Saņemot informāciju no Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) par saslimšanas gadījumu ar trihinelozoi Daugavpils reģionā, ko kādai ģimenei izraisījusi mājās kautas cūkgaļas lietošana pārtikā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), atkārtoti aicina iedzīvotājus lietot uzturā tikai laboratoriski pārbaudītu un termiski pareizi apstrādātu cūkgaļu.
PVD aicina patērētājus, kas lieto uzturā mājas apstākļos audzētu cūku gaļu, būt uzmanīgiem. Bieži vien gaļai, kura tiek iegūta pašpatēriņam dzīvnieka īpašnieka saimniecībā, netiek veikta veterinārā ekspertīze un trihinelozes laboratoriskā kontrole.
Parasti šajās saimniecībās cūku skaits ir neliels, novietnes nav reģistrētas, jo cūku audzēšanai ir sezonalitātes raksturs, tās tiek turētas āra aplokos, bieži tiek barotas ar virtuves atkritumiem un termiski nepietiekami apstrādātiem kaušanas un medījumu jēlproduktiem, kā rezultātā palielinās mājas cūku saslimšanas risks ar trihinelozi, norāda PVD.
Pašpatēriņam iegūtā gaļa nereti tiek piedāvāta tuviniekiem un kaimiņiem, kas līdz ar to rada potenciālu risku daļai sabiedrības saslimt ne tikai ar trihinelozi, bet arī ar citām zoonozēm.
PVD uzsver, ka dienesta atzītajās kautuvēs valsts pilnvarotie veterinārārsti, veicot veterināro ekspertīzi, noņem gaļas paraugus izmeklēšanai uz trihinelozi visām mājas cūkām un meža cūkām.
Dienests iesaka pašpatēriņam, mājas apstākļos, iegūto cūkgaļu pārbaudīt, vai tajā nav trihinellas. Informācija par paraugu pieņemšanas kabinetiem, parauga izmeklēšanai nepieciešamo gaļas daudzumu un izmaksām pieejama PVD interneta vietnē.
Izmeklēšanas paredzētais laiks nav ilgs – aptuveni 2 stundas, taču jāparedz laiks parauga nogādāšanai līdz laboratorijai. Ja gaļā laboratoriski konstatē trihinellas, gaļa pārtikā nav izmantojama. Sevišķi piesardzīgiem jābūt iegādājoties un lietojot uzturā medījumu (meža cūku) gaļu, jo nereti tā var būt invadēta ar trihinellām.
Tāpat dienests aicina iegādāties cūkgaļu tikai legālās tirdzniecības vietās.