Bankas

Eesti Krediidipank Latvijas filiāle sāks kreditēšanu un atvērs jaunas filiāles

NOZARE.LV, 13.06.2011

Jaunākais izdevums

AS Latvijas Biznesa banka biznesu pārņēmusī AS Eesti Krediidipank Latvijas filiāle nolēmusi aktīvāk startēt tirgū, ne vien līdz gada beigām trīskāršojot savu kredītportfeli, bet arī atverot jaunus klientu apkalpošanas centrus, sacīja bankas Latvijas filiāles vadītāja Ieva Rācenāja.

Eesti Krediidipank Latvijas filiāle pārņēmusi visu Latvijas Biznesa bankas biznesu, kas saistīts ar depozītu portfeli, kā arī labo kredītportfeli gandrīz trīs miljonu latu apmērā. Visi depozīti, klientu bāze, darbinieki un klientu apkalpošanas centri arī pārgājuši Eesti Krediidipank Latvijas filiālei.

«Tagad mums ir ļoti liela vēlme pelnīt un arī kreditēt. Tas ir mūsu galvenais uzdevums,» sacīja Rācenāja.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem Eesti Krediidipank kredītportfelis ir 2,665 miljoni latu, bet Rācenāja pauda cerību, ka līdz gada beigām kredītportfelis tiks palielināts par 10-12 miljoniem eiro (7-8,4 miljoniem latu). «Mums tas būtu ievērojams cipars, kura sasniegšanai būs ļoti smagi jāstrādā,» neslēpa bankas vadītāja.

Viņa sacīja, ka kopš Eesti Krediidipank Latvijas filiāles oficiālās atvēršanas ļoti daudz strādāts pie juridiskajiem un administratīvajiem jautājumiem, bet pēdējo trīs nedēļu laikā ir apstiprināti četri jauni kreditēšanas produkti, lai vēl šomēnes sāktu kreditēt.

Patlaban Eesti Krediidipank ir divi klientu apkalpošanas centri Rīgas centrā, bet šogad plānots atvērt jaunu ārpus Rīgas centra, kas, pēc Rācenājas domām, arī būs diezgan liels uzdevums.

Savukārt nākamgad Eesti Krediidipank vēlas virzīties ārpus Rīgas. Reģioni, uz kuriem banka skatās, ir Valmiera, Liepāja, Ventspils un Jelgava. «Tās ir pilsētas, kuras ir mūsu saraksta augšgalā,» teica Rācenāja.

Kā ziņots, Igaunijas bankas Eesti Krediidipank Latvijas filiāle Latvijas Biznesa bankas biznesu pārņēma šā gada 15.martā. Attiecīgu lēmumu abu banku akcionāri (Bank of Moscow) pieņēma 2010.gadā.

FKTK padome jau pagājušā gada decembrī deva atļauju Latvijas Biznesa bankas daļu nodošanai Eesti Krediidipank Latvijas filiāles un tās meitasuzņēmuma SIA Radikāls trests īpašumā.

Latvijas Biznesa bankai iepriekš piederēja Igaunijas Eesti Krediidipank 89,28% akciju. Bet 2010.gada oktobra sākumā notika 40% Eesti Krediidipank akciju pārvietošana un Bank of Moscow kļuva par Igaunijas bankas tiešo īpašnieku, ziņoja Igaunijas biznesa laikraksts Aripaev.

Igaunijas Eesti Krediidipank šā gada pirmo ceturksni noslēgusi ar 112 000 eiro (78 714 latu) peļņu, salīdzinot ar 8,8 miljonu eiro (6,18 miljonu latu) zaudējumiem attiecīgajā laika periodā pērn. Bankas aizdevumu portfelis iepriekšējā ceturksnī veidoja gandrīz 139 miljonus eiro (97,6 miljonus latu), kas ir par 1,5% vairāk nekā pagājušā gada ceturtajā ceturksnī.

Savukārt noguldījumu apjoms palielinājies par vairāk nekā trešdaļu - līdz 397 miljoniem eiro (279,01 miljonam latu).

Tikmēr Eesti Krediidipank aktīvu apjoms pieaudzis par 110 miljoniem eiro (77,3 miljoniem latu) un sasniedzis 454 miljonus eiro (319,07 miljonus latu), kas galvenokārt skaidrojams ar Latvijas Biznesa bankas pārņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvārī Aktsiaselts Eesti Krediidipank jauno īpašnieku padome, ņemot vērā bankas jauno stratēģiju, pieņēma lēmumu slēgt Aktsiaselts Eesti Krediidipank Latvijas filiāli un pievērsties turpmākai bankas pakalpojumu sniegšanai vienīgi Igaunijas tirgū.

Aktsiaselts Eesti Krediidipank Latvijas filiāle darbosies līdz šī gada 15.jūnijam, tomēr no šī gada 31.marta Latvijas filiāle vairs nepiesaistīs jaunus klientus un nepieņems jaunus noguldījumus. Visiem esošajiem Latvijas filiāles klientiem tiks veikta esošo noguldījumu un norēķinu kontos esošo naudas līdzekļu atmaksa. Izmaiņas neskars Aktsiaselts Eesti Krediidipank Igaunijas klientus.

Atbilstoši Aktsiaselts Eesti Krediidipank Latvijas filiāles vadītaja Artūra Toma teiktajam, Latvijas filiāle apkalpo aptuveni 1200 klientu un viņiem līdz šī gada maija beigām būs iespēja novirzīt savu naudas plūsmu uz citām kredītiestādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievijas VTB savas akcijas Eesti Krediidipank pārdevusi par 0,8 miljardiem rubļu

LETA, 01.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas finanšu grupā VTB ietilpstošais uzņēmums BM-Bank janvārī sev piederošos 59,7% Igaunijas bankas Eesti Krediidipank akciju pārdevis par 0,8 miljardiem rubļu (13 miljoniem eiro), liecina grupas finanšu pārskats.

Banka paziņojusi, ka darījuma rezultātā tai radušies 0,1 miljarda rubļu zaudējumi.

VTB daļa Igaunijas bankā pārdota ar grupu nesaistītam investoram.

Eesti Krediidipank VTB īpašumā nonāca, kad grupa pārņēma Bank Moskvi (tagad BM-Bank). 2016.gada jūnijā BM-Bank direktoru padome izskatīja jautājumu par dalības Eesti Krediidipank izbeigšanu. VTB piederēja 59,7% Igaunijas bankas Eesti Krediidipank akciju. Pērn novembrī banka informēja, ka iesaistījusies sarunās par sev piederošo akciju pārdošanu.

2015.gadā BM-Bank pārskatā norādīja, ka, neskatoties uz to, ka tā kontrolē vairāk nekā pusi Eesti Krediidipank akciju, Igaunijas bankā tai nav kontroles. Krievijas banka iesaistījās tiesvedībās ar citiem Eesti Krediidipank akcionāriem, kā rezultātā tiesa atņēma VTB pārstāvjiem tiesības Eesti Krediidipank padomē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievijas VTB gatavojas pārdot savas vairākuma akcijas Igaunijas bankā Eesti Krediidipank

LETA, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas finanšu grupa VTB gatavojas pārdot sev piederošo Igaunijas bankas Eesti Krediidipank akciju vairākumu, liecina VTB pirmdien publiskotais finanšu pārskats.

2016.gada septembrī VTB savas investīcijas Eesti Krediidipank no investīcijām partneros pārkvalificēja uz aktīviem, kas tiek turēti pārdošanai, un uzskata, ka pārdošana ir ļoti iespējama, liecina pārskatā sniegtā informācija.

Tajā nav norādīts, vai ir parakstīta kāda nodomu vēstule par "Eesti Krediidipank" pārdošanu.

VTB preses dienestā aģentūrai BNS apstiprināja, ka Krievijas finanšu grupa ir iesaistījusies sarunās par sev piederošo 59,7%

Eesti Krediidipank akciju pārdošanu, tomēr pagaidām neviena vienošanās nav noslēgta.

VTB apstiprina, ka notiek sarunas, lai pārdotu Eesti Krediidipank vairākuma akcijas, informēja finanšu grupas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ieva Rācenāja kļuvusi par Eesti Krediidipank Latvijas filiāles vadītāju

Ieva Mārtiņa, 29.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad martā no PrivatBank valdes aizgājusī Ieva Rācenāja kļuvusi par Eesti Krediidipank Latvijas filiāles (iepriekš Latvijas Biznesa banka) vadītāju.

Par to liecina informācija Eesti Krediidipank Latvijas filiāles informācija. Db.lv jau vēstīja, ka pēc nepilna gada darba PrivatBank valdē tās valdes locekle I. Rācenāja no 18.marta atbrīvota no amata. I.Rācenāja PrivatBank valdē sāka darbu 2010. gada 1. jūnijā. I.Rācenāja no 2005.gada aprīļa līdz 2007.gada martam pildīja Baltic Trust Bank (pirms banku pārņēma GE Money) valdes locekles amata pienākumus, no 2007.gada marta līdz 2009.gada martam bija GE Money Bank valdes priekšsēdētāja un bankas pakalpojumu privātpersonām direktore, bet no 2009.gada marta līdz 2009.gada septembrim pildīja SIA Ecovis Convents Financial Advisers stratēģiskās attīstības projekta direktores amata pienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Inesis Feiferis sācis darbu Latvijas Biznesa bankas valdē

, 12.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ilggadējais Hipotēku bankas vadītājs Inesis Feiferis iecelts par valdes locekli Latvijas Biznesa bankā, kas nesen apvienoja savas darbības ar Eesti Krediidipank Latvijas filiāli.

Informācija Latvijas Vēstnesī liecina, ka izmaiņas bankas valdē veiktas šogad 6. jūlijā. I. Feiferis bija Hipotēku bankas valdes priekšsēdētājs no 1998.gada janvāra līdz 2009.gada augustam, tostarp 2008.gada nogalē, 2009. gada sākumā īslaicīgi pildot arī valsts pārņemtās Parex bankas vadītāja pienākumus.

Latvijas Biznesa banka, saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datiem, pilnībā pieder Krievijas pilsonim Andrejam Molčanovam.

Db.lv jau vēstīja, ka Latvijas Biznesa banka kopš šā gada 15.marta apvienojusi savu darbību ar Eesti Krediidipank, kā rezultātā visus Latvijas Biznesa bankas klientus apkalpos Eesti Krediidipank Latvijas filiāle. Db.lv pērn augustā vēstīja, ka Latvijas Biznesa bankai piederošā (89,28%) Igaunijas banka Eesti Krediidipank izveidojusi bankas filiāli Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

No amata atbrīvoti Latvijas Biznesa bankas padomes locekļi un priekšsēdētājs

Elīna Pankovska, 15.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas Biznesa banka veiktas būtiskas izmaiņas padomes sastāvā, liecina informācija oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis. Tā norāda, ka atbrīvoti padomes locekļi, priekšsēdētājs un arī viņa vietnieks.

No Latvijas Biznesa bankas padomes locekļa amata atbrīvoti Dmitrijs Akuļiņins, Dmitrijs Hamrakulovs un Ņikita Monahovs. Kā arī padomes priekšsēdētājs Pāvels Gorbacevičš un viņa vietnieks Aleksejs Sitņikovs. Savukārt padomē iecelts Krievijas iedzīvotājs Dmitrijs Gončarovs.

Jāatgādina, ka nesen darbu bankas valdē uzsāka bijušais ilggadējais Hipotēku bankas vadītājs Inesis Feiferis. Viņš iecelts par valdes locekli. Latvijas Biznesa banka saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datiem pilnībā pieder Krievijas pilsonim Andrejam Molčanovam.

Db.lv jau vēstīja, ka Latvijas Biznesa banka kopš šā gada 15.marta apvienojusi savu darbību ar Eesti Krediidipank, kā rezultātā visus Latvijas Biznesa bankas klientus apkalpos Eesti Krediidipank Latvijas filiāle. DB pērn augustā vēstīja, ka Latvijas Biznesa bankai piederošā (89,28%) Igaunijas banka Eesti Krediidipank izveidojusi bankas filiāli Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas banka Eesti Krediidipank sākusi procesu, lai pārņemtu zemesgabalu, uz kura atradās 2013.gadā Rīgā sabrukušais lielveikals Maxima, kā arī tam līdzās esošā daudzstāvu māju.

Banka īpašumu pārņems kā aizdevuma nodrošinājumu, un nākotnē plāno to pārdot.

«Kad Krediidipank kļūs par nekustamā īpašuma īpašnieci, visticamāk, mēs to pārdosim, tiklīdz būs tāda iespēja, jo Krediidipank nav ieinteresēta nekustamajā īpašumā Latvijā,» sacīja Eesti Krediidipank mārketinga vadītāja Tīna Tali.

Tā kā Eesti Krediidipank bija šī īpašuma ķīlas turētājs, izsolē iegūtie līdzekļi pārskaitīti bankai.

Izsolē par 3,9 miljoniem eiro pārdota SIA Homburg Zolitude piederošā daudzstāvu māja, kas atrodas Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20. Izsoli rīkoja zvērināts tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs un tās sākumcena bija 3,2 miljoni eiro. Izsole notika no 23.maija līdz 22.jūnijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Par Eesti Krediidipank lielāko akcionāru kļūs Šveices uzņēmums

Jānis Rancāns, 16.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eesti Krediidipank akcionāri parakstījuši bankas akciju pirkšanas – pārdošanas līgumu, kura realizācijas gadījumā Maskavas Bankai vairs nebūs kapitāldaļas Igaunijas bankā un tās lielākais īpašnieks kļūs Šveices uzņēmums.

Savu daļu Eesti Krediidipank pārdos arī divi Kipras uzņēmumi – Lazuron Investments Ltd un Olix Holding Ltd, kā arī bankas vadībai piederošie uzņēmumi Firmex Investeeringud un Genovia Invest, vēsta postimes.ee.

Paredzēts, ka darījuma rezultātā par lielāko Eesti Krediidipank akcionāru kļūs Šveices uzņēmums RLS Finance SA. Uzņēmuma rīcībā varētu nonākt pat 44% Igaunijas bankas daļu. Plānots, ka darījums tiks pabeigts tuvāko mēnešu laikā.

Šā gada maijā Igaunijas tiesa, pēc Maskavas Bankas pieprasījuma, arestēja 27,57% Eesti Krediidipank akcijas. Arests bija saistīts ar iepriekšējā Maskavas Bankas prezidenta darījumiem. Maskavas Banka uzsvēra, ka tās daļa Igaunijas bankā tika pārdota nelikumīgi un, kā rezultātā, Maskavas Bankas akciju skaits samazinājās no 43,79% līdz 16,22%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Informāciju par patiesajiem labuma guvējiem reģistrējuši 10% ārvalstu komersantu filiāļu

Db.lv, 07.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar šā gada 1.jūliju spēkā stājušies grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā paredz, ka līdz 2021.gada 1.janvārim patiesos labuma guvējus jāatklāj arī Latvijā reģistrētajām ārvalstu komersantu filiālēm un pārstāvniecībām, informē Lursoft.

Lursoft apkopotā informācija rāda, ka šobrīd Latvijā reģistrētas 676 ārvalstu komersantu filiāles, bet no tām informāciju par patiesajiem labuma guvējiem reģistrējusi vien retā. Lursoft izpētījis, ka uz šā gada1.decembri patiesos labuma guvējus nebija norādījušas 604 ārvalstu komersantu filiāles, tātad, 89,35% no kopējā skaita. Lursoft atgādina, ka šiem subjektiem iespēja izpildīt likuma prasības ir vēl līdz 1.janvārim, jo pretējā gadījumā, to neizdarot, filiāle var tikt izslēgta no reģistra.

Izpētot to ārvalstu komersantu filiāļu datus, kuras vēl nav sniegušas informāciju par saviem patiesajiem labuma guvējiem, Lursoft secinājis, ka sestā daļa no tām reģistrētas pēdējo divu gadu laikā. Šogad vien reģistrētas 38 ārvalstu komersantu filiāles, kuras līdz šim nav sniegušas ziņas par saviem patiesajiem labuma guvējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas banka «Coop Pank» svītrota no ASV sankcijām pakļauto uzņēmumu saraksta, paziņojusi ASV Finanšu ministrija.

«Coop Pank», kuras nosaukums tolaik bija «Eesti Krediidipank», 2016.gadā tika iekļauta to uzņēmumu sarakstā, pret kuriem noteiktas ASV sankcijas saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā. Tolaik bankas akciju kontrolpakete piederēja Krievijas bankai «BM Bank», pret kuru savukārt tika noteiktas Savienoto Valstu sankcijas, jo tā pieder sankcijām pakļautajai bankai VTB, kuras akciju kontrolpakete pieder Krievijas valstij.

2017.gada janvārī «BM Bank» piederošos 59,7% «Eesti Krediidipank» akciju iegādājās Igaunijas mazumtirdzniecības grupa «Coop Eesti». 2017.gada septembrī «Eesti Krediidipank» tika pārdēvēta par «Coop Pank».

«Eesti Krediidipank» 1992.gadā nodibināja bijušais Igaunijas centrālās bankas prezidents Reins Otsasons un vietējie uzņēmēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai ārvalsts komersanta filiāle varētu izvairīties no nodokļu nomaksas izslēgšanas gadījumā?

Zane Džule, juriste; Zvērinātu advokātu birojs BORENIUS, 15.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nejauši uzdūros vienam, manuprāt, ļoti interesantam Administratīvās apgabaltiesas spriedumam, kas sašūpoja manu līdzšinējo pārliecību par ārvalsts komersanta filiāles statusu (jānorāda, ka pieteicējs šo spriedumu ir pārsūdzējis, tāpēc, iespējams, Augstākās tiesas Senāts lems savādāk).

Īsumā par lietas būtību (Administratīvās apgabaltiesas sprieduma pilns teksts pieejams šeit. )

- ārvalsts komersants Latvijā nodibinājis ārvalsts komersanta filiāli, bet pēc kāda laika nolēmis izbeigt filiāles darbību Latvijā un izslēdzis no Uzņēmumu Reģistra;

- pēc filiāles izslēgšanas no Uzņēmumu Reģistra, ārvalsts komersants konstatējis, ka filiālei Latvijā bijusi nodokļu pārmaksa, tāpēc ārvalsts komersants Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iesniedzis lūgumu atmaksāt pārmaksātos nodokļus;

- VID atteicies atmaksāt pārmaksātos nodokļus un kā galvenie argumenti tika minēti: (a) filiāle saskaņā ar Komerclikuma 24.pantu ir likvidēta, tas ir, filiāle ir beigusi pastāvēt kā tiesību subjekts, un tikai filiālei kā nodokļu maksātājam ir tiesības pieprasīt pārmaksātā nodokļa atmaksu, un, (b) likvidētās filiāles nodokļu pārmaksa tiek dzēsta saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 25.1 pantu;

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Krievijas miljardierim piederošās Latvijas Biznesa bankas padomē izmaiņas

Gunta Kursiša, 08.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1992. gadā dibinātās un miljardierim Andrejam Molčanovam piederošās Latvijas Biznesa bankas, kas pērn apvienojās ar Igaunijas a/s Eesti Krediidipank, padomē notikušas izmaiņas, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Latvijas Biznesa bankas padomi pametis tās līdzšinējais loceklis Krievijas pilsonis Andrejs Caregorodcevs (Andrey Tsaregorodtsev). A. Caregorodcevs kopš pērnā gada darbojas arī izdevniecības Petits valdē, ieņemot tās vadītāja amatu.

Bankas padomē turpina darboties tās priekšsēdētājs Jakovs Šurs un padomes locekļi Dmitrijs Gončarovs un Ainis Dābols, liecina informācija bankas mājas lapā. Savukārt bankas valdi vada Inesis Feifers, bet valdes locekļu amata pienākumus pilda Natālija Kovaļova, Nelli Sorokina un Andrejs Kuzins.

2010. gadā bankas galvenais akcionārs Bank Moskvi (Банк Москвы) pieņēma lēmumu reorganizēt meitas uzņēmuma darbību Baltijas reģionā. Saskaņā ar akcionāru pieņemto lēmumu apvienot a/s Latvijas Biznesa banka un a/s Eesti Krediidipank darbību a/s Latvijas Biznesa banka pērnā gada martā nodeva savu biznesa daļu a/s Eesti Krediidipank Latvijas filiālei. Reorganizētā banka praktisku darbu ar klientiem uzsāka 2012. gada martā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bank of Moscow soli tuvāk pilnīgas kontroles iegūšanā pār igauņu banku

Gunta Kursiša, 21.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas VTB Group piederošā Bank of Moscow (Банк Москвы) grasās palielināt sev piederošo daļu apjomu Igaunijas Eesti Krediidpank, citējot Igaunijas laikrakstu Äripäev, vēsta BBN.

Bank of Moscow plāno palielināt savu daļu bankā līdz 66%, pavēstīja Bank of Moscow viceprezidents Aleksandrs Jašņiks (Alexander Yashnik). Pašlaik Bank of Moscow pieder 59% akciju Igaunijas Krediidipank.

«Sev piederošo bankas akciju apjoma palielināšana ir vienīgais veids, kā varam iegūt pilnīgu kontroli bankā,» norādīja A. Jašņiks. Savukārt Krediidipank tālāka pārdošana nākotnē ir atkarīga no VTB Group plāniem. VTB pieder 95% Bank of Moscow daļu.

Eesti Krediidipank 2012. gadu noslēdza ar 2,2 miljonu eiro peļņu iepretim 2,3 miljonu eiro zaudējumiem, kas bankai radās 2011. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas uzņēmums "Eesti Gaas" nepieciešamās atļaujas dabasgāzes sadales sistēmas operatora Latvijā AS "Gaso" iegādei cer saņemt šovasar, intervijā sacīja "Eesti Gaas" valdes priekšsēdētājs Marguss Kāsiks.

"Protams, ka atļaujas mēs saņemsim tad, kad saņemsim, jo mūsu spēkos nav to kaut kā ietekmēt. Tomēr es ceru, ja viss notiks kā plānots, nepieciešamās atļaujas mēs saņemsim jau vasarā. Tomēr, protams, prognozēt to ir sarežģīti. Pašlaik mums ir bijušas dažas tikšanās ar ministriju pārstāvjiem, lai iepazīstinātu ar savu darbību un izstāstītu, kas mēs esam," teica Kāsiks.

Taujāts par iemesliem, kādēļ "Eesti Gaas" nolēma iegādāties "Gaso", viņš pauda, ka pirmais ir vēlme paplašināt "Eesti Gaas" darbību.""Eesti Gaas" pirms septiņiem gadiem bija tādā pašā situācijā, kādā šodien ir "Latvijas gāze". Mēs bijām relatīvi mazs uzņēmums, kas strādāja tikai Igaunijā. Pēdējo gadu laikā, kopš mums ir jauni īpašnieki, jauns menedžments, mēs esam ievērojami auguši un, strādājam sākot no Somijas un beidzot ar Poliju," minēja Kāsiks, piebilstot, ka pamatā tā ir gāzes tirdzniecība, bet Igaunijā uzņēmums pārvalda arī gāzes sadales infrastruktūru, tādēļ zina, kā to darīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pirmajā ceturksnī pelnošākās bankas - Swedbank, ABLV Bank un Rietumu banka

LETA, 08.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Latvijā strādājošajām bankām pirmajā ceturksnī pelnošākās bankas bija Swedbank, ABLV Bank un Rietumu banka.

Swedbank strādāja ar 23,65 miljonu eiro peļņu, ABLV Bank ar 20,08 miljonu eiro peļņu, Rietumu banka ar 19,49 miljonu eiro peļņu, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas publicētā statistika.

SEB bankas peļņa pirmā ceturkšņa beigās - 9,39 miljoni eiro, bankas Citadele - 5,37 miljoni eiro, DNB bankas - 4,14 miljoni eiro, Norvik bankas - 2,9 miljoni eiro, PrivatBank - 2,55 miljoni eiro, Baltikums Bank - 2,47 miljoni eiro, Expobank - 2,42 miljoni eiro.

Latvijas Pasta bankas peļņa pirmajā ceturksnī - 1,14 miljoni eiro.

Reģionālā investīciju banka šogad trīs mēnešos nopelnījusi 978 700 eiro, Bank M2M Europe - 898 100 eiro, Rigensis Bank - 896 700 eiro, Danske Bank Latvijas filiāle - 785 300 eiro, Bigbank Latvijas filiāle - 488 300 eiro, Baltic International Bank - 305 900 eiro, Eesti Krediidipank Latvijas filiāle - 6700 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) 22.jūnijā pieņēmusi lēmumu atļaut AS "Eesti Gaas" iegūt izšķirošu ietekmi pār AS "Gaso". KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

AS "Eesti Gaas" grupas uzņēmumi pārdod klientiem cauruļvadu dabasgāzi, saspiestu dabasgāzi (CNG), saspiestu biometānu (CBM) un sašķidrinātu dabasgāzi (LNG), kā arī pārvalda lielāko gāzes sadales tīklu Igaunijas teritorijā. AS "Eesti Gaas" grupa aktīvi nodarbojas ar starptautisko gāzes vairumtirdzniecību. Vēl minētā uzņēmumu grupa nodarbojas arī ar saules enerģijas ražošanu un pārdošanu, kā arī ar elektroenerģijas mazumtirdzniecību.

“Eesti Gaas novērtē Latvijas valdības uzticību – mēs pilnībā saprotam sadales tīkla kā stratēģiska uzņēmuma nozīmi un vēlamies dalīties pieredzē kā gāzes tīklu operators, attīstīt uzņēmumu un piedāvāt Latvijas gāzes patērētājiem vislabākos pakalpojumus. Mūsu uzņēmumam sadales tīkla iegāde Latvijā ir nozīmīgs solis Eesti Gaas darbības izvēršanai, lai mēs reģionā kļūtu par lielāko enerģētikas uzņēmumu ar privāto kapitālu” norāda Eesti Gaas valdes priekšsēdētājs Marguss Kāsiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpilī klientiem durvis ir vērusi jauna koncepta bankas Citadele filiāle. Tajā ir ieviests jauns klientu apkalpošanas veids – klienti vairs netiek apkalpoti pie letes, bet gan pie apaļiem galdiem, informē uzņēmumā.

Tāpat filiāle ir ieguvusi jaunu dizainu un interjeru. Šāda klientu apkalpošanas koncepta filiāles bankai Citadele šobrīd ir trīs: Jelgavā, iepirkšanās un izklaides centrā «Akropole» un tagad arī Daugavpilī.

Uzņēmumā norāda, ka līdz šādam filiāles konceptam banka Citadele nonāca pakāpeniski, un laika gaitā jau īstenoti daži citi filiāļu interjera un dizaina risinājumi. Tā piemēram, cita veida interjera risinājums jau īstenoti filiālē «Skanste», Jēkabpils filiālē, kā arī Citadeles filiālēs Lietuvā un Igaunijā.

«Daugavpils filiāle ir ieguvusi jaunu dizainu atbilstoši Citadeles zīmola vadlīnijām, un esam arī izmainījuši klientu apkalpošanas veidu. Ja agrāk bankas darbinieki apkalpoja klientus aiz letes, tagad pie apaļa galda,» saka bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītāja Anna Fišere- Kaļķe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Antonovs bija plānojis iegādāties banku Igaunijā

Gunta Kursiša, 15.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas oligarham un bijušajām Snoras bankas un Latvijas Krājbankas īpašniekam Vladimiram Antonovam esot bijuši plāni iegādāties arī banku Krediidipank Igaunijā, citējot Postimees, raksta BBN.

V. Antonova Igaunijas bankas iegādes plānus izmeklētājiem atklāja Indreks Poders (Indrek Poder) - bijusī nacionālās drošības aģentūras KAPO amatpersona, kas šogad tika arestēta aizdomās par kukuļdošanu lielos apmēros.

Medijs raksta, ka V. Antonova Krediidipank iegādes plāns varētu izdoties, jo Maskavas Banka (Bank of Moscow) bija ieinteresēta pārdot tai piederošos 40% bankas daļu. V. Antonovs par darījumu esot bijis gatavs maksāt Bank of Moscow 23 milj. eiro, ko tā prasījusi par savu Krediitdipank daļu. Tomēr darījums galu galā nav izdevies konflikta dēļ, kas izcēlās starp pašreizējiem bankas akcionāriem un Krediidipank vadību, savukārt I. Podera loma šajā konfliktā bija centieni to «izlīdzināt».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien iedzīvotāju aktivitāte saistībā ar latu nomaiņu uz eiro pieaugusi, norāda banku pārstāvji.

Ceturtdien SEB bankas bankomātos līdz plkst.14 kopā izmaksāti 1,8 miljoni eiro (1. janvārī pa visu diennakti eiro izmaksāts 1,1 miljons eiro), bet iemaksāti - 673 tūkstoši latu (1. janvārī pa visu diennakti - 363 tūkstoši latu), un bankomātus kopā izmantojuši 26,4 tūkstoši klientu, informē SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere.

Viņa norāda, ka jau šobrīd var novērot, ka šī būs viena no aktīvākajām bankomātu izmantošanas dienām pēdējo nedēļu laikā. Redzams, ka cilvēki vēlas iepazīties ar jauno valūtu, par ko liecina bankas dati - vakardienas laikā 17% apmeklētāju bija izvēlējušies izņemt 5 eiro un 21% - 10 eiro. Tāpat banka saņem daudz jautājumus, piemēram, filiālē klients lūdza Vācijas eiro un eiro centu monētas samainīt pret latu monētām, jo tas palielina viņa drošības sajūtu. Tāpēc banka atgādina klientiem, ka Latvijā visu eirozonas valstu eiro banknošu un monētu nomināli ir vienlīdz oficiāli maksāšanas līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Eesti Energia izveido atjaunojamās enerģijas ražošanas uzņēmumu

Dienas Bizness, 22.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enefit mātes uzņēmums Eesti Energia, kurš ir Baltijā lielākais elektroenerģijas ražotājs, apvieno enerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem vienā uzņēmumā - Enefit Taastuvenergia, teikts paziņojumā medijiem.

Šis uzņēmums pārvaldīs visas kompānijas struktūrvienības, kas nodarbojas ar atjaunojamās enerģijas ražošanu, tādējādi kļūstot par vienu no lielākajiem atjaunojamās enerģijas ražošanas uzņēmumiem Baltijas valstīs. Šis ir būtisks stratēģisks solis, lai nākamo piecu gadu laikā Eesti Energia divkārt palielinātu alternatīvo un tostarp arī atjaunojamo energoresursu izmantošanas apjomu.

«Pašlaik no atjaunojamiem energoresursiem, sadzīves atkritumiem un slānekļa gāzes mēs kopumā gadā saražojam vairāk nekā 700 gigavatstundu elektroenerģijas. Mūsu mērķis ir šo apjomu līdz 2020. gadam palielināt vairāk nekā divas reizes. Tas būtu līdzvērtīgs ceturtajai daļa no visas Igaunijas elektroenerģijas patēriņa. Šī plāna īstenošanai mēs esam apvienojuši vienā uzņēmumā līdz šim sadrumstalotās atjaunojamās enerģijas ražošanas struktūrvienības mūsu kompānijas iekšienē,» skaidro Eesti Energia valdes priekšsēdētājs Hando Suters.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), ne Dānijas banku grupas «Danske Bank» Latvijas filiāle nekomentē publiski izskanējušo informāciju par iespējamiem plāniem aiziet no Baltijas valstīm.

«Danske Bank» Latvijā Komunikācijas nodaļas vadītāja Zane Strade aģentūrai LETA norādīja, ka šovakar nekomentēs izskanējušo informāciju.

Savukārt FKTK pārstāve Ieva Upleja aģentūrai LETA teica, ka bankas plānus aiziet no Latvijas tirgus nevar nedz apstiprināt, nedz noliegt. «Mēs respektējam tirgus dalībnieka tiesības un pirms banka pati nav sniegusi nekādu informāciju, es neesmu pilnvarota neko teikt,» sacīja Upleja.

Ziņu aģentūras BNS Lietuvas birojam divi savstarpēji nesaistīti avoti trešdien apliecinājuši, ka «Danske Bank» Lietuvas filiāle ceturtdien varētu paziņot par saviem plāniem aiziet no Lietuvas un, iespējams, no visām Baltijas valstīm. Tomēr «Danske Bank» pakalpojumu centrs, kas darbojas Viļņā un paplašinās, saskaņā ar aģentūras rīcībā esošo informāciju turpinās darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) ieskatā nepieciešams nodrošināt pakāpenisku krājaizdevu sabiedrību sektora attīstību, sākot to ar juridisku personu kreditēšanu, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja FM Kredītiestāžu un maksājumu pakalpojumu politikas nodaļas departamenta direktora vietniece Dina Buse.

Komisijas sēdē deputāti vērtēja grozījumus Krājaizdevu sabiedrību likumā, pirms balsojuma par otrajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem. Komisijas diskusija noritēja par partijas "Progresīvie" priekšlikumu atļaut krājaizdevu sabiedrības paju iegādes kreditēšanu, kā arī sākt juridisko personu kreditēšanu.

Buse norādīja, ka, ņemot vērā citu valstu darbības modeļus par krājaizdevu sabiedrību otrā līmeņa veidošanu, ir nepieciešams mērķtiecīgi nodrošināt pakāpenisku krājaizdevu sabiedrību sektora attīstību, uzsākot to ar juridisku personu kreditēšanu, jo pie esošās situācijas nav iespēju veidot otrā līmeņa krājaizdevu sabiedrību.

Buse informēja, ka no patlaban Latvijā esošajām 29 krājaizdevu sabiedrībām juridisko personu kreditēšanu varētu sākt septiņas sabiedrības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pirmajā ceturksnī lielākā peļņa starp Latvijas bankām bija Swedbank, kurai seko Rietumu banka, ABLV Bank un SEB banka, savukārt zaudējumi bija divām bankām - Eesti Krediidipank Latvijas filiālei un PrivatBank, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotie dati.

2017.gada pirmajos trijos mēnešos Swedbank peļņa bija 24,192 miljoni eiro, kas ir par 0,05% mazāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, un veidoja 23,1% no kopējās banku sektora peļņas.

Vienlaikus Rietumu bankas peļņa šogad pirmajos trijos mēnešos bija 15,431 miljons eiro, kas ir par 8,6% mazāk nekā pirms gada, un veidoja 14,7% no kopējās banku sektora peļņas, ABLV Bank nopelnījusi 14,761 miljonu eiro, kas ir par 31,4% mazāk, un veidoja 14,1% no kopējās banku sektora peļņas, bet SEB bankas peļņa bija 14,53 miljoni eiro, kas ir par 81,4% vairāk nekā pērn pirmajā ceturksnī, un veidoja 13,9% no kopējās banku sektora peļņas.

Pārējo Latvijas banku peļņa šogad pirmajā ceturksnī nepārsniedza desmit miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī traģiski sagruvušā lielveikala Maxima ēkai Rīgā, Priedaines ielā 20, pieguļošajā daudzstāvu jaunbūvē vairākos dzīvokļos bija sākti iekārtošanas darbi, liecina laikraksta Diena rīcībā nonākusī informācija.

Dizaineri vairāku dzīvokļu nākamo īpašnieku uzdevumā nepabeigtajā ēkā izstrādājuši interjera projektus. Ēkas attīstītāja un īpašnieka SIA Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane šādu informāciju gan noliegusi, sakot, ka interjers bijis izveidots tikai vienā dzīvoklī, ko rādīja iespējamiem pircējiem. Viņa atklājusi, ka vairāki dzīvokļi bijuši rezervēti, taču uzreiz pēc traģēdijas visas rezervācijas atceltas un iemaksātā nauda pārskaitīta klientiem.

Divpadsmit stāvu jaunbūves projektam dots nosaukums Urbeto. Spāru svētki tajā notika pērnajā pavasarī, bet jaunbūves nodošana ekspluatācijā bija paredzēta šā gada maijā. Tajā izbūvēts 131 dzīvoklis - dominē divu un triju istabu apartamenti, norāda Diena. Jau celtniecības laikā vairākas bankas piedāvājušas īpašus kreditēšanas nosacījumus dzīvokļu iegādei šajā kompleksā. Piemēram, Eesti Krediidipank piedāvājusi finansēt līdz pat 85% darījuma summas, nepieprasot dzīvokļa vērtējumu. Īpašuma cena Urbeto projektā bijusi no 1200 eiro kvadrātmetrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas banka Eesti Krediidipank iekļauta ASV sankciju sarakstā, un ņemot vērā, ka Latvijā strādā tās filiāle, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) komunicē ar Igaunijas uzraugiem, informē FKTK Komunikācijas daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Upleja.

Notikušais ir vērtējams kā sektorāla jeb mērķa sankcija, proti, bankas iekļaušana šajā ASV sankciju sarakstā nozīmē, ka tiek ierobežota tās pieeja ASV finanšu tirgiem. Latvijas komercbankas tuvākajā laikā saņems informāciju no FKTK par turpmākajiem soļiem.

« Mums ar nožēlu jākonstatē, ka Igaunijā reģistrēta kredīitiestāde, kurai ir atļauja darboties Latvijā ar filiāles starpniecību, ir iekļauta šādā sankciju sarakstā.

Te ir nopietns darbs veicams Igaunijas kolēģiem sava tirgus uzraudzībā. Mēs patlaban esam saziņā ar viņiem,» piebilst I. Upleja.

Bankas pārstāvji skaidro, ka ASV sankcijas neattiecas ne uz klientu kontiem, ne ikdienas darbībām, un Krediidipank neplāno emitēt obligācijas, kuras plānots pārdot ASV investoriem. Pēc bankas preses sekretāra Allana Sona teiktā, sankcijas attiecas uz bankas stratēģisko akcionāru – Krievijas banku BM Bank, kurai pieder 59% Igaunijas bankas akciju. Aptuveni 10% bankas akciju pieder Nordea Bank Finland Plc, 10% - Luksemburgas kompānijai Saratoga Finance SPF, 10% - Virdžīnu salās reģistrētajam East European Capital Investment, 5% - Austrijas Raiffeisen Bank Investment, bet 5% - Igaunijas Radio Elektroniks OU.

Komentāri

Pievienot komentāru