DB Viedoklis

Db viedoklis: Mēģinot iesist Lukašenko, var nokaut daļu biznesa pašā ES

Dienas Bizness, 05.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(397).jpg

Visticamāk, jau tuvākā mēneša laikā Eiropas Savienība (ES) ieviesīs ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju… Šāda ziņa jau ilgāku laiku figurē preses slejās, un principā precīzāk šajā gadījumā būtu likt virsrakstus - ekonomiski novārdzinātā Eiropa gatavojas sev iešaut kājā.

Iemesls gaidāmajām sankcijām, kā zināms, ir cilvēktiesību pārkāpumi Baltkrievijā, tās līdera Aleksandra Lukašenko opozicionāru tupināšana aiz restēm un tamlīdzīgas izdarības. Protams, ir jāpiekrīt jau sen izskanējušam apgalvojumam, ka Baltkrievija ir diktatūra Eiropas vidū, un tikai absolūtie optimisti šo valstisko veidojumu, kurš turklāt ekonomiski arvien vairāk kļūst atkarīgs no Krievijas, sauc par republiku. Bet ko gan dotu ekonomiskās sankcijas?

Jā, tas būtu sitiens pa Baltkrievijas ekonomiku kopumā. Ciestu daudzi šajā valstī strādājošie uzņēmumi, ciestu tajā strādājošie, un «vienkāršo» baltkrievu neapskaužamā ekonomiskā situācija kļūtu vēl neapskaužamāka. Bet diez vai tas kaut kā ietekmēs Lukašenko, kurš par savu labklājību nevar sūdzēties un arī pēc sankciju ieviešanas nevarēs. Varam, protams, pieņemt, ka baltkrievu tautas un uzņēmēju liktenis mums diezgan vienaldzīgs, taču tad uz šo sankciju jautājumu ir jāpaskatās no otras puses…

Daudzu gadu laikā ES teritorija ir izpletusies pa 27 valstīm, un jau sen acīm redzami ir tas, ka jautājumi, kas vienai daļai ES valstu ir ļoti būtiski, citai ir stipri vienaldzīgi. Respektīvi, ir saprotams, ka, piemēram, Portugālei, Spānijai vai Īrijai varētu būt pilnīgi vienalga, kādu efektu radīs gaidāmo sankciju ieviešana. Savukārt pilnīgi pretēja situācija ir Latvijai, Lietuvai un Polijai, kas cita starpā ir Baltkrievijas kaimiņvalstis. Un tas nozīmē, ka šo valstu uzņēmējdarbība ļoti cieši ir saistīta ar Balkrieviju. Tieši šis arī ir iemesls, kāpēc Latvijas uzņēmēji jau vairākkārt ir norādījuši - mums ir ļoti svarīga ekonomiskā sadarbība ar Baltkrieviju, mums ir svarīgi, lai nekādas sankcijas pret šo valsti netiktu ieviestas! Principā jāatzīst, ka zināmā mērā situācija šeit veidojas ļoti līdzīga tai, kāda savulaik bija saistībā ar iebrukumu Sadama Huseina pārvaldītajā Irākā. Proti, kāds ietekmīgs puisis nolēma, ka tur ir jāmeklē kodolieroči, kurus tā arī nekad neatrada, bet Latvijas karavīri devās karot. Tagad acīmredzot kādam ietekmīgajam ES būtu izdevīgi, ja pret Baltkrieviju tiktu ieviestas ekonomiskās sankcijas un, visticamāk, neraugoties uz faktu, ka daļai pašas ES valstu tas būtu ļoti neizdevīgs solis.

Pozitīvi šajā gadījumā ir tas, ka Latvijas politiskie spēki faktiski ir vienisprātis - mūsu valsts nedrīkst atbalstīt ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju! Protams, mūsu valsts balstiņa pret ES lielvarām ir kā piliens jūrā, tomēr sava attieksme šajā jomā ir skaidri jāpauž, runājot ar ES «lielajiem puikām». Mums ir skaidri jāpasaka, ka ES nebeidzas ar šīs valstu savienības tā saucamajām vecajām valstīm. Ir jāatrod veids, kā apturēt Lukašenko, nevis «iegriezt» baltkrievu tautai, kā arī šīs valsts un daļas ES valstu uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru