Jaunākais izdevums

Kopš šā gada sākuma īres cenas ir palielinājušās par 20-30% Rīgas mikrorajonos un par 15% centrā.

Tā aprēķinājuši kompānijas Balsts eksperti. Straujais pieprasījuma pieaugums un cenu kāpums liecina, ka jo­projām ir daudz iedzīvotāju, kuriem ir nepieciešamība pēc mājokļa.

Pateicoties valdībai

Mājokļu cenas bija sasniegušas līmeni, kas vairs neatbilda daudzu potenciālo pircēju maksātspējai. Turklāt, stājoties spēkā ar inflācijas samazināšanas pasākumiem saistītajiem likumu grozījumiem, jūtami samazinājās kredītu saņemšanas un mājokļu iegādes iespējas. Pārmaiņas tieši ietekmēja mājokļu īres tirgu - palielinājās gan pieprasījums, gan piedāvājums, - vērtē īres un nomas operatorkompānija Rent In Riga.

Piedāvājums pieaudzis

Ober Haus īres speciālisti informē, ka piedāvājums mājokļu īres segmentā kopš gada sākuma pieaudzis par 70%, bet par pieprasījuma pieaugumu liecinot vidējās īres cenas pieaugums par 25%. To varot skaidrot gan ar grūtībām iegādāties un pārdot mājokļus, gan ar īrnieku pragmatiskāku pieeju naudas ieguldījumiem nekustamajā īpašumā laikā, kad notiek cenu korekcija un pieaug kredītu procentu maksājumi. Daudzi sērijveida dzīvokļu īpašnieki, kuri līdz šim dzīvokļus izīrēja, pašreiz tos mēģina pārdot, baidoties no tālāka cenu krituma, tādējādi samazinās lētāku īrējamo dzīvokļu piedāvājums, uzsver Nira fonds.

Īrē, kamēr būvē

Arī Nira fonda speciālisti ir novērojuši tendenci, ka daļa cilvēku pašlaik nevēlas dzīvokli iegādāties īpašumā, bet, cerot uz cenu kritumu, pagaidām izvēlas mājokli īrēt. Pēc kompānijas datiem, īres dzīvokļu pieprasījumu veido studenti, jaunās ģimenes, uz Rīgu strādāt atbraukušie cilvēki. Turklāt pārmaiņas banku kredītpolitikā ir sekmējušas jaunas īrnieku grupas izveidi: tas ir maksātspējīgs sociālais slānis, kas dzīvokli vēlas īrēt uz laiku, kas nepieciešams savas mājas būvniecībai. Lai izpildītu banku prasību par pirmo iemaksu, vispirms tiek pārdots dzīvoklis un tikai pēc tam tiek pirkta zeme mājas būvniecībai. Līdz mājas uzbūvēšanai mājoklis tiek īrēts.

Arī jaunajos projektos

Pieprasītākie Rīgas mikrorajoni ir centra tuvumā esošie Purvciems, Teika, Āgenskalns, tomēr īres tirgū biežāk izšķirošā ir cena, tādēļ darījumu blīvums ir aptuveni vienāds visos mikrorajonos, norāda Ober Haus eksperti. ?Septembrī piedāvājumā ir parādījušies daudzi īres dzīvokļi jaunajos projektos. To cenas gan ir krietni augstākas nekā sērijveida dzīvokļiem mikrorajonos, tāpēc pašlaik pieprasījums pēc šādiem mājokļiem ir mazāks. Lielākais jauno projektu īres dzīvokļu piedāvājums izveidojies Daugavas kreisajā krastā - tuvajā Pār­daugavā, Ziepniekkalnā, Zolitūdē, Imantā, arī Mārupē, ziņo Rent in Riga.

Jāstimulē ekonomisko mājokļu būvniecība

Tā kā mājokļi noteiktai iedzīvotāju grupai ir kļuvuši mazāk pieejami, valstij būtu jāapsver iespēja stimulēt ekonomisku mājokļu un arī īres namu būvniecību.

Tādās domās ir aptaujātie nekustamā īpašuma nozarē strādājošie.

Mājokļi ir kļuvuši nepieejamāki, — uzskata Latio vadītājs Edgars Šīns. Db notikušajā ekspertu diskusijā (18.10.) viņš pauda, ka īres tirgus nav normāls. "Ja kāds gribētu par vidēji statistisko algu Rīgā kaut ko īrēt, tas, ko viņam piedāvātu, būtu katru rītu braukt no Aizkraukles uz darbu." Viņaprāt, ir īstais brīdis iedarbināt kārtīgu atbalsta programmu, kas sekmētu pārliecināt potenciālos lidotājus uz Dublinu palikt. "Es nezinu, vai tas atbalsts vairāk varētu būt pirmās iemaksas pusē, vai tas vairāk varētu būt palīdzība tikt galā ar kredītprocentiem, vai kā citādi. Protams, būtu jāskatās, lai nenotiktu kā vienmēr, lai netiktu izsaimniekoti simti miljonu. Es domāju, ka tas nedrīkstētu būt valsts vai pašvaldības uzņēmums, kas būvētu."

Maksātspējas griesti

"Lielas izmaiņas īres tirgū ir inflācijas apkarošanas plāna rezultāts. Potenciālie īres tirgus klienti ir jauni cilvēki, kam nav kredītvēstures, kam nav augstu ienākumu un nav izveidoti uzkrājumi," uzsvēra Nira fonds valdes loceklis Vadims Markovs. Īres maksa tiek prasīta ļoti augsta. Varot novērot, ka ļoti daudzi cilvēki no Jelgavas, Salaspils, citām vietām ar labu dzelzceļa satiksmi brauc uz Rīgu strādāt. Savukārt investoriem nav izdevīgi ieguldīt un būvēt īres namus, jo nebūs peļņas ar pašreizējām būvizmaksām. "Privātie neriskēs, ja nebūs kaut kas pretī," viņš pauda.

Īres tirgus attīstība lielā mērā būs atkarīga no tā, kāda būs kreditēšanas politika. "Manuprāt, cilvēki mājokli drīzāk pirks, ja varēs maksāt vairāk nekā šobrīd prasītos 250 Ls mēnesī par t.s. ekonomiska dzīvokļa īri." Pēc viņa domām, prasītā īres maksa ir griesti.

Jābūt buferzonai

Dažādās valstīs ir atšķirīga proporcija īres tirgum un privātīpašumā esošajiem mājokļiem, dažāda pieredze. Kā stāsta V. Markovs, augsts īres mājokļu īpatsvars ir Zviedrijā, Berlīnē, turpretī Īrijā ap 95 % ir privātīpašumi. Pēc viņa domām, normāla proporcija būtu 25 % īres dzīvokļiem. "Tā ir sava veida buferzona maznodrošinātajiem, jauniem cilvēkiem. Ja valstī ir aptuveni šāda īres mājokļu proporcija, tas nozīmē, ka nav arī daudz t.s. slikto kredītu. Mēs atrodamies tuvāk riska zonai — cilvēkiem nav citas alternatīvas kā tikai pirkt," viņš uzsvēra.

Daudzviet, arī, piemēram, Lielbritānijā, kur ir konservatīva pieeja — neiejaukties brīvā tirgū — pastāv īres mājokļu atbalsta programmas. Tāpat Francijā valsts atbalsta projektus, kur investors būvē māju un to vēlas izīrēt, var dabūt PVN atvieglojumu. "Visur ir sadarbība ar valsti — vai nu tas ir īres griestu regulējums vai atbalsts celtniekiem. Pie mums, cik ir dzirdēts no valdības, nekādi nodokļu atvieglojumi nav paredzēti," norādīja V. Markovs. Atsevišķās valstīs ir programmas, kas atbalsta cilvēkus, kam nav pirmās iemaksas, vai arī valsts sedz bankas maržu (procentmaksājumus).

Prioritāte — maznodrošinātie

Valsts prioritāte ir bijusi maznodrošinātie un sociāli jūtīgais iedzīvotāju slānis, — skaidroja Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša.

Īres tirgū valsts nav iejaukusies vai līdz šim to nav veidojusi. Tam ir divi iemesli: kamēr visai vienkārši bija iespējams saņemt kredītus mājokļa iegādei, īres tirgus iedzīvotājiem nebija īpaši aktuāls, jo iepriekšējos gados prasītais īres maksājums visai maz atšķīrās no kredīta maksājuma mājokļa iegādei. Otrs iemesls — ja valsts tiešā veidā kaut kā darbojas īres tirgū, tas nozīmē ievērojamu finansējumu — vai nu tieši investīciju veidā vai, piem. nodokļu atvieglojumu veidā. Pašlaik tas neizskatās reāli,— viņa teica.

Tomēr cita situācija ir ar īres fonda veidošanu maznodrošinātām personām. Kopš 2005. gada ir spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas paredz, ka valsts līdzfinansē pašvaldību īres dzīvojamo namu un sociālo māju būvi vai atjaunošanu, veicinot mājokļu pieejamību personām kas reģistrētas t.s. dzīvokļu rindās. Tā kā noteikumi paredz iespēju arī atjaunot vēl nepabeigtas vai citiem mērķiem esošas būves, pašvaldības labprāt šo iespēju izmanto, pabeidzot kādreiz iesāktos objektus vienlaikus nodrošinot savus iedzīvotājus ar mājokli un sakārtojot arī apkārtējo vidi. Tādi piemēri ir apskatāmi Bauskā, Liepājā, Ropažos, Grobiņā.

Esam mēģinājuši šai jomā ieviest arī publiskās privātās partnerības principu t.i. pašvaldības drīkst piesaistīt privātos investorus un saņemt arī valsts atbalstu būvniecībai vai atjaunošanai. Partnerības modelī gan valsts, gan pašvaldības līdzfinansējums ir mazāks (vismaz 40%), pārējos 60 % var piesaistīt no privātajām sabiedrībām, līdz ar to investīcijas tā nepagrūtina pašvaldību budžetus, tomēr līdz šim šādi projekti netika realizēti. Vienīgi šogad vairākas pašvaldības— Tukums, Kuldīga un Pūre nolēma mēģināt. Caur iepirkumu procedūru jau tiek meklēti partneri, tāpēc, iespējams jau nākamgad tie varētu tikt realizēti.

Otra iespēja, ko dara Rīga, Baložu pašvaldība, Jūrmala, ir veidot kapitālsabiedrības tieši šādiem mērķiem — būvēt īres namus, piesaistot kredītlīdzekļus.

Varētu rosināt

"Ja runājam par ārvalstu pieredzi, vairākās valstīs — Polijā, Francijā, Dānijā, ASV, ir attīstīts t.s. bezpeļņas īres segments. Privātie nodrošina ēkas projektēšanu, būvniecību un arī apsaimniekošanu. Valsts ar nodokļu likumiem panāk to, ka šī darbība ir izdevīga, tomēr peļņas līmenis ir reglamentēts, toties uzņēmēji dabū konkrētas atlaides par to, ka šajā sektorā darbojas. Latvijā šāda prakse varētu būt, bet atduramies pret ierobežotām finansēm," teica I. Oša. Viņa gan pieļāva, ka Finanšu ministrijai varētu tikt piedāvāts būvniekiem piemērot PVN atvieglojumus noteiktu ieceru realizācijai. Otrs atvieglojums varētu būt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, ko gan piemērotu pašvaldības.

Daudzviet pasaulē uzbūvētajās ēkās noteiktām iedzīvotāju grupām tiek piedāvāts īrēt mājokli par tirgus cenām zemāku maksu. Maksājums ir piesaistīts personas ienākumu līmenim. «Pie mums diemžēl tas nebūtu objektīvs rādītājs, jo lielai daļai iedzīvotāju oficiālie ienākumi ne vienmēr nozīmē faktiskos ienākumus. Nebūtu taisnīgi, ka kāds maksātu maz par dzīvokli, lai gan ienākumi ir lieli, kaut arī oficiālie — mazi. To es redzu kā risku, kamēr pelēkais, ēnu ekonomikas īpatsvars ir augsts,» viņa pauda. Otrs riska moments ir salīdzinoši augstās būvniecības izmaksas un finanšu resursu cenas (t.i. izmaksas, ko valsts tieši neietekmē), kā rezultātā arī investīciju atmaksas termiņš vai piedāvātā pakalpojuma cena var nebūt pievilcīga klientam.

"Ires sektoram valstī, ko nodrošinātu valsts, pašvaldības iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, pēc mūsu ieskatiem, būtu jāveido līdz 10 %, tad vismaz 10 % būtu jābūt īres sektoram, ko nodrošinātu privātie investori un kas būtu orientēts un pieejams jebkuram interesentam ar vidējiem ienākumiem, pārējo veidotu privātie mājokļi," atklāja speciāliste.

Atbalsta jaunās ģimenes

Ilze Oša atgādināja, ka valstī joprojām darbojas atbalsta programma jaunām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei pirmās iemaksas segšanai. Pieprasījums pēc tās joprojām ir, un galvojumi joprojām tiek izsniegti. "Taču mēs uzskatām, ka šai programmai vajag vairāk naudas. Banku atsaucība bija maza, un viens no iemesliem ir tas, ka nav tik daudz naudas kā gribētos."

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Dzīvokļu cenas samazinājušās arī ārpus Rīgas

, 05.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arco Real Estate nekustamā īpašuma tirgus pārskats, liecina, ka arī Ogrē, Kauguros, Jelgavā un Salaspilī sērijveida dzīvokļu cenas ir samazinājušās.

Salīdzinot vidējās cenas sērijveida dzīvokļiem Ogrē augustā ar jūnija cenām, tās ir samazinājušās par 4%, bet, salīdzinot augusta cenas ar 2006. gada decembra cenām, tās ir par 14% augstākas, vidēji maksājot 1387 EUR/m2.

Piedāvājums Ogrē augustā, salīdzinot ar jūliju, palicis nemainīgs, pieaugot par nepilnu procentu (0,92%). Visdārgākie Ogrē bija 103. sērijas dzīvokļi, kuriem cena svārstījās no 55-77 tūkstošiem EUR, bet vislētākās bija Hruščova laikā celtās mājas, kurām cena svārstījās no 43-74 tūkstošiem EUR atkarībā no istabu skaita.

Vislielākais piedāvājums Ogrē bija 2-istabu dzīvokļiem, tad 3-istabu un pēc tam 1-istabu dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sērijveida dzīvokļu cenu korekcija novērojama arī ārpus Rīgas

, 05.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sērijveida dzīvokļu cenu līmeņa korekcija augustā novērota arī tuvākajās Rīgas reģionu pilsētās, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" veiktais nekustamā īpašuma tirgus pārskats.

Salīdzinot vidējās cenas sērijveida dzīvokļiem Ogrē augustā ar jūnija cenām, tās ir samazinājušās par 4%, bet, salīdzinot augusta cenas ar 2006. gada decembra cenām, tās ir par 14% augstākas, vidēji maksājot 1387 EUR/m2.

Piedāvājums Ogrē augustā, salīdzinot ar jūliju, palika nemainīgs, pieaugot par nepilnu procentu (0.92%). Visdārgākie Ogrē bija 103. sērijas dzīvokļi, kuriem cena svārstījās no 55-77 tūkstošiem EUR, bet vislētākās bija Hruščova laikā celtās mājas, kurām cena svārstījās no 43-74 tūkstošiem EUR atkarībā no istabu skaita. Vislielākais piedāvājums Ogrē bija 2-istabu dzīvokļiem, tad 3-istabu un pēc tam 1-istabu dzīvokļiem.

Kauguros līdzīgā laika periodā vidējās cenas sērijveida dzīvokļiem ir samazinājušās par 9%, sasniedzot vidējo cenu 1405 EUR/m2, bet, salīdzinot 1. septembra cenas ar šā gada 1. janvāra cenām, tās joprojām ir par 8% augstākas. Piedāvājums, atšķirībā no Rīgas, augustā Kauguros audzis par 15%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī sērijveida dzīvokļu cenas gan Rīgā, gan ārpus tās 1.oktobrī, salīdzinot ar 1.septembri, samazinājušās vidēji par 3%, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate veiktais nekustamā īpašuma tirgus pārskats.

Iepriekšējā mēnesī Rīgas mikrorajonos turpināja samazināties cenas sērijveida dzīvokļiem, piemēram, salīdzinot ar 1.septembra cenām, kad vidējā sērijveida dzīvokļu cena bija 1538 EUR/m2, samazinājās vidēji par 3%, sasniedzot 1493 EUR/m2, tādējādi 1.oktobra cenas turpina pietuvoties tam dzīvokļu cenu līmenim, kāds tas bija 1. janvārī (1450 EUR/m2).

Skatoties pa mikrorajoniem un salīdzinot 1.oktobra cenas ar 1.septembra cenām, vislielākais cenu samazinājums bija novērojams Teikā (5%), Vecmīlgrāvī (4%) un Ķengaragā (4%), kur 1 m2 tagad maksā 1493 EUR. Savukārt vismazākais cenu samazinājums bija novērojams Pļavniekos (2%) un Imantā, kur cenas samazinājās tikai par 1%, maksājot 1584 EUR/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas centra dzīvokļu tirgū 2018.gada I ceturksnis bijis stabils un ir novērotas pozitīvas tendences saistībā ar dzīvokļu cenu pieaugumu, jo sevišķi 3 un 4 istabu dzīvokļiem, liecina «Ober-Haus» speciālistu sagatavotais Dzīvojamo platību tirgus pārskats par 2018.gada 1.ceturksni.

Ceturkšņa ietvaros dzīvokļu cenas Rīgas centra dzīvokļiem pieaugušas par 1.8 %. 2018.gada I ceturksnī pircēji joprojām priekšroku dod 2 – 3 istabu dzīvokļiem platībā līdz 85 kv.m., tāpat, arvien pieaug pieprasījums pēc lielākiem 3 un 4 istabu dzīvokļiem platībā līdz 110 kv.m., cenu kategorijā līdz 190 000 eiro.

«Šobrīd pircēji, kuri meklē un iegādājās dzīvokļus pilsētas centrā, par divu istabu dzīvokli nevēlas maksāt vairāk par 70 000 eiro. Trīs istabu dzīvokļus pircēji meklē cenu kategorijā no 80 000 – 120 000 eiro, retākos gadījumos pārsniedzot šo summu. Līdzīgi kā sērijveida dzīvokļu tirgū, ir novērojams «lielo» dzīvokļu deficīts, pēckrīzes periodā attīstītāji ir koncentrējušies uz nelielu vienas, divu un trīs istabu dzīvokļu būvniecību, līdz ar to pircējiem, kurus interesē dzīvokļi platībā virs 100 kv.m., neatliek nekas cits kā iegādāties tos pirms krīzes periodā celtos jaunajos projektos vai pirmskara ēkās, informē «Ober-Haus».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr dzīvokļu tirdzniecības «frontē» bez lielām pārmaiņām, mājokļu īres tirgus Rīgā pēdējos mēnešos ir ievērojami aktivizējies, izriet no Ober Haus Real Estate otrā ceturkšņa dzīvojamo platību tirgus pārskata.

Pēc kompānijas sniegtās informācijas, ārvalstu klientu vidū pieprasītākie bija divu līdz četru istabu dzīvokļi – gan mēbelēti, gan bez mēbelēm. Savukārt vietējie klienti biežāk interesējušies par salīdzinoši mazākiem – vienas, divu istabu dzīvokļiem. Salīdzinoši liela interese ir par īres dzīvokļiem jaunajos projektos, bet to skaits ir ļoti ierobežots.

Piedāvājumā ir gana daudz vidējas kvalitātes divu un trīs istabu dzīvokļi, kas atrodas pilsētas aktīvajā centrā. Šiem dzīvokļiem ir īss ekspozīcijas laiks, proti, ar atbilstošu cenu šādi dzīvokļi tiek izīrēti vienas nedēļas laikā.

Tikmēr īres cenas nav būtiski mainījušās, ziņo Ober Haus Real Estate. Otrā ceturkšņa beigās īres cena t.s. jaunajos projektos bija no 400 līdz 460 eiro par vienas istabas dzīvokļiem, 450 līdz 650 eiro par divu istabu dzīvokļiem un 700 līdz 900 eiro par trīs istabu dzīvokļiem. Mikrorajonos vienas istabas dzīvokļi vidēji tiek piedāvāti par 130 eiro mēnesī, 180 eiro mēnesī tiek prasīti par divu istabu dzīvokļiem un 220 eiro mēnesī – par trīs istabu dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: mājokļu vidējo cenu pieaugumu notur lielie dzīvokļi

, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais cenu kāpums šā gada janvārī bijis 3 un 4 istabu dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos, ziņo Latio.

Pēc šīs kompānijas datiem, vidējā cena bijusi 550 eiro/m2, kas ir par 2 % augstāk nekā iepriekšējā mēnesī. Janvārī joprojām saglabājas nepietiekams dzīvokļu piedāvājums mikrorajonos.

Lielākā interese un attiecīgi cenu kāpums tika novērots pieprasītākajos sērijveida projektos 3 un 4 istabu dzīvokļiem Imantā, Vecmīlgrāvī, Ķengaragā un Āgenskalnā. Savukārt Zolitūdē un Ziepniekkalnā pamanāms cenu kāpums bijis 119.sērijas dzīvokļiem. Kopumā cenas pēdējo mēnešu laikā varētu raksturot kā svārstīgas. Intereses pieaugumu par lielāku platību dzīvokļiem Latio dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības daļas vadītāja Vija Gailīte skaidro ar 2 istabu dzīvokļu piedāvājuma trūkumu un nelielo cenas starpību 2 un 3 istabu dzīvokļiem. Pirms gada cenu starpība 2 un 3 istabu sērijveida dzīvokļiem vidēji bija 10 000 eiro, tagad tā samazinājusies līdz vidēji 5 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Globālajā konkurētspējas indeksā Latvija atpaliek no pārējām Baltijas valstīm

Db.lv, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publicēts jaunākais «Globālais konkurētspējas indekss». 2018. gadā Latvija 140 indeksā ietverto valstu starpā ieņem 42. vietu, savukārt Lietuva atrodama 40. vietā un Igaunija 32. vietā. Jāatzīmē, ka metodoloģijas izmaiņu dēļ šis indekss nav salīdzināms ar iepriekšējo gadu rezultātiem.

Indeksā ietvertās pirmās 45 valstis un to saņemto punktu skaitu iespējams uzzināt galerijā augstāk!

Ņemot vērā jaunākās tendences, kas nosaka valstu konkurētspēju, Pasaules Ekonomikas forums veicis būtiskas izmaiņas ikgadējā «Globālā konkurētspējas indeksa» (GKI) metodoloģijā. Tagad indekss koncentrējas uz ekonomikas produktivitāti veicinošo faktoru analīzi, ņemot vērā jaunākās tendences konkurētspējas specifikā, kas ienāk līdz ar globalizāciju un jaunajām digitālajām tehnoloģijām.

2018. gadā Latvija 140 indeksā ietverto valstu starpā ieņem 42. vietu, savukārt Lietuva atrodama 40. vietā un Igaunija 32. vietā. Jāatzīmē, ka metodoloģijas izmaiņu dēļ šis indekss nav salīdzināms ar iepriekšējo gadu rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrēt vai iegadāties dzīvokli – šāds jautājums pēc nekustamo īpašumu kompānijas Kivi Real Estate novērojumiem atkal kļūst arvien aktuālāks. Uzņēmums to skaidro ar aizvien pieaugošām īres maksām Rīgas mikrorajonos un pieejamākiem hipotekāro kredītu nosacījumiem.

Apkopojot tirgū pieejamo sērijveida dzīvokļu īres maksas, grupējot tās atkarībā no istabu skaita un atrašanās vietas, Kivi Real Estate secinājis, ka sērijveida dzīvokļu īres tirgū divu istabu dzīvokļu vidējā īres maksa mikrorajonos tuvāk centram ir 320 eiro, savukārt tālākajos mikrorajonos vidējā īres maksa veido 270 eiro, kas ir par 16% mazāk.

Trīs istabu dzīvokļu vidējā īres maksa ir no 340 eiro tālākos mikrorajonos līdz 370 eiro - tuvākajos mikrorajonos, kur procentuālā starpība sastāda 8%. Viszemākā atšķirība ir vērojama vienu istabu dzīvokļu īrē, kur procentuāli atšķirība ir 5%.

Kivi Real Estate uzskata salīdzinoši augstās dzīvokļu īres maksas dēļ iedzīvotājiem vajadzētu apsvērt iespēju iegadāties dzīvokli, izmantojot hipotekāro kredītu. Ņemot vērā dota brīža hipotekāros nosacījumus un banku likmes, ikmēneša kredītmaksājums trīs istabu dzīvoklim būtu 230 eiro, divu istabu - 150 eiro, bet vienu istabu - 125 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īrnieku vēlmes Rīgas mikrorajonos un centrā atšķiras

Ingrīda Drazdovska, 06.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais īres dzīvokļu pieprasījums Rīgas mikrorajonos ir pēc nemēbelētiem dzīvokļiem ar iespēju slēgt ilgtermiņa līgumus vismaz uz gadu.

Īrniekus satraucot iespējamais dzīvokļu cenu kāpums un iespējamība, ka īres līgumus tiks pārtraukts, bet dzīvoklis – pārdots, ziņo Ober Haus Real Estate.

Aprīlī sērijveida dzīvokļi Rīgas mikrorajonos tika piedāvāti par 60 – 120 latiem vienistabas dzīvokļu gadījumā un par 80 – 150 latiem – divu un trīs istabu gadījumā. Prasītā maksa ir atkarīga no dzīvokļa stāvokļa, atrašanās vietas un tuvumā esošās infrastruktūras.

Jaunajos projektos īres cenas dzīvokļiem bija teju divreiz augstāka: vienas istabas dzīvokļu piedāvāti par 100 – 200 latiem, 2 istabu dzīvokļi – par 150 – 200 latiem, bet 3 istabu dzīvokļi – par 200 – 300 latiem mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākās īres cenu izmaiņas šā gada otrajā ceturksnī bija novērojamas Vecrīgas un centra ekskluzīvo dzīvokļu īres segmentā, jaunākajā tirgus pārskatā akcentē Ober Haus Real Estate.

Taču kopumā tāpat kā mājokļu tirgus arī dzīvokļu īres segments šā gada otrajā ceturksnī nav piedzīvojis nozīmīgas izmaiņas un uzrādījis stabilizēšanās tendences.

Arī pārējiem Vecrīgas un centra dzīvokļiem bija novērojams neliels vidējās cenas kāpums – par 4,4%, salīdzinot ar pirmo ceturksni. Vidēji 1 istabas dzīvokļa īre Vecrīgā un Centrā izmaksā 280 eiro/mēnesī, 2 istabu – 400 eiro/mēnesī, bet 3 istabu – 500 eiro/mēnesī.

Nekādas izmaiņas netika novērotas īres cenās Rīgas mikrorajonos. Vidējās īres cenas jaunajos projektos mikrorajonos bija 220 eiro/mēnesī 1 istabas dzīvokļiem; 270 eiro/mēnesī 2 istabu dzīvokļiem. Savukārt vidējās īres cenas sērijveida mājās bija 120 eiro/mēnesī 1 istabas dzīvokļiem, bet 2 un 3-istabu dzīvokļiem – 165 eiro/mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā augustā samazinājās par 1.2% un tas, Arco Real Estate vērtējumā, ir pavisam nedaudz.

Vasarā aktivitāte nekustamā īpašuma tirgū kopumā ir bijusi maza. Atsevišķos mikrorajonos bijis vērojams pavisam neliels cenu kritums (par 0.7 – 0.8%). Piedāvājumā esošo objektu skaits ir palicis nemainīgs salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Arī šis fakts liecinot par cenu stabilizāciju.

Lielākais cenu samazinājums mēneša laikā Rīgā novērots Mežciemā — par 4.8 %, bet vismazākais vidējas cenas kritums bijis Iļģuciemā — 0.1%.

Augstākās cenas arvien ir Teikā, kur vidēji 1m² maksāja 573 eiro, tai seko Zolitūde, kur 1m2 vidēji maksāja 522 eiro. Savukārt viszemākās cenas augustā bija Vecmīlgrāvī un Bolderājā, kur 1m2 vidēji maksāja attiecīgi 443 eiro un 407 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Viszemākās dzīvokļu cenas Bolderājā; nespēj atmaksāt kredītus

, 31.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidēji 1,2 % zemāk - par tik kritušās cenas sērijveida dzīvokļiem martā, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate veiktais nekustamā īpašuma ikmēneša tirgus pārskats. Arvien lielāka ir tā dzīvokļu īpašnieku daļa, kas nespēj atmaksāt kredītus par dzīvokli.

Martā cenu krituma tempi ir nedaudz mazinājušies - cenas sērijveida dzīvokļiem marta mēnesī samazinājās par 1,2 %. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena 1.aprīlī sasniedza 1330 EUR/m².

Arvien lielāka ir tā dzīvokļu īpašnieku daļa, kas nespēj atmaksāt kredītus par dzīvokli. Tādējādi arvien biežāk tiek rīkotas šo dzīvokļu izsoles. Kopumā aktivitāte dzīvokļu tirgū joprojām ir zema, īpaši maz darījumu notiek ar sērijveida dzīvokļiem. Vērojams pircēju aktivitātes trūkums arī izsolēs piedāvāto dzīvokļu iegādē.

Arco Real Estate apskatītajos mikrorajonos 1.aprīlī vidējā 1-istabas dzīvokļa cena bija 1440 EUR/m² un tā, salīdzinot ar 1.marta cenām, ir samazinājusies par 1.6%. 2-istabu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 1369 EUR/m², un tā, salīdzinot ar 1.marta cenām, ir samazinājusies par 1.5%. 3-istabu dzīvokļa vidējā cena bija 1285 EUR/m². Salīdzinot ar 1.marta cenām, tā ir samazinājusies par 0.7%, bet 4-istabu dzīvokļa vidējā cena bija 1228 EUR/m², un tā, salīdzinot ar 1.martu, ir samazinājusies par 0.8%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvokļu cenas aprīlī kritušās vēl par vidēji 1.4 %, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate veiktais nekustamā īpašuma ikmēneša tirgus pārskats.

Arco Real Estate apskatītajos mikrorajonos 1.maijā vidējā 1 istabas dzīvokļa cena bija 1407 EUR/m², un tā, salīdzinot ar 1.aprīļa cenām, ir samazinājusies par 2.3%, 2 istabu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 1340 EUR/m² (samazinājusies par 2.1%), 3 istabu dzīvokļa vidējā cena - 1269 EUR/m², (samazinājusies par 1.2%), bet 4 istabu dzīvokļa vidējā cena sasniedza 1226 EUR/m² (samazinājusies par 0.2%).

Augstākās cenas 1.maijā tradicionāli saglabājušās Teikā, kur vidēji 1 m² maksā 1495 EUR, Mežciemā, kur vidēji 1 m² maksā 1411 EUR, un Purvciemā, kur 1 m² vidēji maksā 1392 EUR. Savukārt viszemākās cenas 1.maijā saglabājušās Bolderājā, kur 1 m² vidēji maksā 1176 EUR, un Ķengaragā, kur 1 m² attiecīgi vidēji maksā 1250 EUR. Salīdzinot 1.maija cenas ar 1.aprīļa cenām, vislielākais cenu samazinājums novērojams Ziepniekkalnā un Imantā, kur cenas samazinājās par 3%, un tagad 1 m² attiecīgi vidēji maksā 1342 un 1336 EUR, savukārt Mežciemā aprīlī cenu samazinājums vispār netika novērots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pirkšanas vietā pievēršas īrei

Ingrīda Drazdovska, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu īre šobrīd ir viens no aktīvākajiem nekustamā īpašuma tirgus segmentiem. Tā kā dzīvokļu iegādes iespējas daudziem vietējiem klientiem ir ierobežotas, arvien vairāk tiek izskatīta iespēja dzīvokli īrēt, šā gada trešā ceturkšņa dzīvojamo platību pārskatā secina Ober Haus Real Estate.

Cilvēki izskata iespēju īrēt gan kvalitatīvi remontētus dzīvokļus, gan arī neremontētus dzīvokļus, veicot uzlabojumus tajos par saviem līdzekļiem un pēc saviem ieskatiem.

Ārvalstnieki biežāk meklē divu līdz četru istabu dzīvokļus, turklāt tie var būt gan mēbelēti, gan nemēbelēti dzīvokļi. Vietējie klienti parasti interesējoties par vienas līdz divu istabu dzīvokļiem. Samērā liela interese esot arī par īres dzīvokļiem jaunajos projektos, bet to skaits ir ierobežots.

Īres cenas ceturkšņa laikā tikpat kā neesot mainījušās. Tikai atsevišķiem, kvalitatīviem dzīvokļiem ar labu atrašanās vietu trešajā ceturksnī bija vērojams vidēji 5 līdz pat 10 % cenas pieaugums. Šādu dzīvokļu pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu, ko ne reizi vien akcentējuši tirgus eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Mājokļu īres tirgus varētu aktivizēties rudens pusē; vasarā cena nemainīsies

Ingrīda Drazdovska, 02.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu īres maksas sāka samazināties vēlāk par mājokļu pārdošanas cenas kritumu, un pagaidām vidējai īres maksai ir tendence svārstīties, informē Latio.

Maijā mājokļu īres maksa nedaudz pieauga, tomēr šis pieaugums nav uzskatāms par būtisku. Galvenais iemesls ir dzīvokļu piedāvājuma samazināšanās par zemāku maksu. Maijā arī kopējais dzīvokļu īres piedāvājums ir nedaudz sarucis.

Tuvojoties vasarai, Rīgā pieprasījums pēc dzīvokļu īres samazinās, un līdz rudenim, kad gaidāma aktivitātes atjaunošanās, būtiskas īres maksas izmaiņas nav paredzamas.

Savukārt augusta beigās un septembra sākumā, palielinoties pieprasījumam, iespējams ir īres maksas kāpums, ja īrnieku vajadzībām atbilstošs piedāvājums saglabāsies esošajā līmenī vai samazināsies, spriež kompānijas speciālisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vairāk par dzīvokļu pirkumu jāšķiras Teikā un Zolitūdē

Ingrīda Drazdovska, 06.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dārgākie sērijveida dzīvokļi Rīgā joprojām ir Teikā, viena kvadrātmetra cena augstākā ir vienistabas dzīvokļiem, bet no ēkām iecienītākās ir 119. sērijas mājas.

Arco Real Estate apskatītajos Rīgas mikrorajonos šā gada martā vidējā vienas istabas dzīvokļa cena bija 629 eiro/m², un tā, salīdzinot ar februāri, ir par 2,44% augstāka. Divu istabu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 587 eiro/m² (+ 2,26%), 3 istabu dzīvokļa vidējā cena bija 544 eiro/m² (+ 2,26%), bet 4 istabu dzīvokļa vidējā cena bija 528 eiro/m² (+2,52%).

2010.gada martā arī Purvciemā un Āgenskalnā, līdzīgi kā Teikā un Zolitūdē, pārsniegta 600 eiro/m² vidējās kvadrātmetra cenas robeža.

Augstākās cenas 2010.gada martā bijušas Teikā, kur vidēji viena kvadrātmetra cena paaugstinājās līdz 671 eiro, tai seko Zolitūde, kur viens kvadrātmetrs vidēji maksāja 623 eiro. Savukārt viszemākās cenas 2010.gada marta mēnesī bija Vecmīlgrāvī un Bolderājā, kur viena kvadrātmetra cena bijusi vidēji 515 eiro un 472 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Arī gada nogalē īres maksa turpināja samazināties

, 26.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gada nogalē dzīvokļu īres cena ir samazinājusies par 10 % Rīgas centrā un par 10 – 15 % mikrorajonos, 2009.g. 4. ceturkšņa nekustamā īpašuma tirgus pārskatā norāda kompānija Ober Haus Real Estate.

Kompānija ziņo, ka potenciālos klientus interesējot 50 – 80 m2 lieli dzīvokļi cenu amplitūdā 150 – 250 lati (215 – 360 eiro) mēnesī — tik daudz būtu gatavi maksāt vietējie. Ārvalstu iedzīvotāji būtu gatavi maksāt līdz 280 – 420 latiem (400 – 600 eiro) mēnesī. Vislielākā aktivitāte īres tirgū novērota Rīgas centrā un jaunajos projektos mikrorajonos.

Pašlaik Rīgas centrā, jaunajos projektos vienas istabas dzīvokļu īres maksa svārstās ap 200 latiem (285 eiro) mēnesī, divu istabu dzīvokļa īres maksa ir no 250 latiem (360 eiro) mēnesī, bet trīsistabu dzīvokļi izmaksā ap 300 latiem (430 eiro) mēnesī. Cenā nav iekļauti komunālie maksājumi.

Ekskluzīvi un mēbelēti vienas istabas dzīvokļi tiek izīrēti par aptuveni 250 latiem (360 eiro) mēnesī, divistabu — par 300 – 350 latiem (430 – 500 eiro) mēnesī un trīsistabu — par 525 – 560 latiem (750 – 800 eiro) mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

NĪAA aicina hipotekārā kredīta maksājumus noteikt kā attaisnotos izdevumus

Db.lv, 15.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) aicina Latvijas Republikas Saeimu, lemjot par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, noteikt hipotekārā kredīta maksājumus kā attaisnotos izdevumus Iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) aprēķinā, finansiālo ietekmi sedzot komercbankām paaugstināta uzņēmuma ienākuma nodokļa veidā.

Šāds risinājums būtu optimāls un saprotams gan kredītņēmējiem, gan pašām kredītiestādēm, vienlaikus nepasliktinot mājokļu kredītu pieejamību nākotnē.

Augsto banku aizdevumu procentu likmju ietekmē aizvien vairāk mājsaimniecību vairs nevar atļauties jaunu un energoefektīvu mājokļu iegādi. Saskaņā ar nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas “Colliers” apkopoto informāciju ikmēneša kredītmaksājums par divu istabu dzīvokli jaunajā projektā kopš 2022. gada jūnija, kad aizsākās starpbanku procentu likmes (Euribor) kāpums, ir palielinājies par vidēji 300 eiro [1], savukārt ikmēneša kredītmaksājums par trīs istabu dzīvokli pieaudzis par vidēji 400 eiro [2].

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īres tirgū cenas turpina samazināties, ziņo Latio. Par tipveida divu istabu dzīvokli vidējā stāvoklī Rīgas mikrorajonos īres cena noslīdējusi līdz 80 latiem mēnesī (plus komunālie maksājumi).

Kā jau katru rudeni, aktivitāte novērota lēto dzīvokļu īres tirgū saistībā ar studentu jaunā mācību gada sākumu.

Par tipveida divu istabu dzīvokli vidējā stāvoklī Rīgas mikrorajonos īres cena noslīdējusi līdz 80 latiem mēnesī (plus komunālie maksājumi). Vienas istabas dzīvokļa īre savukārt pašlaik varētu izmaksāt vidēji ap 50 – 60 latiem mēnesī. Vairs nepastāv tendence, ka dzīvokļa īres maksa nav atkarīga no istabu skaita, kā tas bija pirms pāris mēnešiem. To nosaka arī augstās komunālo maksājumu izmaksas.

Centrā 3 istabu dzīvokli labā stāvoklī ir iespējams atrast kā par 300 latiem, tā arī par 700 latiem mēnesī. Īres cena pat vienā mājā var atšķirties trīs vai četras reizes atkarībā no dzīvokļa tehniskā stāvokļa un mēbelēm. Svarīgs faktors ir arī autostāvvietas pieejamība, informē kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūlijā uzņēmumi atbrīvojuši telpas finansiālu vai kādu citu stratēģisku mērķu dēļ

, 05.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlija beigās Ober-Haus aprēķinātā Rīgas sērijveidu neremontētu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1 279 EUR/m2 (jūnijā 1 314 EUR/m2). Cenas mēneša laikā samazinājušās vidēji par 2.7 %. Salīdzinot ar šā gada janvāri, kad vidējā cena bija sasniegusi 1 459 EUR/kv.m, cenu kritums mikrorajonos ir 12.3%.

Jūlijā dārgākie dzīvokļi ir Teikā - 1 451 EUR/kv.m un Āgenskalnā – 1 339 EUR/kv.m, bet lētākie dzīvokļi ir iegādājami Bolderājā – 1 170 EUR/kv.m. Pārējos Rīgas rajonos cenas ir robežas no 1 196 – 1 318 EUR/kv.m. Vēl joprojām ir pastiprināta interese pēc 1 un 2 istabu dzīvokļiem. Lielāku uzmanību potenciālais pircējs pievērš dzīvokļu platībai, kvalitātei un vietai. Ja dzīvokļu pircēji Vecrīgā un Rīgas centrā agrāk galvenokārt bija Lielbritānijas, Īrijas vai Skandināvu valstu pilsoņi, tad tagad tie pārsvarā ir no Krievijas, Kazahstānas vai Uzbekistānas. Salīdzinot cenas mēneša beigās un mēneša sākumā, var secināt, ka cenas nav mainījušas, bet tomēr pārdevēji atsevišķos gadījumos ir gatavi uz cenu samazinājumu 5 – 10 %robežās. Salīdzinot ar šā gada janvāri, dzīvokļu cenas attiecīgajā sektorā ir samazinājušās par 7 – 12 %. Salīdzinot ar gada sākumu privātapbūves zemes gabaliem cenas ir samazinājušās no 5 – 20 % robežās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT LATVIJA" (YIT) ekspluatācijā nodevis pirmā standarta klases projekta "Silvas nami" ceturto ēku, kas atrodas Dzelzavas ielā, Purvciemā, blakus Biķernieku mežam.

Dzīvojamajā ēkā kopskaitā ir 67 dzīvokļi, piedāvājot iegādei gan 2 un 3, gan 4 istabu dzīvokļus.

Ceturtās ēkas dzīvokļu platība ir sākot no 41 m2 līdz 73 m2, un tie ir pieejami ar pilno apdari. Šobrīd rezervēti jau 25% dzīvokļu.

SIA "YIT LATVIJA" valdes loceklis Andris Božē norāda, ka "Silvas nami" dzīvojamo ēku komplekss ar četrām ēkām ir pirmais YIT standarta klases būvprojekts. Ar šo projektu ir izdevies panākt, ka dzīvokļi no jauna attīstītajos projektos ir vēl pieejamāki.

Turpina A.Božē: "Jau sākotnēji projekts "Silvas nami" tika izstrādāts ar mērķi, lai samazinātu kopējo dzīvokļa cenu pircējam. Tātad, plānojot kompaktus un funkcionālus dzīvokļus, kā arī saglabājot Somijai raksturīgos mājokļu standartus, veicinājām jauna mājokļa pieejamību plašākam iedzīvotāju lokam. Vienlaikus ēkas, tajā skaitā nule kā nodotā māja ir plānota un izbūvēta, ievērojot augstākos energoefektivitātes standartus. Mūsu pieredze rāda, ka tieši dzīvokļa ekonomiski optimāla uzturēšana ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, kas šobrīd virza nekustamo īpašumu tirgu. "Silvas nami" pirmo ēku iedzīvotāji apliecina, ka energoefektivitāte aizvadītajā ziemā, kad tas bija īpaši aktuāli, pozitīvi atspoguļojusies ikmēneša komunālajos rēķinos. Piemēram, 2 istabu un 3 istabu dzīvokļiem vidējās izmaksas ziemas mēnešos bija attiecīgi aptuveni 140 un 240 eiro."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1200 eiro/m2, kas ir par 2% mazāk nekā augustā, kad tā svārstījās ap 1225 eiro/m2. Aizvien šajā tirgus segmentā dominē liels dzīvokļu piedāvājums, bet mazs pieprasījums. Pārsvarā noslēgto darījumu summa ir par 10% – 15% zemāka nekā nekustamā īpašuma sākotnējā pārdošanas cena.

Pēdējā laikā ir novērojama turīgu pircēju interese par ekskluzīviem 4 - 5 istabu dzīvokļiem Rīgas centrā, kas skaidrojama ar labu izdevību iegādāties nekustamo īpašumu par samērā zemu cenu. Pārsvarā šādu dzīvokļu platība ir virs 120 m2, turklāt to iegādei netiek izmantots bankas kredīts.

Jauno projektu tirgū piedāvājums pamazām sarūk, jo bankas gandrīz nemaz vairs nefinansē jauno mājokļu būvniecību. Vidējā jauno dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos ir ap 1 600 eiro/m2. Šajā cenu segmentā ir gaidāms cenu kritums 5% – 10% robežās.

Dzīvokļu īres tirgū Rīgas mikrorajonos bija vērojams sezonāls pieprasījuma pieaugums – īpaši tuvajā Pārdaugavā, Purvciemā un Teikā. 1-2 istabu dzīvokli varēja noīrēt par 120 – 280 latiem mēnesī, bet 3-4 istabu dzīvokļus par 270 – 400 latiem. Pieprasītāki ir kļuvuši arī dzīvokļi galvaspilsētas centrā, – īres tirgū 1-2 istabu dzīvokļu ikmēneša cena svārstījās no 190 līdz 320 latiem, savukārt 3-4 istabu cena bija 310 līdz 470 lati mēnesī. Kopumā cenas šajā sektorā ir nedaudz sarukušas pieaugušā piedāvājuma dēļ, – tas skaidrojams ar to, ka daudzi dzīvokļu īpašnieki, kas nekustamo īpašumu nevar pārdot, ir spiesti to uz laiku izīrēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jauno projektu dzīvokļu īres maksas - augstas

, 07.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ober-Haus īres speciālisti oktobrī īres tirgū novērojuši iepriekšējo periodu tendences. Tā kā mājokļu pirkšana vēl joprojām ir apgrūtināta, pieprasījums pēc īres dzīvokļiem turpina pieaugt.

Pastāvīgs ir pieprasījums pēc 3 istabu līdz 4 istabu dzīvokļiem pilsētas centrā. Šo dzīvokļu īres vērtību nosaka kvalitatīvs remonts, sadzīves tehnika un mēbeles. Kā svarīgi priekšnosacījumi dominē renovēta mājas fasāde, tīra un renovēta kāpņu telpa, lifts un auto novietošanas iespējas pie mājas.

Joprojām ir augsts pieprasījums pēc salīdzinoši lētiem 1 istabu līdz 2 istabu dzīvokļiem pilsētas mikrorajonos. Vienlaicīgi turpina pieaugt pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunajos projektos gan centrā, gan mikrorajonos. Jauno projektu dzīvokļu īres maksas ir augstas, tomēr klienti ir gatavi maksāt par iespēju dzīvot jaunā ēkā un saņemt augstākās kvalitātes pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sērijveida dzīvokļu cenu pieaugums šā gada oktobrī — vidēji par 0.8 % — vēl neliecina par stabilu cenu pieauguma tendenci, uzskata Arco Real Estate speciālisti.

2009. gada oktobrī, salīdzinot ar septembra mēnesi, cenu izmaiņas nav būtiskas. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena oktobra mēnesī paaugstinājās līdz 491 eiro /m², Atsevišķos Rīgas rajonos un sēriju segmentos cenas nedaudz kritušās – Bolderājā (par 1.3%), Ziepniekkalnā (par 0.1%), tomēr lielākajā daļā mikrorajonu oktobrī cenas ir pieaugušas par 0.2 līdz 2.5%.

Kā uzsver kompānijas speciālisti, cenu pieaugumu visticamāk, ietekmējis piedāvājuma esošo dzīvokļu skaita kritums — par 6.5%. Īpaši izceļama būtu Zolitūde, kur piedāvājums ir samazinājies par aptuveni 40 %.

Sakarā ar budžeta un visu ar to saistīto nodokļu likumdošanas paketes pieņemšanu, nav skaidrības par nekustamā īpašuma tirgus attīstību, līdz ar to pašreizējās cenu pieauguma tendences var izrādīties tikai īslaicīgas. Šīs izmaiņas vēl neliecina par stabilu nekustamā īpašuma cenu pieauguma tendenci, komentēja uzņēmuma valdes loceklis, vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

InReal: Augustā sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos vidēji samazinājušās par 2%

, 02.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā sērijveida dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1 225 eiro kvadrātmetrā, mēneša laikā svārstoties no 1 100 līdz 1 350 eiro par kvadrātmetru.

Rīgas centrā 1-2 istabu dzīvokļus bez ērtībām varēja iegādāties par 1 000 – 1 300 eiro par kvadrātmetru, taču dzīvokļus ar visām ērtībām labā mūra mājā par 1 450 – 2 200 eiro kvadrātmetrā. Jūrmalā šādu dzīvokļu cena bija no 1 700 līdz 2 100 eiro kvadrātmetrā, kur pieprasītākās vietas bija Bulduri un Dubulti. Tuvākajā laikā šajā tirgus sektorā būs novērojams neliels cenu kritums.

Jaunajos projektos dzīvokļu vidējā cena bija 1 450 – 2 000 eiro kvadrātmetrā, taču nereti attīstītāji piedāvāja iegādāties mājokļus ar atlaidēm – piemēram, no 2 000 eiro samazinot cenu līdz 1800 eiro kvadrātmetrā.

Komentāri

Pievienot komentāru