Citas ziņas

Dzīvesvietu arvien biežāk izvēlas deklarēt elektroniski

Elīna Pankovska, 29.07.2010

Jaunākais izdevums

Iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas deklarēt savu dzīvesvietu elektroniski. Šobrīd 12% no visām apstrādātajām deklarācijām tiekot saņemtas elektroniski, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā statistika par pirmā pusgada darba rezultātiem.

Šogad sešu mēnešu laikā šo pakalpojumu izmantojuši 8,2 tūkst. personu, turpretī pērn visa gada laikā elektroniski tikušas saņemtas 2 tūkst. dzīvesvietas deklarācijas.

Pieaugums galvenokārt esot skaidrojams ar pērn novembrī ieviestajām izmaiņām, kas deva iespējas iedzīvotājiem dzīvesvietu internetā deklarēt ne tikai ar elektronisko parakstu kā tas bija līdz tam, bet izmantot arī internetbanku nodrošinātos autentifikācijas līdzekļus.

Dzīvesvieta ir jādeklarē personai, kura maina dzīvesvietu vai kura līdz šim nav to nav deklarējusi. Dzīvesvietu deklarēt ir iespējams vai nu klātienē tās pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, kur atrodas jaunā dzīvesvieta, vai arī jāiesniedz deklarācija elektroniski portālā www.latvija.lv.

Ārzemniekiem, kas Latvijā saņēmuši uzturēšanās atļauju, dzīvesvietu ir iespējams deklarēt arī PMLP teritoriālajās nodaļās visā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Zvanu centra iepirkums rada aizdomas par spēli «vienos vārtos»

Sanita Igaune, 16.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes zvanu centra iepirkums rada aizdomas par spēli «vienos vārtos».

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) iepirkumā par informācijas tālruņa darbības nodrošināšanu par uzvarētāju ar 16,8 tūkst. Ls vērtu līgumcenu, atbilstoši Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) datiem, ir atzīts Lattelecom. Kopumā iepirkumā bez Lattelecom piedāvājumu 13,2 tūkst. Ls apmērā bija iesniedzis Transcom Worldwide Latvia.

Iepirkumā piedalīties gribēja arī CSC Telecom, taču izvirzīto augsto prasību dēļ uzņēmums piedāvājumu neiesniedza. Šī nav vienīgā reize, kad uzņēmumam jācīnās par dalību valsts iepirkumos, jo bieži vien nolikuma prasības ir izvirzītas pārmērīgi augstas, kuras var izpildīt tikai viens tirgus dalībnieks, DB atzīmēja CSC Telecom tirdzniecības direktors Jānis Strumpmanis, piebilstot, ka attiecīgais PMLP iepirkums izcēlās ar īpašu nekaunību. Proti, PMLP iepirkuma specifikācijā bija definējis konkrētu PMLP informatīvo tālruni 8300, kurš iepirkuma izsludināšanas brīdī PMLP mājas lapā, pēc CSC Telecom rīcībā esošās informācijas, nebija uzrādīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VK: PMLP pretlikumīgi pagarina uzturēšanās atļaujas ārzemniekiem

Žanete Hāka, 25.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pretlikumīgi pagarinājusi uzturēšanās atļaujas ārzemniekiem, kam tās izsniegtas, pamatojoties uz ieguldījumu uzņēmējdarbībā vai kā uzņēmuma valdes loceklim, informē Valsts kontrole (VK)

Tā konstatējuši revidenti, pārbaudot patvēruma politikas un imigrācijas kontroles īstenošanu valstī. Imigrācijas likumā noteikts, ka šādu atļauju izsniegšanas mērķis ir ieguvums Latvijas tautsaimniecības attīstībai – ārzemniekam ir jāveic uzņēmējdarbība un jāiemaksā budžetā noteikta nodokļu summa. Revidenti konstatējuši vairākus gadījumus, kad PMLP pieņēmusi personai labvēlīgu lēmumu un pagarinājusi uzturēšanās atļauju arī tad, ja minētais nosacījums nav izpildīts. Piemēram – ārzemniekam gada laikā bija jāveic nodokļu samaksa ne mazāk kā 28,46 tūkstoši eiro, bet faktiski tika samaksāti nepilni 3000 eiro. Turklāt personai uzturēšanās atļauja tika pagarināta arī nākamajā gadā, lai gan nodokļi nepieciešamajā apmērā nebija samaksāti. Valsts kontrole par to ir vērsusies KNAB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Jaunā parauga Latvijas pilsoņu pases dizainu izstrādājuši PMLP speciālisti un vācu dizaineri

LETA, 29.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā parauga Latvijas pilsoņu pases dizainu izstrādājuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) speciālisti un vācu dizaineri.

PMLP preses pārstāve Laura Laiva aģentūrai LETA pastāstīja, ka PMLP Personu apliecinošu dokumentu departamenta amatpersonas izstrādāja pases dizaina koncepciju, kas tika nosūtīta uz Vāciju pasu sagatavju ražošanas uzņēmumam Giesecke&Devrient GmbH. Šis uzņēmums uzvarēja iepirkuma konkursā par pasu sagatavju izgatavošanu.

Pasu sagatavju dizains ir PMLP un pasu ražotāju kompānijas dizaineru kopdarbs. PMLP sniedza savu skatījumu uz dizaina elementiem un sadarbībā ar vāciešiem strādāja tikai pie viena dizaina varianta. Darba procesā tika izstrādāti vairāki varianti atsevišķiem pases elementiem, bet ne dizainam kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

50 000 eiro Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā iemaksājušajiem trešo valstu uzņēmējiem netiek izsniegtas vai pat tiek anulētas termiņuzturēšanās atļaujas; šo kompāniju Latvijas līdzīpašnieki neizpratnē par šādiem lēmumiem, piektdien, 6.jūlijā raksta laikraksts Dienas Bizness.

«Tā ir paradoksāla situācija, kad turīgiem trešo valstu uzņēmējiem, kuri jau ir ieguldījuši 50 000 eiro Latvijā reģistrēta uzņēmuma pamatkapitālā un samaksājuši vēl 10 000 eiro valsts budžetā par termiņuzturēšanās atļauju (TUA), pēc gada atņem šo atļauju,» par biznesa partneru lokā pieredzēto situāciju stāsta uzņēmējs Viesturs Koziols. Viņš norāda, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) 2018.gada aprīlī un maijā atteikusi un arī anulējusi TUA vairākiem Pakistānas un Irānas uzņēmējiem, jo viņu vietā naudas pārskaitījumu uz pilnvarojuma pamata veikusi kāda cita ar investoru saistīta persona.

«Dīvaini un pārsteidzoši, ka pērn 50 000 eiro ieguldījums plus 10 000 eiro iemaksa valsts budžetā par TUA bija pamats atļaujas izsniegšanai, neatkarīgi no tā, kas ir bijis reālais maksātājs, bet šogad tiek prasīts, lai maksātājs būtu pats investors,» tā V. Koziols. Viņu pārsteidzis fakts, ka šajā laikā nav mainījušās normatīvo aktu prasības trešo valstu investoriem, kuri līdz ar ieguldījumu vēlas iegūt TUA. «Tas nozīmē, ka vienas iestādes — Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes - darbinieki Imigrācijas likuma un attiecīgo Ministru kabineta noteikumu normas interpretē citādi, nekā iepriekš,» radušās situācijas iemelsu pieļauj V. Koziols. Viņš uzsver, ka par šādu paradoksālu situāciju ir informēts arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Personu apliecinošo dokumentu izsniegšana iedzīvotājiem var būt ātrāka, lētāka un ērtāka - tā secinājusi Valsts kontrole (VK), revīzijā pārbaudot pasu un personas apliecību izsniegšanas procesu un to atbalstošo informācijas sistēmu darbības efektivitāti.

Revidenti secinājuši, ka personu apliecinošo dokumentu izsniegšanas sistēma kopumā ir droša, pārredzama un atbilst izvirzītajām prasībām, tomēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) darbu ir iespējams vēl pilnveidot, informē VK pārstāve Ilva Liepiņa - Milzarāja.

Revidentu ieskatā iespējams saīsināt dokumentu izsniegšanas termiņu. Parastā kārtībā dokumentu izsniedz 10 darba dienu laikā. Lai saņemtu dokumentus ātrāk, iedzīvotājs maksā divreiz lielāku valsts nodevu. Revīzijā konstatēts, ka patiesībā dokumenti tiek izgatavoti daudz īsākā laika posmā, un faktiski tie ir pieejami 6 darba dienu laikā. Tāpēc revidenti iesaka izvērtēt dokumentu izsniegšanas termiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Latvijā strādā tikai 6165 ārzemnieki

Dienas Bizness, 20.05.2015

Rīgas indiešu restorānā Indian Raja jau septīto gadu strādā pavārs no Indijas Bhairavs Singhs, kurš pirms tam desmit gadu strādājis Dubaijas indiešu restorānā. B. Singhs atzīst, ka Rīgā jau ir iedzīvojies un jūtas apmierināts gan ar sadzīvi, gan darbu.

Foto: Kristaps Kalns, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī tiek runāts par kvalificēta ārvalstu darbaspēka piesaistes nepieciešamību, ar to Latvijai sokas sliktāk nekā ar mazkvalificētu un vidēji kvalificētu ārvalstu strādājošo piesaisti. 2015. gada 1. janvārī nekvalificētu darbu Latvijā strādāja 5163 ārzemnieki, savukārt kvalificētu darbu – tikai 1002. Tikmēr top jauna imigrācijas koncepcija, kas paredz atvieglojumus viesstrādnieku nodarbināšanas kārtībā, trešdien raksta laikraksts Diena.

Lai gan Latvijā ik pa laikam tiek aktualizēts darbinieku trūkums, viesstrādnieku skaits tomēr ir neliels. Šā gada 1. janvārī saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem Latvijā uzturējās 2117 ārzemnieku no trešajām valstīm, kuriem izsniegta termiņuzturēšanās atļauja līdz pieciem gadiem, kam par iemeslu ir nodarbinātība Latvijā. Tomēr lielais vairums mūsu valstī strādājošo ārzemnieku – 4048 – ir no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm. Kā skaidro PMLP pārstāve Undīne Priekule, lai gan ES ir brīva darbaspēka kustība un strādājošajiem no ES un EEZ īpašas darba atļaujas nav nepieciešamas, tomēr, uzturoties ilgāk par 90 dienām Latvijā, viņiem ir pienākums reģistrēties PMLP un saņemt ES pilsoņa reģistrācijas apliecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sadarbībā ar Iekšlietu ministriju (IeM) un Ministru kabinetu (MK) vienojusies valsts nodevu par pasi palielināt par 4 eiro, informēja PMLP.

Iepriekš nodevu par pasi tika rosināts palielināt divas reizes, līdzšinējo 30 eiro vietā iedzīvotājiem liekot maksāt 60 eiro.

Galīgais lēmums par to būs jāpieņem Ministru kabinetam.

Apstiprinot jauno risinājumu, valsts nodeva par pases izsniegšanu paātrinātā kārtībā divu darba dienu laikā tiks noteikta 60 eiro apmērā līdzšinējo 55 eiro vietā.

Plānots arī saglabāt atvieglojumus personām, kuras atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā, bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem, personām ar I vai II grupas invaliditāti, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

Daļu no iepriekš plānotās valsts nodevas izmaksām, piemēram, sertifikācijas pakalpojuma izdevumus, kas saistīti ar dokumentu drošību, ieguldījumus tehnoloģijās, lai nodrošinātu dokumentu sagatavošanu, plānots segt, piesaistot finansējumu no citiem avotiem, tostarp Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem un valsts budžeta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstniekiem, kuri pēdējo deviņu mēnešu laikā uzturēšanās atļauju saņemšanai Latvijā iegādājušies nekustamos īpašumus, vislielākā interese ir bijusi tieši par īpašumiem Rīgā un Jūrmalā, bet citās pilsētās un novados esošie nekustamie īpašumi pirkti ievērojami retāk, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā statistika.

Kā aģentūru LETA informēja PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs, kopš pagājušā gada 1.jūlija, kad stājās spēkā grozījumi Imigrācijas likumā, pārvalde ir saņēmusi uzturēšanās atļauju pieprasījumus no 190 ārvalstniekiem, kuri Latvijā iegādājušies nekustamo īpašumu. Pārsvarā šo investoru uzmanību piesaistījuši īpašumi Rīgā un Jūrmalā, kā arī šo pilsētu tuvumā.

Pamatojoties uz nekustamā īpašuma iegādi Rīgā, ārzemnieki uzturēšanās atļaujas Latvijā pieprasījuši 107 gadījumos, savukārt īpašumus Jūrmalā ārvalstu investori pirkuši 61 reizi. Septiņas reizes PMLP saņēmis uzturēšanās atļauju pieprasījumus no ārzemniekiem, kuri iegādājušies nekustamos īpašumus Babītes novadā, bet pa diviem - Saulkrastos, Garkalnes novadā un Cēsīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Uzturēšanās atļauju saņemšana prasīs mazāk papīru

Māris Ķirsons, 11.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesniedzot ārzemnieka izsaukuma pieprasījumu, juridiskām personām vairs nebūs nepieciešams iesniegt Valsts Ieņēmumu dienesta izziņu par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un nodokļu nomaksu.

To paredz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sagatavotie jaunie Uzturēšanās atļauju noteikumui. Šo informāciju uzņēmums varēs tikai deklaratīvi apstiprināt, bet PMLP darbinieki paši šos datus iegūs no attiecīgajiem reģistriem. Ņemot vērā, ka jau šobrīd atļaujas saņemšanas nolūkā iesniegtās izziņas un dokumenti PMLP tiek papildus pārbaudīti valsts informācijas sistēmās (vienotā datorizētā Zemesgrāmatā, VID informācijas sistēmā u.c.), šādas izziņas vairs nav nepieciešamas. Tāpat turpmāk paredzēts atteikties arī no dzīvesvietu un veselības stāvokli apliecinošu izziņu iesniegšanas, ja ārzemnieks atkārtoti pieprasa uzturēšanās atļauju, norādīts PMLP informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiem, kuri izstāvējuši garas rindas, tomēr jau tikuši pie jaunām pasēm, varētu būt paveicies - nākamgad Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) būs jātiek galā ar ievērojami lielāku apmaināmo pasu skaitu, vēsta laikraksts Diena.

Pārvalde solot pagarināt darbalaiku, pieņemt darbā papildu darbiniekus, un tikt galā ar plānoto 578 000 personu apliecinošu dokumentu apmaiņu. Papildu slodze pārvaldei ir arī elektronisko identifikācijas karšu izgatavošana, jo daudzi pasu mainītāji vēlas vienlaikus izgatavot arī šo salīdzinoši jauno, tikai kopš aprīļa ieviesto dokumentu, norāda laikraksts.

Uzstājoties Reformu partijas domes sēdē Daugavpilī, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis norādījis, ka šogad plānots apmainīt 191 000 pasu, bet nākamgad ievērojami vairāk - 578 000, jo tik daudziem dokumentiem beidzas termiņš. Lai tiktu galā ar šādu apjomu, PMLP nākamgad plāno pieņemt darbā 91 cilvēku, no tiem 76 klientu apkalpošanas darbiniekus, bet darbalaiku nodaļās pagarināt no plkst. 8.00 līdz 20.00, informējusi PMLP pārstāve Lāsma Lapinska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

ID karšu slēgtajā konkursā piesakās četras ārvalstu kompānijas

Sanita Igaune, 27.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) slēgtajā konkursā par elektronisko identifikācijas (eID) karšu sagatavju izgatavošanu un piegādi piedāvājumus ir iesniegušas četras ārvalstu kompānijas.

Tā DB informēja PMLP pārstāve Līva Konivāla, norādot, ka visas kompānijas ir no Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Kandidātu atlases rezultāti būs zināmi augustā, bet slēgta konkursa uzvarētājs – oktobrī.

DB jau rakstīja, ka PMLP konkursa kandidātu atlases nolikumu pieprasīja vairāk nekā 20 potenciālo kandidātu.

PMLP priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs iepriekš uzsvēra, ka izsludinātais konkurss ir starptautisks, lai tajā varētu piedāvājumus iesniegt pretendenti, kas līdzīgus pasūtījumus ir izpildījuši citās ES valstīs, jo kandidātam jābūt ar atbilstošu pieredzi.

ID kartes derēs ne tikai tam, lai persona apliecinātu savu identitāti, bet šajā kartē iekļausies arī e-paraksts. Paredzēts, ka eID kartes izsniegs PMLP, bet konkursā izraudzītais partneris veiks sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja un ar to saistītās funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Ierēdņu slazdi investoriem

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 11.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nule kā notikušajā Ārvalstu investoru padomes Latvijā organizētajā diskusijā ar visu Saeimā ievēlēto politisko partiju pārstāvjiem kā viens no uzņēmējiem vissāpīgākajiem jautājumiem izkristalizējās tieši darbaspēka nepieejamība.

Vairāki ārvalstu investori uzsvēra, ka lēmums par investīciju veikšanu tiek pieņemts aptuveni trīs līdz četru mēnešu laikā, bet darbaspēks ir nepieciešams tuvākajā pusgadā. Līdz ar to uzņēmējiem nav laika gaidīt uz politiķu piedāvātajiem ilgtermiņa risinājumiem. Investors šodien skatās un analizē, vai pēc pāris mēnešiem būs pieejams nepieciešamās kvalifikācijas darbaspēks vai nē.

Negatīvas atbildes gadījumā arī lēmums par investīcijām ir negatīvs. Visu partiju politiķi, izņemot Robertu Zīli, taujāti par īstermiņa risinājumiem uzņēmējiem, kuriem darbinieki ir vajadzīgi jau rīt, teica, ka tā ir tikai un vienīgi imigrācija. Proti, darbaspēka piesaiste no trešajām valstīm, kas gan būtu kontrolēts process, taču ar atvieglotākiem noteikumiem nekā pašlaik. Jāteic, ka pašreizējo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP), kas ir atbildīgā institūcija par viesstrādnieku piesaisti, darbu ārvalstu investori vērtēja ļoti kritiski, norādot, ka nereti visu izšķir tā ierēdņa profesionalitāte, kurš pieņem tavus dokumentus un pieņem lēmumu. Šāda prakse, kad visu izšķir nevis likums, bet konkrētā ierēdņa profesionalitātes un zināšanu līmenis, ir absolūti nepieņemama valsts pārvaldes iestādei, kurai jāvadās pēc principa: viens likums, viena taisnība visiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada februāra Latvijā sāks izsniegt jauna parauga pases, līdz ar to no 2024.gada 12.februāra uz pusi pieaugs arī nodevas apmērs par pasu izsniegšanu, liecina Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos.

Esošā parauga pases Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāka izsniegt 2015.gadā. Personu apliecinošiem dokumentiem to lietošanas laikā aizsardzība pret viltošanu samazinās, tāpēc, lai mazinātu riskus, kas saistās ar viltotu dokumentu izmantošanu, personu apliecinošu dokumentu paraugs periodiski ir jāuzlabo, mainot dizainu un ieviešot jaunākas paaudzes līdzekļus pret viltošanu, izmaiņas pamato PMLP.

Jaunajos pasu paraugos būšot iekļauti "inovatīvi pretviltošanas risinājumi". Jaunā parauga pases būs biezākas - tajās no 34 uz 42 palielināts lapu skaits.

Valsts nodevas par pasu izsniegšanu pēdējo reizi tika noteiktas 2012.gadā. Kopš minētā laika vairāku valsts nodevas veidojošo pozīciju izmaksas ir gandrīz dubultojušās, cenu celšanu pamato PMLP. IeM rosinātie grozījumi paredz, ka valsts nodeva par pases izsniegšanu pieaugušajam bez atvieglojumiem desmit darba dienu laikā būs jāmaksā 60 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ap 1000 eID turētāju saņems bezmaksas pases, lai varētu balsot

LETA, 30.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) bez maksas izsniegs pases ap 1000 cilvēkiem, kuri likuma nepilnību dēļ ir izņēmuši tikai elektroniskās identifikācijas (eID) kartes un zaudējuši iespēju piedalīties Saeimas vēlēšanās, šodien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā sacīja tās priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC).

S. Dolgopolovs skaidroja, ka Saeimas vēlēšanās vienīgais personu apliecinošais dokuments, kas dod iespēju balsot, ir tikai un vienīgi pase. Likumdošanas «caurumu» dēļ no šīs sistēmas ir «izkritusi neliela pilsoņu grupa», kas ir saņēmusi tikai eID kartes - apmēram 1000 pilsoņi. Tāpēc viņiem jāpiešķir pases, lai viņi varētu nobalsot Saeimas vēlēšanās.

Runa ir par cilvēkiem, kuri eID kartes saņēma līdz grozījumu likumā pieņemšanai, kad pārejas noteikumos tika noteikts, ka Saeimas vēlēšanās var piedalīties tikai ar pasi. Šī norma visu laiku ir bijusi spēkā Saeimas vēlēšanu likumā, aģentūrai LETA skaidroja komisijas priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atklāj iespējamo korupciju PMLP saistībā ar nelikumīgu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu

LETA, 22.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošības policija (DP) atklājusi iespējamu korupciju Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) saistībā ar nelikumīgu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu.

DP informēja, ka 19.jūnijā sākts kriminālprocess par iespējamu kukuļņemšanu, starpniecību kukuļošanā, kukuļdošanu un dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā.

Izmeklēšanā konstatēts, ka, neievērojot noteikto pieraksta un rindas kārtību un pretēji valdības noteikumos paredzētajai kārtībai, PMLP amatpersonas palīdzēja nokārtot ārzemniekam termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanu. Šīs darbības organizēja Latvijas pilsonis, kurš darbojās kā starpnieks starp ārzemnieku un PMLP amatpersonām, saņemot par to materiālu atlīdzību.

Lai nodrošinātu šī pakalpojuma sniegšanu, starpnieks PMLP amatpersonām par pretlikumīgu darbību veikšanu solīja nodot kukuli. Bez tam starpnieks arī viltoja termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanai nepieciešamos dokumentus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien biežāk darba gaitas Latvijā sāk trešo valstu pilsoņi, turklāt bieži vien viņu mērķis ir apmesties šeit uz ilgāku laiku, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) dati.

Pērn Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātāji bijuši reģistrēti 2784 ES valstu, neskaitot Latviju, iedzīvotāji un 1744 citu valstu rezidenti. Kopš 2011.gada šādu darbinieku skaits arvien pieaudzis, stāsta VID pārstāve Evita Teice-Mamaja.

Atšķirībā no ES pilsoņiem, kuriem ieceļošanai un strādāšanai Latvijā nav gandrīz nekādu ierobežojumu, trešo valstu pilsoņiem īstermiņa nodarbinātības gadījumā nepieciešama vīza un darba atļauja, bet ilgtermiņa nodarbinātībai papildus vajadzīga arī uzturēšanās atļauja. Šā gada 1.janvārī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) kopumā bija reģistrētas 2309 darba atļaujas trešo valstu pilsoņiem. Cilvēki, kuriem tās izsniegtas, nāk no 44 pasaules valstīm, visbiežāk no Baltkrievijas - 742 cilvēki, Ukrainas - 546 un Krievijas - 496 cilvēki. Ne mazums darba atļauju izsniegtas arī Filipīnu pilsoņiem - 130, Indijas - 66, ASV - 54, Uzbekistānas - 42, Ķīnas - 41 un Turcijas pilsoņiem - 30 darba atļaujas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dienas laikā jauno personas apliecību noformējušas gandrīz 850 personas

Lelde Petrāne, 03.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmās dienas laikā jauno personu apliecinošo dokumentu – personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti – Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās noformējuši kopskaitā gandrīz 850 Latvijas iedzīvotāji.

Pēdējo apmeklētāju pieņemšana PMLP lielākajās nodaļās vakar beigta pulksten 19 un līdz tam laikam iedzīvotāji gan Rīgā, gan citos Latvijas reģionos aktīvi pieteikušies iespējai pirmajiem noformēt jauno dokumentu.

PMLP atvainojas, ka vairākās lielākajās klientu apkalpošanas nodaļās pirmajā dienā bija vērojamas rindas un cilvēkiem augstā pieprasījuma dēļ pakalpojuma saņemšanai bija jāpavada ilgāks laiks. Lai izvairītos no neērtības un gaidīšanas rindā, PMLP aicina pirmās dienas nedaudz nogaidīt un jauno karšu vai pasu noformēšanu atlikt uz nedaudz vēlāku laiku, kad rindas būs mazinājušās. Tāpat lielākajās PMLP nodaļās ir iespējams telefoniski pieteikties uz iepriekšēju pierakstu, vienojoties par konkrētu laiku pases vai personas apliecības noformēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pirmajā dienā ID kartes noformējuši gandrīz 850 iedzīvotāji; bijušas arī rindas

Sanita Igaune, 03.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmās dienas laikā, 2.aprīlī, kad Latvijā sāka izdot jauno personu apliecinošo dokumentu – personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas (ID) karti – Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās noformējuši kopskaitā gandrīz 850 Latvijas iedzīvotāji.

Pēdējo apmeklētāju pieņemšana PMLP lielākajās nodaļās 2.aprīli tika pabeigta pulksten 19:00, DB norādīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs.

Viņš atzīmē, ka vairākās lielākajās klientu apkalpošanas nodaļās pirmajā dienā bija vērojamas rindas un cilvēkiem augstā pieprasījuma dēļ pakalpojuma saņemšanai bija jāpavada ilgāks laiks. Lai izvairītos no neērtības un gaidīšanas rindā, PMLP aicina pirmās dienas nedaudz nogaidīt un jauno karšu vai pasu noformēšanu atlikt uz nedaudz vēlāku laiku, kad rindas būs mazinājušās. Tāpat lielākajās PMLP nodaļās ir iespējams telefoniski pieteikties uz iepriekšēju pierakstu, vienojoties par konkrētu laiku pases vai personas apliecības noformēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

DP sākusi kriminālprocesu par kukuļņemšanu un kukuļdošanu, tostarp pret PMLP augsta ranga amatpersonu

LETA, 13.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošības policija (DP) ir sākusi kriminālprocesu par kukuļdošanu un kukuļņemšanu pret vairākām personām, tostarp Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes augsta ranga amatpersonu.

Kā aģentūru LETA informēja DP, kriminālprocess sākts saskaņā ar Krimināllikuma 320.panta otro daļu - par kukuļa vai tā piedāvājuma pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona, - un 323.panta pirmo daļu - par kukuļa nodošanu vai piedāvāšanu valsts amatpersonai.

Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, DP no sīkākiem komentāriem pagaidām atturas.

Kā aģentūrai LETA apliecināja PMLP sabiedrisko attiecību speciāliste Undīne Priekule, PMLP ir zināms, ka DP veikusi kratīšanu PMLP Ventspils nodaļā, taču plašākas informācijas par sākto kriminālprocesu PMLP pašreiz nav. Oficiālu informāciju no DP pārvalde varētu saņemt rīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pērn samazinājies pilsonībā uzņemto skaits

Jānis Rancāns, 16.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā Latvijas pilsonībā uzņemtas 2213 personas, kas ir aptuveni par 5 procentiem mazāk nekā 2011. gadā, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā statistika.

Lielāka interese par Latvijas pilsonības iegūšanu vēl joprojām ir novērojama Rīgā, kur saņemti 1398 iesniegumi, savukārt ārpus Rīgas par naturalizācijas procesu salīdzinoši liela interese bijusi Liepājā – saņemts 151 iesniegums.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ievērojami samazinājusies interese par naturalizācijas procesu Daugavpilī, kur 2011. gadā tika saņemti 174 iesniegumi, bet pērn – vairs tikai 95 iesniegumi.

PMLP norāda, ka no lielajām Latvijas pilsētām viszemākā nepilsoņu aktivitāte pērn bijusi novērojama Alūksnē un Preiļos, kur neticis saņemts neviens naturalizācijas pieteikums.

Pārvalde norāda, ka ar katru gadu pieaug naturalizēto ārzemnieku skaits. Aizvadītajā gadā vispopulārākās valstis, kuru pilsoņi vēlas iegūt Latvijas pilsonību, ir Krievija, Ukraina un Baltkrievija. Savukārt joprojām aktīvākie pilsonības pretendenti ir nepilsoņi vecumā līdz 32 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Twitter būs iespēja uzdod jautājumus par jaunajām ID kartēm

Sanita Igaune, 29.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ Latvijā dienasgaismu ieraudzīs elektroniskās identifikācijas kartes (eID), tāpēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) piektdien, 30.martā, no plkst.11 līdz 12 rīkos jautājumu un atbilžu sesiju sociālās saziņas portālā Twitter.com, DB informē PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs.

Izmantojot norādi #eIDkarte, ikvienam mikroblogošanas vietnes Twitter.com lietotājam būs iespējams uzdot savu jautājumu par personas apliecībām, to lietošanu un noformēšanas iespējām. Uz interesentu jautājumiem atbildēs PMLP Personu apliecinošu dokumentu departamenta direktors Inguss Treiguts.

Jau ziņots, ka jauno karti būs iespējams noformēt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Valsts nodeva par kartes izgatavošanu standarta termiņā 10 darba dienu laikā noteikta 10 Ls, savukārt bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem nodevas apmērs ir samazināts – 5 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija bēgļu intervētājiem gatava maksāt līdz 696 eiro «uz papīra»

LETA, 15.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) izsludinājusi konkursu uz trim vakantajiem Patvēruma lietu nodaļas vecāka referenta amatiem, liecina informācija oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Pretendentiem jābūt augstākajai akadēmiskajai vai otrā līmeņa augstākajai izglītībai, labām divu svešvalodu, piemēram, angļu, franču, vācu, krievu vai arābu valodas zināšanām. Tāpat pretendentiem jābūt izpratnei par Eiropas Savienības (ES) tiesību aktu un starptautisko tiesību normu piemērošanas jautājumiem starptautiskās aizsardzības piešķiršanas kontekstā.

Ierēdņu galvenie amata pienākumi ir patvēruma meklētāju intervēšana, administratīvo aktu projektu sagatavošana, darbs ar patvēruma meklētāju izcelsmes valstu informāciju un sniegt konsultācijas par patvēruma procedūras jautājumiem.

PMLP piedāvā iespēju veikt atbildīgu un interesantu darbu valsts pārvaldē, labus darba apstākļus, stabilu atalgojumu - 600 eiro pirms nodokļu nomaksas pārbaudes laikā un līdz 696 eiro pirms nodokļu nomaksas pēc pārbaudes laika. Pēc pārbaudes laika PMLP piedāvā veselības apdrošināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar pirmdienu, 2.aprīli, iedzīvotājiem visā Latvijā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās būs iespējams noformēt jauna veida personu apliecinošu dokumentu – personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti (eID).

Atšķirībā no pases, personas apliecība dod iespējas apliecināt identitāti ne tikai klātienē, bet arī attālināti internetā, izmantojot autentifikācijas un elektroniskā paraksta piedāvātās iespējas.

Iedzīvotājiem jauno karti būs iespējams noformēt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs. Valsts nodeva par kartes izgatavošanu standarta termiņā desmit darba dienu laikā noteikta 10 Ls, savukārt bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem nodevas apmērs ir samazināts – 5 Ls.

DB jau rakstīja, ka PMLP sagaida, ka šogad tiks izsniegts ap 140-150 tūkstošiem eID karšu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latvijā pēdējā gada laikā uzturēšanās atļaujas aktīvāk pieprasa ķīnieši un uzbeki

Ieva Jurevica; Zanda Zablovska, 25.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim pagaidu uzturēšanās atļauju pieprasīšanā dominēja Krievijas iedzīvotāji, taču tagad visvairāk pieprasījumu nāk no tādu valstu pilsoņiem kā Ķīna, Uzbekistāna, Kazahstāna, Ukraina

«Pagaidām vēl gan nav skaidrs, vai šie cilvēki plāno šeit uzturēties pastāvīgi, gads ir pārāk īss brīdis, lai saprastu, vai pēkšņi augušais uzturēšanās atļauju pieprasījums no Ķīnas pilsoņiem ir apdraudējums mums,» norādīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietniece Maira Roze.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē trešdien sprieda par termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanu ārvalstu investoriem, un par iespējamajām izmaiņām TUA izsniegšanas nosacījumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimas vēlēšanās vairāk nekā 27 tūkstoši cilvēku varēs piedalīties ar vēlētāja apliecībām

Dienas Bizness, 16.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesības piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās, uzrādot personas apliecību un vēlētāja apliecību, ir 27 520 Latvijas balsstiesīgo pilsoņu, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) sniegtā informācija.

CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa informē, ka šīs nedēļas laikā CVK šiem vēlētājiem izgatavos vēlētāja apliecības, kuras no nākamās pirmdienas, 22.septembra, līdz 3.oktobrim varēs saņemt tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība. Vēlētāja apliecības varēs saņemt bez maksas.

PMLP informācija liecina, ka visvairāk vēlētāju, kuriem 12.Saeimas vēlēšanu dienā nebūs derīgas Latvijas pilsoņa pases, bet būs tikai derīga Latvijas pilsoņa personas apliecība, personas apliecības ir izņēmuši Rīgas, Valmieras, Talsu, Saldus, Kuldīgas un Bauskas PMLP teritoriālajās nodaļās.

CVK skaidro - Saeimas vēlēšanās atšķirībā no pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām vēlētāju uzskaitei nelieto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus, tāpēc vēlēšanu dienā vēlētāji var balsot jebkurā savai atrašanās vietai tuvākajā iecirknī. Lai nodrošinātu, ka katram vēlētājam ir tikai viena balss, vēlēšanu iecirknī vēlētāja pasē izdara atzīmi – spiedogu – par dalību vēlēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru