Eksperti

Dresētas kodes mellās suitu sievas ņieburā

Ilze Vanaga, Vidējā Latviete*, 06.12.2011

Jaunākais izdevums

Piektdienas novakarē jaukajās kino Splendid palace jeb pirms atjaunošanas dēvētajā kino Rīga telpās norisinājās pasākums, kas dara godu tiem uzņēmīgajiem cilvēkiem, kas vismaz pagaidām vēl uzkavējušies vecajā, mājīgajā Dzimtenē un rosās, izdomu, enerģiju un spēkus netaupot. Proti, tika apbalvoti veiksmīgākie uzņēmēji - tie mūsu ekonomikas aisberga stūmēji, kuru pūliņu dēļ mūsu slavenā godmanisko pingvīnu nācija pagaidām ar Dievu uz pusēm spēj dvašu vilkt un uz labākiem laikiem cerēt.

Biznesa pasaulē šo nosacīto ļaužu un kompāniju grupu dēvē par Latvijas uzņēmumu TOP 500. Vienvārdsakot, interesants, pārdomas un varbūt arī cerības rosinošs pasākums, jo kur gan mūsu laikos latvietis vidējais lai enerģiju un iedvesmu smeļas - tak ne jau no valdības deklarācijām vai kaut kādu valūtu fondu birokrātu diktātiem, tam vadmotīvam būtu taures skaņās jāplūst no pašmāju lāčplēšiem, spīdalām un augšāmcēlušamies saulcerītēm.

Un kādi tad pirmie iespaidi no šādas saulvežu parādes? Lielisks (kino) interjers, kas mirdz sen aizmirstajā spozmē, perfekts noformējums, labi pārdomāta un organizēta programma, jūtams, ka organizatori ir pārdomājuši pasākuma programmu un ieguldījuši lielas pūles tā organizēšanā, jauks vakara vadītāju pāris (Anna Lieckalniņa&Ģirts Ķesteris), mūzika, gaismas, Čaplins, kas prezentē balvu nominantus, apetītlīgu ņammu galdi, ministri, kas pasniedz balvas, bet...

Atļaušos mazliet patēlot snobu - ja jau ielūgumā ierakstīts - Black suit, tad viesiem un arīdzan gaviļniekiem būtu jāpiemērojas šajā augstākajā sabiedrībā pieņemtajām (un ielūgumā pieprasītajām) ģērbšanās normām un manierēm: «Izejamais tērps (Black suit) ir tērps pieņemšanai, teātrim, citiem svinīgiem gadījumiem. Kungi tērpjas tumšā uzvalkā, baltā virskreklā, melnās kurpēs ar plānu zoli, ieliek lakatiņu kreisajā krūšu kabatā. Dāma velk izsmalcinātu kleitu vai kostīmu.» – tā vismaz saka gudras etiķetes grāmatas.

Tomēr realitātē un rampas gaismā redzams, ka kungi un dāmas izskatās, kā teju vai no biroja izskrējuši - apbružāti strīpaini uzvalciņi (a la einars vai ainārs), kas izskatās n- tās reizes ķīmiskā tīrītavā augšupcelšanos piedzīvojuši, netīrītas kurpes, kas gan netraucē braši kāpt uz skatuves, dāmām piemirsies maiņas apavus paķert līdz, tāpēc svaigām acīm var vērot jaunākās tendences ziemas zābaku modes apakšnovirzienā. Nu tā gan notiek saspringtajā nemitīgajā krīzes un izdzīvošanas skrējienā, bildīs optimists, tāds, kuram tik ļoti smeķē kožu smarža, bet patiesībā skumji. Neba nu galvenais mūsu dzīvē ir etiķete, tomēr šāda ranga pasākumos mazliet pie sava iepakojuma derētu padomāt un piestrādāt, it sevišķi tad, ja jākāpj uz skatuves un jāpārstāv savs ieņemamais amats, zīmols un prece. Negribētos ticēt, ka kāds no klātesošajiem varētu taisnoties par finansiālajām grūtībām, stāstiņi par amerikāņu miljardieriem, kas matus griež sev paši līdzekļu taupīšanas nolūkā, atstāsim padomju laika žurnālistikas pārziņā.

Ko es te snobojos? Tas viss ir tik nenozīmīgi un varētu pat teikt - mazsvarīgi. Tā, starp citu, atnācu, izdarīju, aizgāju. Haltūra, kā vienmēr. Tomēr tās ir svinības, kaut vai tāpēc, ka pie mums kaut kas vēl jo projām tiek ražots, pārdots, sniegti pakalpojumi, maksāti nodokļi, tas nekas, ka lielākie nodokļu maksātāji ir tie, kuriem visai problemātiski dubultgrāmatvedību un melno kasi taisīt. Bet tie ir svētki, ka par spīti krīzēm, jostu savilkšanām Latvijā VISS NOTIEK.

Patiesībā mani ieinteresēja, kas tad ir pelnošākie uzņēmumi Latvijā, izrādās tie, no kuriem mums nekādi neizdodas izvairīties – TOP augšgalā – LATVENERGO, TELE2, Lattelekom, LMT, Latvijas Gāze, Latvijas Dzelzceļš, Rīgas satiksme, Latvijas valsts meži. Nedaudz skumīgi kļuva – sakari, pārvadātāji, neizbēgamo pakalpojumu sniedzēji un kocinieki. Pretstatam var minēt lielākos zaudētājus 2010.gadā – Parex, Hipotēku un zemes banka, Swedbank – TOP trijnieks. Konkrētas tendences – bankas, nekustamais īpašums, būvnieki – laikam paredzams tops, rēķinoties ar situāciju 2010.gadā. Patiesībā viss desmitnieks ir vienas bankas vai ar tām saistītās nozares, atskaitot 10.vietas ieguvēju Cemex.

Kur šeit abos topos ir ražotāji? Nu, jā – Valsts mežus, Latvenergo vēl varētu pie tiem pieskaitīt, tāpat kā Cemex, kas tiešām ir reāls ražotājs, Latvijas valsts meži man tomēr asociējas ar esošo resursu izmantotājiem, ne ražotājiem. Pārējos gluži par ražotājiem nosaukt mēle neceļas. Ja vēl padomā par to, ka Latvenergo lielu daļu no savas peļņas saņem tikai un vienīgi tāpēc, ka alternatīvas nav iespējamas. Lai dzīvo monopoli, tikai vai no tā mums, kā vienkāršajiem Latvijas iedzīvotājiem ir labums? Vienīgi tāds, ka no pakalpojumiem, no kuriem nevaram izvairīties pildās melnais caurums valsts kasē. Tikai vai melnais caurums ir piepildāms?

Es ieteiktu palasīt speciālizdevumu „TOP 500”, ļoti izglītojošs un pārdomas radošs. Un liek ar bažām raudzīties, kāds tad būs tops nākamgad. Vai tiešām TOP augšgalā atradīsies tikai un vienīgi pakalpojumu sniedzēji, ne ražotāji? Kad notiks pārmaiņas, kas parādīs, ka Latvijai tiešām ir gaidāma izaugsme, ne starpnieka loma?

Galu galā neņemiet ļaunā, mīļie ražotāji, starpnieki un tirgoņi, paldies, ka jūs vēl esat. Tās ir tikai tādas tautiskas kādas gandrīz vai suitu sievas pārdomas, par to, kā pa valsts ņieburu dresētas kodes lēkā un par to, vai tās lec pareizā virzienā.

*Vairāku nedēļu garumā mēs meklējām savu Vidējo Latvietil un atradām Ilzi. Viņa izrādījās visvidējākā no visiem kandidātiem, kas aizpildīja šo testu. Ja vēlies noskaidrot kāds latvietis esi Tu, spied šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīdzinieki iecienījuši skābmaizi un sklandraušus, kas izņemti tikko no krāsns; maizes ceptuve Suitu maize paplašinās, palielina sortimentu un izceptās produkcijas apjomu

Maizes ceptuvē Suitu maize, kurā top suitu saldskābmaize jeb skābmaize un pēc senām receptēm cep Kurzemes sklandraušus, saimnieko Mareks Reķis. Viņš darbu bankā nomainījis pret sirdij tīkamāku, taču fiziski grūtāku nodarbi – maizes cepšanu.

Pirmā suitu maizes ceptuve Rīgā atvērta pirms pāris gadiem Biķernieku ielā. «Tur kļuva par šauru, jo palielinājās pieprasījums, mēs izaugām. Pirms gada atvērām ceptuvi Teikā, Brīvības ielā, taču šobrīd šķiet, ka drīz izaugsim arī no šīs vietas,» lēš M. Reķis, kura uzņēmumā bez viņa strādā vēl divi palīgi. Ceptuvē un veikalā ieguldīti aptuveni pieci tūkstoši eiro, investīcijas jau ir atpelnītas. Viņš suitu maizes cepšanas gudrības un prasmes iemācījies no savas mammas Rutas Sokolovskas, kurai Alsungā pieder uzņēmums SIA Suitu maize. «Lai arī pēc izglītības esmu baņķieris, pusgadu nostrādāju bankā un sapratu, ka finanšu iestādē vairs nekad nestrādāšu. Negribu sēdēt pie datora visu dienu. Ceptuvē ir fiziski smags darbs slapju muguru. Mīklu ar rokām nemīcu, bet tāpat sanāk noskrieties – kā plkst. 8 atnāku uz darbu, tā 10 - 11 stundas no vietas, - pa dienu sanāk vesela maratona distance,» secina M. Reķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni simt latu gadā - par tik nākamajā gadā, ieviešot plānotās nodokļu izmaiņas, palielināsies atalgojums uz rokas ģimenē, kur abi vecāki saņem vidējo algu un audzina divus bērnus. Vēl papildus šīm izmaiņām nākamajā gadā plānots lielāks atbalsts ģimenēm ar maziem bērniem, vēsta laikraksts Diena.

Laikraksts modelējis trīs dažādu ģimeņu situācijas, lai attēlotu, kā plānotās izmaiņas papildinās ģimeņu maciņus. Tiesa, vēl lielākas izmaiņas mājsaimniecībām sākušas modelēt ministrijas, skarot arī progresivitātes aspektu.

Nākamgad plānotas divas galvenās izmaiņas attiecībā uz darbaspēka nodokļiem - no 1. janvāra iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšana no 25% uz 24% (līdz 2015. gadam līdz 20%); no 1. jūlija nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošām personām IIN aprēķināšanai tiks paaugstināts no 70 uz 80 latiem. Neapliekamā minimuma apmērs nākamgad saglabāsies tas pats - 45 lati. Valdība gan devusi Finanšu ministrijai (FM) uzdevumu - gatavojot 2014. gada valsts budžeta projektu, primāri strādāt pie neapliekamā minimuma celšanas. Līdztekus nākamajā gadā arī iecerēts lielāks atbalsts ģimenēm, piemēram, no pašreizējiem 30 latiem uz 100 latiem paredzēts paaugstināt bērna kopšanas pabalsta apmēru bērniem vecumā no gada līdz pusotram. Par to nākamnedēļ lems Saeima, galīgajā lasījumā pieņemot valsts budžetu, atgādina Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 378,7 tūkstošus eiro, Jūrkalnes pagastā dabas un atpūtas parkā tiek sakārtota un pilnveidota infrastruktūra, lai Ugunspļavā uzsāktu dabas koncertzāles «Vējturu nams» būvniecību, informē Ventspils novada pašvaldība.

Projekts paredz kultūrvides objekta ierīkošanu, esošo gājēju celiņu pārbūvi, ārējās un iekšējās elektroapgādes ierīkošanu, savukārt apmeklētāju uzskaites un videonovērošanas sistēmas ierīkošana radīs priekšnoteikumus valsts un starptautisku pasākumu rīkošanai, kā arī piesaistīs tūristus ne tikai vasarā, bet arī citos gadalaikos, norādīja pašvaldībā.

«Vējturu nams» būs dabas koncertzāle 437,40 kvadrātmetru platībā, veidota no koka un dzelzsbetona konstrukcijām, kā apdares materiālu izmantos koku, terases vidū paredzēts novietot koka elementu ar zariem – osi vai ozolu.

Pēc Ventspils novada pašvaldības domām, dabas koncertzāle ļaus paplašināt suitu kultūrtelpu, veicinot suitu kultūras mantojuma saglabāšanu. Paredzams, ka «Vējturu namā» rīkos akadēmiskās, kora, džeza, garīgās un pasaules mūzikas koncertus, brīvdabas kino vakarus, teātra izrādes un pasākumus, kuru norisē iekļaus suitu dzīves tradīcijas. Jaunais objekts Jūrkalnes dabas un atpūtas parkā ļaus organizēt festivālus, ļaujot pulcēties vairākiem tūkstošiem cilvēku, bet «Vējturu nams» būs pielāgojams arī maziem notikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Klavieru restaurētājs: darba īstenībā netrūkst

Dienas Bizness, 24.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī netiek rīkotas speciālas mārketinga akcijas un galvenā «reklāma» ir esošo klientu ieteikumi, klavieru skaņotājam un restaurētājam Aivaram Tomiņam darba netrūkst.

A. Tomiņa klienti pārsvarā ir no Vidzemes – Cēsu, Limbažu un Valmieras apkaimes, tomēr šad tad sanāk braukt arī uz Ventspili. Pateicoties «mutvārdu reklāmai» klaviermeistaram izveidojies pastāvīgo klientu loks, raksta laikraksts Diena.

Klavieru skaņotājs un restaurētājs lielākoties patlaban iztiek paša spēkiem, uzņēmumiem uzticot vien lakošanu un finierēšanu. «Tomēr pārējos darbus es daru pats. Ja mēs runājam par skaņošanu tad, godīgi sakot, es neredzu, kādā veidā palīgs varētu šo procesu paātrināt. Savukārt attiecībā uz restaurāciju apjoms nav tik liels, lai es varētu atļauties algot cilvēku uz pilnu slodzi,» stāsta A. Tomiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāds Ņujorkas iezdīvotājs apgalvo, ka pieķēris savu sievu sperot sānsoļus ar iPhone aplikācijas palīdzību, ko slepus uzinstalējis viņas viedtālrunī, raksta The Telegraph.

Tomass Metcs (Thomas Metz) apgalvo, ka viņš sekojis līdzi savas sievas gaitām, izmantojot iPhone lietojumprogrammu Find My Friends. Vīrietis apgalvo, ka viņam radušās šaubas par sievas uzticību pēc tam, kad viņas nosauktā atrašanās vieta nesakrita ar to lokācijas punktu, ko uzrādīja minētā lietojumprogramma.

«Es uzdāvināju sievai jauno iPhone4s, kurā ielādēju arī Find My Friends, viņai to nezinot,» stāsta vīrietis. «Paldies Apple, paldies App Store – šie skaistie ekrānšāviņi, no mūsu sarakstes un manas sievas patiesās atrašanās vietas būs lieliski pierādījumi, kad tiksimies tiesā pēc pāris nedēļām,» norādīja T. Metcs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Kurzemes mājražotāji apvienojušies kopīgai tirgus iekarošanai

Vēsma Lēvalde, 05.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes tūrisma asociācija pirmo reizi organizē kopīgu stendu reģiona mājražotājiem izstādē Rīga Food 2013.

Kurzemes reģiona stendā pulcējas sīkražotāji, no kuriem daudzi jau apmeklētājiem ir zināmi, piemēram, Garšu fabrika ar ekoloģiskām garšvielām bez sāls, z/s Smilškalni ar Kuldīgas pusē ražotiem mājas vīniem, z/s Garīkas ar šitaki sēņu produkciju, Mārtiņš Barkāns ar Sabiles pusē ražotajiem un glīti noformētajiem mājas vīniem, Suitu maize piedāvā nogaršot suitu sklandraušus. Tāpat stendā ir SIA Satori Alfa ar smiltsērkšķu produkciju un Talsu pusē vāktām zāļu tējām. Kurzemes stendā ir arī dravnieka Jāņa Vainovska medus, Vītolberga sieri, kas tapuši Ventspils novadā. Talsu ciparnīca piedāvā iegādāties keramikas traukus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

ASV valsts iestādes darbinieka ģimene valsts naudu tērējusi arī Saipanā un Havaju salās

Gunta Kursiša, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkājies, ka augsta līmeņa ASV amatperona Džefs Nīlijs (Jeff Neely), kas organizēja izšķērdīgu «mācību konferenci» Lasvegasā, Vispārējo pakalpojumu administrācijas (General Services Administration) darbiniekiem un savai sievai nodrošinot lukusa viesnīcas apartamentus, par nodokļu maksātāju naudu ar lauleni devies arī braucienos uz Havaju salām, vēsta Businessinsider.com.

Jau vēstīts, ka «darba braucienā» Lasvegasā kopumā tika iztērēti 822 tūkstoši ASV dolāru. Administrācijas darbinieki dzīvojuši luksusa numuriņos ar skatu uz Nevadas tuksnesi, kuru cena par vienu nakti ir 449 – 599 ASV dolāri.

Pret izšķērdīgo administrācijas darbinieku uzsākta kriminālizmeklēšana un tās laikā atklājušies arī jauni pārkāpumi. 2010. gadā Dž. Nīlijs organizēja konferenci Palmspringsā administrācijas praktikantiem, pazuda 115 tehnoloģiju sīkrīki, kas bija daļa no darbinieku atlīdzības programmas. Viens no sīkrīkiem vēlāk atrasts pie Dž. Nīlija meitas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvietis apzadzis darba devēju, lai apmaksātu sievas neauglības ārstēšanu

Dienas Bizness, 04.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valstspiederīgais, kurš savam darba devējam Īrijā nozaga vairāk nekā 82000 eiro, lai apmaksātu sievas neauglības ārstēšanu, aiz restēm pavadīs 18 mēnešus, atsaucoties uz Independent.ie, vēsta Baltic Ireland.

Jānis Stašulis (35) no Latvijas, kurš šobrīd no sievas ir jau šķīries un viņam ir bērns ar citu sievieti, no darba devēju International Leisure Group Ltd puses tika raksturots kā «kompetents un centīgs darbinieks».

Stašulis Dublinas iecirkņa krimināltiesā tika atzīts par vainīgu 20 epizodēs - laikā no 2008.gada 22. februārim līdz 28. novembrim viņš nozaga kopsummā 82052 eiro. Vīrietim nav iepriekšējas sodāmības.

Stašulis bija fitnesa centra finanšu komandas darbinieks un izmantoja kļūmi tiešsaistes algu sistēmā. Viņš atvēra failus pirms tie nonāca bankā un pārskaitīja līdzekļus uz kontiem, kas bija atvērti uz viņa vārda. 2009.gada janvārī, pēc tam, kad uzņēmumā tika veikta budžeta pārbaude, Stašulis saviem darba devējiem iesniedza atlūgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uģa Magones un viņa sievas pulksteņu kolekcija ir iegādāta likumīgi un U.Magonem piederošā manta pilnā apmērā atbilstoši likumam ir minēta amatpersonas deklarācijā. Publiskajā telpā izskanējušie anonīmie apgalvojumi par U.Magoņa un viņas sievas pulksteņu kolekciju, kas it kā neesot deklarēta, ir nepatiesi un maldinoši. Kārtējo reizi anonīmas personas mēģina manipulēt ar sabiedrisko domu un, iespējams, ietekmēt izmeklēšanas gaitu, paziņojumā presei norāda advokāts Alvis Marga.

Laikraksts Diena piektdien vēsta, ka «patlaban Magonis tiek turēts aizdomās par liela apmēra kukuļa pieņemšanu, bet tiek pieļauts, ka bijušā LDz vadītāja lieta var «apaugt» ar apsūdzībām par pārkāpumiem, aizpildot valsts amatpersonas deklarāciju, slēpjot ienākumus un nedeklarējot darījumus un dāvanas, piemēram, vairākus kratīšanā izņemtos ekskluzīvu zīmolu rokaspulksteņus, kuru vērtība pārsniedz likumā noteiktās 20 minimālās darba algas jeb 7200 eiro».

Advokāts A.Marga norāda, ka pulksteņu kolekcionēšanu nav uzskatāma par pārkāpumu, bet ir ilgstoša un kopīga U.Magones un viņa sievas aizraušanās. Viņu abu pulksteņu kolekcija, kurā atbilstoši ir gan vīriešu, gan sieviešu pulksteņi, ir veidota daudzu gadu garumā, iegādājoties pulksteņus gan Latvijā, gan arī ārvalstīs. «Protams, starp tiem ir arī pulksteņi, kurus kādam no ģimenes locekļiem laika gaitā ir dāvinājuši arī draugi, paziņas un darba kolēģi. Visas mantas, tostarp arī pulksteņi, atbilstoši likumam ir deklarēti U.Magones amatpersonas deklarācijā. Tajā, protams, nav iekļauti sievai piederošie pulksteņi un pulksteņi, kurus U.Magone ir iegādājies vai saņēmis kā dāvanas tikai šā gada laikā. Tie noteikti tiks norādīti nākamā gada deklarācijā, kad tā tiks aizpildīta,» paziņojumā presei apgalvo advokāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Reklāmista izauklētie Hobiju kursi nostiprinājušies par patstāvīgu uzņēmumu

Renāte Priede, 05.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad jau šķiet, ka tālāk vairs nav kur attīstīties, izrādās, nāk klāt jaunas intereses un vajadzības; galvenais – reaģēt. Par to ir pārliecināts SIA Hobiju kursi iniciators, reklāmists Dzintars Belogrudovs. Viņa SIA Visio paspārnē reiz izauklētie Hobiju kursi nostiprinājušies par patstāvīgu uzņēmumu, kurš prāvu peļņu nenes, taču priecē ar zinātkāriem un radošiem apmeklētājiem, kas uz kursiem jau nāk kā uz interešu klubu.

Krīzes produkts

Hobiju kursu ideja radās aptuveni 2009. gadā. «Manā pamatdarbā reklāmas jomā bija tieši krīzes apogeja, pilnīgi nekas negāja, bet parādījiās brīvs laiks, lai padomātu par kaut ko jaunu un mēģinātu realizēt ieceres. Tā sākām ar šūšanas kursiem – pats esmu šuvējs pēc izglītības,» atceras Dzintars. Tobrīd viņš gan sev, gan citiem centās mazināt no «laivas izmesto» sajūtu – iemācīt amata pamatus, uz ko arī atsaucās samērā daudz interesentu. «Šūšanas kursiem pievienojās ar pedagoģiskām dotībām apveltīts speciālists šūšanā, turklāt atbrīvojās telpas, ko veiksmīgi izmantojām – smalkie biroji pārvācās uz lētākām, mazākām telpām perifērijā, lielo telpu iznomātāji arī bija spiesti nolaist cenu, – telpu piedāvājums tajā brīdī bija milzīgs, par 4 eiro/m2, bet kursu organizēšanai vajadzēja lielas telpas šujmašīnām, piegriešanas galdiem, darbiniekiem un kursantiem – pārdevu mašīnu, par to arī visu sapirku. Tas bija risks un normālos apstākļos tā nedara, bet tajā brīdī vispār darbības bija citādas,» viņš stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne katram, kas iekūlies milzīgos parādos, nākas doties peļņā uz ārzemēm vai zaudēt visu. Ja nolīgsit «pareizos» maksātnespējas administratorus, var palaimēties, ka banka no jums pēkšņi vairs neprasa pusmiljonu, kā tas gadījās KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša sievai, vēsta izdevums Ir.

No bankrota laimīgi izsprukušās nekustamo īpašumu firmas DGS mājas adresē Brīvības gatvē 221 valdot rosība. Ingūnas Vilnītes uzvārds gan tagad mainīts uz Pankratenko. Uzņēmēja atteikusies atbildēt uz jebkādiem izdevuma jautājumiem.

Bijušais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis bijis tikai mazliet runīgāks, kad sazvanīts. Uz jautājumu, kā viņš skaidro sievas uzņēmuma lielākā kreditora Swedbank pretimnākšanu, atlaižot lielu parāda summu, Vilnītis atbildējis: «Zviedrijas karalis ir mans radinieks, tāpēc tāda labvēlība.» Tālāk viņš paziņojis, ka uz «jocīgiem jautājumiem» negrasās atbildēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ar salauztām sirdīm, bet bagātas: šķirtās sievas, kuras ieguvušas miljonus

Dienas Bizness, 17.06.2013

10. Maikls un Maija Poļski (Michael and Maya Polsky). Bijušās sievas ieguvums pēc laulības šķiršanas – 184 miljoni ASV dolāru. M. Poļskis ir kompānijas Invenergy LLC dibinātājs un vadītājs, un viņa bagātība pirms šķiršanās lēstas 368 miljonu ASV dolāru apmērā, savukārt šķiroties pāris vienojās uzkrājumus sadalīt uz pusēm. Pāris šķīrās 2003. gadā, bet laulība tika slēgta 1975. gadā Ukrainā. 1976. gadā Poļsku uzkrājumi veidoja vien 500 ASV dolārus.

Avots: tech.uchicago.edu

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules bagātāko laulāto pāru laulību līguma neesamība var rezultēties ar miljonos ASV dolāru mērāmu naudas apjomu, kas uzņēmējdarbības magnātiem un slavenībām pēc laulības šķiršanas jāatvēl savām bijušajām sievām.

2013. gadā šķīrušies divi ietekmīgi pāri, kuru šķiršanās tiem izmaksājusi krietnu naudas summu.

Martā ziņu aģentūra Reuters ziņoja par Continental Resources vadītāja Harolda Hamma (Harold Hamm) un viņa sievas Sjū Annas Hammas (Sue Ann Hamm) laulības šķiršanu. H. Hamma bagātība tiek lēsta 11 miljardu ASV dolāru apmērā. Ja patiesi ir minējumi, ka Continetal Resuorces šefam un viņa sievai nav bijis noslēgts laulību līgums, šķiršanās uzņēmējam varētu būt bijusi dārgākā, kāda jebkad bijusi, raksta CNBC.

Savukārt šā gada jūnijā par šķiršanos no trešās sievas Vendijas Dengas (Wendi Deng) paziņoja miljardieris un mediju magnāts Rūperts Mērdoks (Rupert Murdoch). Tiek ziņots, ka R. Mērdokam ir noslēgts laulību līgums, kas samazinās mediju magnāta šķiršanās izmaksas. R. Mērdoka šķiršanās ar otro sievu Annu, ar kuru laulībā aizvadīti vairāk nekā 30 gadi, bagātniekam izmaksāja 1,7 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kriminālprocesi ierosināti arī pēc Intransserviss līdzīpašnieces iesniegumiem

Vēsma Lēvalde; Ieva Mārtiņa, 14.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daiņa Liepiņa izplatītā informācija medijiem visticamāk ir mēģinājums ietekmēt Zemgales policijas darbu, uzskata Intransserviss līdzīpašniece Viktorija Ļubļinska.

Iemesls varot būt tas, ka kriminālprocesam, kas uzsākts pēc Daiņa Liepiņa iesnieguma jau pirms pusgada, nav panākts vēlamais rezultāts – nav ierosināta krimināllieta ne pret vienu personu, ko viņš apsūdz izsūtītajā preses relīzē, norāda V. Ļubļinska.

Viņa pieļauj, ka šādi D.Liepiņa izteikumi ir mēģinājums ietekmēt arī tiesu varu, jo paziņojums medijiem izplatīts īsu laiku pirms gaidāmajām tiesu sēdēm 5.oktobrī un 9.novembrī, kuru pamatā ir Ļubļinskas prasības pret D.Liepiņu.

Jelgavas tiesa ir pasludinājusi spriedumu, ar kuru Daiņa Liepiņa sievas noslēgtais līgums ar Dainim Liepiņam piederošo uzņēmumu L-Sports Intransserviss vārdā ir atzīts par spēkā neesošu. Šobrīd Jelgavas tiesā ir uzsākts tiesvedības process pret Daini Liepiņu un ofšora uzņēmumu par aizdevuma līguma atzīšanu par spēkā neesošu. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par D.Liepiņa un viņa sievas mēģinājumu, iespējams, prettiesiski pārņemt uzņēmuma vadību, kas notika pērn 7.oktobrī, uzskaita V. Ļubļanska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Braucot pa Rīgas–Valmieras šoseju, Limbažu un Turaidas ceļu, krustojumā nevar nepamanīt ceļmalas krodziņu Raganas Ķēķis, kas ir viegli atpazīstams pēc ēkas un dažādiem pasaku tēliem, kas izvietoti krodziņa pagalmā, stāsta uzņēmuma SIA Raganas Ķēķis Bistro īpašnieks Ivars Grants.

Pastāstiet vairāk par savu biznesu, tā konceptu un pakalpojumiem! Varbūt ir kāda «rozīnīte», kas jūs atšķir no citiem tirgū?

Latvijas tirgū darbojamies jau 17 gadus, ar katru gadu piedāvājot arvien vairāk iespēju ēdināšanai un atpūtai. Raganas Ķēķī var izbaudīt latviešu virtuves gardumus, izjust mājīgu, pasakainu atmosfēru un piedzīvot brīnišķīgus brīžus kopā ar ģimeni. Mēs rīkojam banketus un seminārus svinību zālēs – trīs zāles līdz 20, 60 un 200 personām. No rudens līdz pavasarim pie mums brauc muzicēt tautā populāri muzikanti no visas Latvijas. Piedāvājuma klāstā ir arī zāļu pirts un minibaseins ar ūdens masāžu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Portāls: KNAB kandidātes vīrs, iespējams, ir krāpnieks

Dienas Bizness, 25.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv aizdomas, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidātes Lienītes Šikores vīrs ir krāpnieks.

Deviņdesmito gadu otrajā pusē prese ziņoja par tūrisma uzņēmēju Andreju Kondrātu, kurš apkrāpis klientus un darījumu partnerus, palicis parādā desmitiem kreditoru un ticis arī pie krimināllietas pie krāpšanu. Tagad Andrejs Kondrāts, kā rāda tiesas spriedumi un apkrāpto cilvēku sūdzības, faktiski turpina deviņdesmitajos gados iesākto, taču ir būtiska atšķirība – jau vairākus gadus viņš saucas Andrejs Šikors, jo pēc laulībām pārgājis sievas uzvārdā. Viņa dzīvesbiedre ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Izmeklēšanas nodaļas vadītāja, viena no līdz šim reālākajām pretendentēm uz biroja priekšnieka amatu Lienīte Šikore. Kā Pietiek apgalvojuši apkrāptie cilvēki, tieši uz dzīvesbiedres darbu KNAB Šikors atsaucies, noraidot viņu prasības pēc nopelnītā darba atalgojuma, vēsta portāls pietiek.com.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par sievas slepkavību notiesātais Ivanovs ECT no Latvijas vēlas piedzīt 54 miljonus eiro

LETA, 22.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par dalību savas sievas Ellas Ivanovas slepkavībā notiesātais uzņēmējs Igors Ivanovs Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) no Latvijas vēlas piedzīt 54 000 000 eiro, uzskatot, ka viņš ir notiesāts bez vainas, šodien notikušajā preses konferencē pastāstīja Ivanovs.

Viņš norādīja, ka minēto summu veido peļņa, ko viņš zaudēja, atrodoties ieslodzījumā. Ivanovs uzsvēra, ka lietā jau notikusi viena sēde, kuras laikā no Latvijas puses izprasīti operatīvie materiāli, kas noveda pie viņa notiesāšanas. Preses konferences laikā Ivanovs vairākkārtīgi atsaucās uz šiem materiāliem kā montētiem.

Tāpat Ivanovs uzsvēra, ka viņa sievas Ellas nāve esot bijusi saistīta ar uzņēmēju Genadiju Bondariku, kurš īsi pirms tam esot vēlējies iegādāties Ellai Ivanovai piederošos 15% «Arēnas Rīga» akciju, par tām piedāvājot piecus miljonus eiro.

Uzņēmējs arī norādīja, ka, atrodoties ieslodzījumā, pret viņu tika īstenoti pieci slepkavības mēģinājumi. Ivanovs uzsvēra, ka vienā no šīm lietām tika notiesāta Rīgas Centrālcietuma amatpersona Tatjana Smoļakova, un minēja, ka viņai par šo slepkavības mēģinājumu piedāvāti 200 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Šķiršanās Krievijas oligarhu gaumē – dārgākā vēsturē

Jānis Rancāns, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas oligarha Dmitrija Ribolovļeva šķiršanās no sievas kļuvusi par visdārgāko vēsturē - abu pušu advokāti uzsākuši iespaidīgu cīņu par milzīgajiem īpašumiem, raksta worldcrunch.com.

Bijušais pāris cīnās par tādiem «sīkumiem» kā topošais Versaļas pils atveidojums Ženēvas ezera krastos, ar pazemes baseiniem, sporta zālēm un mākslas darbu kolekciju. Šķiršanās prāva celtniecību grandiozajā projektā ir apturējusi. Tāpat cīņa notiek par divām 211 miljonus dolāru vērtām vasarnīcām Šveicē, 24 miljonus dolāru vērtu māju pie Elizejas laukiem Parīzē, jahtām, lidmašīnām utt.

D. Ribolovļevs savus finanšu līdzekļus un vērtspapīrus pārvedis uz Kipras bankām. Sievas advokāti uzsver, ka tādējādi viņš centies šos līdzekļus paslēpt un apgalvo, ka Kipras banku kontos D. Ribolovļevam izdevies nobēdzināt 12 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Maligina pēdējā intervija Dienas Biznesam: Ambīcijām ir robežas

Db.lv, Kristīne Stepiņa, 10.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ambīcijām ir robežas, tā intervijā DB, ko publicējām pavasarī, 26.maijā, teica AS Olainfarm valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins, kurš pērn iegādājies uzņēmumus par aptuveni 20 miljoniem eiro.

Pieminot sestdien, 9.decembrī mūžībā aizgājušo uzņēmēju, publicējam viņa interviju pilnā apmērā.

Uz interviju ar vienu no turīgākajiem Latvijas uzņēmējiem nācās gaidīt pāris mēnešus, tikšanās laiki vairākkārt tika pārcelti viņa lielās aizņemtības dēļ. Tiekamies Olainfarm valdes priekšsēdētāja kabinetā, kurš nesen pārbūvēts līdz nepazīšanai. Darba telpā, kuru caurvij Art Deco stils, novietota melna Austin Morris Traveler Woodie automašīna. Tās salonā izveidots bārs, bet vietā, kur jābūt motoram, ir skaņuplašu atskaņotājs. Blakus spēkratam atrodas degvielas uzpildes stacija, kas pilda ledusskapja funkcijas. Pie sienām sakārtas sievas – mākslinieces Elīnas Maliginas – gleznas un no dažādām pasaules valstīm atvestās ikonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: Indijā ar divām reizēm par maz

Linda Zalāne, 07.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesaka Maija Brūkle, Bite Latvija komunikācijas vadītāja

Indijā esmu bijusi divas reizes; lai gan esmu daudz ceļojusi un redzējusi, katrā braucienā šī zeme mani nebeidza pārsteigt, tās kultūra ir īpaša. Pirmo reizi mans ceļš uz šo pasaules malu veda, lai apmeklētu draugu kāzas, kas notika Deli. Mēs, pulciņš latviešu, bijām uz šīm svinībām ielūgti, jo ar indieti precējās latviešu dāma. Toreiz Deli apkaimē pavadīju desmit dienas, kuru laikā paspēju apskatīt tuvumā esošos tradicionālos objektus. Otro reizi vairāk iepazinu Indijas dienvidus, tur valdošo siltumu un okeānu. Indija ir plaša zeme, un katrā no tās daļām ir ko redzēt, līdz ar to es vēlētos šo valsti apmeklēt vēl.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Valērija Maligina meitu atklātā vēstule: Tēvs ir pelnījis cienījamu attieksmi

Dienas Bizness, 13.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajās dienās mēs saņemam daudz atbalsta apliecinājumu un izturības vēlējumu no mūsu tēva Valērija Maligina draugiem, kolēģiem, paziņām un tiem, kuri saņēmuši atbalstu viņa plašās sirds un dāsnuma dēļ.

Pēc pēdējās dienās izskanējušās informācijas publiskajā telpā mums visiem sajūtas ir ļoti līdzīgas — tēvs ir pelnījis cienījamu attieksmi, nevis nomelnošanu no saviem it kā tuviem cilvēkiem.

Viņa sievas Elīnas Maliginas lēmums kavēt mantojuma procesu un prasīt testamenta atcelšanu tiesā, kā vienu no argumentiem izmantojot viņa rīcībspējas apšaubīšanu, liek uzdot jautājumus par šāda soļa patiesajiem motīviem. Kādu mērķu vadīta Elīna vēlas apšaubīt testamentu, kuru tēvs sastādījis neilgi pirms laulības noslēgšanas ar Elīnu 2016. gadā? Atbilstoši likumam Elīna Maligina kā laulātā var izprasīt neatņemamo mantojuma daļu, proti, vienu astoto daļu no mantojuma apmēra, tāpēc viņa ir vērsusies ar iesniegumu pie notāra. Tomēr, acīmredzot, ir par maz, un viņa iesniegusi prasības pieteikumu tiesā par testamenta apstrīdēšanu, tādējādi pretendējot uz daudz lielāku mantojuma daļu. Vienīgi neskaidrs paliek jautājums, kur šeit loģika, ja no vienas puses testamentu atzīst, pieprasot daļu, kas pienākas atbilstoši likumam, tomēr no otras puses — apstrīd tiesā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bez darba esošs tēvs Spānijas tiesai pavēstījis, ka ir gatavs kļūt par bijušās sievas vergu, jo vairs nespēj nomaksāt ikmēneša uzturlīdzekļus 1600 eiro apmērā, kas tika uzlikti par pienākumu, šķirot laulību, vēsta telocal.es.

Pēc trīs ar pusi gadiem bez darba Alehandro Sančezs Vazkjuezs (Alejandro Sánchez Vázquez) esot izmisumā, jo nespējot atrast risinājumu finansiālajam slogam, kuru vairs nespēj nosegt.

2008. gadā tiesa Andalūzijas pilsētā Coria del Río lēma, ka toreizējam nekustamā īpašuma aģentam jāmaksā bijušajai sievai 1600 eiro ik mēnesi, sedzot nekustamā īpašuma kredītu ģimenes mājai, kā arī izdevumus kopīgā bērna vajadzībām. Summa tika pamatota ar to, ka vīrietim ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai segtu šādas izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novecošana kā Ķīnā tā Latvijā ir pārāk apjomīga, lai to «paslaucītu zem tepiķa». Ar šausmu žanram piederīgajām ragaviņām, kurās saskaņā ar dažu folkloras artefaktu vecie aizlaikos tikuši aizvesti uz mežu, arī neies cauri – pensionāri ir spēcīga elektorāta daļa. Tāpēc jautājums ir – kā un kur dzīvosim, kad novecosim? Un kā to laikus plānot, lai neiznāk kā Ķīnā.

Šīs pārdomas veicināja biznesa žurnāla Bloomberg Businessweek publikācija par dramatisko situāciju Ķīnā, kur sabiedrības novecošana ir tikpat liela kā Japānā 1990. gados. Tikai, kā raksta autors, ar to lielo atšķirību, ka Ķīna kļūs veca pirms pagūs kļūt bagāta.

Latvijas ķīnieši apstiprina tendenci

Novecošana pati būtu pusbēda, bet Hārvarda universitātes pētnieks Džozefs Dž. Kristians, kas specializējas Ķīnas senioru mājokļu jautājumos, saka senajā Viduszemē mūsdienās praktiski ir izzudusi tai tradicionālā daudzu paaudžu kopdzīve, mainot pilsētu un apdzīvoto vietu «sejas» un dzīves telpas plānojumu. Pierēķinot klāt visai neattīstīto pensiju sistēmu un viena bērna politikas un oficiālās izaugsmes (lasi – peļņas) ideoloģijas dēļ aizvien skaudrāk redzamo paaudžu atsvešināšanos un bezcerīgi briestošo veco ļaužu īpatsvaru, iegūstam sociālo katastrofu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Abi tā dēvētā čečenu grupējuma līderim Bislanam Abdulmuslimovam pietuvinātie - Timurs Džamaldajevs un Sergejs Novožilovs - aizvadītajā piektdienā no Latvijas izraidīti pēc tikšanās ar augstistāvošu Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieku Aigaru Sparānu. Vēršanās pret konkrētajām personām, kuras ir Abdulmuslimova ģimenes locekļi, uzskatāms par brīdinājumu grupējuma līderim netiekties pēc politiskās ietekmes un sašaurināt savas aktivitātes - tieši šādu vēstījumu Džamaldajevam sarunā nodevis Sparāns, portālam Pietiek.lv norāda avoti.

Abdulmuslimova grupējums šo izraidīšanu uztvēris kā «kara pieteikumu», un tiek prognozēts, ka drīzumā publiskajā telpā noplūdīs kompromitējoša informācija, kas skar Latvijas tiesībsargājošās iestādes un politisko eliti.

Tikšanās laikā Džamaldajevam, kurš ir Abdulmuslimovam pietuvināta persona, jo ir viņa sievas Rozas brālis, izteikts brīdinājums, ka tā dēvētajam čečenu grupējumam jāsašaurina sava noziedzīgā darbība, jāizvairās no publiskiem incidentiem, tostarp no centieniem meklēt kontaktus ar politiķiem un amatpersonām. Abdulmuslimovam pietuvināts ģimenes saišu dēļ esot arī otrs izraidītais vīrietis Sergejs Novožilovs. Viņš pēc neapstiprinātas informācijas ir Abdulmuslimova sievas māsas vīrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Dienvidāfrikā skandāls - Zulu karaļa sestajai sievai nav savas pils

Lelde Petrāne, 06.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidāfrikas etniskās grupas Zulu karalis Godvils Zvelitini prasa, lai valdība piešķirtu 700 tūkstošus ASV dolāru un par šo naudu tiktu uzbūvēta pils viņa sestajai sievai, ziņo BBC.

Karaliene Zola Mafu, kura ir viņa jaunākā sieva, patlaban spiesta iztikt bez savas pils.

Kvazulu-Natālas provinces valdība šogad karaliskajai ģimenei jau piešķīrusi aptuveni 6,9 miljonus ASV dolāru.

Opozīcijas partijas iepriekš apsūdzējušas karali, viņa sievas un vairāk nekā 25 bērnus naudas izšķērdēšanā.

Karalis Zvelitini kā Dienvidāfrikas lielākās etniskās grupas līderis valstī tiek uzskatīts par ļoti ietekmīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru