Pasaulē

Dubai World no valdības saņems 9,5 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 25.03.2010

Jaunākais izdevums

Dubaijas valdība nolēmusi piešķirt tās paspārnē esošajam nekustamā īpašuma attīstītājam Dubai World 9,5 miljardus ASV dolāru, lai kompānija varētu restrukturizēt savu parādu, ziņo BBC.

Db.lv jau ziņoja, ka Dubai World saviem kreditoriem prezentējusi plānu 23,5 miljardu dolāru lielā parāda restrukturizēšanai, kurš paredz arī 8,9 miljardus dolāru lielas parāda daļas pārveidošanu kompānijas kapitālā.

Kreditori vēl lemj par to, vai pieņemt šādu plānu, jo citas alternatīvas Dubai World kreditoriem pagaidām nepiedāvā.

Jau vēstīts, ka pērn novembrī Dubaijas nekustamā īpašuma attīstītājs Dubai World satricināja pasaules finanšu tirgus, paziņojot, ka kavēs savu parādu atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vienā no pasaules lielākajiem iepirkšanās centriem Dubaijā plīsis akvārijs, liekot evakuēt cilvēkus

Lelde Petrāne, 26.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien daļēji slēgts viens no pasaulē lielākajiem tirdzniecības centriem Dubai Mall. Slēgšanas iemesls ir akvārija, kurā atrodas tūkstošiem zivju un jūras dzīvnieku, bojājums, atsaucoties uz policijas un aculiecinieku stāstīto, vēsta Reuters.

«Tur bija neliela problēma, vienkārša plaisa, un ūdens noplūda,» stāstījis kāds policists.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas lielais parādnieks – Dubai World - uzsācis sarunas ar bankām par 26 miljardu ASV dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizāciju, ieskaitot struktūrvienību Nakheel World un Limitless World saistības, ziņo Bloomberg.

Tādu Dubai World struktūrvienību kā Infinity World Holding un pelnošo ostas biznesu Ports & Free Zone parādsaistības netiks iekļautas pārrunās ar bankām, jo to finanšu situācija tiek uzskatīta par stabilu.

RBC Capital Markets analītiķis Niks Čeimijs (Nick Chamie) norāda, ka tagad, kad zināms, ka pārstrukturizēt plānots 26 miljardu dolāru lielu parāda daļu, pēdējo dienu laikā radītajai panikai tirgū vajadzētu pierimt, jo iepriekš tika lēts, ka pārstrukturizēt būs nepieciešams Dubai World parāds 60 miljardu dolāru apjomā.

Putam Investment eksperts Maikls Atkins (Michael Atkin) arī norāda, ka 26 miljardu dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizācija parāda, ka problēmas ir nelielas, turklāt tās liecina, ka joprojām vēl neesam izkļuvuši no globālās finanšu krīzes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi ar Dubaijas emirātam piederošo investīciju kompāniju Dubai World, kaslūgusi saviem kreditoriem par sešiemmēnešiem pagarināt 3.5 mljrd. USD liela parāda atmaksas termiņu, kārtējo reizi liek aizdomāties par lietu mainīgo un mānīgo dabu.

Kādreiz plaukstošais, nereti par investoru meku dēvētais emirāts un kompānija, kas izaugsmes gados ar plašu vērienu iegādājās aktīvus visā pasaulē,vienas dienas laikā ir kļuvuši par parādos ieslīgušu krīzes upuri, kam jālūdz savi kreditori atlikt parādu atmaksu. Taču, ja paraugās rūpīgāk, nekādas pārvērtības jau nemaz nav notikušas.

Dubaija būtībā ir tāda kā «krīzes paraugekonomika» — ar lēto naudu būvēts milzis ar nekustamā īpašuma un luksusa tūrisma māla kājām. Tie, kas šā emirāta sakarā runā par «naftas dolāriem», maldās — lielāko daļu tā IKP veido tieši abas iepriekšminētās nozares, melnā zelta nozarei atbildot tikai par aptuveni 5%. Jā, tieši Dubaija ir tā vieta, kur tiek būvēti ekskluzīvi debesskrāpji, kūrorti, mākslīgās salas un pat zemeslodes «makets». Tieši

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubai World: 99% aizdevēju piekrīt pārstrukturēt 24,9 miljardu parādu

Lelde Petrāne, 10.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts īpašumā esošais konglomerāts Dubai World saņēmis apstiprinājumu no kreditoriem pārstrukturēt 24,9 miljardu ASV dolāru saistības, ziņo Bloomberg.

Dubai World panākusi vienošanos ar vairāk nekā 99 procentiem kreditoru.

«Šis milzīgais atbalsts nozīmē, ka kompānija ir labi pozicionēta, lai noslēgtu pārstrukturēšanu tuvākajās nedēļās,» teikts Dubai World paziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka Dubaijas vadība joprojām ir atbalstošs akcionārs.

Dubai World galējo pārstrukturēšanas priekšlikumu kreditoriem prezentēja 22. jūlijā.

Jau vēstīts, ka pērn novembrī Dubaijas nekustamā īpašuma attīstītājs Dubai World satricināja pasaules finanšu tirgus, paziņojot, ka kavēs savu parādu atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dubai World varētu būt spiesta pārdot savus aktīvus

, 07.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas investīciju kompānija Dubai World pārstrukturizācijas procesā varētu būt spiesta pārdod tai piederošos aktīvus ārvalstīs, taču pats emirāts, kam pieder ar parādiem noslogotā investīciju kompānija, nekādus aktīvus pārdot negatavojas, vēsta Financial Times.

Pirmdien, kad Dubaijas Finanšu departaments paziņoja, ka nepārdos nevienu no tai piederošajiem aktīviem, lai finansētu emirāta investīciju kompānijas parāda atmaksu, Dubaijas akciju tirgus nokrita par 6%.

Taču tajā pat laikā Finanšu departamenta vadītājs Adulrahamans Alalehs (Abdulrahman Al Saleh) norāda, ka tiek apsvērta iespēja, ka varētu tikt pārdoti kādi tieši Dubai World piederoši aktīvi ārvalstīs.

Db.lv jau vēstīja, ka Dubai World uzsāka sarunas ar bankām par 26 miljardu ASV dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizāciju. Daži analītiķi uzskata, ka tas, ka pārstrukturizēt plānots tikai 26 miljardu dolāru lielu parāda daļu, ir labs rādītājs, kas varētu nomierināt tirgu, jo iepriekš tika lēsts, ka pārstrukturizēt būs nepieciešams Dubai World parādu 60 miljardu dolāru apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Abu Dabi aizdod Dubaijai 10 miljardus dolāru

, 14.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) finanšu centrs Abu Dabi nolēmis nākt palīgā finanšu grūtībās nonākušajam emirātam Dubaijai un tā parādu sloga apkrautajai kompānijai Dubai World ar 10 miljardus ASV dolāru lielu finansējumu, ziņo CNN.

Ar šādu paziņojumu Dubaijas Augstākās fiskālās komiteja nākusi klajā tieši laikā, kad emirātam jāizpērk obligācijas 4.1 miljarda dolāru apmērā.

Dubaijas Augstākās finanšu komitejas priekšsēdētājs Šeihs Ahmeds bin Saēds Al-Maktoms norāda, ka atlikušie līdzekļi nodrošinās Dubai World apgrozāmo kapitālu līdz nākamā gada 30. aprīlim. Tāpat ar šo naudu tiks finansēti procentu maksājumi.

Db.lv jau vēstīja, ka Dubai World satrieca daudzus investorus visā pasaulē, kad kompānija šī gada 25. novembrī pieprasīja parāda atmaksas atlikšanu.

Db.lv arī ziņoja, ka Dubai World uzsāka sarunas ar bankām par 26 miljardu ASV dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizāciju. Dubaijas valdība, savukārt, iepriekš paziņoja, ka tā nav garantējusi Dubai World aizdevumus. Tādējādi valstij piederošai kompānijai, kas cīnās ar 59 miljardu USD lielām kredītsaistībām, ir jātiek galā pašai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaija pilnībā paredzēja savas parādu problēmas, savukārt Dubai World lūgums atlikt parāda atmaksu līdz nākamā gada maijam bijis «rūpīgi izplānots».

Tā pēc Dubaijas valdības paziņojuma izraisītā šoka pasaules tirgos norādījis Dubaijas Augstākās finanšu komitejas priekšsēdētājs Šeihs Ahmeds bin Saēds Al-Maktoms, raksta Associated Press.

Viņš norāda, ka emirāta vadība «ilgi un smagi» sprieda par kreditoru interesēm pirms paziņošanas, ka meklēs veidu kā aizkavēt Dubai World parāda atmaksu.

Db.lv jau vēstīja, ka Dubaijas valdība paziņoja, ka lūgs aizkavēt investīciju kompānijas Dubai World un tās nekustamā īpašuma struktūrvienības Nakheel obligāciju izpirkšanu 3.5 miljardu dolāru apjomā, kas bija noteikta šī gada decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nepieļautu potenciālu kapitāla aizplūdumu un nomierinātu tirgu pēc Dubaijas finanšu problēmu uzliesmojuma, Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) Centrālā banka solījusi aizdot naudu bankām Dubaijā.

AAE Centrālā banka, cenšoties nomierināt satrauktos investorus, norādījusi, ka garantēs Dubaijas bankām piekļuvi «svaigam» finansējumam, kā arī solījusi, ka atbalstīs gan AAE bankas, gan ārvalstu banku struktūrvienības valstī, raksta Washington Post.

Centrālā banka arī noradījusi, ka AAE banku sistēmā patlaban ir ievērojami labākā situācija nekā pirms gada, kad pasauli pārņēma globālā finanšu krīze.

Investori gan Centrālā bankas centienus uztvēruši dalītām jūtām. Šorīt - pirmajā AAE vērtspapīru tirgu darba dienā pēc Dubaijas finanšu problēmu paziņošanas - Dubaijas Finanšu tirgus indekss samazinājies par vairāk nekā 7%, savukārt AAE finanšu centra Abu Dabi vērtspapīru tirgi krituši par vairāk nekā 8%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas banku akciju cena Stokholmas vērtspapīru tirgū ievērojami samazinājusies pēc tam, kad Dubaija pavēstījusi, ka tā kavēs parāda atmaksu investoriem par ieguldījumiem superprojektā Dubai World, raksta Swedish Wire.

Dubaijas kopējais parāds ir 80 miljardi ASV dolāru, kas ir vairāk nekā emirāta iekšzemes kopprodukts (IKP). Lielāko daļu no parāda veido investīcijas projektā Dubai World. Šogad 14. decembrī projekta attīstītājiem ir jāatmaksā 3.52 miljardu dolāru liela summa obligāciju īpašniekiem. Investori domāja, ka šis maksājums tiks finansēts no 5 mijardu dolāru lielā valdības valdības finansējuma. Taču Finanšu ministrija paziņojusi, ka šī nauda nav domāta projekta attīstītāju parāda dzēšanai, tāpēc lūgusi kreditorus "pagaidīt" līdz 2010. gada 30. maijam. Dubai World projekta investoriem tā bija šokējoša vēsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubaijai parāda atmaksai tikai viens priekšlikums

Ritvars Bīders, 17.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas nekustamā īpašuma projekta Dubai World attīstītāji bankām iesniegs tikai vienu priekšlikumu 26 miljardu ASV dolāru lielā parāda atmaksai. Tas paredz naudas atmaksu septiņu gadu laikā ar procenta likmi, kas piesaistīta LIBOR, vēsta Reuters.

Dubaijas un Abu Dabi amatpersonas sadarbojušās ar restrukturizācijas ekspertiem, lai izstrādātu ilgtspējīgu parāda pārstrukturizācijas plānu, kurš šķistu pieņemams 97 emirāta kontrolētās kompānijas Dubai World kreditoriem.

Db.lv jau ziņoja, ka pērn novembrī šokēja pasaules investorus, lūdzot atlikt kreditoriem paredzētos maksājumus līdz 2010. gada maijam.

Tāpat arī vēstīts, ka pēc tam, kad Dubaija pavēstījusi, ka tā kavēs parāda atmaksu investoriem par ieguldījumiem Dubai World, Zviedrijas banku akciju cena Stokholmas vērtspapīru tirgū ievērojami samazinājusies. Tāpat šī iemesla dēļ ievērojami samazinājusies arī naftas cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sašķobās Dubaijas finanšu stabilitāte

, 26.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radušās šaubas par Dubaijas - viena no septiņiem Apvienoto Arābu emirātiem - finansiālo stāvokli, jo liela, valdības īpašumā esoša investīciju kompānija lūgusi uz sešiem mēnešiem atlikt tās parādu atmaksu, vēsta BBC.

Dubai World, kuras kopējais parādu apjoms sasniedz 59 miljardus ASV dolāru, lūgusi kreditoriem atlikt gaidāmos maksājumus līdz nākamā gada maijam. Lūgums atlikt maksājumus attiecas arī uz nekustamā īpašuma attīstītāju Nakheel, Dubai World meitas uzņēmumu.

Dubai World ir arī nolīgusi grāmatvedības grupu Deloitte, lai tā palīdzētu ar finanšu pārstrukturēšanu.

Kompāniju smagi skārusi globālā kredītu krīze un lejupslīde, bet nākamajā mēnesī tai bija jāatmaksā 3.5 miljardi ASV dolāru.

Lūgums atlikt maksājumus novedis pie tā, ka kredītreitingu aģentūras pazeminājušas vairāku valsts kompāniju reitingus.

«Tas ir šokējoši, jo pēdējo mēnešu jaunumi deva investoriem mierinājumu, ka Dubaija, visticamāk, varēs izpildīt savas parādu saistības,» sacījis analītiķis Shakeel Sarwar no SICO Investīciju Bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vērtspapīru tirgi stabilizējas pēc Dubaijas parāda nedienu risinājuma paziņošanas

, 02.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas parādu problēmu risināšanas plāns ir nomierinājis šī reģiona vērtspapīru tirgus, kas pēdējo divu dienu laikā pēc Dubaijas finanšu problēmu saasināšanās piedzīvoja smagu kritienu, raksta AFP.

Kuveitas birža, pēc 2.7% kritiena 1. decembrī, trešdienas rītā piedzīvojusi salīdzinoši nelielu kritumu pat par spīti situācijas uzlabojumiem banku sektorā. Bahreinas biržā, kas trešdien atvērusies pirmo reizi pēc sešu dienu ilgajām brīvdienām, vērojams kritums 0.5% apmērā.

Biržas Saūda Arābijā un Omānā joprojām ir brīvdienās, savukārt Dubaijas un Abu Dabi biržas ir slēgtas nacionālo svētku dēļ. Dubaijas un Abu Dabi tirgi pēc ziņām par Dubaijas parāda nedienām piedzīvojušas kritienu attiecīgi 12.5 un 11.5 procentu apmērā.

Pēc tam, kad Dubaija paziņoja, ka plāno pārstrukturizēt daļu valsts uzņēmuma Dubai World parāda starptautiskie tirgi guva pieaugumu, proti, Eiropā vērtspapīru tirgi piedzīvoja pieaugumu vairāk nekā 2% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar parādiem apkrautā Dubaija grasās tērēt «miljardus» lidostas attīstībai

, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz tā jau lielajām parādsaistībām, Dubaijai piederošā kompānija Dubai Airports meklē iespējas saņemt apstiprinājumu «vairāku miljardu Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) dirhamu*» vērtam lidostas modernizācijas projektam, ziņo Bloomberg.

Dubai Airports izpilddirektors Pauls Grifitss (Paul Griffiths) norāda, ka viņa vadītā kompānija jau tuvākajā laikā prezentēs plānu palielināt lidostas kapacitāti. Sīkāk par projekta izmaksām gan viņš atteicies pagaidām runāt. Zināms vien tas, ka runa ir par vairākiem miljardiem AAE dirhamu.

Dubaija plāno paplašināt jau esošo lidostu un būvēt jaunu pat par spīti tam, ka emirāts bijis spiests lūgt palīdzību no Abu Dabi, lai atmaksātu parādus, kas ņemti nekustamā īpašuma projektu finansēšanai.

P. Grifitss norādījis, ka ienākumi no aviācijas nozare emirātam nodrošina aptuveni 25% no kopējiem ienākumiem.

Db.lv jau vēstīja, ka emirātam piederošā nekustamā īpašuma kompānija Dubai World satrieca daudzus investorus visā pasaulē, kad kompānija šī gada 25. novembrī pieprasīja parāda atmaksas atlikšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

The World, mērķtiecīgi būvēts salu arhipelāgs Dubaijā, kas veidots kā pasaules karte, grimst jūrā, vēsta telegraph.co.uk.

Salas, kuru mērķauditorija bija miljonāri, atrodas pie Dubaijas krasta un ir sasniedzamas ar jahtu vai motorlaivu.

Tagad to smiltis tiek izskalotas un navigācijas kanāli starp tām aizsērē, stāstījis britu advokāts, pārstāvot kompāniju, kas vērsusies pret valsts pārziņā esošo attīstītāju Nakheel.

«Salas pakāpeniski krīt atpakaļ jūrā,» viņš sacījis.

Visas, izņemot vienu no salām, ir neapdzīvotas, jo attīstības plānus apturēja finanšu krīze.

Attīstītājs Nakheel bija daļa no Dubai World, valsts īpašumā esoša konglomerāta, kas bija jāglābj no parādiem. Dubai World Tribunāls tika izveidots, lai izskatītu lietas, kas izriet no pārstrukturēšanas un iesaistīto kompāniju atdalīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Dubajas akciju cenas sasniedz šā gada augstāko līmeni

Žanete Hāka, 29.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubajas uzņēmumu akcijas pirmdien pieauga, sasniedzot šā gada augstāko līmeni pēc tam, kad Apvienoto Arābu Emirātu pārstāvji sacīja, ka atbalstīs Dubai World 24,8 miljardu dolāru parāda restrukturizāciju, raksta Bloomberg.

Apvienoto Arābu Emirātu lielākās būvniecības kompānijas akcijas cena piedzīvoja straujāko kāpumu gandrīz trīs mēnešu laikā, ko veicināja noskaņojuma uzlabošanās pēc paziņojuma. AAE lielākās bankas pēc aktīviem Emirates NBD PJSC akcijas pieauga septīto dienu pēc kārtas pēc tam, kad paziņoja, ka tā varētu pārdot parādu, kad noslēgsies restrukturizācija.

DFM General Index pieauga par 1,9% līdz 1880,62 punktiem, kas ir augstākais līmenis kopš 16. decembra. Abu Dabi ADX General Index palielinājās par 0,9% līdz 2929,32 punktiem, kas ir augstākā atzīme kopš 18. novembra.

Dubajas akciju cenas 25. martā uzlēca par 4,3% pēc tam, kad valdība informēja, ka tā piešķirs valsts īpašumā esošajai Dubai World 9,5 miljardus dolāru, līdz 20 miljardiem dolāru palielinot summu, ko emirāti jau ir piešķīruši kompānijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubai World panāk vienošanos par parādsaistību restrukturizēšanu

Lelde Spriņģe, speciāli Db, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu grūtībās nonākusī investīciju kompānija Dubai World panākusi vienošanos ar vairākiem kreditoriem par parādsaistību restrukturizēšanu 23,5 miljardu ASV dolāru apmērā.

Reuters ziņo, ka kompānija sadalīs 14,4 miljardu ASV dolāru parādsaistības divos maksājumos, kuru atmaksa jāveic attiecīgi pēc četriem un astoņiem gadiem.

Jāatzīmē, ka vienošanās ar vēl ir jāapstiprina Dubai World kreditoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Dubaijas akciju cenas šomēnes vēl var pieaugt par 9,7%

Žanete Hāka, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz maija beigām Dubaijas akciju tirgus indekss varētu palielināties par 9,7%, uzskata Shuaa Securities LLC.

Cenu kāpumu var veicināt Dubai World panāktā vienošanās par parāda restrukturizāciju, kā rezultātā Eiropas investori palielinās savu vietējo akciju īpatsvaru, raksta Bloomberg.

Indekss pieaugs līdz 1850 punktu līmenim, ja tas šķērsos tehniskās pretestības līmeni, kas ir 1825 punkti, liecina Shuaa Securities tehniskā analīze. Trešdien indekss nokrita par 1,7% līdz 1685,76 punktiem, kas ir zemākais līmenis kopš 11. marta.

Kopš 25. novembra, kad Dubai World paziņoja, ka meklēs iespēju atlikt parāda atmaksu, indekss ir sarucis par 19%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dubai World mājas Malaizijā necels

Lelde Petrāne, 12.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubai World nekustamā īpašuma attīstības vienība atteikusies no plāniem būvēt luksusa mājas Malaizijā, vēsta AFP.

Biznesa laikraksts The Edge noskaidrojis, ka Dubai World meitasuzņēmums Limitless Holdings nolēmis atstāt ar Malaizijas būvsabiedrību UEM Land izveidoto kopuzņēmumu.

Saskaņā ar laikraksta sniegto informāciju vietējā būvniecības un nekustamo īpašumu kompānija Bandar Raya Developments pārņems Limitless 60% daļu kopuzņēmumā.

Tādējādi Limitless iegūšot aptuveni 23,4 miljonus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Pasaulē lielakajā lidostā» uzņemts pirmais pasažieru gaisa kuģis

Gunta Kursiša, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas aviācijas nozare svētdien nosvinējusi Al Maktoum starptautiskās lidostas atklāšanu. Lidosta ir daļa no Apvienoto Arābu emirātu «aviācijas pilsētas» - Dubai World Central, un tiek paredzēts, ka pēc tās pabeigšanas lidosta kļūs par pasaulē lielāko gaisa satiksmes centru, vēsta CNN.

Lidosta tika atvērta kravu pārvadājumiem kopš 2010. gada, taču pirmā pasažieru lidmašīna tajā nolaidās svētdien. Pirmā lidmašīna bija Ungāru zemo cenu aviokompānijas Wizz Air gaisa kuģis. Tāpat svētdien lidosta uzņēmuma Kuveitā bāzētā zemo cenu pasažieru pārvadātāja Jazeera Aiways lidmašīnu, kā arī Bahreinas aviokompānijas Gulf Air lidmašīnu.

Tāpat kā Dubaijas starptautiskā lidosta, kas atrodas aptuveni 50 kilometru attālumā, arī Al Maktoum lidosta pieder Dubaijas valdībai, un to pārvalda Dubai Airports Company.

Sākotnēji tika plānots, ka lidosta pilnā apjomā darbosies, sākot no 2017. gada, taču vērienīgā projekta pabeigšana kavēsies par desmit gadiem, un lidostas darbība ar pilnu jaudu paredzēta 2027. gadā. Tiek lēsts, ka kopējās Al Maktoum lidostas izveides izmaksas ir 120 miljardu AAE dirhēmu jeb aptuveni 32,67 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parādu noslogotā Dubaija atklāj jaunu naftas lauku

, 04.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaija, kurai patlaban ir parādsaistību problēmas, atklājusi jaunu ārzonas naftas lauku. Šis ir emirāta pirmais jaunatklātais naftas lauks vairāku pēdējo desmitgažu laikā ziņo Associated Press.

Pagaidām netiek izpausta sīkāka informācija par jaunatklāto naftas lauku. Nav zināmi ne tā izmēri, ne arī tas, cik naftas varētu no tā saražot, līdz ar to nav iespējams prognozēt, kādu iespaidu uz emirāta finansēm atstās šis jaunatklājums.

Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) kopumā patlaban ir pasaulē trešā lielākā naftas eksportētājvalsts.

Db.lv jau vēstīja, ka emirātam piederošā nekustamā īpašuma kompānija Dubai World satrieca daudzus investorus visā pasaulē, kad kompānija šī gada 25. novembrī pieprasīja parāda atmaksas atlikšanu.

Tāpat tika arī ziņots, ka, neskatoties uz tā jau lielajām parādsaistībām, Dubaijai piederošā kompānija Dubai Airports meklē iespējas saņemt apstiprinājumu apjomīgam emirāta lidostas modernizācijas projektam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas akciju tirgi 1. decembra rītā piedzīvojuši pieaugumu, ko veicināja Dubaijas paziņojums par samērā nelielas parāda daļas restrukturizāciju, ziņo Reuters.

Visvairāk akcijas cena palielinājās tieši bankām, piemēram, Barclays, HSBC, Deutsche Bank un BNP Paribas akciju cenas palielinājās par 1.6 līdz 2.5 procentiem.

Eksperti uzskata, ka 26 miljardu dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizācija parāda, ka problēmas ir salīdzinoši nelielas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Rudy´s Kombucha pārspēj amerikāņus

Monta Šķupele, 01.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kombučas ražotājs "Rudy"s Kombucha" ieguvis pirmo vietu starptautiskā kombučas konkursā "World Kombucha Awards 2023", kā arī plāno iekarot Āzijas tirgu.

Tējas sēnes dzērienu, kas pazīstams arī kā kombuča, gatavo jau izsenis visā pasaulē.

"Rudy"s Kombucha" ir ģimenes uzņēmums, kuru dibināja Darja un Egors Grabari, kā arī ģimenes mīlulis, suns - Rudys, kam par godu ir arī nosaukts uzņēmums. Uzņēmums darbība aizsākās 2019. gadā no tējas sēnes trīs litru burkā Ādažos uz palodzes, bet ar laiku Darja ar Egoru saprata, ka vēlas radīt unikālas garšas un piedāvāt kombučas cienītājiem garšas, kuras tirgū nemaz nav pieejamas. Tajā pašā laikā uzņēmums līdz pat šai dienai ir saglabājis savas pamatvērtības, izmantojot dabīgas izcelsmes produktus bez krāsvielām un citām pārtikas piedevām. Darjas pieredze mārketingā un sociālajā komunikācijā un Egora alus brūvēšanas zināšanas, ļāva uzņēmumam attīstīties diezgan ātri, kā arī atrast atbilstošu mērķauditoriju un produkta nišu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zelta cenai straujš kritums

, 27.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien zelta cena pasaulē piedzīvoja strauju kritienu, investoru vidū pieaugot bažām par Dubaijas iespējamu bankrotu. Sarūkot riska apetītes līmenim tirgū, investori no ienesīgākiem aktīviem atgriezās pie drošā ASV dolāra, kura vērtība šodien pieauga pret lielāko daļu citu pasaules valūtu, raksta Reuters.

Valdot šādam fonam, zelta cenas šodien uz brīdi atslīdēja pat zem 1140 ASV dolāru atzīmes par Trojas unci (jāņem vērā, ka vēl vakar zelta cena Ņujorkas biržā tik tikko sasniedza 1195 ASV dolārus par unci). Piektdienas pēcpusdienā gan zelts daļu savas vērtības kritumu bija atspēlējis un tā cena atradās pie 1160 ASV dolāriem par unci.

Tomēr zelta cenai atgriezties atkal augstākos līmeņos palīdzēs centrālo banku vēlme iepirkt dārgmetālu, lai diversificētu savas rezerves. Šonedēļ no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) 10 tonnas zelta nopirkusi Šrilankas CB. un tirgū spekulē, ka ievērojamus apjomus zelta no SVF varētu nopirkt Ķīna vai Indija.

Db.lv jau rakstīja, ka Dubaijas valdībai piederošais Dubai World, kuras kopējais parādu apjoms sasniedz 59 miljardus ASV dolāru, lūgusi kreditoriem atlikt gaidāmos maksājumus līdz nākamā gada maijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dubaijas spožums un posts bildēs

, 30.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāku desmitgadu ilgās veiksmīgās izaugsmes pavadītā Dubaijas ekonomika ir nonākusi līdz lūzuma punktam. Valsts īpašumā esošais nekustamā īpašuma un ostu gigants Dubai World, kas ir par pamatu pēdējo gadu ekonomikas izaugsmei Dubaijā, lūdzis atlikt tā parāda atmaksu.

Ar šādu paziņojumu Dubaijas valdība nākusi klajā Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) brīvdienās, kad vērtspapīru tirgi valstī ir slēgti.

Īpašumi Dubaijā pieder vairākām pasaules mēroga slavenībām un sportistiem.

picturegallery.52ab4712-4bed-44f4-9b4c-dcc2ba5d29ba

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pasaules akciju tirgi turpina kāpt

, 03.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien pasaules akciju tirgos turpina valdīt optimisms, kas ļāva pasaules 23 attīstīto valstu akciju tirgus indeksa vērtībai kāpt jau ceturto dienu pēc kārtas (šodien tā vērtība pieauga par 0.2 %).

Akciju tirgū šodien pozitīvas vēsmas ienesa Bank of America paziņojums, ka banka grasās atmaksāt 45 miljardus ASV dolāru, ko tai kā atbalstu krīzes laikā piešķīra ASV valdība. Priecēja arī ASV Federālo rezervju sistēmas paziņojums, ka ASV ekonomikas stāvoklis, pieaugot patēriņam, novembrī salīdzinājumā ar oktobri ir uzlabojies.

Jāpiebilst, ka akciju tirgi vienā mierā atguvušies pēc pagājušās nedēļas beigās paplaukušā Dubaijas iespējamā bankrota jautājuma. Pašlaik Dubaijas valdībai piederošā Dubai World piedalās sarunās ar kreditoriem par 26 miljardu ASV dolāru parāda pārstrukturēšanu, raksta Bloomberg.

Valdot šādam fonam, Eiropas Dow Jones Stoxx 600 indeksa vērtība pakāpās par 0.37 %. Arī Āzijas akciju tirgos šodien plusi – tā Japānas Nikkei 225 vērtība palielinājās par 3.84 %, kas ir straujākais indeksa kāpums gandrīz 7 gadu laikā. Japānas akciju tirgiem palīdzēja kāpt beidzot sagaidītais jenas cenas kritums (jenas cena samazinājās līdz pēdējo piecu dienu zemākajai atzīmei pret ASV dolāru), kas lika spekulēt par cerīgākiem laikiem Japānas eksportētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru