Jaunākais izdevums

Izskatot bijušās LKB Līzings valdes locekles Ditas Danosas, kas zaudēja amatu grūtniecības dēļ, lietu, Eiropas Savienības tiesa atzinusi, ka Latvijas normatīvo aktu bāze neatbilst ES standartiem un D. Danosa no amata LKB Līzings atstādināta nepamatoti.

D. Danosa tiesā lūdza atzīt, ka starp LKB Līzingu un viņu bijis noslēgts darba līgums un atzīt par spēkā neesošu lēmumu par viņas atsaukšanu no valdes locekles amata, un atjaunot viņu iepriekšējā darbā par valdes locekli.

Augstākās Tiesas Senāta Civillietu departaments pagājušajā gadā pieņēma lēmumu apturēt lietas izskatīšanu un šajā lietā lūgt EST prejudiciālo lēmumu.

D. Danosa prasībā norādīja, ka ar LKB līzinga lēmumu viņa iecelta par sabiedrības valdes locekli un padome apstiprinājusi atalgojumu, mēnesī nosakot 2800 latu algu. Sabiedrības padomes priekšsēdētājam tiks uzdots noslēgt ar viņu nepieciešamos līgumus šī lēmuma izpildei.

Atbilstoši lēmuma izpildei D. Danosa noformējusi darba līgumu starp viņu un LKB līzingu, taču tas nekad nav ticis parakstīts. Ar D. Danosu netika noslēgts arī nekāds cits civiltiesisks līgums, kas regulētu Danosas valdes locekles pienākumu pildīšanu.

Vēlāk sabiedrības vienīgā dalībniece AS Latvijas Krājbanka pieņēma lēmumu atsaukt D. Danosu no LKB līzinga valdes locekles amata.

D. Danosa prasības pieteikumā norādīja, ka viņa, laikā kamēr ieņēma amatu LKB Līzings, ārstējusies klīnikā Biķernieki un pēc sarunas ar Latvijas Krājbankas valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Bondaru un LKB Līzinga padomes locekli Ilzi Bagatsku par LKB līzinga valdes un padomes sadarbību viņai strauji pasliktinājās veselības stāvoklis. Šie veselības traucējumi bijuši saistīti ar D. Danosas grūtniecību.

Pēc tam D. Danosa saņēmusi LKB līzinga valdes locekles Lauras Mežakas parakstītu dokumentu, kurā informēta par to, ka ir atsaukta no valdes locekles amata.

D. Danosa uzskatīja, ka atbrīvošana no darba ir notikusi, pārkāpjot Darba likuma normas. LKB Līzings D. Danosas prasību neatzina, norādot, ka tā ir nepamatota un pilnībā noraidāma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ditas Danosas atlaišana no LKB Līzings bijusi likumīga

Elīna Pankovska, 19.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Senāts noraidījis bijušās SIA LKB Līzings valdes locekles Ditas Danosas kasācijas sūdzību ieilgušajā strīdā ar LKB Līzings.

Tādējādi par pamatotu un pareizu atzīta D.Danosas atbrīvošana no LKB Līzings valdes locekles amata, informē Krājbanka, norādot, ka tiesas lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Tomēr jāatgādina, ka, izskatot D.Danosas, lietu, Eiropas Savienības tiesa atzinusi, ka Latvijas normatīvo aktu bāze neatbilst ES standartiem.

D.Danosa tiesā lūdza atzīt, ka starp LKB Līzingu un viņu bijis noslēgts darba līgums un atzīt par spēkā neesošu lēmumu par viņas atsaukšanu no valdes locekles amata, un atjaunot viņu iepriekšējā darbā par valdes locekli.

D.Danosa prasībā norādīja, ka ar LKB līzinga lēmumu viņa iecelta par sabiedrības valdes locekli un padome apstiprinājusi atalgojumu, mēnesī nosakot 2800 latu algu. Sabiedrības padomes priekšsēdētājam tiks uzdots noslēgt ar viņu nepieciešamos līgumus šī lēmuma izpildei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Citadele apkalpos likvidējamās LKB Life klientus

Jānis Rancāns, 23.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele un Citadele Life noslēgusi līgumu ar Latvijas Krājbankas meitas sabiedrību LKB Life, kas šobrīd atrodas likvidācijas procesā, par pakalpojumu sniegšanu līdzšinējiem LKB Life klientiem, informē banka.

Daļu likvidējamās LKB Life ar klientiem noslēgto dzīvības apdrošināšanas līgumu ir pārņēmusi Citadele Life, savukārt tiem klientiem, ar kuriem LKB Life dzīvības apdrošināšanas līgumus izbeigs, atbilstoši sniegtajām LKB Life norādēm banka Citadele no šī gada 3. septembra veiks uzkrājumu summu izmaksu.

Kā skaidroja Citadele Life valdes priekšsēdētāja Jolanta Jērāne, Citadele Life ir pārņēmusi visus LKB Life noslēgtos līgumus Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu veidošanu 100+. Līdz ar to līdzšinējie LKB klienti, ar kuriem ir noslēgti šādi līgumi, kļuvuši par Citadele Life klientiem. J. Jērāne uzsvēra, ka Citadele Life pārņemtos līgumus turpina pildīt ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādus paredzēja LKB Life, tajā skaitā saglabājas garantētā procentu likme un uz Citadele Life šiem klientiem ir pārgājusi tāda uzkrājuma summa, kādu aprēķinājis LKB Life.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Tava tuvākā banka Krievijas miljardiera problēmu ēnā

Dienas Bizness, 22.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(340).jpg

Latvijas ekonomikai pēdējo gadu laikā ir nemainīga kāda būtiska iezīme - ar zināmu regularitāti sākas noteikti procesi, par kuru patieso būtību, kā arī gaidāmo nākotni nav ne mazākās skaidrības. Šobrīd, kā mēdz teikt, dienas kārtībā, ir Latvijas Krājbanka (LKB), attiecībā uz kuras darbību Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir noteikusi naudas izņemšanas ierobežojumu.

Iemesls tam ir vienkāršs - Lietuvas valdība faktiski ir nacionalizējusi LKB māteskompāniju Snoras bankas, kuras lielākais īpašnieks ir nu jau bēdīgi slavenais Krievijas miljardieris Vladimirs Antonovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RD Vienotība un Ušakovs apmainās ar «laipnībām» saistībā ar Krājbankas lietu

Elīna Pankovska, 27.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Rīgas domes iesniegtā pieteikuma Rīgas apgabaltiesai par maksātnespējīgās a/s Latvijas Krājbanka (LKB) maksātnespējas procesa administratora atcelšanu un domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) paustās nostājas, sarosījušies Rīgas domes (RD) bloka Vienotība deputāti.

Viņi aicina N. Ušakovu informēt sabiedrību un deputātus par saviem nodomiem saistībā ar LKB, piebilstot, ka mēra nodomi aizdomīgi sakrītot ar bijušā bankas īpašnieka Vladimira Antonova domām. Savukārt N. Ušakovs, atbildot uz šiem pārmetumiem, aicina opozīciju nemelot un rūpēties par rīdziniekiem, nevis LKB administratoriem, kuri saņemot milzīgus honorārus.

Opozīcijas deputāti atzīmē, tā kā N.Ušakovs Rīgas domes vārdā publiski pauž informāciju par LKB, bet jautājumi par domes rīcību saistībā ar LKB neesot apspriesti ar pārējiem Rīgas domē ievēlētajiem deputātiem, Vienotība aicina N.Ušakovu 28.martā notiekošajā RD Finanšu un administrācijas lietu komitejā iekļaut jautājumu par pašvaldības turpmāko rīcību saistībā ar LKB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LKB Life apdrošināšanas licences tomēr anulēs

Žanete Hāka, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu no 20. aprīļa anulēt visas AAS LKB Life izsniegtās licences apdrošināšanas veikšanai.

FKTK padome marta sākumā nolēma visas LKB Life izsniegtās licences apdrošināšanas veikšanai nevis anulēt, bet to darbību uz laiku apturēt, jo tādējādi tiek saglabāta iespēja Latvijas Krājbankas, kas ir LKB Life lielākais akcionārs, administratoram atbilstoši kreditoru interesēm lemt par LKB Life akciju pārdošanu.

Licenču darbība tika apturēta līdz 19.aprīlim, tomēr šodien nolemts licences anulēt.

Šāds lēmums pieņemts, jo kopš AAS LKB Life licenču apturēšanas 1. martā nav izdevies atrisināt radušās problēmas, kas saistītas ar AAS LKB Life daļas sava pamatkapitāla zaudēšanu AS Latvijas Krājbanka, līdz ar to apdrošināšanas licenču darbība nevar tikt atjaunota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK līdz šim nav konstatējis pārkāpumus Krājbankas administratora darbā; atlīdzībā saņemti 3,55 miljoni latu

Ieva Mārtiņa, 02.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) līdz 2012.gada beigām, uzraugot likvidējamās Latvijas Krājbankas administratora KPMG Baltics darbu, tajā likuma pārkāpumus nav atklājusi.

KPMG, kas ik pa laikam izpelnās asu kritiku, bankas administrators ir kopš 2011.gada nogales un līdz šā gada maija beigām atlīdzībā kopumā saņēmis 3,55 miljonus latu, liecina Db.lv aplēses, izmantojot laikrakstā Latvijas Vēstnesis sniegtās administratora atskaites. Tajā skaitā šogad piecos mēnešos administrators saņēmis 804 tūkstošus latu, kas ir par 35,6% mazāk nekā pērn šajā laikā.

«FKTK uzmanīgi seko līdzi Latvijas Krājbankas (LKB) maksātnespējas administratora KPMG Baltics darbībai, un, pamatojoties uz īstenotajiem uzraudzības pasākumiem - klātienes pārbaudi, saņemtajām atskaitēm, pārskatiem un atsevišķi lūgtajiem paskaidrojumiem - varam apliecināt, ka administratora līdzšinējā darbība atbilst likumam. Jāatzīmē, ka aizvadītā gada laikā saņemtas vairākas sūdzības par administratora darbu, kas izskatītas Rīgas apgabaltiesā, taču arī tiesa nav konstatējusi administratora rīcībā kādus pārkāpumus,» Db.lv atklāja FKTK pārstāve Laima Auza.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu uz laiku līdz 2012. gada 19. aprīlim apturēt visu Latvijas Krājbankas meitas uzņēmuma ASS LKB Life izsniegto ličenču apdrošināšanas veikšanai darbību.

Komisija norāda, ka līdz noteiktajam termiņam LKB Life nebūs atļauts slēgt jaunus apdrošināšanas līgumus un piesaistīt jaunus klientus. FKTK uzsver, ka līdz šim noslēgtie apdrošināšanas līgumi turpina savu darbību un LKB Life nodrošinās saistību izpildi pret apdrošinātājiem, jo apdrošinātāja rīcībā šobrīd ir pietiekoši daudz līdzekļu, lai segtu gan fizisku, gan juridisku personu prasījumus.

FKTK norāda, ka lēmums apturēt licences apdrošināšanas veikšanai pieņemts, jo LKB Life šobrīd neizpilda Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma prasības, t.i., nenodrošina maksātspējas prasības izpildi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Krājbanka - sanācija vai bankrots

Aigars Lūsis, Sertificēts maksātnespējas adminsitratots, zvērināts advokāts, 24.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012 .gada 23. janvāris ir ļoti svarīgs datums daudzu Latvijas valsts iedzīvotāju un uzņēmumu ikdienā, kas var būtiski ietekmēt to tālāko likteni.

Kļuva skaidrs, kas sagaida Latvijas krājbanku (LKB), tātad arī visu tās kreditoru nākotni un neizbēgami arī lielu daļu sabiedrības. Ja mēs atskatāmies uz pēdējo mēnesi un izvērtējam tos notikumus, kas risinājušies ap LKB, ir skaidri saskatāmas vairākas lietas, kuras ir būtiski ietekmējušas to rezultātu, kuru mēs redzam šodien.

Pirmkārt, LKB sanācijas plāna esamība vai, pareizāk sakot, tā neesamība. Šajā sakarā ir jāmin, ka likums nosaka tikai vispārēju regulējumu par sanācijas plāna izstrādi. Rodas loģisks jautājums - kādas darbības reāli ir veiktas un kādas tad būtu bijušas jāveic LKB maksātnespējas administratoram? Pirmais un arī svarīgākais administratora pienākums būtu apzināt visus kreditorus un iepējamo kapitalizāciju no kreditoru saistību kopējā apjoma. Otrais, būtu stratēģiskā investora apzināšana saistību apjomam, kurš netiktu kapitalizēts. Šobrīd man kā vairāku LKB kreditoru pārstāvim nav informācijas, ka šādas svarīgas darbības būtu veiktas. Jāizdara secinājumi, ka LKB administrators savu rīcību acīmredzot balsta tikai uz LKB grāmatvedības datiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sāk pārbaudi par darbībām, kas veiktas ar SIA Baltijas Aviācijas Sistēmas (BAS) kapitāla daļām un īpašumu.

Par to liecina DB rīcībā nonākušais LR Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes paziņojums. Tajā teikts, ka 8. novembrī uzsākta arī resoriskā pārbaude ar mērķi noskaidrot, vai netika pārkāptas tiesību normas, kuru izpildes kontroli un uzraudzību veic policijas darbinieki. Šis policijas paziņojums vismaz līdz galīgai pārbaudes pabeigšanai varētu būt signāls, ka darbības ar bijušā airBaltic privātā akcionāra BAS kapitāldaļām un īpašumu, iespējams, tiešām varētu būt nelikumīgas, uz ko jau iepriekš norādījis BAS līdzīpašnieks un bijušais airBaltic prezidents Bertolts Fliks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foto: MyAvis

Dinamiska un piepildīta dzīve mūsdienu apstākļos nav iedomājama bez uzticama auto. Kaut arī tradicionālais līzings joprojām ir populāra izvēle auto iegādei, pilna servisa līzingsmūsdienu svārstīgajos finanšu apstākļos var būt krietni vien izdevīgāka izvēle. Turpinājumā par to, kādi ir tā plusi.

AVIS pilna servisa līzings – atšķirības no ierastā līzinga

Kvalitatīvas un mūsdienīgas automašīnas cena nav zema, tāpēc ierasta izvēle ir automašīnu līzings – auto izpirkšana noteiktā laika posmā, ik mēnesi maksājot līzinga maksājumu, kā arī procentus. Līzinga perioda laikā tiek segta pilna automašīnas vērtība, pēc tā beigām klients kļūst par pilntiesīgu auto īpašnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Arī LKB līzings sāk piedāvāt faktoringu

Ieva Mārtiņa, 05.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad janvārī Latvijas krājbankas meitas uzņēmums LKB līzings uzsāk jauna pakalpojuma sniegšanu – faktoringu, kas aktuāls Latvijas eksportējošajiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Arī Rīgas dome lūdz atcelt Krājbankas administratoru

Elīna Pankovska, 23.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome iesniegusi pieteikumu Rīgas apgabaltiesai par maksātnespējīgās a/s Latvijas Krājbanka (LKB) maksātnespējas procesa administratora atcelšanu.

Iesniegumā norādīts, ka LKB administratora SIA KPMG Baltics rīcība esot prettiesiska, un atzīstama kā līdzekļu izšķērdēšana, kas liek secināt, ka administrators ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras bez likumīga pamatojuma.

Tāpēc Rīgas dome lūdz lūdz iecelt jaunu administratoru, kuram ir pieredze kredītiestāžu likvidācijā jau no 2000.gada. Kā pierādījumus tam, ka administrators ar savu darbību nodara būtiskus zaudējumus LKB kreditoriem un veic nelikumīgas darbības, Rīgas dome min, ka Kredītiestāžu likums, definējot kredītiestādes sanāciju, neparedz nekādus konkrētus noteikumus, ievērojot kurus administrators būtu tiesīgs noraidīt sanācijas iespēju gadījumā, ja ir ticis iesniegts likuma prasībām atbilstošs sanācijas plāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sievietes aktīvi izglītojas un arvien biežāk ieņem vadošus amatus

Db.lv, 15.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Eiropas Savienības, gan Latvijas darba tirgus normatīvais regulējums sievietēm un vīriešiem paredz vienādas tiesības.

Tomēr reālajā dzīvē joprojām varam novērot, ka dzimums Latvijas darba tirgū spēlē visai nozīmīgu lomu, jo ir novērojamas būtiskas atšķirības gan izvēlētās profesijas un iegūtās izglītības jomā, gan arī atalgojuma ziņā.

Latvijā augsts sieviešu nodarbinātības līmenis

2023. gadā Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksā Latvija ar 61,5 punktiem ieņem 19. vietu starp 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tostarp Latvija ir ieguvusi labus rezultātus darba jomā, kur Latvija ir ieguvusi 76,4 punktus. Visaugstākais rezultāts ir iegūts darba jomā, jo Latvijā sievietēm kopumā ir salīdzinoši augsta iesaiste darba tirgū.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2022. gadā Latvijā ekonomiski aktīvi bija 951,3 tūkstoši jeb 68,6 % iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Vīriešu ekonomiskās aktivitātes līmenis (72,7 %) bija par 7,7 procentpunktiem augstāks nekā sievietēm (65 %). Šajā ziņā Latvija gan iet kopsolī ar pārējo Eiropu, jo arī citās ES dalībvalstīs vīriešu ekonomiskās aktivitātes līmenis salīdzinoši ir augstāks nekā sievietēm. Tomēr Latvijā sieviešu nodarbinātības līmenis bija par 5,7 procentpunktiem augstāks nekā vidēji sievietēm ES, savukārt vīriešu nodarbinātības līmenis – par 0,7 procentpunktiem augstāks nekā ES. Vislielākās atšķirības vīriešu un sieviešu nodarbinātībā bija novērojamas 35–44 gadu vecuma grupā (7,8 procentpunkti). Latvija ieņem arī līderpozīcijas pēc sieviešu īpatsvara vadītāju amatos. 2022. gadā starp darba ņēmējiem Latvijā 56,1 % vadītāju bija sievietes. Jaunākie bezdarbnieku dati rāda, ka faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,3 %, sasniedzot 60,4 tūkstošus bezdarbnieku – 21,4 tūkstoši sieviešu un 39 tūkstoši vīriešu (2023. gada septembris). Tostarp sieviešu bezdarba līmenis septembrī samazinājās par 0,2 procentpunktiem līdz 4,5 %, vīriešu – par 0,1 procentpunktu līdz 8,1 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līzingā visvairāk pērk transportlīdzekļus un iekārtas

Žanete Hāka, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No jaunajiem pirkumiem līzingā pēc aktīvu veida 1.ceturksnī populārākais ir bijis autolīzings – tas veido 39% no gada pirmajos trīs mēnešos noslēgtajiem līgumiem jeb 33,78 miljonus latu, liecina Latvijas Līzinga devēju asociācijas (LLDA) apkopotie dati.

Nākamie populārākie ir iekārtu līzings – 23,97 miljoni latu jeb 28% no jauno pirkumu portfeļa, un komerctransporta līzings – 23,45 miljoni latu jeb 27%. Vismazāko daļu jauno pirkumu veido nekustamā īpašuma līzings – 1,55 miljoni latu jeb 1,8%.

«Pirmā ceturkšņa līzinga tirgus rādītāji nav nekāds pārsteigums, bet gan pierādījums tam, ka līzinga tirgū novērojama stabilitāte pēc ievērojamā krituma krīzes gados, it īpaši industriālā līzinga sektorā. Pieaugums industriālā līzinga sektorā liecina par to, ka uzņēmumi ir atsākuši atjaunot savas ražotnes, kas savukārt apstiprina valsts izaugsmes tendences», tā LLDA vadītājs Jevgenijs Belezjaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

airBaltic izglāba uz noguldītāju kauliem

Sandris Točs, speciāli DB, 07.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādoties stratēģiskajam investoram, var no jauna rasties vecās prasības pret nacionālo aviokompāniju airBaltic To intervijā DB atzīst bijušais AS Latvijas Krājbanka (LKB) valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis un zvērināts advokāts Jānis Davidovičs.

Fragments no intervijas, kas publicēta 7. septembra laikrakstā Dienas Bizness:

Vai, raugoties no šodienas skatupunkta, bija pamats aizvērt Latvijas Krājbanku?

I. Priedītis: Nebija. Daļēji tas tika izdarīts uz nepārbaudītu dokumentu pamata - mans paraksts ir uz papīriem, kas ir parakstīti pusgadu pirms tam, kad es kļuvu par Latvijas Krājbankas valdes priekšsēdētāju, un turklāt ar nepareizu bankas adresi. Redziet, kad aiztaisīja ciet Krājbanku, FKTK izdeva rīkojumu visu naudu pārskaitīt uz norādīto kontu Deutsche Bank, kur lika akumulēt visu naudu. Varat iedomāties, ko tas nozīmēja Krievijas Investbankai, kurā stāvēja gandrīz 100 miljoni dolāru? Izpildīt šo FKTK rīkojumu Krievijas bankai faktiski nozīmēja tūlītēju maksātnespēju un bankrotu. Tāpēc šī banka atrada veidu, kā nemaksāt šo naudu, viltojot dokumentus, ko arī konstatēja Maskavas pilsētas arbitrāžas tiesa. Taču būtiskākais, kas apliecina, ka Krājbankas aizvēršana bija nepamatota, ir tas, ka bankā bija reāla nauda. Slēgšanas brīdī bankā bija vismaz vairāki simti miljonu latu. Tikai pirmajās nedēļās pēc bankas slēgšanas tika izmaksāti ap sešdesmit miljonu cilvēkiem, kurus akceptēja FKTK pilnvarotā persona. Es tolaik jau sēdēju Olaines cietumā, bet, kā man stāstīja bijušie kolēģi, darba diena Krājbankā sākās ar rindu no rīta pie FKTK pilnvarotās personas, lai vīzētu pārskaitījumus. Šos dokumentus iesniedzu izmeklētājam Ekonomikas policijā, bet tas netika ņemts vērā, un šīs epizodes lietā neeksistē. Taču ir vēl viena svarīga lieta, kas izskaidro Krājbankas aizvēršanu. Kad LKB mātes banka Snoras tika nacionalizēta, Latvijas Krājbanka faktiski kļuva par Lietuvas valsts banku. Ar visu lielo problēmu, ņemot vērā esošās 72 miljonu dolāru lielās saistības, par Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic kreditoru faktiski kļūst Lietuvas valsts – caur banku Snoras un Latvijas Krājbanku. Šie 72 miljoni bija airBaltic kredītsaistības – vai nu pa taisno, vai caur Baltijas Aviācijas Sistēmām un Taurus (bijušie airBaltic līdzīpašnieki – red.).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pirmajā pusgadā noslēgti jauni līzinga līgumi par 342 miljoniem eiro

Žanete Hāka, 14.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmā pusgada laikā līzinga portfelis Latvijā pieaudzis par 6,6% jeb 79 miljoniem eiro, liecina Latvijas Līzinga devēju asociācijas (LLDA) apkopotie dati.

Līzinga portfeļa apjoms 2016. gada jūnija beigās bija 1,28 miljardi eiro. No tā 77% jeb 988 miljoni eiro ir finanšu līzings, bet 23% jeb 295 miljoni eiro – operatīvais līzings. Faktoringa portfelis pirmā pusgada beigās bija 149,6 miljoni eiro, kas ir nedaudz – par 1,6% - mazāk nekā pērnā gada beigās. Kopējais līzinga un faktoringa portfelis pusgada beigās bija 1,43 miljardi eiro, kas ir par 5,7% vairāk nekā 2015. gada nogalē.

2016. gada pirmā pusgada laikā noslēgti jauni līzinga līgumi par 342 miljoniem eiro. Lielākais jauno darījumu apjoms joprojām ir autolīzinga segmentā – sešu mēnešu laikā noslēgti jauni līzinga auto pirkuma līgumi par 182,5 miljoniem eiro, kas veido vairāk nekā pusi (53%) no visiem jaunajiem pirkumiem. Seko iekārtu līzings ar jauno līgumu apjomu 82,6 miljoni eiro (īpatsvars 24%) un komerctransporta līzings ar jauno līgumu apjomu 65,9 miljoni eiro (īpatsvars 19%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 440 tūkstošu ASV dolāru grantu filantropiskā "Google" nodaļa "Google.org" atbalstīs "Riga TechGirls" Latvijā un "Women Go Tech" Lietuvā.

Šīs sadarbības ietvaros vismaz 500 sievietēm Latvijā nodrošinās bezmaksas digitālas apmācības un iecerēts, ka "Google.org" atbalstītajās programmās piedalīsies vairāk nekā 2300 sievietes Latvijā un Lietuvā.

Abas programmas ir paredzētas meitenēm un sievietēm, kuras vēlas mainīt savu karjeru un pievērsties tehnoloģiju nozarei, atrodot jaunas darba iespējas Latvijā un Lietuvā. Šīs iniciatīvas mērķis ir arī pastiprināt ekonomiku, palielināt informāciju tehnoloģiju (IT) nozares potenciālo darbaspēku, uzlabot sieviešu iekļaušanos šajā nozarē un sniegt atbalstu Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai.

""Google.org" ir apņēmusies atbalstīt mazākas kopienas un sniegt iespējas ikvienam. Dati liecina, ka pandēmijas laikā sievietes darba tirgū visā Eiropā ir vairāk ietekmētas nekā vīrieši, un joprojām paliek neaizsargātas pret turpmākajām izmaiņām. Tāpēc mēs palīdzam "Riga TechGirls" Latvijā, lai sniegtu palīdzību, mentoringu un plašākus kontaktus, kas palīdzēs vairāk sievietēm iegūt darbu tehnoloģiju nozarē un, cerams, iedrošinās jauno sieviešu tehnoloģiju līderu paaudzi," teic Liza Belezorova, "Google.org" programmas vadītāja Eiropā, Austrumu valstīs un Āfrikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bičevskis: situācija Krājbankā ir nopietna; finanšu sistēmai draudu neesot

Dienas Bizness, 22.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Acīmredzot situācija Latvijas Krājbankā (LKB) ir pietiekami nozīmīga, ja jau banka aizvērta pilnībā, savu viedokli par LKB slēgšanu pauž Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, piebilstot, ka pagaidām asociācijas rīcībā ir tikai tā publiskā informācija, ko sniegusi Finanšu kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Bičevskis Latvijas Televīzijas raidījumā Labrīt, Latvija! norādīja, ka LKB problēmas tiešā veidā Latvijas tautsaimniecību un finanšu sistēmu neietekmēs. Latvijas Komercbanku asociācija šādus draudus nesaskata, teica Bičevskis.

Runājot par to, kā aizsākās problēmas ar LKB mātes banku Snoras Lietuvā, Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents norādīja, ka tas bijis bezprecedenta gadījums attiecībā uz ļaunprātīgu krimināla rakstura pārkāpumu. Likumā paredzēts, ka tiklīdz šāds gadījums tiek pamanīts banku var pārņemt, kā to Lietuva arī izdarījusi. Taču ne vienmēr tas tiek pamanīts.

Patlaban saistībā ar notikumiem LKB ar premjeru Valdi Dombrovski tiekas finanšu ministrs Andris Vilks un FKTK pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ja kāds apzogas, nodokļu maksātājiem nebūtu jāmaksā

Andrejs Vaivars, 25.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājis simboliskais simts dienu termiņš, kopš Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatā strādā Kristaps Zakulis. Jau tiekot pie šā posteņa, viņš «mantojumā» saņēma Krājbankas epopeju, bet nu viņam jārēķinās ar mēģinājumiem reinkarnēt finanšu piramīdas.

«Tagad tās sauc par globālām izmaiņām pasaulē,» intervijā žurnālam Lietišķā Diena stāsta K. Zakulis, atbildot uz jautājumu, vai valsts ir gatava maksāt par biznesa neveiksmēm, ar to domājot Parex bankas krahu. Pēc viņa domām, Parex cieta no pasaules finanšu krīzes, savukārt LKB gadījumā runa ir par bankas īpašnieku un vadības krāpnieciskām darbībām, ko šobrīd cītīgi izmeklē Ekonomikas policija. «Ja kāds vienkārši apzogas, nodokļu maksātājiem par to nebūtu jāmaksā,» skaidro FKTK vadītājs.

Šobrīd FKTK rūpīgi seko līdzi LKB administratora darbam, un institūcijai ļoti cenšoties «palīdzēt» cilvēki, kuri mēģina saskatīt visdažādākos pārkāpumus administratora darbībās un sūdzēties par to gan FKTK, gan tiesā. Tādējādi administratoram šajā lietā nākas strādāt ar lielāko atbildību, saprotot, ka runa ir par Latvijas vēsturē lielāko maksātnespējas procesu, kas ir skāris lielu sabiedrības daļu. «Skaidrs, ka šis process aizņems tuvākos pāris gadus,» uzsver K. Zakulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Andris Šķēle par valsts cīņu ar BAS: atliek tikai cerības

Ieva Mārtiņa, 22.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas izmeklēšana ir nopietns pārbaudījums politiķu un ierēdņu lēmumiem un rīcībai, kas pieņemti airBaltic sakarā. Tā var nest valstij nopietnus zaudējumus arī finansiāli.

«Varu izteikt tikai cerību, ka valsts pārstāvjiem izdosies rast skaidrojumu savai rīcībai un tā tiks novērtēta kā atbilsotoša ES regulējumam šajā industrijā. Ceru, ka Rīgu negaida Viļņas vai Tallinas liktenis, kuras ir mazu un periferiālu lidostu pilsētas,» tā DB atzina bijušais politiķis, šobrīd uzņēmējs Andris Šķēle, kuram tiek piedēvēta zināma saistība ar airBaltic bijušo privāto akcionāru Baltijas aviācijas sistēmas (BAS) un tā bijušo līdzīpašnieku Bertoltu Fliku.

DB jau vēstīja par izveidojusos situāciju starp valsti un BAS, kas iesniegusi sūdzību Eiropas Komisijai par to, ka valsts, ieguldot naudu airBaltic – kopā vairāk nekā 80 milj. Ls –, iespējams, ir sniegusi ES neatļautu valsts atbalstu brīvā konkurencē strādājošam uzņēmumam. Eiropas Komisija sāka šo apstākļu izmeklēšanu, un pašlaik nav vēl zināms, kādas sekas tā var atstāt uz airBaltic, jo vairākas Eiropas aviokompānijas šī iemesla dēļ ir bijušas spiestas pieteikt savu maksātnespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā sieviešu skaits biznesa eņģeļu vidū aug, bet izmaiņas notiek lēnām

«Man bail minēt skaitļus, bet šķiet, ka eņģeļinvestoru vidū sieviešu nav vairāk par 10%,» saka Nensi Govindere (Nanci Govinder), Rising Tide Europe tīkla eņģeļinvestore un Šveices inovāciju aģentūras Innosuisse jaunuzņēmumu konsultante.

Situācija, vērtējot pa valstīm, ir atšķirīga, un tam ir dažādi iemesli. Viņa uzskata, ka liela nozīme ir skolu sistēmai, kas mudina sievietes būt neatkarīgām. Pēc viņas teiktā, ir vajadzīga domāšanas maiņa finansēšanas jomā. «Uz sievietēm uzņēmējām skatās citādāk nekā uz vīriešiem, kuri ir uzņēmēji. Ir jāiesaistās, jāatbalsta un jāiedrošina, jāmaina sieviešu domāšana, ka viņām nevar būt ģimene un bizness. Var būt viss, bet varbūt ne viss vienlaikus,» saka N. Govindere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lai izpildītu jaunās darba samaksas direktīvas prasības, darba devējiem jau šobrīd jāizvērtē atalgojuma sistēmas

Kristiāna Boša, “Figure Baltic Advisory” vecākā konsultante, 22.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz līdzšinējiem centieniem novērst atalgojuma atšķirību starp sievietēm un vīriešiem, Eiropas Savienības (ES) valstīs, tostarp Latvijā, tā aizvien ir ievērojama.

Šī gada pavasarī tika apstiprināta Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva (EU Pay Transparency Directive), kas paredz stiprināt juridisko regulējumu attiecībā uz taisnīgu atalgojumu ES. Direktīva nosaka konkrētus pasākumus un instrumentus, lai nodrošinātu, ka darba devēji ievēro taisnīga atalgojuma principu vienādam vai līdzīgas vērtības darbam. Gan valstij kopumā, gan uzņēmumiem ir tikai divi gadi, lai sagatavotos, jo jaunie noteikumi stāsies spēkā jau 2026. gada jūnijā. Lai izpildītu direktīvas prasības, darba devējiem jau šobrīd nepieciešams pārskatīt savu atalgojuma praksi, un pārliecināties, vai pastāv atalgojuma atšķirības starp vīriešiem un sievietēm? Jāatceras, ka, izdarot secinājumus, jāsamēro vienāds vai līdzīgas vērtības darbs. Lai gan direktīvā noteikti atšķirīgi termiņi pirmo ziņojumu publicēšanai dažādu lielumu uzņēmumiem, kopumā jau šobrīd var prognozēt, ka direktīva skars visus darba devējus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Faktoringu izmanto vairāk; līzinga apjomi samazinājušies

Žanete Hāka, 09.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī līzinga portfelis Latvijā ir nedaudz samazinājies – par 1,6%, savukārt faktoringa portfelis ir krietni pieaudzis – par 10%, liecina Latvijas Līzinga devēju asociācijas (LLDA) apkopotie dati.

Līzinga portfelis Latvijā 1. ceturkšņa beigās bija 1,103 miljardi eiro, no kā 866,6 miljoni eiro ir finanšu līzings, 236 miljoni eiro – operatīvais līzings.

Gada pirmo trīs mēnešu laikā no jauna līzingā iegādāts autotransports par 64,6 miljoniem eiro, iekārtas – par 34,2 miljoniem eiro, komerctransports – par 32,9 miljoniem eiro.

Savukārt faktoringa portfelis Latvijā šā gada 1. ceturkšņa laikā ir ievērojami pieaudzis, sasniedzot 126 miljonus eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2014. gada beigās.

Kopumā 31.martā līzinga un faktoringa portfelis Latvijā sasniedza 1,228 miljardus eiro, kas, salīdzinot ar 2014. gada beigām, ir par 1% mazāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Izsolīs Rīgas Vagonbūves rūpnīca finanšu saistības; uzņēmums turpinās darbu

Žanete Hāka, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rīgas Vagonbūves rūpnīca (RVR) sarunas ar bankrotējušās komercbankas Latvijas Krājbanka (LKB) administratoru KPMG Baltics (KPMG) par RVR izsniegtā kredīta pārfinansēšanu pagaidām nav devušas rezultātus, informē uzņēmuma pārstāvji.

KPMG uzsverot, ka administratoram nav tiesību pildīt bankas funkcijas, tāpēc prasījuma tiesības pret RVR nodos izsolē citām finanšu institūcijām. Pašlaik ir panākta abpusēja vienošanās, ka augstākā iespējamā uzņēmuma RVR vērtība ir gadījumā, kad uzņēmums strādā un pilda pasūtījumus, kas ļauj nodrošināt pozitīvus uzņēmuma rezultātus nākotnē.

«Mēs jau divus gadus esam bankrotējušās LKB debitori, kur šajā laikā esam maksimāli centušies no savas puses pildīt uzņemtās saistības, taču pilnvērtīga finanšu partnera trūkums visu šo laiku ir traucējis piesaistīt līdzekļus uzņēmuma turpmākai attīstībai. KPMG nespēja vienoties ar tām bankām, kas piedāvāja pārņemt RVR saistības pret LKB, jo vienīgā šādu prasījumu tiesību pārņemšana pēc KPMG atļautās procedūras iespējama izsoles ceļā. Mūsuprāt, patlaban esam uz pareizā ceļa kopā ar saviem potenciālajiem partneriem, un tiks organizēta saistību cesija izsoles veidā. Tāpēc mēs pozitīvi vērtējam KPMG solījumu izsolīt prasījuma tiesības kā vienu veselumu, ļaujot uzņēmumam turpināt darbu, » uzsver RVR valdes priekšsēdētājs Gatis Kamarūts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Latvijas Līzinga devēju asociācijai pievienojas Danske Bank un Scania Finans AB Latvijas filiāle

LETA, 30.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī deviņiem Latvijas Līzinga devēju asociācijas (turpmāk - LLDA) biedriem pievienojušās vēl divas kompānijas - Danske Bank A/S filiāle Latvijā un Scania Finans AB Latvijas filiāle, kas turpmāk ar savām iniciatīvām līdzdarbosies Latvijas līzinga tirgus uzlabošanā.

Līdz ar to LLDA aptver vairāk, nekā 95 % no Latvijas līzinga tirgus.

LLDA vadītājs Jevgenijs Belezjaks: «Šādu starptautiska mēroga dalībnieku iesaistīšanās asociācijas darbībā ir ļoti nozīmīga un vienlaicīgi norāda uz Latvijas līzinga tirgus potenciālu un lielo piedāvājumu. Līdz ar Danske Bank un Scania Finans AB Latvijas filiāles pievienošanos asociācijai, turpināsim līzinga attīstības tālāku sekmēšanu Latvijas tautsaimniecībā».

Danske Bank A/S filiāles Latvijā līzinga nodaļas vadītājs Atis Bialkovskis uzsver, ka: «uzsākot piedāvāt līzinga produktu, Danske Bank ienākusi Latvijas līzinga tirgū straujiem soļiem un guvusi lielu klientu atsaucību: »Nostiprinoties kā pilnvērtīgam tirgus dalībniekam, iestāšanās asociācijā ir likumsakarīgs nākamais solis. Mēs vēlamies attīstīties un kļūt pieejamāki ne tikai klientiem, bet arī pārējiem tirgus dalībniekiem, kā arī dalīties ar savu pieredzi kopīgu asociācijas mērķu sasniegšanai līzinga attīstībā.«

Komentāri

Pievienot komentāru