Citas ziņas

Desmit padomi datora izvēlei

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Tā kā augusts strauji tuvojas beigām, vairums cilvēku sāk apsvērt domu par jauna datora iegādi darba un izklaidei. Šodien datoru lieto gandrīz ikviens skolēns un students, arī datoru izmantošana mājās arvien pieaug. Kā liecina mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" interneta auditorijas pētījums (LETA, 27.augusts) pēdējo sešu mēnešu laikā internetu (tātad arī izmanto datoru) ir lietojuši 47% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem, bet aktīvākā iedzīvotāju grupa interneta lietošanā ir vecumā no 15 līdz 19 gadiem.

Vēl vairāk - 96% - interneta lietotāju ir starp studentiem un skolēniem. 70% no pēdējo sešu mēnešu interneta lietotājiem internetu ir lietojuši arī mājās. Salīdzinot ar pagājušā gada vasaru, no 4% līdz 8% ir palielinājies to iedzīvotāju skaits, kam mājās ir pieejams portatīvais dators. Pētījums arī liecina, ka arvien vairāk cilvēkiem mājās ir pieejams gan stacionārais, gan portatīvais dators. 7% aptaujāto datoru īpašnieku atzina, ka viņiem mājās ir vismaz viens galda un vismaz viens pārnēsājamais dators.

Mūsdienās dators ir kļuvis par ikdienas nepieciešamību. Evelīna Rimkiene, "Hewlett Packard" (HP) Personālo sistēmu grupas marketinga vadītāju Baltijas valstīs uzskata, ka "dators šodien ir kļuvis daudzfunkcionālāks, nekā tas bija agrāk. Šodien ikkatrs ģimenes loceklis novērtē datora sniegtos ieguvumus - to, kā tas palīdz ne tikai veikt mājas darbus, bet arī piedāvā daudzpusīgas mājas izklaides iespējas, kas sniedzas daudz tālāk par datorspēlēm.

Tā kā ir pieejams ļoti plašs datoru piedāvājums, pareizā datora izvēle var būt grūts uzdevums - lielākā daļa no tiem atšķiras ar iespējām, funkcionalitāti un cenu. Papildu tam datora iegāde ir nopietna investīcija un var būt augstu izmaksu pirkums. Tāpēc, pirms izvēlēties datoru, vajadzētu izsvērt visas tā iegādes plusus un mīnusus. Ieteicams apsvērt arī visu ģimenes locekļu prasības attiecībā pret dažādajiem datoru veidiem, to tehniskajiem parametriem, tai pat laikā neaizmirstot arī par datora labo izskatu (dizainu). Lai datoru izvēle būtu vieglāka, HP speciāliste E. Rimkiene sniedz 10 padomus:

1. Iespēja izmantot datoru jebkurā vietā. Mūsdienīgiem piezīmjdatoriem ir tādas pašas iespējas kā galddatoriem. Tā kā šodien piezīmjdatori nodrošina darba iespējas bez ierobežojumiem, tie kļūst arvien populārāki. Piezīmjdatoru var ērti paņemt līdzi uz bibliotēku vai lauku mājām, tas sniedz iespēju strādāt ērti sēžot atpūtas krēslā vai guļot gultā mājās.

2. Uzticams galddators. Galddators ieteicams cilvēkiem, kas negrasās strādāt ārpus telpām. Galddators ir laba izvēle arī tādā gadījumā, ja ir svarīgs drošības faktors - ja mājās ir mazi bērni, piezīmjdators var tikt vienkārši nomests zemē.

3. Daudzpusējas darba iespējas, kuras nodrošina jaudīga personālā datora "sirds" (procesors). Tieši no šīs datora daļas atkarīga datora spēja veikt dažādus uzdevumus. Ļoti jaudīgs procesors nepieciešams datorspēļu entuziastiem un speciālistiem, kas strādā ar grafikas programmām. Parasti procesori ar vidēju veiktspēju ir pilnīgi pietiekams raitam darbam. HP iesaka iegādāties daudzkodolu procesorus, jo tie nodrošina iespēju vienlaikus veikt vairākus uzdevumus, tādus kā rakstīšana, mūzikas klausīšanās un sērfošanu internetā.

4. Datora ātrums ir atkarīgs no tā "smadzenēm" (RAM). Atmiņas izmērs nosaka to, cik ātri jūsu dators spēs veikt dažādus uzdevumus. Ir pilnīgi pietiekami, ja tam ir 1024 Mb RAM atmiņa, lai veiktu parastus darbus vai spēlētu datorspēles. Ja ir nepieciešama papildu atmiņa vai ir vēlme spēlēt datorspēles, ieteicama jaudīga grafikas sistēma ar divreiz lielāku RAM atmiņu.

5. Daudz bilžu, filmu un mūzikas failu - ietilpīgs diskdzinis (disk drive). Jo lielāks cietais disks (HDD), jo vairāk datus tas spēj uzglabāt. Tas īpaši nepieciešams, ja vēlas uzglabāt daudz mūzikas un video failu. Šodien populārākajiem datoriem ir 120 GB un lielāks cietais disks. Datora atmiņa var arī tikt paplašināta jebkurā laikā, pieslēdzot papildu ārējo cieto diskdzini.

6. Platekrāna monitors filmu skatīšanai. Standarta galddatoram ir 19 collu plats monitors. Ja vēlaties izmantot visas operētājsistēmas "Windows Vista" iespējas vai skatīties filmas, pilnīgi noteikti ir nepieciešams platekrāna monitors. No otras puses, piezīmjdatora 14 collu monitors tiek uzskatīts par optimālāko lielumu. Dators ar šāda izmēra monitoru ir vienkārši pārnēsājams. Piemēram, plānais "HP Pavilion dv2500" sērijas piezīmjdators sver tikai 2, 43 kilogramus. Un vēl - šis dators ir piemērots ilgstošam darbam.

7. Vairāk iespēju un papildu funkcijas. Izvēloties datoru, ieteicams ņemt vērā dažādas tā papildu funkcijas, tādas kā iespēja lietot bezvadu internetu, atmiņas karšu lasītājs, vebkamera un citas. Integrētais aprīkojums izmaksā mazāk nekā tā atsevišķa iegāde. Bet gadījumā, ja cilvēkam nav digitālā kamera, vai, lai pārvietotu fotogrāfijas uz datoru, tiek izmantojot USB, atmiņas kartes lasītājs nav nepieciešams.

8. Lielāks komforts darba vietā. Speciālie aksesuāri sniedz vairāk iespējas. Piemēram, "HP xb3000" paplašinājuma bāze piedāv�� dažādu savienojamību un piekļuves punktus. Vēl tas var tikt izmantots kā statīvs, lai paceltu piezīmjdatora ekrānu acu līmenī un nodrošinātu komfortablu darbu.

9. Gaumīgs telpas akcents. Īpaša dizaina dators ieteicams cilvēkiem, kas pievērš uzmanību mājas interjera iekārtojumam. Piemēram, mazais un šaurais galddators "HP Pavilion Slimline s3000" vai klēpjdators "HP Pavillion Media Center dv 6599en" var kļūt par gaumīgu akcentu jebkurā telpā.

10. Dators ar programmatūras nodrošinājumu - iespēja ietaupīt līdzekļus. Dators ar programmatūras nodrošinājumu izmaksās mazāk kā iegādājoties programmatūru atsevišķi. Vissvarīgākais programmatūras nodrošinājumā ir operētājsistēma, kam jau vajadzētu būt integrētai jaunajā datorā. Pēc datora iegādes ar programmatūras nodrošinājumu bez īpašas speciālistu palīdzības var sākt ar to darbu vai kādas izklaides. Šobrīd lielākā daļa HP datoru tiek pārdoti ar integrētu "Windows Vista" operētājsistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

HP inovatīvajam viedtelefonam Elite x3 var pievienot monitoru, klaviatūru un peli un izmantot to datora vietā

Nākamā ienesīgā produkta meklējumi dzen ražotājus pa neparastām takām, mudinot izmēģināt spēkus pat jomās, kurās uzņēmumam nav spēcīgu iestrāžu. Šim scenārijam seko arī viens no lielākajiem datoru un printeru ražotājiem pasaulē Hewlett-Packard, mēģinot tirgū izkalt jaunu nišu ar viedtelefona un datora apvienojumu HP Elite x3.

Nav jau gluži tā, ka HP būtu pilnīgs iesācējs telefonu tirgū. Pirms 13 gadiem tas ar iPAQ Pocket PC bija viens no kabatas datoru jeb mūsdienu viedtelefonu priekšteču pionieriem. Nevar arī teikt, ka Elite x3 ir absolūta inovācija, jo jau pirms gada tālruni ar līdzīgām funkcijām – Lumia 950 – tirgū laida Microsoft. Taču HP gadījums ir interesants ar to, ka viņu ierīce izmēru dēļ ir tuvāka planšetei nekā telefonam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV dizainers Brendens Makaluso (Brenden Macaluso) izgudrojis datora korpusu, kas ir veidots tikai un vienīgi no kartona, ziņo Engadget.

Dizainers savam izgudrojumam ir devis arī nosaukumu -Recompute. Ar savu veikumu viņš plāno arī piedalīties Greener Gadgets Design Competition, kas notiks februāra beigās.

Recompute korpusā nav ne metāla ne plastmasa, tas ir veidots tikai no gofrēta kartona. Dizainers korpusā ievietojis Intel Core 2 Duo procesoru un divus gigabaitus operatīvo atmiņu.

Gribētos atzīmēt, ka pats dizainers par savu izgudrojumu saka, ka tas ir ugunsdrošāks nekā parastā tipa datora korpusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datora klaviatūra ir diezgan plašs termins, pastāv daudz un dažāda veida klaviatūras, ieskatīsimies populārākās datora klaviatūru kategorijās, kas atvieglos iegādes procesu:

Multivides klaviatūra

Multivides klaviatūrā ir pogas, kas ļauj kontrolēt multivides atskaņošanu datorā. Varat ieslēgt vai izslēgt skaļumu, pāriet uz nākamo dziesmu vai videoklipu vai iepauzēt to. Katrai funkcijai ir īpaša poga vai taustiņu kombinācija. Dažām šāda tipa klaviatūrām ir arī īpašas pogas, lai atvērtu e-pasta vai interneta pārlūkprogrammu.

Mehāniskā klaviatūra

Tradicionālā mehāniskā klaviatūra ir ar atsperes principa taustiņu darbību. Mehāniskās klaviatūras taustiņu darbība ir gandrīz kā rakstāmmašīnai. Rakstnieki vai žurnālisti tieši šī iemesla dēļ labprāt izmanto savā darbā mehāniskās klaviatūras.

Bezvadu klaviatūra

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portatīvie datori mūsdienās ir kļuvuši par ikdienas darba rīku, kas palīdz gan darbos, gan izklaidē. Bet kā uzturēt savu darba rīku kārtībā? Apskatīsim dažus vienkāršus paņemienus.

Datora korpusu ieteicams tīrīt tikai ar mīksto audumu. Vislabāk izmantot mikrošķiedras audumu. Audums var būt sauss vai nedaudz samitrināts ar neagresīvo mazgāšanas līdzekli. Neizmantojiet abrazīvus materiālus, tīrīšanas pulveri un šķīdinātājus, piemēram, spirtu, kas var kaitēt plastmasas virsmai. Uzturiet tīru arī datora ekrānu. Daudziem uz monitora ir taukaini traipi, pirkstu nospiedumi, putekļi. Noslaukiet ekrānu ļoti uzmanīgi un tikai ar speciāliem līdzekļiem. Vislabāk tam ir piemērotas speciālas vienreizējās lietošanas tīrīšanas salvetes, kas ir ļoti ērtas un neatstāj svītras, var izmantot arī mikrošķiedras audumu.

Noteikti nepieļaujiet datora ekspluatāciju telpās, kur ir paaugstināts mitruma līmenis, gaisa temperatūra virs 35°C vai zem 0°C, kā arī jaudīgi magnēti vai skaļruņi bez magnētiskās ekranēšanas. Nenovietojiet elektronisko aprīkojumu datora tuvumā. Elektromagnētiskie lauki var izraisīt tā nepareizu darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir zeme, kas dzied. Tā, protams, ir arī Prāta vētras, runājošo akmeņu un zilo govju zeme. Taču vēl mums ir arī Gauja. Patiesībā – divas. Viena tā, kas Vidzemē, otra – daudzos ofisos uz galda. Ivars Putniņš, uzņēmuma Capital valdes priekšsēdētājs, smejas – mūsu mazā gandža, kas uzjautrina ārzemniekus, savukārt daudziem datorlietotājiem tepat Latvijā liek sajust mazo ikdienas patriotismu.

picturegallery.db479c5b-c474-4ec4-a4e5-d9aec83cd88b

Uzņēmums Capital ražo galda datorus NEO, portatīvos datorus Gauja, un tieši mazie laptopi, kam dots Vidzemes skaistākās upes vārds, patērētāju apziņā ir nostājušies kaut kur līdzās šokolādes sieriņam Kārums un Laimas šokolādei. Lai gan Ivars Putniņš IT nozarē strādā jau 16 gadus, viņš it nemaz neatgādina tos datorcilvēciņus, kuri, ieurbušies datora ekrānā, lieliski pārzina visu Latvijas provaideru trafikus, bet nezina, ar kādu ātrumu automašīna drīkst pārvietoties pa apdzīvotām vietām. Sarunas laikā Ivars nepārtraukti smejas – par sevi, par citiem, par valsti un ierēdņiem, par «kāsīšiem» un rozā krāsu, par datorholiķiem, darbaholiķiem, tv-holiķiem un visiem citiem «holiķiem», kas savu jāvārdu ir teikuši kādai kastei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Policija izstrādājusi ieteikumus, kā justies droši internetā

, 26.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija izstrādājusi ieteikumus e-pasta korespondences un interneta vides drošībai.

"Interneta vide mūsdienās piedāvā dažādas iespējas saņemt pakalpojumus, kā arī brīvi sazināties ar citām personām. Ņemot vērā interneta pieslēgumu popularitāti, komersanti arvien paplašina savu internetā piedāvāto pakalpojumu klāstu.

Izmantojot interneta vidi dažādu darbību veikšanai, ir jāņem vērā šīs vides specifiskās īpatnības – parasti šajā vidē komersanti interneta resursu ietvaros savus klientus nodala pēc atsevišķu lietotāju principa. Parasti lietotājs iegūst tiesības piekļūt savam kontam (profilam) un pakalpojumiem ievadot kādu konkrētu tikai sev zināmu lietotājvārdu un paroli, tomēr, citreiz aizsardzība tiek papildināta izmantojot numurētu pieejas kodu kartes, kodu kalkulatorus, vienreiz izmantojamos kodus, kā tas ir internetbanku gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā darbu uzsāks jauns interaktīvs sociālais medijs Burbulis, kas funkcionāli savienos interneta portālu ar lietotāja datoru un ļaus saņemt interesējošo informāciju nepastarpināti sava datora ekrānā.

Burbulis neliela interaktīva ziņu loga veidā lietotāja datorā ļaušot sekot līdzi, piemēram, kino, modes un koncertu aktualitātēm, laika prognozei un vārdadienām, kā arī karstākajiem iepirkšanās piedāvājumiem.

Jaunā risinājuma izstrādātāji – SIA Data Life jau tuvākā pusgada laikā to plānojot piedāvāt arī Lietuvā un Igaunijā, kā arī tuvākajā nākotnē izstrādāt īpašu aplikāciju viedtālruņiem.

Lai kļūtu par Burbuļa lietotāju, būs nepieciešams reģistrēties burbulis.lv un bez maksas lejupielādēt Burbuļa aplikāciju. Tā savukārt nodrošinās personālā datora tiešsaisti ar portālu. Lietotājs savā datorā saņems informāciju par izvēlēto nozaru aktualitātēm, kā arī uzņēmumu īpašajiem piedāvājumiem. Burbuļa izstrādātāji to esot radījuši tādu, lai interaktīvais informācijas logs datora ekrānā netraucētu pildīt ikdienas pienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Hesburger īpašnieks un vadītājs: PVN likme Latvijā ir ļoti augsta

Didzis Meļķis, 09.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taisnīgāk būtu, ja vismaz dažiem pārtikas produktiem būtu pazemināta PVN likme, jo tā Latvijā ir ļoti augsta

Tā uzskata ātrās ēdināšanas ķēdes Hesburger īpašnieks un vadītājs Kari Salmels. No saimnieka sākotnējās sajūtas «ak vai, ko gan es esmu izdarījis nepareizi!?» desmit gados Latvijā viņa uzņēmumam ir 38 restorānu, un tuvākajā laikā tiks atvērti vēl vairāki.

Jūsu sieva ir latviete?

Jā.

Tad atļaujiet sākt ar populistisku jautājumu – jūs aizvedat mūsu skaistākās sievietes un uzņēmuma peļņu un vietā atstājat kaut kādu fast food, ātro ēdienu?

Laikam saprotu, kur tēmējat, un man jāteic, ka mēs jau kopš pirmā darbības gada nekādu Hesburger peļņu neesam pārveduši uz Somiju. Gluži pretēji – gadu gaitā esam to investējuši Latvijā, kopā apmēram 30 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kompānija IBM uzsākusi darbu pie jauna superdatora būvniecības, kas būs daudzkārt jaudīgāks nekā līdzšinējie zināmie superdatori, raksta spiegel.de.

IBM būvē jaudīgāko superdatoru vēsturēJaunā datora jauda būšot zinātniskai pasaulei neaptverami 20 petaflopi (flops ir vienība, ar ko nosaka zinātnisko datora darba un rēķināšanas spēju: FLoating point Operations Per Second) un tas tiks nosaukts milzu koka Sequoia vārdā. Superdatori ir sevišķi jaudīgas rēķināmās mašīnas, kas miljoniem reižu pārsniedz parasto mājas datoru iespējas un paredzēti dažādu zinātnisko procesu pētīšanai. Jaunais superdators salīdzinājumam būs tik jaudīgs, cik aptuveni 2 miljoni parasto portatīvo datoru. Iepriekšējais labākais superdators bija arī IBM izstrādātais Roadrunner, kura jauda bija « tikai» viens petaflops. Tas tika atklāts pērnā gada novembrī un ir 250 tonnas smags.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Uzsāk kriminālprocesu par «policijas vīrusu»

Jānis Rancāns, 03.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada nogalē, reaģējot uz joprojām no iedzīvotājiem pienākošiem pieteikumiem, par datordrošības incidentiem, kad tiek bloķēts datora palaišanas process un it kā Valsts policijas (VP) vārdā pieprasīts samaksāt sodu, lai atjaunotu datora darbību, uzsākts kriminālprocess, informē VP.

Patlaban noskaidrots, ka datorvīrusam ir vismaz trīs paveidi, kas atkarībā no lietotāja IP adreses teritoriālās piederības uzrāda šīs valsts tiesībsargājošās iestādes logo, maldinot par kāda pārkāpuma konstatāciju un nepieciešamību samaksāt sodu datora atbloķēšanai. Viens no šāda vīrusa paveidiem paredzēts 33 valstīm, tostarp arī Latvijai.

Kriminālprocess uzsākts 2012.gada 21.decembrī pēc Krimināllikuma 244. panta «Par nelikumīgām darbībām ar automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm».

Aizvadītajā gadā vairākos VP reģionu pārvalžu iecirkņos vērsušies iedzīvotāji ar informāciju, ka, apmeklējot dažādas mājas lapas internetā, uz datora ekrāna parādījies logs ar VP emblēmu un brīdinājuma tekstu, ka dators ir bloķēts un 48 stundu laikā jāsamaksā naudas sods.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neseno Kaspersky programmatūras aizliegumu Lietuvas valdības iestādēs, kas notika līdztekus šādam aizliegumam ASV, kompānija skaidro ar politiķu apjukumu jaunajā kiberdraudu situācijā, kad neko nedarīt nevar, un vienkāršākais ir atrast grēkāzi.

Šī saruna ar Kaspersky Lab ģenerālmenedžeri Ziemeļvalstīs un Baltijā Leifu Jensenu (Leif Jensen) notika kompānijas rīkotajā seminārā klientiem Rīgā.

Sāksim ar skandalozo. Kā jūs ir ietekmējis kompānijas produktu aizliegums ASV valdībā?

Tas mūs ietekmēja galvenokārt no PR un tēla puses. Amerika ir no Eiropas ļoti atšķirīga mentalitāte un politiskā sistēma. Piemēram, Teksasā ir likums, kas nosaka, kad lietum līt ir pretlikumīgi. Tas ir tik atšķirīgi no Eiropas, ka dažkārt mēs nemaz nevaram saprast, kas īsti tur notiek.

Tiešām?

Jā, varat pārbaudīt Google. Kalifornijā ir aizliegts no automašīnas medīt zivis, ja vien tas nav valis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pateicoties programmatūras sūtītām bildēm, policijai izdevies notvert datorzagli

Lelde Petrāne, 02.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijas policijai izdevies atgūt nozagtu portatīvo datoru, jo programmatūra nosūtījusi datora īpašniekam gan aizdomās turētā atrašanās vietu, gan ar Mac kameru uzņemtas fotogrāfijas, vēsta BBC.

Dizaineris Džošua Kaufmans (Joshua Kaufman) par zādzību ziņojis martā, bet policija rīkojusies tikai otrdien, 31.maijā, jo Kaufmana blogs par zādzību piesaistījis mediju uzmanību. Rezultātā noziegumā apsūdzēts 27 gadus vecais taksometra vadītājs Muthana Aldebaši (Muthanna Aldebashi).

«Es esmu laimīgs, ka atguvu to,» Kaufmans stāstījis BBC, piebilstot: «Ļoti laimīgs un atvieglots, ka man nav jāsēž un jāskatās, kā kāds cits izmanto manu veco datoru.»

21.martā, kad Kaufmans nav atradies dzīvoklī, tajā caur logu ielauzies zaglis. Kaufmans nekavējoties ziņojis par noziegumu policijai un amatpersona, kas pieņēma šo informāciju, atzīmējusi, vīrieša stāstīto, ka datorā instalēta īpaša programmatūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uģis Leimanis un Jānis Drobiševskis, aplikācijas Fitster izveidotāji, ikdienā visai daudz laika pavada pie datora un ar laiku ir sapratuši, ka mugura un citas ķermeņa daļas par to nemaz nepriecājas, turklāt ar laiku zūd produktivitāte.

Aplikācijas ideja ir aptuveni pusotru gadu veca, savukārt skaidrība par to, ka, strādājot pie datora, regulāri nepieciešams izkustēties, bijusi jau senāk. «Neskatoties uz to, ka tiek daudz vingrots, tik un tā sēdēt pie datora ir nogurdinoši. Sapratām, ka kaut kas lietas labā ir jādara,» saka Jānis. Viņš raksturo mūsdienu sabiedrību – pa dienu sēž pie datora, tad – mājās pie televizora, plus regulāra mobilo telefonu «spaidīšana». Viņaprāt, sēdēšana pie datora ir viena no lielākajām šī gadsimta problēmām, ko sabiedrība līdz galam neapzinās. «Pēc 40 minūšu sēdēšanas fizioloģiskie procesi pasliktinās – ne velti skolās stundas ilgst 40 minūtes,» spriež Jānis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Google laiž klajā 249 dolārus vērtu klēpjdatoru

Gunta Kursiša, 23.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam neilgi pēc tam, kad atklātībā kļūdas pēc nonāca Google ceturkšņa darbības pārskats, kas lika kompānijas akcijas vērtībai krist par 10%, Google laidusi klajā savu jauno klēpjdatoru 249 ASV dolārus vērto Chromebook, kas met izaicinājumu Microsoft un Apple produktiem, raksta thestreet.com.

Google Chromebook, ko ražo Samsung, izskatās teju identisks Apple 11,6 collu MacBook Air, kas nopērkams par 999 ASV dolāriem. Tādējādi jaunais Google dators ir par 75% lētāks nekā visai līdzīgais Apple produkts.

Šis ir arī pirmais klēpjdators, kas ražots bez ventilatora, tādēļ dators darbojas tikpat klusi un ir tikpat vēss kā viedtālrunis vai planšetdators, raksta medijs.

Klēpjdators darbojas, izmantojot Chrome OS operētājsistēmu, un tas uzsāk darbību desmit sekunžu laikā no tā ieslēgšanas, skaidrots Google mājas lapā. Datorā «iebūvētas» tādas programmas kā Google Docs, Sheets and Slides, Google Play Music un Hangouts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reirs rosina Putniņam un Razānei izmaksāt 80% no gada algas, ja viņi atkāpsies no amata līdz 1.augustam

LETA, 05.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne atkāpsies no amatiem līdz šā gada 1.augustam, viņiem plānots izmaksāt vienreizēju kompensāciju 80% apmērā no viņa gada mēnešalgas.

Tas norādīts finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iesniegtajā priekšlikumā grozījumiem FKTK likumā trešajam lasījumam, kurus izskata Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Komisijas deputāti gan trešdien šo priekšlikumu vēl neizskatīja un turpinās to darīt nākamajā komisijas sēdē ceturtdien, 6.jūnijā.

Reira priekšlikums paredz, ka «Ministru kabinets līdz 2019.gada 1.oktobrim izvirza apstiprināšanai Saeimā priekšsēdētāja un padomes locekļu amata pretendentus. Līdzšinējais Saeimas ieceltais priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieks turpina pildīt savus amata pienākumus līdz jauna priekšsēdētāja un padomes locekļu apstiprināšanai vai līdz laikam, ja Saeima ir atbrīvojusi viņu no amata».

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

FM: Kopbudžetā ieņēmumi šogad par 465,6 miljoniem eiro vairāk nekā pērn

Rūta Lapiņa, 30.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsolidētajā kopbudžetā šā gada desmit mēnešos veidojies 261,8 milj. eiro pārpalikums un salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu palielinājās par 25,8 milj. eiro, informē Finanšu ministrija (FM).

Lielākā daļa no kopējā konsolidētā kopbudžeta pārpalikuma veidojās valsts budžetā. Raugoties pa budžeta veidiem - valsts pamatbudžetā pārpalikums bija 76,6 milj. eiro, savukārt valsts speciālajā budžetā 64,4 milj. eiro. Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, valsts budžeta pārpalikums palielinājās par 57,1 milj. eiro, ko pamatā nodrošināja augstāki nodokļu ieņēmumi.

Pašvaldību budžetā šā gada desmit mēnešos bijis 84,8 milj. eiro pārpalikums, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, samazinoties par 21,0 milj. eiro. «Jāizceļ labie iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumi, kā arī transfertu pieaugums no pamatbudžeta, tiem būtiski kāpjot ES fondu projektu īstenošanai. Vienlaikus, līdz ar aktīvāku ES fondu projektu īstenošanu, vērojams izteikts kapitālo izdevumu kāpums, kā arī atalgojuma izdevumu pieaugums pašvaldībās, tādējādi ietekmējot pārpalikuma samazinājumu pārskata periodā. Jāatzīmē, ka pašvaldību budžetā pārskata periodā vērojams būtiskākais ieņēmumu un izdevumu palielinājums,» norāda ministrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Asus Zenbook 3 UX390UA patiks lietotājiem, kuri lauvastiesu darbalaika pavada izbraukumos, pārlidojumos un konferencēs

No vienas tikšanās uz otru skrienošie, mūždien izbraukumos esošie savas jomas profesionāļi izsenis meklējuši vieglu, plānu, bet vienlaikus pilnībā funkcionālu datoru. Tādu, kas neapgrūtinātu pārvietošanos un būtu izmantojams pat šaurajos lidmašīnu ekonomiskās klases sēdekļos. Parasti šādas superplānas iekārtas asociējas ar Apple ražotajiem MacBook, taču arī pie Microsoft Windows operētājsistēmas pieradušos lietotājus ražotāji laiku pa laikam aplaimo ar prasībām vairāk vai mazāk atbilstošu ierīci. Viens no tādiem ir jaunais Asus Zenbook 3 UX390UA.

Šis dators pārstāv salīdzinoši jaunu klēpjdatoru atzaru, un tā redzamākā iezīme ir absolūts minimālisms. Zenbook 3 ar 12,5 collu pa diagonāli lielu ekrānu ir ne vien ļoti plāns un viegls, bet tam pat nav klēpjdatoros ierasto pieslēgvietu, tādēļ visa datu pārraide notiek bez vadiem vai arī ar vienīgo USB-C ligzdu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī brīža valsts ekonomiskajā situācijā ikviens ir spiests domāt par savu tēriņu sabalansēšanu un līdzekļu efektīvu izlietojumu.

Ikvienam automobilistam ir jāatceras, ka ir milzums daudz faktoru, kas ikdienā palielina automašīnas degvielas patēriņu. Vispirms jau lielākais degvielas dedzinātājs ir neatbilstošs auto tehniskais stāvoklis, neatbilstošs spiediens auto riepās, nekvalitatīva degviela, kā arī saraustīts braukšanas stils.

1. Braukt vienmērīgi

Viens no labākajiem veidiem kā samazināt degvielas patēriņu ir braukt plūdeni, bez pārmērīgas akseleratora pedāļa spaidīšanas.

Vispirms lietojiet sezonai atbilstošas riepas. Riepu spiediens riepās nedrīkst būt pārāk liels, ne arī pārlieku mazs. Pazemināts gaisa spiediens riepās apgrūtina automašīnas vadāmību, tādējādi tiek radīta daudz lielāka rites pretestība un braukšana kļūst neekonomiska. Vieglajai automašīnai normāls spiediens riepās, atkarībā no modeļa, ir no 1,7 līdz 2,5 atmosfērām. Ieteicams riepu spiedienu riepās pārbaudīt katru mēnesi, turklāt nevis degvielas uzpildes stacijās, kur manometru rādījums bieži vien ir kļūdains, bet gan autoservisos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

FM: Nodokļu ieņēmumu izpilde tuvu plānotajam apjomam

Dienas Bizness, 27.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada desmit mēnešos konsolidētajā kopbudžetā vērojams pārpalikums 201,7 miljonu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri – oktobri ir sarucis par 38,7 miljoniem eiro jeb 16,1%, informē Finanšu ministrija.

Kopbudžeta ieņēmumu pieaugums šajā periodā ir mazāks (3,9%) nekā izdevumu pieaugums (4,6%). Lai arī pašreiz konsolidētajā kopbudžetā ir pārpalikums, vēsturiski ir novērota situācija, kad izdevumi gada pēdējos mēnešos pieaug gandrīz divkārt straujāk nekā ieņēmumi, kā rezultātā sagaidāms, ka šogad vispārējās valdības budžeta deficīts sasniegs 1,4% no IKP.

Kopumā kopbudžeta ieņēmumu puse ir par 279,5 miljoniem eiro lielāka nekā pagājušā gada desmit mēnešos un sastāda 7 429,1 miljonus eiro. Neskatoties uz zemāku ekonomikas izaugsmi šogad nekā tika prognozēts, apstiprinot budžetu 2015.gadam, nodokļu ieņēmumu izpilde ir tuvu plānotajam līmenim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad desmit mēnešos valsts budžetā iekasējis 8,141 miljardu eiro, kas ir par 43,57 miljoniem eiro jeb 0,5% vairāk, nekā plānots, liecina dienesta publiskotā informācija.

Savukārt salīdzinājumā ar 2018.gada desmit mēnešiem VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi auguši par 353,23 miljoniem eiro jeb 4,5%. Ieņēmumu pieaugumu lielākoties nodrošināja darbaspēka nodokļi un pievienotās vērtības nodoklis. 2019.gada desmit mēnešos valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veiktas 2,889 miljardu eiro apmērā, kas ir par 3,2% vairāk, nekā plānots, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi veidoja 1,535 miljardus eiro, kas ir par 10,1% vairāk, nekā plānots.

VID atzīmēja, ka šogad desmit mēnešos valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa kopējie ieņēmumi veidoja 4,424 miljardus eiro jeb 54,3% no VID administrētiem kopbudžeta ieņēmumiem. Salīdzinot ar 2018.gada desmit mēnešiem, visvairāk ir palielinājušies valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu ieņēmumi, - par 263,16 miljoniem eiro jeb 10%, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodoklis iekasēts par 144,77 miljoniem eiro jeb 10,4% vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nulles līdz lielākajam apgrozījumam Latvijā - tādu attīstību 15 gadu laikā ir piedzīvojis uzņēmums Elko Grupa, kuru dibinājis un vada Egons Mednis.

Pagājušajā gadā šī datortehnikas vairumtirdzniecības uzņēmuma apgrozījums uzrādīja Latvijas rekordu, sasniedzot miljardu dolāru. Elko Grupa ir unikāla arī ar to, ka nav kādas starptautiskas kompānijas meitas uzņēmums kā vairums lielāko Latvijas uzņēmumu, bet, gluži pretēji, darbojas kā mātes uzņēmums vairākām pārstāvniecībām Austrumeiropā, Ukrainā un Krievijā.

«Ja man jautātu, vai 1992. gadā, uzsākot biznesu, mēs, četri Rīgas Tehniskās universitātes Skaitļošanas tehnikas fakultātes studenti, plānojām, ka būsim starptautisks uzņēmums ar lielāko apgrozījumu Latvijā, tad es viennozīmīgi atbildētu «nē»,» saka Egons Mednis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple jaunais Mac Pro var izmaksāt vairāk nekā 52 tūkstošus dolāru

Žanete Hāka, 11.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ sākusies Apple jaunā datora Mac Pro iepriekšpārdošana, raksta CNN Business.

Šis ir pirmais Apple datora atjauninātais modelis pēdējo sešu gadu laikā un tā izskats ievērojami atšķiras no priekštečiem.

Paša datora cena ir 6000 dolāru, taču pircējiem vēl klāt jāiegādājas 32 collu 6K retina LCD displejs Pro Display XDR, kura cena ir 4999 dolāri. Tāpat papildus jāmaksā vēl 999 dolāru par daudz apspriesto un smaidu raisījušo monitora statīvu.

Galu galā kopējā datora cena var pārsniegt 52 tūkstošus dolāru, ja pircējs izvēlas iegādāties visas dārgākās piedāvātās papildus iespējas. Piemēram, Apple pārdod 1,5 TB atmiņu, kas maksā vēl papildu 25 tūkstošus dolāru.

Apple pirmoreiz plašākai publikai jauno Mac Pro prezentēja jūnijā. Datoru iespējams pasūtīt, sākot no otrdienas, taču pagaidām nav precīzi skaidrs, kad tiks sākas piegādes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai Jūsu uzņēmumā ir bijusi sensitīvas informācijas noplūde no korporatīvajiem e-pastiem? Ja tas nav noticis tagad, tas nozīmē, ka var notikt jau tuvākajā laikā. Nekļūstiet par statiskas daļu, uzziniet vairāk šajā rakstā.

Dati ir mūsdienu zelts, tāpēc to aizsardzība ir īpaši svarīga. Šobrīd gandrīz ikkatrs cilvēks kaut reiz ir saskāries ar krāpniecību saistītām ziņām. Uzlauzti e-pasti, nopludināti uzņēmuma dati interneta vidē, pikšķerēšana, kibernoziegumi – mūsdienu IT realitāte, kurā ir jābūt informētam par riskiem un rīkiem, kā nepieļaut šādas situācijas, turklāt uzņēmumam ir svarīgi aizsargāt savu darbinieku un klientu datus. Kam pievērst papildus uzmanību, lai pasargātu savu e-pastu:

1. Drošības risinājumi izlaiž aptuveni 30% ļaunprātīgu e-pastu

Platformas nodrošinātie drošības risinājumi palaiž garām lielu daļu ļaunprātīgu e-pastu. Viens no iemesliem ir tas, ka šie risinājumi ir redzami uzbrucējiem. Kibernoziedznieki var identificēt izmantoto drošības risinājumu un pārbaudīt savas kampaņas, lai uzzinātu risinājuma vājās vietas un tādējādi apietu tā politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Aptauja: Latvijā 70% iedzīvotāju visu informāciju glabā tikai datorā

Sanita Igaune, 15.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktīvie datorlietotāji Latvijā elektroniskos datus lielākoties glabā tieši portatīvajā datorā – 68,6% respondentu fotogrāfijas, video un dokumentus galvenokārt uzglabā datora cietajā diskā. Savukārt ārējās informācijas uzglabāšanas iespējas pagaidām nav tik populāras – datus ārējā cietajā diskā glabā vien 17,5%, bet «mākoņu risinājumos» – 0,8% aptaujāto interneta un datoru lietotāju Latvijā, liecina Samsung pētījums.

Līdzīgas tendences vērojamas arī Lietuvā un Igaunijā, tomēr Igaunijas aptaujātie salīdzinoši biežāk uzglabā datus ārpus datora.

«Lai gan dzīvojam valstī ar vienu no pasaulē ātrākajiem internetiem un mums ir visas iespējas izmantot tā sniegtās priekšrocības un ērtības, pētījuma dati liecina, ka savos paradumos joprojām esam tradicionāli un datus daudz labprātāk uzglabājam savā datorā nekā paļaujamies, piemēram, uz «mākoņu» risinājumiem,» veikto pētījumu komentē Samsung IT produktu mārketinga komunikāciju vadītājs Edgars Kalniņš.

Pētījumu no 2012. gada 17. februāra līdz 2. martam veica Compass, internetā aptaujājot 1539 Baltijas valstu iedzīvotājus vecumā no 25 gadiem ar vidējiem vai augstiem ienākumiem, kuriem mājsaimniecībā ir vismaz viens dators.

Komentāri

Pievienot komentāru