Jaunākais izdevums

Pirmdienas notikumi pasaules finanšu tirgos parādīja, ka to uzticība Latvijai nupat ir ļoti zema. Respektabli avoti norādīja, ka mūsu valsts kredītriska mērs ir tādā pašā līmenī kā pērnā gada 20. novembrī - dienā, kad Latvija lūdza finansiālu palīdzību SVF.

Ilgi nebija jāgaida arī sekas - jau vakar par iespējamajām negatīvajām sekām brīdināja Fitch, bet S&P spēra konkrētu soli, pazeminot Latvijas kredītreitingu.

Protams, pēdējo gadu laikā dažādas starptautiskās reitingu aģentūras ir bieži kritizētas par to vērtējumu neatbilstību realitātei. Piemēram, atliek vien paskatīties, cik ilgi Latvijai tika piešķirts gana pozitīvs vērtējums, kaut gan reāli mūsu tirgu lielā mērā turējās uz nekustamā īpašuma spekulāciju burbuļa. Starp citu, arī bēdīgi slavenā Lehman Brothers bojāeju neparedzēja kāda no vērtējumus izsakošajām aģentūrām. Tajā paša laikā šeit ir kāda būtiska problēma - šo aģentūru vērtējumiem un skaidrojumiem uzmanību pievērš gan ārvalstu investori, gan arī mūsu kreditori.

Pietiekoši muļķīgi tas, protams, skan, bet viena otra investora neienākšana Latvijā, balstoties uz reitingaģentūru datiem, vēl būtu uzskatāma par tādu kā pusbēdu. Ievērojami dramatiskāka situācija var izveidoties tad, ja šo kredītreitingu tabulās Latvija noslīdēs līdz zemākajam līmenim - tas var likt nopietni aizdomāties sindikātiem. Nav jābūt ekonomikas guru, lai saprastu, ka šādam pavērsienam mūsu valsts finanšu sistēma nav gatava.

Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka pasaules krīzes un arī pašu nemākulības un neizdarības dēļ Latvija ir kļuvusi par tādu kā situācijas ķīlnieci. No vienas puses, augstas valsts amatpersonas Db slejās ir atzinušas, ka mums pat nav iespējamā scenārija, kā rīkoties, ja starptautiskie aizdevēji, pamatojoties uz kāda nosacījuma neizpildīšanu, nolemj mums nepārskaitīt nākamo naudas «porciju». No otras puses, mēs esam vistiešākajā mērā atkarīgi no dažādu starptautisku organizāciju iegribām, izvirzītajiem noteikumiem, uzskatiem un garastāvokļa.

Ir skaidrs, ka šajā situācijā Latvijai pēc iespējas ātrāk ir jāizveido rīcībspējīga valdība, kas spētu risināt šos jautājumus un būt pilnvērtīgs partneris sarunās ar Starptautisko valūtas fondu un citiem aizdevējiem, kā arī neradītu papildu bažas par mūsu valsts stabilitāti. Un šeit nedrīkst aizmirst galveno atsevišķu analītiķu uzdoto jautājumu - vai jaunā valdība būs tikpat dedzīga stabila lata un līdzšinējās tā piesaistes kursa atbalstītāja?!

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadeles pārdošanas līguma parakstīšanas priekšvakarā atkāpjas PA valde

Db.lv/LETA, 30.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns un valdes loceklis Guntis Lausks iesnieguši atlūgumus, informē Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

PA valdei piektdien būtu jāparaksta līgums par Citadeles pārdošanu.

E. Urpena informē, ka ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis A. Spridzāna un G. Lauska iesniegumus par amatu atstāšanu saņēmis ceturtdiena, 29. oktobrī. «Esmu saņēmis atlūgumus no abiem Privatizācijas aģentūras valdes locekļiem. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, man, diemžēl, nebija iespējas tos nepieņemt. Lai ieceltu jaunu PA valdi, Ekonomikas ministrija operatīvi ir uzrunājusi cilvēkus, kas pārzina bankas Citadeles darījumu, jo šī darījuma noslēgšana pašlaik ir galvenais aģentūras uzdevums, un noslēguma fāzē ir praktiski neiespējami iesaistīt cilvēkus no malas. Pašlaik ir viens kandidāts uz valdes locekļa amatu; lai valde būtu rīcībspējīga, ir nepieciešami divi locekļi,» norāda ekonomikas ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nav daudz cilvēku, kuru vārdi tiek piesaukti brīžos, kad tiek meklēti kandidāti kādam nozīmīgam amatam. Bijusī Hansabankas (tagad – Swedbank) vadītāja Ingrīda Blūma ir viens no tiem, taču viņa ir apņēmusies šādai atbildībais nastai vairs nepiekrist.

picturegallery.75276d3d-22eb-4054-b521-94540a46c672

No darba Hansabankā Ingrīda Blūma aizgāja faktiski ekonomiskās krīzes priekšvakarā. Tas bija brīdis, kad daļa no mums nojauta par to, kas tuvojas, bet vismaz daļa baņķieru to saprata jau visnotaļ skaidri. Zināmā mērā var teikt, ka šī intervija ir kā Latvijas kreditēšanas buma un norieta anatomijas kursa sastāvdaļa.

Bieži, runājot par ekonomiskās krīzes iemesliem Latvijā, teju kā galvenās vaininieces tiek pieminētas šeit strādājošās bankas, to realizētā politika. Kādi, jūsuprāt, ir šīs krīzes galvenie iemesli?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ir pilntiesīga un var vēlēt prezidentu līdz Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nav pasludinājusi referenduma rezultātus par Saeimas atlaišanu.

«Laikā no atlaišanas ierosināšanas līdz tautas nobalsošanai Saeima ir pilntiesīga. Saeima turpina Valsts prezidenta vēlēšanas procedūru,» žurnālistiem svētdien norādīja prezidenta padomniece Inese Lībiņa - Egner.

«Satversme viennozīmīgi gan no sava burta, gan no gara paredz, ka laikā no prezidenta rīkojuma līdz tautas nobalsošanai Saeima ir pilntiesīga visā savā darbības apjomā. Saeima turpina visu savu kompetences jautājumu risināšanu, tajā skaitā, ja šajā laika posmā Saeimas kompetencē ir lemt par jauna Valsts prezidenta ievēlēšanu, tad šāda kompetence Saeimai arī ir,» skaidroja padomniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aldis Gobzems pašreiz ir tas kandidāts, kurš ir jāatbalsta kā Latvijas Ministru prezidents, jo vēlētāji skaidri ir pateikuši, ka viņi vēlas pārmaiņas, uzskata uzņēmējs un bijušais politiķis Ainārs Šlesers.

Kad raidījums Nekā personīga jums uzdeva jautājumu par stāvēšanu aiz KPV LV, vai jūs tiešām līdz galam atbildējāt uz šo jautājumu?

Pēdējā laikā ir izskanējušas dažādas baumas par to, vai es esmu stāvējis aiz kādas partijas, vai esmu stāvējis aiz premjera amata kandidāta Alda Gobzema. Jāsaka, ka es esmu ilgstoši bijis politikā. No 1998. līdz 2011.gadam es biju aktīvajā politikā. Esmu piedalījies gan vēlēšanu kampaņās, gan dažādu valdību veidošanā. Kopš 2011. gada neesmu aktīvajā politikā, bet mani kā Latvijas pilsoni, kurš dzīvo un strādā Latvijā, kuram ir ģimene un pieci bērni, interesē, kas notiks ar mūsu valsti nākotnē. Tāpēc es vēlos skaidri pateikt, ka Aldis Gobzems pašreiz ir tas kandidāts, kurš ir jāatbalsta kā Latvijas Ministru prezidents, jo vēlētāji skaidri ir pateikuši, ka viņi vēlas pārmaiņas. Vēlētāji grib, lai Latvijā sākas attīstība. Lai beidzas stagnācija. Un tā dzirksts, kas ir redzama Gobzema acīs un jūtama visā viņa darbībā, ir tā, kas nepieciešama Latvijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kā kreditēšanas tendences vērtē uzņēmumi un kā - bankas?

Žanete Hāka, 05.01.2018

1. attēls. MVU pieprasījums pēc kredītiem banku un uzņēmumu vērtējumā

(par pieprasījuma pieaugumu ziņojošo banku neto skaits un par finansējuma vajadzību pieaugumu ziņojošo uzņēmumu neto skaits, %)

Piezīmes:

1 – vidēji 1. un 2. gada ceturksnī;

2 – līdz 2014. gadam ir pieejami dati par banku vērtējumu par uzņēmumu pieprasījumu kopumā, neizdalot MVU sektoru;

3 – vidēji banku kredītiem un banku kredītlīnijām, overdraftiem, kredītkartēm 1. pusgadā;

4 – aptaujas dati par uzņēmumu finansējuma pieejamību publicēti par 2009., 2011. un 2013. - 2017. gadu Eiropas Komisijas mājas lapā.

Datu avots: Latvijas Bankas dati, Eiropas Komisijas mājas lapa, autora aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās spēcīga tautsaimniecības attīstība nav iedomājama bez finanšu sektora līdzdalības. Lai tautsaimniecība varētu sekmīgi attīstīties, uzņēmumiem, jo īpaši maziem un vidējiem (MVU), nepieciešamas ārējais finansējums. Lai gan pieejami dažādi alternatīvi finansējuma avoti, Latvijā ierastākā uzņēmumu finansējuma forma ir banku kredīti, norāda Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Latvijā uzņēmumu kreditēšana pēdējo gadu laikā pakāpeniski atkopjas, taču vienmēr var vēlēties ko labāku. Tajā pašā laikā vairākās eiro zonas valstīs uzņēmumu kredītu procentu likmes ir zemākas un kredītu atlikuma pieaugums straujāks. Kas nosaka Latvijas uzņēmumu kreditēšana attīstības tendences?

Vairāki avoti sniedz atbildi uz jautājumiem par uzņēmumu kredītu pieprasījumu un piedāvājumu, kā arī tos iespaidojošiem faktoriem. Viens no šādiem avotiem ir eiro zonas banku kreditēšanas aptauja, kurā sniegts banku viedoklis par dažādiem kredītu veidiem, tostarp aizdevumiem uzņēmumiem. Eiro zonas bankas jau kopš 2003. gada katru ceturksni novērtē uzņēmumu kredītu piedāvājuma un pieprasījuma pārmaiņu virzienu un relatīvo lielumu, kā arī šīs pārmaiņas ietekmējošus faktorus [1]. Raksturojot kredītu standartus, kā arī piedāvājumu, bankas sniedz viedokli arī par kredītiem MVU.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partija, kas ir lielākā un ietekmīgākā valdošās koalīcijas partija, apsver iespēju pamest Ivara Godmaņa (Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš) vadīto valdību, atsaucoties uz Tautas partijas valdes sēdē lemto, ziņo TV 3.

Vēlu piektdienas vakarā Tautas partijas valde esot secinājusi, ka pašreizējā valdība vairs nav rīcībspējīga un ir sevi izsmēlusi.

Db.lv jau vēstīja, ka ceturtdien par iespēju jau nākamnedēļ pamest I. Godmaņa valdību paziņoja arī otrās lielākās valdību atbalstošās partijas – Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) – Saeimas frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis, kurš Db atzina, ka, ja līdz otrdienai valdība nebūs vienojusies par risinājumiem lauksaimniecības krīzes risināšanai, jau trešdien ZZS Saeimas ārkārtas sēdē varētu atbalstīt opozīcijas iesniegto I.Godmaņa demisijas pieprasījumu.

Tautas partijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš apgalvo, ka par pamatu TP paziņojumam, ka valdība ir zaudējusi savu rīcībspēju, ir tieši ZZS izteiktais ultimāts – tas esot padarījis koalīciju nespējīgu un neesot pieņemams ministriem, kas valdībā pārstāv TP, izriet no M. Segliņa un TP valdes locekļa, pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna teiktā intervijā LTV raidījumam Panorāma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ar paziņojumiem vien, neviena valdība nav kritusi. Tautas partija (TP) ir kā sunītis pie sētas, kas skaļi rej, bet sunītis ne kož, ne sargā māju. Viņš rej un visus kaitina,» tā par pirmdienas nesaskaņām valdībā intervijā LNT izteikusies Solvita Āboltiņa (JL).

Db.lv jau vēstīja, ka tieslietu ministrs Mareks Segliņš nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, kurā aicina premjeru nesūtīt dokumentus Latvijas valdības vārdā starptautiskajiem aizdevējiem līdz rūpīgai Satversmes tiesas (ST) sprieduma analīzei lietā par pensiju samazināšanu.

Vēstulē norādīts, ka V. Dombrovska kā premjera vairākkārtīgi paustā nostāja un faktiskā rīcība par Latvijas valsts vārdā uzņemtām saistībām bez nepārprotama Saeimas mandāta, ņemot vērā ST spriedumu, vērtējama kā nepamatota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Maksātnespējas administratori plāno nolaupīt 400 miljonus

Sandris Točs, speciāli DB, 21.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija varēja glābt ABLV Bank, taču nolēma to nedarīt

«Ja kredītportfelis ir 900 miljoni eiro, to izpārdodot ar 50% atlaidi, var nolaupīt līdz pat 400 miljoniem eiro. Iespējams, visi jau zina, ka, lai varētu nomainīt patreizējo FKTK vadību, ar Sprūdu un Lūsi saistītais Parādnieks pašlaik steidzamības kārtībā caur Saeimu «dzen» likumprojektu. Cīņa notiek par bankas atdošanu maksātnespējas administratoriem, kurus nekontrolē FKTK. Pēc tam, kad tāds administrators ar tiesas lēmumu ir iecelts, viņš kļūst par «monarhu», kurš var «tirgot» kredītus ar atlaidi, kā grib,» intervijā DB teic bijušais tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds.

Guntars Grīnvalds

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviosabiedrības airBaltic audita provizoriskie rezultāti būs pieejami jau uz nākamo valdības sēdī, tā intervijā raidījumam 900 sekundes norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Viņš atzīmēja, ka valdība lūdz Satiksmes ministrijai pasteidzināt auditu, lai ar to varētu iepazīties ātrāk nekā 4.jūlijā, kā bijis domāts sākotnēji. Premjers arī skaidroja, ka tikai pēc iepazīšanās ar audita rezultātiem varēs detalizēti spriest par situāciju uzņēmumā.

Viņš apstiprināja to, ka patlaban uzņēmuma padome nav rīcībspējīga, jo iepriekš noslēgtais akcionāru līgums liedz pieņemt lēmumus bez privātās puses akcionāra padomes locekļiem. Satiksmes ministrija jau esot lūgusi sasaukt valdes sēdi, lai ieceltu jaunus padomes locekļus.

DB jau rakstīja, ka airBaltic privāto akcionāru – lidsabiedrības prezidentam Bertoltam Flikam daļēji piederošās Baltijas aviācijas sistēmas pārstāvošie lidsabiedrības padomes locekļi 21.jūnijā atkāpušies no darba airBaltic padomē. No amata airBaltic padomē atkāpušies Ilmārs Razumovskis un Žans Šarls Korsaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Satiksmes ministrija saņēmusi provizoriskos airBaltic audita rezultātus

Jānis Rancāns, 27.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrija ir saņēmusi provizoriskos airBaltic audita rezultātus. Tos jau vērtē Satiksmes ministrijas un airBaltic padomes pārstāvji.

Sīkāka informācija gan patlaban sniegta netiek. Paši auditori par to varētu ziņot ministriem rīt valdības sēdē, vēsta Latvijas Radio.

Db.lv jau rakstīja, ka airBaltic audita provizoriskie rezultāti būs pieejami jau uz nākamo valdības sēdi, norādījis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atzīmēja, ka valdība lūdz Satiksmes ministrijai pasteidzināt auditu, lai ar to varētu iepazīties ātrāk nekā 4.jūlijā, kā bijis domāts sākotnēji. Premjers arī skaidroja, ka tikai pēc iepazīšanās ar audita rezultātiem varēs detalizēti spriest par situāciju uzņēmumā.

Premjers apstiprināja to, ka patlaban uzņēmuma padome nav rīcībspējīga, jo iepriekš noslēgtais akcionāru līgums liedz pieņemt lēmumus bez privātās puses akcionāra padomes locekļiem. Satiksmes ministrija jau esot lūgusi sasaukt valdes sēdi, lai ieceltu jaunus padomes locekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

SC izmantošot visas metodes, lai pārliecinātu par jaunās valdošās koalīcijas trūkumiem

LETA, 11.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņas centrs (SC) plāno izmantot visas pieejamās parlamentārās metodes, lai pārliecinātu prezidentu Andri Bērziņu, ka Zatlera reformu partijas (ZRP), Vienotības un apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) veidota koalīcija nav perspektīva.

SC līderis Nils Ušakovs šorīt intervijā telekanālam LNT pauda viedokli, ka pēc labējo partiju vakardienas vienošanās par valdošo koalīciju SC biedri varētu aktīvi vērsties pie prezidenta, lai pārliecinātu, ka piedāvātā koalīcija nebūs ilga un rīcībspējīga, tai būs neliels vairākums, kas nevarēs īstenot pieteiktās reformas.

Ušakovs atkārtoti kritizēja ZRP, kura pierādījusi, ka tās viedoklis nav noturīgs un tā mainīšanai nevajag tankus, bet to var nopirkt ar vienu ministra portfeli. Tieši piedāvātie seši ministru portfeļi varētu būt galvenais iemesls ZRP viedokļa maiņai, sacīja Ušakovs, piebilstot, ka tas varētu nebūt vienīgais iemesls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kolīziju saistībā ar juridiski neesošā nākamā gada valsts budžeta tēriņiem nebūtu, ja esošā valdība būtu jaunajai 13. Saeimai iesniegusi 2019. gada valsts budžeta projektu un ar to saistīto likumu grozījumu paketi. Daļa aptaujāto šādu iespēju nepieļauj, citi redz izeju no pretrunīgās situācijas.

Saeimas Budžeta un un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē LDDK sociālo un darba lietu eksperts Pēteris Leiškalns norādīja uz paradoksālo situāciju, proti, Latvijā ir rīcībspējīga valdība, kas jau ir sagatavojusi un iesniegusi parlamentā 2019. gada valsts budžeta ietvaru, bet nav iesniegusi jaunajai 13.Saeimai valsts budžeta projektu un to pavadošo likumprojektu paketi, aizbildinoties ar to, ka šis darbiņš ir jaunās valdības kompetencē. «Tas ir neatbilstoši Satversmei,» tā P. Leiškalns.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šovakar ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) sniegs ziņojumu par situāciju Latvijas valstī.

Latvijas Televīzija informē, ka plkst. 20. 30 Panorāmā tiešraidē būs iespējams noskatīties ministru prezident īpašu uzrunu, kurā tas skaidros politisko situāciju valstī.

Jāatgādina, ka šonedēļ divas varas partijas Zaļo zemnieku savienība (ZZS) un Tautas Partija nāca klajā ar paziņojumiem par iespējamu koalīcijas pamešanu.

Tautas partijas valde secināja, ka pašreizējā valdība vairs nav rīcībspējīga un ir sevi izsmēlusi.

Savukārt ceturtdien par iespēju jau nākamnedēļ pamest I. Godmaņa valdību paziņoja arī otrās lielākās valdību atbalstošās partijas – ZZS – Saeimas frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis, kurš Db atzina, ka, ja līdz otrdienai valdība nebūs vienojusies par risinājumiem lauksaimniecības krīzes risināšanai, jau trešdien ZZS Saeimas ārkārtas sēdē varētu atbalstīt opozīcijas iesniegto I.Godmaņa demisijas pieprasījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brigmanis nekomentē ZZS tālāko rīcību

Madara Fridrihsone, Db, 02.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pagaidām nekomentē, vai valdības nespēja vienoties ar zemniekiem par atbalstu lauksaimniecībai, nozīmē, ka ZZS atstās valdošo koalīciju.

«Komentāru nebūs, kamēr nebūsim uzklausījuši visas iesaistītās puses,» Db paziņoja A. Brigmanis.

Vēl 29. janvārī A. Brigmanis atzina, ka gadījumā, ja valdība nespēs vienoties ar zemniekiem par pasākumiem, kas veicami lauksaimniecības nozares, galvenokārt piensaimniecības atbalstam, ZZS jau trešdien varētu atbalstīt opozīcijas priekšlikumu par neuzticības izteikšanu Ivara Godmaņa vadītajai valdībai.

Šodien valdības ārkārtas sēdē lauksaimniekiem neizdevās vienoties ar valdību par nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem, tādēļ rīt zemnieki plāno protesta akcijas.

Jāatgādina, ka pagājušās piektdienas vakarā arī Tautas partijas paplašinātajā valdes sēdē tika lemts, ka I. Godmaņa valdība vairs nav rīcībspējīga. Tautas partijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš šo Tautas partijas paziņojumu pamatoja tieši ar ZZS pieļāvumu atbalstīt neuzticības izteikšanu I. Godmaņa valdībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pasaules tirgū pirmdien pieaugušas par vairāk nekā 5% saistībā ar Saūda Arābijas, Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) un Kuveitas lēmumu samazināt naftas ieguvi.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pieaugusi par 5,1% līdz 79,58 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena kāpusi par 5,2% līdz 84,02 dolāriem par barelu.

Saūda Arābija, AAE un Kuveita svētdien paziņoja, ka naftas ieguve tiks samazināta kopumā par 772 000 barelu dienā. Tai skaitā Saūda Arābija apņēmusies samazināt naftas ieguvi par 500 000 barelu dienā.

Ierobežojums būs spēkā no maija līdz gada beigām.

Arī Irāka paziņojusi par naftas ieguves samazināšanu par 211 000 barelu dienā no 1.maija līdz gada beigām un Alžīrija nolēmusi samazināt naftas ieguvi par 48 000 barelu dienā.

Samazinājumi seko naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) lēmumam oktobrī samazināt naftas ieguvi par diviem miljoniem barelu dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Kuģis dreifē bez kapteiņa

Līva Melbārzde - DB galvenā redaktore, 01.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc smagajiem nokdauniem Bavārijas un Hesenes vēlēšanās Eiropas lielākās ekonomikas – Vācijas – valdības vadītājas Angelas Merkeles paziņojums par pakāpenisku aiziešanu no politikas nav sevišķi pārsteidzošs.

Vienlaikus jāsaka, ka pie varas, neskatoties uz pieaugošo kritiku no Vācijas pilsoņiem, Merkele ir turējusies gana ilgi. Ja ārvalstīs daudzi Angelu Merkeli ir pieskaitījuši pie ietekmīgākajām pasaules sievietēm, iekšpolitiski viņas slavas liesma, šķiet, jau pirms laba brīža apdzisusi. Un runa nav tikai par polarizējošo bēgļu uzņemšanas jautājumu. Vācieši ir noilgojušies pēc konkrētas un aktīvas rīcības daudzu būtisku lietu sakārtošanā.

Piemēram, viens no Vācijā izplatītiem sabiedriskā viedokļa veidošanas jājamzirdziņiem ir klimata katastrofa globālās sasilšanas dēļ, tomēr risinājums – samazināt ogļu staciju darbību – datējams tikai ar 2048. gadu. Ārvalstīs pamanīts ir arī kāzuss ar jaunceļamo Berlīnes lidostu, kuras ekspluatācijā nodošanas termiņš jau gadiem ir tikai pārvirzījies tālāk uz priekšu. Varbūt ironiski, ka jaunās lidostas kapacitāte tiek plānota uz 22 miljoniem pasažieru, lai gan jau šogad pasažieru skaits Berlīnē sasniegs 35 miljonus. Šie ir tikai divi piemēri, kas ieskicē faktisko situāciju Vācijā, – valstī, uz kuru daudzi ārvalstnieki joprojām veras ja ne gluži kā uz sapņu zemi, tad vismaz kā uz labo piemēru un bāku, pēc kuras orientēties krīžu skartajā Eiropas Savienībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas (TP) līderim un iekšlietu ministram Marekam Segliņam pēc sarunas ar premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC) radies priekšstats, ka premjeram TP motivācija ir izprotama un viņš to uztvēris veselīgi, ziņo Diena.

Paša premjera komentāru pagaidām nav izdevies iegūt - pēc viņa preses sekretāra Edgara Vaikuļa teiktā, valdības vadītājs sestdien ir devies medībās. Tāpat pagaidām nav izdevies sazināties ar premjera pārstāvētās partijas līdzpriekšsēdētāju Aināru Šleseru.

TP līderis vēloties nopietni izrunāties ar JL, ar kuru sarunas nav īsti notikušas, tāpat arī ar PS un SC. Vaicāts par sadarbību ar Sabiedrību citai politikai, kurā darbojas bijušie TP biedri, viņš norādīja: lai valdība varētu strādāt, vajadzīgas balsis parlamentā, un, piemēram, PS to ir vairāk. Viņš vēloties veikt lielākas izmaiņas, nekā tikai nomainīt vienu koalīcijas partneri, taču runa nevarot būt par PCTVL piesaistīšanu. Savukārt ar SC esot jāpārrunā nostāja dažos jautājumos. "Mums arī ir savas sarkanās līnijas, kurām nevar kāpt pāri," teica M.Segliņš, kurš gan uzskata, ka starp PCTVL un SC ir liela atšķirība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienotība

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

SC un ZRP viedokļi saskan politikā, bet atšķiras ekonomikā

BNS, 19.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņas centram (SC) un Zatlera Reformu partijai (ZRP) ir daudz saskanīgu viedokļu politiskās reformas un tiesiskuma jautājumos, taču atšķirīgs redzējums dažādos ar ekonomiku saistītos aspektos, tostarp par pensijām.

To pirmdien pēc abu partiju pusotru stundu garās tikšanās žurnālistiem atzina abu politisko spēku līderi Nils Ušakovs (SC) un Valdis Zatlers (ZRP).

Atšķirīgi viedokļi abiem politiskajiem spēkiem bijuši par atsevišķiem nodokļu jautājumiem un vēsturi, tomēr tas nav traucējis atrast arī «vairākus saskares punktus», atzina Zatlers. Viņš uzsvēra, ka pret sarunā izrunājamajiem jautājumiem bijusi ļoti pragmatiska pieeja. Ušakovs sacīja, ka abām partijām daudz jautājumu būs jādiskutē darba režīmā, tostarp atsevišķu nodokļu pazemināšanas iespējas, par laiku, kad varētu indeksēt pensijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar Jūrmalas atkritumu apsaimniekotāja maiņu atsevišķās vietās pilsētā vērojama atkritumu uzkrāšanās un pašvaldībā tiek saņemtas iedzīvotāju sūdzības par nesakārtotu pilsētu, informēja Jūrmalas domē.

Pašlaik atsevišķās vietās Kauguros pie daudzdzīvokļu mājām vērojama atkritumu uzkrāšanās. Pēc pašvaldības pārstāvju teiktā, tas saistīts ar to, ka iepriekšējais atkritumu apsaimniekotājs SIA Eco Baltia vide nav pildījis līguma saistības un daudzviet nav izvedis atkritumus arī līdz pašu noteiktajam datumam - 16.janvārim.

Jūrmalas pilsētas dome saņēmusi daudzas sūdzības no iedzīvotājiem un iestādēm, tostarp izglītības iestādēm, daudzdzīvokļu namiem, par to, ka Eco Baltia vide noteiktajos datumos nav izvedusi atkritumus, uzsvēra pašvaldībā.

Eco Baltia vide pārstāve Jana Kralliša savukārt stāstīja, ka uzņēmums kā pilsētas bijušais apsaimniekotājs pēdējās dienās saņēmis daudz jautājumu un sūdzību no Jūrmalas iedzīvotājiem par neskaidro situāciju pilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Eksperts par LMT un Lattelecom: Bumba ir uzņēmumu vadības pusē, lai pierādītu, kurš ir labāks

LETA, 24.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan novembra sākumā valdība nolēma neatbalstīt telekomunikāciju operatoru Latvijas Mobilais telefons (LMT) un Lattelecom apvienošanu, valdībai pie jautājuma par abu uzņēmumu nākotni būtu jāatgriežas pēc iespējas ātrāk, aģentūras LETA rīkotajā diskusijā norādīja nozares eksperti.

Luminor Group padomes priekšsēdētājs Nils Melngailis atzīmēja, ka, viņaprāt, šī jautājuma neatrisināšana pēdējo desmit gadu laikā jau ir kaitējusi telekomunikāciju nozarei. «Es arī uzskatu, ka valstij nav jākontrolē telekomunikāciju uzņēmums. Tas ir mīts, ka valsts tādējādi gādā par drošību. Visā pasaulē to dara caur regulāciju un noteikumiem. Valstij nav jāpieder uzņēmumam, lai varētu garantēt drošību. Jo valsts kā akcionārs ilgāk gaida to brīdi, kad pārdot, jo mazāk līdzekļu varēs saņemt. Manuprāt, Latvijā netrūkst vietu, kur ir nepieciešami ieguldījumi,» klāstīja Melngailis.

Tāpat viņš norādīja, ka situācija, ka uzņēmumi ir ierobežoti ģeogrāfiski un tiem ir divi īpašnieki ar atšķirīgām interesēm, nozīmē tikai to, ka uzņēmumi nevarēs sasniegt savu potenciālu. «Es domāju, ka Lattelecom un LMT turpinās strādāt un nekāda traģēdija nav notikusi. Bet netiks izmantotas arī tās iespējas, kuras varētu izmantot, ja būtu cita akcionāru struktūra. Ja uzņēmums neattīstās un neizmanto iespējas, tad vienā brīdī aiziet arī spēcīgākie vadītāji un darbinieki. Ja mēs šo situāciju atrisinātu un abus uzņēmumus atbrīvotu - vai nu apvienojot, vai citādāk - un dotu iespēju brīvi konkurēt plašākā reģionā... Tagad mēs ierobežojam tirgu un plānojam gluži kā Padomju Savienībā, pasakot, ka jūs drīkstat strādāt šeit un tajās jomās,» sacīja Melngailis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība slēgtajā sēdē panākusi vienošanos par vairāku nodokļu likmju palielināšanu no šā gada 1.jūlija.

Kā žurnālistus informēja finanšu ministrs Andris Vilks (V), panākta vienošanās, ka nepieciešamās budžeta konsolidācijas nodrošināšanai tiks paaugstināta akcīze cigaretēm, stiprajam alkoholam un dabasgāzei, kuru patērē mājsaimniecības. Tāpat tiks atcelta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likme mājsaimniecībās patērētajai dabasgāzei.

Apstiprināto pasākumu fiskālā ietekme tiek attiecināta uz pilna gada budžeta izdevumiem. Papildus valdība vienojās, ka nozaru ministrijām ir iespējams līdz šā gada 24.februārim iesniegt alternatīvus priekšlikumus izdevumu samazinājumiem, ja tās nepiekrīt šodien valdības lemtajam.

Komentāri

Pievienot komentāru