Enerģētika

Dāņi met acis uz enerģētikas nozari

Vēsma Lēvalde, 15.03.2012

Jaunākais izdevums

Liepājas Biznesa centrā reģistrēta jauna kapitālsabiedrība SIA GreenChips Latvia. Uzņēmums gatavojas darboties atjaunojamo energoresursu jomā.

Iecerēti vairāki projekti, taču sīkāku informāciju ir pāragri publiskot, Db.lv sacīja SIA GreenChips Latvia valdes priekšsēdētājs Livars Vangovskis. Viens no uzņēmuma dibinātājiem ir Dānijas kapitāla SIA Pumac Latvia, kas ir biznesa parka apsaimniekotājs. Taču iecerētie projekti nav saistīti ar biznesa parku, apgalvoja L. Vangovskis.

SIA GreenChips Latvia pamatkapitāls ir 2000 latu, valdē ir arī Mārtiņš Daukšts un Dānijas uzņēmējs Larss Fogs (Lars Fogh).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas biznesa centra paplašinātajā teritorijā izveidoti četri jauni ražošanas korpusi

Žanete Hāka, 26.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Būvvaldes komisija ekspluatācijā pieņēmusi Liepājas biznesa centra paplašināto teritoriju, informē Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārstāvji.

Tajā izbūvētas trīs jaunas ražošanas ēkas ar kopējo platību aptuveni 12 300 m2 un viens mazāks ražošanas korpuss 1000 m2 platībā.

Liepājas biznesa centra īpašnieka un nekustamā īpašuma apsaimniekotājs LSEZ SIA Pumac Liepaja pārstāvis Livars Vangovskis uzsver, ka projekts ir veiksmīgi īstenots un jau šobrīd ražošanas uzņēmumiem ir iznomāti 74% no jaunajām telpām, kas liek domāt par industriālā parka tālāku paplašināšanos.

Liepājas biznesa centrs paplašināšanas projektu atbalstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un, kā nosaka noslēgtais līgums, atbalsta intensitāte ir 50% jeb līdz 1,4 miljoniem eiro. Tāpat ar LIAA noslēgtais līgums paredz, ka uzbūvētajās telpās jāizvieto ražošanas uzņēmumi ne vēlāk kā 36 mēnešu laikā, radot jaunas darbavietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas biznesa centrā trīs ražotnēs investēs apmēram trīs miljonus eiro

BNS, 21.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Industriālā parka Liepājas biznesa centrs trīs ražošanas ēku izveidē kopējās investīcijas būs apmēram trīs miljoni eiro, aģentūrai BNS pastāstīja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) pārvaldes sabiedrisko attiecību pārstāve Līga Ratniece-Kadeģe.

Liepājā, Kapsēdes ielā, notiek būvniecības darbi, lai šā gada jūnijā Liepājas biznesa centrs ekspluatācijā varētu nodot trīs jaunas ražošanas ēkas ar kopējo platību aptuveni 12,3 tūkstoši kvadrātmetru.

Liepājas biznesa centrs īpašnieka un nekustamā īpašuma apsaimniekotāja LSEZ uzņēmuma Pumac Liepaja pārstāvis Livars Vangovskis norādīja, ka par ražošanas ēkām interese ir gan no ārvalstu, gan pašmāju uzņēmējiem un ir pamats domāt, ka visās trīs ēkās vēl šogad tiks izvietoti jauni ražošanas uzņēmumi. «Ir jau konkrēta interese no uzņēmējiem, viena no ražošanas ēkām jau par 99% ir iznomāta, arī otra ir praktiski atradusi savus iemītniekus, bet par trešo turpinās sarunas. Pārsvarā tie ir ārvalstu uzņēmumi, bet ir arī vietējie, kas meklē jaunas, modernas telpas,» skaidroja Vangovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau šā gada jūnijā Liepājas biznesa centrā plānots nodot ekspluatācijā trīs jaunas ražošanas ēkas, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Visu trīs būvju kopējā platība būs aptuveni 12,3 tūkstoši m2. Interese par telpu nomu ir gan no ārvalstu, gan vietējiem uzņēmējiem, tāpēc ir pamats domāt, ka visās trīs ēkās vēl šogad tiks izvietoti jauni ražošanas uzņēmumi, norāda Liepājas biznesa centra īpašnieka un nekustamā īpašuma apsaimniekotāja LSEZ SIA Pumac Liepaja pārstāvis Livars Vangovskis. Liepājas biznesa centra paplašināšana tiek īstenota ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansiālu atbalstu. Kā nosaka ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) noslēgtais līgums, atbalsta intensitāte ir 50% jeb aptuveni 1,4 milj. eiro. Kopējās projekta izmaksas ir 3,41 miljons eiro. Tāpat noslēgtais līgums paredz, ka pirmās 20 darbavietas jānodrošina līdz šā gada beigām, bet uzbūvētajās telpās jāizvieto ražošanas uzņēmumi ne vēlāk kā 36 mēnešu laikā. «Viena no ražošanas ēkām jau par 99% ir iznomāta, arī otra ir gandrīz atradusi savus iemītniekus, bet par trešo turpinās sarunas. Pārsvarā tie ir ārvalstu uzņēmumi, bet ir arī vietējie, kas meklē jaunas, modernas telpas,» stāsta L. Vangovskis. Pēc viņa teiktā, investori, kuri apliecinājuši vēlmi nomāt telpas, pārstāv metālapstrādes nozari, kas Liepājas biznesa centrā dominēja arī līdz šim, kā arī plastmasas pārstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešo daļu tautsaimniecības neto apgrozījuma Liepājā veido metālapstrāde. Bez Liepājas metalurga nozares īpatsvars ir vien 8,7%, taču tā ir rentabla.

Liepājā 2012.gada beigās bija ap 120 uzņēmumu, kuru darbības veids tieši vai pastarpināti saistīts ar metālizstrādājumu ražošanu. Absolūts līderis apgrozījuma, ražošanas apjoma un darbavietu skaita ziņā ir metalurģijas uzņēmums Liepājas metalurgs – tas dod 34% no visām darbavietām apstrādes rūpniecībā Liepājā. Tomēr summējot pārējo metālapstrādes uzņēmumu veikumu, nozare ir pietiekami svarīga pilsētai arī bez līdera. Eksperti skaidro, ka mazie un vidējie uzņēmumi spēj elastīgāk reaģēt uz tirgus svārstībām un ātrāk modernizēties, tāpēc vairums strādā ar peļņu. Nodarbināto skaits metālapstrādē bez Liepājas metalurga pērn bija 1850 jeb 32,4% no apstrādes rūpniecībā nodarbināto skaita. Vairums šo ražotāju darbojas starptautiskajā tirgū. Tostarp ir gan ārvalstu kapitāla, gan pašu liepājnieku dibināti un pilsētas rūpniecības tradīcijās balstīti uzņēmumi. Lielākajos darbinieku skaits pārsniedz simtu, mazākie ir ģimenes uzņēmumi vai metālmākslinieku darbnīcas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Biznesa centra attīstības pamatā ir iespējas samazināt izmaksas un klastera principi, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Privātā kapitāla biznesa centrs Liepājā darbojas jau 15 gadus, pulcējot galvenokārt skandināvu vai starptautiskus uzņēmumus, kuru darbība saistīta ar metālapstrādi vai plastmasas apstrādi. Saražotās produkcijas vairums tiek eksportēts uz Ziemeļeiropu un Rietumeiropu, arī uz ASV, līdz ar to ģeopolitiskā krīze biznesa centru nav ietekmējusi. Lai gan centra nomnieki ir nelieli un vidēji uzņēmumi, kopā tie dod darbu aptuveni 700 liepājniekiem. Vairums parka uzņēmēju plāno pieaugumu šogad. «Spriežot pēc resursu patēriņa, darbinieku skaita, pārrunām ar uzņēmuma vadību, kopējā tendence ir pozitīva un vērsta uz izaugsmi,» apgalvo centra apsaimniekotāju pārstāvis Livars Vangovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru