Citas ziņas

Deloitte prognozē sociālo tīklu un telekomunikāciju sadarbību

, 21.02.2008

Jaunākais izdevums

Starptautiskā audita un biznesa konsultāciju kompānija Deloitte publicējusi pētījuma telekomunikāciju prognozes 2008.gadam kopsavilkumu, Db.lv informēja Deloitte vecākais menedžeris Aleksandrs Parfinovičs. Galvenās prognozes ir šādas:

1. No kredītu krīzes līdz komunikāciju krīzei

Kādas ir izredzes telekomunikāciju sektoram 2008. gadā? Vai kredītu krīze izraisīs komunikāciju krīzi? Tās ietekme dažādās valstīs un dažādu veidu uzņēmumiem būs atšķirīga. Visiem telekomunikāciju uzņēmumiem rūpīgi jāpārskata sava izmaksu bāze – ekonomikas apsīkums varētu būt stimuls izmaksu pazemināšanai un darbinieku skaita samazināšanai. Apsīkums var arī pavērt iespējas konsolidācijai – daži jaunās pasaules telekomunikāciju titāni var pat nospriest, ka fiskālais diskomforts un svārstīgās vērtēšanas industrializētajā pasaulē ir stimuls sākt meklēt izdevīgus darījumus. Latvijā, papildus kredītu krīzei, augstajai inflācijai un ekonomikas atdzišanai, sagaidāms, ka cilvēki būs arvien taupīgāki savos ikmēneša izdevumos. Tas nozīmē, ka vidējais ieņēmums no viena patērētāja draud samazināties.

2. Kapitalizācija uz mazcenas mobilo tālruņu rēķina

Kopš mobilo tālruņu parādīšanās 80. gadu vidū to cenas ir būtiski kritušās. Jo zemāka ir mobilā tālruņa cena, jo lielāks ir tā mērķa tirgus. Viens tirgus, kas pagaidām ir pārāk maz izpētīts un varētu būt lielākais mazcenas tālruņu noieta tirgus, ir mašīnu tirgus. Integrējot mobilo savienojumu mašīnās, varētu palielināt kopējo mobilo abonentu tirgu līdz desmitiem miljardu lietotāju un gūt ievērojamu peļņu. Ja līdz šim Latvijā iebūvētie mobilie telefoni bija vērojami luksusa klases auto, tad pateicoties tehnoloģijas izmaksu kritumam, drīzumā šādu aprīkojumu redzēsim arī vidējās un kompaktklases auto.

3. Kad medījums kļūst par plēsoņu

Lai gan kredītu krīze varētu 2008. gadā palēnināt uzņēmumu apvienošanās un pārpirkšanas tempus kopumā, vēlme pēc izaugsmes ar pārpirkšanas palīdzību telekomunikāciju sektorā, visticamāk, saglabāsies spēcīga. Tomēr, lai gan stabili mobilie operatori attīstītajās valstīs varbūt 2008. gadā meklēs pārpērkamus uzņēmumus, situācija var mainīties. Vadošie operatori jaunajos tirgos var pārtapt no medījuma par plēsoņu, izmantojot naudu, kas iegūta no simtiem miljonu jaunu abonentu, kas nodrošina iespaidīgu bruņojumu, un nebēdājot par augstākām procentu likmēm, kas sekoja kredītu krīzei. Visticamāk šie procesi lielā mērā Latviju neskars, izņemot Lattelecom, kas arvien atrodas ''medījuma'' lomā.

4. Mobilie tālruņi ar GPS funkcijām

2008. gadā GPS mikroshēmu komplektu cenas var nokristies līdz dažiem dolāriem un paredzams, ka strauji pieaugs ar šo tehnoloģiju aprīkoto ierīču skaits. 2008. gadā mobilā industrija varbūt neievēros vairākas būtiskas atšķirības satelītu navigācijas lietošanai transportlīdzekļos un kājāmgājējiem. Tādējādi, lai gan 2008. gadā varbūt tiks izgatavots lielāks skaits mobilo tālruņu ar GPS tehnoloģiju, to pielietojums varētu būt minimāls, ja neņem vērā sākotnējo interesi par šādu jaunumu. Tas, iespējams, nozīmēs tikai papildu izdevumus un pārāk mazu pievienoto vērtību.

5. Vienkāršs, bet draudzīgs interfeiss atmaksājas

Šķiet, pārāk bieži netiek ievērotas grupas, kas koncentrējušas lielākās personiskās bagātības. 2008. gadā šī kļūda, iespējams, turpināsies, jo telekomunikāciju nozare joprojām koncentrē uzmanību uz jaunatnes tirgus apkalpošanu, lai gan tas varētu kaitēt sektoram kopumā. Tā rezultātā var parādīties produkti un pakalpojumi, kas, lai gan izskatās labi, var būt pārāk uzkrītoši, lai tos lietotu naudīgie, bet vizuāli nepiemēroti ļaudīm vecumā pāri 45 gadiem pārmērīgi mazā fonta dēļ. Telekomunikāciju sektoriem jākoncentrē uzmanība uz pieejamu produktu un pakalpojumu izstrādi. Attīstītajās valstīs tas varētu būt risinājums izaugsmes problēmām, ar ko saskaras telekomunikāciju uzņēmumi.

6. GSM sasniedz pilngadību

Pirmā 21 gada laikā GSM tiešām šķiet īsts veiksmīgas izaugsmes piemērs. 2008. gada 7. septembrī GSM sasniegs pilngadību – paredzams, ka vairāk nekā 700 GSM tīklu vairāk nekā 200 valstīs kopējais sarunu ilgums būs vairāk nekā 16 miljardi minūšu un tiks nosūtīti 6 miljardi teksta ziņojumu. Taču šajā gadā, kad GSM sasniegs pilngadību, tā nākotnes izredzes joprojām ir tikpat sarežģītas kā vienmēr. 2008. gadā GSM mobilajiem operatoriem būtu jāizstrādā jaunas stratēģijas katram savas darbības aspektam. Lai cik talantīgs bērns būtu GSM, tomēr, kļūstot pieaugušam, tam būs jānobriest ātri, jāveido jaunas attiecības un prasmes un jāstrādā centīgāk nekā jebkad, lai saglabātu līdera pozīcijas. LMT, Bite un Tele2 ir izdarījuši visu, lai jebkurā brīdī aizvietotu GSM ar nākamās paaudzes UMTS tehnoloģiju, taču pagaidām klienti nav masveidā izrādījuši vēlmi pēc produktiem, kuriem būtu nepieciešama augstāka līmeņa tehnoloģija.

7. Kā pārvērst draudus par izdevībām

Dažu pēdējo gadu desmitu laikā telekomunikāciju sektors ir bijis cieši saistīts ar graujošu darbību – ar raidīšanas digitalizāciju, mobilo tālruņu parādīšanos un konkurenci uz infrastruktūras pamata. Šogad telekomunikāciju nozare sāks apjaust, ka, lai gan sagrāve joprojām būs varens ierocis, tomēr tās centrā nav obligāti jābūt vecā mantojuma iznīcināšanai. Iespējams, mazāki uzņēmumi spēs ātrāk un labāk izstrādāt inovācijas, veidojot priekšlikumus, kas palīdzēs veicināt nozares attīstību. Taču šādiem uzņēmumiem, iespējams, trūkst spēcīga finansiālā pamata vai vadības pieredzes visa sektora pārveidošanai.

8. Tīklu koplietošana veicinās iekštelpu pārklājumu

Dažu pēdējo gadu laikā mobilie sakari strauji attīstījušies no ārpustelpu tīkla uz iekštelpu tīklu. Tiek paredzēts, ka 2008. gadā 70% mobilo balss zvanu un līdzīgs apjoms mobilo datu lietošanas notiks ēku iekšienē. Šī gada laikā daži operatori apdomās un dažos gados uzsāks tīklu koplietošanu kā labāko iespēju samazināt ar tīkliem saistītas pieskaitāmās izmaksas un uzlabot iekštelpu pārklājumu. Pāreja uz tīklu koplietošanu atspoguļotu arvien pieaugošo pārliecību, ka līdz šim valdošais biznesa modelis mobilajiem sakariem 2008. gadā vairs nebūs dzīvotspējīgs. Latvijā eošie operatori jau sadarbojas bāzes staciju ekspluatācijā, līdz ar to varam gaidīt līdzīga rakstura kooperāciju arī nākamās paaudzes mobilā tālruņu tīkla nodrošināšanā, kas prasīs daudz lielāku staciju skaitu uz vienu apgabalu.

9. Sāks apšaubīt tieksmi pēc ātruma

Strīdi par to, cik liels ātrums ir pietiekami liels, telekomunikāciju sektorā arī 2008. gadā būs tikpat dedzīgi kā līdz šim. Taču iespējams, ka raizes par finansēšanas izmaksām liks telekomunikāciju uzņēmumiem un to akcionāriem daudz aktīvāk apšaubīt ātruma ekonomisko izdevīgumu. Telekomunikāciju uzņēmumiem jābūt piesardzīgiem, lai neizvirzītu par galveno prioritāti tiekšanos pēc tehnisko iespēju maksimuma sasniegšanas, neņemot vērā nepieciešamo rentabilitāti. Latvijā šie procesi vēl ne tuvu nav pabeigti un ir nepieciešamas turpmākas investīcijas tehnoloģiju attīstīšanā. Šis apstāklis, kā arī patērētāju ekonomiskās aktivitātes apsīkšana, lielajiem telekomunikāciju uzņēmumiem padarīs arvien grūtāk sasniedzamus kārotos peļņas rādītājus.

10. Jāizmanto jauno mediju pieaugošo vajadzību pēc saziņas

2008. gadā digitālās komunikācijas kļūs plašākas, daudzveidīgākas, dzīvākas un vitāli svarīgākas mūsu dzīvesveidam nekā jebkad iepriekš. Cilvēki, visticamāk, izmantos vairāk dažādu digitālās saziņas veidu un metožu nekā jebkad līdz šim: jauni mediju uzņēmumi, piemēram, sabiedriskie tīkli, sintētiskās pasaules un blogi, piedāvās pakalpojumus, ar kuru starpniecību varēs lielos apjomos uzsākt tradicionālu un jaunu veidu saziņu. Visas šīs tendences, iespējams, pārliecinās telekomunikāciju nozari, ka pieprasījums pēc komunikācijām ir tik aktīvs kā vēl nekad. Taču pieprasījums pēc jauniem medijiem, iespējams, arī izcels telekomunikāciju sektora nespēju pietiekami izdevīgi izmantot šo pieprasījumu. Komunikāciju uzņēmumi varbūt sāks apzināties, ka 2008. gadā tie joprojām atvēl jauno mediju uzņēmumiem pārāk lielu komunikāciju nozares ieņēmumu daļu. Latvijā sociālie tīkli (draugiem.lv, one.lv, blogi u.c.), kā saziņas veids ir kļuvuši arvien populārāki. Tāpēc nebūtu pārsteigums, ja šī gada laikā būtu izveidotas vairākas novatoriskas sadarbības formas starp šiem medijiem un telekomunikāciju operatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Visaginas AES finanšu konsultācijas sniegs trīs cilvēku firma

Gunta Kursiša, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban par a/s Latvenergo iepirkumu konkursa par finanšu konsultāciju sniegšanu Visaginas AES projektā uzvarētāju noteikta kāda Lielbritānijas firma Project Financing Solutions Limited, kurai ir trīs darbinieki un kuras gada apgrozījums ir 722 tūkst. Ls.

Par konkursa rezultātiem sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniedzis zvērinātu auditoru un konsultāciju uzņēmums Deloitte Latvia, kurš gan patlaban vēl nesniedz informāciju par sūdzības iemeslu.

Savukārt a/s Latvenergo no IUB ir saņēmusi informāciju par iesniegumu, «kurā SIA Deloitte Latvia pauž savu neizpratni par to,

ka starp trim pretendentiem ir izvēlēts lētākais piedāvājums (mēneša maksa 27,5 tūkst. eiro) , nevis par aptuveni 54% (60 tūkst. eiro) vai 60% (79 tūkst. eiro) augstākās citu pretendentu noteiktās cenas», norāda Latvenergo pārstāvji. A/s Latvenergo pauž, ka izvērtēšana tika veikta pēc saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Deloitte uzsāk sadarbību ar trim Latvijas jaunuzņēmumiem

Anda Asere, 15.05.2018

«Notakey» līdzīpašnieks Gints Kiršteins, «Deloitte» finanšu

pakalpojumu nozares konsultāciju vadītājs Jānis Kauliņš, «Blockvis»

vadītājs Anatolijs Ressins un «Graphdo» īpašnieks Dmitrijs Ozernovs

Foto: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsultāciju kompānija Deloitte uzsākusi sadarbību ar trim Latvijas jaunuzņēmumiem Graphdo, Notakey un Blockvis

Pasaule ir pārmaiņu pagrieziena punktā, tehnoloģijas un dati maina gan sabiedrību, gan profesijas. Meklējot inovatīvus risinājumus savām būtiskajām šī brīža biznesa problēmām, veido inkubatorus un ārējas partnerības, lai uzsāktu savu darbību jaunā līmenī. Apzinoties, ka vairs nav efektīvi paļauties tikai uz iekšējiem resursiem jauninājumu ieviešanā, uzņēmumi sāk raudzīties uz jaunuzņēmumiem kā ideju un risinājumu avotiem.

«Jaunuzņēmumi attīsta savas idejas un būvē risinājumus, skatoties nākotnē. Finanšu pakalpojumu nozarē tā jau ir pienākusi. No vienas puses, mūsu sadarbības pamatā ir mūsu globālā tīkla priekšrocības, kas jauniem uzņēmumiem ļauj paplašināt eksporta iespējas. No otras puses, jaunuzņēmumi piedāvā tehnoloģijās balstītus inovatīvus instrumentus, kas ļauj atbildēt uz vissarežģītākajiem klientu jautājumiem. Mūsu uzkrātā pieredze ļauj palīdzēt jauniem uzņēmumiem ar komercializācijas stratēģiju. Šīs sadarbības rezultātā ieguvēji ir gan jaunuzņēmumi, gan mūsu klienti,» norāda Jānis Kauliņš, «Deloitte» finanšu pakalpojumu nozares konsultāciju vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Deloitte ievieš jaunu studentu prakses programmu

, 23.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais audita un biznesa konsultāciju uzņēmums Deloitte izsludina pieteikšanos Latvijā vēl nebijušai studentu prakses programmai Learning & Earning.

Tās ietvaros kompānija aicina studentus no dažādām Latvijas augstskolām, kuri ir ieinteresēti karjeras veidošanā kādā no Deloitte darbības sfēram – auditā, uzņēmuma vadības, finanšu un nodokļu konsultācijās, kā arī grāmatvedībā, personāldaļā un administrācijā. Katram praktikantam būs iespēja pārmaiņus strādāt vairākos kompānijas departamentos, piedalīties apmācībās un smelties pieredzi no nozares profesionāļiem.

Deloitte studentu programmas Learning & Earning priekšrocība ir tā, ka studenti prakses laikā varēs nomainot vairākus amatus dažādos departamentos, kas tiem palīdzēs izprast personīgās intereses kompānijas darbības sfērās. Apvienot praktizēšanos Deloitte ar obligāto prakses laiku, ko nosaka augstskolā, studenti varēs pilnveidot savas zināšanas, piedalīties apmācību kursos, kādus kompānijā saņem pašreizējie Deloitte jaunie darbinieki, un visbeidzot – saņemt algu par praksi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par konsultāciju un audita kompānijas Deloitte Baltijas vadošo partneri no 2021. gada 1. jūnija iecelta Kristīne Jarve, informē uzņēmumā.

K.Jarve pievienojās Deloitte Baltijas komandai 2015. gadā kā nodokļu partnere, 2017. gadā viņa tika iecelta par vadošo partneri nodokļu, juridisko un grāmatvedības pakalpojumu jomā, savukārt 2018. gadā kļuva par Deloitte Igaunijas un 2020. gadā par Deloitte Lietuvas valsts vadītāju. Līdz ar vadošās partneres lomu, K.Jarve kļūst arī par Deloitte Latvijas valsts vadītāju.

"Es esmu pagodināta, ka esmu izvēlēta šai lomai. Tā ir liela privilēģija būt daļai no organizācijas, kas sniedz nozīmīgu ietekmi, nodrošinot augstas kvalitātes pakalpojumus, piedāvājot inovatīvus risinājumus klientiem un attīstot mūsu organizācijas talantus par nākotnes līderiem. Kā jaunā Deloitte Baltijas vadītāja es koncentrēšos uz sadarbības veicināšanu un vadības komandas darbu, lai nodrošinātu, ka mūsu zīmols joprojām tiek atpazīts un saistīts ar inovatīviem pakalpojumiem, tehnoloģiski progresīviem piedāvājumiem un kvalitāti. Iespējas Baltijā ir lielas, un, lai tās izmantotu, ir jāuzlabo mūsu spēja ātrāk integrēt inovācijas klientu vajadzību īstenošanā, jāturpina pārveidoties un attīstīties līdzi laikam," piebilst K.Jarve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Eksperts: Telekomunikāciju tarifi Latvijā nav augsti

Lattelecom Cenu noteikšanas nodaļas vadītājs Bruno Radziņš, 16.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien portālā db.lv publicētais Tatjanas Verjē blogs „Telekomunikāciju tarifi Latvijā nesaprotami augsti” izraisīja plašu diskusiju un daudzveidīgu reakciju par šo tēmu komentētāju vidū.

Blogā autore kritizē gan starptautisko tarifu zvanus, gan Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) darbību, gan Latvijas telekomunikāciju tirgū it kā nepastāvošo konkurenci, gan arī it kā netaisnīgo telekomunikācijas infrastruktūras sadalījumu.

Tik tiešām, telekomunikāciju nozare un starptautisko tarifu lielums Latvijā tiek regulēti. No vienas puses to regulēšanu veic SPRK, taču komisija nosaka vienīgi tarifu griestus, tas ir – cenu par sarunas minūti, kāda nevar tikt pārsniegta. Tajā pašā laikā tarifus mūsu valstī, kā jebkurā valstī ar tirgus ekonomiku regulē arī pats tirgus, kurā valda ļoti asa konkurence, jo telekomunikāciju pakalpojumus Latvijā sniedz vairāk nekā 300 kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Deloitte Latvia izmaiņas konsultāciju un juridisko pakalpojumu jomā

Anda Asere, 26.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties finanšu gadam, «Deloitte Latvia» paziņo par izmaiņām konsultāciju un juridisko pakalpojumu jomā.

Zvērināts advokāts Māris Liguts, kurš pirms diviem gadiem pievienojās «Deloitte», kļuvis par vietējo partneri zvērinātu advokātu birojā «Deloitte Legal» Latvijā. Viņam ir vairāk nekā 15 gadu pieredze jurisprudencē – gan Latvijas zvērinātu advokātu birojos, gan arī vadot Juridisko departamentu «Danske Bank» filiālē Latvijā.

M. Ligutam ir maģistra grāds Starptautiskajās un Eiropas Savienības tiesībās, ko viņš ir ieguvis Rīga Juridiskajā Augstskolā, kā arī Latvijas Universitātē iegūts maģistra grāds tiesību zinātnēs. «Mēs, saprotot klienta komercdarbības specifiku un izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, turpināsim piedāvāt klientiem inovatīvus risinājumus to komercdarbības sekmīgai attīstībai Latvijā un ārpus tās robežām. Es lepojos ar savu advokātu un juristu komandu, kuru pieredzei, zināšanām un prasmēm ir būtiska loma sekmīgai biroja attīstībai un izaugsmei,» norāda M. Liguts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par "Preses Nama Kvartāla" biroju centra enkurnomnieku kļuvis viens no Latvijas vadošajiem auditoru, juridisko un finanšu konsultāciju pakalpojumu sniedzējiem “Deloitte Latvia”.

“Deloitte Latvia” ofisa telpas tiks iekārtotas biznesa centrā 10. stāvā ar panorāmas skatu uz Daugavu un vecpilsētu. Pie biroja telpu funkcionālā plānojuma izstrādes tika piesaistīts vadošais arhitektu birojs “Arhis Arhitekti”.

Ofisa telpas būs aprīkotas ar modernākajām viedajām tehnoloģijām, kas pēc augstākajiem biroja standartiem regulēs optimālu mikroklimatu visa gada garumā un nodrošinās gandrīz nulles enerģijas patēriņu. “Deloitte Latvia” darbiniekiem būs pieejams trīs līmeņu virszemes stāvlaukums un noliktavas telpas.

“Nomas līguma parakstīšana ar “Deloitte Latvia” ir nozīmīgs atskaites punkts projekta realizācijā. Esam priecīgi, ka savas jaunās biroja telpas mūsu projektā izvēlas uz atbildīgu un ilgtermiņa darbību orientēts uzņēmums, kurš novērtē, cik būtiski ir nodrošināt cilvēku labsajūtu mūsdienīgā darba vidē. Biroju ēka tiek realizēta saskaņā ar ilgtspējīgas būvniecības principiem un gandrīz nulles enerģijas prasībām, atbilstot arī starptautiskā BREEAM sertifikāta “Excellent” standartiem, kas apliecina tās augsto kvalitāti, energoefektivitāti, ilgtspēju un nodrošinās komfortablu, veselībai draudzīgu vidi mūsu biroju nomniekiem,” stāsta Irēna Viļuma, projekta “Preses Nama Kvartāls” attīstības direktore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgts līgums par Ķekavas apvedceļa izbūvi, kas ir Baltijas valstīs pirmais vērienīgais publiskās un privātās partnerības (PPP) projekts ceļu būvniecībā, kas tiks īstenots pēc “projektēt–būvēt –finansēt –uzturēt” modeļa.

Šis ir arī pirmais projekts Baltijas valstīs, kuram Eiropas Statistikas birojs (Eurostat) ir sniedzis viedokli, ka projekta aktīvi tiek uzskaitīti privātā partnera aktīvu bilancē, neradot nevēlamu ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci un parādu.

Atbilstoši Ķekavas apvedceļa PPP iepirkuma rezultātiem bruto pieejamības maksājuma kopsumma bija 265 729 046,65 eiro (bez PVN). Taču PPP līguma slēgšanas brīdī tā tika precizēta, veicot pārrēķinu atbilstoši iepirkuma nolikumā noteiktajai procedūrai, tostarp atbilstoši PPP līguma slēgšanas brīdī spēkā esošajai starpbanku aizņemšanās likmei (Euribor) un procentu mijmaiņas darījumu likmei (angļu val. – interest rate swap). Tā rezultātā bruto pieejamības maksājuma kopsumma samazinājās par 15 miljoniem eiro un būs 250 132 500 (bez PVN). Šī summa tiks sadalīta ceturkšņu maksājumos un izmaksāta privātajam partnerim 20 gadu laikā pēc tam, kad Ķekavas apvedceļš kļūs pieejams satiksmei, attiecīgi gada griezumā bruto pieejamības maksājuma summa būs 12 528 513 eiro (12,53 milj) (bez PVN).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Auditorkompānijas pievēršas biznesa konsultācijām

Dace Skreija, 67084412, 08.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. /2008. finanšu gads bijis īpaši veiksmīgs auditorkompānijām – TOP 10 uzņēmumi apgrozījuši 26.5 milj. Ls, kas ir par 23.6 % vairāk nekā iepriekšējā periodā, un nopelnījuši gandrīz 2 milj. Ls.

Dienas bizness ir izveidojis lielāko auditorkompāniju TOP. Tradicionāli pirmās vietas ieņem «lielais četrinieks» – SIA Ernst & Young Baltic, Deloitte uzņēmumi, SIA PricewaterhouseCoopers un SIA KPMG Baltics. Viena miljona apgrozījuma robežu pārsniedz arī AS BDO Invest Rīga – pirmais no 100 % nacionālā kapitāla uzņēmumiem.

Jāatzīmē, ka auditorkompānijām ir iespējami trīs dažādi finanšu gadi, kas rada grūtības novērtēt uzņēmumu darbības rezultātus ekvivalentā laika periodā. Šis faktors kļūvis īpaši būtisks mainīgos ekonomiskos apstākļos, jo, piemēram, Ernst & Young Baltic, PricewaterhouseCoopers un MRI Revision (Baker Tilly Baltics), pārskata gads ir beidzies 2008. gada vidū, kad jau bija novērojams ekonomikas tempu izaugsmes samazinājums. Tomēr, neskatoties uz šo nobīdi laikā, auditorkompāniju TOP sniedz pietiekami objektīvu ieskatu nozarē. Tāpat auditorkompāniju TOP ir jāizšķir lielākie un starptautiskie uzņēmumi, kuri nodarbojas arī ar konsultāciju sniegšanu, un vietējā kapitāla mazie uzņēmumi, kuru pamatdarbība ir revidentu pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Deloitte piešķirs stipendijas labākajiem bakalaura un maģistra darbiem

, 13.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deloitte Latvia izsludina pieteikšanos stipendiju programmai Student Awards, liecina sniegtā informācija medijiem.

Tās ietvaros kompānija piešķir trīs stipendijas katru Ls 1000 apmērā labākajiem bakalaura vai maģistra darbiem finanšu, ekonomikas, uzņēmējdarbības un jurisprudences specialitātēs.

Deloitte Latvia aicina jebkuras Latvijas augstskolas pēdējā kursa studentus, kas šogad beigs bakalaura vai maģistra studiju programmas un pašlaik izstrādā savus bakalaura vai maģistra darbus, piedalīties stipendiju programmā Student Awards un iesniegt darbu kopijas līdz šī gada 30.aprīlim. Stipendiju programmā tiks pieņemti un vērtēti darbi šādās pētniecības sfērās:

- Latvijas un Eiropas tiesu prakse nodokļu un muitas lietās,

- Nodokļus un muitu regulējošo ES tiesību aktu piemērošana Latvijā,

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs Colliers ir īstenojis lielāko investīciju darījumu Centrālās un Austrumeiropas reģionā 2009. gadā - Varšavā pārdota «Deloitte māja» par 117 miljoniem eiro, ziņo Colliers.

Ēku iegādājies fonds Deka Immobilien, Vācijā bāzēta starptautiska investīciju vadības firma.

Darījumā Colliers pārstāvēja ēkas īpašnieku Skanska, pasaules piekto lielāko būvkompāniju. Juridiskais konsultants – Clifford Chance. Colliers būs objekta apsaimniekotājs, savukārt Deloitte ir ēkas enkurnomnieks.

Skanska un Deka panāca vienošanos par pirkumu 2008. gada septembrī. Sākotnēji dēvēta par Atrium City, ēka tika pārdēvēta par «Deloitte māju» pēc tam, kad firma noslēdza vienošanos par 14.6 tūkstošu kvadrātmetru nomu kā ēkas enkurnomnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pētījums: Latvijā bankās netiek pievērsta pietiekama uzmanība digitālo tehnoloģiju attīstībai

Dienas Bizness, 12.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku nozare ir uz nozīmīgu pārmaiņu sliekšņa, kuru kā galvenais virzītājs ir uzskatāms normatīvais, vides un tehnoloģiju spiediens, liecina Deloitte pētījums, kurā piedalījās 238 bankas un 10 finanšu tehnoloģiju uzņēmumi (FinTechs) no 38 valstīm.

Eiropas, Tuvo Austrumu un Āfrikas (EMEA) finanšu nozare ir nozīmīgu izaicinājumu priekšā – to pamatā ir pārmaiņas klientu paradumos un vēlmēs, kā arī izmaiņas banku tirgus apstākļos, kad digitālās kompetences spēlē izšķirošu lomu konkurences cīņā. Nenoliedzami, būtisko lomu digitālo tehnoloģiju attīstībā spēlē regulas. Piemēram, ES pārskatīto Maksājumu Pakalpojumu Direktīva (PSD2) veicinās barjeru nojaukšanu starp valstu tirgiem un ļaus ienākt jauniem tirgus dalībniekiem ar spēcīgākam digitālajām kompetencēm.

«Deloitte pētījuma ietvaros, tika nodalīti: a) patiesie līderi digitālo tehnoloģiju apgūšanā un izmantošanā b) bankas, kas cieši seko digitālo tehnoloģiju tendencēm, c) bankas, kas ievieš digitālās tehnoloģijas un attīsta kompetences šajā jomā, kā arī d) bankas, kas vēl tikai atrodas digitālo tehnoloģiju ieviešanas un digitālo kompetenču attīstības pirmsākumos. Līderi digitālo tehnoloģiju apgūšanā un ieviešanā ir tās bankas, kas, pirmkārt, nodrošina saviem klientiem plašu pieejamo digitālo iespēju klāstu (piemēram, personīgā budžeta plānošanu un apdrošināšanas pakalpojumus), otrkārt, atbilst vai pārsniedz klientu vēlmes konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū un, treškārt, nodrošina modernu un intuitīvu mobilās lietotnes lietotāja pieredzi (UX).» skaidro Antons Ponomarjovs, Deloitte Latvia biznesa konsultāciju menedžeris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem.lv ir Latvijas sociālo tīklu bastions, teica sociālo mediju eksperts Artūrs Mednis, kurš vada sociālo mediju aģentūru Inspired Digital.

Neskatoties uz starptautiskā tīkla Facebook izplatības pakāpenisko pieaugumu, Draugiem.lv vēl ilgi varētu noturēties, turklāt šis Latvijas sociālais tīkls piedāvā precīzākus datus komersantiem nekā ārzemju konkurents. Mednis teica, ka Draugiem.lv datus var viegli iegūt un izmantot mārketinga pasākumiem, kamēr no Facebook nevarot dabūt tik detalizētus, specifiskus datus.

Arī starptautiskā īso vēstījumu sociālā tīklā Twitter latviešu valodā radītais saturs ir spēcīgs un unikāls. «Lai ilustrētu, kur patiesībā Latvijā atrodas Facebook, paskatīsimies uz Twitter, kurā ir 5-6 reizes mazāks reģistrēto lietotāju skaits (apmēram 51 000 Twitter.com pret 285 000 Facebook.com, kas reģistrējušies no Latvijas), taču Twitter lietotāji rada vairāk satura un novirza lielāku apmeklējumu uz citām lapām, nekā to dara visa Latvijas Facebook auditorija,» skaidroja eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mergermarket apbalvo Deloitte kā labāko finanšu konsultāciju kompāniju Baltijā

Žanete Hāka, 12.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Londonā notikusi Apvienošanās un pārņemšanas darījumu ziņu dienesta Mergermarket organizētā European M&A Awards (Eiropas apbalvojums uzņēmumu pārņemšanas un apvienošanas darījumu jomā) ceremonija, kur starptautiskā biznesa konsultāciju un revīzijas kompānija Deloitte apbalvota kā 2014. gada labākais finanšu konsultants Baltijas valstīs, informē Deloitte pārstāvji.

Ikgadējās apbalvošanas ceremonijas laikā, ko Mergermarket organizēja 9. gadu pēc kārtas, tika nosaukti labākie eksperti finanšu konsultāciju sniegšanā, grāmatvedībā, privātā kapitāla darījumos, kā arī darījumos banku pakalpojumu sfērā un juridisko konsultāciju jomā.

Deloitte Baltijas valstu biroji sniedza konsultāciju pakalpojumus Polijas apdrošināšanas grupai PZU, pārņemot vadošās apdrošināšanas kompānijas: Lietuvos Draudimas (Lietuvā), Balta (Latvijā) un Codan Forsikring (Igaunijā). Darījuma vērtība sasniedza 258 miljonus eiro, un tas bija lielākais M&A darījums, kāds jebkad bijis apdrošināšanas nozarē Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltieši stiprinājuši pozīcijas Centrāleiropā

Dace Skreija, Db, 10.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas uzņēmumu skaits Centrāleiropas TOP 500 lielāko uzņēmumu vidū palielinājies no 14 līdz 19. Uz reģiona līderu fona Latvijas uzņēmumi ir demonstrējuši labus rezultātus - reitingā kopumā ir iekļuvuši 7 uzņēmumi, kas ir par diviem vairāk nekā pērn.

To skaits TOP 500 palielinājies gada laikā no 14 līdz 19, nākot klāt 3 kompānijām no Lietuvas un 3 - no Latvijas, liecina Deloitte kompānijas sagatavotais Centrāleiropas lielāko uzņēmumu TOP 500.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

No sadarbības iegūst abas puses

Anda Asere, 11.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē arvien biežāk manāmi sadarbības piemēri starp jaunuzņēmumiem un lielajām kompānijām, tie rūpīgas sagatavošanās rezultātā abām pusēm var sniegt ieguvumus.

Ar jaunuzņēmumiem sadarbojas arī konsultāciju kompānija Deloitte Latvia, kas grāmatvedības ārpakalpojumu jomā veiksmīgi strādā ar jaunuzņēmumu CakeHR, kas izstrādājis personālvadības programmatūru. «Strauji mainīgais tirgus, produkti un pakalpojumi, ko piedāvā jaunuzņēmumi, lielajiem spēlētājiem liek aizdomāties. Viņu biznesa modelis ir gadiem ilgi pārbaudīts un nostiprinājies praksē, tādēļ nav viegli uzņemties ko jaunu un riskantu. Lieliem uzņēmumiem ir raksturīgs, ka tie uzņemas aprēķinātu risku un to darba temps ir salīdzinoši lēns. Savukārt jaunuzņēmumi pasaulē sāk ieņemt līderpozīcijas gandrīz ikvienā nozarē. Pateicoties ātrajai prototipēšanai un vēlmei uzņemties risku, tie spēj radīt inovatīvus risinājumus. Jaunuzņēmumi strādā mazākās komandās vienlīmeņa hierarhijā, ir gatavi mainīt pastāvošo biznesa modeli un labāk spēj reaģēt uz tirgus prasībām. Tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc sadarbība starp lielajiem uzņēmumiem un jaunuzņēmumiem ir kļuvusi par nepieciešamību,» norāda Roberts Šlegelmilhs, Deloitte Latvia grāmatvedības risinājumu vadītājs. Viņa skatījumā, abu pušu sadarbības mērķis ir radīt produktīvu vidi, kurā tiek saīsināts inovāciju ieviešanas laiks un notiek efektīvāka tehnoloģiju izmantošana. Sadarbība palīdzot esošajiem tirgus spēlētājiem iekļūt jaunos tirgos, bet jaunuzņēmumiem attīstīt šos produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 24. jūlijā Starptautiskā audita un biznesa konsultāciju kompānija Deloitte stipendiju programmas Student Awards ietvaros seši labāko darbu autori prezentēja savus darbus, ko novērtēja Deloitte speciālisti un piešķīra trīs labāko bakalaura un maģistra darbu autoriem finanšu, ekonomikas, uzņēmējdarbības un jurisprudences specialitātēs stipendijas par kopējo vērtību 3 000 LVL.

Maija Gutke, Jolanta Azaucka saņēma stipendiju 1500 LVL apmērā par bakalaura darbu Does Cross Listing on the Warsaw Stock Exchange Lead to Higher Company Valuations? Case Studies of 10 companies.

Aleksejs Jevstafjevs un Inga Zarecka saņēma 750 LVL lielu stipendiju par bakalaura darbu The Effect of Corporate Information Disclosure on the Value of Stock Returns of the Baltic Listed Companies: to Read or not to Read an Annual Report?

Aleksejs Krečetovs un Aleksandrs Popovičs saņēma 750 LVL lielu stipendiju par bakalaura darbu To What Extent Do Differences in Institutional and Legal Environments Explain Variations in IPO Underpricing? Evidence from CEE Countries.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Deloitte: valsts atbalsts nav izšķirošais faktors investēšanai

Egons Mudulis, 24.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

55% gadījumu valsts atbalsta pieejamība nav būtiskākais faktors lēmumam par jaunu investīciju izveidi Centrālajā un Austrumeiropā (CAE).

Lielāko 200 Centrālās un Austrumeiropā strādājošo uzņēmumu vadītāji norāda, ka 55% gadījumos valsts atbalsta pieejamība neietekmē to lēmumus par jaunu investīciju izvietojumu, atklāj Deloitte pētījums (Deloitte Business Sentiment Index 2011) par CAE reģionā strādājošo lielāko uzņēmumu vadītāju attieksmi attiecībā uz biznesa īstenošanas aspektiem. Šis ir svarīgs rezultāts laikā, kad jāizvērtē vai šādam atbalstam jābūt vērstam uz uzņēmējdarbības vides uzlabošanu vai arī konkrētiem tiešiem atbalsta pasākumiem, uzskata finanšu konsultāciju uzņēmums.

Vistiešāk valsts atbalsta pieejamības jautājumi Latvijā pēdējā laikā tiek skatīti kontekstā ar speciālajām ekonomiskajām zonām (SEZ), kuru darbības pamatā ir virkne nodokļu atlaižu uzņēmējiem, kas investē SEZ teritorijās, un valsts mērķis tādejādi ir stimulēt uzņēmējdarbības vides attīstību konkrētās valsts teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deloitte publicējis ikgadējo pētījumu Football Money League, kurā apkopo pasaules bagātākos klubus. Klubi tajā tiek ierindoti pēc ienākumu lieluma 2006./2007. gada sezonā.

Real Madrid trešo gadu pēc kārtas ir ieņēmis pirmo pozīciju ar 351 miljonu EUR lieliem ienākumiem.

Arsenal šā gada līgā ir izdevies pacelties visstraujāk – par četrām vietām līdz piektajai.

Interesants ir fakts, ka Top 5 komandu vidū trīs ir no Anglijas, kas ir nebijusi situācija.

Real Madrid un Manchester United ir kļuvuši par pirmajiem futbola klubiem, kuru vienas sezonas ienākumi ir pārsnieguši 300 miljonus EUR.

Futbola līgas 20 pelnošāko klubu kopējie ienākumi ir pieauguši par 11% līdz 3,7 miljardiem EUR. Tas ir trīs reizes vairāk nekā top 20 klubu ienākumi pirmajā futbola naudas līgā 1996./97. gada sezonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AIP lūdz prokuratūru izvērtēt IZM rīcības likumību

Elīna Pankovska, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās izglītības padome (AIP) vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbības likumību, slēdzot līgumu ar auditorsabiedrību SIA Deloitte Latvia.

AIP uzsver, ka iepirkuma rezultātā, pilnvarojot SIA Deloitte Latvia auditēt AIP projektu par augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanu, IZM valsts pārvaldes funkciju nodevusi privātpersonai. Tas esot pretrunā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu, kas aizliedz deleģēt iestāžu un pārvaldes amatpersonu uzraudzību privātpersonai.

Tāpat AIP jau iepriekš vērsās Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu sniegt viedokli par IZM piemēroto iepirkuma procedūru no SIA Deloitte Latvia. No IUB vēstules esot secināms, ka, iepērkot audita pakalpojumus, kā juridiskās konsultācijas, pārkāpta spēkā esošā iepirkumus reglamentējoša likumdošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Deloitte : Investīciju kompānijām pārliecība par nākotni ir nokritusies viszemākajā līmenī.

, 09.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot 2008. gada sākumā Deloitte veikto Centrāleiropas privātā kapitāla investīciju kompāniju pārliecības aptauju (Deloitte’s Central European Private Equity Confidence Survey), secināts, ka starp privātā kapitāla investīciju kompānijām, to pārliecība par nākotni ir nokritusies zemākajā līmenī kopš 2003. gada marta, kad šāds pētījums tika veikts pirmo reizi.

Uzņēmumu veikto darījumu aktivitāte pēdējā laikā ir strauji kritusies, jo nav pieejams nepieciešamais finansējums no banku puses. 28% no aptaujas dalībniekiem sagaida ekonomiskā klimata pasliktināšanos nākamo 12-18 mēnešu laikā un 5% cer uz tā uzlabošanos. Savukārt 52% paredz, ka banku kredītu pieejamība šajā periodā vēl pasliktināsies, uz uzlabošanos necer neviens. Papildus tam 48% paredz, ka būs grūtāk piesaistīt investorus jauniem investīciju fondiem darījumu finansēšanai.

Pieejamo finanšu resursu ierobežotība liek fokusēties uz darījumiem, kas palielina investīciju fondiem jau piederošo kompāniju darbības apjomu vai ģeogrāfiju. Darījumu aktivitāti pozitīvi ietekmē uzņēmumu cenu samazinājums visā reģionā līdz ar vispārējā pesimisma palielināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saplūstot telekomunikāciju un televīzijas nozarēm, tiek samazinātas izmaksas pakalpojuma nodrošināšanai, kā arī palielināta klientu bāze, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijā ar lielu soli televīzijas lauciņā jau iekāpuši tādi telekomunikācijas uzņēmumi kā SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT), SIA Tele 2 un SIA Lattelecom, bet SIA Bite Latvija šim jaunajam izaicinājumam vēl briest. «Lai gan Bite un All Media Baltics ir Bites grupas uzņēmumi, darbojamies neatkarīgi. Mums pašlaik vēl nav sava TV risinājuma, tajā pašā laikā nevaram noliegt, ka pie tāda strādājam. Startēsim ar jauno produktu, kad būsim pārliecināti, ka tā saturs un tehnoloģiskie risinājumi atbilst klientu vēlmēm un vajadzībām,» atklāj SIA Bite Latvija vadītājs Kaspars Buls.

Jau ziņots, ka 2017. gada oktobrī tika noslēgts darījums, kura rezultātā starptautisks aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums Providence Equity Partners iegādājās Zviedrijas mediju grupas MTG biznesu Baltijā. Jauniegādāto uzņēmumu grupa Latvijā turpina strādāt ar nosaukumu All Media Baltics un nodrošina televīzijas kanālu TV3, LNT, TV6, Kanāls 2, radio Star FM, video portāla TVPlay, portāla Skaties.lv, TV Play Baltics satelīttelevīzijas un SmartAD darbību Baltijas valstīs. Savukārt Bite Group pieminētais Providence Equity Partners iegādājās 2015. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru