Ražošana

DK Daugava bijušais šefs pārsēžas traktorā

Raivis Bahšteins, 09.02.2015

Jaunākais izdevums

Ar lauksaimniecību saistītā biznesā esmu vairāk nekā 25 gadus, esmu nomaksājis miljoniem eiro darba algās, miljoniem nodokļos, miljonus kredītiestādēm. Bet kur ir mani miljoni?

To DB intervijā vaicā zīmola Daugava izveidotājs Aigars Vaivars.

Ražošana nenotiek, visi cilvēki atlaisti. Šādi mediji interpretējuši jūsu biznesa situāciju. Kas tieši tiek pārdots un kāpēc?

Informācija ir izskanējusi nepareizi. DK Daugava pieder tikai piena pārstrādes rūpnīca. Rūpnīca savukārt pieder diviem īpašniekiem – viens ir Vaivars Aigars, kuram pieder 30%, otrs – divi Krievijas pilsoņi kopā ar Krievijas uzņēmumu Gogol-Mogol, viņiem kopā ir 70%. No Krievijas puses DK Daugavas darbība de iure ir pilnībā apturēta jau no rudens, kopš ieviesa embargo, jo tirgus pilnībā apstājās. Esmu arī izstājies no DK Daugava valdes, jo nevēlējos uzņemties saistības, kas varētu rasties pārējo īpašnieku darbības rezultātā. Mana firma Agrofirma Daugava ir noslēgusi līgumu ar piena rūpnīcu par tās izmantošanu, kur Agrofirma Daugava ir izvietojusi savu struktūrvienību un turpina ražot ar tiem strādniekiem, ko krievi atlaida, bet es pieņēmu atpakaļ. Viņi turpina strādāt tajā pašā rūpnīcā un ražo to pašu produkciju. Arī maizi turpinām cept.

Vai arī šobrīd, jau izlikta pārdošanā, ferma ar 400 lopiem funkcionē pilnībā?

Strādā pēc pilnas programmas, nekas nav apstājies. Lopu varbūt ir nedaudz mazāk, to skaits nemitīgi mainās. Teliņš dzimst, un galviņa ir klāt. Nekas nav apstājies un arī neapstāsies. Krievi ražoja galvenokārt puscieto sieru, bija panākta vienošanās, ka viņi tam bez maksas var izmantot Daugavas zīmolu, un to viņi arī darīja. Zīmolam ir gandrīz lielāka vērtība nekā pašai ražotnei. Zīmols ir pamats, lai tirgū vispār pastāvētu. Bet krievi nebija gatavi zīmolu pirkt. Viņi gribēja ražot arī mocarella tipa sieru, ko prese piešuva man, bet kaut kas tāds man pat sapņos nav rādījies.

Kam pašlaik pieder pārdošanai par 875 tūkst. eiro izliktās fermas, tikpat vērtā trīsstāvu māja, Sērenes maizes ceptuve par 485 tūkst., atpūtas mājiņa par 145 tūkst. un šautuves komplekss, par kuru tiek prasīti 175 tūkst. eiro?

Visi šie īpašumi ir mani, tie nav Agrofirmas Daugava īpašumā. Cilvēkiem liekas, ka te viss pieder krieviem. Nē, krieviem nepieder nekas, izņemot 70% no piena pārstrādes rūpnīcas. Visu pārdodu kā privātpersona, bet Agrofirma veic juridisko darbību.

Kā nonācāt līdz lēmumam pārdot?

Dzīvē savu sprintu esmu jau noskrējis, tagad gribas lēnu garu kādu maratoniņu. Pirmkārt, darboties tikai vienā jomā. Savai sirdij. Savai veselībai. Mazāk stresu un nervu. Biznesa vide, un ne tikai mūsu valstī, bet visā Eiropas Savienībā vai varbūt pat pasaules mērogā, ir tāda, ka nevis tu pelni naudu sev, bet gan citiem.

Kādi ir jūsu turpmākie plāni?

Izveidošu kādu mazu biznesiņu. Neesmu jau cilvēks, kas gulēs un cauru dienu skatīsies televizoru. Gribu izveidot tādu biznesu, lai būtu mazāka atkarība no šīs valsts. Entuziasmu cilvēkos biznesā nokauj attieksme no augšas. Tā nerosina pelnīt un maksāt nodokļus. Pirms embargo man bija liels entuziasms par piena nozari. Vēl tikai pirms gada man bija azarts - ieguldīju tehnikā visu, ko nopelnīju no uzņēmuma pārdošanas. Tagad man ir, piemēram, Jaguar kombains, Klaas tehnika, modernākā piekabināmā tehnika. Kukurūzas kombains vien maksā ap 400 tūkst eiro. Es tos iegādājos, lai attīstītos, bet visa apetīte pazuda. Tomēr tehniku negribu pārdot. Tagad sniedzu ar šo tehniku pakalpojumus zemniekiem un pelnu ar to naudu. Ja es lauksaimniecības biznesu pārdošu, palikšu ar šo tehnikas komplektu un sniegšu pakalpojumus. Mazāk stresa un tuvāk zemītei.

Visu interviju Uzelpos pēc sprinta, gatavojas maratonam lasiet pirmdienas, 9. februāra, laikrakstā Dienas Bizness (4.-5. lpp.)!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums DK Daugava, kā arī zīmols Daugava ir pārdots un nonācis ukraiņu investoru īpašumā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Kā norāda informācijas avots, ukraiņiem pārdota piena pārstrādes rūpnīca, maizes ceptuve Sērene, liellopu ferma Birzes, kā arī piena produktu zīmols Daugava.

Uzņēmuma līdzīpašnieks Aigars Vaivars no komentāriem pagaidām atturējās.

Kā ziņots, Vaivars jau šā gada februārī atzina - tā kā piena produktu ražošana savulaik perspektīvajam Krievijas tirgum vairs nav aktuāla, par 1,5 miljoniem eiro uzņēmuma DK Daugava akcionāri piedāvā iegādei piena pārstrādes rūpnīcu Sērenē, kurai ir arī Krievijas tirgum derīgais produkcijas sertifikāts.

DK Daugavas akcionāri piedāvā pārdošanā piena pārstrādes rūpnīcu par cenu, kādu rūpnīcai izmaksāja piena pirmapstrādes Tetra Pak aparātu cehs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena un maizes produktu ražotājas SIA DK Daugava (Daugava) darbība Krievijas krīzes dēļ ir pilnībā apstājusies, tikmēr līdzīpašnieks Aigars Vaivars pārdod savā īpašumā esošās fermas un maizes cepšanas biznesu, turpmāk pievēršoties citai jomai - lauksaimniecības tehnikas pakalpojumu iznomāšanai.

Vaivars informē, ka tiek pārdotas viņa īpašumā esošās liellopu fermas Birzes, kā arī maizes ceptuve Sērene. Fermu komplekss ar 400 liellopiem tiek pārdots par 875 000 eiro, savukārt ceptuve - par 485 000 eiro.

«Tas ir labs sākums kādam, kas vēlēsies nodarboties ar šo lietu, jo īstenībā būtu jāiegulda četri, pieci miljoni, bet šajā gadījumā piedāvājums ir ļoti labs. Turklāt īpašumi nav apgrūtināti ne ar kredītiem, ne citām saistībām,» sacīja Vaivars.

«Patiesībā lauksaimniecība man nekad nav bijusi ļoti tuva, tomēr 20 gadus šo biznesu vadīju. Tagad gribu radikāli mainīt darbības jomu, turpmāk sniegšu lauksaimniecības tehnikas pakalpojumus. Tehnika joprojām ir ļoti laba, un jau ir pasūtījumi,» atzina uzņēmējs. Jautāts par pircēju interesi, viņš norādīja, ka tā esot liela.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukraiņiem piederošais piena pārstrādes uzņēmums SIA Latvian Dairy sācis darbu bijušajā DK Daugava piena pārstrādes rūpnīcā Jaunjelgavas pagasta Sērenē, ražojot dažādus siera veidus eksportam un nodarbinot vairāk nekā 60 cilvēkus, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Latvian Dairy ir ukraiņu kompānijas Terra Food meitasuzņēmums, kas nodibināts, ukraiņu investoriem 2015.gada oktobra beigās nopērkot DK Daugava piena pārstrādes rūpnīcu no Krievijas uzņēmuma Gogol-Mogol, kuram savukārt savas kapitāldaļas iepriekš nodeva rūpnīcas dibinātājs un īpašnieks Aigars Vaivars.

Terra Food atrodas Kijevas pievārtē un ir viens no piena pārstrādes industrijas līderiem Ukrainā, kas specializējas siera un sviesta ražošanā, eksportējot produkciju uz vairāk nekā 30 valstīm.

Kā liecina Firmas.lv dati, Latvian Dairy reģistrēts 2015.gadā 23.septembrī Rīgā ar pamatkapitālu 350 000 eiro.

Uzņēmuma lielākais īpašnieks ar 70% kapitāldaļu ir Kiprā reģistrēta kompānija Goforth Limited, bet pa 10% daļu katram pieder Ukrainas pilsoņiem Staņislavam Vitovičam, Andrejam Vitovičam un Sergejam Kovaļčukam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvian Dairy, kas iegādājusies Daudznozaru kompāniju Daugava, investē uzņēmumā 0,5 miljonus eiro, uz pusi palielina darbinieku skaitu un sāk jaunas produkcijas ražošanu, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pagājušā gada oktobrī darbu atsāka bijusī piena pārstrādes uzņēmuma ražotne Sērenes pagastā. Uzņēmums ticis gan pie jauniem īpašniekiem, gan arī jauna nosaukuma – SIA Latvian Dairy. Savulaik uzņēmējam Aigaram Vaivaram piederošais uzņēmums Daudznozaru kompānija Daugava tagad pieder Kipras Republikā reģistrētam uzņēmumam Goforth Ltd. (70%) un trim Ukrainas pilsoņiem. Bijušais Daudznozaru kompānijas Daugava īpašnieks Aigars Vaivars šobrīd nodarbojas ar lauksaimniecību, viņš saglabājis īpašuma tiesības uz preču zīmi Daugava.

SIA Latvian Dairy īpašnieki uzņēmuma attīstībā investējuši aptuveni 0,5 miljonus eiro, tie ieguldīti galvenokārt ražotnes rekonstrukcijā, lai varētu sākt jaunās produkcijas – siera sālījumā ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru