Finanses

ECB: Mājsaimniecību kreditēšanai joprojām ierobežota dinamika

Žanete Hāka, 14.12.2013

Jaunākais izdevums

Eirozonas mājsaimniecību finansēšanas apstākļus 3. ceturksnī raksturoja kopumā stabilas banku aizdevumu procentu likmes, saglabājoties būtiskām atšķirībām starp valstīm un instrumentiem, norād Eiropas Centrālā banka.

Eirozonas mājsaimniecībām izsniegto aizdevumu atlikuma gada pieauguma temps, kas koriģēts atbilstoši pārdošanas un vērtspapīrošanas darījumu ietekmei, kopš gada sākuma stabilizējies nedaudz pozitīvā līmenī (oktobrī – kāpums par 0,3%). Jaunākie dati joprojām liecina par ierobežotu mājsaimniecību kreditēšanas dinamiku, galvenokārt atspoguļojot vājus mājokļu tirgus, neskaidras tautsaimniecības perspektīvas un augstu bezdarbu, kā arī vidējā termiņa skatījumā – pagātnē pieļauto pārmērību parāda uzkrāšanas ziņā (īpaši dažās eirozonas valstīs) nepieciešamās korekcijas, norāda ECB.

Vienlaikus mājsaimniecībām izsniegto MFI aizdevumu mēneša plūsmas 3. ceturksnī bija nedaudz lielākas salīdzinājumā ar 1. pusgada plūsmām. Turklāt šā gada oktobra banku veiktās kreditēšanas apsekojums liecina, ka bankas paredz mājokļa iegādei izsniegto aizdevumu pieprasījuma turpmāku palielināšanos 4. ceturksnī.

Tiek lēsts, ka mājsaimniecību parāda attiecība pret bruto rīcībā esošajiem ienākumiem 3. ceturksnī stabili saglabājās līmenī, kas atbilst kopš 2010. gada vidus vērotajam.

Tāpat arī tiek lēsts, ka mājsaimniecību procentu maksājumu slogs minētajā ceturksnī kopumā nav mainījies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesardzība sāk bremzēt ilgstoši vēroto mājsaimniecību mājokļa kreditēšanas izaugsmi, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" norāda centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

"Neskaidro nākotnes izredžu, tautsaimniecības recesijas un kredītmaksājumu sadārdzināšanās raisītā piesardzība sāk bremzēt arī ilgstoši vēroto mājsaimniecību mājokļa kreditēšanas izaugsmi," raksta Purviņš.

Lai gan tiek atmaksāti uzņēmumiem iepriekš izsniegtie īstermiņa kredīti, tomēr izsniegti arī atsevišķi jauni ilgtermiņa aizdevumi, tā palielinot banku kopējo kredītportfeli.

V.Purviņš norāda, ka samērā siltais rudens atvirzīja masveida apkures sezonas sākumu, līdz ar to mājsaimniecībām, piesardzīgāk rīkojoties ar saviem līdzekļiem, septembrī-oktobrī izdevās vēl nedaudz palielināt uzkrājumus banku kontos. Tomēr kāpums bija neliels, jo kāpjošās cenas turpināja palielināt iedzīvotāju tēriņus, un novembrī mājsaimniecību uzkrājumi bankās jau saruka. Augošās izmaksas novembrī sākušas rucināt arī uzņēmumu kontu atlikumus bankās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Energoefektivitātes uzlabošanai nodrošina kompleksu atbalstu

Armanda Vilcāne, 01.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Energoefektivitātes uzlabošanai uzņēmējiem šobrīd pieejami gan dažādi granti un aizdevumi, gan tehniskie risinājumi un bezmaksas konsultācijas

Energoefektivitātes veicināšana uzņēmumos ir viena no Ekonomikas ministrijas (EM) prioritātēm, tāpēc, lai skaidrotu Energoefektivitātes likuma prasības, kā arī sniegtu plašāku ieskatu ar energoefektivitātes paaugstināšanu saistītajos jautājumos, EM gan individuāli, gan kopā ar attīstības finanšu institūciju Altum pēdējos gados veikusi virkni skaidrojošo aktivitāšu, kā arī organizējusi informatīvus pasākumus, norāda EM. Dažādus ar energoefektivitāti saistītus pakalpojumus un preces komersantiem piedāvā arī vairāki enerģētikas nozares uzņēmumi.

Līdzekļi ir

Altum uzņēmējiem sniedz kompleksu atbalstu, piedāvājot gan grantus, gan finansējumu aizdevuma veidā, atgādina attīstības finanšu institūcijas energoefektivitātes eksperts Edgars Kudurs, norādot, ka ar granta līdzekļiem iespējams finansēt energoauditus ēkās, iekārtās, uzņēmuma darbības procesos, sistēmās un mērījumos, kā arī veikt ēku un iekārtu izpēti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlī Latvijas iekšzemes kredītportfelis pieauga, tomēr kāpums, kā jau tika gaidīts, nebija straujš, norāda Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Noguldījumi pieauga vien mājsaimniecību sektorā, bet uzņēmumu noguldījumi un noguldījumu kopapjoms nedaudz saruka.

Aprīlī nefinanšu uzņēmumu kredītportfelis pieauga par 0.4% un aizdevumi mājsaimniecībām – par 0,2% (mājokļa kredīti par 0,2%, patēriņa kredīti – par 0,9%). Līdz ar to uzlabojās arī iekšzemes kredītu gada pārmaiņu temps – līdz -3,1% (t.sk. kredītiem nefinanšu uzņēmumiem -2,9% un kredītiem mājsaimniecībām -4,6%). Izslēdzot banku sektora strukturālo pārmaiņu ietekmi, kredītu gada pārmaiņu temps bija pozitīvs – kopumā 2,4%, t.sk. nefinanšu uzņēmumiem 3,2% un mājsaimniecībām 1%.

Aprīlī uzlabojās uzņēmumiem no jauna izsniegto kredītu rādītājs, bet mājsaimniecībām tas saglabājās marta līmenī. Līdz ar to šā gada pirmajos četros mēnešos jauno kredītu kopapjoma rādītājs apsteidza pērnā gada atbilstošā perioda apjomu par 11,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Vai iedzīvotāju izmaksu slogs par ātrajiem kredītiem mazinājies?

Pēteris Kloks, Latvijas Bankas Finanšu stabilitātes pārvaldes vecākais ekonomists, 20.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2016. gada 1. janvāra jebkuram iedzīvotājam, kurš aizņēmies no licencēta patērētāju kreditēšanas sniedzēja, nav jāatmaksā vairāk par to, ko Saeima uzskatīja par samērīgiem kopējo izmaksu griestiem. Ikdienā aizņēmēju tiesības jaunā regulējuma ietvaros aizstāv nebanku kreditēšanas uzraugs – Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Palūkojoties plašāk, mājsaimniecību izmaksu slogs ir svarīgs arī Latvijas finanšu sistēmas veselībai kopumā. Vai izmaksu slogs ir mazinājies?

Dažos gadījumos, iedzīvotāju ietaupījums ir vērā ņemams. Piemēram, 2015. gadā, aizņemoties 300 eiro uz 10 dienām no kāda ātro kredītu sniedzēja, aizdevuma termiņa beigās iedzīvotājam bija jāatmaksā 318 eiro. 2016. gada sākumā summa bija mazinājusies līdz 313 eiro – par «piecīti» mazāk.

Tomēr garāka termiņa aizdevumiem, kuri jāatmaksā vairākos maksājumos vairāku mēnešu garumā, ietaupījums pakāpeniski apsīkst. Tur procentu likmes vēsturiski ir zemākas nekā ieviestie procentu likmju griesti, un pakalpojuma cenu kā iepriekš, tā tagad nosaka brīvais tirgus. Dati liecina, ka aizdevuma likme ilgāka termiņa aizdevumiem pēdējo trīs gadu laikā nav samazinājusies nevienā no kredītu veidiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inflācija Latvijas iedzīvotāju labklājību samazina daudz straujāk nekā procentu likmju kāpums, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomisti Klāvs Zutis un Krista Kalnbērziņa.

Ja procentu likmju pieauguma dēļ finansiāli ievainojamo mājsaimniecību īpatsvars pieaug par tuvu diviem procentpunktiem, tad izdevumu sadārdzinājuma dēļ šādu mājsaimniecību skaits pieaug par teju 10 procentpunktiem, norāda ekonomisti. Tātad pat pašiem kredītņēmējiem ieguvums no inflācijas samazinājuma būs daudz lielāks nekā zaudējumi par papildu izdevumiem augstāku procentu likmju dēļ.

Eiropas Centrālā banka (ECB) turpina palielināt procentu likmes, lai iegrožotu inflāciju, tādējādi cieš arī ekonomikas izaugsme, atzīst Latvijas Bankas ekonomisti. Šobrīd tas izpaužas augstās procentu likmēs, kas aizņemšanos padara neizdevīgāku, taču uzkrāšanu pievilcīgāku. Tādējādi samazinās pieprasījums pēc precēm un pakalpojumiem, samazinās naudas aprite ekonomikā un arī inflācija. ECB mērķis ir sasniegt 2% inflāciju vidējā termiņā, tomēr septembrī tā eirozonā bija 4,3%, un jaunākās prognozes paredz, ka vēl līdz pat 2025.gadam inflācija būs virs mērķa līmeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Nākamajā gadā kreditēšanas situācijas uzlabošanās palēnināsies

Žanete Hāka, 29.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī septembrī bija vērojamas pozitīvas tendences kreditēšanas jomā, un turpināja augt gan uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām izsniegtie kredīti, par tuvāko nākotni pārliecības nav, uzskata Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Neskatoties uz Eirosistēmas apņēmīgajiem soļiem, kreditēšanu Latvijā nākamā gada sākumā kavēs ārējo risku rosinātā piesardzība un tiesiskās vides nesakārtotība.

Septembris atnesis pozitīvu vēstījumu kreditēšanas jomā – jau otro mēnesi pēc kārtas audzis kopējais banku iekšzemes kredītportfeļa apjoms. Kāpums gan nav bijis straujš – kredītportfelis kopumā audzis par 14 miljoniem eiro jeb 0,1% - šādā tempā auguši gan uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām izsniegtie kredīti. Straujāk – par 4,3% - auguši vien finanšu starpniecības uzņēmumiem izsniegtie aizdevumi.

Lai gan uz uzņēmumu noguldījumu sarukuma rēķina nedaudz mazinājies kopējais banku piesaistīto iekšzemes noguldījumu atlikums, audzis gan noguldījumu gada kāpuma temps, gan mājsaimniecību noguldījumu apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ilgstoša ekonomiskās izaugsmes perioda iedzīvotāju uzkrājumi ir palielinājušies – bet tāpat ir pieaugušas arī parādsaistības. Arvien vairāk cilvēku saskaras ar grūtībām: katram piektajam eiropietim nākas aizņemties naudu, lai nomaksātu rēķinus, liecina Intrum 2018. gada European Consumer Payment Report (Eiropas patērētāju maksājumu pārskats).

Šo cilvēku grupa ir palielinājusies no 15% (pirms trim gadiem) līdz 20% šogad.

Baltijā situācija katrā valstī atšķiras. Katrs trešais latvietis ir aizņēmies naudu, lai nomaksātu rēķinus. Lietuvā situācija ir salīdzināma ar ES vidējo rādītāju (19%), bet Igaunijā šis procentuālais rādītājs ir relatīvi zems, un tikai 12% patērētāju pēdējo 12 mēnešu laikā ir aizņēmušies naudu, lai nomaksātu rēķinus, kas ir zemākais rādītājs ne tikai Baltijā, bet arī Eiropā .

Pēdējo 12 mēnešu laikā 45% Latvijas iedzīvotāju vienu vai vairākas reizes nav laikā samaksājuši rēķinu (39% lietuviešu un 32% igauņu. Pirmajā vietā Eiropā (vai pēdējā) ir Grieķija – tajā 66% iedzīvotāju pēdējo 12 mēnešu laikā nav laicīgi nomaksājuši rēķinus vienu vai vairākas reizes;). Aizmiršana ir visbiežāk minētais iemesls rēķinu neapmaksāšanai laikā, kam seko līdzekļu trūkums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku sektorā notikušo pārmaiņu rezultātā septembrī ir būtiski mainījies iekšzemes nefinanšu uzņēmumiem izsniegto kredītu portfelis, stāsta Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Kādai komercbankai, nododot daļu sava korporatīvā kredītportfeļa ārvalstu mātes bankas rīcībā, kopējais kredītu atlikums samazinājies, un arī tā gada pārmaiņu temps atgriezies negatīvajā sektorā.

Latvijas tautsaimniecību šīs pārmaiņas gan nav iespaidojušas, jo saņemtos kredītus uzņēmumi turpina izmantot, veicinot tālāku ekonomikas izaugsmi. Savukārt, ja iepriekšminētās strukturālās pārmaiņas neņem vērā, tad kredīti gada skatījumā būtu turpinājuši augt. Banku piesaistītie noguldījumi septembrī saruka, jo uzņēmumi savos banku kontos uzkrājumus ir samazinājuši, bet mājsaimniecības, tieši otrādi, tos ir palielinājušas.

Lai gan kopējais un nefinanšu sabiedrībām izsniegto kredītu atlikums formāli saruka, mājsaimniecībāmizsniegtie aizdevumi septembrī palielinājās (par 0.5%, t.sk. patēriņa kredīti par 0.6%; gada pārmaiņu temps attiecīgi ir bijis -0.4% un +4.9%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zemo procentu laikmeta ietekme uz investoru rīcību fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū

Latvijas Bankas ekonomists Erlands Krongorns, 12.06.2018

Mājsaimniecību un nefinanšu uzņēmumu eiro noguldījumu vidējās svērtās gada procentu likmes jauniem darījumiem Latvijas kredītiestādēs

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ekonomikas izaugsmes atgriešanos pēdējā laikā arvien vairāk publiskajā telpā parādās debates par centrālo banku noteiktajām procentu likmēm. Jau ilgāku laiku tās ir bijušas rekordzemos līmeņos. Kā tas ietekmējis investorus un kā tie rīkojušies aizvadītajos gados?

Daudz plašāk publiskajā telpā runāts par to, kā zemas procentu likmes veicina ekonomikas aktivitātes pieaugumu, samazinot uzņēmēju un mājsaimniecību procentu maksājumus par kredītiem un sekmējot patēriņu. Tāpat zemas procentu likmes palīdz uzņēmumiem vieglāk un lētāk piekļūt naudas resursiem, kas veicina jaunas investīcijas un ļauj tiem straujāk attīstīties. Ilgā laika periodā mēs visi esam ieguvēji no zemākām procentu likmēm periodā, kad pēc ekonomikas kritumiem nepieciešams veicināt straujāku atkopšanos un izaugsmi, tomēr īsā laika posmā ir arī zaudētāji, un tie ir kapitāla īpašnieki, kas veic ieguldījumus fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū. Kapitāla īpašnieku zaudējumi veidojas no negūtiem ienākumiem, ko tie varētu gūt, ja procentu likmes būtu augstākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas kredītiestādes kļuvušas piesardzīgākas, prognozējot pieprasījumu pēc aizdevumiem

Db.lv, 14.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusē aptaujāto Latvijas kredītiestāžu 2018. gada 3. ceturksnī turpināja augt uzņēmumu pieprasījums pēc atsevišķiem aizdevumu veidiem, liecina kredītiestāžu aptauja.

2018. gada oktobrī Latvijas Banka sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku veica eirozonas banku veiktās kreditēšanas apsekojumu par kreditēšanas attīstības tendencēm 2018. gada 3. ceturksnī un prognozēm 4. ceturksnim.

Apsekojumā piedalījās četras Latvijas kredītiestādes, kuru kopējā tirgus daļa nefinanšu uzņēmumu un mājsaimniecību kreditēšanā ir pietiekami liela, lai raksturotu kreditēšanas attīstību Latvijā kopumā.

Apsekoto kredītiestāžu sniegtās atbildes ietvertas eirozonas banku veiktās kreditēšanas apsekojuma rezultātos.

Vienā kredītiestādē pieauga pieprasījums pēc aizdevumiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, jo uzņēmumiem bija nepieciešams vairāk finanšu līdzekļu krājumiem un apgrozāmajiem līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Steigšus jārod risinājums, kā palīdzēt energoresursu cenu kāpuma smagi skartajiem

Db.lv, 14.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komplekss risinājums, kā palīdzēt energoresursu cenu kāpuma smagi skartajiem, būtu jāatrod nedēļas līdz divu laikā, intervijā Latvijas Radio izteicās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

"Spriedze pieaug," situāciju raksturoja G.Kaminskis, uzsverot, ka tik krasam cenu kāpumam nav bijis gatavs neviens, tostarp pašvaldību budžetos nav bijuši plānoti tādi līdzekļi, lai kompensētu cenu pieaugumu.

G.Kaminskis brīdināja, ka ir liela bīstamība, ka paralizēti tiek siltuma ražošanas uzņēmumi pašvaldībās, jo cilvēki nespēs tiem samaksāt rēķinus.

LPS jau iepriekš brīdināja, ka atsevišķās pašvaldībās 40% mājsaimniecību var rasties problēmas ar siltumapgādes pakalpojumu apmaksu. Tādēļ LPS aicina Ministru kabinetu ieviest vairākus efektīvus risinājumus energoresursu krīzes novēršanai.

Vēstulē Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA) LPS uzsver, ka tik krasam energoresursu cenu pieaugumam nav gatavi ne elektroenerģijas, ne siltumenerģijas piegādātāji, ne arī pašvaldības, kuru budžetos nav ieplānoti tik lieli izdevumi, kas kaut daļēji kompensētu straujo energoresursu cenu pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Swedbank" peļņa Latvijā pagājušajā gadā bija 85 miljoni eiro, kas ir par trim miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gadā, informē bankas pārstāvis Jānis Krops.

Peļņas kritumu ietekmēja lielāki bankas izdevumi, ko daļēji kompensēja kāpums ienākumos un mazāki uzkrājumi nedrošiem parādiem.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2021.gadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 73,515 miljoni eiro, kas ir par 0,8% mazāk nekā 2020.gadā, bet pašas "Swedbank" peļņa samazinājusies par 2,5% un bija 73,414 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2021.gada beigās bija 7,499 miljardi eiro, kas ir par 2,5% jeb 195,867 miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 7,695 miljardi eiro.

Tīrie procentu ienākumi pērn saglabājušies stabili, bet tīrie komisiju ienākumi auguši par 11%, galvenokārt saistībā ar ienākumu kāpumu no karšu un maksājumu pakalpojumu nodrošināšanas, kā arī aktīvu pārvaldīšanas. Tikmēr pārējie ienākumi ir samazinājušies par 8% saistībā ar mazākiem ienākumiem no apdrošināšanas biznesa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hipotekāro kredītu tirgu lielākoties virza valsts atbalsts programma ģimenēm

Žanete Hāka, 09.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada deviņos mēnešos Latvijas bankas mājsaimniecībām izsniegušas jaunus hipotekāros aizdevumus 337,2 miljonu eiro kopsummā, kas ir par 50% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas informācija.

Banku eksperti norāda, ka hipotekāro aizdevumu apjoma pieaugumam ir vairāki iemesli, galvenais no tiem – valsts atbalsta programmas pieejamība jaunajām ģimenēm ar bērniem. Tāpat mājokļu kreditēšanu stimulē ekonomikas izaugsme, ienākumu pieaugums un iespējas uzņemties saistības nākotnei, cilvēku vēlme un nepieciešamība uzlabot mājokļa apstākļus, attiecīgs piedāvājums nekustamā īpašuma tirgū un maksātnespējas regulējuma sakārtošana.

1.ceturksnī Latvijas bankas bija izsniegušas jaunus hipotekāros aizdevumus 91,5 miljonu eiro apmērā, 2.ceturksnī – 125,6 miljonu eiro apmērā, 3.ceturksnī – 120,1 miljona eiro apmērā. Salīdzinājumam – pērn šie apjomi attiecīgi bija 51,6 miljoni eiro, 75,3 miljoni eiro un 97,5 miljoni eiro (kopā 224,5 miljoni eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas banku sistēma ir labi kapitalizēta un likvīda, taču piekļuve finansējumam joprojām ir problēma, jaunākajā ziņojumā par Latviju norāda Eiropas Komisija.

Tāpat tā uzsver, ka nerezidentu noguldījumu augstais īpatsvars ir īpaša problēma. Nerezidentu noguldījumi, kas galvenokārt ir no Krievijas, veido aptuveni pusi no visiem noguldījumiem sektorā un ir koncentrēti konkrētās bankās. Rezultātā banku finansējums ir pakļauts svārstīguma riskam, jo īpaši pastiprinātas ģeopolitiskās spriedzes gadījumā. Kaut arī minimālās kapitāla un likviditātes prasības šīm bankām jau tagad ir augstākas nekā pārējām bankām, situācija attaisno to, ka ir nepieciešama turpmāka uzraudzības iestādes uzmanība.

Pēc krīzes tika atjaunota banku rentabilitāte un aktīvu kvalitāte, tomēr aizdevumu apjoms privātajam sektoram turpina sarukt, uzsver EK. Reformas, kuru mērķis ir vēl vairāk samazināt pārmērīgās privātā sektora parādsaistības, varētu palīdzēt atjaunot pieprasījumu pēc kredītiem, mazināt nedrošību par kredītrisku un sekmēt ieguldījumu atsākšanu. Mazo un vidējo uzņēmumu piekļuve finansējumam varētu uzlaboties, izmantojot aizdevumu garantijas un citus instrumentus, kurus piedāvā (nesen izveidotā) Attīstības finanšu institūcija ALTUM, un izveidojot kredītbirojus ar standartizētu informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ECB aizdevumu programmas jaunākajā kārtā bankas aizņēmušās 7,3 miljardus eiro

LETA, 24.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien paziņoja, ka ilgāka termiņa refinansēšanas operāciju (TLTRO) septītajā kārtā tā 19 bankām kopumā izsniegusi aizdevumus 7,3 miljardu eiro apmērā.

TLTRO ir lēti ECB kredīti bankām ar zemu procentu likmi. Programmas mērķis ir sekmēt kreditēšanu eirozonā. Šīs programmas līdzekļus gan nedrīkst piešķirt mājsaimniecību hipotekārajiem kredītiem.

TLTRO sestajā kārtā decembrī 55 bankas kopumā aizņēmās 18,3 miljardus eiro.

Finanšu sistēmā iepludinot papildu likviditāti, ECB cer stimulēt eirozonas ekonomiku ar privātā sektora aizdevumu palīdzību, tādējādi arī apturot inflācijas kritumu.

Šī programma arī paredz, ka tām bankām, kuras nespēs pierādīt, ka ir palielinājušas aizdevumu izsniegšanu uzņēmumiem, nāksies atmaksāt aizņemtos finanšu līdzekļus jau pēc diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šogad izsniegts par 71% vairāk hipotekāro kredītu nekā pērn

Žanete Hāka, 23.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotekārā kreditēšana Latvijā strauji attīstās – pirmajā pusgadā Latvijas bankas mājsaimniecībām izsniegušas jaunus hipotekāros aizdevumus 217,1 miljona eiro kopsummā, kas ir par 71% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas informācija.

«Hipotekāro aizdevumu apjoma pieaugumam ir vairāki iemesli, galvenais no tiem ir valsts atbalsta programmas pieejamība jaunajām ģimenēm ar bērniem. Jauno ģimeņu problēma vienmēr ir bijusi pirmās iemaksas sakrāšana, un atbalsta programma veiksmīgi to risina. Papildus kā kreditēšanu stimulējoši faktori noteikti ir gan ekonomikas izaugsme, kas veicina ienākumu pieaugumu un iespējas uzņemties saistības nākotnei, gan cilvēku vēlme un nepieciešamība uzlabot mājokļa apstākļus,» komentē Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

1.ceturksnī Latvijas bankas bija izsniegušas jaunus hipotekāros aizdevumus 91,5 miljonu eiro apmērā, 2.ceturksnī – 125,6 miljonu eiro apmērā. Salīdzinājumam – pērn 1.ceturksnī jauno hipotekāro aizdevumu apjoms bija 51,6 miljoni eiro, 2.ceturksnī – 75,3 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ļoti iespējams, ka centrālajām bankām nāksies vairāk piedomāt par naudas drukājamās mašinērijas mehānismu eļļošanu, jo slikto kredītu masa pasaulē turpina pieaugt

Lai gan ir pagājuši astoņi gadi kopš iepriekšējās finanšu krīzes sākuma un situācijai vajadzētu kļūt labvēlīgākai gan valstu, gan korporatīvajās, gan mājsaimniecību finansēs, statistikas dati liecina, ka tas nenotiek un tā dēvēto slikto kredītu masa turpina palielināties, turklāt ir krietni vien augstāka nekā 2008. gadā, kad viens no finanšu krīzes iemesliem bija tieši neapdomīgi izsniegti aizdevumi. Slikto kredītu masa salīdzinājumā ar kopējo aizdevumu apmēru (nonperforming loans to total gross loans – ienākumus nenesoši kredīti, kuru atmaksa tiek kavēta 90 dienas un vairāk) pagājušajā gadā pasaulē sasniedza 4,3% salīdzinājumā ar nepilniem 3% 2008. gadā, liecina Pasaules Bankas informācija, kas apkopota uz Starptautiskā Valūtas fonda datu bāzes. Protams, šo rādītāju var uzskatīt par visai sausu, tomēr, no otras puses, šis ir visai uzskatāms ekonomiskās situācijas indikators un norāda uz to, cik veselīgas ir privātā sektora finanses kādā valstī vai pasaulē kopumā. Tādējādi, ja skaitļi palielinās, tas zināmā mērā norāda uz to, ka problēmām finansiālo saistību kārtošanā ir pieaugoša tendence, kas acīmredzami varētu būt skaidrojama ar faktu, ka gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem aizvien vairāk rodas grūtības nopelnīt, lai apmaksātu savas ieceres.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gada otrajā pusē varētu straujāk augt aizdevumu pieteikumu skaits

Žanete Hāka, 23.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā pusgadā kredītiestādes gaida gan mājsaimniecību, gan nefinanšu sabiedrību veiktā kredītu pieprasījuma pieaugumu, liecina Latvijas Bankas veiktā banku aptauja.

Kopš 2010. gada vērojamā kredītu pieprasījuma kāpuma tendence, un pirmajā pusgadā nefinanšu sabiedrību pieprasījums pēc kredītiem pieauga lēnāk, savukārt mājsaimniecībām bija vērojams nedaudz lielāks pieprasījuma pieaugums nekā iepriekšējā pusgadā.

Jau tradicionāli kā nefinanšu sabiedrību pieprasījuma pēc kredītiem veicinošo faktoru bankas min nepieciešamību veikt ieguldījumus pamatlīdzekļos un finansēt krājumus un apgrozāmos līdzekļus, turklāt jau otro pusgadu pēc kārtas mazākas nefinanšu sabiedrību iekšējo līdzekļu izmantošanas iespējas arī veicināja kredītu pieprasījumu.

Vairākas kredītiestādes norādīja, ka citu kredītiestāžu aizdevumi ierobežoja kredītu pieprasījumu konkrētajā kredītiestādē. Savukārt kā galvenie pieprasījuma pēc mājsaimniecību kredītiem kāpumu veicinošie faktori (tāpat kā iepriekš) tika minēti augstāka kredītņēmēju pārliecība par sava finansiālā stāvokļa uzlabošanos un optimistiskāks mājokļu tirgus perspektīvas redzējums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banku kredītportfelis turpina sarukt

Dienas Bizness, 28.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā decembrī - arī janvārī turpināja samazināties gan nefinanšu uzņēmumu, gan mājsaimniecību kredītportfelis, kredītu gada pārmaiņu tempam sasniedzot 2,8% kritumu, informē Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Savukārt banku piesaistīto noguldījumu kāpums kopumā, tai skaitā uzņēmumu sektorā, janvārī turpinājās, toties mājsaimniecības sezonāli augstos decembra ienākumus sāka tērēt, tāpēc to noguldījumi saruka.

Iekšzemes kredītportfeļa apjoms janvārī samazinājās par 0,1%, nefinanšu sabiedrību kredītportfelim sarūkot par 0.6% un kredītiem mājsaimniecībām - par 0.2%. Auga tikai nebanku finanšu iestādēm izsniegtie aizdevumi. No jauna izsniegto kredītu apjoms gan atpalika no decembra rādītāja, tomēr ievērojami pārsniedza pērnā gada janvāra līmeni (nefinanšu sabiedrībām par 41,8%, mājsaimniecībām – par 35.9%).

Banku piesaistītie iekšzemes noguldījumi janvārī palielinājās par 0.4%, tostarp nefinanšu uzņēmumu noguldījumi par 1.3%. Savukārt mājsaimniecību noguldījumi saruka par 0.7% (gada kāpuma temps attiecīgi 4.4% un 8.1%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Kreditēšanas perspektīvas kļuvušas mazliet cerīgākas

Žanete Hāka, 27.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvārī banku kopējais un arī mājsaimniecībām izsniegto kredītu portfelis praktiski nav mazinājies, bet nefinanšu uzņēmumiem izsniegtie aizdevumi nedaudz auguši.

Vienlaikus kreditēšanas perspektīvas kļuvušas mazliet cerīgākas, ņemot vērā Saeimas veiktos grozījumus Maksātnespējas un Patērētāju tiesību aizsardzības likumos, kā arī sagaidot vērienīgo Eiropas Centrālās bankas (ECB) monetārās stimulēšanas pasākumu ietekmi, norāda Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Banku kopējais iekšzemes kredītportfelis janvārī praktiski nemainījās un arī kredīti mājsaimniecībām samazinājās vien par 0,1%, savukārt nefinanšu sabiedrībām izsniegto kredītu atlikums pieauga par 0,3%. Bāzes efekta iespaidā (pērnā gada janvārī no licences atteicās divas kredītiestādes) būtiski uzlabojās kredītu gada samazinājuma temps – kredītiem kopā par 2,7 procentu punktiem līdz mīnus 4,4%, tajā skaitā, nefinanšu uzņēmumiem izsniegtajiem kredītiem līdz mīnus 5,9% un mājokļa kredītiem mājsaimniecībām līdz mīnus 5,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Bankas sagaida būtisku mājokļa kredītu pieprasījuma kāpumu

Žanete Hāka, 30.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku iekšzemes kredītportfelis martā samazinājās par 0,2%, tai skaitā kredīti nefinanšu sabiedrībām saruka par 0,6% un aizdevumi mājsaimniecībām – par 0,2%, bet kredīti finanšu iestādēm nedaudz pieauga, informē Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Iekšzemes kredītu gada samazinājuma temps uzlabojās par 0,2 procentpunktiem līdz 4,3% (kredītiem nefinanšu uzņēmumiem 5,8%, kredītiem mājsaimniecībām - 5,4%).

Piesaistīto noguldījumu stabilais, lai gan nelielais pieaugums norāda, ka tautsaimniecības izaugsme un reālās darba samaksas kāpums ļauj mājsaimniecībām turpināt uzkrājumu veidošanu un mērenu noguldījumu pieaugumu varam sagaidīt arī turpmākajos šā gada mēnešos.

Lai gan saskaņā ar marta nogalē veikto banku kreditēšanas apsekojumu, bankas nedaudz pastiprinājušas kredītu standartus uzņēmumu kreditēšanā, turklāt ekonomiskā situācija neļauj uzņēmējiem būtiski palielināt pieprasījumu pēc kredītiem, 2. ceturksnī tiek gaidīts neliels kredītu pieprasījuma kāpums no uzņēmumu puses. Savukārt attiecībā uz mājsaimniecību kreditēšanu, kredītu standartu atvieglošana mājokļa kredītiem pēc Saeimas veiktajiem grozījumiem Maksātnespējas likumā un Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kā arī lielo komercbanku iesaistīšanās valsts atbalsta programmā mājokļu iegādei atkal padarījuši cerīgāku hipotekārās kreditēšanas atjaunošanās iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augusts iezīmējies ar nelielu pozitīvu kustību kreditēšanas jomā. Pēc diviem soļiem atpakaļ (jūnijā un jūlijā) augustā solītis uz priekšu sperts nefinanšu uzņēmumu kreditēšanā, norāda Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Šo kredītu portfelis audzis gandrīz par 60 miljoniem eiro, līdz ar to nedaudz palielinot arī banku kopējo iekšzemes kredītportfeli. Nedaudz audzis arī banku piesaistīto noguldījumu atlikums, turpinot palielināties uzņēmēju uzkrājumiem banku kontos. Uz norēķinu kontu pieauguma rēķina mazliet kāpis arī Latvijas devums eiro zonas kopējā naudas piedāvājumā M3.

Augustā banku iekšzemes kredītportfelis palielinājās par 0,4%, tajā skaitā, kredīti nefinanšu sabiedrībām - par 0,9% (straujākais mēneša kāpums pēdējo trīs gadu laikā) un aizdevumi finanšu iestādēm – par 1,1%, bet kredīti mājsaimniecībām turpināja sarukt ierasti mērenajā tempā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Nordea Latvijā šogad strādā ar operacionālo peļņu 14,7 miljonu eiro apmērā

Dienas Bizness, 20.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea Latvijā noslēgusi 2017. gada pirmo pusgadu ar operacionālās peļņas rādītājiem 14,7 miljonu eiro apmērā un kopējiem ieņēmumiem 32,7 miljonu eiro apmērā, informē bankā.

Kopējie komisiju ieņēmumi palielinājušies par 16%, sasniedzot 6,7 miljonus eiro, savukārt tīrie procentu ieņēmumi, neraugoties uz negatīvo procentu likmju vidi un palielināto stabilitātes nodevu, gada laikā saglabājušies iepriekšējā līmeni, sasniedzot 24,4 miljonus eiro.

Kopējie aizdevumu apjomi palielinājušies par 2%, no kuriem aizdevumi korporatīvajiem klientiem pieauguši par 5%, bet mājsaimniecību kreditēšanas apjomi ir nedaudz samazinājusies. Privātpersonu noguldījumu apjomi saglabājušies 2016. gada 1. pusgada līmenī, kamēr kopējais noguldījumu apjoms uzņēmumiem ir samazinājies. Kopējie kredītu zaudējumi ir samazinājušies par 84%.

«2017. gada pirmajā pusē Nordea Latvijā strādājusi ar stabiliem biznesa rezultātiem. Kopējie ieņēmumi gada pirmajā pusē ir samazinājušies, kas saistīts ar pieaugošajām izmaksām un lielākiem ieguldījumiem atbilstības iniciatīvās un mazāku Markets darījumu skaitu, salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Lai gan salīdzinājumā pagājušā gada periodu operacionālās peļņas pieaugums ir zemāks, strādājam saskaņā ar finanšu plānu šim periodam,» saka Jānis Buks, Nordea bankas vadītājs Latvijā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu sasaiste ar Euribor nevar tikt uzskatīta par negodīgu uzņēmējdarbību, un sasaistes ar Euribor pārtraukšana peļņas normalizēšanas un kreditēšanas veicināšanas nolūkos nav optimāls un ilgtspējīgs risinājums šo mērķu sasniegšanai, skaidro Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas Banka uzskata, ka kredītu sasaistes ar Euribor pārtraukšana radītu jautājumus par alternatīvu kredītu cenošanai (vai šī alternatīva būtu uzņēmumiem un mājsaimniecībām izdevīgāka), iespējamiem juridiskiem risinājumiem esošo kredītu līgumu pārskatīšanai, kā arī, cik lielā mērā tiktu kavēta monetārās politikas transmisija.

Hipotekārajiem kredītiem nepamatoti piemēro Euribor procentu likmi 

Hipotekārajiem kredītiem nepamatoti piemēro arī Euribor procentu likmi, tādējādi atsevišķas...

Tomēr, ņemot vērā citu valstu pieredzi, bankām nepieciešams aktīvāk piedāvāt klientiem aizdevumu produktus ar fiksētām procentu likmēm, uzsver Latvijas Banka. Vienlaikus bankām ir iespēja, nepārtraucot kredītu likmju sasaisti ar Euribor, piedāvāt saviem klientiem uz noteiktu laiku samazināt vai atcelt aizdevuma likmes fiksēto daļu.

Tāpat arī banku finansējuma izmaksām - Latvijas gadījumā lielākoties depozītu procentiem - būtu jāpieaug kopā ar Euribor likmi, tomēr praksē vājas konkurences apstākļos tas notiek ļoti lēni, atzīst Latvijas Banka. Līdz ar to kredītu likmēm pieaugot teju proporcionāli Euribor likmei, bet noguldījumu likmēm augot krietni lēnāk, būtiski palielinās banku neto procentu ienākumi.

Līdz ar to problēma ir nevis kredītu sasaistē ar Euribor likmi, bet vājajā banku konkurencē, uzsver Latvijas Bankas pārstāvji, norādot, ka Latvijā ir ļoti ierobežotas iespējas uzņēmumiem un mājsaimniecībām fiksēt kredītu likmi uz ilgāku termiņu nekā gadu ar pievilcīgiem nosacījumiem (garāka termiņa Euribor vai kādu citu objektīvu naudas cenu atspoguļojošu likmi), kas ļautu kredītņēmējus pasargāt no procentu likmju svārstībām.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidro, ka Euribor ir viens no indikatoriem "naudas cenai". Savukārt "naudas cena" ir svarīgs finanšu sistēmas stūrakmens, kas nodrošina monetārās politikas lēmumu nonākšanu līdz bankām, nefinanšu uzņēmumiem un mājsaimniecībām.

Euribor kā references likme kredītu procentu noteikšanai kredītlīgumos tiek izmantota daudzās valstīs, tomēr valstu starpā atšķiras prakse attiecībā uz likmes fiksācijas periodiem un fiksēto likmju īpatsvaru banku kredītu portfeļos. Latvijas gadījumā kredītiestāžu izsniegtie aizdevumi galvenokārt ir saistīti ar īstermiņa (galvenokārt trīs vai sešu mēnešu) Euribor likmi.

Latvijā sešu mēnešu Euribor likme tiek piemērota 61,8% mājsaimniecībām izsniegtajiem kredītiem un 39,5% uzņēmumiem izsniegtajiem kredītiem. Savukārt trīs mēnešu Euribor likmes tiek piemērotas 22,8% mājsaimniecību kredītiem un 49% uzņēmumu kredītiem.

Savukārt Finanšu nozares asociācijas pārstāvji pavēstīja, ka Euribor ir ar Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem regulēts un noteikts indekss, ko izmanto, lai novērtētu naudas cenu tirgū. Euribor izmantošana ir atbilstoša ne tikai likumiem un ES tiesību aktiem, bet arī ilggadējai Latvijas pieredzei, un tā izmantošanu nosaka katras personas un kredītiestādes līgums. Bankas nepiemēro Euribor patvaļīgi, bet tikai saskaņā ar likumiem un līgumiem.

Dažkārt personas, kurām nav nācies saskarties ar banku darbību, neizprot Euribor jēgu, atzīst asociācijas pārstāvji. Pirmkārt, Euribor nosaka pēc noteiktas metodoloģijas, un tas nav unikāls tikai Latvijai. Otrkārt, kad banka aizdod naudu kredītņēmējam, tā pati aizņemas naudu no depozītiem vai ārējos tirgos.

Ja naudu kredītņēmējam, piemēram, aizdod uz 15 gadiem, tad banka pati bieži vien aizņemas to uz īsāku termiņu, un kredīta laikā pati pārfinansējas, iespējams, pat vairākas reizes. Līdz ar to Euribor likme atspoguļo tā brīža naudas cenu starpbanku tirgū. Euribor nav tikai bankas peļņa, jo tā ir arī cena, lai atmaksātu bankas kreditoriem viņu aizdoto naudu par noteiktiem procentiem.

Katrā valstī, ņemot vērā tās specifiku, ir raksturīgas mainīgās procentu likmes kredītiem vai citi modeļi - pilnīgi fiksēta, fiksēta, bet ar pārskatīšanu ik pēc noteikta laika utt. Ņemot vērā finansēšanas modeli, Latvijā līdz šim raksturīgas mainīgās procentu likmes, kas patērētājiem lielāko daļu laika bija ļoti izdevīgas.

Ja šobrīd tiktu izmantota fiksētā likme, tā noteikti būtu tikpat liela vai pat lielāka, norāda Finanšu nozares asociācijas pārstāvji. ECB likmju celšana ietekmē arī Euribor, un Euribor ierobežošana varētu būt pretrunā ar ECB lēmumu mērķi. Vienlaikus Latvijas likumdevējs nevar tāpat vien ar likumu ierobežot procentu likmes. Tas nozīmētu to, ka likumdevējs varētu regulēt arī cenas veikalā jebkurai precei, kas bija raksturīgi plānveida ekonomikas apstākļos, uzsver Finanšu asociācijas pārstāvji.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (JV) iepriekš sacīja, ka hipotekārajiem kredītiem nepamatoti piemēro arī Euribor procentu likmi, tādējādi atsevišķas bankas gūst hiperpeļņu.

Vaicāts par banku gūto peļņu pirmajā pusgadā, Reirs vēra uzmanību, ka Euribor procentu likmes piemērošana pašlaik nav pamatota, jo tagad bankām pašām ir sava nauda un tām par klientiem aizdoto naudu nav jāmaksā šī Euribor likme Eiropas Centrālajai bankai (ECB).

Tās bankas, kuras hipotekārajiem kredītiem papildu saviem noteiktajiem procentiem vēl piemēro arī Euribor procentu likmi, faktiski nodarbojas ar negodīgu uzņēmējdarbību, kritiski pašreizējo situāciju raksturo Saeimas Budžeta komisijas vadītājs.

Tāpēc būtu jāmeklē veids, kā pasargāt hipotekāro kredītu ņēmējus, ierobežojot Euribor piemērošanu, akcentēja politiķis. Reirs piebilda, ka brīvā tirgū katra banka var piedāvāt jebkuru procentu likmi, bet tad, lai attiecīgās bankas nevis slēpjas aiz Euribor, bet gan nosauc to īstajos vārdos -, ka piemēro procentu likmi hiperpeļņas gūšanai.

Taujāts par nodokļa jeb papildu maksājuma uzlikšanu banku virspeļņai, Reirs tam pauž atbalstu un uzskata ienākumi no šāda banku maksājuma būtu jānovirza tieši hipotekāro kredītu ņēmēju atbalstam.

Reizē Budžeta komisijas vadītājs uzsvēra, ka gan jautājumā par nodokli banku virspeļņai, gan par Euribor piemērošanas ierobežošanu priekšlikumiem jānāk no izpildvaras. Reirs apstiprinoši atbildēja, ka priekšlikumiem jānāk no Finanšu ministrijas sadarbībā ar Latvijas Banku un Euribor likmes jautājumā, ja nepieciešams, piesaistot arī kādu citu regulējošo institūciju.

Reizē citādāka pieeja jāattiecina uz tām bankām, kuras neizmanto Euribor likmi hiperpeļņas gūšanai no kredītu ņēmējiem. Jārīkojas tā, lai šīs bankas neciestu negodprātīgo banku dēļ, piebilda politiķis.

Saistībā ar Euribor likmi Reirs skaidroja, ka tās piemērošana kredītiem iepriekš izveidojušies vēsturiski, kad savulaik tā bija naudas cena, ko bankas maksāja par līdzekļu aizņemšanos no ECB. Savukārt tagad bankām pašām ir sava nauda, tā nav jāaizņemas no ECB, tāpēc arī Euribor piemērošana hipotekārajiem kredītiem ir nepamatota, skaidroja Reirs.

Politiķis uzsvēra, ka risinājumu piedāvājumam jānāk no izpildvaras atbilstoši varas atzaru dalījumam. Daudz problēmas rodas no tā, ka viens varas atzars nepamatoti iemaisās otra atzara pilnvarās, kam jau iepriekš uzmanību vērsusi Satversmes tiesa, atzīmēja Budžeta komisijas vadītājs.

Kā ziņots, Latvijas monetārās finanšu iestādes, galvenokārt bankas, šogad pirmajos sešos mēnešos strādāja ar 335,9 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deviņus gadus pēc finanšu krīzes, kuras laikā kredītiestādes smagi apdedzinājās, to politika ir konservatīva, un, kaut arī jaunie aizdevumi aug, kredītportfelī straujas kustības nav manāmas, trešdien ziņo laikraksts Dienas Bizness.

Kopējā banku izsniegtā kredītportfeļa apjoms šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir palicis nemainīgs, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotie dati.

FOTO: Kuras bankas izsniegušas visvairāk kredītu?

Kreditēšanas attīstība pakāpeniski kļūst aktīvāka, un pēc vairāk nekā septiņu gadu kreditēšanas tempu krituma kopš 2016. gada vidus iekšzemes kredītportfelis sācis palielināties, situāciju raksturo Latvijas Bankas ekonomiste Jekaterina Petkeviča. Iekšzemes kredītportfeļa pieaugumu nosaka kredītu atlikuma pieaugums uzņēmumu sektorā. Lai gan mājsaimniecībām no jauna izsniegtie kredīti būtiski palielinās, tomēr kredītportfeļa gada pārmaiņu temps vēl ir nedaudz negatīvs, un mājsaimniecību kredītportfeļa sarukumu joprojām būtiski ietekmē pirmskrīzes periodā izsniegto ilgtermiņa kredītu mājokļa iegādei nozīmīgā atmaksa. Pēc ekspertes domām, turpmāku attīstību kreditēšanas tirgū noteiks straujāka Latvijas tautsaimniecības izaugsme, aktīvāka investīciju piesaiste un, cerams, aktīvāka ES fondu apguve, kredītņēmēju maksātspējas uzlabošanās un vēl joprojām zemās procentu likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru