Jaunākais izdevums

Nepiekrītot britu miljardiera Ričarda Brensona kompānijas Virgin Atlantic algu politikai, darbinieku arodbiedrība BALPA plāno organizēt streiku, vēsta BBC.

Kompānijas piloti uzskata, ka paredzētais algu pieaugums 4% apmērā ir pārāk mazs. Piloti norāda, ka pēc vairākiem gadiem, kuru laikā to algas bija «iesaldētas», vajadzētu atļaut straujāku algu kāpumu.

Pats R. Brensons paudis, ka jūtas «ļoti sarūgtināts» par streika iespējamību un, ka būtu priecīgs tikties ar aviokompānijas darbiniekiem, lai pārrunātu radušos situāciju.

«Streiks kompānijai radīs neizdzēšanu rētu, ietekmēs klientu uzticību un bojās unikālo un draudzīgo Virgin Atlantic kultūru,» norāda R. Brensons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu miljardieris Ričards Brensons svētdien devās savā pirmajā kosmosa lidojumā, kura laikā vairākas minūtes pavadīja bezsvara stāvoklī, bet pēc tam atgriezās uz Zemes.

Brensona uzņēmuma "Virgin Galactic" divu fizelāžu lidmašīna ar diviem pilotiem, zem kuras bija piestiprināts nelielais kosmosa kuģis "Unity 22", kurā bija divi piloti un četri pasažieri, viņu vidū arī 70 gadus vecais Brensons, pacēlās no kosmodroma "Spaceport America" ASV Ņūmeksikas štatā apmēram plkst. 17.40 pēc Latvijas laika.. Nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ starts notika vairāk nekā pusotru stundu pēc paredzētā laika.

Kad lidmašīna bija sasniegusi aptuveni 15 kilometru augstumu, no tās tika palaists kosmosa kuģis, kurš dažas minūtes pavadīja uz kosmosa robežas un tajā esošie cilvēki varēja piedzīvot bezsvara stāvokli.

Pēc tam kosmosa kuģis sekmīgi atgriezās kosmodromā Ņūmeksikā. Nolaišanās notika apmēram plkst. 18.40 pēc Latvijas kaija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu miljardieris Ričards Brensons iecerējis doties kosmosā jau šomēnes, un, ja viņa plāni īstenosies, tas notiks vairākas dienas pirms interneta tirdzniecības lieluzņēmuma "Amazon" dibinātāja Džefa Bezosa lidojuma izplatījumā.

Brensona kosmosa lidojumu uzņēmuma "Virgin Galactic" ceturtdien izplatītajā paziņojumā teikts, ka 70 gadus vecā miljardiera pirmais lidojums kosmosā notiks jau 11.jūlijā, ja to nekavēs laikapstākļi vai neradīsies tehniskas problēmas.

"Virgin Galactic" izmanto lidmašīnu, kas sasniedz lielu augstumu, un tad no tās tiek palaists neliels kosmosa kuģis ar cilvēkiem, kas dažas minūtes pavada virs Kārmāna līnijas - robežas starp Zemes atmosfēru un kosmisko telpu.

Brensona nolūks ir, izmantojot "Virgin Galactic", piedāvāt iespēju par samaksu doties kosmosā. Pēc Brensona lidojuma paredzēti vēl divi izmēģinājuma lidojumi, bet regulārus komerciālus lidojumus plānots sākt nākamgad.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Current Sponge, kas pieder slavenā miljardiera Ričarda Brensona dēlam Semam Brensonam, nolēmusi uzņemt filmu par Lietuvas blondīnēm, vēsta baltic-course.com. Dokumentālā filma par to, kā Olialia meiteņu bizness attīstījies un uzplaucis Lietuvā, būšot prelūdija lielākam televīzijas šovam.

Jaunais TV šovs, ko pārraidīšot Apvienotās Karalistes lielākie kanāli, stāstīs par to, kā Lietuvas meitenes būvē blondīņu salu Maldīvijā.

Nesen pārstāvji no S. Brensona Current Sponge apmeklējuši Lietuvu, kur filmējuši Olialia sacīkšu komandu, kas piedalījās Omnitel sacensībās Palangā. Viņi arī uzņēmuši video, kurā redzama Olialia Pupytes mūzikas grupa, kas sniedz koncertu. Visas šīs epizodes kļūšot par daļu no dokumentālās filmas par Olialia biznesa attīstību Lietuvā.

Kā stāstījusi producente Luisa Edvardsa, filmas par Olialia meitenēm veidošanā aktīvi iesaistījies arī pats S. Brensons. Viņš arī kļuvis par vienu no partneriem blondīņu salas projektā. «Man patīk izaicinājumi un trakas idejas, kas var satricināt pasauli, kas ir interesantas daudziem cilvēkiem, tāpēc mēs izlēmām pievienoties Blondes Isle projektam un uzņemt TV šovu par šo unikālo kūrortu kopā ar Olialia meitenēm,» stāstījis Current Sponge īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Publicitātes triki turpinās: Ričards Brensons gatavojas lēkt no kosmosa kuģa

Lelde Petrāne, 10.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl vakar rakstījām par Sera Ričarda Brensona publicitātes gājienu, Lielbritānijas aviokompānijas Virgin Atlantic pasākumā konkurentiem demonstrējot savas apakšbikses, bet šodien zināms populārā uzņēmēja nākamais uzmanības pievēršanas gājiens- viņš gatavojas lēkt no kosmosa kuģa.

R. Brensons, Virgin Group dibinātājs, miljardieris, CNBC pastāstījis, ka viņš iecerējis turpināt piepildīt savas alkas pēc piedzīvojumiem un lēkt no viena no viņa kosmosa kuģiem. Intervijā uzņēmējs norādījis, ka šis būs svarīgs gads Virgin Galactic, viņa kompānijai, kas nodarbosies ar komerciālajiem lidojumiem kosmosā.

«Es par to esmu runājis vairākus gadus,» teicis R. Brensons un tālāk akcentējis, ka līdz gada beigām kosmosa kuģis jau lidošot. Virgin Galactic esot saņēmusi naudu jau no vairāk nekā 500 iespējamo kosmosa lidojumu pasažieriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Žurnāla Dienas Bizness izdevums #6

DB, 09.02.2021

Dalies ar šo rakstu

Jau vēsturiski ļoti neliels Latvijas iedzīvotāju īpatsvars sniedz apstiprinošu atbildi, kad tos lūdz paust savu attieksmi pret apgalvojumu, ka kopumā valdība respektē sabiedrības viedokli.

Valdības mainās, bet zemie uzticēšanās un valdības darba vērtējumi īpaši nemainās.

Lasi žurnāla #DienasBizness 9. februāra numurā:

  • viedokļi – kāpēc tiek kropļota konkurence?
  • tēma – kas notiek degvielas tirgū
  • aktuāli – biznesus turēs ciet
  • statistika – kravas Latvijas ostās
  • intervija – SKDS direktors Arnis Kaktiņš
  • pētījums – planēta kļuvusi klusāka
  • ekonomika – kad līdz ar pandēmiju dumpojas arī debesis
  • finanses – arī dumjā nauda spēj saost asinis
  • dizains - līmē uz sienām mākslu
  • brīvdienu ceļvedis – Igors Aleksejevs, AS "Limbažu Siers" valdes priekšsēdētājs

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Iespējams, desmit miljonu latu vērts Meļņika strīds ar kuģu būvētavas mazajiem akcionāriem

Ieva Mārtiņa, 22.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Vasīlijs Meļņiks, viņa sieva un vairāki padotie, iespējams, ilgstoši saskaņoti kontrolē virs 50% Rīgas kuģu būvētavā (RKB).

Šīm personām, saskaņā ar Finanšu instrumentu tirdzniecības likumu, būtu obligāti jāizsaka citiem akcionāriem piedāvājums atpirkt tiem piederošās akcijas, šodien raksta laikraksts Dienas Bizness.

To Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) tiesā pagaidām neveiksmīgi cenšas pierādīt arī Rīgas kuģubūvētavas (RKB) mazākuma akcionārs un vairāku citu mazākuma akcionāru pārstāvis jurists Linards Baumanis. Viņš bija liecinieks mazākuma akcionāru neveiksmīgam mēģinājumam ar tiem piederošiem kopumā vairāk nekā 10% RKB akciju 2012.gada pavasarī ievēlēt padomes locekli, kas atšķaidītu līdz šim vien no lielākā akcionāra virzītiem cilvēkiem veidoto padomi. V. Meļņiks, lūgts viedokli par izveidojušos situāciju, atbildi pats nesniedza, bet visas uzņēmums valdes pārstāvis DB mazākuma akcionāru izteiktās aizdomas noraidīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas uzkrātais ieguldījumu apjoms Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos 2021.gadā sarucis par nepilniem 11 milj. eiro, bet šī gada pirmajos divos mēnešos - vēl par teju 3 milj. eiro, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Šobrīd Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos ieguldīti 434,87 milj. eiro.

Pēc uzkrāto ieguldījumu apjoma Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos Krievija ierindojas 7.vietā. Lielāki ieguldījumi reģistrēti vien no Zviedrijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Nīderlandes, kā arī Kipras kā izcelsmes valsts. Vienlaikus jānorāda, ka gan pēc uzņēmumu, kuros Krievijas pārstāvji veikuši ieguldījumus, gan arī pēc ieguldītāju skaita Krievija ierindojas pirmajā vietā.

Šobrīd Krievijas pārstāvji savus līdzekļus ieguldījuši 4424 Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos. To kopējais apgrozījums 2020.gadā sasniedza 4,4 miljardus eiro, kas veido aptuveni 7% no visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma aizpērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Beitāns pret Ozolu - konflikts ar valsts iestādi izputina uzņēmumu

Jānis Goldbergs, 05.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aerodium saistītais uzņēmums Gaisa sporta sertifikācijas centrs (GSSC) vairs nepastāv. Par Eiropas Savienības un valsts atbalsta līdzekļiem būvētais gaisa tunelis Jelgavā pārdots izsolē, jo Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) uzsāka tiesvedību. Augstākajā tiesā šā gada 17. oktobrī LIAA prāvu zaudēja bez pārsūdzības iespējām.

Par sešus gadus ilgo tiesāšanos ar LIAA, tās sekām un savu viedokli par aģentūras direktoru Andri Ozolu intervijā Dienas Biznesam stāsta viens no Aerodium īpašniekiem – Ivars Beitāns.

Kā sākās Aerodium, un kad uzrakstījāt projektu LIAA par gaisa tuneļa būvniecību Jelgavā?

Aerodium sākās 2005. gadā. Mēs bijām tie, kas nopirka no Kanādas ražotājiem – Aerodium Canada – pirmo tuneli. Uzbūvējām to Siguldā, pēc tam nopirkām otro tuneli, palaidām olimpiādē. 2007. gadā atnāca pie mums ļaudis, kuri izstrādāja projektus LIAA. Tā arī piedāvāja, ka ir viens projekts, kurā bija plānots tunelis. Viņiem tajā brīdī jau bija atrasts ģenerāluzņēmējs, vajadzēja atrast tehnoloģijas ražotāju. Es piedāvāju šo darbu uzticēt kanādiešu uzņēmumam. Lidošanas centru projekti, vienkāršoti runājot, sastāv no tuneļa tehnoloģijas un no ēkas. Projekta rakstītāji piekrita, ka Aerodium Canada ir labs potenciālais tehnoloģijas piegādātājs. Kanādieši arī piedāvāja tobrīd ļoti inovatīvu risinājumu – tuneli, kuru var ātri nojaukt un uzlikt citā vietā. Tehnoloģiju varēja darbināt trijos dažādos veidos – gan kā atvērto variantu, gan kā daļēji slēgtu, gan kā pilnībā slēgtu iekārtu. Tādu, kā to paredzēja konkrētais projekts, mēs to arī nopirkām no Kanādas. GSSC man bija 37% no daļām. Es piedalījos uzņēmuma vadībā, bet nebiju ne vienīgais, ne arī lielākais akcionārs, kas bija valdē. 2008. gadā mēs tuneli bijām uzstādījuši un pabeiguši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Jauns Virgin Galactic kosmosa kuģis varētu būt gatavs līdz nākamajam gadam

LETA--REUTERS, 03.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauns uzņēmuma Virgin Galactic kosmosa kuģis lidojumiem kosmosā būs gatavs līdz nākamajam gadam, paziņojis Ričarda Brensona kompānijas Virgin Galactic vadītājs Džordžs Vaitsaids.

Paziņojums sekojis pēc pagājušajā nedēļā notikušās kosmosa kuģa katastrofas un satraukumiem par izmantoto tehnoloģiju drošību.

Laikrakstam The Financial Times viņš pastāstīja, ka kosmosa kuģa SpaceShipTwo degvielas sistēma piektdien veiktajā testa lidojumā virs Kalifornijas esot kārtīgi pārbaudīta. Viens no pilotiem katastrofā gāja bojā, bet otrs nopietni ievainots.

Vaitsaids apstiprināja, ka otra Virgin Galactic kosmosa kuģa būve esot pusceļā. Viņš arī norādīja, ka esot optimistiski noskaņots, neraugoties uz tikko sākto katastrofas izmeklēšanu, kas aizņemšot apmēram gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darba koplīgums – veiksmīga darba pamats un papildu vērtība darbavietai

Jānis Goldbergs, 13.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē šobrīd ir sīva konkurence par labāko un spēcīgāko darbinieku piesaisti.

Digitālās transformācijas temps visās tautsaimniecības nozarēs pieaug, un IT un IKT uzņēmumi konkurē ne vien par klientiem, bet arī par labākajiem darbiniekiem. Kas ir iekārojams darba devējs un vai darba koplīgums palīdz par tādu kļūt, to intervijā Dienas Biznesam atklāja Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO vadītāja Irēna Liepiņa un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes locekle Ilze Opmane-Jēgere.

Kas ir darba koplīgums mūsdienu izpratnē?

Ilze Opmane-Jēgere: Tēlaini izsakoties, darba koplīgums ir kompromiss starp darba devēja iespējām un darbinieku visdažādākajām vajadzībām. Lai gan sarunas par koplīguma saturu risina un pats koplīgums tiek noslēgts starp uzņēmumu un arodbiedrību, koplīgumā ietvertie nosacījumi attiecas uz visiem uzņēmuma darbiniekiem un tam ir jāatspoguļo visu darbinieku intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakcinācijas pret Covid-19 kontekstā Veselības ministrija (VM) neizslēdz iespēju vakcinēt sabiedrības grupu viedokļu līderus, lai sniegtu pozitīvu piemēru pārējiem un iedrošinātu svārstīgos iedzīvotājus vakcinēties, liecina valdībā izskatītais Veselības ministrijas informatīvais ziņojums "Par prioritāri vakcinējamām personu grupām".

Ministrijā skaidro, ka sabiedrības prioritāro grupu motivācijas celšanai vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanas kampaņā var arī tikt organizēta sabiedrības grupu viedokļu līderu jeb vakcinācijas "vēstnešu" vakcinācija. Tās ir personas, kurām ir īpaši nopelni sabiedrības labā, dažādu nevalstisko organizāciju līderi un personas, kuru viedoklī konkrētas sabiedrības grupas ieklausās un kurām uzticas. Minētās personas VM ieskatā ar savu rīcību vakcinējoties sniegs pozitīvu piemēru pārējiem un iedrošinās šaubīgos sabiedrības pārstāvjus vakcinēties.

Pēc ziņojumā minētā, patlaban tiek plānots, ka pirmajā grupā kopā ar 35 684 veselības aprūpes darbinieku ietilpst arī pacienti, kuriem saskaņā ar ārsta lēmumu nepieciešama nopietna medicīniska manipulācija. Piemēram, onkoloģiskie pacienti, pirms vai ķīmijterapijas laikā, pacienti un donori pirms orgānu vai cilmes šūnu transplantācijas, vai āri pacienti, kuri ilgstoši uzturas stacionārā ārstniecības iestādē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā mainās biroji un to funkcija mūsdienās

Olga Mihailova, darba vides eksperte, Colliers Latvia, 25.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hibrīda darba režīms, kad darbiniekam ir iespēja kombinēt darbu birojā ar attālināto darbu, nav jauninājums, bet COVID-19 pandēmijas ietekmē tieši šis darba modelis kļuva par teju populārāko starp biroju darbiniekiem visapkārt pasaulei.

Aptaujas liecina, ka lielākajai daļai darbinieku tagad ir iespēja strādāt gan birojā, gan attālināti, daudziem biroja darbiniekiem tā ir kļuvusi par jaunu realitāti. 90% Colliers aptaujāto biroja darbinieku komerciālajā un publiskajā sektorā atbildēja, ka viņiem ir iespēja izvēlēties strādāt gan uz vietas, gan attālināti. Paredzams, ka šāds hibrīdais darba stils, kam ir daudz priekšrocību gan privātpersonām, gan darba devējiem, būs populārs un plaši izplatīts vēl ilgu laiku.

Pandēmijas sākumā cilvēki būtībā atzina, ka birojā vēlas strādāt vairāk nekā pusi nedēļas, bet no mājām - 1-2 dienas nedēļā. Pēc diviem gadiem situācija ir pretēja un paradumu maiņa ir notikusi un attālinātā darba pusi un par šo laiku cilvēkiem ir izveidojusies rutīna, ko izjaukt un mainīt ir diezgan izaicinošs uzdevums. Turklāt mērījumi/dati liecina, ka ir vidēji 20% (1 darba diena) atšķirība starp to, cik dienas nedēļā cilvēki saka, ka vēlētos strādāt birojā un cik patiesībā strādā birojā. Pasaulē vidēji darbinieki saka, ka vēlas būt birojā 2,5 dienas nedēļā, savukārt no biroja sistēmām nolasītie dati liecina, ka patiesībā tās ir 1,5 dienas nedēļā. Šī tendence iezīmējusies arī Latvijā, un to norāda arī vairāku uzņēmumu kolektīvu vadītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galvenais iemesls, kāpēc darbinieki aizietu no darba, ir lielāks atalgojums (66%). Turklāt darba ņēmēju gaidas attiecībā uz vēlamo samaksu divas reizes pārsniedz vidējo algu valstī. To atklāj pētījumu kompānijas TNS veiktais pētījums par darba tirgus tendencēm.

Vēlamā strādājošo vidējā mēnešalga uz rokas ir 1122 eiro. Savukārt vidējā alga valstī pēc 2015.gada CSP datiem bija apmēram 580 eiro uz rokas (818 eiro uz papīra). Visbiežāk nosauktais vēlamais vidējais atalgojums uz rokas ir 1000 eiro. Viens no trijiem darbiniekiem (34%) pēc nodokļu nomaksas uz rokas vēlētos saņemt vairāk nekā 1000 eiro.

Jāatzīmē, ka starp darbiniekiem, kurus pēc nodokļu nomaksas apmierinātu salīdzinoši zemāks atalgojums (līdz 600 eiro uz rokas), salīdzinoši biežāk ir sievietes, darbinieki ar pamata un vidējo izglītību, strādnieki un speciālisti, tirdzniecības nozarē strādājošie, darbinieki ar salīdzinoši zemāku patreizējo atalgojumu (līdz 500 EUR uz rokas), tie, kuri nedēļā strādā līdz 39 stundām, lauku reģionos un Latgalē strādājošie, kā arī mikro uzņēmumu darbinieki (1 – 9 darbinieki).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Valsts ekonomisko izrāvienu varam panākt ar vietējo darbaspēku

SIA Datakom valdes priekšsēdētājs Uldis Semeiks, 17.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares dinamiskā attīstība apliecina, ka digitalizācijas process reiz pārņems visas tautsaimniecības nozares – šī progresa iedīgļus redzam jau tagad.

Šīs tendences jau ir mainījušas speciālistu pieprasījumu darba tirgū – ne vien uzņēmumu IKT nodaļās, bet kopumā - dažādas digitālās prasmes tiek norādītas pie vēlamajām darbinieku kompetencēm arī citu jomu profesijās. Plaši tiek apspriests ekonomiskais izrāviens, ko amatpersonas norāda valsts attīstības vīzijās, taču nākotnē tas būs grūti panākams bez e-prasmēs kompetentiem darbiniekiem. Kā vienu no soļiem IKT speciālistu trūkuma problēmas risināšanā valstsvīri izskata darbaspēka piesaisti no ārvalstīm, taču, manuprāt, pirmkārt būtu jāmeklē risinājumi, kā izskolot darba tirgus pieprasījumam atbilstošus jauniešus tepat Latvijā un kā jaunizceptos speciālistus šeit noturēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Valsts atbalsts start-up uzņēmumiem – ir vieta izaugsmei

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš, 13.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 1. janvārī stājās spēkā Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, savukārt 7. februārī Ministru kabinets apstiprināja detalizētu atbalsta sniegšanas mehānismu.

Viennozīmīgi ir apsveicamas Ekonomikas ministrijas darbības, veidojot atbalsta saņemšanas sistēmu jaunuzņēmumiem (start-up). Tāpat ir skaidrs, ja mērķi – izveidot jaunu un modernu ekonomiku un Latvijai kļūt par start-up uzņēmumu izvēli Nr.1 Baltijā – izdosies sasniegt, ieguvēji būs visi.

Tomēr, veicot nedaudz plašāku analīzi, rodas pamatoti jautājumi, vai apstiprinātais regulējums sasniegs izvirzītos mērķus? Jau šobrīd var redzēt, ka regulējumā ir vieta uzlabojumiem un ļoti iespējams, ka atbildīgajām institūcijām pēc darbības programmas uzsākšanas, būtu vērts veikt esošā regulējuma izvērtējumu no vairākiem aspektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Brensons iegulda miljoniem dolāru igauņu dibinātā start-upTransferWise

Gunta Kursiša, 10.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu miljardieris Ričards Brensons (Richard Branson), PayPal līdzdibinātājs Pīters Tīls (Peter Thiel) un citi investori kopumā ieguldījuši 25 miljonus ASV dolāru (aptuveni 18 miljonus eiro) jaunā tehnoloģiju kompānijā TransferWise, kuru 2011. gadā dibināja divi igauņu draugi, vēsta DealBook.

TransferWise nodrošina tehnoloģiju, kas ļauj cilvēkiem dažādās pasaules malās apmainīt valūtu, izvairoties no banku noteiktās pārskaitījuma maksas.

Trīs darbības gadu laikā Lielbritānijas galvaspilsētā bāzētajam uzņēmumam izdevies veikt valūtu darījumus 1,7 miljardu ASV dolāru (1,2 miljardu eiro) apjomā, kopumā ietaupot aptuveni 75 miljonus ASV dolāru (55 miljonus eiro), kas citādi tiktu nomaksāti bankām.

2013. gada laikā igauņu start-up uzņēmumam izdevies piesaistīt investīcijas sešu miljonu ASV dolāru (4,4 milj. eiro) apmērā. TransferWise investējusi PayPal līdzdibinātāja P. Tīla riska kapitāla firma Valar Ventures Manegement. Sadarbība ar šo kompāniju TransferWise, kuras lielākie tirgi pašlaik ir Lielbritānija, Vācija un Francija, varētu atvērt durvis arī uz ASV tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TransferWise paziņojis par bezrobežu konta borderless un Mastercard debetkartes ieviešanu, kas dos iespēju ikvienam, kurš dzīvo Eiropā, iegūt debetkarti un vietējās bankas konta detaļas Lielbritānijā, ASV, Austrālijā un Eiropā.

Tiem, kuri ceļo, dzīvo vai strādā citā valstī, šis pakalpojums nozīmē to, ka viņi var sūtīt, tērēt un krāt naudu tāpat kā vietējie, bez papildu komisijas maksas. Šis konts ļaus tā lietotājiem turēt naudu vairāk nekā 40 starptautiskās valūtās.

Db.lv jau šī gada janvārī rakstīja, ka TransferWise paziņoja par šāda pakalpojuma piedāvāšanu pirmajiem klientiem. Toreiz TransferWise līdzdibinātājs Tāvets Hinrikus (Taavet Hinrikus) uzsvēra, ka bez pierādāmas vietējās adreses atvērt bankas kontu ārzemēs ir ārkārtīgi sarežģīti, bet ar šo kontu tas izdarāms vien dažās minūtēs. Viņš paredz, ka kādudien ikviens varēs sūtīt un saņemt naudu jebkurā valūtā no draugiem, klientiem vai kompānijām ikvienā vietā pasaulē, un tērēt to jebkur, vairs nekad neuztraucoties par valūtas maiņas komisijas maksu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu miljardieris Ričards Brensons Ņūmeksikas tuksnesī atklājis pasaulē pirmo komerciālo kosmosa lidostu.

Lidosta nosaukta par Spaceport America un kalpos kā R. Brensona kompānijas Virgin Galactic darbības centrs. Lidostā tiks izvietoti White Knight Two un Space Ship Two lidaparāti, kā arī Virgin astronautu sagatavošanas iestādes un lidojumu kontroles centrs, atsaucoties uz kompānijas paziņojumu, vēsta AFP.

Atklāšanas ceremonijā piedalījās arī aptuveni 150 cilvēku, kas jau ir pieteikušies uz pirmajiem lidojumiem kosmosā.

Septembrī R. Brensons paziņoja par savu plānu jau tuvāko 12 mēnešu laikā palaist kosmosa kuģi, kas «uzsāktu komerciālā kosmosa ceļojumu ēru».

Db.lv jau vēstīja, ka Virgin Galactic izstrādā Space Ship Two kosmosa kuģi, kas ir kompānijas sekmīgā projekta Space Ship One tālāks uzlabojums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Igauņu dibinātā TransferWise iekāpj nākamajā līmenī

Anda Asere, 23.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņu dibinātā un Lielbritānijā bāzētā finanšu tehnoloģiju kompānija TransferWise paplašina darbību un piedāvā jaunu pakalpojumu – Borderless kontu, kas ļauj uzņēmumiem vadīt to finanses starptautiski

Sākotnēji Borderless konts būs pieejams uzņēmējiem Lielbritānijā un Eiropā, bet starptautiska izvēršanās plānota vēlāk 2017. gadā. Tāpat gada beigās TransferWise piedāvās Borderless kontu un karti arī gala klientiem – privātpersonām.

Borderless konts nozīmē, ka uzņēmumi var veikt maksājumus un sūtīt naudu pāri robežām viegli, ātri un lēti. Tas līdzinās vietējam bankas kontam jebkurā valstī. Konta lietošanai nav mēneša maksas un par naudas saņemšanu nav jāmaksā. Veicot starpvalūtu darījumus, ir neliela caurspīdīga komisijas maksa. Uzņēmumi var turēt naudu 15 dažādās valūtās un tiem var piederēt vietējie konti Lielbritānijā, Eiropā un ASV. Vietējo kontu numuri Austrālijā, Kanādā un citās valstīs un arī citas valūtas tiks pievienotas pakāpeniski šī gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Virgin Atlantic, Lielbritānijas aviokompānija un daļa no Sera Ričarda Brensona Virgin Group, nosvinējusi tās visu laiku pirmo iekšzemes lidojumu no Londonas uz Edinburgu, vēsta telegraph.co.uk.

Jaunā iekšzemes lidojumu pakalpojuma, kura nosaukums ir Little Red, atklāšanā piedalījies arī R. Brensons.

Viņš norādījis, ka šāds solis dos lielāku izvēli patērētājiem, iespējams, spiežot uz leju cenas, un nācis klajā ar bezkaunīgu vēstījumu konkurentiem - apakšbiksēm, kuras rotā uzraksts: «Spēcīga konkurence.»

Virgin drīzumā veiks 26 iekšzemes lidojumus dienā, un tādējādi aviokompānija radīšot desmitiem darbavietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu miljardiera Ričarda Brensona uzņēmuma "Virgin Galactic" kosmosa kuģis ceturtdien veica pirmo komerciālo lidojumu.

Tā pasažieri bija Itālijas gaisa spēku virsnieki pulkvedis Valters Villadei un pulkvežleitnants Andželo Landolfi, kā arī Itālijas Nacionālās pētniecības padomes inženieris Pantaleone Karluči. Viņi dažu bezsvara stāvokļa minūšu laikā veica mikrogravitācijas eksperimentus.

"Virgin Galactic" divu fizelāžu lidmašīna ar diviem pilotiem, zem kuras bija piestiprināts nelielais kosmosa kuģis "Unity", kurā bija divi piloti, trīs pasažieri un instruktors, pacēlās no kosmodroma "Spaceport America" ASV Ņūmeksikas štatā.

No lidmašīnas tika palaists kosmosa kuģis, kurš sasniedza 85 kilometru augstumu un dažas minūtes pavadīja uz kosmosa robežas, kad tajā esošie cilvēki varēja piedzīvot bezsvara stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Virgin Galactic kļūs par pirmo akciju biržā kotēto kosmosa tūrisma projektu

LETA, 09.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu miljardiera Ričarda Brensona uzņēmums «Virgin Galactic» kļūs par pirmo akciju biržā kotēto kosmosa tūrisma projektu, pateicoties Ņujorkā bāzētas kompānijas investīcijām aptuveni 800 miljonu dolāru (713,3 miljonu eiro) apmērā, otrdien ziņo laikraksts «Wall Street Journal».

Kompānija «Social Capital Hedosophia Holdings Corp.» iegūs 49% «Virgin Galactic» akciju, atsaucoties uz šo situāciju labi pārzinošiem informācijas avotiem, raksta «Wall Street Journal».

Uzņēmuma akcijas tiks kotētas Ņujorkas fondu biržā.

Šīs investīcijas nodrošinās iespēju Brensonam finansēt «Virgin Galactic» līdz tam brīdim, kad tā kosmosa kuģi būs gatavi komerciāli darboties un kļūt rentabli, norāda laikraksts.

«Virgin Galactic» komentārus šajā jautājumā šobrīd nesniedz.

Tiek uzskatīts, ka Brensons šajā projektā kopš 2004.gada jau investējis vairāk nekā miljardu dolāru.

«Virgin Galactic» pēdējo testa lidojumu veica februārī, kad tā kosmosa kuģis sasniedza augstumu virs 88 kilometriem

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ričards Brensons plāno nākamā gada sākumā doties kosmosā

LETA--AFP, 04.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu miljardieris Ričards Brensons plāno nākamā gada sākumā doties kosmosā ar sava uzņēmuma "Virgin Galactic" kosmosa kuģi, kļūstot par tā pirmo pasažieri, paziņojis uzņēmums.

"Virgin Galactic" ir vairākkārt pārcēlis pirmā tūristu lidojuma datumu. Uzņēmums paziņojis, ka lidojumu rezervējuši jau 600 cilvēku, kuriem tas katram izmaksājis 250 000 ASV dolāru.

"Virgin Galactic" pirmdien paziņoja, ka rudenī plāno veikt divus pilotējamus izmēģinājuma lidojumus, un, ja tie būs veiksmīgi, Brensons, cerams, varēs doties kosmosā jau nākamā gada pirmajā ceturksnī.

Pēc negadījuma izmēģinājuma lidojumā 2014.gadā, kad gāja bojā pilots, "Virgin Galactic" programma tūristu nogādāšanai kosmosā saskārusies ar vēl vairākiem nopietniem šķēršļiem.

Brensona lidojums varētu beidzot pavērt ceļu komerciālo kosmosa lidojumu sākumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

No šī gada sākuma TransferWise ir rentabls uzņēmums

Anda Asere, 17.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tehnoloģiju kompānijas TransferWise ikmēneša ieņēmumi ir ap deviņiem miljoniem eiro un līdz ar to gada apgrozījums ir ap simt miljoniem eiro

Sešu gadu laikā, uzņēmums sasniedzis bezzaudējumu punktu, raksta BBC.

«Mēs veidojam vienu no nedaudzajiem jaunajiem globālajiem finanšu pakalpojumu zīmoliem, kas rodas šobrīd. Ir grūti izveidot desmit reizes labāku produktu, ieiet tirgū un uzbūvēt savu zīmolu – tāpēc bankas un finanšu tehnoloģiju kompānijas sadarbojas. Sasniegt bezzaudējumu punktu tikai sešos gados kopš pakalpojuma palaišanas tirgu parāda, cik spēcīgi ir mūsu biznesa pamati. Šis ir tikai sākuma punkts. Ar unikālu platformu, ko mēs esam izveidojuši, mēs skatāmies uz jauna veida finanšu pakalpojuma radīšanu nākotnei,» norāda Tāvets Hinrikus (Taavet Hinrikus), TransferWise līdzdibinātājs un vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Brensona Virgin Galactic jau nākošajā gadā uzsāks kosmosa tūrisma laikmetu

Jānis Rancāns, 05.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu miljardiera Ričarda Brensona komerciālo kosmosa lidojumu projekts ir vienu soli tuvāk tūristu pārvadāšanai jau sākot ar nākošo gadu, raksta Los Angeles Times.

Pirmo reizi izmēģinājumu laikā Virgin Galactics kosmosa kuģis, kuram dots nosaukums SpaceShip Two, izvietoja savu dubultasti tādā stāvoklī, kas ļauj kosmosa kuģim droši atgriezties Zemes atmosfērā. Šāds astes izvietojums ir nepieciešams, lai samazinātu berzi, kas rodas kuģim ieejot planētas atmosfērā.

Kosmosa kuģu atgriešanās zemes atmosfērā tiek uzskatīta par bīstamāko lidojumu fāzi – ceļojot cauri atmosfērai, kosmosa kuģa uzkarst līdz milzīgai temperatūrai un var sadegt. Piemēram, 2003. gada februārī tādā veidā gāja bojā ASV kosmoplāns Columbia, liekot amerikāņiem pakāpeniski atteikties no kosmoplānu izmantošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru