Pasaulē

Dubai World: 99% aizdevēju piekrīt pārstrukturēt 24,9 miljardu parādu

Lelde Petrāne, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Valsts īpašumā esošais konglomerāts Dubai World saņēmis apstiprinājumu no kreditoriem pārstrukturēt 24,9 miljardu ASV dolāru saistības, ziņo Bloomberg.

Dubai World panākusi vienošanos ar vairāk nekā 99 procentiem kreditoru.

«Šis milzīgais atbalsts nozīmē, ka kompānija ir labi pozicionēta, lai noslēgtu pārstrukturēšanu tuvākajās nedēļās,» teikts Dubai World paziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka Dubaijas vadība joprojām ir atbalstošs akcionārs.

Dubai World galējo pārstrukturēšanas priekšlikumu kreditoriem prezentēja 22. jūlijā.

Jau vēstīts, ka pērn novembrī Dubaijas nekustamā īpašuma attīstītājs Dubai World satricināja pasaules finanšu tirgus, paziņojot, ka kavēs savu parādu atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubai World no valdības saņems 9,5 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 25.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas valdība nolēmusi piešķirt tās paspārnē esošajam nekustamā īpašuma attīstītājam Dubai World 9,5 miljardus ASV dolāru, lai kompānija varētu restrukturizēt savu parādu, ziņo BBC.

Db.lv jau ziņoja, ka Dubai World saviem kreditoriem prezentējusi plānu 23,5 miljardu dolāru lielā parāda restrukturizēšanai, kurš paredz arī 8,9 miljardus dolāru lielas parāda daļas pārveidošanu kompānijas kapitālā.

Kreditori vēl lemj par to, vai pieņemt šādu plānu, jo citas alternatīvas Dubai World kreditoriem pagaidām nepiedāvā.

Jau vēstīts, ka pērn novembrī Dubaijas nekustamā īpašuma attīstītājs Dubai World satricināja pasaules finanšu tirgus, paziņojot, ka kavēs savu parādu atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubaijai parāda atmaksai tikai viens priekšlikums

Ritvars Bīders, 17.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas nekustamā īpašuma projekta Dubai World attīstītāji bankām iesniegs tikai vienu priekšlikumu 26 miljardu ASV dolāru lielā parāda atmaksai. Tas paredz naudas atmaksu septiņu gadu laikā ar procenta likmi, kas piesaistīta LIBOR, vēsta Reuters.

Dubaijas un Abu Dabi amatpersonas sadarbojušās ar restrukturizācijas ekspertiem, lai izstrādātu ilgtspējīgu parāda pārstrukturizācijas plānu, kurš šķistu pieņemams 97 emirāta kontrolētās kompānijas Dubai World kreditoriem.

Db.lv jau ziņoja, ka pērn novembrī šokēja pasaules investorus, lūdzot atlikt kreditoriem paredzētos maksājumus līdz 2010. gada maijam.

Tāpat arī vēstīts, ka pēc tam, kad Dubaija pavēstījusi, ka tā kavēs parāda atmaksu investoriem par ieguldījumiem Dubai World, Zviedrijas banku akciju cena Stokholmas vērtspapīru tirgū ievērojami samazinājusies. Tāpat šī iemesla dēļ ievērojami samazinājusies arī naftas cena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

The World, mērķtiecīgi būvēts salu arhipelāgs Dubaijā, kas veidots kā pasaules karte, grimst jūrā, vēsta telegraph.co.uk.

Salas, kuru mērķauditorija bija miljonāri, atrodas pie Dubaijas krasta un ir sasniedzamas ar jahtu vai motorlaivu.

Tagad to smiltis tiek izskalotas un navigācijas kanāli starp tām aizsērē, stāstījis britu advokāts, pārstāvot kompāniju, kas vērsusies pret valsts pārziņā esošo attīstītāju Nakheel.

«Salas pakāpeniski krīt atpakaļ jūrā,» viņš sacījis.

Visas, izņemot vienu no salām, ir neapdzīvotas, jo attīstības plānus apturēja finanšu krīze.

Attīstītājs Nakheel bija daļa no Dubai World, valsts īpašumā esoša konglomerāta, kas bija jāglābj no parādiem. Dubai World Tribunāls tika izveidots, lai izskatītu lietas, kas izriet no pārstrukturēšanas un iesaistīto kompāniju atdalīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Dubajas akciju cenas sasniedz šā gada augstāko līmeni

Žanete Hāka, 29.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubajas uzņēmumu akcijas pirmdien pieauga, sasniedzot šā gada augstāko līmeni pēc tam, kad Apvienoto Arābu Emirātu pārstāvji sacīja, ka atbalstīs Dubai World 24,8 miljardu dolāru parāda restrukturizāciju, raksta Bloomberg.

Apvienoto Arābu Emirātu lielākās būvniecības kompānijas akcijas cena piedzīvoja straujāko kāpumu gandrīz trīs mēnešu laikā, ko veicināja noskaņojuma uzlabošanās pēc paziņojuma. AAE lielākās bankas pēc aktīviem Emirates NBD PJSC akcijas pieauga septīto dienu pēc kārtas pēc tam, kad paziņoja, ka tā varētu pārdot parādu, kad noslēgsies restrukturizācija.

DFM General Index pieauga par 1,9% līdz 1880,62 punktiem, kas ir augstākais līmenis kopš 16. decembra. Abu Dabi ADX General Index palielinājās par 0,9% līdz 2929,32 punktiem, kas ir augstākā atzīme kopš 18. novembra.

Dubajas akciju cenas 25. martā uzlēca par 4,3% pēc tam, kad valdība informēja, ka tā piešķirs valsts īpašumā esošajai Dubai World 9,5 miljardus dolāru, līdz 20 miljardiem dolāru palielinot summu, ko emirāti jau ir piešķīruši kompānijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubai World panāk vienošanos par parādsaistību restrukturizēšanu

Lelde Spriņģe, speciāli Db, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu grūtībās nonākusī investīciju kompānija Dubai World panākusi vienošanos ar vairākiem kreditoriem par parādsaistību restrukturizēšanu 23,5 miljardu ASV dolāru apmērā.

Reuters ziņo, ka kompānija sadalīs 14,4 miljardu ASV dolāru parādsaistības divos maksājumos, kuru atmaksa jāveic attiecīgi pēc četriem un astoņiem gadiem.

Jāatzīmē, ka vienošanās ar vēl ir jāapstiprina Dubai World kreditoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Dubaijas akciju cenas šomēnes vēl var pieaugt par 9,7%

Žanete Hāka, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz maija beigām Dubaijas akciju tirgus indekss varētu palielināties par 9,7%, uzskata Shuaa Securities LLC.

Cenu kāpumu var veicināt Dubai World panāktā vienošanās par parāda restrukturizāciju, kā rezultātā Eiropas investori palielinās savu vietējo akciju īpatsvaru, raksta Bloomberg.

Indekss pieaugs līdz 1850 punktu līmenim, ja tas šķērsos tehniskās pretestības līmeni, kas ir 1825 punkti, liecina Shuaa Securities tehniskā analīze. Trešdien indekss nokrita par 1,7% līdz 1685,76 punktiem, kas ir zemākais līmenis kopš 11. marta.

Kopš 25. novembra, kad Dubai World paziņoja, ka meklēs iespēju atlikt parāda atmaksu, indekss ir sarucis par 19%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubai World mājas Malaizijā necels

Lelde Petrāne, 12.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubai World nekustamā īpašuma attīstības vienība atteikusies no plāniem būvēt luksusa mājas Malaizijā, vēsta AFP.

Biznesa laikraksts The Edge noskaidrojis, ka Dubai World meitasuzņēmums Limitless Holdings nolēmis atstāt ar Malaizijas būvsabiedrību UEM Land izveidoto kopuzņēmumu.

Saskaņā ar laikraksta sniegto informāciju vietējā būvniecības un nekustamo īpašumu kompānija Bandar Raya Developments pārņems Limitless 60% daļu kopuzņēmumā.

Tādējādi Limitless iegūšot aptuveni 23,4 miljonus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Pasaulē lielakajā lidostā» uzņemts pirmais pasažieru gaisa kuģis

Gunta Kursiša, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas aviācijas nozare svētdien nosvinējusi Al Maktoum starptautiskās lidostas atklāšanu. Lidosta ir daļa no Apvienoto Arābu emirātu «aviācijas pilsētas» - Dubai World Central, un tiek paredzēts, ka pēc tās pabeigšanas lidosta kļūs par pasaulē lielāko gaisa satiksmes centru, vēsta CNN.

Lidosta tika atvērta kravu pārvadājumiem kopš 2010. gada, taču pirmā pasažieru lidmašīna tajā nolaidās svētdien. Pirmā lidmašīna bija Ungāru zemo cenu aviokompānijas Wizz Air gaisa kuģis. Tāpat svētdien lidosta uzņēmuma Kuveitā bāzētā zemo cenu pasažieru pārvadātāja Jazeera Aiways lidmašīnu, kā arī Bahreinas aviokompānijas Gulf Air lidmašīnu.

Tāpat kā Dubaijas starptautiskā lidosta, kas atrodas aptuveni 50 kilometru attālumā, arī Al Maktoum lidosta pieder Dubaijas valdībai, un to pārvalda Dubai Airports Company.

Sākotnēji tika plānots, ka lidosta pilnā apjomā darbosies, sākot no 2017. gada, taču vērienīgā projekta pabeigšana kavēsies par desmit gadiem, un lidostas darbība ar pilnu jaudu paredzēta 2027. gadā. Tiek lēsts, ka kopējās Al Maktoum lidostas izveides izmaksas ir 120 miljardu AAE dirhēmu jeb aptuveni 32,67 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Rudy´s Kombucha pārspēj amerikāņus

Monta Šķupele, 01.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kombučas ražotājs "Rudy"s Kombucha" ieguvis pirmo vietu starptautiskā kombučas konkursā "World Kombucha Awards 2023", kā arī plāno iekarot Āzijas tirgu.

Tējas sēnes dzērienu, kas pazīstams arī kā kombuča, gatavo jau izsenis visā pasaulē.

"Rudy"s Kombucha" ir ģimenes uzņēmums, kuru dibināja Darja un Egors Grabari, kā arī ģimenes mīlulis, suns - Rudys, kam par godu ir arī nosaukts uzņēmums. Uzņēmums darbība aizsākās 2019. gadā no tējas sēnes trīs litru burkā Ādažos uz palodzes, bet ar laiku Darja ar Egoru saprata, ka vēlas radīt unikālas garšas un piedāvāt kombučas cienītājiem garšas, kuras tirgū nemaz nav pieejamas. Tajā pašā laikā uzņēmums līdz pat šai dienai ir saglabājis savas pamatvērtības, izmantojot dabīgas izcelsmes produktus bez krāsvielām un citām pārtikas piedevām. Darjas pieredze mārketingā un sociālajā komunikācijā un Egora alus brūvēšanas zināšanas, ļāva uzņēmumam attīstīties diezgan ātri, kā arī atrast atbilstošu mērķauditoriju un produkta nišu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Pasaules akciju tirgos mīnusi

Jānis Šķupelis, 02.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien otro dienu pēc kārtas samazinājās Eiropas vadošie akciju tirgus indeksi, jo finanšu tirgus dalībnieku garastāvokli turpināja negatīvi ietekmēt situācija Lībijā un ar to saistītais naftas cenu kāpums.

Valdot šādam fonam, pasaules akciju tirgus MSCI World indeksa vērtība samazinājās par 0,7%. Tikmēr Stoxx Europe 600 indeksa vērtība saruka par 0,8%. Straujāks kritums ir vērojams Tuvo Austrumu valstu akciju tirgos. Piemēram, Dubai Financial Market General indeksa vērtība šodien saruka par 3,1% līdz zemākajam līmenim kopš 2004. gada jūnija. Tāpat par 2% saruka gan Saūda Arābijas, gan Kuveitas, gan Kataras indeksu vērtības. Jāpiebilst, ka Saūda Arābijas akciju tirgus tādējādi krīt jau 13 tirdzniecības sesijas pēc kārtas.

«Investorus nomāc tas, ka augstas naftas cenas turpinās veidot labvēlīgu fonu inflācijas pieaugumam. Tāpat pastāv bažas, ka tas varētu kaitēt pasaules ekonomikas izaugsmes tempiem,» skaidro Korea Investment Management analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru