Citas ziņas

Dombrovskis: prēmijas valsts kompānijās pieprasīja arodbiedrības

Vēsma Lēvalde, 14.04.2010

Jaunākais izdevums

«Šī bija ļoti ilgstoša un smaga diskusija ar arodbiedrībām,» intervijā Latvijas radio apgalvoja premjerministrs Valdis Dombrovskis, komentējot valdības lēmumu atļaut prēmēt 16 valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbiniekus.

Vienlaikus viņš noraidīja pieņēmumu, ka prasība ļaut prēmēt darbiniekus būtu koalīcijas partneru spiediens, lai izdabātu to biedriem, kas atrodas kapitālsabiedrību amatos. V. Dombrovskis uzsvēra, ka sākotnēji bijis prasīts atļaut prēmēt 26 uzņēmumu darbiniekus, un 16 uzņēmumi esot kompromiss, ko izdevies panākt Finanšu ministrijai ar arodbiedrībām. Db jau rakstīja, ka pēc mēnesi ilgām diskusijām valdība otrdien vienojās, ka to uzņēmumu sarakstā, kur būs atļauts maksāt prēmijas, būs 16 valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības. Ministri lēma, ka materiāli stimulēt darbiniekus drīkstēs visos četros Latvijas dzelzceļa koncerna uzņēmumos, trīs Latvenergo koncerna uzņēmumos, Latvijas Valsts mežos, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā, Starptautiskajā lidostā Rīga, Latvijas Autoceļu uzturētājā, Latvijas Gaisa satiksmē, Latvijas pastā, Getliņi Eko un Rīgas ūdenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

BTA joprojām prēmijās parakstījusi visvairāk

Ieva Mārtiņa, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedzīvības apdrošināšanas tirgus šogad četros mēnešos sarucis par 30%, tostarp joprojām visvairāk bruto prēmijas parakstījusi BTA, bet atlīdzībās visvairāk izmaksājusi Gjensidige Baltic.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Pērn Latvijas lielākajiem apdrošinātājiem krasi atšķirīgi rādītāji

Ieva Mārtiņa, 20.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2011. gadu lielākie nedzīvības apdrošinātāji noslēguši ar krasi atšķirīgiem rādītājiem: tikai Latvijas tirgū strādājošā Balta cietusi teju divu miljonu latu zaudējumus, bet arī citās Baltijas valstīs pārstāvētā BTA uzrādījusi trīs miljonu latu peļņu.

Kompāniju publicētie finanšu pārskati liecina, ka Balta 2011. gads noslēdzies ar 1,94 miljonu latu zaudējumiem iepretim 1,44 miljonu latu peļņai pirms gada, kompānija bruto prēmijās kopumā bija parakstījusi 30,23 miljonus latu, kas ir par 4% mazāk nekā pirms gada. Tajā skaitā visvairāk – 9,63 miljoni latu – parakstītas nekustamā īpašuma apdrošināšanā, kam ar 8,52 miljoniem latu seko sauszemes transporta apdrošināšana.

Tikmēr BTA Insurance Company SE pērn uzrādījusi 3,00 miljonu latu peļņu, kas ir par 30,2% mazāka nekā pirms gada, komānija bruto prēmijās Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Vācijā kopumā bija parakstījusi 92,99 miljonus latu (+21,7%). Tajā skaitā visvairāk – 40,74 milj. Ls- prēmijas parakstītas sauszemes transportlīdzekļu

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedzīvības apdrošināšanas kompānijas pagājušā gadā kopumā bruto prēmijās parakstījušas 219 miljonus latu, kas ir par 28 % mazāk nekā pirms gada.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dati liecina, ka atlīdzībās kopumā kompānijas pērn izmaksājušas 141.9 miljonus latu, kas ir par 14 % mazāk nekā 2008. gadā.

Gjensidige Baltic pagājušo gadu pabeidza ar bruto prēmiju kritumu par 1 %, līdz 45.7 miljoniem latu, bet atlīdzībās kompānija izmaksāja par 23 % vairāk nekā pirms gada – 30.5 miljonus latu.

Balta pagājušā gada laikā zaudējusi 32 % biznesa, prēmijās gadā kopumā parakstot 41.8 miljonus latu. Atlīdzībās Balta pērn izmaksājusi 26.3 miljonus latu – par 22 % mazāk nekā pirms gada.

18 miljonu latu bruto prēmijās parakstījusi If Latvia, kas ir par 28 % mazāk nekā pirms gada, bet izmaksāto atlīdzību apjoms sarucis par 4 %, līdz 10.6 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitāla tirgi palīdzēs veidot spēcīgu ekonomiku, radīt jaunas darba vietas, kā arī finansēt tehnoloģiskās inovācijas un stiprināt Eiropas uzņēmumu konkurētspēju pasaulē, trešdien Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīkotā Latvijas kapitāla foruma atklāšanā sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Viņš uzsvēra, ka kapitāla tirgiem ir liela nozīme un pieaugoša nozīme ekonomikas finansēšanā, savukārt Covid-19 krīze ir aktualizējusi nepieciešamību dažādot uzņēmumu finansējuma avotus, tostarp mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Dombrovskis sacīja, ka dziļi, integrēti un labi funkcionējoši kapitāla tirgi veicinās uzņēmējdarbības finansēšanu, kas ir būtiski ilgtspējīgai ekonomikas atveseļošanai.

Tādējādi, pēc Dombrovska teiktā, ir jāpaātrina Eiropas Savienības (ES) kapitāla tirgu savienības izveide, lai palīdzētu jaunuzņēmumiem, veicinātu straujāku uzņēmumu attīstību un radītu vairāk iespēju eiropiešiem droši investēt savā nākotnē.

"Kapitāla tirgi arī būs ļoti svarīgi, lai nodrošinātu apjomīgas investīcijas, kas nepieciešamas ekonomikas zaļajai un digitālajai transformācijai. Tie arī ir starp galvenajiem nākotnes ekonomiskās izaugsmes avotiem," teica Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmit nedzīvības apdrošināšanas kompānijas šogad septiņos mēnešos bruto prēmijās parakstījušas 106,12 miljonus latu, kas ir par 25% mazāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2003. gada līdz 2008. gadam KNAB darbiniekiem izmaksātas vairāk nekā divu miljonu latu prēmijas, liecina KNAB finanšu atskaites, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Tajās esot redzams, ka prēmijas KNAB vadītāji varētu būt izmaksājuši sev un no prēmiju fonda varētu būt kompensētas darbinieku ciešanas par nozagtās naudas skandāla piesegšanu, secina Neatkarīgā. KNAB darbinieku skaits minētajā laika posmā svārstījies no 115 līdz 144 cilvēkiem. Prēmijas maksātas ne visiem – 2007. un 2008. gadā vidēji simt darbiniekiem.

«Ja pieņemam, ka laika posmā no 2003. gada līdz 2008. gadam ik gadu simt darbinieku saņēmuši prēmijas no kopējā 2,02 miljonus latu lielā prēmiju katla, tad matemātiski var aprēķināt, ka sešos gados katrs no simt darbiniekiem papildus algai prēmijās vidēji saņēmis vēl 20 000 latu jeb 3333 latus gadā. Prēmiju apmērs gan ir bijis atšķirīgs. KNAB vadība un tai tuvas lojālās personas saņēmušas lielākas summas, līdz pat 9425 latiem gadā. Vienkāršie darba rūķi – zemākas, sākot no 133 latiem gadā,» norāda laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas apdrošināšanas tirgū stabila izaugsme

Žanete Hāka, 03.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšējais apdrošināšanas tirgus (neskaitot ārzemēs parakstīto prēmiju apjomu) pērn pieaudzis par 11%, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas rīcībā esošie sākotnējie dati par pirmajiem apdrošinātāju darbības rezultātiem.

Izmaksāto atlīdzību apjoms palielinājies par 3%.

Kopumā 2014. gadā Latvijas tirgū apdrošinātāji parakstījuši prēmijas 347,6 miljonu eiro apmērā un izmaksājuši atlīdzības 194,7 miljonu eiro apmērā.

LAA vadītājs Jānis Abāšins uzsver, ka ļoti pozitīvi vērtējams, ka no lielajiem veidiem visstraujākais kāpums turpinās dzīvības apdrošināšana (ieskaitot uzkrājošo apdrošināšanu) – par 22%. Prēmijās parakstīti 82,5 miljoni eiro, atlīdzībās izmaksāti 40 miljoni eiro. Dzīvības apdrošināšana ir līdere Latvijas tirgū, sasniedzot jau gandrīz ceturto daļu – 23,7% – no kopējā parakstīto prēmiju apjoma. Izmaksāto atlīdzību apjoms samazinājies par 11%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra beigās presē parādījās informācija, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir aicinājusi visus apdrošināšanas brokerus sniegt informāciju par kontiem, kuros tiek turētas apdrošināšanas prēmijas. Tā kā pašlaik Finanšu un kapitāla tirgus komisija vēl tikai veic pārbaudes, tad par jebkādām Latvijas apdrošināšanas brokeriem piemērojamām sankcijām, tai skaitā brokeru licenču atņemšanu, runāt vēl ir pāragri.

Salīdzinājumam var minēt, ka pirms kāda laika ar šādu problēmu apdrošināšanas brokeru uzraugs saskārās arī Lietuvā. Tāpat kā Latvijā arī Lietuvā likums skaidri un nepārprotami norāda, ka apdrošināšanas brokeriem no klientiem saņemtos naudas līdzekļus ir jātur nošķirti no saviem naudas līdzekļiem. Pēc tam, kad Lietuvas Apdrošinātāju uzraudzības komisija atklāja šo pārkāpumu, tā pieņēma lēmumu par vairāku apdrošināšanas brokeru licenču anulēšanu.

Kādēļ tas ir svarīgi? Skats no industrijas puses

Apdrošināšanas brokeri apdrošināšanas prēmijās var saņemt salīdzinoši lielas naudas summas. Saskaņā ar Latvijas Apdrošināšanas Brokeru Asociācijas mājas lapā atrodamajiem datiem 2010.gada 3. ceturksnī vislielākā viena brokera noslēgto apdrošināšanas līgumu prēmiju summa ir LVL 196 768. Nenoliedzami šis ir ievērojams skaitlis. Lai gan pastāv iespēja, ka daļu no prēmijām klienti pa tiešo maksāja apdrošinātājam, pat tādā gadījumā atlikusī summa ir ievērojama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izrādās, Latvijā vispopulārākā ir dzīvības apdrošināšana, apsteidzot dzelžus

Ieva Mārtiņa, 13.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas apdrošināšanas tirgus pērn sasniedzis 214 miljonus latu, kas ir par 12% lielāks nekā pirms gada. Latvijas apdrošinātāju asociācijas beidzot publicētie dati atklāj, ka Latvijā jau otru gadu pēc kārtas dzīvības apdrošināšana pēc parakstīto prēmiju apjoma ir lielākais apdrošināšanas veids Latvijā.

Pērn dzīvības apdrošināšanā prēmijās parakstīti 42,9 miljoni latu, kas veido 20,1% tirgus, un uzrāda 3% pieaugumu, salīdzinot ar 2011.gadu, liecina asociācijas dati, kas apkopoti par septiņu nedzīvības apdrošinātāju un sešu ārvalstu riska apdrošinātāju filiāļu, kā arī divu dzīvības apdrošinātāju un piecu ārvalstu dzīvības apdrošinātāju filiāļu darbības rezultātiem Latvijas teritorijā. Asociācija datus par apdrošināšanas tirgu pārtrauca publiskot pirms vairākiem gadiem, kad populārāko apdrošināšanas veidu galvgalī bija auto apdrošināšana. Līdz šim bija pieejami vien Finanšu un kapitāla tirgus komisijas kopējie dati. Tie savukārt liecina, ka Latvijā strādājošās apdrošināšanas kompānijas bruto prēmijās pērn kopumā parakstījušas 314 miljonus latu, jo tajā skaitā prēmijas (par aptuveni 100 miljoniem latu) parakstītas arī ārpus Latvijas, piemēram, Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākajiem nedzīvības apdrošināšanas tirgus spēlētājiem Latvijā šogad deviņos mēnešos kardināli atšķirīgi rezultāti – BTA uzrāda 1,42 miljonu latu peļņu, bet Balta cieš 1,28 miljonu latu zaudējumus.

Tā liecina abu kompāniju publiskotie finanšu pārskati. Pagājušā gada deviņos mēnešos BTA peļņa bija 4,23 miljoni latu, bet Balta strādāja ar peļņu 2,67 miljonu latu apjomā. Šogad pusgadā Baltai zaudējumu apjoms bija sasniedzis 1,04 miljonus latu, bet BTA šajā laika periodā bija peļņa – 254,4 tūkstoši latu. Saskaņā ar iepriekš teikto, Balta šogad cieš zaudējumus, jo nepietiekamā apjomā audzē iepriekš samazinātās cenas, bet BTA peļņu var uzrādīt pateicoties kompānijas darbībai kaimiņvalstīs, piemēram, Lietuvā, kur apdrošināšanas tirgus sācis atlabt.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Svēto valsts aparāta prēmiju atgriešanās ēra

Dienas Bizness, 02.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(359).jpg

Latvijas finansiālās problēmas ir beigušās, mēs vairs nevienam neesam parādā, un valsts budžets ir ar pārpalikumu - šāds iespaids visnotaļ droši var rasties, dzirdot valdības pērnā gada nogales paziņojumu, ka prēmiju maksāšanas moratorijs valsts aparātā ir beidzies un vienu reizi gadā to atkal varēs darīt.

Protams, premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), acīmredzot juzdams, ka šāds pavērsiens var beigties ar budžeta deficīta palielināšanos, ir steidzis bilst, ka šādu soli varēšot spert, tikai ievērojot noteiktus apmērus, bet, kā zināms, kaķa lāsti debesīs nekāpj. Ministrijām atšķirībā no privātām kompanijām gadījumā, ja gada vidū aptrūkstas nauda, tā tiek piešķirta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem (joprojām nepamet sajūta, ka šī sadaļa valsts budžetā ir pati vērtīgākā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID dabūs 2,3 miljonus prēmijām, likums šādu privilēģiju paredz tikai VID

Madara Fridrihsone, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem prēmijās kopumā tiks izmaksāti 2, 27 milj. Ls – minēto līdzekļu piešķiršanu, ņemot vērā nodokļu ieņēmumu plāna pārpildi, trešdien atbalstīja Ministru kabinets.

Nepieciešamība prēmēt VID darbiniekus tiek skaidrota gan ar vajadzību tos motivēt, gan arī ar faktu, ka šogad nodokļu iekasēšanas plāns ir izpildīts ar krietnu uzviju, kas liecinot par sekmīgu cīņu ar ēnu ekonomiku.

VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova valdības sēdē trešdien skaidroja, ka VID ir izstrādājis īpašu nolikumu, kuru ievērojot tikšot panākts, ka prēmijas saņem nodokļu kontroles pasākumu veicēji, Finanšu policijas pārstāvji un citi reālie «darbarūķi».

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS), kurš iepriekš ieņēma labklājības ministra amatu, gan uzsver, ka saistībā ar labiem sasniegumiem ēnu ekonomikas apkarošanā prēmijas būtu pelnījuši arī Valsts darba inspekcijas, Valsts robežsardzes un citu kontrolējošo institūciju pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nedzīvības apdrošināšanas prēmijas kritušas par 27 %

Ieva Mārtiņa, Db, 20.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad desmit mēnešos nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības kopumā parakstījušas bruto prēmijas par 188.5 miljoniem latu, kas ir par 27 % mazāk nekā pērn šajā laikā.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dati liecina, ka tostarp oktobrī prēmijas samazinājušās par 38 %.

Atlīdzību apjoms šogad 10 mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, samazinājušās lēnāk nekā prēmiju apjoms – par 15 %, kopumā sasniedzot 119.3 miljonus latu.

Visvairāk prēmijas 10 mēnešos parakstījusi BTA – 43 miljonus latu, kas ir par 32 % mazāk nekā pērn. Otru lielāko prēmiju apjomu uzrāda Gjensidige Baltic - 39.6 miljoni latu, kas ir par 1 % vairāk nekā pērn 10 mēnešos. Savukārt 37.2 miljonus latu, kas ir par 29 % mazāk nekā pērn 10 mēnešos, prēmijās parakstījusi Balta.

If Latvia prēmijas sarukušas par 27 %, līdz 15.9 miljoniem latu, bet Ergo Latvija piedzīvojusi 34 % prēmiju kritumu, līdz 11.8 miljoniem latu. 11.6 miljonus latu 10 mēnešos parakstījis Baltikums (- 28 %), 8.5 miljonus latu Seesam Latvia (- 30 %), tam ar 8.5 miljoniem latu seko Balva (- 56 %), bet ar 6.6 miljoniem latu – BAN (- 41 %). Vismazāk prēmijās parakstījusi RSK Apdrošināšanas AS – 5.69 miljonus latu, kas ir par 11 % mazāk nekā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zviedrijā atkal kritizē banku prēmiju sistēmu

, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras lielākās Zviedrijas bankas, neraugoties uz banku finanšu rādītāju straujo kritumu, palielinājušas prēmijas saviem darbiniekiem, liecina Zviedrijas Finanšu uzraudzības iestādes (Finansinspektionen) apkopotā informācicja.

Zviedrijas finanšu tirgu ministrs Mats Odels (Mats Odell), uzstājoties Zviedrijas televīzijas raidījumā, bija ļoti kritisks par banku rīcību.

«Finanšu krīzes vidū prēmijas ir palielinātas. Prēmijas ir palielinātas ne tikai procentuāli, bet arī izmaksātās summas ziņā. Tas ir pārsteidzoši un satraucoši,» uzsvēra M. Odels.

«Ir pienācis laiks bankām pamosties un īstenot šos grozījumus. Ir ļoti svarīgi, lai tās tos pieņem pēc iespējas ātrāk,» uzsvēra M. Odels.

Savukārt Swedbank preses sekretārs Tomass Baktemans (Thomas Backteman) norādīja, ka banka prēmijas ir izmaksājusi balstoties uz 2008. gada bankas rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Parex boss: ja nauda tiks atgūta, darbiniekiem jāsaņem prēmijas

Ieva Mārtiņa, 03.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas darbiniekiem būtu jāsaņem prēmijas, ja bankai izdosies atgūt lielu daļu valsts ieguldītās naudas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas trešā lielākā banka SEB paziņojusi, ka samazinās darbinieku prēmijas par divām trešdaļām pēc tam, kad izskanējusi kritika par pārmērīgu prēmiju izmaksu, raksta Swedishwire.

Pagājušā mēnesī tika paziņots, ka SEB prēmijām paredzējusi izmaksāt 1.8 miljardus zviedru kronu (124 miljonus latu), un ka pērn prēmijās, visticamāk, izmaksāts vairāk nekā nopelnīts. Zviedrijas finanšu ministrs Anders Borgs to nosauca par «provokāciju» un draudēja ieviest stingrāku regulāciju.

Trešdien banka paziņoja, ka tā samazina darbinieku prēmiju par divām trešdaļām, un tagad to summa ir 795 miljoni kronu (54,8 miljoni latu), ieskaitot sociālās apdrošināšanas iemaksas. Bankas valde arī apstiprinājusi dividenžu izmaksu – 1 kronu (0,069 latus) par akciju. Pērn dividendes netika izmaksātas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas apdrošināšanas tirgū pagrūti pelnīt

Ieva Mārtiņa, 03.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nedzīvības apdrošināšanas tirgus arī šogad «liek pasvīst» apdrošinātājiem, no kuriem dažiem neizdodas izlīst no zaudējumiem, bet dažiem samazinās peļņa.

Tā liecina Db.lv apkopotie publicētie pieejamie dati par nedzīvības apdrošinātāju finanšu rādītājiem šogad deviņos mēnešos.

Faktiski tikai Latvijas tirgū strādājošā Balta šogad deviņos mēnešos uzrādījusi 888 tūkstošu latu zaudējumus, kas ir par 30,8% mazāki nekā pērnā gada deviņos mēnešos. Anglijas RSA Insurance Group piederošā Balta bruto prēmijās šogad deviņos mēnešos parakstījusi 22,95 miljonus latu.

Vācijas investoriem piederošais nedzīvības apdrošinātājs Ergo šogad deviņos mēnešos strādājis ar 369,7 tūkst. Ls peļņu , kas gan ir par 60% mazāka nekā pērn šajā laikā, liecina finanšu pārskats. Ergo prēmijās parakstījusi 10,2 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada banku darbiniekiem maksātās prēmijas nevarēs pārsniegt gadā saņemtā atalgojuma apmēru. Ja tam piekrīt bankas akcionāri, tad divas gada algas, bet ar noteikumu, ka ceturtdaļa prēmijas tiks izmaksāta pēc pieciem gadiem.

Tā nolēmuši Eiropas Parlamenta, Eiropas Komisijas un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvji. Laikraksts Latvijas Avīze Latvijas banku pārstāvjiem jautājis, vai šis lēmums ietekmēs līdzšinējo prēmiju maksāšanas kārtību.

Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska sacījusi, ka bankā izmanto Eiropā jau sen pazīstamo prēmēšanu ar bankas akcijām. Tās var saņemt trīs gadus, skaitot no tā gada, kad tās bijušas piešķirtas.

«Šis ES lēmums mūs būtībā nekā neietekmē, jo bankā ieviestā prēmēšanas sistēma jau ietver riska ierobežošanu – prēmēšana notiek ar paša uzņēmuma akcijām, turklāt tās tiek uz trim gadiem iesaldētas, tādējādi veicinot tiekšanos uz ilgtermiņa darba rezultātiem,» skaidrojusi K. Jakubovska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE grupa šā gada deviņos mēnešos parakstījusi bruto apdrošināšanas prēmijas 122,8 miljonu eiro apmērā, kas ir par 12,2 miljoniem eiro jeb 11,1% vairāk nekā 2012. gada deviņos mēnešos.

Kā informē apdrošināšanas kompānijas pārstāvji, bruto apdrošināšanas atlīdzībās BTA izmaksājusi 57,3 miljonus eiro, kas ir par 6 miljoniem eiro jeb 11,8% vairāk nekā 2012. gada deviņos mēnešos. BTA grupas peļņa šī gada deviņos mēnešos sasniegusi 5,1 miljonu eiro.

Lielākais BTA parakstīto apdrošināšanas prēmiju pieaugums šogad salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo laika periodu sasniegts īpašumu apdrošināšanā, nelaimes gadījumu apdrošināšanā un vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā.

Šogad deviņu mēnešu laikā BTA īpašumu apdrošināšanā parakstīja prēmijas 17,7 miljonu eiro apmērā, kas ir par 18,4% vairāk nekā 2012. gada deviņos mēnešos. Nelaimes gadījumu apdrošināšanā BTA šī gada deviņos mēnešos parakstīja prēmijas 2,5 miljonu eiro apmērā, kas, salīdzinot ar identisku periodu pērn, ir par 19,5% vairāk, savukārt vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā kopumā parakstītas prēmijas 4,8 miljonu eiro apmērā, kas ir par 18,6% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības apdrošināšanas tirgus, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, šogad pirmajā pusgadā samazinājies par 41%, līdz 17,9 miljoniem latu parakstītās bruto prēmijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas apdrošināšanas kompāniju un ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstīto bruto prēmiju apmērs šogad pirmajā pusgadā pieaudzis par 2% salīdzinājumā ar 2018.gada attiecīgo periodu, savukārt izmaksāto atlīdzību apmērs palielinājies par 34%, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati.

2019.gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas apdrošināšanas kompānijas un ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāles bruto prēmijās kopumā parakstījušas 393,32 miljonus eiro pretstatā 385,789 miljoniem eiro 2018.gada pirmajā pusgadā. Savukārt bruto atlīdzībās apdrošinātāji izmaksājuši 267,382 miljonus eiro pretstatā 199,593 miljoniem eiro gadu iepriekš. Tostarp Latvijas apdrošināšanas kompāniju parakstīto bruto prēmiju apmērs 2019.gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu sarucis par 1,3% un bija 251,395 miljoni eiro, bet ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāles bruto prēmijās parakstījušas 141,926 miljonus eiro, kas ir par 8,2% vairāk nekā gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties pusgadu ilgušajai Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē, ministrijas saviem darbiniekiem sākušas izmaksāt prēmijas, lai pateiktos par padarīto darbu, ceturtdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

Veselības ministrija (VM) ir viena no pirmajām, kas tās izmaksājusi. Prēmijas saņēmuši 28 darbinieki, kuriem kopumā izmaksāti 50 900 eiro. Prēmiju apmērs ir plašs - no 378 līdz pat 4466 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tās izmaksātas algas, pusotras vai divu algu amērā, ņemot vērā katras personas darba intensitātes pakāpi, kā to paredz valdības noteikumi, skaidro ministrijā.

«Par labi padarītu darbu, tas ir viens. Bet es gribētu uzsvērt arī to, ka Veselības ministrijas darbinieki ir vieni no viszemāk atalgotajiem ministriju līmenī. Un, ņemot vērā to, lai motivētu savus darbiniekus, šīs prēmijas tika izmaksātas,» komentēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Latvijā pērn viens iedzīvotājs dzīvības apdrošināšanai tērējis ap 25 latiem

Ieva Mārtiņa, 19.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā strādājošo vietējo un ārvalstu apdrošināšanas kompāniju parakstīto bruto prēmiju apjoms uz vienu Latvijas iedzīvotāju 2011. gadā sasniedza 135,5 latus, no kuriem aptuveni 25 latus Latvijas iedzīvotājs tērējis dzīvības apdrošināšanai.

Tā liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija, kur izmantoti Centrālās statistikas pārvaldes dati par iedzīvotāju skaitu (uz 2012. gada sākumu tie bija ap 2,052 miljoniem). Salīdzinot ar 2010. gadu, vidējās bruto pērmijas apjoms uz vienu iedzīvotāju pieaudzis par 35,8% (bija 99,8 lati), bet, salīdzinot ar 2009. gadu – pieaudzis par 17,8%.

Tajā skaitā vietējo apdrošināšanas kompāniju parakstīto bruto prēmiju apjoms uz vienu iedzīvotāju veidoja 109 latus, liecina Db.lv aplēses. Te gan jāņem vērā, ka tā nav vidēji viena Latvijas iedzīvotāja iztērētā apdrošināšanas summa par dažādu apdrošināšanas pakalpojumu iegādi, jo vietējie apdrošinātāji lielu daļu prēmiju – sevišķi auto apdrošināšanā - paraksta ārpus Latvijas. Tikmēr dzīvības apdrošināšanā gan vietējās apdrošināšanas kompānijas, gan ārvalstu kompāniju filiāles prēmijas paraksta gandrīz tikai Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedzīvības apdrošināšanas kompānijas šogad 11 mēnešos bruto prēmijās parakstījušas 201.3 miljonus latu, kas ir par 28 % mazāk nekā pērn šajā laikā.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dati liecina, ka tostarp šogad novembrī apdrošinātāji prēmijās parakstījuši par 39 % mazāk nekā pērn novembrī. Situācija apdrošināšanas tirgū šogad parakstīto bruto prēmiju apjoma ziņā pasliktinās ar katru mēnesi, tostarp visbūtiskāk nedzīvības apdrošināšanas tirgu ietekmē samazinājums auto apdrošināšanas veidos – OCTA un KASKO.

Asociācijas dati liecina, ka, neraugoties uz piedzīvoto 32 % kritumu, bruto prēmijās šogad 11 mēnešos lielāko apjomu – 46 miljonus latu - parakstījusi BTA. Tai ar 42.7 miljoniem latu seko Gjensidige Baltic, kas šogad spēj uzrādīt pozitīvu pieaugumu un apsteigt līdz šim otru lielāko tirgus spēlētāju Baltu. Balta savukārt šogad 11 mēnešos piedzīvo 30 % kritumu, prēmijās parakstot 39.2 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Vienīgā presētu koka bloku ražotne Baltijā

Māris Ķirsons, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA RDN, investējot 12 miljonus eiro, ir izveidojusi unikālu – inovatīvu presētu koka bloku ražotni, kādas nav ne tikai Baltijā, bet pat visā Ziemeļeiropā.

Izveidotā ražotne ir unikāla ne tikai ar to, ka tādas otras nav ne tikai šajā reģionā, bet arī ar to, ka tā mazkvaliatīvo – dedzināmo koksni pārstrādā industrālajos koksnes izstrādājumos, ko izmantos koka palešu ražotāji. Līdz šim visas ražotnes, kuras izmantoja dedzināmo koksni, būtībā ražoja vai nu vieglāk transportējamās kokskaidu granulas, vai arī izmantoja siltuma un elektroenerģijas ražošanai. Lielais investīciju projekts Latvijā un visā Baltijā ir neražota produkta – presētu koka bloku ražotnes izveide, tam piesaistīts arī ES struktūrfondu «Augstas pievienotās vērtības investīcijas» programmas atbalsts 1,4 milj. Ls apmērā. Madonas apkaimē tas ir ielākais investīciju projekts pēdējos divdesmit gados.

Komentāri

Pievienot komentāru