Jaunākais izdevums

Ekonomiskā krīze sagādājusi jaunu triecienu Latvijas uzņēmējiem. Viens no lielākajiem galvojumu un garantiju sniedzējiem pasaulē — apdrošināšanas grupa Euler Hermes — ir samazinājusi Latvijas biznesa uzticamības reitingu un sākusi atcelt kredītlīnijas, tādējādi liedzot vairumtirgotājiem iespēju norēķināties par saņemtajām precēm ar pēcapmaksu.

Faktiski tas nozīmē, ka turpmāk visi Latvijas uzņēmumi, kas iepriekš sadarbojās ar šo kompāniju, vismaz uz brīdi būs spiesti ar saviem piegādātājiem norēķināties ar priekšapmaksu, kas pašreizējos ekonomiskajos apstākļos nebūt nav viegls uzdevums, ņemot vērā, ka tādējādi uzņēmējam ir jāiesaldē pietiekami lieli naudas līdzekļi. Protams, viens variants ir mēģināt veikt mūsdienu «neiespējamo misiju» — iegūt apgrozāmos līdzekļus no bankas. Otrais variants —loģiski izrietošs arī no pirmā — skumīgi nopūsties un slēgt savu bodīti ciet, nespējot konkurēt ar citu valstu uzņēmējiem. Turklāt jāuzsver, ka šādas izmaiņas ietekmē ne tikai tos uzņēmumus, kas preces iepērk pārdošanai Latvijas tirgū, bet arī tos, kas no ievestajiem izejmateriāliem komplektē jaunus produktus un eksportē tos tālāk.

Kas licis «nejaukajam» apdrošinātājam pieņemt šādu bargu lēmumu un, tā teikt, nosviest cimdu Latvijas uzņēmējiem pie kājām? Kā galvenos iemeslus savai rīcībai Euler Hermes min bažas par Latvijas lata devalvāciju un ekonomiskās lejupslīdes turpināšanos.

Lai gan mūsu valsts amatpersonas vietējiem medijiem ar putām uz lūpām nebeidz atkārtot, ka nekādas devalvācijas nebūs, tomēr tas netraucē starptautiskajā vidē ik pa brīdim parādīties visdažādāko ekspertu, lietpratēju un ekonomisko praviešu paziņojumiem, ka lata un arī citu Baltijas valūtu piesaistes kursam eiro tūlīt, tūlīt pienāks pēdējā stundiņa. Un ir tikai saprotami, ka neviena kompānija negribēs atstāt uz pēcapmaksu darījumus ar uzņēmējiem no valsts, kuras valūta kuru katru brīdi var kļūt, teiksim, par 30% mazvērtīgāka, izraisot vēl lielāku ekonomikas kritumu, nabadzības pieaugumu, iedzīvotāju nemierus un visas citas iespējamās sociālekonomiskās katastrofas.

Tāpēc gan Latvijas augstākajām amatpersonām, gan tām institūcijām, kas tieši ir atbildīgas par Latvijas tēla veidošanu un sadarbību ar ārvalstu partneriem, vajadzētu nopietni padomāt par to, kā pārliecināt viņus nebaidīties un atgūt uzticību valstij. Var jau uzsvērt, ka aizdevumu no EK esam dabūjuši, budžeta deficīts ir nosegts — un pat ar astīti — un bankrots šobrīd vairs nedraud, taču tas acīm redzami nepārliecina, ka līdz ar to situācija Latvijā varētu uzlaboties.

Tātad ir jārunā vai nu skaļāk, vai skaidrāk un saprotamāk. Iespējams, mūsu valsts augstākajām amatpersonām ir pēdējais laiks uzprasīties uz interviju gan ārvalstu ziņu aģentūrām, gan reprezentabliem laikrakstiem un žurnāliem, lai ar faktiem un skaitļiem apstiprinātu pēdējā laikā tik populārās frāzes, ka «bedres dibens jau ir tuvu» un «gada nogalē ekonomiskā situācija uzlabosies».

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

A, B, C vai kā VID tagad vērtēs nodokļu maksātājus?

Madlena Drozdova, ZAB Ellex Kļaviņš Vecākā nodokļu konsultante, Nils Pužulis, ZAB Ellex Kļaviņš Jaunākais jurists, 05.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1. janvāra VID ir ieviesta jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Publiski pieejamajam Reitingam ir informatīvs raksturs. Vienlaikus tā mērķis ir veicināt godīgas uzņēmējdarbības stiprināšanu un motivēt uzņēmumu uzlabot savu nodokļu samaksas disciplīnu.

Nedaudz ieskicējot Reitinga vēsturi, to var iedalīt trīs posmos. Pirmais posms ir pilotprojekta laiks no 2018. līdz 2020. gadam, kad Reitings bija ierobežoti pieejams (tikai pašam uzņēmējam) un ar ierobežoto rādītāju skaitu. Reitings bija kā rīks uzņēmumiem ar mērķi paraudzīties uz savu darbību no Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) puses. Otrajā posmā no 2020. līdz 2021. gadam norisinājās Reitinga paplašināšana, jo uzņēmumiem radās vairāki jautājumi par to, kā reitings ir izveidots. Tika paplašināts rādītāju skaits, tomēr informācija joprojām palika pieejama tikai uzņēmumam. Savukārt, sākot ar 2024. gadu, iesākās trešais posms – jaunā Nodokļu maksātāju reitinga sistēma. Proti, Reitings būs ar publiski pieejamiem elementiem aplūkojams VID publiskojamajā datubāzē no 2024. gada marta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdaļa darba ņēmēju šobrīd neuzticas darba devējiem, rāda pētījumu kompānijas Kantar aptaujas dati, un tam ir gan ievads, gan ilgtermiņa sekas sabiedrības noslāņošanās aspektā.

Problēmas daļa acīmredzami parādās arī valsts politikā, jo atbilstoši OECD datiem Latvijas ieguldījumi darba tirgus attīstībā, sākoties pandēmijai, paliek nemainīgi, kamēr citas ES valstis tos pat trīskāršo, Dienas Bizness konstatēja pētījumā, ko veic sadarbībā ar Mediju atbalsta fondu (MAF) publikāciju sērijas Paēdusi sabiedrība - stabila valsts ietvaros.

Darbinieku trūkums, solījumi un gaidas

Tieši šobrīd visā Eiropā ir vērojams darbinieku trūkums visdažādākajās nozarēs, konkurence par darbinieku ir sīvāka nekā jebkad, turklāt pēdējā gada inflācija ir uzlikusi papildu zīmogu tieši algu gaidās. Virkne darba devēju, kā izrādās, izvēlas maldināšanas taktiku, tieši pēdējā gada laikā pasolot potenciālajam darbiniekam vairāk, nekā reāli plāno dot, vai arī sola, bet iznākumā nevar nodrošināt solīto. Jāpiebilst, ka vairumā ES valstu pastāv bonusu sistēma par darbinieku pieņemšanu vai neatlaišanu, kas pandēmijas laikā tika īpaši palielināta. Ekspertu norāde ir, ka stratēģija ir tuvredzīga, jo ilgtermiņā radīs riskus konkrētajam biznesam vai pat visai nozarei. Dienas Biznesa vērtējumā – runājot jau par trešdaļu no Latvijas darba ņēmējiem, stāsts ir par valstisku problēmu, un darbinieku uzticības zaudēšana saistāma ar darbinieku zaudējumiem valsts mērogā. Proti, daļa piekrāpto viļas un dodas darba meklējumos uz valstīm, kur darba devēji solīto pilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: Par kredītreitingiem, bankrotiem un nākotnes pareģošanu


Uldis Dzintars,
apdrošināšanas sabiedrības BALTA finanšu direktors, 08.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar banku krīzi Kiprā pavisam nesen starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings samazināja divu valsts lielāko banku kredītreitingus līdz pat maksātnespējas kategorijai. Bet ko īsti nozīmē kredītreitingi, un kad tie jāņem vērā? Vai tas ir svarīgi tikai politiķiem vai arī citu jomu darbiniekiem?

Biznesa vidē terminus «reitings» un «kredītreitings» visbiežāk lieto politiķi, ekonomisti un baņķieri, bet nozīmīga loma tiem ir arī apdrošināšanā. Uz vienu no jautājumiem varam atbildēt pavisam vienkārši – kredītreitingi ir svarīgi brīžos, kad nepieciešams pieņemt lēmumu par uzticamu sadarbības partneri. Jebkurā jomā ir svarīgi būt pārliecinātam, ka partneris spēs palīdzēt brīžos, kad būs piedzīvota nelaime. Kredītreitings ir kā sava veida barometrs, kas signalizē, cik partneris var būt uzticams ilgtermiņā un cik tas ir maksātspējīgs krīzes situācijās. Gan valstu, gan uzņēmumu līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings ir apstiprinājusi līdzšinējā līmenī Parex bankai piešķirtos zemos reitingus.

Parex bankas ilgtermiņa reitings apstiprināts RD līmenī, īstermiņa reitings - RD līmenī. Pēc Fitch Ratings skaidrojuma, RD nozīmē «Ierobežots defolts», proti, RD reitingi raksturo emitentu, kas nav izpildījis maksājumu saistības par obligāciju, aizdevumu vai citu materiālu finansiālu saistību, taču nav piedzīvojis bankrota reģistrāciju vai likvidācijas procesu vai kā savādāk pārtraucis darbību. Attiecīgi augstāki reitingi ir no C līdz AAA.

Bankas individuālais reitings saglabāts zemākajā iespējamā F līmenī (attiecīgi augstāki ir E, D, C, B, A), bankas atbalsta reitings noteikts «5» - arī zemākais iespējamais (augstāki ir attiecīgi 4, 3, 2, 1). Piešķirotais F līmenis nozīmē, ka banka vai nu nepilda saistības vai, pēc Fitch Ratings domām, nebūtu izpildījusi saistības, ja nebūtu saņēmusi ārēju atbalstu. Piemēri šādam atbalstam iekļauj valsts vai pašvaldības atbalstu, jaunu līdzekļu iepludināšanu no akcionāru puses vai cits uzņēmums ir to pārpircis. Savukārt «5» reitings nozīmē, ka banka, kura, kaut arī tas ir iespējams, nevar paļauties uz ārēju atbalstu. Tas var būt saistīts ar vājām finansiālām spējām vai vēlmes trūkuma sniegt atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uzticēšanās ir būtiska

Čena Lifanga, Huawei korporatīvā vecākā viceprezidente un valdes priekšsēdētāja, 28.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos mēnešos pasaule saskārusies ar ārkārtīgiem izaicinājumiem, nedrošību un sarežģījumiem. Pandēmija ir pārņēmusi visu pasauli un ietekmējusi gandrīz katru mūsu dzīves daļu. Radikāli ir ietekmēta mūsu personīgā brīvība ceļot, strādāt un rotaļāties, vairs nav iespējas to darīt tā, kā vēl pavisam nesen.

Pandēmija spēcīgi skārusi arī tautsaimniecību un to, kā notiek biznesa procesi. Īsā laika posmā attālinātais darbs no mājām kļuvis par jauno dzīves normu. Patiesi - visa veida digitalizācijas procesi ātri akselerējās. Ekonomikas digitalizācijas nozīme ir neaprakstāma.

Šī jaunā realitāte ir devusi papildus pievienoto vērtību un likusi uzsvaru uz uzticēšanās veidošanu un tās uzturēšanu. Tā ir spēcīgs pamats savstarpējai sadarbībai un inovācijām. Patiešām, uzticība, kas mūs visus saista, tagad ir svarīgāka nekā jebkad agrāk. Manuprāt, sabiedrības normu un tehnoloģiju mijiedarbība būs viens no galvenajiem ekonomikas izaugsmes virzītājiem nākamajā desmitgadē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's Investors Service samazinājusi reitingu sešām Baltijas bankām, liecina aģentūras paziņojums.

Reitings samazināts Latvijas Baltic International Bank, Norvik bankai, Trasta komercbankai un Hipotēku un zemes bankai, kā arī Igaunijas BIGBANK un Lietuvas Siauliu Bankas.

Šis reitinga samazinājums noslēdz izpētes procesu, kas tika uzsākts 8. jūnijā. Tāpat Moody’s atzīmē, ka joprojām tiek vērtēta Parex bankas un Swedbank ilgtermiņa un depozītu reitingu iespējama samazināšana. Paredzēts, ka galīgais lēmums tiks pieņemts nākamajā mēnesī.

Lēmums samazināt reitingu sešām Baltijas bankām tika pieņemts, pamatojoties uz situāciju Baltijas ekonomikās un tās ietekmi uz banku finansiālās stabilitātes reitingu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gadā trijām Latvijā strādājošajām bankām Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) noteikusi zemāko reitingu, kas liecina par šīm bankām piemītošu augstu darbības risku un vāju risku pārvaldīšanu.

Šādām bankām, pēc FKTK 2012.gada darbības pārskatā norādītā, nepieciešama pastāvīga un pastiprināta uzraudzības kontrole. Vēl 2011.gadā zemākais reitings nebija noteikts nevienai bankai, liecina FKTK 2011.gada darbības pārskats. FKTK norāda, ka pērn kopumā piecām bankām tika pārskatīts reitings.

FKTK katrai uzraugāmajai institūcijai uzraudzības vajadzībām piešķir reitingu no 1.0 līdz 4.0, kur 1.0 ir visaugstākais vērtējums, bet 4.0 – viszemākais vērtējums. Atbilstoši institūcijai piešķirtajam reitingam tiek plānota tās uzraudzība, tajā skaitā institūcijai, kuras vērtējums ir visaugstākais (institūcijas darbībai piemīt zems risks un risku pārvaldīšana ir pietiekama), nepieciešamie uzraudzības pasākumi ir minimāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai iespējams amerikāņu defolts? (2)

Leonīds Aļšanskis, Dr.Math., AB.LV grupas galvenais analītiķis, 15.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājuši gandrīz desmit gadi kopš tika publicēts pirmais raksts ar tādu pašu nosaukumu (bet bez skaitļa 2, skatīt Bizness&Baltija Nr. 183, 2002). Šajā laikā notikušas pietiekami daudz pārbīdes arī situācijā ar amerikāņu valsts parādu un arī paša autora uzskatos par šo problēmu. Pacentīsimies noformulēt to, kā atbilde uz šo jautājumu skanētu šodien.

Brīdī, kad tika gatavots pirmais raksts, Amerika pēc vairāku gadu budžeta proficīta atgriezās pie ievērojama valsts budžeta deficīta. Valsts parāda līmenis toreiz pārsniedza 6 triljonus ASV dolāru, kas bija 60% no IKP. Tas arī bija pirmais signāls par to, ka ne viss ir kārtībā «pasaulē drošākajam» parādu saistību emitentam. Tomēr 9 gadus atpakaļ, virsrakstā minētais jautājums praktiski neradās nevienam no pasaules finanšu tirgus dalībniekiem. Ja arī radās, tad tūdaļ saņēma atbildē spārnoto frāzi, kas tika citēta pirmā raksta sākumā - «tas nevar būt, jo tas nekad nenotiks». Lai gan pēc pārdomām vairāku lappušu garumā, šī atbilde tomēr transformējās citā ne mazāk pazīstamā frāzē - «nekad nesaki nekad». Runa nebija par atteikšanos izmaksāt parādu, bet par strauju dolāra devalvāciju, kas ārējiem kreditoriem būtu kas līdzīgs defoltam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekts «Dzīvības poga» darbu sāka pērnā gada jūlijā. «Kad mans vectēvs, kurš dzīvo viens, nokrita un nespēja tikt pie telefona, lai mums piezvanītu, es sāku interesēties, vai Latvijā pieejams tāds pakalpojums kā SOS poga, taču nebija. Tā radās ideja izveidot šādu pakalpojumu un palīdzēt ne tikai manam vectēvam, bet arī citiem cilvēkiem,» stāsta SIA Dzīvības poga īpašniece un psiholoģe Marina Pjanova.

Marina zināja, ka šāda veida pakalpojumi ir ārkārtīgi populāri citās Eiropas valstīs, taču Latvijā šāda pakalpojuma saņemšana bija ļoti sarežģīta – SOS pogas bija pieejamas tikai kā speciāla, ierobežota valsts palīdzība. Tā rezultātā Marina ar savu biznesa partneri nolēma Latvijā nolēma izveidot šādu pakalpojumu un piedāvāt nepieciešamo tehnisko aprīkojumu. Pēc tam, kad tika veikta virkne testu, kāda Latvijas tehnoloģiju kompānija veiksmīgi izstrādāja un izveidoja īpašu sistēmu, kas nodrošina klientiem saziņu ar speciālu zvanu centru un uzticības personām, kuras izvēlas pats klients.

Projekta mērķauditorija ir Latvijā dzīvojošie cilvēki gados, kā arī cilvēki ar sliktu veselību vai ierobežotām kustībām; cilvēki, kuriem var būt nepieciešama medicīniskā vai sociālā palīdzība, cilvēki, kas cieš no demences, epilepsijas vai sirds slimībām. Saziņa ar operatoru iespējama 24 stundas diennaktī, un viņš var ne tikai izsaukt cilvēkam nepieciešamo palīdzību, bet arī atbalstīt grūtā situācijā un pat kontrolēt zāļu lietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm akcionāru vairākums pieprasa padomes locekļu Krastiņa un Velmera nekavējošu atkāpšanos

Db.lv, 19.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Olainfarm" akcionāru vairākums pieprasa Kārlim Krastiņam un Haraldam Velmeram nekavējoties atkāpties no "Olainfarm" padomes locekļu amatiem saistībā ar uzticības zaudēšanu un jauniem apstākļiem saistībā ar iespējamo krāpšanas lietu ar "Olainfarm" akcijām, informē SIA "OLMAFARM".

Akcionāri jau maija sākumā bija nosūtījuši rakstveida pieprasījumu abiem padomes locekļiem atkāpties, taču saņēmuši atbildi, ka ne K.Krastiņš, ne H.Velmers neplānojot to darīt. Kā zināms, Padomes locekļi ir akcionāru uzticības personas, kuras pārstāv akcionāru intereses akcionāru sapulču starplaikos un pārvalda uzņēmumu akcionāru interesēs, līdz ar to Krastiņa un Velmera rīcības dēļ ir radusies situācija, ka padomē turpina darboties divi padomes locekļi, kuriem nav akcionāru vairākuma uzticības un kuriem līdz ar to vajadzētu nekavējoties pamest vēlēto amatu.

Padomes locekļa amats ir vēlēts amats, un tieši tie akcionāri, kas Krastiņu un Velmeru iepriekš ievēlēja padomē, šobrīd, pēc saņemtās informācijas par viņu iesaisti iespējamā krāpšanā, uzticības zaudēšanas dēļ ir pieprasījuši viņu nekavējošu atkāpšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās reitingu aģentūras Fitch Ratings (Fitch) Latvijas nākotnes novērtējuma samazināšana no pozitīva uz stabilu valsts pievilcību investoru acīs nepasliktinās, uzskata biznesa portāla Nozare.lv aptaujātie ekonomisti.

Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna stāstīja, ka Fitch, samazinot Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no pozitīva uz stabilu, mazina varbūtību, ka drīzumā reitings varētu būt paaugstināts. Tomēr pats reitings netika samazināts un joprojām ir investīciju zonā. Tādējādi tas Latvijas pievilcību investoru acīs nepasliktina,» uzsvēra Strašuna.

Arī DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš sacīja, ka Fitch lēmums nenozīmē, ka Latvija būs investoriem mazāk pievilcīga.

Pēc viņa sacītā, aģentūra nesagaida, ka Latvijas kļūs pievilcīgāka tuvākajā nākotnē. Reitingu aģentūra nevērtē mūsu pievilcību visiem investoriem, bet tieši mums aizdotās naudas drošību - cik liels ir defolta risks. Aģentūra nevērtē, cik izdevīgi vai neizdevīgi ir ieguldīt naudu Latvijas uzņēmumu kapitālā, lai arī tiešo investīciju veicēji aģentūras viedokli, bez šaubām, var ņemt vērā, sacīja Strautiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Kas Tev jāzina par VID jaunizstrādāto nodokļu maksātāja reitingu?

Māris Ķirsons, 21.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu maksātāja reitings pagaidām vērsts uz paša uzņēmēja informēšanu, nākamgad tas tiks paplašināts ar PVN darījumu un aplokšņu algu risku novērtējumu

Valsts ieņēmumu dienesta izstrādātais Nodokļu maksātāju reitings pašlaik atrodas sava veida pilotprojekta režīmā, turklāt tas neietver visus nodokļu saistību izpildes riskus. Reitinga lietošana uzņēmējiem ir brīvprātīga, taču pēc savas iniciatīvas uzņēmējs ar to drīkst dalīties arī ar saviem sadarbības partneriem vai citām trešajām pusēm.

Jo sārtāks, jo lielāka iespēja, ka tiks pārbaudīts, jo zaļāks, jo mazāka iespēja sagaidīt kontroli

Atjaunos ik mēnesi

Nodokļu maksātāju reitinga klienti ir visi uzņēmumi, kuri iesniedz gada pārskatus. Katra uzņēmuma reitingu veido 12 rādītāji, kur katrā iespējams iegūt maksimālo vērtējumu piecu ballu sistēmā. Turklāt šis reitings un rādītāji aktualizēsies reizi mēnesī – 20.–23. datumā. Pašlaik šī rīka svarīgākais uzdevums esot informēt nodokļu maksātāju par viņa saimniecisko darbību raksturojošo rādītāju atbilstību vispārējām ekonomiskajām tendencēm, vienlaikus motivējot nodokļu maksātājus sekot ne tikai savai nodokļu samaksas disciplīnai, bet arī savlaicīgai nodokļu deklarāciju iesniegšanai. Kā uzsvēra VID Nodokļu administrēšanas risku vadības daļas vadītāja Natālija Fiļipoviča, uzņēmējam tādējādi būs instruments, ar kuru vairāk sekot līdzi tam, kāds viņa vadītais uzņēmums izskatās nodokļu administrācijas acīs – jo sārtāks, jo lielāka iespēja, ka tiks pārbaudīts, jo zaļāks, jo mazāka iespēja sagaidīt kontroli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Pasaules Bankas nule kā publicēto biznesam labvēlīgāko pasaules valstu reitingu Doing Business 2019, Latvija šogad, tāpat kā pērn, ieņem 19. vietu 190 valstu konkurencē, aiz sevis atstājot 171 ekonomiku. ES dalībvalstu vidū Latvija ieņem 7. vietu, kas ir par vienu vietu augstāk nekā pērn.

Šogad Latvijai gandrīz visās Doing Business 2019 pozīcijās izdevies sasniegt augstāku procentpunktu skaitu nekā iepriekš vai tas saglabāts nemainīgs.

Uzņēmējdarbības vides izvērtēšanai izstrādāti dažādi starptautiski rādītāji, starp kuriem populārākais ir Pasaules bankas veidotais ikgadējais Doing Business indekss. Doing Business reitings kalpo ne tikai kā pasaules valstu salīdzinošs vērtējums noteiktās uzņēmējdarbības jomās, bet arī tiek izmantots globālu norišu atspoguļošanai pasaules tirgos. Starptautiskie indeksi ļauj gan esošajiem, gan topošajiem uzņēmējiem saprast, kādas ir uzņēmējdarbības perspektīvas attiecīgajā valstī un līdz ar to atspoguļo valsts konkurētspēju globālajā līmenī, kā arī parāda jomas, kurās nepieciešama valsts iesaistīšanās birokrātisko un citu uzņēmējdarbības šķēršļu mazināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s Investors Service varētu samazināt reitingus Latvijas Hipotēku un zemes bankai, Norvik bankai, Trasta komercbankai un Baltijas Starptautiskajai bankai, ziņo Reuters.Plāno samazināt Latvijas banku reitingus; apdraudēts arī Latvijas reitings

Arī Standard & Poor’s (S&P) Latvijas ilgtermiņa reitingam BB+ patlaban pievērsis īpašu uzmanību, norādot, ka pastāv reālas iespējas, ka tas tiks samazināts. Tam par iemeslu ir īstermiņa lielais spiediens uz latu.

S&P prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad saruks par 16%, savukārt bezdarba līmenis pārsniegs 20%. «Tas varētu vājināt [Latvijas] valdības apņemšanos attiecībā uz tās ekonomikas programmu, kas paredz saglabāt fiksēto valūtas kursa režīmu,» sacījusi S&P analītiķe Ailīna Žanga (Eileen Zhang).

Moody’s, kurš reitingu varētu samazināt arī Igaunijas Bigbank un Lietuvas Siauliu Bankas, skaidro, ka Baltijas valstu banku kredītreitingu samazināšana atspoguļo arvien pasliktinošos ekonomiskos apstākļus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Fitch nemaina Latvijas reitingu, taču «nenovērš skatu» no budžeta

, 06.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings apstiprinājusi Latvijas reitingu līdzšinējā līmenī, taču brīdinājusi, ka neveiksmīga budžeta izdevumu samazināšana un SVF programmas neizpilde var novest pie reitinga samazināšanas, liecina aģentūras paziņojums.

Ilgtermiņa ārvalstu valūtas reitings apstiprināts BB+ līmenī, ilgtermiņa vietējās valūtas reitings apstiprināts BBB-, īstermiņa ārvalstu valūtas reitings BBB līmenī. Ilgtermiņa reitingu nākotnes skatījums apstiprināts negatīvā līmenī.

«Latvijas reitings saglabājas zem spiediena recesijas apjomu, fiskālo bažu, pieaugošā valsts un ārējā parāda rādītāju dēļ, kā arī dēļ riska par tālāko negatīvo banku sektora attīstību,» norāda Fitch pārstāvji. «Lai gan ir dažas pazīmes, ka makroekonimiskā nelīdzsvarotība lēnām izzūd, turpmāk būs nepieciešamas sāpīgas korekcijas.»

Fitch prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad samazināsies par 18 %, bet 2010.gadā – par 4 %. Savukārt tekošā konta deficīts tiek prognozēts 6 % no IKP apmērā. Reitingu aģentūra inflāciju nākamgad paredz 3.5 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody's «cērpj» holandiešu un beļģu banku reitingus

Gunta Kursiša, 15.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā eirozonas krīzes radītos riskus, starptautiskā reitingu aģentūra Moody's samazinājusi kredītreitingu vairākām Nīderlandes un Beļģijas bankām, vēsta BBC.

Ilgtermiņa kredītreitingi tādām bankām kā ING, Rabobank, ABN, LeasePlan un KBC tika pazemināti par divām atzīmēm, bet SNS bankas reitings – par vienu atzīmi.

«Nīderlandes bankām šā gada laikā un, iespējams, vēl ilgāk būs apgrūtināti darbības apstākļi,» norāda Moody's, paužot, ka «Nīderlani ietekmējusi eirozonas parādu krīze un kopējais reģiona ekonomikas vājums».

Patlaban Nīderlandes bankas ING reitings ir A3, ING bankas daļa – A2, Rabobank Nederland novērtēta ar trešo augstāko investīciju līmeni Aa2, ABN Amro – A2, bet LeasePlan Corp un SNS – ar Baa2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Moody`s nemaina Trasta komercbankas reitingus

Žanete Hāka, 21.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody`s Investors Service pārskatījusi AS Trasta komercbanka piešķirtos reitingus un saglabājusi tos iepriekšējā līmenī.

Kā liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā, Trasta komercbankas finansiālā stipruma reitings pēc pārskatīšanas ir saglabāts iepriekšējā, E+ līmenī.

Nemainīgs atstāts arī bankas reitings ilgtermiņa depozītiem ārvalstu un vietējā valūtā - B3. Bankas reitings īstermiņa saistībām ārvalstu un vietējā valūtā arī paliek bez izmaiņām - Not Prime līmenī.

Moody`s reitings pirmoreiz tika piešķirts Trasta komercbankai 2008.gadā. Pašlaik Latvijā starptautiskie reitingi piešķirti septiņām bankām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Standard & Poor's samazina reitingu Krievijas bankām

Valdis Vikmanis, Db, 18.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitinga aģentūra Standard & Poor's uzreiz 11 Krievijas bankām samazinājusi reitingu uz negatīvu, ziņo Dv.ee.

Ilgtermiņa reitings no BBB uz BBB- S&P samazinājusi Unikredit bankai ar nākotnes prognozi no negatīvas uz stabilu. Uralsib reitings samazināts no BBB- uz BBB ar negatīvu nākotnes prognozi. Promsvjazbankai reitings samazināts no BB- uz B+ ar negatīvu nākotnes prognozi.

S&P negatīvu nākotnes prognozi noteikusi arī Petrokomerc bankai, Alfa-bank, Gazprombank, Ubrira, Rosbank, Surgutneftgazbank un Vozroždjenie bankai.

Reitings bankām samazināts, jo pēc analītiķu prognozēm šā gada otrajā pusē šīm bankām samazināsies aktīvu kvalitāte un tām var palielināties risks ar bankas rezervēm, ņemot vērā ekonomikas lejupslīdi valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Fitch: Parex restrukturizācija potizīvi ietekmēs noguldītājus

Žanete Hāka, 31.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzētais Parex bankas restrukturizācijas plāns, ja tas izdosies, pozitīvi ietekmēs noguldītājus, liecina starptautiskās reitingu aģentūras Fitch Ratings paziņojums.

Pašreizējais bankas RD reitings atspoguļo noguldījumu ierobežojumus un var tikt paaugstināts restrukturizācijas pabeigšanas un ierobežojumu noņemšanas gadījumā.

Fitch norāda, ka pastāv risks, ka plāns var tikt apstrīdēts tiesā, ko var izdarīt bijušie īpašnieki vai citas ieinteresētās puses.

Parex bankas ilgtermiņa un īstermiņa reitings pašlaik ir RD, individuālais reitings – F, bet atbalsta reitings ir 5.

Db.lv jau ziņoja, ka Parex bankas restrukturizācijas modelis paredz nodalīt daļu aktīvu jaunā bankā. Šo modeli atbilstoši EK noteiktajām vadlīnijām valdībai rekomendēja īstenot valdības piesaistītais starptautiskais finanšu konsultants Nomura International plc, jo šim modelim ir būtiskas priekšrocības attiecībā uz valsts noguldījumu atgūšanu un bankas klientu interesēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s samazina Īrijas banku kredītreitingu

Ritvars Bīders, 11.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi vairāku Īrijas banku kredītreitingus, norādot, ka lēmums atlikt iepriekš saskaņotos banku kapitāla palielināšanas pasākumus rada šaubas par valdības vēlmi tālāk atbalstīt valsts banku sektoru, raksta Financial Times.

Pazeminātais reitings nozīme, ka Īrijas sešu banku izdotās negarantētās un nenodrošinātās obligācijas starptautiskajos tirgos būs iespējams realizēt tikai ar augstām procentu likmēm.

Moody’s arī norāda, ka, ņemot vērā banku kapitāla palielināšanas pasākumu atlikšanu, pieaug riski, ka daļu cenas, ko prasīs Īrijas banku sistēmas stabilizēšana, būs jāuzņemas arī šo banku obligāciju turētājiem.

Bank of Ireland reitings samazināts no Baa2 līdz Ba1, savukārt AIB reitings samazināts no Baa3 līdz Ba2. Līdzīgā apmērā samazināti reitingi arī bankām EBS un Irish Life & Permanent. Anglo Irish Bank reitings samazināts no Ba3 līdz Caa1.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service samazinājusi četru lielāko ASV banku reitingus, uzskatot, ka krīzes laikā valdība tām nesniegs nepieciešamo palīdzību, raksta Bloomberg.

Reitings par vienu pakāpi samazināts Morgan Stanley, Goldman Sachs Group , JPMorgan Chase & Co. un Bank of New York Mellon Corp. pēc tam, kad reitingu aģentūra noslēgusi astoņu ASV banku analīzi, kas tika uzsākta augustā. Banku pārstāvji samazinājumu nekomentē.

Bank of New York reitings samazināts no Aa3 uz A1, Goldman Sachs reitings – no A3 uz Baa1. JPMorgan reitings samazināts no A2 uz A3, bet Morgan Stanley - no Baa1 uz Baa2.

ASV banku uzraugi patlaban gatavo noteikumus, kas varētu mazināt valdību iesaistīšanos pat lielu finanšu kompāniju glābšanā, izmantojot nodokļu maksātāju naudu. Plāns paredz, ka investoriem jāuzņem zaudējumi uz sevi un jākonvertē parādzīmes akciju kapitālā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

11 valstis, kas ir tuvu defoltam

Žanete Hāka, 01.08.2014

Ekvadora

Moody’s kredītreitings: Caa1
Moody’s kredītreitinga perspektīva: stabila
Valdības parāds 2014. gadā (% no IKP): 24,8
IKP uz iedzīvotāju 2014. gadā: 10,5 tūkstoši ASV dolāru
Kad valsts pēdējoreiz nonāca maksātnespējas priekšā, tās prezidents valsts parādu nosauca par amorālu un nelikumīgu, un minēja, ka pēdējās valsts parādzīmju izsoles aizēnotas ar korupcijas skandāliem. Kopš tā laika Ekvadoras reitings ir audzis. Šā gada sākumā valsts atpirka ievērojamu daļu parāda un emitēja jaunas parādzīmes pirmo reizi kopš iepriekšējā defolta. Saskaņā ar Starptautiskā Valūtas fonda datiem, ekonomikas izaugsme pēdējo gadu laikā bijusi salīdzinoši veselīga: 2012. gadā IKP auga par 5,1%, bet pērn – par 4,2%. Šajā gadā tiek prognozēta 4,2% izaugsme.

Foto: Freeimages

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāku gadu sīvām cīņām ar kreditoriem tiesās, Argentīna beidzot nonākusi pie defolta, liecina Standard&Poor’s informācija.

Tas noticis, jo valsts nespēja rast vienošanos ar kreditoriem no iepriekšējā defolta 2001. gadā un nespēja atmaksāt nepieciešamos obligāciju maksājumus noteiktajā termiņā – 31. jūlijā. Tomēr Argentīna nav vienīgā valsts, kas cīnījusies ar problēmām vai nespējusi atmaksāt savu parādu, raksta portāls 24/7 Wall St. Tā, starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service izveidojusi vēl 10 valstu sarakstu, kuru reitings ir zem Caa1 vai pat sliktāks.

Šis reitings ir vairākas pakāpes zem Ba1, kas arī norāda uz ievērojamu kredītrisku. Valstis, kas ierindotas sarakstā, ievērojami atšķiras, jo to reitings samazināts dažādu problēmu dēļ – daļai tas ir pazemināts politiskās situācijas rezultātā, taču citām reitings ir audzis no vēl zemāka līmeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Šteinbuka: Dombrovska augstais reitings ir pretrunā ar politisko loģiku

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Runājot par veiksmes stāstu, es gribu informēt lasītājus, ka šobrīd Latvijai ir ļoti augsts reitings Eiropas Komisijā un arī starptautisko aizdevēju vidū. Latvija spēja pārvarēt krīzi, īpaši salīdzinot ar citām valstīm, piemēram, ar Grieķiju. Šodien Latvija tiešām izskatās kā īsta veiksminiece un var kalpot par paraugu citiem,» šādus iedvesmojošus vārdus intervijā laikrakstam Neatkarīgā sacījusi Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā Inna Šteinbuka.

Vaicāta, kāpēc Latvijai izdevās, bet citiem vēl nav izdevies, Šteinbuka stāstījusi: «Manā skatījumā – Latvijas valdībai izdevās iegūt iedzīvotāju uzticību. Tas ir galvenais. Man šķiet, ka citās valstīs nav uzticības valdībai. Cilvēki netic savai valdībai, viņi iziet ielās, protestē utt. Latvijā mēs varējām vērot, cik augsts reitings bija premjeram Valdim Dombrovskim divās vēlēšanās viena gada laikā. Dombrovska augstais reitings ir pretrunā ar politisko loģiku. Viņš un viņa valdība pieņēma ļoti nepopulārus lēmumus, uz laiku mazinot Latvijas iedzīvotāju labklājību un dzīves kvalitāti. Tomēr iedzīvotāji uzticējās valdībai. Es uzskatu, ka tas ir galvenais faktors.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu izlūkošanas dienests (FID) šogad sešos mēnešos izdevis 227 rīkojumus, iesaldējot iespējami noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus 327,56 miljonu eiro apmērā, informēja FID.

FID skatījumā, 2020.gada pirmo pusgadu lielā mērā raksturo Covid-19 pandēmijas radītie izaicinājumi un izmaiņas gan pasaules, gan nacionālā mērogā. Pandēmija esot izgaismojusi jaunas tendences un tipoloģijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā, kā arī piespiedusi pielāgot darba specifiku tās radītajiem apstākļiem.

FID vadība uzskata, ka iestādei izdevies saglabāt ierasto darba tempu, kā arī nodrošināt darbības rezultātus, kas līdzvērtīgi iepriekšējiem periodiem, ko demonstrējot tiesībaizsardzības iestādēm nosūtīto materiālu un analizēto lietu skaits, kā arī apturētais jeb iesaldētais iespējami noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES ievieš bezvīzu režīmu ar Moldovu

LETA--AFP/UNIAN, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Moldovas pilsoņi, kuriem ir biometriskās pases, sākot no pirmdienas, var iebraukt Šengenas zonas valstīs bez vīzas.

Eiropas Savienības (ES) atbalstītās reformas un bezvīzu režīms Moldovas pilsoņiem dod cerību, ka tiks atrisināts «iesaldētais» Piedņestras konflikts, sacīja Moldovas premjerministrs Jurijs Ļanke.

Viņš uzskata, ka Moldova kļūst arvien pievilcīgāka tiem, kas dzīvo separātiskajā novadā.

Eiropas Parlaments (EP) bezvīzu režīma noteikšanu Moldovai atbalstīja februārī.

3.aprīlī šo lēmumu parakstīja EP prezidents Martins Šulcs un pašreizējās ES prezidējošās valsts Grieķijas ārlietu ministra vietnieks Dimitris Kurkuls.

Svinīgajā brīdī piedalījās arī bloka iekšlietu komisāre Vivāna Redinga, atzīstot, ka šāds lēmums ir "liels sasniegums un jauna nodaļa" Moldovas attiecībās ar ES.

Komentāri

Pievienot komentāru