobrī G.Kokorevičs intervijā Telegraf norādīja, ka viņš cer, ka ieceres īstenošanai šķēršļi neradīsies, kā arī G.Kokorevičš piebilda, ka neizslēdz iespēju iegādāties valstij piederošās akcijas Rīgas siltumā.

«Mēs vienmēr esam uzskatījuši, ka valstij nav ko darīt Rīgas siltumā, jo tā ir domes nevis valsts lieta. Uz to mēs arī likām akcentu,» norādīja uzņēmuma pārstāvis.

Savukārt šā gada februārī ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) kategoriski iebilda pret veidu, kā Rīgas domes amatpersonas virza Rīgas siltuma kontrolpaketes pārņemšanu un pieļāva iespēju vērsties tiesā, ja īstenotā shēma tiks īstenota. Pēc A. Kampara domām, tas, ka Rīgas dome, aizmuguriski vienojoties ar Dalkia un dibinot kopuzņēmumu, par kura vadītāju plānots iecelt Dalkia pārstāvi, iespējams, ir veids, kā kaut vai caur sētas durvīm īstenot Dalkia ambiciozos mērķus privatizēt uzņēmumu un atstāt valdību bez jebkādas teikšanās iespējām Latvijā lielākajā siltumenerģijas uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru