Atpūta

Daugavpils atklāj kultūrtūrisma perspektīvu

Vēsma Lēvalde, 07.05.2015

Jaunākais izdevums

Marka Rotko mākslas centra darbība pierādījusi kultūras tūrisma dzīvotspēju Latgalē, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Divu gadu laikā apmeklētāju skaits atjaunotajā Dinaburgas cietokšņa kompleksā, pateicoties Marka Rotko mākslas centra darbībai, pārsniedzis prognozes, apgalvo cietokšņa komandants Jānis Ostrovskis. Tūrisma statistikas dinamika pārliecinoši parāda, ka kultūras objekti izkonkurē gan slavenos Latgales amatniekus, gan zilo ezeru zemes pievilcību. Vienlaikus sarosījušies visi tūrisma jomas uzņēmumi, vēsturisko un kultūras objektu apsaimniekotāji, mēģinot apzināt tūrisma attīstības iespējas, problēmas un trūkumus. Pašvaldība izšķīrusies par jaunu pilsētas logotipu. To veidojusi Daugavpils grafikas dizaina studija Norrskog. Vizuālā identitāte tiecas atspoguļot daudzveidību, kas raksturīga pilsētai – bagātīgs arhitektūras mantojums, daudznacionāla sabiedrība, rosīga biznesa un izglītības vide. Pamatsauklī «Daugavpils ir daudzveidība» kultūra un māksla kā tūrisma objekti ir jauna un spilgta krāsa.

Pārsteidz ar vērienu

Daugavpils Marka Rotko centrs, kura izveidē ieguldīti vairāk nekā 3,5 miljoni eiro un iekļauta arī moderna digitālā ekspozīcija, vairākas izstāžu zāles, mākslas bibliotēka un konferenču centrs, kā arī mākslinieku darbnīcas un viesnīca, pērn piesaistījis gandrīz 116 tūkstošus cilvēku, no kuriem 103 tūkstoši bija apmeklētāji, bet gandrīz 13 tūkstoši – pakalpojumu saņēmēji. Ceturtā daļa bija ārvalstu tūristi. Pērn centrā bija aplūkojamas 36 izstādes, 16 rezidenču programmas, no tām piecas – starptautiskas, tur notikuši 11 kamermūzikas koncerti, stāsta centra mārketinga speciāliste Tatjana Kolota. Arī šobrīd centrā aplūkojama gan pasaulslavenā abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko sešas gleznas un digitālā ekspozīcija par viņa dzīvi un saistību ar Daugavpili, gan vairākas izcilu mākslinieku ceļojošās izstādes – Latgales reģiona mākslas dienu izstāde Klaunāde, ekspozīcija par Sigurdu Vīdzirksti – Ņujorkas avangardistu, poļu mākslinieku Karola Karvovska, Pšemislava Karvovska un Romana Boravska darbi, Valdas Mežbārdes un Eleonoras Pastares personālizstādes. M. Rotko gleznas, kas ir vienas no dārgākajām pasaulē, centrā aplūkojamas jau trešo gadu. Saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar mantiniekiem, šogad ekspozīcija tiks nomainīta ar citām Rotko gleznām. Aprīlī centrā notika starptautisks tēlnieku simpozijs, kurā tapušie darbi paliek pilsētai, tā izplatot mākslas ideju pilsētvidē.

Moderni un muzikāli

Nozīmīgs kultūras tūrisma objekts ir valsts kapitālsabiedrība Daugavpils teātris, kas ir vienīgais profesionālais teātris Latgalē. Arī Daugavpils teātris mainījis savu vizuālo identitāti – izstrādāts jauns logotips, kurā ietvertas Latvijas krāsas, apliecinot piederību šai valstij, tur saskatāmi klavieru taustiņi, kas vēsta par muzikālo virzienu.

Visu rakstu Daugavpils atklāj kultūrtūrisma perspektīvu lasiet 7. maija laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Tūristu magnēts - Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs

Monta Glumane, 21.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šopavasar ir apritējuši pieci gadi, kopš durvis vēra viens no 21. gadsimta ambiciozākajiem kultūras projektiem Austrumeiropā – Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs

Ik gadu tas pulcē vairāk nekā 90 tūkstošus apmeklētāju no visas pasaules, tomēr bez dotācijām centra pastāvēšana būtu izaicinājums, jo māksla ir «dārgs prieks».

Piesaista tūkstošus

Mākslas centra atklāšana bija ilgi gaidīts notikums. Tā galvenais pievilkšanas spēks bija daudziem tolaik te vēl diezgan mazpazīstamais Marks Rotko, kura darbi šobrīd ir miljoniem eiro vērti. Apmeklētāji devās apskatīt jaunizveidoto mākslas centru un M. Rotko darbu oriģinālus, pārliecināties, kas ticis restaurēts un izveidots Daugavpils cietoksnī, jo tobrīd atjaunotu objektu tur nebija tik daudz kā tagad.

Mākslas centra vadība novērojusi, ka pirmajā pastāvēšanas gadā tā, iespējams, vairāk bija interese par jauno vietu, taču šobrīd apmeklētāji nāk atkārtoti un ņem līdzi arī ģimeni, draugus un ārvalstu viesus. Centram izveidojusies stabila sadarbība ar tūrisma firmām no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un citām valstīm. Tās uz Daugavpili un Latgali ved tūristu grupas, tostarp arī kultūras un mākslas cienītājus. Līdz šim centru apmeklējuši vismaz 90 tūkstoši cilvēku gadā, taču šis rādītājs ticis arī pārsniegts. Tā, piemēram, 2014. gadā fiksēts lielākais apmeklētāju skaits – virs 115 tūkstošiem (līdz pat 10 tūkstošiem dienā). Kopējais apmeklētāju skaits tiek rēķināts, skaitot gan izstāžu apmeklētājus, gan arī tos, kuri centru apmeklē Muzeju naktī un Mākslas naktī, kas ir Rotko centra iedibināta tradīcija Daugavpils pilsētas svētku svinēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 23. februārī, oficiālā BMW pārstāvja Latvijā “Inchcape Latvija” salonā sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru svinīgi tika atklāta pasaulslavenā amerikāņu mākslinieka Marka Rotko gleznu reprodukciju izstāde. Izstādē aplūkojamas sešas mākslinieka gleznu reprodukcijas. Mākslas darbi pieejami apskatei līdz 30. jūnijam.

Nemitīgi iesaistīties kultūras un mākslas iniciatīvās visā pasaulē jau vairāk kā 50 gadus ir bijusi BMW zīmola svarīga sastāvdaļa. Gadu no gada BMW globāli turpina iesaistīties vairākās gan kultūras, gan mākslas iniciatīvās, kuras pārstāv tādas jomas kā modernā un laikmetīgā māksla, klasiskā un džeza mūzika, kā arī arhitektūra un dizains.

“Esam pagodināti stiprināt BMW globālās vērtības, sniedzot atbalstu laikmetīgās mākslas un kultūras popularizēšanai Latvijā. Ieguldījums cilvēkos un kultūrā ir neatņemama BMW un Inchcape stratēģijas sastāvdaļa visā pasaulē. Ar šo izstādi vēlamies arī iedvesmot savus klientus neierobežot savu radošo brīvību, jo tā ir būtiska ne tikai māksliniekiem radīšanas procesā, bet arī jebkura profesionāļa darba ikdienā ceļā uz izciliem panākumiem,” saka BMW autosalona direktors Andris Ustups.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir daudz projektu, kas tiek finansēti, piesaistot ES atbalstu, turklāt šo projektu vidū ir arī lieli infrastruktūras objekti. Man patiešām ir prieks, ka daudz jaunu objektu top tieši Latvijas reģionos. Tur ir mazāk jaunu projektu nekā, teiksim, Rīgā, un tāpēc reģionos jaunie objekti ir labāk pamanāmi, intervijā laikrakstam Diena saka Latvijas Arhitektu savienības prezidente, arhitekte Gunta Grikmane.

«Piemēram, mūzikas un mākslas skola Saldū vai augstskola Rēzeknē ir ļoti labi projekti, kas dod lielu pievienoto vērtību videi. Prieks arī, ka mums ir jaunas kultūras celtnes – koncertzāle Cēsīs, Latgales vēstniecība Gors un Austrumlatvijas Radošo pakalpojumu centrs Zeimuļs Rēzeknē. Drīzumā jau būs pilnībā gatava koncertzāle Lielais dzintars Liepājā. Veiksmīgas rekonstrukcijas piemērs ir Marka Rotko Mākslas centrs Daugavpilī. Reizēm dzirdu apgalvojumu: «reģionos nekas nenotiek», bet tā nav taisnība,» saka G.Grikmane.

Fragments no intervijas

Daudzi būvniecības nozares pārstāvji teikuši, ka Zolitūdes traģēdija, pirmkārt, iedragāja būvniecības nozares prestižu, otrkārt, nozarē strādājošajiem pašiem iekšēji lika pārvērtēt attieksmi pret savu darbu. Vai var teikt, ka arī arhitektu prestižu šī traģēdija apēnoja un ka daudzi arhitekti iekšēji pārvērtēja attieksmi pret darbu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Katram sava Latvija un formula tās apceļošanai

Linda Zalāne, 04.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katram ir sava Latvija. Viens gūst enerģiju, esot tuvāk dabai, cits – iepazīstot mūsu valstī esošās baznīcas, pilis, mazo pilsētu arhitektūru.

Svarīgākā ir vēlme izzināt un meklēt līdz šim neiepazīto. DB uzrunāja vairākus uzņēmējus, un katram no tiem bija sava formula Latvijas apceļošanai.

Jūras vilināti

Finalmente piedzīvojumu vadītāja Baiba Ābelniece ir pārliecināta, ka Latvijas dabas lielā vērtība ir jūras krasts. Šogad izveidots maršruts Jūrtaka, kas palīdz plānot pārgājienu gar visu Latvijas piekrasti. Jūrtakas mājaslapā var iepazīties ar ieteikumiem un uzzināt, kur labāk iet gar pašu jūras krastu un kur plānot maršrutu pa kāpām, šajās vietās arī izveidota marķēta distance (norādes uz kokiem). Interesanti, ka, vidēji dienā veicot 15–20 km, visu Latvijas jūras piekrasti var noiet 30 dienās. Jūras vilināta tikusi arī reputācijas vadības kompānijas Lejiņa un Šleiers vadītāja Dagnija Lejiņa, kura Latviju apceļo, dodoties pārgājienos, visbiežāk – gar jūru, tos mēro gan viena, gan kopā ar draugiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lonely Planet izdevis Latvijas tūrisma bukletu

Lelde Petrāne, 29.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar nepacietību gaidīts, bet nu gada nogalē arī sagaidīts – Latvijas tūrisma izdevums Why Visit Latvia (kāpēc apmeklēt Latviju).

Bukleta sagatavošana notikusi saskaņā ar mūsu tūrisma nozarei patīkamo un publicitātes sekmēšanai tik vērtīgo faktu, ka plaši pasaulē populārais ceļvežu izdevējs Lonely Planet piešķīris Latvijai titulu Best in Travel 2016 (Labākais tūrismā 2016. gadā) un iekļāvis to nākamajā gadā apmeklējamo pasaules valstu sarakstā.

Ar Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) gādību tapušais izdevums veidots redakcionāli neatkarīgi. Lonely Planet speciālisti paši rakstījuši tekstu, fotografējuši, maketējuši un paši arī nodrukājuši pēc formāta nelielo, bet saturiski ietilpīgo, vizuāli izteiksmīgo un ērti lietojamo bukletu Why visit Latvia, skaidro TAVA.

Komentāri

Pievienot komentāru