Jaunākais izdevums

Rīgas domes prezidijs vakar izskatīja un nolēma virzīt lemšanai domes sēdē jautājumu par līguma slēgšanu ar Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu par Doma baznīcas restaurāciju, piešķirot šim nolūkam līdz 1,99 milj. Ls no pašvaldības budžeta, vēsta Latvijas Avīze.

Lēmumprojektā noteikts, ka pašvaldības līdzfinansējuma apjoms restaurācijai kopumā nebūs lielāks par minēto summu.

Šogad šim nolūkam plānots piešķirt līdzfinansējumu līdz 502 tūkst. Ls, 2011. gadā un turpmākajos gados – līdz 1,498 milj. Ls.

Iecerēts, ka finansējums Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai tiks piešķirts dotācijas veidā un pārskaitīts no Rīgas pašvaldības budžeta programmas «Līdzfinansējums Eiropas Savienības fondiem un citiem projektiem» saskaņā ar noslēgto līgumu.

Iepriekš šādu ieceri atbalstīja arī Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti, bet galīgais lēmums par līguma slēgšanu starp Rīgas pašvaldību un Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Doma baznīcas prioritārie darbi ir jumta konstrukciju renovācija un seguma nomaiņa, ēkas fasāžu restaurācija un ērģeļu prospekta restaurācija, kas kopumā varētu izmaksāt 4 milj. Ls, no kuriem 2 milj. Ls būtu no Rīgas domes, bet vēl 2 milj. Ls baznīca varētu piesaistīt no Eiropas finansējuma.

Iecerēts, ka trīs neatliekamos Doma baznīcas darbus varētu paveikt trīs līdz četru gadu laikā. Darbi būtu jāpabeidz līdz 2014. gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca arī saņēmusi Kultūras ministrijas atzinumu par divu miljonu latu finansējuma piešķiršanu Rīgas Doma katedrāles restaurācijai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) programmas kultūras pieminekļu saglabāšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka laidusi klajā viena lata jubilejas monētu Rīgas Doms, liecina bankas informācija. Monētas grafisko dizainu veidojis Kristaps Ģelzis, bet tās ģipša modeli – Ligita Franckeviča.

Jaunās lata monētas aversā redzams enģelis (arhitektūras detaļa no Rīgas Doma), puslokā uzraksts LATVIJAS REPUBLIKA un nodalītā segmentā lejasdaļā, kreisajā pusē uzraksts 1 LATS. Monētas reversā attēlots Rīgas Doms, no tā pa kreisi - krusta sadalīts uzraksts RĪGAS DOMS, bet lejasdaļā gadskaitļi 1211–2011.

2011. gada 25. jūlijā aprit 800 gadu kopš likts pamatakmens Rīgas Domam. Rīgas Doms mūsdienās ir Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskapa katedrāle, kur notiek luteriskās Baznīcas nozīmīgākie dievkalpojumi.

Monētas izlaišanas svētki notiks Rīgas Domā 25. jūlijā, ievadot jubilejai veltītus notikumus. Tajos piedalīsies Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, monētas mākslinieks Kristaps Ģelzis, kā arī Rīgas Doma Atjaunošanas vadītājs Ronalds Lūsis un profesors Ojārs Spārītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedriskā kustība Mans Doms jūlijā rīkos brīvdabas kino pasākumus Rīgas Doma dārzā, kur šogad tiks atvērta jauna mākslas galerija. Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi varēs vērot Vides Filmu studijas veidotās latviešu dokumentālās filmas, informē organizatori.

Brīvdabas kino vakari plānoti katru jūlija ceturtdienu no plkst. 23:00 Rīgas Doma dārzā. Seansu laikā būs iespējams arī satikties ar filmu veidotājiem, kuri stāstīs par savu radīto darbu un atbildēs uz interesantu jautājumiem.

Filmu programma Mans Doms kino vakariem tapusi sadarbībā ar interneta žurnālu Satori. Katru ceturtdienu kino vakaram būs cita tematika, kas sasauksies ar demonstrēto kinodarbu, skaidro organizatori. Ieeja Mans Doms organizētajos kino vakaros paredzēta par ziedojumiem.

Sabiedriskā kustība Mans Doms ir Rīgas Doma un biedrības Ascendum ilgtermiņa sadarbības projekts, kas pievēršas Doma katedrāles sabiedriskās nozīmes aktualizēšanai. Tā ietvaros plānoti vairāki kultūras pasākumi - koncerti, izstādes un citas aktivitātes visu vecumu auditorijai Rīgas Domā un Doma dārzā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Re&Re restaurēs Rīgas Domu

Ingrīda Drazdovska, 03.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca (LELB) noslēgusi līgumu ar būvkompāniju Re&Re par Rīgas Doma tehniskā projekta izstrādi un restaurācijas būvdarbiem, informē uzņēmums.

Tehniskā projekta izstrādes ietvaros ir paredzēts veikt ēkas arhitektoniski - māksliniecisko inventarizāciju, inženierizpēti, būvprojekta izstrādi tehniskā projekta stadijā.

Saskaņā ar iepriekš izstrādātajiem tehniskajiem projektiem restaurācija jāveic Rīgas Doma vidusjomā un kapitulzālēs, baptistērijā un sakristejā.

Savukārt pēc nule noslēgtā līguma ietvaros izstrādāta tehniskā projekta pabeigšanas paredzēts veikt Rīgas Doma ziemeļu un dienvidu sānjomu ar šķērsjomu un kora kapelas jumtu restaurāciju, fasāžu un logu, tai skaitā vitrāžu, restaurāciju; pulksteņa galerijas restaurāciju; atrisināt mikroklimata nodrošinājumu ziemeļu ieejai un nodrošināt Rīgas Doma vides pieejamību. Visu projekta norises laiku ir paredzēts veikt gruntsūdens līmeņa novērojumus, nesošo konstrukciju vertikālo deformāciju monitoringu ar ģeometrisko nivelēšanu un plaisu monitoringu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnijā, sadarbībā ar būvuzņēmumu Arčers, realizēta projekta Mans Doms radošā iniciatīva - uz Rīgas Doma torņa rekonstrukcijas laikā uzstādīti atzītā grafiķa Paula Liepas jaunradītie darbi, kuru motīvi vēsta par pašas katedrāles arhitektūras senajām vērtībām, informē Mans Doms pārstāvis Gatis Vectirāns.

Jau pusgadu Rīgas Domā notiek vērienīgi restaurācijas darbi, kuru laikā tiek atjaunotas katedrāles rietumu kapelas un nostiprināts tornis - tiek mainītas un protezētas Doma torņa nesošās sijas, kā arī likts jauns jumta segums. Rīgas Doma tornis tiks papildināts arī ar septiņiem jauniem zvaniem, kas līdz šim savu skanējumu gaidījuši Doma dārzā.

«Savu attieksmi un galvenos principus, kādiem, mūsuprāt, būtu jādominē, iekārtojot un noformējot tik nozīmīgu un unikālu kultūrvēsturisko ēku rekonstrukcijas teritoriju, mēģinājām ietvert jau būvlaukuma nožogojuma projektā Atrodi elementu! Mūsu skatījums sakrita ar projekta Mans Doms iniciatīvu Doma tornim radīt mākslinieciski augstvērtīgu pārseguma izpildījumu, lai atjaunošanas laikā tas nezaudēt savu pievilcību zem pārsega, bet tieši otrādi - tas tiktu uzsvērts paspilgtināts», stāsta Arčers galvenais dizainers Jurģis Gaveiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par godu Rīgas Doma 800 gadu jubilejai, Latvijas Pasts izdevis speciālu aploksni ar Latvijas vēstures, kultūras un arhitektūras pieminekļa attēlu. Šodien notiek aploksnes pirmās dienas zīmogošana.

Jaunizdotajā aploksnē mākslinieks Ģirts Grīva Rīgas Domu attēlojis akvareļa tehnikā, uzlūkojot to no Doma laukuma puses. Savukārt zīmogā, kas izdots kopā ar aploksni, grafiski atainots Doma baznīcas torņa zelta gailis.

Aploksnes ar pirmās dienas zīmogu var iegādāties par Ls 0,35, un to kopējā tirāža ir 1000 eksemplāru.

Rīgas Doms ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas dievnams un arhibīskapa katedrāle. Tā ir lielākā viduslaiku baznīca Baltijā, valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Svētās Marijas jeb Rīgas Doma katedrāles kā Livonijas bīskapijas bīskapa rezidences pamatakmens ielikts 1211.gada 25.jūlijā, un svinīgo ceremoniju vadījis bīskaps Alberts. Savukārt 1883./1884.gadā būvētās Rīgas Doma ērģeles ir vienas no vērtīgākajām vēsturiskajām ērģelēm pasaulē. Kopš 2005.gada noris Rīgas Doma atjaunošanas darbi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rīgas Doms pārmaiņu priekšvakarā

Lāsma Vaivare, Uldis Andersons, 18.07.2011

Pirms vairākiem gadiem, strādājot darba grupā Kultūras ministrijā, aprēķināts, ka visam Doma kompleksam, kurā ietilpst gan baznīca, gan valstij piederošā muzeja daļa, kopumā būtu nepieciešami vairāk nekā 30 miljoni latu.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Rīgas Doma baznīcas rekonstrukcijai un restaurācijai atvēlētie četri miljoni latu sedz tikai nelielu daļu vēsturiskās celtnes vajadzību, pozitīvas pārmaiņas būs acīmredzamas jau nākamgad - projekta gaitā Doms iegūs atjaunotu kapara jumtu, pilnībā restaurētu fasādi, kā arī vairākas restaurētas iekštelpas.

Db.lv jau ziņoja, ka Rīgas Doma rekonstrukcijas un restaurācijas projekta pasūtītājs ir Latvijas Evaņģeliski Luteriskā baznīca. Rekonstrukcijas projektu izstrādājusi SIA Arhitektoniskās izpētes grupa arhitekta Artūra Lapiņa vadībā, būvdarbu ģenerāluzņēmējs ir SIA Re&Re. Restaurācijas darbi tika uzsākti šā gada jūnijā, un saskaņā ar līgumu tie jāpabeidz 2012. gada 14. novembrī.

Rīgas Doma baznīcas restaurācijas projekts tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) aktivitātes Atbalsts kultūras pieminekļu privātīpašniekiem kultūras pieminekļu saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektīvā izmantošanā ietvaros atbalstītajā projektā Rīgas Doma saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes izmantošana. Kopumā projektā tiek ieguldīti 4 miljoni latu, no tiem 2 miljoni Ls ir ERAF līdzfinansējums, vēl divus miljonus latu piešķīrusi Rīgas dome.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pēdējā iespēja aplūkot Rīgas pils priekšpili būvdarbu stadijā!

Lelde Petrāne, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz Rīgas pils priekšpils un Austrumu piebūves restaurācijas - rekonstrukcijas darbu noslēgšanai atlicis pusgads. Šobrīd sākusies apdares un restaurācijas darbu intensīvā fāze, tika pastāstīts medijiem rīkotajā pasākumā.

Šodiena bija zīmīga tajā ziņā, ka nākamreiz sabiedrība ar mediju palīdzību Rīgas pils priekšpili ieraudzīs tikai pabeigtā stadijā.

Rīgas pils priekšpilī darbi ir izpildīti 70% apjomā. Šobrīd apgūtā summa no kopējās līguma summas ir 25 miljoni eiro.

Rīgas pils restaurācija un rekonstrukcija tiek veikta divās kārtās:

I kārta - Rīgas pils priekšpils un Austrumu piebūves rekonstrukcija un restaurācija, kas uzsākta 2009. gadā un tiks pabeigta 2015. gada nogalē,

II kārta - Rīgas pils kastelas daļas restaurācija un pārbūve, kas tiks uzsākta 2016. gadā un pabeigta 2018. gadā. Šodien bija iespēja aplūkot arī kastelas daļu tādu, kāda tā izskatās patlaban, un tika pastāstīts par to, kādas ir otrās kārtas ieceres.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Torņakalnā, Ojāra Vācieša ielā 6a, atrodas latviešu rakstnieka un tulkotāja Jāņa Akuratera muzejs, kas nupat atjaunots, informē VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ).

Muzeja ēka ir celta 1933.gadā kā rakstnieka ģimenes nams. Līdz šī gada sākumam, kad VNĪ uzsāka ēkas pārbūves un restaurācijas darbus, nama tehniskais stāvoklis bija vērtējams kā neapmierinošs. Lai informētu sabiedrību par realizēto projektu, šodien, 12.oktobrī VNĪ un Memoriālo muzeju apvienība (MMA) medijus iepazīstināja ar paveikto ēkas restaurācijā.

Jāņa Akuratera muzeja ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un valsts nozīmes vēsturiska notikuma vieta, kas celta pēc arhitekta Vernera Vitanda projekta funkcionālisma stilā. Muzejs ir viens no Pārdaugavas kultūras centriem, kur mūsdienās, tāpat kā Jāņa Akuratera dzīves laikā, pulcējas literāti, mākslinieki, mūziķi un aktieri, kā arī skolēni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Paziņoti 16 labākie šā gada Latvijas arhitektūras darbi

Lelde Petrāne, 16.04.2014

Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskais centrs — arhitektoniskā izpēte, attīstības koncepcija un kultūrvēstures tūrisma takas izveide

Līgatnes papīrfabrikas vēsturiskais komplekss uzskatāms par tipisku 19. gadsimta beigu saimniecisko utopiju. Projektā ir divi galvenie virzieni: apskates objekti un uz tiem vedošo taku, kāpņu un tiltiņu sistēmas restaurācija un attīstība. Tika sakoptas Rīgaskalna un Skolaskalna dzīvojamo ēku grupas, no jauna atdzima divi vēsturiski tiltiņi — Eižens un Vilhelms. Daudzās kāpnes, takas un skatu platformas, kuras izveidotas ērtākajās un krāšņākajās vietās, tika papildinātas ar nelieliem informācijas stendiem. Papīrfabrikas uzrauga mājā iekārtots tūrisma informācijas centrs.

Avots: www.arhitektura2014.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien paziņoti tie 16 labākie Latvijas arhitektūras darbi, kas cīnīsies par balvu sadali 2014.gada Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursā. No gandrīz 60 iesniegtajiem darbiem labākie 16 tika atlasīti gandrīz 2 mēnešu ilgā nacionālās žūrijas vērtēšanas procesā, liecina informācija vietnē latarh.lv.

Savukārt tagad sāks strādāt konkursa otra, starptautiskā, žūrija, kam labākie no labākajiem jānosauc vēl pēc mēneša – 16.maijā Latvijas Arhitektūras gada balvas apbalvošanas ceremonijā.

Preses konferencē, veltītā Arhitektūras gada balvas atklāšanai, nacionālās žūrijas priekšsēdētājs, arhitekts Miķelis Putrāms (MADE arhitekti) definēja šā gada pusfinālistu raksturīgo iezīmi – īpaši plašu rekonstrukcijas un restaurācijas darbu klāstu. Tieši puse no 16 labākajiem darbiem ir vēsturisku būvju vai pilsētvides pārveides.

Šie astoņi darbi ir: Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtu un tilta restaurācija, ielu telpu restaurācija Kuldīgas vecpilsētā, kāpņu telpu restaurācija Rīgā, Elizabetes ielā, kultūras pils Ziemeļblāzma, Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra attīstības koncepcija, Talsu kultūras centrs Radošā sēta, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas rekonstrukcija un Rīgas Doma restaurācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Restaurē Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeļu mehāniku

Dienas Bizness, 03.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinās darbi pie Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeļu restaurācijas un pakāpeniskas atjaunošanas - šobrīd tiek veikti mehānikas sakārtošanas darbi Hauptwerk daļā, informē Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa.

Viņa skaidro, ka ērģelēm ir demontētas Hauptwerk velles, kas šobrīd tiek restaurētas darbnīcā Rīgā. Darbus veic IK Melbārža mūzikas instrumentu darbnīcas speciālisti ērģeļu restauratora Alvja Melbārža vadībā. Kamēr tiek veikti mehānikas sakārtošanas darbi instruments ir daļēji spēlējams, dievkalpojumu nodrošināšanai tas ir pietiekami, taču koncerti marta mēnesī netiek plānoti. Šo darbu posmu plānots pabeigt līdz marta beigām un Lieldienu dievkalpojumus varētu sagaidīt ar ērģeļu pilnu skanējumu.

Darbu sākumā tika veikta skalu un veļļu montāža, marķēšana un aizvešana uz darbnīcu. Darbnīcā tiek veikta ādas iepresēšana veļļu pleciņos, metāla leņķos, veļļu asīšu nostiprināšana vai nomaiņa. Arī defektu novēršana skaliem, oksidējušos stiepļu nomaiņa skalu galos, vītnīšu nomaiņa vertikālajos skalos, tūkojuma atjaunošana asīšu caurumos, «ķemmju» remonts, izdrupumu protezēšana. Kam sekos veļļu atvešana atpakaļ uz katedrāli, montāža un ērģeļu mehānikas regulēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjaunošanas darbi Rīgas pils telpās norit plānotajā termiņā, lai šī gada novembrī tās tiktu nodotas Valsts prezidenta rīcībā, informē pilnsabiedrība SBRE.

Daļā telpu jau ir veikta iekšējās apdares restaurācija un pirmais krāsojums.

Pils Baltajā zālē ir pabeigta sienu un griestu apmetuma atjaunošana un griestu dekoratīvās ģipša apdares restaurācija un atjaunošana, ir uzsākti zeltīšanas darbi, restaurēto lustru un mākslīgā marmora pilastru montāža. Sūtņu zālē ir pabeigta oriģinālā dekoratīvā krāsojuma attīrīšana un krāsu nostiprināšana, kā arī virsmas sagatavotas pirmā krāsojuma veikšanai.

Apjomīgs darba apjoms notiek arī Svētku zālē – ir pabeigta apmetuma atjaunošana, un vienlaikus notiek gan virsmu krāsošana, gan dekoratīvo elementu atjaunošana. Šobrīd tiek veikta gleznu rāmju restaurācija, koka apšuvuma paneļu, dekoratīvo siju un akustisko ribu špaktelēšana, krāsošana un montāža. Ģerboņu zālē turpinās krāsošanas darbi, kā arī griestu rozešu un ģerboņu restaurācija, informē SBRE.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Antīkas mēbeles restaurācija nereti izmaksā pat mazāk, nekā jaunas iegāde.

Viens no nedaudzajiem mazajiem Ķīpsalas uzņēmumiem – SIA Mēbeļu restaurācija antīko mēbeļu restaurācijas darbnīca AnruS - šeit darbojas jau 16 gadu. Pēc mēneša AnruS ir jurģi – uzņēmums pārceļas uz citām telpām Kalnciema ielā, jo ēka ar darbnīcas telpām, kas pieder agrākā uzņēmuma dibinātāja ģimenei, tiek pārdota. «Protams, ir žēl aiziet,» neslēpj AnruS valdes loceklis Arnis Kalējs.

«Kad pats sāku te strādāt pirms apmēram 13 gadiem, Ķīpsala bija klaidoņu un narkomānu paradīze. Tagad viss ir attīstījies, un tas, kā bija toreiz un tagad, ir kā melns pret baltu. Ķīpsala kļuvusi par elitāru rajonu, un no vecajiem salas iedzīvotājiem laikam te ir vairs tikai retais,» tā A. Kalējs. Viņš atzīst, ka ar Ķīpsalu un tās cilvēkiem ir ļoti sarasts, tepat Balasta dambī vai katrā mājā var atrast pa kādai darbnīcas restaurētai senai mēbelei, un, ejot pa ielu, meistaru sveicina ne viens vien pretimnācējs. Gadu gaitā mēbeles restaurētas daudziem pazīstamiem cilvēkiem Latvijā, tāpat pie AnruS savas mēbeles atjaunot vedot arī klienti no Francijas, Vācijas, Austrijas, Šveices, arī no Lietuvas. Sens klients restauratoriem ir arī uzņēmējs Māris Gailis, savukārt pēc arhitektes Zaigas Gailes pasūtījuma AnruS meistari restaurējuši vairākas senas mēbeles Rūmenes muižai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Restaurators un būvfirma saķeras par skulptūru atjaunošanas atalgojumu

Dienas Bizness, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad tika noslēgta pamatskolas Rīdze ēkas restaurācija un rekonstrukcija, kuras laikā tika atjaunotas arī divas skulptūru grupas. Tomēr, iespējams, par padarīto darbu restauratoram nav izmaksāts pilns atalgojums, vēsta laikraksts Diena.

Ēkas restaurācija un rekonstrukcija, tajā skaitā divu skulptūru grupu restaurācija, tika veikta pēc Rīgas domes pasūtījuma. Skulptūru dēļ gan izveidojies konflikts starp to restauratoru Ati Cīruli un uzņēmumu, kurš noslēdzis līgumu ar domi par skulptūru atjaunošanu - RBC trans.

Ar laikrakstu Diena restaurators Atis Cīrulis sazinājās dienā, kad būvfirma RBC trans vērsusies pie viņa ar prasību atmaksāt uzņēmumam iemaksāto avansu par skulptūru restaurāciju, jo darbi nav izpildīti laikus. Tomēr A. Cīrulis uzskata, ka uzņēmums nevēlas pildīt savas saistības.

Kā pārliecinājās laikraksts, A. Cīrulim ar būvfirmu RBC trans līgums par pamatskolas Rīdze fasādes dekoratīvo elementu attīrīšanas, iekonservēšanas, restaurācijas, gruntēšanas un krāsošanas darbiem parakstīts šā gada 22. aprīlī. Līguma summa noteikta 1243,80 Ls apmērā, un galvenais restauratora uzdevums bija skulptūras Ģimene un Zināšanas restaurācija, izveidojot trūkstošās detaļas analogi vēsturiskajam izskatam. Tā, piemēram, vienai no skulptūrām atjaunota roka, kura laika gaitā bija nodrupusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils Livonijas ordeņa pils atgūs vēsturiskās telpas

Vēsma Lēvalde, 26.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī parakstīts līgums par Livonijas ordeņa pils kompleksa rekonstrukciju, renovāciju un ekspozīcijas izveidi, noslēdzot pils kompleksa atjaunošanu.

Visu šo darbu veikšanai nepieciešami vairāk kā 1,4 miljoni lati, no kuriem gandrīz 1,2 miljoni latu ir Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums. Ventspils pilsētas pašvaldība muzeja kārtējā budžeta ietvaros finansē arī ekspozīcijas izveidei nepieciešamo vēstures un mākslas priekšmetu iegādi un restaurāciju. Kā jau iepriekš ziņots, projekts Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveide tiks īstenots līdz 2012.gada maijam.

Viens no galvenajiem projekta uzdevumiem ir Livonijas ordeņa pils 2.stāva restaurācija un ekspozīcijas izveide tajā. Lai arī iepriekš veiktie restaurācijas darbi tika veikti tā, lai radītu plašas ekspozīciju un pasākumu norises telpas, pils iespējas šajā ziņā ne tuvu nav izsmeltas, norāda pils apsaimniekotājs - Ventspils muzejs. Restaurācijas ietvaros pēc arhitekta Pētera Blūma (SIA Konvents) izstrādātā projekta tiks veikta vēsturiskās ordeņa pils nozīmīgāko telpu – kapelas, kapitula zāles, ordeņa brāļu guļamtelpas, ēdamtelpas restaurācija un interjera izveide. Šo telpu restaurācija un ekspozīcijas izveide, balstoties uz SIA H2E mākslinieciski tehnisko projektu un arhitekta iecerēm, sniegs priekšstatu par ordeņa pils vēsturi. Projekta ietvaros plānota arī krājuma telpu izveide 4.stāvā, Livonijas ordeņa pils un citu pils kompleksa ēku fasāžu restaurācija, kā arī mūra sētas rekonstrukcija un renovācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Latvijas Banka izveidojusi kolekcijas monētu Ziemassvētku kaujas

Žanete Hāka, 05.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka otrdien, 6. decembrī, sāks tirgot 5 eiro sudraba kolekcijas monētu Ziemassvētku kaujas, informē centrālās bankas pārstāvji.

Monēta ir veltījums Ziemassvētku kauju varoņiem – latviešu strēlniekiem – un viņu nemirstīgajam ieguldījumam nākamības vārdā. Ziemassvētku kaujas norisinājās 1917. gada 5.–11. janvārī (pēc vecā stila – 1916. gada 23.–29. decembrī), 30 km garā frontes iecirknī no Tīreļpurva līdz Olainei. Tajās pirmo reizi cīņā iesaistījās latviešu militārās vienības, kas tika apvienotas vienā divīzijā ģenerālmajora Augusta Ernesta Misiņa (1863–1940; vēlāk Latvijas armijas pirmais ģenerālis) vadībā.

Lai arī šajā militārajā kampaņā latviešu strēlnieki zaudēja aptuveni 9 000 cīnītāju – kritušo, ievainoto un bez vēsts pazudušo, kas sabiedrībā raudzēja depresiju, bezcerību un smagu vilšanos visā cara režīmā, tā vienlaikus atnesa arī starptautisku izcilu un bezbailīgu karotāju slavu. Tas bija savdabīgs nācijas vitalitātes pieteikums un apliecinājums, cildens upuris uz ziedojumu altāra sapnī par nākamo Latvijas valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Berlīnē sācies viens no lielākajiem gaismas festivāliem pasaulē

Jānis Rancāns, 11.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē sācies ikgadējais Gaismas festivāls, kura laikā katru nakti pilsētas nozīmīgākās vietas tiek krāšņi izgaismotas.

Festivāls ilgst no 10. līdz 21. oktobrim. Tā laikā izgaismoti tiek Berlīnes simboli – Brandenburgas vārti, Berlīnes Doms, Muzeju sala, Uzvaras kolonna u. c. objekti. Festivāla laikā izgaismotajos objektos notiek arī «atvērto durvju nakts», kuras laikā Vācijas galvaspilsētas iedzīvotāji un viesi var izbaudīt speciālu programmu.

Berlīnes gaismas festivāls ir viens no lielākajiem un zināmākajiem šāda veida pasākumiem pasaulē. Festivāla laikā notiek arī dažādi mūzikas un mākslas pasākumi.

Gaismas festivāls ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem tūristu piesaistītājiem Berlīnē. Pasākumu vidēji apmeklē vairāk nekā 1,5 miljoni cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bankas kasēs monētas Ziemassvētku kaujas pirmā tirāžas daļa ir izpārdota, informē centrālās bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Monētas kopējā tirāža ir 5000. Šonedēļ pie pircējiem nonāca puse (ap 2500 monētu), bet nākamās monētas pie pircējiem nonāks tuvāko mēnešu laikā.

Monētas tirāža tiek pārdota vairākās daļās atbilstoši kalšanas grafikam.

Db.lv jau rakstīja, ka Monēta ir veltījums Ziemassvētku kauju varoņiem – latviešu strēlniekiem – un viņu nemirstīgajam ieguldījumam nākamības vārdā. Ziemassvētku kaujas norisinājās 1917. gada 5.–11. janvārī (pēc vecā stila – 1916. gada 23.–29. decembrī), 30 km garā frontes iecirknī no Tīreļpurva līdz Olainei. Tajās pirmo reizi cīņā iesaistījās latviešu militārās vienības, kas tika apvienotas vienā divīzijā ģenerālmajora Augusta Ernesta Misiņa (1863–1940; vēlāk Latvijas armijas pirmais ģenerālis) vadībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Saeimas pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstītā 2016. gada valsts budžeta projekta ministri valdības sēdē pacilātā noskaņojumā atskatījās uz zīmīgākajiem veikumiem pēdējā gada laikā, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Krīzes nebeidz sākties. Tomēr, neskatoties uz norisēm aiz ES robežām, Latvijas attīstība un situācija ir stabila,» tā sprieda ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņasprāt, būtiskākais sabiedrības labā bijis minimālās algas palielinājums, iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes un pacientu iemaksu samazināšana, kā arī ieguldītais būvniecībā. Viņa deva vārdu katram ministram akcentēt sasniegtās augstākās virsotnes.

Zemkopības ministrijai tie ir augošie tiešie maksājumi. Proti, tiešajos maksājumos lauksaimnieki 2014.–2020. gadā saņems 1,6 miljardus eiro, kas ir par 120% vairāk nekā 2007.–2013. gada plānošanas periodā. Tāpat piensaimnieki saņēmuši atbalstu smagajā embargo periodā. Savukārt, kamēr Ķīnas iedzīvotāji tikuši pie Latvijas pārtikas eksportprecēm, pašmāju skolēniem galdā tiek celts bioloģiskais piens un dārzeņi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta vietne Twitter, kurai patlaban ir vairāk nekā 200 miljoni lietotāju, ceturtdien kļūs septiņus gadus veca. Lai to atzīmētu, CNBC publicējis sešus faktus par šo mikroblogošanas vietni, kurus lielākā daļa cilvēku nezina.

1. 2006. gadā bija kompānija ar nosaukumu Odeo, kas palīdzēja cilvēkiem publicēt audio ierakstus. Trūkstot izaugsmei un investoriem par to esot neapmierinātiem, vienā dienā tika nolemts īstenot tā saukto ideju izstrādes pasākumu (angliski: hackathon). Šīs ideju ģenerēšana noveda pie Twitter dzimšanas.

2. Twitter tika izveidota rotaļlaukumā Sanfrancisko. Šo faktu atklājis dibinātājkomandas biedrs Doms Sagolla. Sociālā tīkla dibinātājs Džeks Dorsijs ideju esot pasniedzis tik vienkārši, ka visus tā pārliecinājusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas vadonis jeb «apbrīnojamais ģenerālis, kurš nolaidies no zvaigznēm» Kims Čenirs bijis liels Elizabetes Teilores un ļoti svaiga sašimi fans, kā arī nepārspējams golfa spēlētājs.

Desmit mazāk zināmus faktus par nu jau aizsaulē aizgājušo Kimu Čeniru apkopojis izdevums The Guardian.

1. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs bija dzimis… Izrādās neviens īsti nezin, kur un kad. Pēc viņa ģimenes kultivētās leģendas, viņš bija dzimis sava tēva koka būdiņā Ziemeļkorejas svētajā kalnā Paektusanā 1942. gadā.

Leģenda vēsta, ka tajā brīdī debesīs bija redzama bezdelīga, kas iezīmēja pavasara atnākšanu. Debesīs iemirdzējās jauna zvaigzne, un būdiņas tuvumā tika novērota dubultā varavīksne. Tikmēr bijušās Padomju Savienības arhīvos tiek minēts, ka Kims Čenirs dzimis Sibīrijas ciematā Vjatkā 1941. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumā, kurā aprēķināta un salīdzināta dažādu Eiropas vēsturisko pieminekļu vērtība naudiskā izteiksmē, noskaidrots, ka vērtīgākais Eiropas vēsturiskais piemineklis ir Eifeļa tornis Parīzē – aprēķināts, ka tā vērtība ir 434 miljardi eiro, tādējādi tas vairākas reizes apsteidz citus Eiropas vēsturiskos pieminekļus, raksta thelocal.fr.

Saskaņā ar veikto pētījumu Eifeļa tornis ir sešas reizes vērtīgāks par Kolizeju Romā, liecina Ziemeļitālijas provinces Tirdzniecības palātas (Chamber of Commerce of Monza and Brianza) veiktais pētījums.

Otrajā vietā aiz Eifeļa torņa atrodas Kolizejs, kura vērtība aplēsta 91 miljarda eiro apmērā, bet trešajā vietā ierindojas arhitekta Antonio Gaudi nepabeigtā katedrāle La Sagrada Familia – tā novērtēta 90 miljardu eiro vērtībā.

Ceturtajā vietā atrodas gotiskā stila katedrāle Milānas Doms (82 miljardi eiro), tai seko Londonas Tauers (70,5 miljardi eiro), Prado muzejs Madridē (59 miljardi eiro) un Stounhedža Lielbritānijas rietumos (10,5 miljardi eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pagaidu memoriālu Zolitūdes traģēdijas vietā par 41 300 eiro būvēs AS Būvuzņēmums restaurators

LETA, 17.09.2015

Rīgas domes Īpašuma departaments bija sagatavojis četrus pagaidu piemiņas vietas ideju skiču variantus.

Foto: Vladislavs Prošķins F/64

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidu piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijas teritorijā, Rīgā, Priedaines ielā 20, par 41 322 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), izbūvēs AS Būvuzņēmums restaurators, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamais paziņojums par noslēgto līgumu.

Kompānija konkursā uzvarējusi kā vienīgais pretendents.

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji pauž pateicību biedrībai Zolitūde 21.11., kuras pārstāvji operatīvi un vienbalsīgi spēja vienoties par memoriāla konceptu, kā arī māksliniecei Artai Goldbergai par ieguldīto darbu, izstrādājot pagaidu memoriāla skices.

Būvuzņēmums restaurators ir lielākais un vecākais mākslinieciskās restaurācijas uzņēmums Latvijā, reģistrēts 1993.gadā. Kā liecina Firmas.lv informācija, tā pamatkapitāls ir 369 420 eiro un 2014.gadu uzņēmums noslēdzis ar 227 250 eiro peļņu, neto apgrozījums - 1,8 miljoni eiro. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Mareks Mamajs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas investīciju pārvaldības sabiedrības Lords LB Asset Management fonds Lords LB Special Fund V bijušā Preses nama teritorijā Rīgā investēs vairāk nekā 200 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja Lords LB Asset Management preses pārstāvis Vītauts Matulēvičs.

Zemesgabalu 5,8 hektāru platībā kopā ar tajā esošajām ēkām uzņēmums par 16,8 miljoniem eiro iegādājies no AS Latvijas kuģniecība. Tas būs lielākais biroju telpu attīstības projekts Baltijas valstīs, un viens no pirmajiem uzņēmuma soļiem reģionālās paplašināšanās virzienā.

«Tā kā mūsu fondu aktīvi un to apmēri konsekventi turpina pieaugt, mēs meklējam jaunus investīciju virzienus. Šis projekts Rīgā ir viens no pirmajiem soļiem, veicot investīcijas citā ģeogrāfiskajā tirgū nekustamo īpašumu attīstības jomā. Tā ir uzņēmuma pirmā investīcija komerciālā nekustamā īpašuma attīstībā ārpus Lietuvas,» informēja Lords LB Asset Management direktors Doms Kačinsks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Foto: Rīgas Doma torņa smailē atgriežas restaurētais gailis

Žanete Hāka, 29.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Rīgas Doma torņa smailē atjaunotā zeltījumā atgriezies restaurētais gailis un lode, ko alpīnisti pirms mēneša nocēla, lai restauratori varētu veikt abu priekšmetu virsmu attīrīšanu, speciālo apstrādi, bojājumu novēršanu un zeltījuma atjaunošanu.

Restauratori lodē atrada kapsulu ar vēstījumu un vienu padomju rubli. Vēstījums datēts ar 1985.gadu, kad vairāk nekā 400 gadus vecā Rīgas Doma torņa lode tika restaurēta pēdējo reizi, bet gaili togad nomainīja pret speciāli izgatavotu kopiju, informē Arčers pārstāvji.

Arī pēc 30 gadiem atjaunotajā lodē ievietots Rīgas Doma un būvnieku vēstījums nākamajām paaudzēm, kā arī laikmeta liecība – viena lata sudraba jubilejas monēta Rīgas Doms, ko Latvijas Banka 2011.gadā laida klajā, atzīmējot 800 gadu, kopš likts pamatakmens Rīgas Domam.

Būvnieki savā vēstījumā turpina iepriekšējo Doma atjaunotāju ieceri nodot vēstījumu par vēsturiskajā būvē veiktajiem atjaunošanas darbu veidiem un apjomiem. Vēstījumā iekļauta arī norāde par to, ka 2015.gada maijā būvnieki kopā ar baznīcas pārstāvjiem Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas īpašumā Viļķenes pagastā iedēstīja ozolu un priežu jaunaudzi, lai izaugtu nākotnes lietaskoki Doma un citu Latvijas dievnamu atjaunošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Milānas galvenā katedrāle «izpārdod» savas 135 smailes, jo tai jāpiesaista līdzekļus remontam, ziņo BBC.

Donori, kuri ziedos 100 tūkstošus eiro, pretī saņems smailēs iegravētus vārdus.

Kā vēsta BBC, dažas smailes ir nestabilas un var sagrūt. Līdz šim «pārdotas» astoņas smailes. Šāda kampaņa uzsākta, lai novērstu iztrūkumu, kas radies Itālijas kultūras jomas budžeta samazināšanas rezultātā.

Milānas Doma vadība cenšas piesaistīt 25 miljonus eiro smaiļu atjaunošanai.

Milānas Doms ir ceturtā lielākā katedrāle pasaulē, un tās būvēšanai bija vajadzīgi seši gadsimti.

Komentāri

Pievienot komentāru