Finanses

Dolāra vājums aizkavējies ilgāk par prognozēto

Žanete Hāka, 13.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā dolārs sasniedza 52,5 santīmu robežu, un izskatās, ka dolāra vājums tirgū aizkavējies ilgāk par dažu analītiķu prognozēto, norāda SEB bankas eksperti.

Viens no dolāra vājuma iemesliem ir nepārliecinošie darba tirgus dati un ASV centrālās bankas klusēšana par kvantitatīvās mīkstināšanas programmas termiņiem.

Interesantākas lietas valūtu tirgū notiek Austrālijā un Japānā, kur dolāra vērtību krietni pasvārstīja gan Ķīnas ekonomikas dati (Austrālijas lielākais eksporta tirgus), gan vāji Japānas IKP dati. Otrdien tirgus dalībnieki ar nepacietību gaida ASV mazumtirgotāju jūlija datus, uzsver eksperti.

Eiro cena pagājušajā nedēļā sasniedza 1,34 dolāru atzīmi, bet šonedēļ eiro jau cīnās par noturēšanos virs 1,33 dolāriem. Eiro augstā vērtība saistīta ar cerībām uz ekonomikas izaugsmi eiro zonā un nenoteiktību ASV kvantitatīvās mīkstināšanas programmu beigu jautājumā, skaidro SEB bankas analītiķi. Trešdien tiks publicēti vairāki būtiski ekonomikas dati – Francijas, Vācijas, eiro zonas IKP dati.

Latvijā eiro cena svārstās Latvijas Bankas noteiktā koridora vidus daļā. Tuvojoties eiro ieviešanas datumam, pamazām samazinās attiecīgo termiņu Euribor un Rigibor procentu likmju starpība. Pēc pirmdienas datiem komercbanku rīcībā bija 1,364 miljardi latu, bet obligāto rezervju norma ir 596 miljoni. Brīvie līdzekļi aptuveni 768 miljonu latu apmērā meklē investīciju iespējas, uzsver SEB eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru