Citas ziņas

E. Gulbja laboratorijai pārmet Rīgas slimokases likvidācijas kavēšanu

Vēsma Lēvalde, 26.05.2010

Jaunākais izdevums

Likvidējamās RSK apdrošināšanas AS (RSK) bijusi spiesta uz laiku atsaukt nekustamā īpašuma Lāčplēša ielā 38 izsoli, jo ēka pieteikta kā ķīla SIA E. Gulbja laboratorija prasībā tiesā par parādu piedziņu.

RSK likvidācijas procesa ietvaros bijis plānots pēc parādu segšanas kārtības un grafika saskaņošanas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) norēķināties ar visiem kreditoriem divu līdz trīs mēnešu laikā, pausts preses paziņojumā, apgalvojot, ka šai periodā bija būtiski iespējami ātrāk un par augstāku cenu atsavināt minēto nekustamo īpašumu. Likvidējamās RSK apdrošināšanas AS likvidators Juris Jansons uzskata, ka šāda SIA E. Gulbja laboratorija rīcība pirms kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņa beigām ir nesamērīga, turklāt būtiski var aizskart citu kreditoru, tai skaitā apdrošināto fizisko personu, intereses.

Nekustamā īpašuma Rīgā Lāčplēša ielā 38 izsole šobrīd uz laiku ir atsaukta, jo SIA E. Gulbja laboratorija ir iesniegusi prasību tiesā par parādu piedziņu, kā nodrošinājumu prasot ķīlas tiesību atzīmes reģistrāciju uz izsolē pārdodamo nekustamo īpašumu. RSK ir iesniegusi tiesā pieteikumu par nodrošinājuma atcelšanu un tiesvedības izbeigšanu, kas tiks izskatīts jūnija sākumā, un attiecīgi pēc tiesas lēmuma spēkā stāšanās RSK sola nekavējoties turpināt izsoles procedūru saskaņā ar iepriekš izsludinātajiem izsoles noteikumiem. DB jau rakstīja, ka veselības ministrs Didzis Gavars ir E. Gulbja laboratorijas līdzīpašnieks un bijušais vadītājs.

Likvidējamās risku apdrošināšanas sabiedrības RSK apdrošināšanas AS ēkas Lāčplēša ielā 38 pirmajai izsolei 13. maijā nepieteicās neviens pretendents, tāpēc 9.jūnija bija plānota atkārtota izsole, samazinot īpašuma cenu līdz 2,762 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veselības ministra amatam apspriež Gulbja laboratorijas līdzīpašnieku

Agnese Margēviča, 29.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministra amatam koalīcijā neoficiāli tiek apspriesta ar privāto medicīnas biznesu saistītā ārsta Didža Gavara kandidatūra, zināms DB. Viņš ir E. Gulbja laboratorijas līdzīpašnieks un ārsts.

No avotiem koalīcijā, kuri runājuši ar D. Gavaru, zināms, ka viņš šim piedāvājumam piekritis. Pats D. Gavars telefonsarunā ar DB atturējās no komentāriem.

To, ka D. Gavara kandidatūra kuluāros tiek apspriesta, DB negribīgi apstiprināja gan Jaunā laika, gan ZZS pārstāvji, uzsverot, ka šī ir nopietni apsverama kandidatūra. JL Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis apstiprināja, ka šis kandidāts neoficiāli apspriests koalīcijas politiķu vidū kā iespējams bezpartejisks veselības ministrs. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis DB uzsvēra, ka vēl ne reizi nav ticies ar D. Gavaru, tomēr ievāktā informācija liecinot, ka viņš ir «nopietni apspriežama figūra».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas lombarda precinieki kavējas

Dienas Bizness, 09.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā pašvaldības SIA Rīgas pilsētas lombards izsolei nav pieteicies neviens pircējs, iespējams, tiks lemts par sākumcenas pazemināšanu, riskētjo nozīmīgu uzņēmumu pārdot «par grašiem».

Jau ziņots, ka Rīgas dome šā gada augustā pieņēma lēmumu pārdot izsolē Rīgas pilsētas lombardu, kura vērtība saskaņā ar AS BDO veikto novērtējumu ir 1 023 000 latu.

Pašvaldībai pieder visas 400 000 uzņēmuma kapitāla daļas, kuras kā vienotu kopumu Rīgas dome plānoja pārdot atklātā mutiskā izsolē ar augšupejošu soli 15.februārī. Izsoles sākumcena noteikta bija 1 023 000 latu, bet solis - 10 000 latu.

Kopš gada sākuma kapitālsabiedrības apgrozāmie līdzekļi pieauguši no 1 021 869 latiem līdz 1 120 303 latiem, bet saistības deviņu mēnešu laikā pieaugušas no 24 159 latiem līdz 95 201 latam. No šīs summas 50 000 latu uzkrātās saistības licences iegādei, bet 10 000 latu - uzkrātās saistības dividendēm Rīgas pilsētas pašvaldībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domes deputāts Gavars nespēj atrast brīvkrānu

LETA, 08.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes opozīcijas deputāts Valdis Gavars (V) domes frakciju bloka Vienotība vārdā šodien izplatījis paziņojumu presei, ka Mārupītes apkaimes iedzīvotājiem trūkst dzeramā ūdens, jo viens no SIA Rīgas ūdens brīvkrāniem nemaz neesot uzstādīts.

«Rīgas domes frakciju bloka Vienotība deputāti saņēmuši Mārupītes apkārtnes iedzīvotāju sūdzības par dzeramā ūdens trūkumu, jo Rīgas pašvaldības uzņēmums Rīgas ūdens solītais nodrošināt iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni, uzstādot brīvkrānus, izrādījies tikai solījums - jau divas dienas brīvkrāns Vācieša un Kantora ielas krustojumā nav pieejams,» teikts Gavara paziņojumā.

Gavars pats personīgi esot pārliecinājies, ka viens no diviem brīvkrāniem, ko solīja Rīgas dome, tiešām nav uzstādīts. Par konstatēto faktu Gavars esot informējis arī Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāju Vjačeslavu Stepaņenko (LPP/LC), taču aktīva rīcība nesekoja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Eksperti apšauba Kaļiņingradas AES drošību

Līva Melbārzde, 15.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Atomelektrostacijas (AES) būvniecība ir ļoti dārgs projekts, un, iespējams, Kaļiņingradas AES drošības aspekts būs zemāks, nekā varētu vēlēties.»

To Energoforumā saka viens no Latvijas kodolenerģijas lielākajiem ekspertiem Latvijā Fizikālās enerģētikas institūta izpētes vadītājs profesors Viktors Zēbergs. Viņš gan piebilst, ka daudz vairāk nekā par jaunceļamo Kaļiņingradas AES esot jābažījās par to, ka, piemēram, Sanktpēterburgā un citviet Krievijā darbojas tādi paši reaktori, kāds bija Černobiļā. Gan V. Zēbergs, gan a/s Latvenergo Izpētes un attīstības departamenta vecākais plānošanas inženieris Valdis Gavars uzskata, ka par Lietuvas jaunbūvējamās Visaginas AES drošību turpretim neesot ko šaubīties. «Drošības un atbildības līmenis ES,

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veidos darba grupu, lai rīdzinieki nepārmaksātu par ūdeni

Sanita Igaune, 20.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja nolēma izveidot darba grupu, kurai būs jāizstrādā priekšlikumi ūdens patēriņa starpību samazināšanai. Tai priekšlikumi par to, kā pēc iespējas ātrāk un ekonomiskāk pāriet uz vienotu un precīzu ūdens patēriņa uzskaiti, ir jāsagatavo trīs mēnešu laikā.

Darba grupas sastāvā tiks iekļauti Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta, Rīgas ūdens un pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks speciālisti, kā arī tiks pieaicināti eksperti.

DB jau vēstīja, ka ierosināts izstrādāt vienotu un precīzu ūdens patēriņa skaitītāju ieviešanas sistēmu Rīgas pilsētas pašvaldībā.

Vienotības deputāts Valdis Gavars, kas ir secinājis, ka godīgie rīdzinieki šodien vismaz uz pusi pārmaksā par patērēto ūdeni.

Uz komitejas sēdi uzaicinātie eksperti – fiziķi deputātiem stāstīja par fizikas aprēķiniem, kas nosaka, ka starpība starp mājas kopējo skaitītāju un iedzīvotāju individuālajiem skaitītājiem nav iespējama lielāka par 10%. Reālā situācija ir tāda, ka atšķirība starp mājas kopējo ūdens patēriņa rādītāju un iedzīvotāju individuālajiem skaitītājiem atšķiras par 50%, vietām – pat par 80%, uzskata V. Gavars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierosināts izstrādāt vienotu un precīzu ūdens patēriņa skaitītāju ieviešanas sistēmu Rīgas pilsētas pašvaldībā.

Par to Db.lv informēja Vienotības deputāts Valdis Gavars, kas ir secinājis, ka godīgie rīdzinieki šodien vismaz uz pusi pārmaksā par patērēto ūdeni.

Uz komitejas sēdi uzaicinātie eksperti - fiziķi deputātiem stāstīja par fizikas aprēķiniem, kas nosaka, ka starpība starp mājas kopējo skaitītāju un iedzīvotāju individuālajiem skaitītājiem nav iespējama lielāka par 10%. Reālā situācija ir tāda, ka atšķirība starp mājas kopējo ūdens patēriņa rādītāju un iedzīvotāju individuālajiem skaitītājiem atšķiras par 50%, vietām – pat par 80%, uzskata V. Gavars.

Tāpēc visos dzīvokļos būtu jāuzstāda vienādi C kategorijas ūdens patēriņu skaitītāji un skaitītājiem jāpievieno elektroniska sistēma, kas ļauj ūdens rādītājus dzīvokļos nolasīt attālināti: «Šodien apzinīgie rīdzinieki sedz ūdens patēriņa starpību, kas, iespējams, rodas, atsevišķu negodīgu iedzīvotāju dēļ, savlaicīgi nenododot ikmēneša ūdens skaitītāju rādītājus. Tāpat ūdens zuduma starpība mājās rodas arī tādēļ, ka netiek ievēroti uzstādīto ūdens skaitītāju vertificēšanas termiņi un tiem ir dažādas precizitātes,» piebilst V. Gavars. Kā vienu no lielākajām problēmām lielajiem ūdens zudumiem daudzdzīvokļu mājās, deputāts min negodīgo rīdzinieku manipulācijas ar ūdens skaitītājiem, ar mērķi samazināt patērētā ūdens daudzumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Opozīcija pieprasa atbrīvot Mājokļu un vides departamenta direktoru

Elīna Pankovska, 26.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas Vienotība Rīgas domes frakcijas deputāti pieprasa atbrīvot no amata RD Mājokļu un vides departamenta (MVD) direktoru Anatoliju Aļeksejenko. Šāds lēmums pieņemts, izvērtējot iedzīvotāju sacīto, kā arī publiskajā telpā izskanējušo informāciju.

Deputāti uzskata, ka A.Aļeksejenko nav vērtējis iespējamos korupcijas riskus un nav pildīts pieņemtais pretkorupcijas plāns.

Opozīcijas paziņojumā norāda, ka RD Vienotība deputāts Valdis Gavars 2011.gadā, norādīja uz nesakārtoto Rīgas pašvaldības brīvo dzīvokļu sistēmu. «Par pašvaldībai piederošajiem brīvajiem dzīvokļiem aizvien nav skaidrības, Rīgas domes vadība joprojām aizbildinās ar nepieciešamību noskaidrot, izvērtēt, padomāt,» norāda V.Gavars.

DB jau rakstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu ipar Rīgas domes (RD) amatpersonas un darbinieku iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar pašvaldības dzīvokļu īres tiesību piešķiršanu Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Hyundai: ja iepriekš bija aizdomas par viena kandidāta lobēšanu, tad tagad tās nav mazinājušās

Egons Mudulis, DB žurnālists; Db.lv, 24.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā ziņots, AS Pasažieru vilciens (PV) jaunā valde pieņēmusi lēmumu pārtraukt vilcienu iepirkuma procedūru, jo tās turpināšana neatbilstot uzņēmuma interesēm un finansiālajām iespējām. Šo lēmumu Dienas Biznesam komentē Māris Gavars, Hyundai korporācijas autorizētais pārstāvis Latvijā.

Kā rakstīts, PV valde plāno līdz augusta beigām sagatavot ceļa karti, kādā veidā nonākt līdz veiksmīgai ritošā sastāva nomaiņai paredzētajā termiņā - līdz 2016.gadam, informē uzņēmums.

Jāatgādina, ka jūlija sākumā Pasažieru vilciena izsludinātajā atklātajā konkursā par jaunu elektrovilcienu nomu par uzvarētāju tika atzīts Šveices uzņēmums Stadler Bussnang AG. Dienvidkorejas uzņēmuma Hyundai Rotem Company iesniegto piedāvājumu iepirkumu komisija noraidīja, jo tas neatbilda iepirkumu nosacījumos definētajām kvalifikācijas prasībām.

Māris Gavars, Hyundai korporācijas autorizētais pārstāvis Latvijā, Dienas Biznesam komentē PV lēmumu pārtraukt vilcienu iepirkumu:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gavars neredz iemeslu Jūrmalā saglabāt atsevišķu ātrās palīdzības dienestu

Sanita Igaune, 30.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministrs Didzis Gavars neredz nekādu iemeslu, kādēļ tieši Jūrmalā būtu jāsaglabā savs ātrās palīdzības dienests, jo no 1.jūlija sāks darboties vienotais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMP).

Veselības ministrija uzsver, ka NMP ir gatavs nodrošināt visus vajadzīgos resursus ātrās palīdzības brigāžu nodrošināšanai arī Jūrmalā, un iedzīvotāji saņems visu nepieciešamo palīdzību tāpat kā līdz šim.

«Ne Jūrmalas ātrās palīdzības dienesta pašreizējā noslodze, ne ierašanās laiks pie pacientiem, ne atsevišķo glābšanas izsaukumu skaits gada laikā, nerāda, ka Jūrmala būtu īpašākā statusā nekā jebkura cita pilsēta mūsu valstī. Šajā situācijā mani tiešām pārsteidz, ka saimnieciskā strīdā tiek iejaukti iedzīvotāji, musinot un apgalvojot, ka pēc 1. jūlija vairs nevarēs saņemt palīdzību,» neizpratni pauž D. Gavars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks noraida Rīgas domes deputāta Valda Gavara pārmetumus, ka tās īstenoto dzīvojamo māju kvalitāte ir slikta.

Partijas Pilsoniskā savienība (PS) deputāts Valdis Gavars izplatījis paziņojumu, kurā akcentēja, ka pilsētbūvnieka mājās dzīvokļi ir tik sliktas kvalitātes, ka iedzīvotāji no tiem atsakās vai pamatoti pieprasa uzreiz pēc to piešķiršanas veikt remontu. Kā piemēru viņš nosauca dzīvokli Ulbrokas ielā 13 (K/3-166), no kura februārī īrniece atteicās, vēl tajā neievācoties, jo caur logiem dzīvoklī tecēja ūdens un uz ārsienām jau bija izveidojies pelējums. Pilsētbūvnieks solīja defektus novērsts, taču īrniece nebija pārliecināta, ka dzīvokļa kvalitāte turpmāk nesagādās problēmas un atteicās ievākties.

«Zinu vēl divus īrniekus, kas sliktās dzīvokļu kvalitātes dēļ no tiem atteicās, tāpat zinu ne vienu vien gadījumu, kad īrnieki uzreiz pēc dzīvokļa saņemšanas pieprasīja veikt remontu, un tas arī tika darīts, jo prasība bija pamatota. Pašvaldības budžeta deficīta apstākļos tā ir bezatbildīga saimniekošana, kuras rezultātā tiek šķērdēta nodokļu maksātāju nauda,» pauda deputāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāk kriminālprocesu pret bijušo veselības ministru par neslavas celšanu

Žanete Hāka, 06.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa nolēmusi uzsākt kriminālprocesu pret bijušo veselības ministru Didzi Gavaru, liecina tiesas lēmums.

Pērnā gada 22. novembrī tiesa saņēma Jāņa Aukstara sūdzību ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret D. Gavaru saistībā ar neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī. Sūdzībā norādīts, ka 10. novembrī ziņu aģentūrā LETA tika publicēts raksts «Gavars: Kā ministrs nepieņemu lēmumus par labu E. Gulbja laboratorijai.» Vēlāk šis pats raksts publicēts laikraksta Latvijas Avīze interneta portālā.

Rakstā ir atsauce uz prasības iesniedzēju, par kuru D. Gavars izsakās: «Aukstars ir lielisks krāpnieks, kurš savu arodu ir pieslīpējis vairāku gadu garumā. Es apsveru iespēju agrāk vai vēlāk vērsties pret viņu tiesā. Aukstaram pat nav laboratorijas – viņam ir 11 klašu izglītība, viņš pat nav ārsts. Fiktīvajā Medicīnas laboratoriju asociācijā ir tikai viens subjekts – pats Aukstars.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Hyundai Rotem: mūsu vilcienu piedāvājums Latvijai ir par 143 miljoniem eiro izdevīgāks nekā Stadler

Dienas Bizness, 07.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hyundai Rotem piedāvājums AS Pasažieru vilciens iepirkumā ir vismaz par 143 miljoniem eiro izdevīgāks nekā Stadler Bussnang AG, un par šo starpību papildus varētu iegādāties 25 jaunus vilcienus.

Tā norāda viens no Hyundai Rotem pārstāvjiem Latvijā Māris Gavars.

Stadler piedāvājumā visu vienību nomas maksa 15 gadiem veido 412 miljonus eiro, bet atlikusī vērtība par visiem 45 vilcieniem ir 63 miljoni eiro. Tikmēr Hyundai Rotem piedāvājums attiecīgi ir 284 miljoni eiro un 48 miljoni eiro, kas arī veido šo 143 miljonu starpību, skaidro Gavars.

Arī Hyundai Rotem pārstāvis Hvans Džī (Hwan Jee) esot izbrīnīts par cenu starpību, norādot, ka pēc publiski pieejamās informācijas var lēst, ka Stadler piedāvātie vilcieni Latvijai ir par 30% dārgāki nekā Igaunijā. «Līdzīgos konkursos pasaulē līdz šim Hyundai Rotem un Stadler cenu piedāvājuma starpība ir bijusi neliela, dažu procentu robežās, ko gaidījām arī šoreiz,» tā Hvans Džī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lokālās slimnīcas baidās par to skaita samazināšanu

Elīna Pankovska, 14.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielu satraukumu lokālajās slimnīcās radījis to rīcībā nonācis Veselības ministrijas (VM) sagatavotā informatīvā ziņojuma uzmetums, kurš paredz Latvijā atstāt tikai desmit slimnīcas diennakts neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai, ziņo laikraksts Diena.

Paliktu trīs klīniskās universitātes slimnīcas Rīgā, proti, Bērnu, Austrumu un Stradiņu, un septiņas reģionālās slimnīcas – Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī.

Pārējās vairāk nekā desmit, atbilstoši ziņojumam, varētu apvienoties ar reģionālajām slimnīcām vai kļūt par to struktūrvienībām. Tā izdošoties ietaupīt 1,16 milj. Ls.

Lai arī ziņojumu parakstījusi Linda Mūrniece (JL), viņa uzsver, ka tas bijis ierēdņu gatavots ziņojums jau no Baibas Rozentāles laikiem un to ierēdņi gribējuši iekļaut koalīcijas darbakārtībā.

Tomēr jaunais veselības ministrs Didzis Gavars šobrīd neredz iespēju samazināt slimnīcu skaitu. VM sabiedrisko attiecību pārstāve Egita Pole norādījusi, ka ziņojums esot nepilnīgs un nepabeigts melnraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Hyundai Rotem pauž bažas, ka vilcienu iepirkumā Latvijā tiek lobēts Stadler

Gunta Kursiša, 22.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji pirms dažām dienām devās uz Ukrainu, lai vētītu šajā valstī piegādātos viena no Latvijas vilcienu konkursa dalībnieku Hyundai Rotem vilcienus. Hyundai pauda bažas, ka PV meklē ieganstus uzņēmuma diskvalifikācijai un Stadler lobēšanai.

PV pārstāvji 19. maijā viesojās Ukrainā, lai klātienē aplūkotu Hyundai Rotem ražotos vilcienus. Db.lv jau informēja, ka šogad pavasarī saistībā ar Dienvidkorejas ražotāja defektīvajiem vilcieniem Ukrainā uzsākts kriminālprocess. Hyundai Rotem vilcienu tehniskās nepilnības radījušas draudus pasažieru drošībai. Vilcienu ekspluatēšanas laikā tos regulāri piemeklējušas tehniskas ķibeles, un situācija pasliktinājās ziemā, laikapstākļiem kļūstot bargākiem. Daži no pasažieriem, kas nebija apmierināti ar pasažieru pārvadātāja nodrošinātajiem pakalpojumiem, vērsās tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Kā biznesu maina mobilās tehnoloģijas

DB, 12.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūti iedomāties kādu nozari, ko pēdējos gados nebūtu ietekmējušas mobilās tehnoloģijas. Par to, kā tās ietekmē dažādus uzņēmumus, diskutē «Tele2» komercdirektors Raivo Rosts, «Maxima» IT Departamenta direktors Mārtiņš Smilga, «Wolt» sadarbības vadītājs Andrejs Gavars un «Liepājas autobusu parks» valdes priekšsēdētājs Leonīds Krongorns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rozentāle: Pasaules Banka neļauj Latvijai mazināt veselības budžetu

Sanita Igaune, 17.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nākamā gada veselības aprūpes budžetu salīdzinājumā ar šim gadam paredzēto, nevar mazināt, ne tikai tāpēc, ka tas atstātu negatīvas sekas nozarē, bet tas ir pretrunā arī ar Pasaules Bankas ekspertu nostāju.

Tā DB medicīnas forumā Veselības aprūpes atveseļošanās – vēlamais un esošais uzsvēra bijusī veselības ministre Baiba Rozentāle.

B. Rozentāle pastāstīja, ka trīs nedēļas pirms viņas demisijas jaunais Centrālās Bankas Austrumeiropas un Centrāleiropas ģenerāldirektors vēlējās tikties ar Veselības ministrijas pārstāvjiem, turklāt uz jautājumu, cik Pasaules Bankas ekspertiem pārrunām ir laika, tie atbildēja, ka neierobežoti.

Arī pašreizējais veselības ministrs Didzis Gavars uzsvēra, ka budžetu nedrīkst mazināt, jo tas izraisītu graujošas sekas pacientiem un Latvijai kopumā, vienlaikus nozari aicinot sadarboties un veikt stabilizācijas pazīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

RD opozīcija: namu pārvaldes apkrāpušas rīdziniekus

Ingrīda Drazdovska, 17.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīdziniekiem zemes nomas maksu ir jāmaksā arī par ietvēm un sporta laukumiem, kas neatrodas uz viņu mājām piesaistītajiem zemes gabaliem, secina un par to ir sašutuši Partiju bloka Vienotība Rīgas domes (RD) deputāti.

Pie RD deputāta Valda Gavara vērsās satraukti Ozolciema ielas iedzīvotāji, kuru komunālo maksājumu rēķinā ik mēnesi tiek iekļauta maksa arī par zemes nomu – 11 lati mēnesī. Izpētot situāciju, deputāts konstatējis, ka Ozolciema ielas iedzīvotāji gadā par zemes nomu pārmaksā 5 tūkstošus latu.

«Izlases veidā iepazinos ar zemes nomas līgumiem citās adresēs. Arī citos līgumos konstatēju ierēdņu paviršības, kuru rezultātā namu iedzīvotājiem ir jāpārmaksā zemes nomas maksa,» informē deputāts.

Viņš skaidro: ja dzīvojamā māja atrodas nevis uz pašvaldības, bet uz citas fiziskas vai juridiskas personas īpašumā esošās zemes, namu pārvaldes pārstāvis iedzīvotāju vārdā ar zemes īpašnieku noslēdz zemes nomas līgumu un iedzīvotāji reizi ceturksnī saņem rēķinu par zemi, kas atrodas zem viņu dzīvojamās mājas un tai piesaistītā zemes gabala. Taču namu pārvaldes darbinieku neuzmanības vai ļaunprātības dēļ zemes nomas līgumā tiek ietvertas gan ietves, gan blakus esošajām mājām piesaistāmie zemes gabali, gan sporta laukumi, tādējādi izkrāpjot no iedzīvotājiem naudu, teic V. Gavars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 2. janvāra par a/s Diena valdes priekšsēdētāju kļūs Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots, liecina medijiem izplatītais paziņojums.

[Papildināts viss teksts]

«Lai stiprinātu akciju sabiedrības Diena vadības kapacitāti un veicinātu straujāku uzņēmuma izaugsmi, a/s Diena padome, kuras sastāvā ir SIA Rīgas Tirdzniecības osta valdes pārstāvji, pieņēmusi lēmumu no 2013.gada 2.janvāra par mediju koncerna Diena valdes priekšsēdētāju iecelt Edgaru Kotu, kurš līdz tam bijis ilggadējs Latvijas Televīzijas vadītājs un mediju vidē strādājis aptuveni 20 gadus,» teikts paziņojumā.

Db.lv jau vēstīja, ka E. Kots ar gadu miju aiziet no darba LTV. Par jauno darba vietu viņš līdz šim klusēja, norādot uz konfidencialitātes norunu. Līdzšinējais a/s Diena valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs darbu pārtrauc šā gada 31. decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā sadarbībā ar E. Gulbja laboratoriju šonedēļ uzstādīta pasaulē pirmā bezkontakta Covid-19 analīžu nodošanas iekārta darbinieku testēšanai, kur kā testējamais materiāls tiks izmatots siekalu paraugs.

Šāda iekārta nodrošinās pēc iespējas ātrāku inficēto personu identifikāciju un ļaus ātri reaģēt uz iespējamo Covid-19 infekcijas izplatību, kā arī samazinās noslodzi slimnīcas personālam. Iekārta dos iespēju uzlabot testēšanas procesa loģistiku, savukārt iekārtas programmatūra savlaicīgi nodrošinās informāciju darbiniekiem par nepieciešamajiem testēšanas algoritmiem.

“Katrs savlaicīgi atklāts inficēšanās gadījums darbinieku vidū ir būtisks, lai slimnīcā saglabātu drošu vidi gan darbiniekiem, gan pacientiem,” pauž slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

E.Gulbja laboratorija sadarbībā ar SIA “JK Energo” un AS “Latvijas Finieris” ir izgatavojuši inovatīvu bezkontakta analīžu nodošanas iekārtu. E.Gulbja laboratorijas valdes loceklis Didzis Gavars uzsver, ka iekārta no idejas līdz uzstādīšanai ir Latvijas speciālistu un uzņēmumu radīta. Tā ir pilnībā automatizēta un tās programmatūra nodrošina attālinātu iekārtas pārvaldību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SC/GKR Rīgas domē ieguvusi 39 no 60 deputātu mandātiem; zināmi ievēlētie deputāti

LETA, 02.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai (SC/GKR), apliecināja Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Vēlēšanās noteikto 5% barjeru pārvarējusi un domē iekļuvusi arī nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemai un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) un partija Vienotība, kas ieguvušas attiecīgi 12 un deviņas vietas.

SC/GKR Rīgā ieguvusi 58,54% vēlētāju atbalstu, VL-TB/LNNK - 17,86% un Vienotība - 14,13%.

Citi politiskie spēki 5% barjeru nav pārvarējuši.

Par Latvijas Zaļo partiju balsojuši 3,99% vēlētāju, par Latvijas Zemnieku savienību - 1,88%, par Reformu partiju - 1,58%, par partiju Vienoti Latvijai - 0,48%, par partiju Par dzimto valodu! - 0,34%, par Rīcības partiju - 0,24%, par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju - 0,21%, par politisko partiju Alternative - 0,16% un par Vislatvijas sociāldemokrātu kustību Par neatkarīgu Latviju!, Latvijas kustību Solidaritāte - 0,14%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasažieru vilciens velk uz sarunu procedūru ar ražotājiem jaunu vilcienu iegādei; nav izslēgta pašreizējo modernizācija

Līdz ar elektrovilcienu ilgtermiņa nomas iepirkuma procedūras pārtraukšanu jaunā valsts a/s Pasažieru vilciens (PV) valde šobrīd cenšas tikt skaidrībā par tālāko rīcību: rīkot jaunu konkursu vai sarunu procedūru, liekot uzsvaru uz jauna ritošā sastāva iegādi. Taču pastāv iespēja vēl ilgu laiku braukt arī ar vecajiem vilcieniem, tos modernizējot, kā jau tiek darīts dīzeļvilcienu gadījumā, pieļauj eksperti.

Vēl braucami

«Tas ir izdarāms,» par iespēju modernizēt esošos elektrovilcienus saka motorvagonu ritošā sastāva remonta un tehniskās apkalpošanas uzņēmuma VRC Zasulauks (51% akciju pieder PV un 49% – a/s Rīgas vagonbūves rūpnīca (RVR)) tehniskais direktors Aleksandrs Vasiļjevs. Pēc viņa teiktā, šobrīd PV izmanto 1983./84. g. un 1988./89. g. RVR ražotos vilcienus, kuriem var veikt vai nu t.s. vidējo vai galveno kapitālo remontu. Pirmajā gadījumā ekspluatācijas laiks tiek pagarināts par sešiem, otrajā – par 15 gadiem. Viņš pieļauj, ka esošo vilcienu tālāka ekspluatācija varētu arī nebūt dārgāka par jaunu izmantošanu, ņemot vērā apkalpošanas izmaksas. Tā kā ražotāji cenšoties ar to pelnīt, tad īpaši dārgi izmaksā dažādu bojājumu novēršana. Piemēram, šobrīd kabīnes bojājuma gadījumā pēc sadursmes ar kādu dzīvnieku metāla daļas tiek noņemtas, taisnotas utt., bet ir ārvalstu ražotāji, kas paredz, ka šāda bojājuma gadījumā jāmaina visa kabīne, kam ir pavisam citas izmaksas. Ņemot vērā vilcienu tagadējo aizpildījumu, A. Vasiļjevs pieļauj, ka varētu iztikt arī ar esošā ritošā sastāva modernizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Specifiskus medikamentus slimnīcām pirks centralizēti

Sanita Igaune, 31.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada centralizētus iepirkumus slimnīcu vajadzībām, lai tām iegādātos medikamentus, kuriem nav līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes analogu zāļu, organizēs Veselības ekonomikas centrs.

To paredz 31.augustā, Ministru kabinetā apstiprinātie Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi noteikumos, kas regulē zāļu iegādes, uzglabāšanas, izlietošanas, uzskaites un iznīcināšanas kārtību ārstniecības iestādēs.

«Ļoti specifisku medikamentu iegādes procedūru centralizēšana uzskatāma par labāko risinājumu gan no medicīniskā, gan saimnieciskā viedokļa. Pacienti bez kavēšanās saņems tik nepieciešamās zāles veselības atgūšanai, savukārt centralizēts iepirkums ļaus panākt maksimāli izdevīgāko cenu, paaugstinot valsts budžeta līdzekļu izlietojuma efektivitāti,» ir pārliecināts veselības ministrs Didzis Gavars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti lētu elektroenerģijas ražošanas bāzes jaudu trūkumam Baltijā, jaunā atomelektrostacija (AES) Kaļiņingradā netiek gaidīta atplestām rokām, jo tā var nostiprināt Krievijas ietekmi, citējot ekspertu pausto, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Jāatgādina, ka AES būve Kaļiņingradā bez trokšņa, bet mērķtiecīgi uzsākta 2010. gadā, un tai ir izredzes tikt uzbūvētai līdz 2017. gada nogalei.

Baltiešiem savu interešu aizstāvībai trumpis ir fakts, ka bez Lietuvas piekrišanas AES būtisku lomu Baltijas tirgū spēlēt nevarēs, un Lietuva neslēpj, ka savienojumu attīstībai piekrišanu dot nevēlas. Šī iemesla dēļ saasinājušās politiskās kaislības ap projektu, un nesen medijos izskanējusi ziņa, ka projekts apturēts, lai vērtētu iespēju plānoto reaktoru vietā uzstādīt mazākus, vēsta laikraksts. «Šāds lēmums nozīmē projekta apturēšanu uz nenoteiktu laiku,» iepriekš izteicies bijušais Lietuvas premjers Andrus Kubiļus, bet Krievijas koncerns Rosenergoatom gan šo informāciju kategoriski noliedz, uzsverot, ka tiek apsvērta iespēja vien uzstādīt mazākas jaudas energoblokus papildus plānotajiem, lai nodrošinātu elastīgākas ražošanas iespējas, ziņo Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas pašvaldības īpašuma privatizācijas komisijas sēdē šodien apstiprināta cena zemesgabaliem Lucavsalā - izsoles sākumcena 103 hektāriem Lucavsalas zemes būs 26,58 miljoni eiro.

Kā skaidroja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR), kopējo cenu veido katra atsevišķa zemesgabala novērtējums, kas svārstās no 6,65 eiro par kvadrātmetru līdz pat 356,77 eiro par kvadrātmetru atkarībā no teritorijas izmantošanas iespējām.

Īpašuma departaments patlaban izstrādā izsoles noteikumus, bet pati izsole gaidāma rudenī.

Tikmēr Rīgas domes Vienotības un Nacionālās apvienības frakciju deputāti asi iebilst pret komisijas vairākuma lēmumu apstiprināt cenu zemesgabaliem Lucavsalā, norādot, ka tā būs lielākā pašvaldības nekustāmā īpašuma pārdošana kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespēja vienoties par ministriem mazinās; problemātiska parlamentāro sekretāru iecelšana

Agnese Margēviča, 29.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trūkstošo ministru meklēšana varētu tikt pārtraukta, jo koalīcijas iekšienē ir «nepārvarami ultimāti no ZZS un Pilsoniskās savienības», kā izteicās kāds premjera partijas pārstāvis. Situāciju sarežģī tas, ka izrādījies – ne premjers, ne ministra pienākumu izpildītājs nevar iecelt parlamentāros sekretārus, noskaidroja DB.

Bija doma, ka valdība var līdz vēlēšanām nostrādāt esošajiem ministriem uzticot papildus pildīt trūkstošo ministru pienākumus, bet viņu darbu atvieglot ieceļot parlamentāros sekretārus. Jaunā laika (JL) līdere Solvita Āboltiņa tomēr ceturtdienas vakarā pēc Vienotības valdes sēdes atkārtoja, ka, viņasprāt, ministru meklēšanai jāpieliek punkts, jo tad šī valdība strādāšot daudz stabilāk. Pilsoniskās savienības (PS) līderis Ģirts Valdis Kristovskis apgalvoja, ka būtu gatavs pieņemt bezpartejiskus kandidātus arī citiem ministru amatiem, ja tos virzītu premjers Valdis Dombrovskis (JL). Premjers uz divām dienām devies komandējumā ārpus valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru