Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan iesākumā Zanei Pumpurei-Prāmniecei šķitis, ka smilšu animācijas radošās darbnīcas vairāk interesēšot bērnus, biežāk viņa viesojas pieaugušo pasākumos

Smilšu animācija ir atsevišķa mākslas tehnika, radusies kā animācijas filmiņu tehnika. Mākslas darbs ar pirkstiem tiek zīmēts smiltīs, uzreiz tiek aizslaucīts, – viens mākslas darbs pārvēršas citā.

Ideja par smilšu animāciju Zanei Pumpurei-Prāmniecei, SIA Deserto valdes loceklei, radās bērna kopšanas atvaļinājuma laikā estētikas skolā Sparģelītis, kurā strādā viņas mamma. Sākotnējā ideja bijusi pavisam «šaura» – nodarbības un radošās darbnīcas bērnudārzā. Ar laiku tam pievienojās radošās darbnīcas izbraukuma pasākumos, kā arī priekšnesumi.

Otra darbības niša, kurā uzņēmums sācis darboties pavisam nesen un šobrīd ir vērtējams kā eksperiments, ir smilšu galdu ražošana. «Pētām tirgu,» saka Zane. Viņas pirmā doma bija, ka šie galdi varētu noderēt zīmēšanai, kas ar to grib nodarboties amatieru vai profesionālā līmenī. Tagad Zane spriež, ka piedāvāt galdus varētu, piemēram, bērnudārziem. Runājot ar psihologiem, viņa secinājusi, ka smilšu galdi varētu būt labs palīginstruments arī mākslas terapijā, ergoterapijā, smilšu terapijā.

Šobrīd pieprasījums pēc radošajām darbnīcām dažādos pasākumos pieaugot. Zane pieļauj – tas tāpēc, ka smilšu animācija ir kas jauns, pasākumu rīkotāji arvien meklē kaut ko nebijušu, lai pārsteigtu apmeklētājus. Viņa uzskata, ka līdzšinējā darbība bijusi veiksmīga un cer paplašināties Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smilšu kino (SIA Deserto) radītāja Zane Pumpure-Prāmniece pievērsusies jaunam projektam, piedāvājot ar krāsainām smiltīm veidojamas glezniņas bērniem ar īpašu Lāčplēša dienai un Latvijas dzimšanas dienai veltītu tematiku

Smilšu aplikāciju princips ir līdzīgs kā uzlīmēm – kad noņem virsējo kārtiņu, apakšā atklājas lipīgs slānis, uz tās uzber smiltis, un tās pielīp. «Tas ir viegli, ātri, un rezultāts ir pietiekami radošs, jo bērni krāsas var kombinēt pilnībā pēc saviem ieskatiem. Katram sanāk pilnīgi cits rezultāts, bet kontūras palīdz zīmējumu noturēt formā,» saka Zane.

Domājot par to, ka vajadzētu radīt tieši Latvijas produktu un personalizētu attēlu sēriju, tapa divi zīmējumi – Latvija un Lāčplēsis. Tā kā viņas iecere bija piedāvāt ne vien rokdarbu komplektiņu, kas dod iespēju krāsot ar smiltīm, bet pildītu arī izglītojošo funkciju, viņa izvēlējās šos motīvus. «Šobrīd bērniem lielā klāstā ir dažādi ārzemju varoņi – Supermens, bruņurupuči nindzjas u.tml., un īsti nav latviešu alternatīvas, ko piedāvāt. Ja vecāki nav paši pēc savas iniciatīvas stāstījuši, bērni nezina, kas ir Lāčplēsis. Tāpēc līdzās smilšu aplikāciju komplektam ielikām pasaku par Lāčplēsi, lai būtu pamats, kas bērnus ieinteresētu, kas tas tāds ir, kāds varētu izskatīties, kāpēc viņš latviešiem ir tik īpašs, kādi bija viņa varoņdarbi,» stāsta Zane.

Komentāri

Pievienot komentāru