Daudzi restorāni var palikt bez vasaras terases 

Ja restorāna telpas neatbildīs nepieciešamajam statusam un izmantošanas veidam, 2019.gadā tam var tiks atteikta vasaras terases saskaņošana, un restorānam galu galā var draudēt pat slēgšana, viedokli pauž SIA Kavis.lv vadītājs Raivis Riņķis.

Db.lv, 2018. gada 26. novembris plkst. 17:49

Foto: Lita Krone/LETA

Pēc uzņēmuma pārstāvja teiktā, nākamajā gadā vasaras terases būvniecība tiks saskaņota tikai tiem restorāniem un kafejnīcām, kuru telpu grupas funkcijas atbildīs visām nepieciešamajām likumdošanas un normatīvajām prasībām, bet Rīgā tādu iestāžu daudz. Tādējādi vasaras periods, kurā nereti daudzas kafejnīcas un restorāni gūst lauvas tiesu ienākumu, var šoreiz ne tikai radīt tiem zaudējumus, bet būt darbības beigas. «Nav noslēpums, ka daudzām kafejnīcām un restorāniem Vecrīgā vasaras terases rada ievērojamu peļņu, tādēļ sezona bez vasaras terases var novest pat pie bankrota,» viņš saka.

Uzņēmuma pārstāvis stāsta, ka, noslēdzot īres līgumu, daudzi restorānu, bāru vai kafejnīcu īpašnieki rūpīgi nepārbauda to telpu statusu, kurās sākuši strādāt, līdz ar to var gadīties, ka ēkas telpu grupu funkcija neatbilst viņu darbības veidam un lietošanas funkcijām. «Inventarizācijas lietai ir jāatbilst kompānijas darbības veidam, tas nozīmē, ka projektam jāietver pareizs sienu novietojums un jāatbilst noteiktajām prasībām, telpās ir jābūt pareizi uzstādītai ventilācijai, tajās jābūt, minimums divām tualetēm (tām ir jābūt atsevišķi apmeklētājiem un darbiniekiem), darbībai jābūt saskaņotai ar Veselības inspekciju, uzņēmumam telpās ir jāievēro visas ugunsdrošības prasības un vides pieejamības prasības, - tas ir vesels faktoru kopums, un uzņēmuma īpašniekam tas viss ir jāzina,» viņš stāsta.

«Problēma ir tajā, ka pēdējā laikā vērojama tendence, ka ir atvērts daudz bāru un klubu, kas atrodas dažādās pamestās garāžās vai noliktavu telpās, un tās, protams, nav paredzētas sabiedriskās ēdināšanas iestādei, līdz ar to neatbilst prasībām,» saka R. Riņķis. Līdz ar to rodas jautājums par visu normatīvu saskaņošanu, piemēram, šo konkrēto telpu pieejamību invalīdiem vai ventilācijas sistēmu atbilstību, tomēr ir novērojams, ka daži uzņēmumu īpašnieki par šo jautājumu domā jau laicīgi, ievēro visas prasības un pārbaudījuši visus nepieciešamos dokumentus.

Kā negatīvu piemēru kompānijas vadītājs min vairākus ātrās apkalpošanas restorānus, kas atvērti netālu no daudzdzīvokļu mājām, un kuru iedzīvotāji sūdzas par ceptu produktu aromātu, kas jūtams visā apkārtnē. Tagad šīm iestādēm būs jāuzņem savās telpās inspekcija un jāmaksā sods.

«Sabiedriskās ēdināšanas iestādes īpašnieki bieži vien domā, ka, saņemot licenci darbībai un izvietojot terasi ārā, kur vien atrodama brīva vieta, viņi var mierīgi strādāt, taču tā nebūt nav un nākotnē var rasties milzīgas problēmas. Viņi nezina visas likumdošanas nianses un prasības, kuras viņiem, kā sabiedriskās ēdināšanas iestādei, ir jāievēro. Rezultātā pie viņiem atnāk inspekcija, piemēro sodu, turklāt nereti saimnieks nemaz šajā jautājumā neiesaistās, problēma jārisina pašam restorānam. Tādējādi situācija dažkārt nonāk pat līdz restorāna slēgšanai,» novērojis Raivis Riņķis.

«Es domāju, ka pašlaik kafejnīcu un restorānu īpašnieki šo problēmu nav apzinājušies. Viņi to apzinās tikai pirms vasaras sezonas, kad viņiem netiek izsniegta atļauja vasaras terasei,» saka Raivis Riņķis. Tomēr tad jau ir par vēlu, un vasaras laikā visas nepieciešamās formalitātes neizdodas sakārtot, tādēļ jāstrādā bez vasaras terases.

Saskaņā ar kompānijas vadītāja teikto, uzņēmumam sarežģītākos gadījumos grupas telpu funkciju iekārtošana var izmaksāt pat vairāk nekā 5000 eiro.

Tā kā nākamā vasara var pienākt tikpat ātri, kā aizvadītā vasara, laika, lai visas formalitātes būtu kārtībā, ir atlicis ļoti maz, un uzņēmums bez problēmām un aizkavēšanās varētu veiksmīgi darboties un atvērt vasaras terasi laicīgi. Mazākais, ko uzņēmums var patlaban darīt, ir, pārbaudīt sava telpu statusa kadastra numuru, iesaka uzņēmuma pārstāvis.

Arī Rīgas pilsētas būvvalde atzīst, ka sabiedriskās ēdināšanas nozares uzņēmumu vidū pastāv šāda problēma, un kompāniju īpašnieki ne vienmēr to raiti risina, daudzi kavējas un rezultātā paliek bez terases. Tādēļ arī būvvaldes un nozari pārstāvošo asociāciju pārstāvjiem aktīvi jāiesaistās, lai mudinātu īpašniekus sakārtot visu dokumentāciju, lai kompānijas telpas atbilstu noteiktajām prasībām.

«Rīgas pilsētas būvvalde aptuveni piektdaļai Rīgas kafejnīcu un restorānu, kas vasarā izvieto vasaras terases, ir konstatējusi kaut kādus trūkumus,» ar statistiku dalās Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību projektu biroja vadītājs Edgars Butāns. «Šā gada sākumā visiem uzņēmējiem, kurus skar šī problēma, tika nosūtīta atbilstoša informācija par visām nepieciešamajām darbībām, kā rīkoties, lai gada laikā tie izmainītu funkciju,» viņš informē.

Viņš arī stāsta, ka Rīgas pilsētas būvvalde jau ir organizējusi tikšanos ar Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju, Latvijas restorānu biedrību, kā arī rīkojusi individuālas tikšanās ar vairākiem restorānu īpašniekiem. Aptuveni 20 kafejnīcu un restorānu īpašnieki jau ir veikuši nepieciešamās darbības, lai apzinātu un risinātu šo pastāvošo problēmu.

Tajā pašā laikā saskaņā ar Edgara Butāna teikto, aizvien ir restorāni un kafejnīcas, kuru darbība neatbilst visām nepieciešamajām prasībām. Ņemot vērā, ka līdz jaunās vasaras sezonas sākumam ir palicis maz laika - vien 4-5 mēneši, Rīgas pilsētas būvvalde drīzumā organizēs atkārtotu tikšanos ar Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāvjiem, kur izvirzīs šo aktuālo jautājumu, un tās laikā arī tiks sniegta visa informācija par konkrētām iestādēm, kuru darbība neatbilst prasībām.

«Rīgas pilsētas būvvaldes mērķis nav ne slēgt kafejnīcas un restorānus, ne arī sodīt uzņēmējus, bet gan dialoga veidā sniegt visas nepieciešamās konsultācijas un padomus, lai iedrošinātu uzņēmumu īpašniekus novērst esošās nepilnības kompānijas darbībā, lai varētu turpināt sekmīgi darboties,» saka Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis.

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Nepalaid garām

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis elektrisko skrejriteņu vandālisma gadījumu skaits, stāsta koplietošanas...

Vai bērnam ir jābūt algas grāmatiņā, lai saņemtu IIN atvieglojumus jeb -...

«Pastāvēs, kas pārmainīsies - šis ir par mums un tieši tamdēļ mēs...

Egļu un priežu skujas var kļūt par vienu no Latvijas bioekonomikas stūrakmeņiem,...

Ēdināšanas biznesa veiksme tikai desmit procentu apmērā atkarīga no garšīgas kotletes, uzskata...

Jau tuvāko gadu laikā Andrejsala var kļūt par dinamiskāko attīstības vietu, jo...

No šīs sadaļas
2018. gada 27. novembris plkst. 6:37

Tradicionālo pasta sūtījumu apjoms samazinās, vienlaikus strauji attīstās interneta komercija,...

2018. gada 26. novembris plkst. 10:25

SIA Latvijas Amerikas acu centrs 2018. gadā plāno sasniegt četru milj. eiro...

2018. gada 23. novembris plkst. 16:02

No šā gada novembra lidosta «Rīga» gan izlidošanas, gan ielidošanas zonās ir...

2018. gada 23. novembris plkst. 14:41

Eiropas Komisija (EK) piektdien paziņoja, ka sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai vienošanās...

2018. gada 23. novembris plkst. 14:24

Latvijas Slimnīcu biedrība brīdina par iespējamu ārkārtas situāciju no nākamā gada 1.janvāra...

2018. gada 22. novembris plkst. 20:19

Ātrās ēdināšanas uzņēmuma «McDonald's» tīkla pārvaldītājs Latvijā SIA «Premier Restaurants...

2018. gada 22. novembris plkst. 17:26

Grupas «Labvēlīgais tips» mūziķis Ģirts Lūsis atstājis valdes locekļa amatu SIA «Biļešu...

2018. gada 22. novembris plkst. 10:55

Restorāns MO Liepājā piedzīvojis pārmaiņas – nomainījušies īpašnieki, kuri ar restorāna...

2018. gada 21. novembris plkst. 17:04

Zāļu ražotājam AS «Olainfarm» piederošā ārstu prakse SIA «OlainMed» reģistrējusi jaunu komercķīlu,...

2018. gada 21. novembris plkst. 15:43

Reklāmas aģentūra Bounce kļuvusi par reklāmas un mārketinga neatkarīgo aģentūru tīkla AMIN...